Lov na zeca
|
duskov |
Objavljen 17.10.2013. 14:43
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
U nedelju napadamo Plužine.
od petka sam gore |
|
|
|
srle1976 |
Objavljen 17.10.2013. 16:05
|

Mlađi član

Upisa: 35
Pristupio: 25.08.2013. 14:47
|
mi zeca nismo lovili tri godine, a ove samo jedna nedelja u novemru. |
|
|
|
Breton Beska |
Objavljen 17.10.2013. 20:27
|

Član

Upisa: 90
Pristupio: 12.01.2011. 10:38
|
Brojnost zeca je ponovo zabrinjavajuća! Kako ubediti "velike lovce" koji to i jesu samo zbog lova na zeca da je situacija zabrinjavajuća
UN MAXIMUM DE QUALITES DANS UN VOLUME MINIMUN 
|
|
|
|
lovac junior |
Objavljen 17.10.2013. 20:44
|

Veteran

Upisa: 538
Pristupio: 27.07.2012. 10:56
|
kod nas ove godine ima podosta zeca mislim da ce se loviti 4 nedelje
|
|
|
|
DamirKS |
Objavljen 17.10.2013. 21:04
|

Stari član

Upisa: 374
Pristupio: 25.10.2011. 15:12
|
Kod nas se isto 4 nedelje lovi. Ali situacija zabrinjavajuca. 5-6 izlaska sa psima i nijednog zeca da ne vidim, sto nije bio slucaj predhodnih godina. Da sam neko i nesto kao sto nisam, obustavio bi lov ove godine na zeca
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
|
|
|
|
Stefanj |
Objavljen 17.10.2013. 21:20
|

Član

Upisa: 76
Pristupio: 16.10.2013. 09:40
|
Po meni jedan od vecih razloga sto zeca ima malo je veliki broj predatora
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 17.10.2013. 21:36
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Lovac zauvek kaže:
Po meni jedan od vecih razloga sto zeca ima malo je veliki broj predatora  po meni jedan od vecih razloga sto predatora ima puno je mali broj normalnih uprava po LU.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
Stefanj |
Objavljen 17.10.2013. 21:58
|

Član

Upisa: 76
Pristupio: 16.10.2013. 09:40
|
mrwa22250 kaže:
Lovac zauvek kaže:
Po meni jedan od vecih razloga sto zeca ima malo je veliki broj predatora  po meni jedan od vecih razloga sto predatora ima puno je mali broj normalnih uprava po LU. 
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 17.10.2013. 22:42
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Lovac zauvek kaže:
mrwa22250 kaže:
Lovac zauvek kaže:

Po meni sto ima mali broj normalnih uprava direktno su krivi lovci
DOBAR POGLED
|
|
|
|
lovacsajuga |
Objavljen 18.10.2013. 07:51
|

Član

Upisa: 86
Pristupio: 23.01.2013. 11:53
|
aca81 kaže:
Lovac zauvek kaže:
mrwa22250 kaže:
Lovac zauvek kaže:

Sve ovo je itekako tačno...
Pa dobiti dozvolu za odstrel predatora čekanjem ili u nekoj varijanti bez cele sekcije ili udruženja je kod mnogih upravnika misaona imenica...
A zašto?
Da se slučajno ne odstreli nešto drugo?
Pa lopuže ionako love bez dozvole!!
Gluposti!
Dejan
|
|
|
|
DamirKS |
Objavljen 18.10.2013. 15:45
|

Stari član

Upisa: 374
Pristupio: 25.10.2011. 15:12
|
lovacsajuga kaže:
aca81 kaže:
Lovac zauvek kaže:
mrwa22250 kaže:
Lovac zauvek kaže:

Sve ovo je itekako tačno...
Pa dobiti dozvolu za odstrel predatora čekanjem ili u nekoj varijanti bez cele sekcije ili udruženja je kod mnogih upravnika misaona imenica...
A zašto?
Da se slučajno ne odstreli nešto drugo?
Pa lopuže ionako love bez dozvole!!
Gluposti!
A za to da se ne odstreli nesto drugo. Lepo kazes dajte vi meni dozvolu, a lovocuvarsku sluzbu imate kao i svako lu pa nek izadju na teren, zato su placeni.
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 18.10.2013. 17:14
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
a kako ce onda oni da love da ne budu vidjeni???
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
-ANUBIS- |
Objavljen 18.10.2013. 18:15
|

