Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na zeca

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na zeca
duskov
 U nedelju napadamo Plužine.
od petka sam gore

srle1976
 mi zeca nismo lovili tri godine, a ove samo jedna nedelja u novemru.

Breton Beska
 Brojnost zeca je ponovo zabrinjavajuća! Kako ubediti "velike lovce" koji to i jesu samo zbog lova na zeca da je situacija zabrinjavajuća
UN MAXIMUM DE QUALITES DANS UN VOLUME MINIMUN Yes

lovac junior
 kod nas ove godine ima podosta zeca Smile mislim da ce se loviti 4 nedelje
Kinologija ZivioRodjoTri prsta 2
Elmermarkafazan

DamirKS
 Kod nas se isto 4 nedelje lovi. Ali situacija zabrinjavajuca. 5-6 izlaska sa psima i nijednog zeca da ne vidim, sto nije bio slucaj predhodnih godina. Da sam neko i nesto kao sto nisam, obustavio bi lov ove godine na zeca
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

Stefanj
 Po meni jedan od vecih razloga sto zeca ima malo je veliki broj predatoraConfused
Bye

mrwa22250

Lovac zauvek kaže:
Po meni jedan od vecih razloga sto zeca ima malo je veliki broj predatoraConfused
po meni jedan od vecih razloga sto predatora ima puno je mali broj normalnih uprava po LU.Confused
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Stefanj

mrwa22250 kaže:

Lovac zauvek kaže:
po meni jedan od vecih razloga sto predatora ima puno je mali broj normalnih uprava po LU.Confused

Odobreno
Bye

aca81

Lovac zauvek kaže:

mrwa22250 kaže:

Lovac zauvek kaže:

Odobreno

Po meni sto ima mali broj normalnih uprava direktno su krivi lovci Smeko
DOBAR POGLED

lovacsajuga

aca81 kaže:

Lovac zauvek kaže:

mrwa22250 kaže:

Lovac zauvek kaže:

Odobreno

Sve ovo je itekako tačno...
Pa dobiti dozvolu za odstrel predatora čekanjem ili u nekoj varijanti bez cele sekcije ili udruženja je kod mnogih upravnika misaona imenica...
A zašto?
Da se slučajno ne odstreli nešto drugo?
Pa lopuže ionako love bez dozvole!!
Gluposti!
Dejan

DamirKS

lovacsajuga kaže:

aca81 kaže:

Lovac zauvek kaže:

mrwa22250 kaže:

Lovac zauvek kaže:

Odobreno

Sve ovo je itekako tačno...
Pa dobiti dozvolu za odstrel predatora čekanjem ili u nekoj varijanti bez cele sekcije ili udruženja je kod mnogih upravnika misaona imenica...
A zašto?
Da se slučajno ne odstreli nešto drugo?
Pa lopuže ionako love bez dozvole!!
Gluposti!

A za to da se ne odstreli nesto drugo. Lepo kazes dajte vi meni dozvolu, a lovocuvarsku sluzbu imate kao i svako lu pa nek izadju na teren, zato su placeni.
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

ssekir75
 a kako ce onda oni da love da ne budu vidjeni???
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

-ANUBIS-

ssekir75 kaže:
a kako ce onda oni da love da ne budu vidjeni???

OdobrenoSmeko Dobro receno svak cast ziva istinaKolceAplauz

nidzamotocross
 Kod mene zeceva dosta vise nego prethodnih godina, cak najvise od svih koje sam ja upamtio. Polako se povlace prema planini kako im se u nizim predelima unistava zaklon od poljoprivrednih kultura. Smanjili smo lisice i kune na minimum i to na jedini nacin koji smo mogli, zimus u hajkama sa terijerima i gonicima. A kad lisce opadne, zahladni, pa kad zagrmi planina od gonica.. Nadamo se veoma dobroj sezoni. Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Lala
 Ovih dana ponovo slušamo priče sa terena da u Vojvodini nema zeca kao što ga je bilo ranije, a da je ponegde populacija zeca na minimumu. Obzirom da se ovo dešava i u mom (još uvek) matičnom lovištu, zaintrigiralo me ovo, pa sam se malo raspitivao.

Na osnovu nekih ranijih stručnih istraživanja i objavljenih radova, i na osnovu konsultacija sa ljudima iz struke, mogući uzrok naglog nestanka dobrog dela populacije divljeg zeca u lovištu vrlo lako može biti, pored brojnosti predatora, i pojava koja se zove HYPERKALEMIA.

Ta pojava nastaje kada je prirodna hrana divljači u lovištu veoma bogata kalijumom, a krv divljači elektrolitom (K+) koji je veoma važan za metabolizam. Divljač koja se u lovištu hrani biljkama sa velikom koncentracjom kalijuma (povećana koncentracija u biljkama se vezuje i za preterano korišćenje NPK natrijum/phosphor/kalijum - veštačkog djubriva), podiže nivo kalijuma u krvi preko normalne granice, što izaziva teške poremećaje rada bubrega divljači, a ujedno i poremećaj rada srca aritmiju. U kombinaciji sa visokim spoljnim temperaturama u letnjem periodu, divljač koja ima povećan nivo kalijuma u krvi masovno strada od srčanog udara, naročito u situacijama kada je npr. primorana da beži od predatora. Takodje, zečice u periodu dojenja i izvodjenja mladunaca, koje pate od hyperkalemije, tu pojavu preko mleka prenose na mladunce, koji često ne prežive. Rezultat bude skoro potpuni nestanak zeca na nekom terenu.

