Nemam reči, Statut ko da je pisala republička izborna komisija.
Lovcima iz Centralne Srbije želim sve najbolje u ovom izbornom krugu, ali koliko ja vidim ničega dobrog tu neće biti, možda sam skeptik, i daj bože da grešim, ali čisto sumnjam.
Pa gde si Cule, već sam se zabrinuo što te nema!?
Statut LS CS mi u nekim delovima jako liči na statut LSV, pa ako su u pisanju statuta imali pomoć iste osobe, ili ako su radili po istom šablonu...
Ispravite me ako grešim, ali nisam našao u statutu deo u kome se govori o dužini mandata, i broju mandata u kome jedno lice može biti birano za predsednika. Čitao sam statut na brzinu, pa sam možda prevideo.
U delu Odluke o osnivanju, koji govori o 'krovnoj' ulozi LSS, ili kako sam ja to krstio 'Savez saveza', uloga mi je malo nejasna. Predstavljanje lovaca Srbije u instranstvu i pred medjunarodnim organizacijama? Da li to onda znači, da npr., LSCS ili LSV ili neki drugi savez, ne može biti direktan član, recimo, CIC, ili FACE? Ne znam kakav ja stav tih organizacija prema ovom pitanju, i da li CIC u članstvo prima isključivo nacionalne saveze? Ispada, da će sav posao raditi regionalni savez, a da će LSS, bez tereta operativnih poslova, biti reprezent, kojeg ćemo plaćati. To mi je malo čudno, jer operativni poslovi najviše koštaju i oduzimaju najviše energije, i nose najveću odgovornost. Čini mi se da je LSS ovakvim stavom unapred delimično amnestiran i oslobodjen odgovornosti za stanje u lovstvu Srbije.
Dalje, govori se da će novi savez LSCS zastupati svoje članove (LU) pred državnim organima, a u Zakonu o divljači i lovstvu lepo piše da LU konkurišu za lovišta, i da LU direktno komuniciraju sa ministarstvom, i da državi polažu račune za svoj rad. Opet kažem, ispravite me ako grešim. Ja sam ovako shvatio.
Lalo LSS će biti "SAVEZ SAVEZA UDRUŽENJA LOVAČKIH DRUŠTAVA/SEKCIJA LOVACA GRAANA I GRAANKI REPUBLIKE SRBJE, AUTONOMNE POKRAJINE, OPŠTINE, MESNE ZAJEDNICE"!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Jednom rečju"avangarda lovstva".U smislu socijalističkog samoupravljanaj gde je teoretski bila idejno politička delegacija radničke klase,ovo je pojašnjenje za članove foruma koji nisu u školi izučavali predmet marksizam i socijalističko samoupravljanje.
mihailo kaže:
Jednom rečju"avangarda lovstva".U smislu socijalističkog samoupravljanaj gde je teoretski bila idejno politička delegacija radničke klase,ovo je pojašnjenje za članove foruma koji nisu u školi izučavali predmet marksizam i socijalističko samoupravljanje.
Uh marksizam i socijalisticko samoupravljanje, taj predmet je predavao sada vec bivsi predsednik mog LU, ali i dalje je clan UO LSS! Verovatno nam zbog toga ovako dobrao i ide!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Limune,dok je bilo marksizma i socijalističkog samoupravljanja bilo je i građanskog lova,neki su taj period nazvali komunistički mrak,sad dođe demokratija i demokratski mrak a lov...
odo
Vecih pomaka u lovstvu u Srbiji nije bilo jos od vremena Druga Tita!
Zapitajte se samo koliko i kako se tada radilo i kako su lovista kojim su gazdovale vojne ustanove i javna preduzeca bila organizovana i sta i koliko je tu divljaci bilo!Uzmite Vasa maticna udruzenja i pitajte lovce koji imaju preko 70 god. kako su lovili i koliko su radili u samom lovistu!!!?????????????
Ovo danas niko nece nista da radi a svi hoce puna lovista i da love a da neplate ako moze NISTA!!!
