Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pravilnik o ustanovljavanju lovišta

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pravilnik o ustanovljavanju lovišta
Sremac75

slavaplana kaže:
B.Palanka polako ali sigurno zaokruzuje lovni teren oko KARADJORDJEVA!!!!

Sto rece jedan poznati lovac "OPKOLI"

Nista se nedesava slucajno ali tek ce biti smejurije kad se taj proces definitivno zavsi i kad se izadje sa imenom i prezimenom ljudi koji su to odradili!!!

Ja neznam sta je Kunovac obecao Palancanima ali znam ko ce sebi napraviti mesto upravnika lovista !!!!
MALI KUNOVAC!!!!!!
Karadjordjevo je potencijal za koji Kunovac dobro zna sta i kako treba da se radi!!!Sva jaca lovista ce proci na ovaj nacin tako da obicni lovci ako tamo budu zeleli da love mogu o tome samo da sanjaju jer a to nece imati ni ulaz da plate a ne da love!!!!!
Braca i SArac dobro znaju sta i kako dalje i ko stoji iza njih!!!
Nista se nije desilo slucajno pa i nestajanje prijave sa dokazima u LSV gde ni Pazin nije video nista od tog!!!
Ko je sakrio dokumenta o zloupotrebama i kradjama??????

Mozda Zeremski moze da pomogne?????

Niko ga nije zvanicno nista pitao a moralo bi da zna!!!!

Lepo je predsednik LSS rekao da ce TAJKUNI pokupovati najbolja lovista!!!!

Tu je valjda mislio i na TAJKUNE iz LSS i LSV koji vec uveliko prave matematiku kako i sta dalje!!!

Cak se govori da ce u Vojvodini cerka firme LSS JELEN D.O.O dobiti neka lovista na gazdovanje po sistemu dobri smo pa da vam ucinimo Mi VAMA a Vi NAMA!!!!!

OBICNI lovci gdedaju gde su patroni jeftiniji dok se pojedinci obezbedjuju za tri kolena u napred!!!!
To je nasa realnost i ja licno sam RAZOCARAN u MIN.trgovine,sumarstva ,vodoprivrede jer dozvoljava da se u Vojvodini radi sve i svasta ,gde isto Ministarstvo nema nadleznosti????Ko da ovo nije jedna drzava i da tamo neko moze da radi sta hoce i koliko hoce!!!Da covek 2 godine moze da bude V.D predsednik,da 40 ljudi samo mogu da budu nosioci dozvola,i to podobni,da nestane 700dozvola i da nema jos uvek epiloga,da se KARADJORDJEVO priprema da ode u ruke bogatim pojedincima koji ce dovoditi svoje prijatelje u lov!!!!Sve ovo JA i mnogi nismo ocekivali 5 . oktobra ali smo se ZAJEBALI, NAZALOST!!!

Vojvodina sume i Canak polako trljaju ruke i neka !!!!
Jedino jos to lovstvo u Srbiji nije zamrelo a mislim da je i tome doslo vreme pa DRUGOVI navalite i sjebite i ovaj vid prihoda od koga pojedinci mogu da uzivaju !!!!

Sve je nazalost tako i tu nema pomoci!!!!

Bravo 2Bravo 2Bravo 2
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75
 Evo ko ima vremena da gleda, izašao je službeni list APV broj 17 od 11.11.2011. godine, i u njemu je objavljeno 19 rešenja o ustanovljavanju lovišta od kojih je 5 ribnjaka!
http://www.puma.v...7_2011.pdf

Površine novoustanovljenih lovišta variraju od 28.988,55 ha (Lovište "Senćanski salaši"- Senta) pa do 2.156,54 ha (Lovište "Teremija"- Nakovo)!

Sve mi se čini da je bilo mnogo više ispunjavanja želja i cepanja postojećih lovišta nego poštovanja kriterijuma iz Pravilnika!

Pa između ostalih je i "Cucić će biti sasvim dovoljno" dobio lovište "Aleksandrovo" površine 5.012,
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Hunting Club Astra
 Kod nas smo do 1993. svi imali svoja lovista u okviru granica nasih seoskih katastarskih opstina. Onda smo se mi iz B.V.Sela primorani tadasnjim zakonom 1993. god. na papiru spojili sa Nakovom, Novim Kozarcima i Ruskim Selom u jedinstveno loviste Gelija, kojim je gazdovalo tada novoosnovano LU"Granicar".

