Bushnell
|
Cvele |
Objavljen 05.02.2013. 20:24
|

Lovčina

Upisa: 3225
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Ma na 223 nece nista da joj 'fali...
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 05.02.2013. 21:58
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
taj jedino na 22lr da metnes pa je pitanje da se i tu nece raspasti! |
|
|
|
pattila |
Objavljen 06.02.2013. 17:11
|

Pripravnik

Upisa: 5
Pristupio: 15.09.2012. 19:08
|
Hvala na odgovorima i savetima. Mislim da ću postaviti i probati,pa videćemo....Javljam vam rezultate .
Pozdrav |
|
|
|
ljubitelj |
Objavljen 07.05.2013. 11:10
|

Mlađi član

Upisa: 14
Pristupio: 07.05.2013. 00:09
|
Najprije pozdrav svim forumasima na Lovackom portalu Srbije. Vecinu tema i komentara na forumu sam procitao i rije nego sam postao clan foruma. Smatrao sam da netreba da otvaram novu temu posto je moje pitanje vezano za Busnel. Moj kraj u Hercegovini je cisti brdsko planinski sa prosjecnom nadmorskom visinom iznad 1000m. Lovim iskljucivo svinje srnecu divljac i vuka. Do nedavno sam koristio karabin 8.57JS clasic sa snel obaracom. Posto je poprilicno dotrajala cijev nedavno sam je zamijenio potpuno novom od M53. Znam da je olucenje vece i da je cijev kraca od 600 kolika je karabinska bila. Moje pitanje je sledece. Planiram da izdvojim jos oko 300 evra za optiku sa fiksnom niskom montazom. Licni izbor bez nekih konsultacija sa ljudima koji vise znaju od mene je pao na Bushnell Trophy XLT 1.5-6x 44mm - 7 . Koristim municiju od 11,34 grama ili nekad od 12,7grama pa me interesuju Vasa iskustva dali sa tom optikom mogu da budem siguran da ce izdrzati trzaje mog oruzja koje je sad vece nego sto je bilo dok je bila stara cijev karabinska. Drugi dio pitanja se odnosi na balistiku u smislu pada zrna sa cijevi od M53 i karabinske cijevi kao i preciznosti jedne u odnosu na drugu. unaprijed hvala svima na odgovorima i trudu .PS. Takodje po Vasem misljenju a daljina do koje ja gadjam su do 250m dali da izaberem otiku 1,5x6 ili 3do 9.
|
|
|
|
Zlatar |
Objavljen 08.05.2013. 02:09
|

