lisac kaže:
E sad da je kraj problemima ali nije.Kad je stara uprava smenjena mislili smo bice bolje ali se Kurta i Murta samo zamenise u sedlu.Upravnik pored toga sto nista ne radi jos i glumi mangupa pa kad se ode za dozvolu on iz sebi poznatih razloga neda.Clan sam vec 12 godina ali nevidim zasto bi bio vise kad i onako idem samo u komercijalu.E sad dali neko zna gde da kupim lovnu kartu bez da budem negde clan?I mogu li da lovim u lovistima Srbija sume bez lovne karte?
Od sledeće godine, lovne karte će se moći kupiti u Ministarstvu poljoprivrede, Uprava za šume. Ne moraš više biti član LU, da bi dobio lovnu kartu, odeš lepo u ministarstvo, poneseš diplomu o položenom lovačkom ispitu, platiš (pominje se cifra od 1500 din.), i dobiješ godišnju lovnu kartu. Zakon je predvideo i mesečne lovne karte, što je dobro za naše ljude u inostranstvu. Za bilo koji lov u lovištima u Srbiji je lovna karta je neophodna, pa i za lov u lovištima JP Srbijašume.
Godišnja lovna karta je OK, približavamo se zapadu, međutim ostaje još dosta toga nedorečeno. Koji je onda smisao LU i LD, gde ćeš da loviš sa tom novom LK iz ministarstva ako nisi nigde član, ili će se ići samo kao turista?
lisac kaže:
E sad da je kraj problemima ali nije.Kad je stara uprava smenjena mislili smo bice bolje ali se Kurta i Murta samo zamenise u sedlu.Upravnik pored toga sto nista ne radi jos i glumi mangupa pa kad se ode za dozvolu on iz sebi poznatih razloga neda.Clan sam vec 12 godina ali nevidim zasto bi bio vise kad i onako idem samo u komercijalu.E sad dali neko zna gde da kupim lovnu kartu bez da budem negde clan?I mogu li da lovim u lovistima Srbija sume bez lovne karte?
Od sledeće godine, lovne karte će se moći kupiti u Ministarstvu poljoprivrede, Uprava za šume. Ne moraš više biti član LU, da bi dobio lovnu kartu, odeš lepo u ministarstvo, poneseš diplomu o položenom lovačkom ispitu, platiš (pominje se cifra od 1500 din.), i dobiješ godišnju lovnu kartu. Zakon je predvideo i mesečne lovne karte, što je dobro za naše ljude u inostranstvu. Za bilo koji lov u lovištima u Srbiji je lovna karta je neophodna, pa i za lov u lovištima JP Srbijašume.
Lovac Stari kaže:
Kolega dekierdevik kako se zove to poznato i puno loviste u Austriji, ili mesto?
pozz.prijatelji to mesto se zove Gunskirchen ali nije to tako samo tu svugde je slicno nije problem odstreliti toliku divljac problem je selektivno odstreliti nije problem odstreliti srnu koja nagodinu moze da donese dva laneta nasvet problem je sacekati mrsavu ili jalovu srnu koja nedonosi nista isto tako i sa srndacem sestica srndac nije problem ali dvojka i trojka njih nema a ako se lovi sve redom za dve tri godine nema vise nista u lovistu verovatno znate kako se kaze a u praksi se i pokazuje kad odstrelis srnu do dve godine starosti pripisi joj jos devet komada pa pogledaj koja je to steta za loviste ako nije bila jalova mi smo ovde isli u skolu pola godine da bi smo naucili kako proceniti srnu i srndaca i na vecu daljinu koliko je star i dali je za odstrel ja sam vec dva puta u mom drustvu u srbiji bio kritikovan sto nisam pucao jednom na srnu koja je bila dve godine stara i jednom na srndaca koji je bio cista sestica ali tek 4 godine dakle za dve godine bi bio u zlatu da nije zavrsio u kotlicu iste godine jos nesto bi vam rekao zasto uopste idem u lov u srbiju kao prvo radi druzenja sa starim prijateljima a kao drugo sto takve terene i takvu prirodu za lov nisam nigde video a bio sam vec i u ceskoj i u madjarskoj sve je to lepo i bogato divljacu ali nije to oni sto ima kod nas u srbiji ili tako reci na balkanu
dekierdevik kaže:
mi smo ovde isli u skolu pola godine da bi smo naucili kako proceniti srnu i srndaca i na vecu daljinu koliko je star i dali je za odstrel
E moj prijatelju, ko ti je kriv, što si išao 6 meseci u školu u Austriji, da bi naučio to. Mogao si lepo da dodješ u Srbiju, naš čuveni sekretar LSS tu školu obavi za jedno pre podne, izmedju doručka i ručka, za sitnu naknadu od 20-30 evra po lovcu, dobiješ lepo 'Uverenje' da si osposobljen i Bog da te vidi. To što tako 'osposobljeni' nemaju blage veze sa procenjivanjem, ma koga to zanima!? Bitno je da imaju papir. A perspektivni zlatni srndać je baš dobar, za paprikaš! Ko će da se pati sa nekom žilavom matorom srnom, ovi u medalji su mnogo ukusniji!!!