Na taj nacin smo se spasili moguceg pripajanja kikindskom LU, sto bi za nas bilo pogubno.

Bili bi smo samo male lovcke sekcije bez prava glasa i mogucnosti da sprecimo haranje po nasim terenima i nemilosrdno iskoriscavanje istih.

Svo ovo vreme poslovali potpuno nezavisno jedni od drugih. Odluke upravnih odbora sva cetri lovacka drustva su bile uslov za usvajanje bilo cega na UO tadasnjeg zajednickog lovackog udruzenja.

Sada smo se opet razdruzili svako na svoju stranu, bez ikakvih problema ili neresenih pitanja. Mislim da cemo i u buduce nastaviti sa dobrom saradnjom, samo sada kao, i na papiru, zasebna udruzenja lovaca sa zasebnim lovistima.

U cemu je ovde najveci problem oko kojeg se dize najveca halabuka?

Clanovi gradskih LU koja imaju mnogo clanova, a povrsinski malo lovnih terena u okviru svojih katastarskih opstina, decenijama su zloupotrebljavali terene okolnih sela koje su zarobili su svoje loviste i LU.
Seoska lovacka drustva su pretvarana u sekcije, koje su gotovo bez prava glasa (malo delegata u UO udruzenja) godinama tavorila u milosti i nemilosti vecine. Tako su svojim parama placali odrzavanje preskupih nefunkcionalnih lovackih domova u gradovima i kojekakvih kerefeka koje su bile u interesu gradske vecine, a da u svom selu nisu imali ni najobicniju barakicu u svom vlasnistvu.

Obisao sam vecinu lovista u Srbiji, a gotovo sva u Vojvodini. Zgrozavao sam se cinjenicama da sela, iste velicine kao moje ili cak i veca, nemaju svoj lovacki dom, lovacke kuce u lovistu, spremista za hranu divljaci (kotarke za kukuruz, ambare za detelinu, magacin za znastu hranu). A nije da nemaju divljaci, cak sto vise neka od njih imaju odlicne terene! No sta im je to vredelo kad sav je prihod koji se ubere sa njihovog terena odlazio u centralu, odakle im je vracana neka beda na kasikicu!

Da je pravde svako selo bi trebalo da se odvoji i osnuje sopstveno LU i ustanovi loviste u okviru svoje kat. opstine. Naravno da je za vecinu to nemoguce, jer vecina tih seoskih sekcija sada jedva ima 10-30 clanova, koji bez igde icega u svom vlasnistvu, bez pocetnog kapitala, nikako ne mogu na pravi nacin voditi racuna o lovistu povrsine 2.500 ha pa i do 10.000 ha.

No i ovako im nece biti mnogo bolje, bar toga su svedoci svih ovih godina.

Nije neophodno da budes velik i da imas mnogo clanova (pare od calnarine) da bi imao svoje loviste. Loviste nikako ne sme ziveti od clanarina, jer to su corava posla!!!

Prof. upravnika i lovocuvara ce deliti vise manjih lovista, jer jedan moze biti nadlezan za 20.000ha, a dovoljno je da ima srednji stepen strucne spreme (npr. poljoprivredni ili veterinarski tehnicar kojih nezaposlenih ima kolko oces tako da ne moze zehtevati neku tamo visoku platu). Ovo navidim, jer od vecine sam cuo to pitanje kako cemo mi mali to da finansiramo.

Malo loviste (3.000 - 5.000 ha) koje na svom terenu izbroji 50-ak zeceva na 100 ha povrsine, i 600-700 grla srnece divljaci, nema cega da se plasi.

Moje loviste ima jedva 4.000 ha, a u selu je ostalo oko 60 lovaca. Loviste nam je kao dobro (fali nam remiza), pravilnim gazdovanjem smo sebi obezbedili dosta kvalitene divljaci, a naravno da najkvalitetnije prodajemo kroz lovni turizam, jer na taj nacin ostvaruje najvise prihoda. Nije isto kada najbolje srndace u vasem lovistu odstrele Pero, Djuro i Simo pa s'njima u kazan, a rogovi na djubar ili na zid garaze, ili kad odvedete nekog turistu koji ce za iste te srndace vasem udruzenju ostviti par hiljada evra (prekopotrebnih).
Ima tu i za dosta grla za odtrel u nasim lovovima jer srndac je srndac, jedino je trofej nesto drugo!