Član

Upisa: 156
Pristupio: 06.07.2011. 03:26
|
ljubitelj kaže:
Najprije pozdrav svim forumasima na Lovackom portalu Srbije. Vecinu tema i komentara na forumu sam procitao i rije nego sam postao clan foruma. Smatrao sam da netreba da otvaram novu temu posto je moje pitanje vezano za Busnel. Moj kraj u Hercegovini je cisti brdsko planinski sa prosjecnom nadmorskom visinom iznad 1000m. Lovim iskljucivo svinje srnecu divljac i vuka. Do nedavno sam koristio karabin 8.57JS clasic sa snel obaracom. Posto je poprilicno dotrajala cijev nedavno sam je zamijenio potpuno novom od M53. Znam da je olucenje vece i da je cijev kraca od 600 kolika je karabinska bila. Moje pitanje je sledece. Planiram da izdvojim jos oko 300 evra za optiku sa fiksnom niskom montazom. Licni izbor bez nekih konsultacija sa ljudima koji vise znaju od mene je pao na Bushnell Trophy XLT 1.5-6x 44mm - 7 . Koristim municiju od 11,34 grama ili nekad od 12,7grama pa me interesuju Vasa iskustva dali sa tom optikom mogu da budem siguran da ce izdrzati trzaje mog oruzja koje je sad vece nego sto je bilo dok je bila stara cijev karabinska. Drugi dio pitanja se odnosi na balistiku u smislu pada zrna sa cijevi od M53 i karabinske cijevi kao i preciznosti jedne u odnosu na drugu. unaprijed hvala svima na odgovorima i trudu .PS. Takodje po Vasem misljenju a daljina do koje ja gadjam su do 250m dali da izaberem otiku 1,5x6 ili 3do 9.
Sa tom cevi treba da budeš dosta precizniji.
Najbolje radi sa 12,7g ali mi nije jasno jel tebi sad puška više trza nego pre?
ako je kundak standardni zastavin,tarabljika,svinjska leđa onda treba menjati kundak jer bi trebao sa težom cevi dobiti mirniji trzaj.Pod uslovom da je majstor cev odradio kako treba.
Optiku za 300 nemoj uzimati Trofi,kad već imaš toliko para nategni još koji evro za neki Ellit.
Pisano je dosta o tome pročitaj od početka i shvatićeš,ali pošto imam dva Elita i lovim u planini znam kako je kad se strmekneš preko snega do potoka sa puškom i optikom,pao sam ko zna koliko puta i ništa teraj dalje.
Troofi,baner i drugi,znam dosta ljudi koji ih koriste i zadovoljni su ali ispale oko kutije metaka godišnje,ili love u ravnici i slično.Prodao sam jednog Banera i momak ga koristi na 30-06,radi još uvek ali vodi računa.
U njima su sve plastični delovi,može da se potrefi da radi a može i da rikne posle 5 metaka.
Pošto loviš i na dalje 3-9 je dovoljno,meni je na 4 kad je blizu a na 8 dalje i to je to ne petljam oko uvećanja,naravno pucaš sa oba oka otvorena i nikakav problem |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 08.05.2013. 09:38
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Mitraljeska cev od m53 duga je 530mm ukoliko nije tanjena masivnija je od klasicne lovacke cevi. Dakle ukoliko je trzaj osetniji treba ga pripisati kracoj trasi u kojoj ne sagoreva sva količina baruta. Što se izvlačenja maksimuma iz nove cevi tiče trebalo bi probati što više vrsta zrna, punjenja i municije . Obzirom da živimo u Srbiji moraćeš se snalaziti sa onim što ti pod ruku dođe.
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
ljubitelj |
Objavljen 08.05.2013. 11:09
|

Mlađi član

|
Da ti odgovorim ugradio mi je cijev jedan nas puskar i nije stanjivao cijev nikako osim samo nesto neznatno na vrhu gdje dolazi grivna odnosno nisan. Covjek je dosta dobar majstor i rekao mi je da su najpreciznije cijevi kad ih nedira, pa sam tako i uradio. Nisam imao rilike pucati ja jos iz nje otkako je skoro uradjena. Meni su neki rekli da trza vise pa sam mislio da je to tacno, al po Vasoj prici mozda im je to zato jer su oblaksavali cijev. Kupio sam vec municiju belot SB SPCE od 12,7 grama i ostaje mi jos da samo izaberem pravilno optiku dali 1,5-6x44 ili 3-9x40 neke marke x koje jos neznam ali i nezurim hocu da bude sve solidno. Ali znam da cu nisku celicnu montazu jednodjelnu u to sam siguran i tubus optike 30 i to sam odlucio samo jos tip i odnosi optike za karakteristike moje puske ostaje pitanje. Hvala prijatelju na odgovoru i smjernicama.
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 08.05.2013. 12:18
|

Stari član

|
Obzirom na gore izneto ... moje pitanje je sledeće da li je taj puškar ispalio neki metak iz te cevi čime bi proverio svoj rad? U slučaju da nije, bio bih jako oprezan te zahtevao to od njega . Ne kažem da je to loše uradio ali praksa govori da su greške moguće . Što se domaće fabrike tiče ona nakon promene cevi oružije nosi u ZIŽ na proveru.
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 08.05.2013. 12:50
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Ako cev ni kundak nisu olaksani, sve lepo upasovano, dobro odredjen ceoni zazor, odozgo otezan optikom, ne bi trebalo biti velikog trzaja, ali ce pucanj biti nesto jaci zbog krace cevi, nista strasno. Pad zrna i gubitak brzine na "lovackim" daljinama pucanja ne bi trebale da te opterecuju jer ih neces ni primetiti na 150-200m. Iz mog iskustra, a cini mi se i iskustva jos nekih ovde na forumu i sire, te cevi slabije grupisu PPU sa zrnom Grom, sve ostalo sto sam koristio bilo je OK. |
|
|
|
ljubitelj |
Objavljen 08.05.2013. 13:10
|

