Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača
|
kelt |
Objavljen 29.01.2013. 14:06
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
aleksa kaže:
sheytan, ne znam da li si imao prilike da vidiš sačmu kojom se puni domaća municija. Ja jesam i ta sačma je drastično lošija od one kojom se puni strana municija, skoro nijedna nije pravilnog oblika a i razlikuju se međusobno po veličini. Moja pretpostavka je da to može da ima uticaj na ravnomernost, širinu, dužinu i brzinu snopa od CHRONY-ja pa do efikasnog dometa. To je teško proveriti, zato sam i napisao da je pretpostavka a ako je pretpostavka pogrešna, onda nisam zaslužio aplauz.;) kolega neznam ciju si to sacmu gledao ali ja sta sam otvarao patrona zbog uporedjivanja sa mojom koju sam lijem, nisam video ni jednu nepravilnu osim kod grom sevic. stranjska moze biti bolja samo ona sto je platinirana ili ako je tvrdja a sta se tice oblosti mislim da gresis. a kod putanje zakon fizike je isti za sve masa puta ubrzanje. od cepa i coka zavisi posip ali posle i tog testa cudicete se jos vise.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 29.01.2013. 14:32
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Odlična je stvar što je test radjen sa istim oružjem, to dodaje na težini podacima koje Chrony beležio.
Znam da smo Sniper i nas nekoliko kod njega na strelištu onomad testirali neke njegove laboracije kugle i krupne sačme, i znam da ima uslova da se uradi provera posipa sačme raznih proizvodjača na onim papirinama, možda čak raditi proveru posipa neke laboracije na dve različite udaljenosti; jedina nezgoda je što Sniper nije u Srbiji stalno.
Možda napravimo na proleće neki takav test na strelištu u NS, ja sam jako raspoložen!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 29.01.2013. 19:27
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
[xhide]U vezi testiranja posipa ,moje lično mišljenje je da svako treba za sebe iz svoje puške i čokova da izvrši test ,nisu svi čokovi isti i nemaju isti posip ,svaka puška je priča za sebe ,bar ove naše ruskinje i čehinje i zastave o markiranim ,berttama i ostalim neću da tvrdim ništa njih ne posedujem i nisam ih koristio zato ne bih da pametujem na neviđeno,kod ruskih znam pouzdano (imamo ih 7 u kući) da se čokovi razlikuju da nisu izrađeni toliko precizno da bi bili 100% identični ,kod dugačkog produženog čoka od nekih 25cm od mp 153 oznaka je pola a on je između punog i 3/4 pričam o "olovnim" čokovima ja sam pokupio najuže čokove sa ostalih pušaka izabrao jedan u prodavnici i stavio najuže moguće na moju pušku iž27 sa kojom je izvršen test ,na pušci iž 27 cal 16 je 1/1 i 1/2 čoka tako da bi moj savet bio da se svako potrudi i isproba svoju pušku sa svojim čokovima kojima najčešće puca,za test sa čokovima i sa svakom vrstom municije koju sam ja pucao a da ne pričam da se dodaju još neke vrste municije po meni je prosto neizvodljivo da se uradi za 1 dan na strelištu,potrebne su predhodne pripreme , minimum ako imate 5 čoka je da se pucaju po 5 metaka ,a ako puštate kroz hrono za prosek i brzine onda dodajte još po jedan znači 10 metaka jedne vrste x 10 vrsta municije .......treba da se spreme papirne mete ,i potrebno je bar 3 čoveka koji će da to rade ,sam u to se nebih upuštao a i ako uradim sve to sa mojom puškom onom kolegi koji ima npr zadnji model sa tribore bušenjem cevi i sijaset čokova neće ništa značiti .[/xhide]
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 29.01.2013. 20:19
|