Zato ja kazem da seosko udruzenje uzme svoj teren i ne tavori pod gradskim uprvama.

Nek svako uzme svoje pa kako kome bude!

Velika vecina katastraskih opstina se savrseno uklapa u granice lovnih podrucja, te bi se zasebnim lovisitma umanjili problemi oko ulkapanja zeljenih granica lovista u isto lovno podrucje.
I znatno smanjilo nepotrebno zasnivanje dva i vise lovista kojima bi gazdovalo jedno udruzenje, koje tada placa i odgovara za dve lovne osnove.
Veliki broj udruzenja i sada gazduje terenima koji katastarski ne pripadaju ni jednom naselju iz kojih su clanovi tog udruzenja. Tek je to zavrzlama koju bi najhitnije trebalo resiti.
Ovako ce se jos uvek desavati da lovocuvara koji obilazi loviste popreko gledaju ljudi koji njive iz svoje KO smatraju svojim lovnim terenima, a o organizovanju lovova na takvim terenima da i ne pricam.

Lala
 Kolega HCA, zaboravio si u svemu ovome činjenicu, da divljač pripada DRŽAVI, a ne lokalnom LD/LU!
Tako da tvoje razmišljanje da neko malo LU, sa malim brojem članova, koje ima nekoliko stotina grla srneće divljači, nema čega da se plaši, malo vuče na onu ideju, da će se iz divljači (iz lovišta) finansirati rad i postojanje nekog LU. A ta ideja je pogrešna.
Zaboravio si na ono što se zove početni fond divljači, i na obavezu korisnika lovišta, da gazduje tako, da početni fond ne bude narušen, jer, ako bude manjka, aktivira se garancija (bankarska, hipotekarna, vinkulirana polisa itd.). A onda mož' da nastane belaj ozbiljan.
Zaboravio si i na obavezu korisnika da investira u LTO, i da gazduje tako, da kada se uračuna priraštaj divljači, a umanji za planirani/prijavljeni odstrel, stanje mora da štima. Ne baš u par grla, ali bez velikih odstupanja. To se vrlo lepo da izračunati kod srneće divljači, i kod zeca, kod onih koji u lovnoj osnovi imaju jelensku divljač, još lakše. Čak i kod DS se može kalkulisati.

Dalje, svedoci smo bili, da je bilo vrlo teško učlaniti se u neko LU iz manjih (seoskih) sredina. Mislim da je to vreme prošlo, i da će mnoga LU poželeti članova, tim pre, što mislim da će članarine ići na gore, ponovo.
Bez uvrede, ali meni lično zaista smeta podela lovaca na domaće, i dodjoše sa strane; fakat je da je takva podela, iako to niko neće javno priznati, prisutna u skoro svim LU.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Hunting Club Astra
 Ja sam zaboravio da navedem da tu ima jos stavki koje bi morale biti dovedene u obzir (upravo si neke ti naveo) za kompletnije sagledavanje situacije. E sad ne znam da li se iz mog upisa na neki nacin moze tako protumaciti, ali nikada nisam niti bi ikada delio, clanove na one koje zive u tom mestu i one koji zive negde drugde a isto uredno izvrsavaju sve obaveze prema LU, makar i kroz finasijske nadoknade (onemogucenost prisustvovanju obaveznim lov. akcijama).
Ali i dalje tvrdim da je vecina malih drustava samo izgubila time sto su pripojena velikim udruzenjima sa malom (a uz to i nekvalitetnom) lovnom povrsinom u odnosu na broj clanova. Time su na dobitku bili samo clanovi velikih (gradskih) udruzenja koji su na ime zajednickih f-ja (predsednik, upravni odbor, upravnik, sekretar, lovocuvar), tj. za male pare dobili odlicne lovne terene na izvolte. Evo nek uzme svako selo svoj teren nazad, pa da vidimo gde ce loviti toliki lovci. A kom je do lova, ko moze i ima cime, ako u tom lovistu gde je clan, nema dovoljno divljaci nek plati komercijalni lov, na terenima na kojima je do sada lovio samo na ime clanarine.
Naknada za koriscenje divljaci se mora placati i ovako i onako, a svakako je bolje imati sto vise kvalitetne divljaci na terenu i jos ako imas kome da je prodas, Bog te veselio.
Ziveti samo od prodaje divljaci, ni to nije pametan izbor, jer je divljac veoma promenljiva kategorija. Ima jos mnogo ostalih aktivnosti koje mogu znacajno da potpomognu budzet jednog lovista. Lovstvo u sebi sadrzi niz privrednih delatnosti iz svih sektora, od primarnog do tercijarnog, sve njih treba koristiti za korist zavrsnog godisnjeg bilansa.
npr.
Ja sam onako za sebe racunao, lov na trofejnog srndaca:
kada bi se tu svaki put sprovele sve raspolozive pratece usluge koje se mogu ponuditi turisti, ti dodatni troskovi (tj zarada lovista) mogu dosegnuti gotovo istu ili nesto nizu vrednost kao i sam trofej (svakog srndaca preko bronze). Opet napominjem da je i ova racunica relativna, ali je manje vise primenjiva u praksi (licno sam je dosta puta potvrdio).