Reci mi samo, da li ti u Srbiji važi to što si položio u Austriji? Da li ti taj ausvajs išta omogućava u lovištima Srbije?
Meni stvarno dodje da popizdim, i to onako baš, baš...
dekierdevik kaže:
mi smo ovde isli u skolu pola godine da bi smo naucili kako proceniti srnu i srndaca i na vecu daljinu koliko je star i dali je za odstrel
E moj prijatelju, ko ti je kriv, što si išao 6 meseci u školu u Austriji, da bi naučio to. Mogao si lepo da dodješ u Srbiju, naš čuveni sekretar LSS tu školu obavi za jedno pre podne, izmedju doručka i ručka, za sitnu naknadu od 20-30 evra po lovcu, dobiješ lepo 'Uverenje' da si osposobljen i Bog da te vidi. To što tako 'osposobljeni' nemaju blage veze sa procenjivanjem, ma koga to zanima!? Bitno je da imaju papir. A perspektivni zlatni srndać je baš dobar, za paprikaš! Ko će da se pati sa nekom žilavom matorom srnom, ovi u medalji su mnogo ukusniji!!!
Reci mi samo, da li ti u Srbiji važi to što si položio u Austriji? Da li ti taj ausvajs išta omogućava u lovištima Srbije?
Meni stvarno dodje da popizdim, i to onako baš, baš...
pozz ja sam jos 1993g polozio lovacki ispit u srbiji a u austriji sam polagao 2001. tako da imam dva polozena ispita
Kolega, nisam mislio na lovački ispit, nego na tu školu o proceni divljači.
Siguran sam da su te za 6 meseci zaista naučili kako da proceniš starost, stanje i perspektivu srneće divljači kroz dvogled, a ne da za par sati simulirane obuke, ovde štancuju 'osposobljene', koji uglavnom nemaju pojma, pa posle na terenu bude problema.
Moje pitanje je bilo, da li ti taj papir o školovanju, tj. o obuci za procenu posebno, išta vredi kod nas? Ili je to bio deo polaganja lovačkog ispita u Austriji? Po onome šta pišeš, ti si u Austriji običan lovac, dok se kod nas ljudi koji su tako obučeni zovu 'stručni pratioci'.
Lala kaže:
Kolega, nisam mislio na lovački ispit, nego na tu školu o proceni divljači.
Siguran sam da su te za 6 meseci zaista naučili kako da proceniš starost, stanje i perspektivu srneće divljači kroz dvogled, a ne da za par sati simulirane obuke, ovde štancuju 'osposobljene', koji uglavnom nemaju pojma, pa posle na terenu bude problema.
Moje pitanje je bilo, da li ti taj papir o školovanju, tj. o obuci za procenu posebno, išta vredi kod nas? Ili je to bio deo polaganja lovačkog ispita u Austriji? Po onome šta pišeš, ti si u Austriji običan lovac, dok se kod nas ljudi koji su tako obučeni zovu 'stručni pratioci'.
prijatelju to je polaganje lovackog ispita ono traje pola godine svaki dan uvece od 19h -22h i ucis sve o divljaci kinologiju drvece to jest bolesti biljaka da bi si mogao prijaviti neku bolest ako primetis u sumi itd a na kraju usmeno i pismeno a i prakticno polaganje (pucanje siluete srndaca i divokoze i 30 glinenih golubova gde moras deset da pogodis ja sam tu bio najbolji haha posto se vec duze vreme bavim stzreljastvom)eto to ti je ukratko a dali mi to nesto vise vazi u srbiji neznam nisam nikad ni pitao ali to je samo normalni lovacki ispit ovde
Kolega dekierdevik, pa ti si onda po tome što si učio, akademik za dobar deo upravnika lovišta ovde! Ne zezam se, uopšte! Ali, šta ti vredi što znaš, kad nemaš UVERENJE, jbg., nisi polagao obuku kod pravih majstora, koji to zbrzaju za pola dana!
