Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na srndaća

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na srndaća
Lala
 Lepo si ti to sročio, Petre, samo si zaboravio par važnih stvari: nisi jedini lovac u svom ataru, ima vas par stotina, i svaki bi voleo da može da ima takav odstrel. A naravno, zaboravio si da tvoje LU mora da obezebdi uslove da bi ti i tvoje kolege lovili svu divljač, a to košta.
I još jednu stvar: kad pucaš srndaća, onda ti pratilac kaže kojeg smeš da pucaš, a ne onog koji se tebi dopada, ili na kojeg naidješ. Ako hoćeš grlo u zlatu, pucaj brate, ali plati cenu trofeja, i šta je problem? Ne, ti bi hteo da za 100 evra članarine, izlaziš cele godine u lov, pucaš zeca, fazana, prepelicu, a i nekog zlatnog srndaća, baš bi ti lepo legao Smile
Zakon sam najmanje pominjao, pomenuo sam kodeks, koji je tebi očigledno nepoznato štivo.
Ovim završavam svaku dalju diskusiju o ovoj temi, Petre. Ne želim da se upuštam u opasuljivanje usijanih glava, to me ne zanima.
Svoj stav sam rekao, a ti misli i radi onako kako smatraš za najbolje.
Dobar pogled i dobru sreću, sa takvim stavovima!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

petar
 Bez uvrede Lalo, ali cini mi se, mada mozda i gresim, da si ti jedan od ljudi koji u svemu sto rade gledaju neku korist da izvuku, pa tako i iz lova i iz prirode i iz srndaca. Gledas priliku kako ces da izvuces korist od zlatnog srndaca tako sto ces ga unovciti, a zaboravljas na prirodu koja je dala takvog srndaca, zaboravljas na srecu koja je navela srndaca da dodje ili da se rodi u tvom lovistu, sve to ima svoje, zato treba da uzivamo u onome sto nam je priroda dala, a ne da nam se ceo lov svodi na to kako i gde zaraditi ili izvuci korist. Lov je nesto najlepse na svetu i ne treba da ti glavna pomisao na lov bude, " Kako da zaradimo neku lovu? " Smile
Just like old times!

nenadx
 Eventualni daljnji nastavak ovih razmena pogleda na lovstvo,gazdovanje...bi trebalo prebaciti na odgovarajucu temu jer sve vise odstupa od lova srndaca.Zakonskog sa elementima kodeksa i individualnog tumacenja prirodnih i drustvenih zakona.Prvi nosi sa sobom odgovornost,ne samo prema prirodi i divljaci,vec i prema lovcima,uprosceno prema drugarma sa kojima se deli zajednicka ljubav pa i interes ako hoces...Drugi pogled istice individualno zadovoljavanje praiskonskih nagona pa neznam kako se moze uklopiti u kolektivno udruzivanje.....Jeste Lala gleda interes,ali koji?Interes da ti,ja,svaki lovac moze da lovi i ima za svakoga....Pa nije on izmislio zakone i pravila koja vladaju u ovom trenutku,cak dize glas protiv toga da se nekome uskrati to pravo...Stos je u tome da ima dovoljno iskustva zivotnog,da zna da se to nepostize licnim preuzimanjem pravda u svoje ruke.To pravde,nije samo zakonskog karaktera,vec i prirodnog... Ironija je da se u nekim stavovima mozemo cak i sloziti,samo kanalisanje istih je razlicito,pa je cesto i krajnji cilj razlicit.sto nevalja. N.franc,kasnije se cujemoBye
Dobar pogodak

nenadx
 N,franc,ono sto si naveo ide tebi u prilog...A matore srndace sto nevidjas nije neobicno,iskustvo,zato je u prolece najizgledniji lov na njih,kasnije kad vegetacija nabuja....Mada oni najiskusniji,skoro i da neizlaze na livade,bar po terenima kakvi su kod tebe.....Parenje poremeti promena vremena,a ponekad se odigrava bez velike frke u lovistu....E zaista imam lepih uspomena otuda....
Dobar pogodak

petar
 Tesko je jako loviti matorog srndaca, bez obzira na teren...Smile
Just like old times!