Drzava naplacuje fiksnu cenu naknade za divljac, po broju jedinki ili grla. Ko nama brani da budemo sposobni pa da tu divljac, vec planiranu planom odstrela, upakujemo sa sto vecim brojem usluga i tako ostvarimo sto vecu korist za svoje loviste.

Prelistajte malo kataloge ponuda evropslih lt agencija. Lovista vam nude lov krupnu divljac za pausalnu/paket cenu (koja se kod nas greskom smatra nekim nemorlom i lopvlukom), sa sve orkestrima pre i posle lova, fotografisanjima, snimanjima, fijakerima, smestajem, hranom, picem....
Hocemo mi iz Srbije dokazati ostatku Evrope i sveta da je lovstvo krajnje neprofitabilna delatnost i da se njome treba baviti samo iz ciste ljubavi i iskljucivo volonterski?!

Samo kod nas postoji ovaj generalni cenovnik divljaci i usluga na nivou cele drzave (koji vise lici na spisak delova za Space shuttle- rece jedan turista iz Danske).
Slazem se da mora postojati minaimalna cena, ali nikako i maksimalna (mada i tu treba imati neke granice, bar smek).

Da se vratim na njihove pakete,
npr. 5 srndaca, 3 spavanja, hrana, pice i osve ostale
moguce izmisljotine i prohtevi 7500 EUR po lovcu.
To se mnogo lakse proda, zapadnjaku koji bas nema vrema da gata u nase predracune i fakture, pa tek onda oce'l biti ili nece. Ovako covek vidi termin, sta se nudi u paketu i koliko to njega kosta i odmah zna da li to njemu pase il ne pase (uz uvek postojecu mogucnost neke izmene paketa na zahtev klijenta). Dal ce tu biti 5 srndaca koji bas i nemaju neku trofejnu vrednost, 90% brzozivecih lovaca ne mari, sto je i normalno.
Ko hoce striktno zlato, moze i to nema problema, no cena ide gore.

Ako ja (kao loviste) placam nadokandu za koriscenje divljaci i redovno izmirujem sve svoje obaveze, uz striktno postovanje ODRZIVOG nacina poslovanja jer mi u suprotnom slede kazne i propast, sta onda koga briga da li cu ja nekog srndaca koji sada po cenovniku vredi 800 EUR naplatiti bilo kom lovcu 1000 EUR ako je on, eto iz svog hira spreman da plati toliko?!

Ili cu njega naplatiti 700 EUR, kao mamac, a onda kad je covek dosao, prodati mu mnostvo pratecih usluga kojima cu kompezovati taj popust od 100 i jos dodatno zaraditi.

Maltimo praznu slamu oko kojekakvih manje bitnih cinjenica, umesto da se osvestimo i sagledamo u kavom se okruzenju nalazimo, pa da se vatamo sa drugima u kolo, il da se okrenmo kuci na spavanje ako vidimo da mi nismo kadri za to veselje.

Gleda li bar iko od nas one strane lovacke kanale, ja tamo nesto nevideh da su im lovista socijalne kategorije koje jedva krpe kraj sa krajem.
Sad je samo pitanje sta mi hocemo, da poslujemo, il volontiramo za licne koristi.
Verujte kolege budemo li clanarinama drzali lovista, ko na ifuziji, nece nam ni 500-800-1000 EUR godisnje clanarine po lovcu potkati ovo nase planinarenje.
Nestalo je toliko odlicnih preduzeca i kombinata, koji su hranili na hiljade ljudi, samo zato sto su ispali iz trke sa kon****ncijom, a da nece par lovista. Pa na nase oci su nam otimali delove drzave, a da nece lovista (ako cemo najcrnju verziju).
Ja bih prvi voleo da sve ostane onako kako j bilo do sada, jer je moje loviste i vise nego dobro, ali sam takodje potpuno svestan, da usled vise sile, nase navike moramo menjati.