Uverenje, diploma, potvrda, izveštaj, dozvola, ovo-ono, 100 papira u lovištima Srbije, a rezultati? Kilavi!
Ali zato, svaki je@eni papirić ovde plaćaš i plaćaš, para nikad dosta.
Vidiš kako austrijanci ne znaju da 'na kvarno' uzimaju lovu. Oni te jednom obuče, i miran si, a ovi naši maheri, svako malo, ajddaj još.
Lala kaže:
Kolega dekierdevik, pa ti si onda po tome što si učio, akademik za dobar deo upravnika lovišta ovde! Ne zezam se, uopšte! Ali, šta ti vredi što znaš, kad nemaš UVERENJE, jbg., nisi polagao obuku kod pravih majstora, koji to zbrzaju za pola dana!
Uverenje, diploma, potvrda, izveštaj, dozvola, ovo-ono, 100 papira u lovištima Srbije, a rezultati? Kilavi!
Ali zato, svaki je@eni papirić ovde plaćaš i plaćaš, para nikad dosta.
Vidiš kako austrijanci ne znaju da 'na kvarno' uzimaju lovu. Oni te jednom obuče, i miran si, a ovi naši maheri, svako malo, ajddaj još.
znam prijatelju sve mi je poznato i ja sam cesto u srbiji ali mogu ti reci da smo mi lovci svemu tome krivi kad znamo sta je dobro a neradimo tako nego kontra ali to je nas BALKANSKI mentalitet i pobeci od toga nemozemo ali najveci je problem ona lovacka tako reci poslovica u srbiji (ko ih j... neka nam brane ja cu za kobasice imati) smesno je ali tako je svi mi to znamo haha ovde prijatelju se nelovi radi mesa ovde moras i zeca i fazana i svu ostalu divljac da kupis ako hoces na trpezi cena je pristupacna inace sva divljac se prodaje pa pa se od tih para uplaciju dadzbine pa se zato i divljac cuva i selektivno lovi zato je sva ta obuka neophodna da bi se znalo kako gde i sta
dekierdevik kaže:
pozz.prijatelji to mesto se zove Gunskirchen ali nije to tako samo tu svugde je slicno nije problem odstreliti toliku divljac problem je selektivno odstreliti nije problem odstreliti srnu koja nagodinu moze da donese dva laneta nasvet problem je sacekati mrsavu ili jalovu srnu koja nedonosi nista isto tako i sa srndacem sestica srndac nije problem ali dvojka i trojka njih nema a ako se lovi sve redom za dve tri godine nema vise nista u lovistu verovatno znate kako se kaze a u praksi se i pokazuje kad odstrelis srnu do dve godine starosti pripisi joj jos devet komada pa pogledaj koja je to steta za loviste ako nije bila jalova mi smo ovde isli u skolu pola godine da bi smo naucili kako proceniti srnu i srndaca i na vecu daljinu koliko je star i dali je za odstrel ja sam vec dva puta u mom drustvu u srbiji bio kritikovan sto nisam pucao jednom na srnu koja je bila dve godine stara i jednom na srndaca koji je bio cista sestica ali tek 4 godine dakle za dve godine bi bio u zlatu da nije zavrsio u kotlicu iste godine jos nesto bi vam rekao zasto uopste idem u lov u srbiju kao prvo radi druzenja sa starim prijateljima a kao drugo sto takve terene i takvu prirodu za lov nisam nigde video a bio sam vec i u ceskoj i u madjarskoj sve je to lepo i bogato divljacu ali nije to oni sto ima kod nas u srbiji ili tako reci na balkanu
Ako pucate u toku godine izmedju "400-600 grla", koliko vam je brojno stanje u prolece ili maticni fond?
