stojkuki kaže:
Momcovi.
Sve se slazemo. Podseticu vas samo sta sam rekao da bi bilo jasno.
Prvo, za pucanje na velikim daljinama potrebno je prvo dobar sistem strelac, puska, optika, metak. Apsolutno poznavanje balistike kako externe tako i terminalne. To se stice radom, vezbom i nije ni malo jednostavno, zaista. I sigurno ne moze to da radi svako.
Drugo, ne puca se na sve na velikim distancama. Recimo hajde mi daj situaciju pucanja na DS na velikim daljinama, .... Nema. Tesko. Jednostavno priroda te divljaci je takva da ona sebi retko dozvoljava luksuz da izadje na otvoreno i da se moze pucati sa velike daljine. Izlazi ili u losim svetlosnim uslovima gde si ogranicen vidljivoscu ili nekim drugim faktorom ... da ne smaram, ....
Trece, ni ja da sam lovnik ne bih dozvolio nekome koga ne poznajem i za koga ne znam da moze i da ima cime da pogodi na vecoj distanci ... Ali u situacijama kada moras (jedino tako mozes) da pucas sa brda na brdo, u situaciji kada nemas mogucnost da pridjes jer je cistina i prosto je nemoguce ... a zna se kakve su mogucnosti strelca ... sto da ne.
I cetvrto, ... da ... imam pusku koja je pravljena iskljucivo za pucanje na daleko. I kalibar je tako odabran i duzina cevi i optika i montaza, metak pa je cak i mehanizam okidanja peglan prema zahtevu za pucanje na dalje ...
Kao sto rekoh sve mora da se skocka da bi to funkcionisalo.
E sad neko ce reci " pa da ... to znaci da moz' da dojde neki baja koji ima shurnajz para da kupi sve i da pomisli da moze da puca na daleko" ....
E pa nece moci. U sistemu je bitan faktor covek! Prvo za svako pucanje preko 300 m mora da se zna.
Brat Shejtanlih moze o tome isto dosta da prica. Druga je to filosofija.
Kada proturis desetinu kila olova kroz cev i kada pocnes da dobijas grupe unutar 1 moa na tim daljinama.... spreman si. dotle, ... bataljuj ... ne da biva.
E tu onda govorimo o neodgovornosti i nekorektnosti. Biti
nespreman,
ne znati,
ne biti svestan svojih ogranicenja .... to je problem.
Znaci nije sve u parama ima nesto i u (evrima

)
znanju.
I samo cu da iznesem jos jednu opservaciju ... Biti dobar strelac nije isto sto i dobar lovac. Ne jednom sam sa drugarima koji su vrsni strelci (u papir), takmicari, ... i ostalo, isao u lova kao pocetnicima, i pratio ih u razvoju ... I odmah posle prvog lova je bilo ... Nije to isto kao papir...
Pa naravno. Nije isto kad sa druge strane kuca srce. I svi to vrlo brzo nauce i da vidis kako se stave pod kontrolu i drugacije pricaju o svom (ne)znanju. Jasno prave podelu na papir i na lov. Adrenalin, poloza, vreme, ... puno je toga, a lovci to jako dobro znaju.
Ode jaaaaaaaaaa. oprostite na smaranju.
Predlazem da ako ne postoji otvorimo temu LR lov jer ovde smorismo ljude sa pricom koja nema veze sa temom.