Postovane kolege, lovstvo je ovoj drzavi bila jedna od poslednjih rupa na svirali, e sad je i ta nasa rupa dosla na red. Ili cemo hvatati korak, il idemo na dobos, toga smo bar svi svesni.

I jos je bitno to sto kod nas u bilo kom vidu poslovanja moras izdvojiti deo sredstava za podmazivanje tupih i zardjalih drzavnih zupcanika, sto nam je u odnosu na kon****nciju dadatna otezavajuca okolnost.

Paz ti ovo sto forum trzisne rivale=kon****nte, prepoznaje kao neku o zabranjenih reciB)

Upotrebi slovo Q, napiši KONQRENCIJA!
Srbijalov Admin Tim

Lala
 Ovo što se tiče cenovnika, je trenutno tako kako jeste. Kada LU dobiju od države na konkursu lovišta, moći će samostalno da formiraju cene i pakete, paušal ili šta god, nikog neće morati da pitaju. Jedino će morati da paze da početni fond divljači ne bude okrnjen; sa druge strane, vrlo brzo će se shvatiti da je najgluplje prodati perspektivnog srndaća (jer nam hitno treba novaca), nego da je mnogo isplativije prodati ga kad bude skuplji.
Ima još jedna žalosna stvar, a to je da je lovstvo kao grana trenutno vrlo riskantan posao - zahteva jako puno ulaganja, sa neizvesnom dobiti. Ko iole malo dublje razmisli, shvatiće da je to tako, barem u ovom momentu. Najgore je, da čak i kada imaš neka grla na prodaju (srneća, jelenska), teško je naći kupca i dovesti ga, a kad još na to dodaš administrativne i 'podmazujuće' poteškoće, onda samo imaš glavobolju.
To će vrlo brzo shvatiti rukovodstva malih LU, a i većih, sa slabim lovištima. Nešto mi se javlja, da ide vreme kada se neće baš puno ljudi otimati za neku funkciju u LU - odgovornost je sada postala vrlo velika, kazne drakonske, pa čak i običan grupovodja može da nagrabusi zbog neke budale, kojeg vodi u lov!
Moraće lovci jako puno da rade, da bi obezbedili dovoljno divljači i za sebe, a i za tržište. Mogu da zamislim kakva će frka da nastane, kada se recimo saopšti lovcima da niko neće pucati srndaća, jer mora da se čuva, da bi se prodao, i obezbedile pare za funkcionisanje LU. E onda kad krene lovokradja i lopinjanje po lovištu... Biće toga ihaaajjjj... Pa će lovci morati da se bore i sa tim, i sa konqrencijom, i da dirinče po lovištu, da hrane i neguju divljač mnogo više nego do sada...
Ja lično već 99% sam odlučio: sledeće godine, lovna karta u jedan džep, novčanik u drugi džep, pa koliko mogu da priuštim sebi, toliko ću i loviti. Po paušalu, ili po odstrelu, svejedno.
Znam isto tako, da će najinteresantniji lov postati lov na sitnu divljač, i tu će oni koji su se na vreme preorijentisali u tom pravcu, biti u prednosti.
Pa evo, i ovo što u subotu idemo u Indjiju, u komercijalu, je začetak upravo takvog jednog vida gazdovanja. I rade pametnu promociju, evo peku vola na ražnju, nude doručak... Pametno i dalekovido! Senta je isto tako daleko odmakla u tom vidu poslovanja... O Ristovači da ne govorim... Ima tih primera puno. Evo, najbliži primer: i Slava u Plani ozbiljno radi baš na tome, polomi se čovek, ali mu i ide dobro, i još ima i prave divljake fazane...
Razmislite: šta je lakše prodati? Jednog srndaća, ili 20 fazana? A razlika u prihodu nije toliko velika, kada se gleda sve ukupno, čak mislim da je veća dobit na fazanima - 20 fazana otpuca 'na sigurno' grupa lovaca (5,6 ili 7), dok srndaća MOŽDA otpuca jedan lovac (ako mu izadje, a možda i promaši); pa onda grupa lovaca i jede (doručkuje, ruča), pa popije po neko piće, kafu... Pa im se može ponuditi i usluga pasa,i da ne redjam.

