Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Formiranje Lovačkog Saveza Centralne Srbije

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Formiranje Lovačkog Saveza Centralne Srbije
LU Aleksandrovo

HANTER kaže:
U startu kazem da nemam nameru nikoga da vređam i prozivam, ali stvari stoje ovako.
Lovačkom savezu Vojvodine od 600 dinara koje uplaćuju vojvođanski lovci Lovačkom savezu Srbije, vraća se 550 dinara za funkcionisanje LSV, a u LSS ostaje 50, dinara. Lovački savez Kosova i Metohije još se i dotira, pa nije logično da praktično LSS finansiraju lovci Centralne Srbije. Statut LSS omogućio je formiranje regionalnih saveza i mislim da je dobra ideja formiranje Lovačkog saveza Centralne Srbije, jer pre svega biće bliži lovačkim udruženjima da bi dao stručnu pomoć i savete, a ne da idemo u Beograd po svaki savet. Zašto se neko odmah ljuti što i mi hoćemo savez, pa ima ga Vojvodina i Kosovo, a nas lovaca u Centralnoj Srbiji ima više nego u oba predhodno navedena saveza. Ne želimo da finansiramo LSS, a da drugi u njemu odlučuju, a manje daju za rad LSS i manje lovaca imaju.
Kako sam razumeo dosadašnja dešavanja, LSS će biti krovna organizacija, a svako lovačko udruženje može, a i ne mora da bude član bilo kog saveza, ako ima interes. I vide i u LSS opasnost od formiranja novog saveza, pa su u prošli petak organizovali savetovanje u prostorijama LSS, u vezi izrade godišnjih planova gazdovanja, a ja mislim da do sada to nisu radili, ima ova inicijativa i pozitivnih efekata.
Čuo sam takođe da će članarina u novom savezu biti oko 350 dinara, 300 za rad saveza, a 50 za rad LSS, što je naišlo odmah na odobravanje lovaca.
Opet kazem ovo je moje mišljenje i ovo su informacije koje sam dobio i ostajem pri mišljenju da treba dati šansu, brzo će se videti da li formiranje novog saveza daje rezultate, a daće sigurno do sada ništa nije funkcionisalo.

Misliš li da je to što si naveo dovoljan razlog za osnivanje i robovanje nekom savezu. zašto onda plaćati stručno lice, na kraju udruženje je u direktnoj vezi sa ministarstvom, kakve veze u tome može imati bilo koji savez.

Kad osnujete savez i date mu šansu, verovatno od 4 - 8 godin, kako će te ga ugasiti.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

Jank

Sremac75 kaže:
Mislim da naše kolege iz Centralne Srbije nisu razumele da mi u stvari NEMAMO POZITIVNA ISKUSTVA SA RADOM LSV.

Nema javnosti u njihovom radu!
Ne znamo gde se troše novci!
Plaćamo veću članarinu!
Nemamo osiguranje!

Kolege NE TREBA VAM TO!

U potpunosti sa slažem, lako je formirati LS centralne Srbije ali ga treba i održavati, finansirati, kupiti još ko zna koliko automobila, zakup službrnih prostorija i ko zna još šta. Ako neko misli da će raditi bolje od ovih sadašnjih grdno se vara, ma ove treba skratiti...smanjiti administraciju, reorganizovati, smanjiti troškove reprezentacije...Zar nam je malo ovoliko "LOVNIH STRUČNJAKA" samo nam treba da ih još malo umnožimo....na teret običnih lovaca....Trt Milojka
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

LU Aleksandrovo
 A šta to rade i ovi sadašnji? Voleo bi da mi neko objasni ako zna.

paninm
 cek malo hanter,ako sam te dobro razumeo, vi cete placati LSS redovno 600 dinara clanarinu, a zatim cete isto placati 350 dinara novom savezu,od toga ce 50 dinara ici LSS, jesam dobro ukapirao?