Mlađi član

|
Da ispalio je 5 metaka i pogoci na mehanickom nsanu su ekstra na 140m kad je pdesio malo nisam zadnji po visini grupisani su u nekih 10 cm. Puskar je stvarno ekstra majstor a i strijelac . On kaze da puska nemoze biti bolja a ubacit cu koju sliku. Jos jedna moja dilema je vezana samo za optiku a to je dali da uzmem 3 do 9 ili mi je dovoljna 1,5 do 6 sobzirom da mislim da je najvise sto cu ja gadjati a i neka normalna daljina za pogodak do 300m. Dali ce mi zadovoljiti odnosno dali je dovoljno uvacanje 6, jer ja sa optikama lovackim nemam neka iskustva. Drugo da gadjam preko 300m pa to ako cemo iskreno padovi zrna su preko 45cm i ogromni gubitak energije zrna i sve drugo tako da ti pogodci nisu ni najmanje sigurni. Zato kazem meni treba optika do 300m daljine da vidim normalno ali da je cvrsta i pouzdana. Varijabilna je moj izbor zbog tora da bih stavio sto nizi nosac bez tunela i da je koristim i na kracim distancama kako se kod nas kaze kad nesto izleti u sumi pred same noge.
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 08.05.2013. 13:34
|

Stari član

|
3-9x40,50 je omiljeno sokoćalo s one strane bare tj u Amerike za razliku od njih stara dama Evropa preferira 1.5-6x42 kao naj univerzalnije a na tebi je da odlučiš
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 08.05.2013. 17:32
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Mitraljeska cev od M53 jeste znatno deblja od klasične cevi lovačkog karabina. Međutim sobzirom da na ustima cevi ima pojačanje za montažu i demontažu a iza tog zadebljanja je najtanja, ako hoće da se uradi lepo da izgleda kao karabinska cev mora dosta da se skine na strugu. I apsolutno nema potrebe za tolikom debljinom cevi za lovačku upotrebu. Kod mitraljeza ima toliku debljinu zbog rafalne paljbe, jer je izdržljivija i manje se greje. Dorađena mitraljeska cev po lovačkim standardima bi trebala da bude lakša od karabinske zbog manje dužine.
Kolega Ljubitelj, daljine do 300 m baš i nisu lovačke i nebi ti preporučio pucanje na tim daljinama sa lovačkom optikom i ovim kalibrom. Prema tome ako loviš na pokrivenom terenu i planiraš fiksnu montažu, moj ti je savet da uzmeš optiku uvećanja 1,5-6x42(44). Za daljine do 300 m je potrebna optika sa namenskom končanicom i neki razantniji kalibar sa dužom cevi (65 cm). Pad zrna kalibra 8X57 IS je na 300 m 40 do 55 cm. Sa kratkom cevi (mitraljeskom) još malo i veći. U ovakvim uslovima je veoma teško odrediti tačku nišanjenja da bi pogodak pao u vitalnu zonu, pa uglavnom dolazi do promašaja ili još gore nepotrebnog ranjavanja (i gubitka) divljači. I divljači treba dati šansu i poštivati lovački kodeks.
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 08.05.2013. 20:23
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
ljubitelj,moja preporuka je 1,5-6x42 trophy on je oko 250e a ima i svetlecu tacku dobra je za gadjanje u losim vremenskim uslovima,i montazu leupold std medium ne moze nize,ja tu kombinaciju imam na 30-06 i za sada sam zadovoljan,koliko para toliko muzike,a dosta je univerzalna moze i za pogon,cekanje,nocu danju |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 08.05.2013. 20:34
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Brko, mozesh li da mu garantujesh npr. 200 metaka, a da se netje nestho meKanichki syebati?
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 08.05.2013. 20:59
|

Stari član

|
kad ispucam toliko prenecu utiske,ali pise da fabrika daje garanciju 10god,a ne znam stvarno sta se moze uzeti za te pare a da bolje sluzi,mozda neki redfiled ali on nema to uvecanje |
|
|
|
ljubitelj |
Objavljen 09.05.2013. 00:06
|