Hunting Club Astra
 E upravo tako, napred - nazad, gore - dole, levo - desno, pa na kraju dodjosmo na isto. Drzava je lovstvo premestila u cistu komercijalu, trku bez pocetka i kraja. Pravila surova, ciljevi predaleki, a neuspeh se ne oprasta.

Oko ispaltivosti?

Sta je danas sigurno isplativo:
- ratarstvo
- vocarstvo
- stocarstvo
........ sta,
a pogotovo u nasoj drzavi, gde jedan lik iz BG kancelarije vuce konce
kako hoce, ne vodeci racuna sta ce biti ako se konci smrse ????
Aj ti u januaru izracunaj troskove poslovanja na godisnjem nivou, kad nemas
pojma da li ce nafta u oktobru poskupeti mozda i 20%, pa onda kurs evra.... ajoj...
kako da radis ozbiljan posao bez transparentnih i predvidivih investicionih kredita?

E sad uvek postoji neko ko hoce da radi, kakvi god da su uslovi,
taj ko to hoce mora da sebi obezbedi sto vise izvora prihoda.
Pa kad jedna strana zakaze, da se vise zaleti u drugu, dok se ova ne oporavi.

Dobro si zakljucio da ce se sada malo njih otimati za funkcije, jer sad pre prava
one zahtevaju odgovornost, sto do sada bas i nije bio slucaj. Ako ne gledamo
na to da je neki upravnik, zbog losih i nepromisljenih odluka u gazdovanju lovistem,
za svu nacinjenu stetu u najgorem slucaju bivao smenjen sa f-je bez ikakvih dodatnih
posledica.

Jeste, lovstvo je veoma nepredvidiva delatnost, stocar stoku drzi vezanu u stali,
a srndac i vepar idu gde im je volja, mada ipak biraju gde im je bolje (sto je nasa sansa).
Ali stocar za jednog tovnog bika ima mnogo vise ulaganja, nego loviste u srndaca.
Malo hrane, mnogo mira i pola srece i eto uspeha.
Kad sam letos pakovao trofeje da ih odnesem na aerodrom, naidje mi komsija i pita kake su mi to koscurine? On covek drzi 40 muznih krava i jos tolko bikova, dan noc u stali!!!
Ja mu pokazem jedan trofej i pitam ga koliko bi ti platio za ovu koscurinu, kaze on
sta ce meni to... a ja mu rece ova koscurina je stara 5 godina i vredi 1200 EUR, a nije nesto posebno. Okrenu se covek i rece odo ja ono moju muku zapaliti je.o me ko me napravio vako luda da se sav zivot patim. Uhranjen bik, kad 800 EUR, kad 1000, zavisi koji nakupac naidje i jos ako ti i palti sve, a on iz stale mora, jer pojede sam sebe!

Treba sacuvati srndaca u terenu 5,6,7 godina, ko za to nema slifa ili uslova, onda mu je sitna divljac sigurnija valuta. Mada najbolje bi bilo imati i jedno i drugo, sto je uz dobru organizaciju itekako izvodljivo.

Pocecemo mi lovci da razmisljamo i o marketingu, sajtovima, oglasima, ino-sajmovima, da tako kazemo da je bas nasa ponuda najbolja od mora istih. Zainteresovanih lovaca i para hvala Bogu je bilo, ima i bice ih samo do njih treba doci, a tu treba znanja, umeca i ulaganja.