HANTER
 Nisi dobro shvatio, plaćaćemo samo 350 dinara, a od toga 50 dinara za LSS, isto koliko daje i LSV. Nije mi jasno što se Vojvođani bune pa oni imaju LSV zašto nebi i mi imali svoj savez. I neće tamo biti zaposleno 10 ljudi, već jedno lice sa licencom i nemojte mi samo reći da ono neće moći da stigne da uradi sva planska dokumenta za sva udruženja, kad znate dobro da sve to odradi dobar program na računaru, koji se već odavno koristi, za izradu tih akata.
Hoćemo da se konačno i mi nešto pitamo i da više ne zavisimo od toga šta će odlučiti LSV i LSKM jer na broj lovaca koji imaju, a manji je od našeg broja imaju više delegata u LSS.
Ako udruženja u Centralnoj Srbiji odluče da podrže ovu inicijativu, a već je većina podržala, mi ćemo plaćati članarinu i to neće koštati ni jednog lovca iz Vojvodine ili iz drugog dela Srbije koji nije član ovog saveza.
Ne znam čemu ovaj ''zaštitnički'' stav, ako je sve tako crno ukinite ili istupite iz LSV i LSKM pa čak i iz LSS, to je pravo svakog dato u zakonu o udruženjima i u statutima udruženja.
MIHAJLO

paninm
 hanter,ako to bude tako kako ti kazes,ima odma da se uclanim u taj savez,bolje da platim 350,nego 1000 dinara. Samo se bojim da to ide na stetu LSS, jer kad 10000-15000 lovaca plati umesto 600 dinara lss samo 50,onda ugrozavate rad LSS,i oni nece moci da imaju velike plate, jer 50 dinara je vise od 10 puta manji budjet u kasi LSS.
Videcemo sta ce dalje biti. Citao si finansijski izvestaj, koliko je otislo na plate i dobrinose. to sa 50 dinara po clanu,tesko da moze da funkcionise.

mihailo

HANTER kaže:
Nisi dobro shvatio, plaćaćemo samo 350 dinara, a od toga 50 dinara za LSS, isto koliko daje i LSV. Nije mi jasno što se Vojvođani bune pa oni imaju LSV zašto nebi i mi imali svoj savez. I neće tamo biti zaposleno 10 ljudi, već jedno lice sa licencom i nemojte mi samo reći da ono neće moći da stigne da uradi sva planska dokumenta za sva udruženja, kad znate dobro da sve to odradi dobar program na računaru, koji se već odavno koristi, za izradu tih akata.
Hoćemo da se konačno i mi nešto pitamo i da više ne zavisimo od toga šta će odlučiti LSV i LSKM jer na broj lovaca koji imaju, a manji je od našeg broja imaju više delegata u LSS.
Ako udruženja u Centralnoj Srbiji odluče da podrže ovu inicijativu, a već je većina podržala, mi ćemo plaćati članarinu i to neće koštati ni jednog lovca iz Vojvodine ili iz drugog dela Srbije koji nije član ovog saveza.
Ne znam čemu ovaj ''zaštitnički'' stav, ako je sve tako crno ukinite ili istupite iz LSV i LSKM pa čak i iz LSS, to je pravo svakog dato u zakonu o udruženjima i u statutima udruženja.

Kolega pročitaj koje poslove zakonom definisane će obavljati savez,ovo je moj odgovor na deo tvog posta koji počinje sa "Hoćemo da se konačno i mi nešto pitamo....
Zar misliš da su ti poslovi od nekog presudnog značaja za lovstvo u Srbiji?
A što se tiče istupanja iz saveza to je sledeće što će se dogoditi.
Uzgred i ja sam iz Srbije i nisu samo kolege iz Vojvodine dobronamerne sa svojim postovima.