Moderator

|
[xhide]I da završimo test sa Nobel sport municijom a na kraju pucano i nekoliko eksperimentalnih iz moje produkcije .
Pucano je 4 vrste nobel sporta
1.24g sačme2,4mm trap V0-413,9m/s
2.33g sačme 4,3mm lovni V0-426,2m/s
3.32g sačme 3,9mm mak 2 V0-424,1 m/s
4.28g sačme 1,9mm s-mini V0-419,2 m/s
Municija iz moje produkcije je pucana , to su bili probni meci tako da dajem pojedinačne brzine uvećane za 7m/s
cal 12
1.34g sačme 4 mm dublji krimp V0 454,8m/s
2.34g sačme 4mm plići krimp V0-431,4m/s
Prosek je V0-443.1m/s
cal 16 probno punjenje krimpovano je bez graničnika tj. neujednačeno zato su i brzine malo neujednačenije a bilo ih je sa jačim i slabijim krimpovanjem .
pucano 5 metaka
cal16
1.30g mm sačme 3mm V0- 428m/s
2.30g mm sačme 3mm V0- 451,6m/s
3.30g mm sačme 3mm V0- 420,7m/s
4.30g mm sačme 3mm V0- 456,2m/s
5.30g mm sačme 3mm V0- 455,5m/s
Prosek jeV0- 442,4m/s
To je municija sa max količinom baruta za hladnije uslove .
[movie=youtube]aWrp6j01ofM&list=UUVTfOagZ1UM9Zn5lR_NxGwQ&index=1[/movie][/xhide]
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 29.01.2013. 20:43
|

Moderator

|
[xhide]Nešto je video loše postavljen izgleda ,ispravljam to u najkraćem mogućem vremenu izvinjavam se kasno sam primetio [/xhide]
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 29.01.2013. 21:22
|

Moderator

|
Sniper Hunter kaže:
[xhide]U vezi testiranja posipa ,moje lično mišljenje je da svako treba za sebe iz svoje puške i čokova da izvrši test ,nisu svi čokovi isti i nemaju isti posip ,svaka puška je priča za sebe .......treba da se spreme papirne mete ,i potrebno je bar 3 čoveka koji će da to rade ,sam u to se nebih upuštao a i ako uradim sve to sa mojom puškom onom kolegi koji ima npr zadnji model sa tribore bušenjem cevi i sijaset čokova neće ništa značiti .[/xhide]
Brate, ne testiramo puške, nego uporedjujemo različitu municiju ispaljenu iz iste cevi.
Ja ti zato i kažem da napravimo test posipa u NS na strelištu, znam da će i moj drug šampion sigurno da učestvuje, i još par kolega, tako da nije problem obezbediti ekipu. Ti znašš da je tebi kod mene obezbedjen smeštaj, tako da nema problema!
Papire veličine 1 x 1 metar nije problem nabaviti, možemo poneti neko meze na strelište i pićence, pa lagano testirati.
Ako nam se baš dopadne uporedjivati rezultate, možemo uvek ubaciti neku drugu pušku ili neki drugi čok.
Bitno je da dobijemo što više relevatnih podataka, jer se svakom od nas desilo da kupi džebanu koja ima deklarisane jedne parametre, a u praksi doživiš razočarenje.
Na osnovu tih podataka svako može kasnije da odabere municiju koja mu najviše odgovara, i na koju je navikao.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 29.01.2013. 21:26
|