nenad_franc
 sad dal ide meni u rpilog bas ne znam,jer je "kao" uslov,primice onog kod koga se odstrele vise srndaca,a lakse ce tri coveka da pronadju srndace nego jedan,jos ako dvojica poznaju loviste kao svoj dzep... a i sta jos da ti pricam kad sad dolaze neki lovci na srndaca i oni ce da spavaju u kolibu kod jednog od tih ,,vodica" gde ce i prase da se pece i jos mnogo sto-sta! pa malo je ostrija klima ove godine pa zbog toga i kasni! ma znam za stare,u vecini slucajeva samo cujem galop kroz bagrenjare i ne vidim sta je! a da su teski tereni za srndaca,jesu! male livade zagradjene bagrenjarima i branicima,pa onda zapustene njive u kojima je korov gde i ne moze da se vidi srneca divljac! ali zato to ima i vecu lepotu Smile te uspomene vrede mnogo vise nego bilo kakav trofej! Smile petre,mnogo je lakse u vojvodini loviti bilo kakvog srndaca nego kod mene po brdima i malim parcelama!

petar
 Naravno, nenad_franc, kod nas u Banatu parcele od 100 ha, a brda nigde dokle ti oko dopire ali kazem da je tesko loviti matorog srndaca bez obzira na teren, zar ne?Confused
Just like old times!

nenad_franc
 naravno da jeste,i ne samo srndaca nego sve vrste divljaci je mnogo teze uloviti kad su starije,samo je razlika u tome da ovde ne mozes ni da ga vidis a kamoli da se priblizis na rastojanje za pucanje!

petar
 Zvuci jako zanimljivo, ne znam odakle si, ali moj tata je preprosle godine bio u lovu na srnecu divljacu selo Tabanovac kod Svilajnca, tamo su takvi tereni kao sto kazes, brdski, male livadice ispresecane i parcelice.

Jel lovite cekanjem ili isikljucivo pretrazivanjem terena?
Imate li dosta ceka u lovistu?
Just like old times!

nenad_franc
 ja sam iz smilovca,to je jedno selo u opstini razanj! ako ne znas ni gde je to,to je jedna opstina izmedju paracina i aleksinca! lovi se i na jedan i na drugi nacin,ali u glavnom cekanjem na livadama gde se obicno izlaze! u mom selu imamo 5 visokih ceka i jos dosta na drvetu(ne znam tacno koliko) i ove godine imamo u planu za izgradnju jos dve visoke!

petar
 Pa nije lose, zavisi koliko vam je loviste, ne valja ni preterati sa brojem ceka. Ja voim onaj fazon pirsa ili pretrage terena, a volim i da cekam sa ceke ili sa stolice, nije bitno, mada stolicu postavim gde hocu i lepo cekam, veceras sam vabio sa stolice, a idem na isto mesto i ujutro, jer nisam veceras imao srece a to grlo je tu ranije vise puta vidjano...
Just like old times!

petar
 Inace je jedna parcela od oko 50 ha pod strnjikom, tu je vidjan...
Just like old times!

nenad_franc
 pa i ovde se praktikuje stolica i sakrijes se da ne moze divljac da te vidi! mada od ovih ceka samo dve su za srndaca,a ove tri su za divlje svinje! pretragom terena je malo nezgodno(kod mene) jer ne mozes da ocenis kakav je trofej,jer ako pocnes da procenjujes nemas vreme za pucanjem!

petar
 Pa ne znam, ali i kod nas je nekada tesko proceniti trofej, cak i strucnom pratiocu, kad je rastinje visoko...
Just like old times!

nenad_franc
 pa kako onda smes da pucas? sta ako naprimer odstrelis na primer nekog srebrnog za koga trebas da das 500 evra,a ti si spreman da platis za neko slabije grlo 200 evra?!

petar
 Pa ne pucas, sta ces kad se ne vidi, pokusas ponovo naredni put na istom mestu pa ces mozda videti, ako izadje na drugom mestu gde je vidljivije...
Just like old times!

petar
 Jutros sam video jedno mlado ali neperspektivno i veoma lose grlo. Planiram da ga veceras odstrelim.B)
Just like old times!

petar
 Proveravao sam nenadx, nema krvi, a i kasnije sam ga video da trci , po mom misljenju ziv i zdrav, dakle cist promasaj...
Just like old times!

nenadx
 To je bolje,kad si vec omanuo.Najgore je ranjavanje....Uvek kada sam ili smo imali takav slucaj nismo ostavljali divljac,vec provodili nekada i par sati u trazenju....Sa cim si pucao i da li sa optikom?
Dobar pogodak

petar
 Da, sa optikom, inace sa kalibrom .223 rem, to je caletov karabin, ali na udaljenosti od nekih 150 metara
Just like old times!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Galerija abnormalnih srndaća GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 86 13.02.2017. 20:42
Rast, razvoj i deformacije parogova srndaća STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 12.05.2014. 18:46
Lov srndaća vabljenjem LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 13 31.10.2013. 12:50
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,777,654 posete www.srbijalov.com