HANTER
  Ponavljam ponovo ko bude hteo učlaniće se ko neće nemora.
Pitao bih samo još nešto, niko čini mi se nije osporio ono što sam napisao u vezi povraćaja od 550 dinara LSV od strane LSS,izgleda da sam dobro obavešten mada sam sumnjao u tu informaciju i ispade da mi finansiramo LSS, koji zastupa sve nas i LSV i LSKM i nas (koji ćemo konacno dobiti nas savez)
Ja sam za savez i za to da mu centar bude u Kragujevcu u KOLEVCI LOVSTVA U SRBIJI, i zahvaljujem se na svakoj vašoj sugestiji, ali ovaj postupak je otpočeo i opet kažem dajmo mu šansu, pa i vlada ima 100 dana pa tek onda krenu da je kritikuju.

MIHAJLO

mihailo
 Molim te napiši koji su to poslovi koje će obavljati novi savez,nabroj taksativno.

HANTER
 Prvo ja niti učestvujem u osnivanju saveza niti sam bio na nekom sastanku saveza, ja nastupam kao običan lovac, i neznam sve nadležnosti koje su pobrojane u statutu novog saveza, ali ću se potruditi da nađem statut i bliže sve to objasnim, a za mene je dovoljno ako za 350 dinara po lovcu što je manje nego 600 ove godine dobijemo sva planska akta koja su potrebna udruženju( da li će ih izraditi stručno lice novog saveza ili izraditi stručna služba udruženja, pa to samo potpisati licencirano lice iz saveza nije vazno), a ne da komora koja ima samo u svom sastavu 10 lovnih radnika ako se nevaram uzme monopol i da sva dokumenta radimo kod njih za velike pare, pa neće valjda samo oni dobiti licence, zna se ko je sve može dobiti.
I kolega proveri koliko je udruženja dalo podršku osnivanju novog saveza pa neverujem da toliki broj greši.
MIHAJLO

LU Aleksandrovo
 Ovde se hanter, prijatelju moj ne radi o srbiji i vojvodini, i ne radi se da mi treba da se prepucavamo, mi smo lovci, i sve nas zajedno okuplja jedno isto zanimanje, bez obzira odakle smo. Ničiji komentari ovde nisu bili uvredljivi, niko ovde nikome ne brani da osnuje jedan ili 99 saveza, mislim da ovu priču ne treba dizati na nivo Srbije i Vojvodine, jer mislim da nikome to nije bila namera. Vojvodina je ime isto kao i Šumadija ili Pomoravlje i nije tako bitno koliko koga ima. Nema ljutnje.

Lala

HANTER kaže:

Niko se, druže, ne buni, pravo da ti kažem, ako hoćete da plaćate, plaćajte, to je vaša stvar, napravite i 10 saveza, vaša odluka.
Ono o čemu pričamo jeste delokrug rada nekog novog saveza, a bunite se vi iz centralne Srbije, zbog preglasavanja, i lično mislim da ste po tom pitanju u pravu. Ali onda je trebalo ići na izmenu načina glasanja u LSS, po mom mišljenju.
Ne znam odakle ti cifra od 350 din. članarine, a ne zna se još ni statut kako izgleda? Opet, ako odvajate 50 din. za LSS, pa LSV odvaja 50 ili 60 (nisam siguran), onda sam ja u pravu kad kažem da će LSS izgleda biti savez saveza (LSV, LSKiM, pa vaš mogući LSŠiP, pa možda još neki), pa ako ima 80 hiljada lovaca, po 50 dinara, LSS može računati na svega 4 miliona od članarine, a to je iznos koji je potreban za možda 2 meseca rada LSS - znači, neće moći da funkcioniše na dosadašnji način.
Nemoj da vam postojanje LSV bude najjači argument za osnivanje novog saveza, i teza 'kad mogu oni, što ne bi i mi', računica je ta koja kaže sve, troškovi za aktivnosti toliki, broj članova toliki, članarina tolika. Uz svo poštovanje vaše volje, i poštovanje prema ljudima koji su istupili ispred lovaca centralne Srbije, mislim da možda nećete puno dobiti sa novim savezom u materijalnom smislu, nešto hoćete, ali koliko?
A i u novom savezu može biti preglasavanja.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

