Lovački psi Mešanci
|
nenad_franc |
Objavljen 13.07.2010. 23:36
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
zoran vojinovic: nismo se razumeli,ja ne tvrdim da psi ne prenose gene na potomstvo,ali sam rekao da ako je neki pas dobar da ce to da prenese na potomstvo,ovo sto sam napisao su samo primeri da ne mora da bude siguran pokazatelj da ce potomstvo da bude dobro! ali naravno ima vise sanse za to nego kod loseg psa!
aca81: koliko se meni cini ti si tamo negde kod pirot?! a opste je poznato lose finansijsko stanje na jugu srbije! koji ce lovac koji ima platu 100-150 evra da da 300 evra za stenca za kog treba da radi dva meseca i koji moze da mu ugine za dva dana,a ovako uzme od prijatelja kom se okotila kuja koji je lovacki ker a za oca se i ne postavlja mnogo pitanje,pa ako ispadne dobar cuvace ga,a ako bude los nece vise da ga cuva i nema neku stetu osim sto ga je hranio! to je neko moje gledanje!
lala: sto se tice rodovnika,u mnogim lovistima jos uvek se ne vrse nesto preterano te kontrole,nego se samo vodi sta se stigne,a kad budu poostrili videcemo! sto se tice mesanaca vec sam naveo u odgovoru za acu,da se takvi psi uzimaju ako je nekom pobegla kuja iz dvorista,boksa,sa lanca ili sta vec i parila se sa nekim drugim kerovima ili na kraju krajeva ili je to namerno uradio,pa onda ponude lovce iz svog lovackog udruzenja ne trazeci nista za nadoknadu,i lovci to vrlo rado prihvataju,jer u srbiji nije bas tako jednostavno izdvojiti 200-300 evra za kera,pogotovu lovcima sa sela koji zive od poljoprivrede i jedva mogu da izdvoje i za lov a kamo li jos i za kera! ja tako mislim!
i ajde da dopunim tekst! ja podrzavam mesance tipa gonic-gonic,pticar-pticar itd,a tipa pticar-gonic,to vec nema nikakvog smisla po meni! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 14.07.2010. 08:09
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Stoji to da je kriza, i da narod nema love, i da je lov sve skuplji i skuplji. Isto tako, pretpostavljam da je tačno da su kontrole retke.
Ker ne sme u lovište bez čipovanja, bez vakcine, bez rodovnika, bez IUO, i bez ocene. Mešanac ne može da ima papire.
Ali ne daj Bože da vam uleti neki lovni inspektor, da samo jedan lovac nadrlja zbog takvog kera, nadrljaće i onaj koji ga pustio u lovišite (uprava LU) i lovac! Kazne su tolike da možeš kupiti čopor rasnih pasa!
Kod nas ponekad grupovodje i lovnik ili lovočuvar, zatraže papire da provere, djavo nikad ne spava. I nikad do sada nisam video ni čuo, da je neko vodio mešanca u lov, u više mesta po Vojvodini gde sam lovio.
Morate raditi na tome, da se ta praksa vodjenja mešanaca iskoreni, jer će pre ili kasnije neko debelo nadrljati!
Ne postaje se lovac samo time što okačiš tandžaru o rame i redenik o pojas, nekog kera o povodac, i 'ajd u atar! Treba uraditi i neke promene u načinu razmišljanja, tim pre što su sada kazne za greške drakonske!
Mešanci? Neka, hvala!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 14.07.2010. 17:07
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
nenad_franc upoznat si sa problemom i jeste tako donekle..
Lalo i ranije sam te pozivao da budes moj gost a mozda bi i trebalo da dodjes na par dana i uhvatis vikend pa sve sto vidis i cuje preneses ljudima....a zasto je tako? nije jednostavno niti tako prosto,to se decenijama unazad praktikovalo,kad pricas o lovu i kerovima imam utisak da smo vekovima daleko i to se nemoze promeniti preko noci...POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 14.07.2010. 17:11
|

Lovčina

|
Zorane mnogi su me pitali "zasto dajes tolike pare za stene ili kera koji je tek progonio a mogo si da kupis meleza koji razvaljuje na terenu" e ja sam odgovorio ono za sta se ti zalazes da sam se rukovodio time da kupujem krv i rasu a ne kera,mada ni tim ljudima ne zameram jer su oni najmanje krivi,cak i ispadne neki ker dobar iz tih kombinacija i stvarno imaju rezultata i uspeha ali je to sve kratkog daha...POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 14.07.2010. 17:17
|