To vreme je proslo a lov vise nije socijalna kategorija vec kosta nesto i nema nista dzabe!!!!
Samo ako se zasucu rukavi na svim nivoima pocev od sekcija,udruzenja, saveza,drzave imacemo nekog vidljuvog uspeha !!
U slucaju da jedna karika zakaze metodom spojenih sudova sve gubi smisao i sve pada u vodu!!!!!
Nemojte se iznenaditi da za par godina ako se nesto ne promeni pojedini lovci gledati divljac samo na slikama!!!!!
Živo me zanima, kako će novi LSCS funkcionisati, i sa kojom članarinom. Ako sve bude otvoreno i pošteno, i ako neke uprave LU budu batalile sistem rada 'pola pije, pola šarcu daje', onda ima izgleda za uspeh.
Medjutim, ako se nastavi sa starom praksom, a pod novom firmom, imaćemo samo još jedan 'deja vu' - već vidjeno.
Videli smo i valjda smo nesto naucili o radu LSS!Ako se praksa nastavi ja prvi cu se povuci iz clanstva i iz rada istog jer nezelim da gubim vreme i svoju energiju zarad interesa pojedinaca !Nacu ni vecinu da pravim vec cu raditi bez clanstva u bilo kom savezu!!
Valjda su izvukli neke pouke i ovo valjda pravimo da nam bude bolje,pristupacnije i jeftinije a ne obrnuto!!!!
Lako je biti dzek sa tudjim parama!!!!!!
Mislim da je osnivanje ovog saveza u Kragujevcu test za sve nas i da su se pouke izvukle i da se nece uciti na istim greskama!!!!
LSS je nazalost pogresnom politikom izgubio kredibilitet da vise zastupa sve lovce koji su mu slepo verovali!!
Hvala bogu pa ce novi mladi ljudi koji polako preuzimaju svoja maticna udruzenja koja su uglavnom vodili jedni isti po 20 i vise godina uneti i novine u radu samog saveza u Kragujevcu jer nemogu se ocekivati novine i poboljsanja sa starim kadrovima !!!!!!
To nije moguce!!!!!
Iskoristiti proverene kadrove da daju put ,smernice a mladi i ljudi iz struke da budu nosioci ovog saveza sa jasnim idejama i ciljevima!!!
Da se razumemo tu ima dosta posla a prihvatiti se necega a neraditi nista nije ni to resenje!!!
slavaplana kaže:
Vecih pomaka u lovstvu u Srbiji nije bilo jos od vremena Druga Tita!
Zapitajte se samo koliko i kako se tada radilo i kako su lovista kojim su gazdovale vojne ustanove i javna preduzeca bila organizovana i sta i koliko je tu divljaci bilo!Uzmite Vasa maticna udruzenja i pitajte lovce koji imaju preko 70 god. kako su lovili i koliko su radili u samom lovistu!!!?????????????
Ovo danas niko nece nista da radi a svi hoce puna lovista i da love a da neplate ako moze NISTA!!!
To vreme je proslo a lov vise nije socijalna kategorija vec kosta nesto i nema nista dzabe!!!!
Samo ako se zasucu rukavi na svim nivoima pocev od sekcija,udruzenja, saveza,drzave imacemo nekog vidljuvog uspeha !!
U slucaju da jedna karika zakaze metodom spojenih sudova sve gubi smisao i sve pada u vodu!!!!!
Nemojte se iznenaditi da za par godina ako se nesto ne promeni pojedini lovci gledati divljac samo na slikama!!!!!
Lov nikada nije bio socijalna kategorija,mnogi lovci nemogu da uplate lov,nemogu da izdvoje 8000 pa naviše,to se zove siromaštvo,za te lovce naše kolege sa dugim lovačkim stažom lov postaje privilegija bogatih,za njih lov nekošta nešto, već mnogo,u mojoj grupi nas nekoliko je skupilo novac i uplatilo pola članarine za kolege,godinama zajedno lovimo,ljudi nemaju,nemogu da sastave kraj sa krajem a vole lov,pa ti kolega sad vidi šta je i ko je socijalna kategorija.