Stari član

Upisa: 378
Pristupio: 04.01.2011. 17:11
|
ssekir75 kaže:
a kako ce onda oni da love da ne budu vidjeni???
 Dobro receno svak cast ziva istina  |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 18.10.2013. 23:12
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Kod mene zeceva dosta vise nego prethodnih godina, cak najvise od svih koje sam ja upamtio. Polako se povlace prema planini kako im se u nizim predelima unistava zaklon od poljoprivrednih kultura. Smanjili smo lisice i kune na minimum i to na jedini nacin koji smo mogli, zimus u hajkama sa terijerima i gonicima. A kad lisce opadne, zahladni, pa kad zagrmi planina od gonica.. Nadamo se veoma dobroj sezoni.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 19.10.2013. 20:29
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ovih dana ponovo slušamo priče sa terena da u Vojvodini nema zeca kao što ga je bilo ranije, a da je ponegde populacija zeca na minimumu. Obzirom da se ovo dešava i u mom (još uvek) matičnom lovištu, zaintrigiralo me ovo, pa sam se malo raspitivao.
Na osnovu nekih ranijih stručnih istraživanja i objavljenih radova, i na osnovu konsultacija sa ljudima iz struke, mogući uzrok naglog nestanka dobrog dela populacije divljeg zeca u lovištu vrlo lako može biti, pored brojnosti predatora, i pojava koja se zove HYPERKALEMIA.
Ta pojava nastaje kada je prirodna hrana divljači u lovištu veoma bogata kalijumom, a krv divljači elektrolitom (K+) koji je veoma važan za metabolizam. Divljač koja se u lovištu hrani biljkama sa velikom koncentracjom kalijuma (povećana koncentracija u biljkama se vezuje i za preterano korišćenje NPK natrijum/phosphor/kalijum - veštačkog djubriva), podiže nivo kalijuma u krvi preko normalne granice, što izaziva teške poremećaje rada bubrega divljači, a ujedno i poremećaj rada srca aritmiju. U kombinaciji sa visokim spoljnim temperaturama u letnjem periodu, divljač koja ima povećan nivo kalijuma u krvi masovno strada od srčanog udara, naročito u situacijama kada je npr. primorana da beži od predatora. Takodje, zečice u periodu dojenja i izvodjenja mladunaca, koje pate od hyperkalemije, tu pojavu preko mleka prenose na mladunce, koji često ne prežive. Rezultat bude skoro potpuni nestanak zeca na nekom terenu.
Pojavi hyperkalemije su podložni najčešće divlji zečevi. Ponekad i srneća divljač bude podložna ovoj pojavi, naročito ako se ne iznosi ravnomerno so za divljač, koja sadrži natrijum (Na). Ukoliko se srneća divljač održava iznošenjem soli u solišta, a zečja populacija trpi, u tom slučaju da bi se populacija divljeg zeca oporavila i održala, potrebno je solišta spustiti na visinu da zec može dohvatiti, a kao dobra mera se pokazalo korišćenje veštački pravljenih tzv. slanih bara, tj. pojilišta u koja bi se dodavali nedostajući elementi, u delovima lovišta gde zec obitava. Pojava hyperkalemije kod divljeg zeca je periodična, a poklapa sa sa periodima sušnih godina i vrelih letnjih meseci, što se upravo dogadja u prethodnih par godina. Obzirom da zeca ima mnogo manje i u lovištima tradicionalno bogatim zecom, postoji verovatnoća da je došlo do hyperkalemije u jednom broju vojvodjanskih lovišta.
Malo sam pokušao da rasvetlim misteriju dešavanja sa zecom, iako nisam neki stručnjak, ali mislim da sam uz pomoć ljudi koji znaju i uz malu pomoć interneta, uspeo barem donekle.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
-ANUBIS- |
Objavljen 20.10.2013. 14:28
|