Mlađi član

|
Brka bez brkova kaže:
ljubitelj,moja preporuka je 1,5-6x42 trophy on je oko 250e a ima i svetlecu tacku dobra je za gadjanje u losim vremenskim uslovima,i montazu leupold std medium ne moze nize,ja tu kombinaciju imam na 30-06 i za sada sam zadovoljan,koliko para toliko muzike,a dosta je univerzalna moze i za pogon,cekanje,nocu danju
Slazem se sa kolegom Podunavcem apsolutno sto se tice daljina i pada zrna i sigurnog pogotka pa samim tim u izboru otpada 3 do 9 jer je nspotrebno. Kod nas ima jedna poslovica koliko ti puska vrijedi toliko plati i optiku. Nemislim sad stavaljti svarovskog vec nesto u cjenovnom rangu do 300 eura. Vidim da mi je kolega Brko napisao da se predlozeni tropy moze naci za 250 eura, dok kod nas nemoze. Ta je cijena kod nas 430 evra, u ovlastenim prodajnim mjestima pa ako moze koja pomoc oko toga gdje naci u kojoj prodavnici preporucenu optiku bilo bi jako korisno. Hvala svim kolegama na trudu i savjetima meni ste od pomoci i prihvaticu vase savjete za optiku. Definitivno kupujem preporucenu, jos samo da je nadjem sto je moguce jeftinije. Jos jednom hvala.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 09.05.2013. 14:37
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Kolege lovci! Bushnel iz serije Trophy i sve jeftinije serije ispod Ellite ove marke zaobiđite u što širem luku.
Starije serije Trophy su još mogle da prođu ali ove u zadnjih par godina su naj običnije đubre!
Ove optike imaju toliko mana da ne vrede ni 1/4 cene po kojoj se kod nas prodaju a koje sam lično osetio i iskusio u zadnjih par meseci.
Optika koja ima paralaksu od skoro 10 cm na 100m je smešna i neprikladna za iole precizno pucanje na veću daljinu od ovih 100m (mada ni to nije neka preciznost), da ne pominjem sijaset drugih mana, što optičkih što mehaničkih!
Minimum ispod koga po kvalitetu nikako ne treba ići je Leupold VX-I, sve optike ispod cene ove ne vredi montirati i trošiti municiju na njihovo upucavanje, bolje se stisniti i doplatiti 7-8.000 dinara više koliko je u proseku skuplji VX-I od Trophy-a nego baciti novac, potrošiti municiju i živce pa opet nemati zadovoljavajuću optiku!
Ovo shvatite ko najdobronamerniji savet!
Pozz...!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 09.05.2013. 16:13
|

Stari član

|
ljubitelj,430e za trophy je previse,ja sam ga prosle godine platio 230e na akciji i to sa iluminacijom,u Navi shopu oni su ovlascni uvoznik,mislim da je to realna cena |
|
|
|
atom |
Objavljen 09.05.2013. 18:29
|

Član

Upisa: 57
Pristupio: 16.02.2010. 21:29
|
Postovane kolege vec 2 godime koristim bushnell trophy XLT 3-9x 40 na zastavinom 223 rem prevashodno ga koristim za lisice, a prosle godine sam pucao odokativno na 250 meteri na liju, pala je ko da je grom pukn u nju! Namera ovg gore teksta je da opovrgnem postove od kolege 270 da sa ovom optikom se ne moze da se puca preko 100m. Poydrav i dobar vam pogled zelim! |
|
|
|
ljubitelj |
Objavljen 09.05.2013. 20:54
|

Mlađi član

|
Moze li me neko od kolega sa foruma uputiti gdje i kolika je cijena serije elit bushnell od 1,5 /6 x42 i vise puta pomenuti Leupold VX-I,. Na ovim internet stranicama jednostavno nemogu da nadjem te optike za pomentue para u ranijim tekstovima. Do sada sto sam nasao najevtiniji je magnum u Jagodini ali i on nema na ponudi pomenute optike. Veoma sam zahvalan na svesrdnoj pomoci kolega. Hvala
|
|
|