Trziste ce samo odluciti ko ce preziveti i razvijati se, a ko ce nestati!ika

Lala
 Da, da, dobro si napisao ''Treba sacuvati srndaca u terenu 5,6,7 godina, ko za to nema slifa ili uslova, onda mu je sitna divljac sigurnija valuta. Mada najbolje bi bilo imati i jedno i drugo, sto je uz dobru organizaciju itekako izvodljivo.''.
Ja opet mislim, da će pre ili kasnije, mala LU prepoznati svoj interes u UKRUPNJAVANJU, a ne u usitnjavanju. Znači, više malih LU će morati da se udružuje, da bi opstali.
Ne može jedna uprava, par ljudi, ma koliko bili sposobni, da pored svojih redovnih obaveza (mislim na obaveze u firmi gde rade) dodatni deo dana provedu radeći oko LU, i tako svakodnevno. A naročito u početku neće imati para da plate stručne radnike - za upravnika lovišta i za lovočuvara im treba najmanje milion dinara godišnje (sa porezima i doprinosima), pa onda troškovi poslovanja (materijalni), pa sve ostalo, začas se nakarika još milionče. Dva miliona godišnje je lepa para, koju treba zaraditi, a to nije lako! Pa još kad ti neka lopovčina uleti u lovište, i mazne divljač, toje isto (i još gore) nego kad ti ukrade pare iz kase.
Članarina je do sada bila glavni izvor finansiranja rada jednog LU; čini mi se da se ide na to, da se to promeni, i da prihod od poslovanja postane važan izvor. Ali opet, članarina ostaje najvažniji deo.
Volonterski rad članova je ad hoc ušteda, i bez obzira na važnost volonterskog rada, ne može se LU osloniti na to, kao sigurnu podršku.
Ima tu i prihoda od zakupa, prihoda od arende, donacija...
Pažljivo treba vagati, gde i kako plasirati novac, sa kojom brzinom obrta. I još pažljivije ČUVATI divljač! A srndaća u medalji možete prodati samo jednom, pa čekati ponovo par godina da se oformi sledeća jedinka. A za dobro čuvanje je potrebno više od jednog lovočuvara, pa onda i to košta, povećavaju se troškovi...
Neće biti baš jednostavno voditi ubuduće jednu malu firmu LU i lovište. Toje ozbiljan posao, i traži celog čoveka; tako da ja mislim da će za jedno 4-5 godina ovaj posao biti profesionalizovan, pa ćemo imati i predsednike-profesionalce, a ne volontere.

Ja to vidim ovako: predsednik LU=generalni direktor; upravnik lovišta=tehnički direktor; lovočuvar=poslovodja.

Gedza66
 Čini mi se da je ova nova Uredba o ustanovljavanju lovišta, prošla sa vrlo malo ili bez komentara.

Koji su razlozi za donošenje nove uredbe? Od 43 lovna područja po prvoj uredbi, ustanovljeno je 32 područja po novoj. Zašto je došlo do spajanja više područja u jedno i da li su razlozi na strani struke i nauke ili na strani partijskih i drugih ličnih veza.

Kako to, da je po prvoj uredbi dosadašnje lovište udruženja iz Surdulice moglo biti podeljeno na najmanje tri lovišta a po novoj postoji mogućnost da ostane u postojećim granicama. Ovakvih primera sigurno ima i u ostalim delovima Srbije.

A kaže Zakon o divljači i lovstvu (čl. 106.): Akte o ustanovljavanju lovišta doneće ministar, odnosno starešina nadležnog pokrajinskog organa u roku od godinu dana od dana ustanovljavanja lovnog područja

Kada ističe rok za donošenje akata o ustanovljavanju lovišta . Pa godinu dana od dana ustanovljavanja lovnog područja!

Koliko nas uredbi o ustanovljavanju lovnih područja očekuje u budućnosti i kada će udruženja dobiti i početi da gazduju novoustanovljenim lovištima. 2012, 2013,2014,2015 ili .?FrownFrownGlavu o zid
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Indjijanac
 neznam kako se radi po užoj srbiji,ali u vojvodini nečujem da se u zadnje vreme nešto premerava,ili se premerava?
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Cadara
 Izašao službeni list APV br 15, nova lovišta ustanovljena i novi konkurs za dodelu lovišta.
Među njima je i nekadašnje lovište Begej kojim je gazdovalo LU Zrenjanin od 121.000Ha, sada je to ogromno lovište podeljeno na 3 lovišta: Tisa od 52.760Ha, Begej - sever od 39.074Ha, Begej-jug od 29.564Ha.
Inače službeni list je izašao dosta ranije a LUG Zrenjanin je juče predalo svu dokumentaciju za konkurs.

Vuki
 http://lovistarh....spx?id=213

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Unošenje živih zečeva u lovište DIVLJAČ 124 02.01.2021. 18:25
Požar u lovištu PRIRODA I EKOLOGIJA 123 22.12.2019. 16:21
PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA PROPISI O LOVU 78 20.02.2019. 20:06
Zagađenje okoline i lovišta PRIRODA I EKOLOGIJA 46 06.07.2018. 09:54
Fotoaparatom i Kamerom kroz prirodu i lovište PRIRODA I EKOLOGIJA 1260 04.07.2017. 20:26
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,522,789 posete www.srbijalov.com