Moderator

|
[xhide]Lala kaže:
Sniper Hunter kaže:
[xhide]U vezi testiranja posipa ,moje lično mišljenje je da svako treba za sebe iz svoje puške i čokova da izvrši test ,nisu svi čokovi isti i nemaju isti posip ,svaka puška je priča za sebe .......treba da se spreme papirne mete ,i potrebno je bar 3 čoveka koji će da to rade ,sam u to se nebih upuštao a i ako uradim sve to sa mojom puškom onom kolegi koji ima npr zadnji model sa tribore bušenjem cevi i sijaset čokova neće ništa značiti .[/xhide]
[xhide]
Brate, ne testiramo puške, nego uporedjujemo različitu municiju ispaljenu iz iste cevi.
Ja ti zato i kažem da napravimo test posipa u NS na strelištu, znam da će i moj drug šampion sigurno da učestvuje, i još par kolega, tako da nije problem obezbediti ekipu. Ti znašš da je tebi kod mene obezbedjen smeštaj, tako da nema problema!
Papire veličine 1 x 1 metar nije problem nabaviti, možemo poneti neko meze na strelište i pićence, pa lagano testirati.
Ako nam se baš dopadne uporedjivati rezultate, možemo uvek ubaciti neku drugu pušku ili neki drugi čok.
Bitno je da dobijemo što više relevatnih podataka, jer se svakom od nas desilo da kupi džebanu koja ima deklarisane jedne parametre, a u praksi doživiš razočarenje.
Na osnovu tih podataka svako može kasnije da odabere municiju koja mu najviše odgovara, i na koju je navikao.
Ok Lalo pristajem ako će biti neko iće i piće šalim se ,nema problema evo ja predlažem da to odradimo u septembru dolazim na godišnji i na prepelice tada pa možemo i da odlovimo 1 dan a u pauzi testovi .[/xhide]
|
|
|
|
golf071 |
Objavljen 29.01.2013. 21:29
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
Lala kaže:
Sniper Hunter kaže:
Na osnovu tih podataka svako može kasnije da odabere municiju koja mu najviše odgovara, i na koju je navikao. Ja cu sponzorisati par kutija munic.i

|
|
|
|
kelt |
Objavljen 29.01.2013. 21:39
|

Lovčina

|
Ako cemo da udaramo i domacicu eto i mene
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 29.01.2013. 21:57
|

Moderator

|
kelt kaže:
Ako cemo da udaramo i domacicu eto i mene
Domaćicu pršutu, dalmatinsko zaledje?!?
Mooooožžžeeeee!!!
A i ono crno, što si štekovao, pa deliš na kašičicu...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 29.01.2013. 23:14
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Dolazim i ja. Donosim neke mundže i pivo. A volim što se ispostavilo da je Krušik brži od Mirage-a. Znači Daki puca bržom municijom nego ja. A kako se to udara domaćica? Jel dlanom po guzi? I ko će da bude domaćica?
|
|
|
|
arli |
Objavljen 29.01.2013. 23:25
|

Stari član

Upisa: 447
Pristupio: 13.01.2011. 11:42
|
Ako me primate u društvo došao bih i ja;). Obećao sam Sniperu da premijerno isproba nešto kratkocevno u cal 9mm para.
Kod mene u kraju nema nikakvog strelišta pa da ne rizikujem.Naravno biće neki metak i za ostale članove ekipe |
|
|
|
klaja |
Objavljen 29.01.2013. 23:28
|

Lovčina

Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Ja cu prezentovat Nobel Sport ,zeleni su najbolji
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 29.01.2013. 23:30
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
klaja kaže:
Ja cu prezentovat Nobel Sport ,zeleni su najbolji  
Samo nemoj da piješ. Ne treba nam fizički obračun na strelištu.
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 29.01.2013. 23:56
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Eto sad ispade da oni sto pucaju krusik zapravo ne pucaju kako treba ovaj Sniper im unisti jedino opravdanje  |
|
|
|
vasa DND |
Objavljen 30.01.2013. 10:08
|

Član

Upisa: 63
Pristupio: 14.05.2011. 09:20
|
Sniper Hunter i Kile hvala na prezentaciji i svaka cast na utrosenom trudu radi svih nas,jedino mogla je biti veca provera granulacije RC4 serije oro.
Sniper Hunter drago mi je da se ispostavila moja tvrdnja da je RC4 serija oro No1, a krusik No2 mislim da ce tako biti i sa posipom. Ja nisam isprobavao brzinu pomocu hrono metra svih ovih proizvodjaca municije vec u toku lova. Kupovao sam po dve kutije svake i pucao tako sam i posip isprobavao po papiru i po snegu na razlicitim daljinama. Sto se Nobela tice mozda je brzi od krusika ali mislim da nije od RC4 oro ali zato mislim da ima losiji posip od oba. Hvala jos jednom
pozdrav
kude nadje taj rec
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 30.01.2013. 10:31
|