Promena ima i to mnogo pogotovo poslednjih decenija al u negativnom smeru.
mihailo kaze: Lov nikada nije bio socijalna kategorija,mnogi lovci nemogu da uplate lov,nemogu da izdvoje 8000 pa naviše,to se zove siromaštvo,za te lovce naše kolege sa dugim lovačkim stažom lov postaje privilegija bogatih,za njih lov nekošta nešto, već mnogo,u mojoj grupi nas nekoliko je skupilo novac i uplatilo pola članarine za kolege,godinama zajedno lovimo,ljudi nemaju,nemogu da sastave kraj sa krajem a vole lov,pa ti kolega sad vidi šta je i ko je socijalna kategorija.
E to je prava kolegijalnost. B)
Hteli mi ili ne lov ce biti sve skuplji i skuplji mislim da nece ici u neka nebesa ali ce dostici solidnu cifru... Vremena se menjaju pa cak i klima nije mi ni cudno toliko sto su neki lovci dosli i situaciju da posle godina i godina lovstva dodju u situaciju da nemaju da podmire uplate... Pozdravljam svaku akciju pomoci,ali mislim da ce vrlo brzo doci vreme kada nece moci svima da se pomogne.... Nazalost....
Ako novi LSCS bude radio korektno i zaista u interesu lovaca, to će biti jedan od načina da se sačuva članstvo.
Lep je gest, sakupiti solidarno deo novca za siromašnije članove, ali to nije rešenje na dugi rok. I siguran sam, da oni lovci, kojima drugi pomognu da plate članarinu, nemaju prijatan osećaj, kad idu u lov.
Lov jeste sve skuplji, a kriza u društvu je sve dublja. Nije samo članarina u pitanju - za mene konkretno, članarina je otprilike 1/5 troškova koje godišnje izdvojim za lov (gorivo, oprema, municija, držanje i troškovi oko psa, troškovi u samom lovu, itd.), izadje godišnje sigurno oko 40 hiljada, ako ne i više.
Najgore je kad sve to izdvojiš, pa odeš u poluprazno lovište. Kad postaviš pitanje kako i zašto, onda dobiješ odgovor da divljač košta, a da košta i poslovanje LU, što je tačno.
Kako pomiriti dve suprotstavljene stvari: skupu divljač, i velike troškove, a da lov bude jeftin? Čista alhemija!
Prošle godine sam pisao o tome da je vodjenje jednog LU postaje kao vodjenje jedne firme, i da su potrebni ljudi koji pored znanja o lovstvu imaju i menadžersku žicu. Svaka čast starijim lovcima, koji su nakucali decenije staža, puno poštovanje njima, ali oni su radili i lovili u starom sistemu jeftinog (narodnog) lova, sa lovištima i divljači koju su dobili za džabe od države, i koja su opustošena lošim načinom rada u praksi, a možda na papiru pirkazivano kao uspešno, puno divljači. Neka se oprobani kadrovi malo sklone, i ustupe mesto mladjima, kojima stariji mogu da pruže pomoć u početku. Mislim da je došlo vreme, pored promene propisa, da dodje i do smene generacija u upravama LU, a i u savezima. Ništa nije večito. A kao jedan od prvih kriterijuma: POŠTENJE I MORAL!
Sada država počinje da naplaćuje svoje vlasništvo, i toga moramo biti svesni. Mislim da je ovo sa skupljim lovom tek početak, i da će svake godine lov biti sve skuplji. U tom smislu, formiranje onog fonda za razvoj lovstva, gde se slivaju pare od lovnih karata, predstavlja amortizer, samo da tu ne bude mućki oko dodele para.
Mislim da je Slava potpuno u pravu, a i Mirko, u svojim stavovima. Najteže je promeniti način razmišljanja lovaca.
Tomica Radosavljević i ekipa, su krenuli u nešto što može da ima rezultat, ali čitajući onu Odluku o osnivanju LSCS, i Statut, mislim da su već u startu pravili neke kompromise vezane za mesto u lovstvu i u sistemu, koji im možda mogu otežati rad. Pozivanje na ulogu i mesto LSV u lovstvu, kopiranje i kretanje tim putem, ostavlja prostor da bi stvari mogle da krenu na isti način kao u Vojvodini, a koliko je to dobro, ne znam.