Pojavi hyperkalemije su podložni najčešće divlji zečevi. Ponekad i srneća divljač bude podložna ovoj pojavi, naročito ako se ne iznosi ravnomerno so za divljač, koja sadrži natrijum (Na). Ukoliko se srneća divljač održava iznošenjem soli u solišta, a zečja populacija trpi, u tom slučaju da bi se populacija divljeg zeca oporavila i održala, potrebno je solišta spustiti na visinu da zec može dohvatiti, a kao dobra mera se pokazalo korišćenje veštački pravljenih tzv. slanih bara, tj. pojilišta u koja bi se dodavali nedostajući elementi, u delovima lovišta gde zec obitava. Pojava hyperkalemije kod divljeg zeca je periodična, a poklapa sa sa periodima sušnih godina i vrelih letnjih meseci, što se upravo dogadja u prethodnih par godina. Obzirom da zeca ima mnogo manje i u lovištima tradicionalno bogatim zecom, postoji verovatnoća da je došlo do hyperkalemije u jednom broju vojvodjanskih lovišta.

Malo sam pokušao da rasvetlim misteriju dešavanja sa zecom, iako nisam neki stručnjak, ali mislim da sam uz pomoć ljudi koji znaju i uz malu pomoć interneta, uspeo barem donekle.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

-ANUBIS-
 [xhide]Doduse istina kod nas u nasem lovackom drustvu ove godine nema lova na zeca a mislim i da nece biti ni sledece mada moje misljene pored predatora koji su se namnozili i previse verujem da je taj kalijum u obliku 8-ice tj. okrugao sto ga koriste krivolovci pa cim se zec digne TUP pukne mu srce ali ne od kalijuma vec od sacme interesantna teorija ali mislim da je moja realnija[/xhide]

fotolovac
 Ne znam šta je pravi razlog smanjenja populacije zeca ali to je činjenica, danas mi iz svih okolinih društava javljaju veoma loše lovove sa po samo nekoliko odstrela, ja sam imao sreće pa sam gostovao u društvu koje je i u lošijem lovu odstreli i po dvadesetak komada. Na ovom linku dole su slike i utisci iz lova:

https://www.faceb...amp;type=1

bogoljub
 Ja kada sam išao u Bajšu zec se lovio do 9 sati a posle fazani a bilo je u izobilju.Kolega je odustao da bude lovac posle dedine smrti tako da nisam više odlazio tamo u lov.U mom LD danas veoma loš dan samo 10 zečeva je odstreljeno a bilo nas je oko 30.iveli 3
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

BOJK
 Danas u mom Lu otvorena sezona lova na zeca.

Jutro hladno sa slabim mrazom, raspolozeni i mi i gonici.
U 6:30h sitzemo na teren i pustamo gonice, koji odmah pocinju da se javljaju na tragu i nakon nekoliko minuta "vrisak" i krece glasan gon. Dugo su gonili, ali nikako na nas da udari, posle vise od sat ipo psi se vracaju i ponovo krecu u potragu. Dan idealan, vlage ima dovoljno, suncano bez vetra, ma milina ziva. Psi opet krecu da se javljaju na trag i ponovo se cuje glasan gon, ali sad dve ekipe gonica gone razlicitu divljac. Stojim na jednoj raskrsnici i cekam, priblizavaju se gonici, i srce pocinje sve jace i jace da lupa.
Na nekih 150m vidim zeca kako ide pravo ka meni, putom koji vodi pored guste sume... uf evo ga... ide laganim kasom, steko poprilicnu prednost i ne zuri. Na pola puta staje i osluskuje, ako skoci u sumu nemam sanse da ga vidim, ne mrdam se, na trenutak sam i zadrzao dah, da me ne bi osetio. Krece opet ka meni. Palo mi je na pamet da ga pustim da pridje blizu meni i da zviznem, bas da vidim da li ce da stane na zvizduk. Prilazi mi na nekih 5m i ja lagano zviznem, i stvarno stade Smile podigoh pusku i on se dade u beg, pucam i obarm ga na dvadesetak metara.
Posle nekoliko minuta stizu gonici i ja ih pustam da ga osete malo, da se ostrve. Jedan kolega dolazi do mene, cestita mi na ulovu i zajedno se premestamo na drugi deo terena. Na zalost ubrzo posle toga morao sam da prekinem lov i da se vratim kuci, imao sam neko krstenje, ali sam otiso kuci zadovoljan, naslusao sam se pesme gonica, a i ulov nije izostao Smile jedino sam zaboravio da slikam zeku i gonice Glavu o zid
I jos da dodam da mi je ovo prvi zec sa novom puskom MP 155

bobmajstor
 U današnjem lovu na zeca bilo je oko 40 lovaca i lovili smo u dve grupe. U našoj grupi svi lovci su imali po zeca a u drugoj samo polovina lovaca je imala sreće. Bolji lovovi se očekuju kada se obere kukuruz i počne sa oranjem njiva. Imamo pet izlazaka u lov na zeca i možda jedno hvatanje živih zečeva. Dobar pogled.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Paraziti zeca i prepelice u Bačkoj STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 07.11.2014. 15:02
Sindrom evropskog zeca u Vojvodini STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 23.10.2014. 23:13
VEŠTAČKA PROIZVODNJA ZECA STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 10.03.2014. 19:41
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,631,190 posete www.srbijalov.com