HANTER
 Lalo bilo bi idealno da imamo svi mi jedan kvalitetan savez, jer kad zakon ni je po meri lovaca onda bar da imamo savez koji će se otvoreno boriti za prava lovaca, i poboljšati koliko toliko naš položaj.
A kandidati za rukovodeća mesta u svim savezima su u većini ljudi kako moj prijatelj kaže ''čovek sa puškom, a ne lovac'' i oni nemaju predstavu šta lovcima treba i gde su problemi i kako da ih reše, a naš glas se nečuje.
I nema ljutnje sve sam ovo do sada shvatio kao konstruktivan dijalog.
MIHAJLO

charuga

HANTER kaže:
Pitao bih samo još nešto, niko čini mi se nije osporio ono što sam napisao u vezi povraćaja od 550 dinara LSV od strane LSS,izgleda da sam dobro obavešten mada sam sumnjao u tu informaciju i ispade da mi finansiramo LSS, koji zastupa sve nas i LSV i LSKM i nas (koji ćemo konacno dobiti nas savez)
Ja sam za savez i za to da mu centar bude u Kragujevcu u KOLEVCI LOVSTVA U SRBIJI, i zahvaljujem se na svakoj vašoj sugestiji, ali ovaj postupak je otpočeo i opet kažem dajmo mu šansu, pa i vlada ima 100 dana pa tek onda krenu da je kritikuju.

na pocetku diskusije sam bio protiv osnivanja novog saveza..
ali mislio sam dobronamerno a ne da se sad ne osniva zato sto JA mislim da vam nije potreban..medjutim,posto su ovoj zemlji svi manje,vise dozivotni predsednici,sekretari mozda i ne bi bilo to toliko lose[imace sansu i drugi da se pokazu]..probajte,vidite pa ako je isti k.. imali ga ili ne rasformirajte ga,mada je to malo tezi proces nego osnovati ga..ko se jednom dohvati funkcije taj to ne pusta tako lako..
..............

DakiNS
 To već imamo u LSV za koji ja lično verovatno zbog slepila ne vidim nikakav praktični smisao osim trošenja (bacanja) novaca koji se mogu itekeko dobro iskoristiti za unapređenje lovstva, LSV po meni dođe kao krpelj, samo šteta a nikakva vajda
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

LU Aleksandrovo
 Dok se živelo od Titovog nasleđa svima je bilo dobro, savezi dobijali lovište, upravljali njime preko udruženja i za to sisali članarinu, kad je država rešila da namesti novi zakon o divljači i lovstvu, savezi su pali na ispitu, u tom trenutku je možda još moglo nešto da se uradi, stvaranjem regionalnih saveza, ali je propuštena i ta mala prilika, i evo nas tu gde jesmo. Sadašnjim osnivanjem novih saveza neće se učiniti ništa sem navlačenja još jedne obaveze na glavu članstva, a fin život nekim pojedincima, koji nisu uspeli da se dokopaju LSS. Kukamo na plate lovočuvara a opet sa drge strane izigravamo galantnost, Zakon ipak poznaje LSS na mali način ali ga poznaje, ako su se želele promene pa bilo je onda bolje da se izmenulo rukovodstvo LSS nego što se krenulo u stvaranje više regionalnih saveza, ali izgleda da nije bilo volje za tim ili sposobnosti, koju će tek sad novom savezu iskazati izabranici, jer verovatno je sve već izabrano i završeno i već se zna ko će na kojem mestu biti. Ja kao i još neki su želeli na osnovu našeg iskustva samo da kažu gde će biti obični lovci u celom ovom poduhvatu osnivanja i bitisanja u regionalnom savezu.