Lovčina

|
vasa DND kaže:
Sniper Hunter i Kile hvala na prezentaciji i svaka cast na utrosenom trudu radi svih nas,jedino mogla je biti veca provera granulacije RC4 serije oro.
Sniper Hunter drago mi je da se ispostavila moja tvrdnja da je RC4 serija oro No1, a krusik No2 mislim da ce tako biti i sa posipom. Ja nisam isprobavao brzinu pomocu hrono metra svih ovih proizvodjaca municije vec u toku lova. Kupovao sam po dve kutije svake i pucao tako sam i posip isprobavao po papiru i po snegu na razlicitim daljinama. Sto se Nobela tice mozda je brzi od krusika ali mislim da nije od RC4 oro ali zato mislim da ima losiji posip od oba. Hvala jos jednom
pozdrav
posip i brzina su dve razlicite stvari. za posip je je tzasluzan tip cepa i oblik i precnik coka. mada je dokazano da i kod preterivanja sa brzinom dolazi do neujednacenog posipa. brzine o posipu nemogu nista da kazu.
ovaj test nam govori da se svi proizvodjaci drze neke gornje granice brzine 380-420m/s i kako odstupanja nisu veca, moze da se koristi bilo
l]koja municija bez bojazni da lose biramo. e sad treba testirati posip kao i probojnost sacme na odredjenim daljinama. veliki formti papira za posip a za probojnost su potrebni tanki limovi ili nekakve konzerve.
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 30.01.2013. 11:13
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
Miroslaw kaže:
Eto sad ispade da oni sto pucaju krusik zapravo ne pucaju kako treba ovaj Sniper im unisti jedino opravdanje 
Ne ispade nista kako ti kazes.Niko ovde ne govori o tome kako neku municiju ne treba koristiti ili da govori lose o njoj a kamoli da omalovazava lovce koji je koriste.
Testirana je municija razlicitih proizvodjaca i municija koju najcesce koristimo u lovu.
Sniper Hunter je izvrsio vrlo bitan test brzine sacme iz koga svako moze da donese svoj zakljucak! Da uporedi brzine sacme i odluci koji mu metak vise odgovara a koji manje.Cak sta vise po meni se krusik dosta dobro pokazao,odlicnu brzinu ima!
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 30.01.2013. 14:54
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Brzina je brzina , treba još da vidimo i posip , pa cena jednog patrona , pa onda vreme utrošeno za čišćenje sulundara( puščane cevke sa 18 krpa) i tada se odlučimo za ono što nam najviše odgovara
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 30.01.2013. 19:04
|

Moderator

|
Sniper Hunter kaže:
[xhide]I da završimo test sa Nobel sport municijom a na kraju pucano i nekoliko eksperimentalnih iz moje produkcije .
Pucano je 4 vrste nobel sporta
1.24g sačme2,4mm trap V0-413,9m/s
2.33g sačme 4,3mm lovni V0-426,2m/s
3.32g sačme 3,9mm mak 2 V0-424,1 m/s
4.28g sačme 1,9mm s-mini V0-419,2 m/s
Municija iz moje produkcije je pucana , to su bili probni meci tako da dajem pojedinačne brzine uvećane za 7m/s
cal 12
1.34g sačme 4 mm dublji krimp V0 454,8m/s
2.34g sačme 4mm plići krimp V0-431,4m/s
Prosek je V0-443.1m/s
cal 16 probno punjenje krimpovano je bez graničnika tj. neujednačeno zato su i brzine malo neujednačenije a bilo ih je sa jačim i slabijim krimpovanjem .
pucano 5 metaka
cal16
1.30g mm sačme 3mm V0- 428m/s
2.30g mm sačme 3mm V0- 451,6m/s
3.30g mm sačme 3mm V0- 420,7m/s
4.30g mm sačme 3mm V0- 456,2m/s
5.30g mm sačme 3mm V0- 455,5m/s
Prosek jeV0- 442,4m/s
To je municija sa max količinom baruta za hladnije uslove .
[movie=youtube]aWrp6j01ofM&list=UUVTfOagZ1UM9Zn5lR_NxGwQ&index=1[/movie][/xhide]
[xhide]Klip je sređen ,postavljen ponovo.[/xhide]
|
|
|