Lovčina

|
Niko od lovaca koji cuva mesance ne bi odbio rasno stene ili kera,imaju ono sto mogu da priuste pa cak i oni koji mogu vise nece da rizikuju i trose novac kada su generacijama drugacije vaspitavani("lovacki"),ocu reci da nije samo problem u lovcima nego je daleko veci problem u drustvu,LSS,KSS....a lovci samo koriste i cine ono sto im se dozvoli...POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 27.07.2010. 19:24
|

Lovčina

|
U nedelju je hajka na sakale i ostale predatore i bice to prilika da se izvedu mesanci na teren i vidi koliko mogu pred start sezone,slikacu sto vise mob.tel. i postaviti da vidite kakvih sve mesanaca ima.....nisu to "avlijaneri' "cuvarkuce" cuvari stada i sl. izgledaju kao gonici ali su ipak mesanci izmecu raznih gonica....POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 27.07.2010. 21:35
|

Moderator

|
aca81 kaže:
Lalo i ranije sam te pozivao da budes moj gost a mozda bi i trebalo da dodjes na par dana i uhvatis vikend pa sve sto vidis i cuje preneses ljudima....a zasto je tako? nije jednostavno niti tako prosto,to se decenijama unazad praktikovalo,kad pricas o lovu i kerovima imam utisak da smo vekovima daleko i to se nemoze promeniti preko noci...POZ.
Aco, hvala na pozivu, zaista, jedino što me sprečava da odem kod nekog u goste je nedostatak vremena. Ne bih hteo da neko pomisli da sam uobražen ili ne znam kakav, jednostavno se ne postiže sve!
Ljudi se menjaju, neki brže neki sporije, ali na kraju sve dodje na svoje; nismo mi udaljeni vekovima, kako ti kažeš, nego je problem u dugotrajnom tolerisanju nekih stvari koje nisu dobre, pa onda ljudi vremenom počinju da misle da je normalno raditi ono što nije normalno! A ja nisam Bogom dan da ispravljam krive Drine, i ovako već suviše pametujem ovde
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 28.07.2010. 07:49
|

Lovčina

|
Sinoc sam pricao sa covekom koji zivi u opstini pored Pirota a inace je sumar po profesiji i dokazani lovac sa rezultatima i iskustvom i posle dijaloga od petnaestak minuta i razgovora o lovu i DS on mene pita sta cuvam pa kad sam reko da imam te silne gonice sa brdo papira i ocena on je samo odmahnuo glavom i vise nije bio raspolozan za raspravu oko kerova uz reci da bez mesanaca nema lova DS.....sta vise reci
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 28.07.2010. 08:02
|

Moderator

|
aca81 kaže:
Sinoc sam pricao sa covekom koji zivi u opstini pored Pirota a inace je sumar po profesiji i dokazani lovac sa rezultatima i iskustvom i posle dijaloga od petnaestak minuta i razgovora o lovu i DS on mene pita sta cuvam pa kad sam reko da imam te silne gonice sa brdo papira i ocena on je samo odmahnuo glavom i vise nije bio raspolozan za raspravu oko kerova uz reci da bez mesanaca nema lova DS.....sta vise reci 
'uz reči da bez mešanaca nema lova na DS'... Izjavio šumar i dokazani lovac... Ako se dokazuje ovakvim izjavama, onda očekujem da svi lovci koji drže goniče, lepo prodaju kerove, odgajivačnice goniča da se zatvore, rase goniča da se ukinu, a da se organizuju izložbe i utakmice mešanaca, i da se batali svaka dalja priča.
Mnogo pametan taj šumar! Dokazani lovac-šumar, koji je svaki dan sa puškom u šumi, i koji u dlaku zna gde su DS, kuda se kreću... Ja bih rekao da se dokazao na taj način!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 28.07.2010. 08:43
|