Taj ko puca toliko u toku sezone iz samo 3,500 hektara, mora da ima minimum 1.000 grla.To vec daje grlo na 3,5 hektara. Jer nikada se ne puca 50% populacije!
Ta pojava ako je tacna u vasem, lovistu niti je dobra niti je zdrava!Populacija je prenamnozena.
Sto se tice procene grla-dali zukunft stk ili ne, to je vec vrlo vazno znati.Barem u Austriji se ne tolerise neznanje i fuseraj.
Jer mnoga lovista u Donjoj Austriji nemaju ni zeca u 3,5 hektara.
E sada jos nesto, ako toliko imate divljaci, onda vam netreba zavideti na visini clanarine(pachtunga ili zakup). Jer ako se klati to mora i da se plati.
U Austriji se srndace dele u klasse 1,2 i 3.
Ali o tome bi mogli u nekoj Temi, np Lov u Austriji!
dekierdevik kaže:
Ako pucate u toku godine izmedju "400-600 grla", koliko vam je brojno stanje u prolece ili maticni fond?
Taj ko puca toliko u toku sezone iz samo 3,500 hektara, mora da ima minimum 1.000 grla.To vec daje grlo na 3,5 hektara. Jer nikada se ne puca 50% populacije!
Ta pojava ako je tacna u vasem, lovistu niti je dobra niti je zdrava!Populacija je prenamnozena.
Sto se tice procene grla-dali zukunft stk ili ne, to je vec vrlo vazno znati.Barem u Austriji se ne tolerise neznanje i fuseraj.
Jer mnoga lovista u Donjoj Austriji nemaju ni zeca u 3,5 hektara.
E sada jos nesto, ako toliko imate divljaci, onda vam netreba zavideti na visini clanarine(pachtunga ili zakup). Jer ako se klati to mora i da se plati.
U Austriji se srndace dele u klasse 1,2 i 3.
Ali o tome bi mogli u nekoj Temi, np Lov u Austriji!
Weidmannsheil.
pozdrav prijatelju.fond srnece divljaci nam je oko 1000 grla ali nazalost neodredjujemo mi kvotu za odstrel ako resimo manje da odstrelimo ono sto fali moramo doplatiti kao neka kazna uglavnom svake godine nam odrede oko 50% za odstrel zeca i fazana imamo dovoljno godisnje se odstreli oko 3000 petlova i oko 2500 zeceva ali nazalost ova godina je jako slaba zeca je bilo oko 2300 a petlova samo 1500 koke nelovimo a srndace 1,2,3 lovimo od maja selektivno a u augustu lovimo klasu 6 obicno samo 1-2 grla Weidmannsdank!
nene prijatelju otvoreno je loviste ali to je normalno na zapadu da ima toliko srnece divljaci to je ovde glavna lovna divljac
Mi takvu gustinu populacije, sa ovakvim gazdovanjem, i sa ovakvim odnosom, nas samih pa onda i države nikada nećemo imati. Novi zakon nam neće baš mnogo pomoći. Nismo mi poštovali ni onaj stari. Mi kao ljudi, moramo da se menjamo, bilo da sprovodimo zakon, bilo da se on nad nama sprovodi.
Na 3 puta manjoj površini lovišta od površine revira našeg LD, imaju :
- 10 puta veći plan odstrela srneće divljači (650 komada)
- 5 puta veći plan odstrela zeca (2.500 komada)
- i 20 puta veći plan odstrela fazana i to samo petlova (3.000 komada)
Pa to je neverovatno!!!
B)
Zašto se mi onda nadamo bilo kakvim stranim turistima????
Kako bi tu ovi "naši" "gazdovali"!!!! Ju, ju, ju!!!!
Ala bi bilo svega!!!
A koliki su vam troškovi članarine i odstrela????
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Momci, izgleda smo svi šokirani ovim ciframa koje dekieredevik iznosi, ali tema je ipak 'Novi zakon o lovstvu'. Nastavak diskusije može na podforum 'Lov u inostranstvu', pa sam otvorio novu temu 'Austrija'.
Jako me zanima ovo što Dekierdevik piše, voleo bih da čujem još detalja, prosto mi deluje nestvarno to sa tim ciframa koje se pominju.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?