Mislim da bi LSCS ipak trebao da bude malo orginalniji u rešenjima, a ne da se prave savezi koji predstavljaju kloniranje postojećeg. Čitajući Statut LSCS, imao sam osećaj kao da čitam Statut LSV, u mnogim delovima su identični! Zakon ostavlja dovoljno prostora, za nove ideje. A u jednim novinama sam pročitao da se pominje mogućnost osnivanja još nekih saveza.
Posebno je pitanje, šta će biti sa ljudima iz stručne službe LSS, imam osećaj da će možda mnogi od njih naći uhlebljenje u novim savezima, kojima svakako trebaju stručna lica. Pa bi onda imali iste ljude, ali na novim adresama! Ideju o regionalizaciji LSS sam čuo prvi put pre izvesnog vremena, sada vidim da se sprovodi u praksi, ali da ta ideja ne bude paravan za 'presvlačenje' starih kadrova u nova odela?
Pozdravljam odluku o osnivanju LSCS, ali sa oprezom.
mihailo kaže: Lov nikada nije bio socijalna kategorija,mnogi lovci nemogu da uplate lov,nemogu da izdvoje 8000 pa naviše,to se zove siromaštvo,za te lovce naše kolege sa dugim lovačkim stažom lov postaje privilegija bogatih,za njih lov nekošta nešto, već mnogo,u mojoj grupi nas nekoliko je skupilo novac i uplatilo pola članarine za kolege,godinama zajedno lovimo,ljudi nemaju,nemogu da sastave kraj sa krajem a vole lov,pa ti kolega sad vidi šta je i ko je socijalna kategorija.
Mihailo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
izasli smo malo sa teme..
"lov nikad nije bio socijalna kategorija...bla,bla"
lov JESTE u srbiji,jugoslaviji bio socijalna kategorija..ali posto to nije "prirodno",vise nece biti..lov je luksuz a nemati posao i hleba jesti je socijalna kategorija..daj da ne mesamo babe i zabe.
volim i ja mnogo sto sta pa ne mogu,da lovim mogu i lovicu ako clanarina bude i 50 000..ove izjave tipa jadni ljudi nemaju 10 000 za clanarinu ne piju vodu.ti ljudi verovatno ne maju ni za struju,lekove[sto je mnogo vaznije i jadnije] pa boli uvo nekog da im nesto donira..
neki dan idem sa pecanja i svratim da kupim nesto hladno i slatko a dete ispred radnje mi trazi hleba..ja joj nudim baunti cokoladicu,ona nece,hoce hleba..dam joj 200 dinara a ona mi vrati cokoladu!!!
zamislite devojcica od 9-10god vraca cokoladu,GLADNA JE..ceo dan mi nije bilo dobro...
a neki tamo ne maju za lov,mozes misliti...srbija je gladna
Ma dobro sve to ali se covek mozda odreko lova da bi rodjenoj deci pruzio koji dinar ,jeste da je lov luksuz,ali za mene ponekad lov dodje i kao terapija potpuno me odvede na drugu stranu sveta gde za tih nekoliko sati zaboravim na sve muke i probleme.Pa sad ajde i taj se odreko lova da deci priusti nesto ali ni tih 5000 ili 10000din nemoze da ih na hrani celu godinu koliko njemu smiri zivce kad taj dan izadje sa drustvom i ostavi sve iza sebe za par sati i covek je kao ponovo rodjen tog dana dok sutra ne krenu opet isti problemi.I mislim da nije fer da ako covek ide godinama sa nama i druzi se i nikad se nije izdvajao i sad dosao u takvu situaciju da ga ostavimo na cedilu,jer on danas nema ali sutra mozda bude imao za trojicu.DOBRO CINI DOBROME SE NADAJ.I ja mislim da je ovakav gest za svaku pohvalu.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?