Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Dužina cevi kod sačmarica

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Dužina cevi kod sačmarica
arnotije

vlada lovac kaže:

Lala kaže:

brzi kaže:
12/70 12/76 i 12/89 prvi broj 12 je broj ili vrsta kalibra a drugi broj 70. 76 i 89 je dužina ili veličina ležišta metka u cevi. Kao što znate ima tri vrste municije za puške sa neolučenim cevima : normal-70, magnum-76 i supermagnum-89.

Postoje i patrone 65, zaboravio si...

Postoje i patrone 67

Za 65 sam znao ili ne i za 67,ovu od 65 sam imao negde kod kuce.

brzi
 Evo linka B&P i videćete da oni prave 16 vrsta baruta za puške sačmare http://www.baschi...mp;lang=en

Joe the hunter

AcaNik kaže:
zar ne prave lucani crni barut?

Da prave u Lucanima crni barut ali se vise ne prodaje za lovacke puske.Taj barut se koristi za izradu pirotehnickih sredstava i neke druge namene.Dbar pogled

vlada lovac
 Siguran sam da ima municije sa dužinom čaure od 67, pa i 67,5mm jer sam ih koristio i to u cal. 16 i 12, pokušaću da pronadjem ako mi je ostao još koji metak ili bar prazna čaura. 67mm su dosta retke, mislim da ih radi neka francuska firma ne sećam se tačno naziva

vlada lovac
 Da ne bih preturao po kutijama, evo ovde ima
http://www.ediloi...32-gr.html
malo smo se udaljili od teme, al da neko nebi reko da lupam gluposti...

Sniper Hunter
 vlado niko nece reci da lupas gluposti u francuskoj jos su u upotrebi koliko ja znam puske sa duzinom lezista 65 i 67 mm i tamo se jos uvek proizvode jer tamo i vece i poznatije puskarske radnje jos pune municiju za svoju klijentelu ne kupuje se samo od velikih industrijskih proizvodjaca nego i iz manjih puskarskih radnji koje jos drze do tradicije citao sam u njihovim lovackim novinama o tome tamo se puskarski zanat i tradicija prenose s kolena na koleno pa i punjenje lovackog metka je deo toga.Bye

sheytan
 DakleM, chini mi se da se ovde brkaju pojmovi, termiTi i sl... ;)

Znachi, jedna stvar je duzina lezishta, a druga je duzina chaure.
Lezishta mogu biti 65, 70, 76 i 89mm dugachka. Iz duzeg lezishta mozemo bez posledica ispaljivati mekte chije su chaure kratje od tog lezishta. Druga je stvar shto tjemo sa, npr., chaurom 70 ispaljenom iz lezishta 89mm imati gubitak gasova(verovatno zanemarljiv) i znachajno pogorshanje i nepravilnost posipa - i jedno i drugo zbog velikog praznog prostora od kraja chaure u lezishtu do pochetka prelaznog konusa...
A chaure 67, 67.5mm i sl. su mozda bitne samo nama koji punimo dzebanu, pa nam moze biti problem u radu...
Fabrike su te skratjene chaure napravile verovatno zbog nekog svog razloga, tipa, da im zeljena masa sachme knap stane, bez neophodnosti da se pravi nov chep sa chashicom, i sl... A 3mm plastichne cevi x 1.000.000kom - mozda moze i neka parizza da se ushtedi... Itd, itd...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

vlada lovac
 Sniper, verovatno je to razlog, to su još neke informacije koje verujem da veći deo lovaca nije znao B)
iveli

nenadx
 Sniper Hunter,Joe the hunter,hvala na zapazanju i ispravci,Vazne su ispravne informacije.
brzi napisacu jos neko misljenje o ovoj temi,sada se spremaju prasici i ostali ulepsivaci praznika pa....
Pozdrav svima i sve najbolje u novoj godini
Dobar pogodak

dusanandra
 Kolega sheytan,koriscenjem patrona duzine caure 70mm iz pusaka cije je leziste 76mm je na nasim prostorima ucestalo jer puske novije generacije su uglavnom sa magnum lezistem a ove supermagnum od 89mm nema mnogo i najzastupljenija je IZ poluautomat ali kako god taj gubitak gasova sto kazes da je zanemarljiv slazem se ali da je ZNATNO NEPRAVILAN POSIP nebih rekao jer sam licno probao razne kombinacije a za posip je jako bitan cok i krupnoca sacme.Vidjao sam da neki lovci svesno stavljaju krupnu sacmu(devetak)u uzi cok pri lovi DS kad je bilo dozvoljeno a ne znaju da uzi cok nepovoljno deluje na krupniju sacmu od sireg.Licno sam bolje rezultate imao sa cilindricnom cevi i devetakom nego sa polovinom i cetvrt cokom.Balistika je cudoSmileovo su samo moja iskustva i zapazanja nista zlonamerno.Dobar pogled