LU Aleksandrovo

charuga kaže:

HANTER kaže:

na pocetku diskusije sam bio protiv osnivanja novog saveza..
ali mislio sam dobronamerno a ne da se sad ne osniva zato sto JA mislim da vam nije potreban..medjutim,posto su ovoj zemlji svi manje,vise dozivotni predsednici,sekretari mozda i ne bi bilo to toliko lose[imace sansu i drugi da se pokazu]..probajte,vidite pa ako je isti k.. imali ga ili ne rasformirajte ga,mada je to malo tezi proces nego osnovati ga..ko se jednom dohvati funkcije taj to ne pusta tako lako..

E upravo se o tome i radi, kako charuga napisa, samo jednom nešto stvoreno, teško će biti ikada uništeno.

mihailo

HANTER kaže:
Prvo ja niti učestvujem u osnivanju saveza niti sam bio na nekom sastanku saveza, ja nastupam kao običan lovac, i neznam sve nadležnosti koje su pobrojane u statutu novog saveza, ali ću se potruditi da nađem statut i bliže sve to objasnim, a za mene je dovoljno ako za 350 dinara po lovcu što je manje nego 600 ove godine dobijemo sva planska akta koja su potrebna udruženju( da li će ih izraditi stručno lice novog saveza ili izraditi stručna služba udruženja, pa to samo potpisati licencirano lice iz saveza nije vazno), a ne da komora koja ima samo u svom sastavu 10 lovnih radnika ako se nevaram uzme monopol i da sva dokumenta radimo kod njih za velike pare, pa neće valjda samo oni dobiti licence, zna se ko je sve može dobiti.
I kolega proveri koliko je udruženja dalo podršku osnivanju novog saveza pa neverujem da toliki broj greši.

Kolega,nadležnosti komore su određene zakonom o lovstvu i to clanovima od 9 do 19,pa u članu 15 piše sledeće:
LICENCA
Licencu za obavljanje određenih poslova u lovstvu može da stekne lice koje ima položen stručni ispit za sticanje određene licence,član je komore i ima određeno obrazovanje,i to za:
1.Izradu planskih dokumenata-najmanje završene osnovne studije
2.Obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem posebne namene-najmanje završene osnovne studije,a za ostala lovišta-najmanje završeno srednje obrazovanje uz završenu specijalizaciju iz oblasti lovstva
Komora a ni savez neće izrađivati planska dokumenta već licencirana lica.
Ovoliko oko izrade planskih dokumenata i gazdovanja lovištem.
Što se tiče broja udruženja koja su dala podršku osnivanju,mislim da toliki broj greši i te kako.
Voleo bih da uspete u svojoj nameri i radom novog saveza date primer drugima kako unaprediti lovstvo Srbije.
Puno uspeha u predstojećem periodu i budućem radu.

charuga

LU Aleksandrovo kaže:
ako su se želele promene pa bilo je onda bolje da se izmenulo rukovodstvo LSS nego što se krenulo u stvaranje više regionalnih saveza, ali izgleda da nije bilo volje za tim ili sposobnosti, koju će tek sad novom savezu iskazati izabranici,

ovo je sustina osnivanja LS Sumadije..
ali,Cucicu,ali,uvek ima ali..mi imamo LSV i ne mozemo da se izborimo sa njim.pa ko smo onda mi da im popujemo sta da rade?!?
najvece zlo su losi ljudi u LSS i LSV za nas..njih ce svrbeti ovi iz LS Sumadije ako se budu ponasali kao ovi nasi..
neka se bore,neka plate skolu i sami ce vrlo brzo videti da li im je to trebalo.mene vise brinu ovi dozivotni u LSV i po LU..svaki dan cujem sta se sve radilo i kako su ljudi prolazili koji su dizali glas protiv sadasnjih vlastodrzaca...
..............

LU Aleksandrovo
 Meni nije uopšte jasno šta se očekuje od novog saveza da reši, Koje probleme? Gde i pred kim da ih zastupa? ne shvatam logiku cele stvari. Država i svi ostali poznaju korisnika lovišta, ne poznaju nikakav savez kao posrednika.

I ja im želim sreće u radu, ali kojem radu.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1788 15.06.2025. 23:14
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,697,940 posete www.srbijalov.com