Stari član

Upisa: 378
Pristupio: 04.01.2011. 17:11
|
[xhide]Doduse istina kod nas u nasem lovackom drustvu ove godine nema lova na zeca a mislim i da nece biti ni sledece mada moje misljene pored predatora koji su se namnozili i previse verujem da je taj kalijum u obliku 8-ice tj. okrugao sto ga koriste krivolovci pa cim se zec digne TUP pukne mu srce ali ne od kalijuma vec od sacme interesantna teorija ali mislim da je moja realnija[/xhide] |
|
|
|
fotolovac |
Objavljen 20.10.2013. 19:45
|

Stari član

Upisa: 227
Pristupio: 11.12.2010. 14:20
|
Ne znam šta je pravi razlog smanjenja populacije zeca ali to je činjenica, danas mi iz svih okolinih društava javljaju veoma loše lovove sa po samo nekoliko odstrela, ja sam imao sreće pa sam gostovao u društvu koje je i u lošijem lovu odstreli i po dvadesetak komada. Na ovom linku dole su slike i utisci iz lova:
https://www.faceb...amp;type=1
|
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 20.10.2013. 19:59
|

Veteran

Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
Ja kada sam išao u Bajšu zec se lovio do 9 sati a posle fazani a bilo je u izobilju.Kolega je odustao da bude lovac posle dedine smrti tako da nisam više odlazio tamo u lov.U mom LD danas veoma loš dan samo 10 zečeva je odstreljeno a bilo nas je oko 30.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
BOJK |
Objavljen 20.10.2013. 20:21
|

Član

Upisa: 197
Pristupio: 28.06.2012. 08:48
|
Danas u mom Lu otvorena sezona lova na zeca.
Jutro hladno sa slabim mrazom, raspolozeni i mi i gonici.
U 6:30h sitzemo na teren i pustamo gonice, koji odmah pocinju da se javljaju na tragu i nakon nekoliko minuta "vrisak" i krece glasan gon. Dugo su gonili, ali nikako na nas da udari, posle vise od sat ipo psi se vracaju i ponovo krecu u potragu. Dan idealan, vlage ima dovoljno, suncano bez vetra, ma milina ziva. Psi opet krecu da se javljaju na trag i ponovo se cuje glasan gon, ali sad dve ekipe gonica gone razlicitu divljac. Stojim na jednoj raskrsnici i cekam, priblizavaju se gonici, i srce pocinje sve jace i jace da lupa.
Na nekih 150m vidim zeca kako ide pravo ka meni, putom koji vodi pored guste sume... uf evo ga... ide laganim kasom, steko poprilicnu prednost i ne zuri. Na pola puta staje i osluskuje, ako skoci u sumu nemam sanse da ga vidim, ne mrdam se, na trenutak sam i zadrzao dah, da me ne bi osetio. Krece opet ka meni. Palo mi je na pamet da ga pustim da pridje blizu meni i da zviznem, bas da vidim da li ce da stane na zvizduk. Prilazi mi na nekih 5m i ja lagano zviznem, i stvarno stade podigoh pusku i on se dade u beg, pucam i obarm ga na dvadesetak metara.
Posle nekoliko minuta stizu gonici i ja ih pustam da ga osete malo, da se ostrve. Jedan kolega dolazi do mene, cestita mi na ulovu i zajedno se premestamo na drugi deo terena. Na zalost ubrzo posle toga morao sam da prekinem lov i da se vratim kuci, imao sam neko krstenje, ali sam otiso kuci zadovoljan, naslusao sam se pesme gonica, a i ulov nije izostao jedino sam zaboravio da slikam zeku i gonice 
I jos da dodam da mi je ovo prvi zec sa novom puskom MP 155 |
|
|
|
bobmajstor |
Objavljen 20.10.2013. 20:25
|

Mlađi član

Upisa: 16
Pristupio: 15.01.2011. 22:25
|
U današnjem lovu na zeca bilo je oko 40 lovaca i lovili smo u dve grupe. U našoj grupi svi lovci su imali po zeca a u drugoj samo polovina lovaca je imala sreće. Bolji lovovi se očekuju kada se obere kukuruz i počne sa oranjem njiva. Imamo pet izlazaka u lov na zeca i možda jedno hvatanje živih zečeva. Dobar pogled. |
|
|