nenadx
 Mnogo toga bi se moglo reci o sagorevanju i iskoriscenosti baruta,ali bi bilo preterano.Sustina je da barut,kao pocetni deo moze bitno odraziti na duzinu cevi i njegovo maksimalno iskoriscavanje u njima.Slozio bih se sa ovim tvrdnjama,o cokiranosti i velicini sacme,one su nepobitne.Cokiranost utice na posip pa neki kazu i preciznost.Velicina sacme takodje.Po testiranju se merenjem brzine,pod istim uslovima,dobija ista brzina na ustima cevi ali se kod krupnije sporije smanjuje.Bez obzira na testiranja koja se navode,misljenja sam dao su ona deo mozaika,namenjen uobicajenim potrebama lovca,duze cevi imaju svoju namenu,naravno sa odgovarajucim punjenjima.
Dobar pogodak

Lala
 Samo da dopunim: patrone od 65 mm se često koriste u sportskom streljaštvu, disciplina IPSC (praktično streljaštvo), u modify diviziji, zbog potrebe za većim brojem patrona u tubularnom magacinu. Onda tokom pucanja takmičar ne gubi vreme na prepunjavanje dok trči po poligonu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

miletic
 Pre par dana sam dosao u posed jedne veoma lepe puskice, iz12 16/70 i pri prvom susretu sa njom primetio sam da su cevi nesto duze! Merenjem sam utvrdio da su cevi duge 73 cm a puskma je teska 3,127gr. Kada sam ispalio prvi patron iz nje imao sam utisak da puska nesto jace trza nego sto bi trebalo za taj kalibar probao i drugar i ustanovili da jace trza negk kalibar 12 . Ako se ne varam mislim da je jedini razlog jaceg trzaja duza cev?

Podunavac
 Pogrešno kolega. Sa dužom cevi trzaj može biti samo manji u odnosu na kraću, zbog boljeg balansa oružja i veće ukupne mase. Ili je stvar u municiji ili vam je osećaj subjektivan. Inače kalibar 16 ima manji trzaj od kalibra 12 zbog manje gramaže sačmenog punjenja. Ali ako je puška veoma laka a sačmeno punjenje teža sa velikom početnom brzinom, onda može da se javi i jak trzaj. Ovome doprinosi i ergonomija kundaka i debljina i tip amortizera.
Tri prsta 2Kolce

miletic
 Znaci ipak je razlog u necemu drugom inace pucali smo iz krusikovog specijala 29grama punjenje standardno za kalibar 16! Da li je duzina cevi i tezina navedena u predhodnom postu standardna za iz 12 17/70?
Sasa miletic

Podunavac
 Ne bi znao kolike su tačne mere za IŽ-12. Što se tiče cevi mislim da su standardne, ali čini mi se da je težina malo manja od fabričke. Verovatno zbog drugog kundaka.
Tri prsta 2Kolce

miletic
 Kod toza 66 i IZ 27 su cevi krace nego kod IZ 12 kao i kod MP153 bar kod ovog modela sa koim sam usporedjivao! Dragoljupe

ssekir75
 kod iz 27m i toz 34 su 71cm
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

miletic
 Kod vecine sacmarica je duzina cevi 71 cm . Postoji li neko ko zna fabricke mere cevi i tezinu kod IZ-12 16/70 ?!!Dragoljupe

Podunavac

miletic kaže:
Kod toza 66 i IZ 27 su cevi krace nego kod IZ 12 kao i kod MP153 bar kod ovog modela sa koim sam usporedjivao! Dragoljupe

Kod novih IŽ-27 pušaka u kalibru 12/76 je dužina cevi 66, 72,5 i 75 cm. Kod moje je dužina 72,5 cm. IŽ-27 u ostalim kalibrima (16/70, 20/76, 28/70 i 410/76) su dužine cevi 66 i 71 cm.
Ali nije ni bitno. Razlika u dužini cevi od 2-3 cm je zanemariva.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Sellier&Bellot (Za olučene cevi) MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 107 01.09.2020. 21:55
Skraćivanje cevi na karabinu PUŠKARSKA RADIONICA 107 14.11.2019. 19:24
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
'SLUG' cevi ORUŽJE - SVAŠTARA 8 28.11.2014. 13:24
Tormentacija cevi sačmarica LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 62 19.11.2012. 12:58
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,767 posete www.srbijalov.com