Lovčina

|
To je misljenje jedinke i nije presudno ali je problem u tome sto se on krece po selima i zaseocima a njegovo misljenje se postuje pa tako da dodje kao neki zagovornik ili neko ko propagira lov iskljucivo mesancima mada to je decenijska praksa kod svih i nije nista novo pogotovo u tim krajevima,zato sam reko da smo udaljeni vekovima i da bi trebalo posetiti i ziveti tako par dana kako bi shvatio nacin zivljenja ne samo lova,ne bih da upotrebim neku ruznu rec ali bih te lovce uporedio sa kozacima kojima pas kao pomocnik u lovu i ne znaci puno,dovoljno je da bude samo puno ostar i da se krece blizu njih kako bi nagovestio ono sto njima promakne,video sam kako love,cime love i razumem ih a i nije moja stvar da ispravljam decenijsku kulturu lova, da imaju rezultate imaju, sad koliko zaslugom mesanaca da li vise ili manje necu da raspravljam ali ja sam odrastao u takvom svetu i od pocetka lovio sa sa tim ljudima ili u njihovoj blizini tako da mi to nije cudno ili strano.ne osudjujem ih niti opravdavam jedino zelim da im stavim do znanja da nemogu da ocekuju dobro potomstvo od tih kerova ma koliko bili dobri jer se pogodi jedan medju trideset ali taj jedan uz par takvih lovaca i samo jedna DS da je na celom terenu bice "podignuta",loviti na njihovom terenu i blizu njih garantuje akciju bez obzira na vreme,teren,uslove.......POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Milan J |
Objavljen 28.07.2010. 09:27
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 18.05.2010. 18:11
|
Razumem Lalu i sve koi dele misljenje sa Lalom, a sto reče Aco-Treba otici videti i živeti sa takvim lovcima,mešanci postoje i to je evidentno mada godinama sve manje,nije kao nekada,ja jesam za rasnog psa ali pre svega radnog,ko god je lovio i drzao goniče razumeće,bez uvrede mislim da Lala nikada u svom dvorištu nije držao goniča i zato ovakav stav i ima i razumem ga. pozz
milan j

|
|
|
|
Lala |
Objavljen 28.07.2010. 17:20
|

Moderator

|
U pravu si, Milan J, nisam nikad držao goniče. Ali ova tema se zove 'Lovački psi Mešanci' (sam naziv je kontradiktoran), a ne 'Goniči'. Nije ovde reč o goničima, ili ptičarima, nego je ovde reč o mešancima.
Bez obzira na sve, pre ili kasnije, taj odnos prema psima i prema lovu, koji je meni stran, će morati da se menja. Čim bude malo uredjenija država, sa malo više kontrole, moći će da se zaborave mešanci u lovu, kao i sve ostale improvizacije. Razumem ja i tradiciju, i ljubav prema nekom odredjenom psu, i ugled koji neko ima u lokalnoj sredini, sve je to OK, ali...
Menjaju se vremena, dolaze neke nove i drugačije norme (ne ulazim u to da li su bolje ili lošije). Prilagodjavajte se na vreme.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 23.09.2010. 19:33
|

Stari član

Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Bogami kako su poceli da nas pritiskaju sa svih strana,moracemo izbaciti meleze iz upotrebe !Ja imam 8 gonica trenutno,od toga 2 meleza sa kojima lovim bas dobro.Ali moracu uskoro da ih dam nekom,jer kazne su strasne.A sto se tice ostalih pasa,svi imaju portebnu dokumentaciju. |
|
|
|
Boban |
Objavljen 23.09.2010. 19:38
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
To si u pravu,ali ovaj tvoj mesanac jos malo pa lici na trobojca.
Melezi su se dobro pokazali za DS posebno Balkanac i Trobojac i Posavac sa Rusom i Barakom. |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 23.09.2010. 19:49
|

Stari član

|
Nije to mesanac to mi je od trobojke i balkanca.A slikacu moje meleze pa cu postaviti slike.Vidim da mnogi ukrstaju trobojce sa rusima,kazu da su smrt za ds. |
|
|
|
Boban |
Objavljen 23.09.2010. 19:55
|

Lovčina

|
Vidim da je ukrsten sa balkancem i trobojcem ,pa i to je melez izmedju dve rase na to sam mislio.
A sa cime su ukrstani ti ostali sto kazes melezi. |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 23.09.2010. 19:59
|

Stari član

|
Trobojac sa kujom rase seoski avlijaner |
|
|
|
Boban |
Objavljen 23.09.2010. 20:06
|

Lovčina

|
Vrati se unazad na nekom od moih postova gde sam postavio sliku Otac mu je Srpski gonic a majka NLT ukraden mi je prosle godine na terenu ali je bio babaroga za DS.
Poslao sam ti meil. |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 23.09.2010. 21:13
|

Stari član

|
Ovakvi kerovi su babaroga za lov svinja,najbolje je da se vode sami,onda ne teraju dugo.A iz kog sela si izlazio u lov na jastrebac?Ako sam te razumeo dobro ti si iz krusevca? |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 05.10.2010. 13:39
|

Stari član

|
Evo ga moj otrov za zeca,Srpski Trobojni gonic |
|