Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Gađanje karabinom

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Gađanje karabinom
sheytan
 ^ Ma, dovoljno je da nadjesh i PPU, s kojom je vlasnik zadovoljan, pa tjesh sa par metaka znati da l je u pitanju dzebana! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Sniper Hunter
 Gvožđe ne leži lepo u drvetu,pomera se ,drvo dodiruje cev, prstenje od montaže nije saosno,ima svega u igri znam iz prakse sa mojim 243w a Šeki?

sheytan
 Nishta od ovog, tebra Sniper - Spaleph kaze da mu je na meti HAOS, tj. nema grupu ni od 10-15cm, ako sam dobro razumeo... Ovo shto ti pominjesh bi dalo neshto upotrebljivo na 100m, u svakom sluchaju!

A merili su i brzine, a one su prilichno haotichne. Zakljuchak - ta dzebana NE VALJA, a da li je uzrok nepostojanja grupe - NIJE SIGURNO! Stari

'Nachi, nechiju PPU, s kojojm vlasnik IMA grupu, probati, i ako tri metka imaju grupu od npr. 5-10cm, samo treba pazariti U RADNJI 60 novih PPU, i dingospo! Odobreno

Ja i dalje sujmam i u montazu, jer je pomenuto da je Kahles proban na lechkom mauzeru, ali na DRUGOJ montazi, tako da, kazem, postoji i ta mogutjnost...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

spaleph
 Kada se skupe umne glave problem se brzo reši...
Čovek kaže admo sve iz početka, rasturili karabin do detalja, prešteloveli okidanje, uradili beding kundaka, proverili sve dali to lepo leži, uzeli kutiju municije sa kojom kolega iz njegovog karabina ima grupu pa na strelište, meta školska 1x1 u sredini crni krug 10cm udaljenost 100m mehanički nišan i grupa bolja nego što sam imao optikom... Ajde montiranje optike, lepimo bazu, proveravamo saosnost, putem montaže vršimo nulovanje montaže i optike, sve to leže kako treba, prekrstimo se triput kako dolikuje i na posao... i fala Bogu grupa... pomeranje i to je toooooooo!!!
Samo jedna mala sitnica jebava celu stvar, posle svakog ispaljenog metka mora pauza 5m da se cevka ohladi jer sa vrućom cevi počinje da šeta... A što se cevka greje to je čudo jedno, da ne poveruješ posle 3 metka se ne pipa koliko je vruća...
I eto to je to u suštini, znači ko ima znanje i volju može sve... Strpljivo i polako jedno po jedno...
Hvala svim kolegama sa foruma na savetima...

Sniper Hunter

spaleph kaže:
Kada se skupe umne glave problem se brzo reši...
Čovek kaže admo sve iz početka, rasturili karabin do detalja, prešteloveli okidanje, uradili beding kundaka, proverili sve dali to lepo leži, uzeli kutiju municije sa kojom kolega iz njegovog karabina ima grupu pa na strelište, meta školska 1x1 u sredini crni krug 10cm udaljenost 100m mehanički nišan i grupa bolja nego što sam imao optikom... Ajde montiranje optike, lepimo bazu, proveravamo saosnost, putem montaže vršimo nulovanje montaže i optike, sve to leže kako treba, prekrstimo se triput kako dolikuje i na posao... i fala Bogu grupa... pomeranje i to je toooooooo!!!
Samo jedna mala sitnica jebava celu stvar, posle svakog ispaljenog metka mora pauza 5m da se cevka ohladi jer sa vrućom cevi počinje da šeta... A što se cevka greje to je čudo jedno, da ne poveruješ posle 3 metka se ne pipa koliko je vruća...
I eto to je to u suštini, znači ko ima znanje i volju može sve... Strpljivo i polako jedno po jedno...
Hvala svim kolegama sa foruma na savetima...

Skoro ista stvar ko ja sa 243,dobro je da ste rešili ,i ja sam doveo na neki minimum grupu ali ostaje samo da promenim montažu i optiku pa ide na ponovno upucavanje ......

ssekir75
 ali zašto toliko greje cev? pa nisi ispalio rafal, bogamu... Frown
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

spaleph
 Razlog grejanja cevi je veliko punjenje a malo zrno, isto je kao i kod većine magnum punjenja.
Da na pomenem da je kolega sa kojimsam sve ovo radio nakon demontaže kundaka primetio a posle naravno i ja kada mi je pokazao da je sa leve strane cevi bilo skinutog brunira i da cev ne leži lepo u drvetu, onda je on uzeo stvar u svoje ruke to sredio zbrčkao neku posebnu smesu "NEČEGA" i odradeo beding kundaka i sada naleže ko pesnica na oko.
I kolega kaže da je to i jedan od glavnih uzroka rasipanja pogodaka.

270

spaleph kaže:
Razlog grejanja cevi je veliko punjenje a malo zrno, isto je kao i kod većine magnum punjenja......

Hm...Hmmm Ima tu mnogo više razloga.
Što se municije tiče: vrsta baruta, oblik zrna, materijal zrna....
Što se karabina tiče: debljina cevi, materijal cevi, kvalitet unutrašnjeg profila cevi...
U svakom slučaju što jače punjenje a manji prečnik zrna uzrokuje veće pritiske i zagrevanje, ali ni u Magnum kalibrima ono ne bi trebalo da bude toliko da i kod tanko profilisanih cevi ne može da dopusti bar 3 vezana hica sa dobrom grupom.
Ako je ne moguće vezati 3 hica i napraviti grupu, definitivno nešto nije u redu ili sa karabinom ili municijom.
Inače sa Zastavom M70 u cal 243 i PPU municijom, više puta sam i sam uspeo a i bio svedok i do 10 vezanih hitaca sa ekstra grupom, a cev se posle 3 hica nikada nije zagrejala toliko da bude vrela, već samo topla, ali ništa preterano, na dodir!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

canis aureus
 ... ja vala, ... Selja
Prvi putA čujem da je toliko intezivno zagrevanje cevi karabina CZM70 u kalibru .243Win i da je to mogući razlog navedenog "grupisanja" Confused
Iz svog iskustva sa M70 u .243Win koji mi je biJo u vlasništvu i koji je proturiJo mLogo "olova" kroz cevq ... nije bilo takvih zagrevanja da grupa nije mogla da se sastavi pa ni posle 10 metaka, takoreći, zaredom! Nit je biJo biran prilikom kupovine nit je biJo nov kada ga kupiK, po promeni kundaka doradi' mu "slobodno plivanje" i doteraK okidanje i to je bilo TO a na meti i kad MU je najlošiji dan grupa nije bila preko 50mm na 100m.
Mis'im da je bio productiJon od prve polovine 80tih ...

... a prangiJo sam još iz 10tak CZM70 u .243Win i nije bilo tolikog odstupanja zbog zagrevanja cevi a nit tako velikog zagrevanja da bi bitnije uticalo na odstupanje Confused

Najpre bih batalio tu mundžu koja pravi tolika odstupanja u polaznim brEzinama ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

mrwa22250
 zamolio me drugar da mu upucam karabin pa rekoh kad vec idem ponecu i 22-250 bas da vidim dal ce da se greje i rastura po meti.kad smo stigli temperatura skromnih 47-48 stepeni na suncu al komaraca i obadova kao da ih neko istresa iz dzaka.raspakujemo se na brzinu i iz treceg metka nadjoh njegovu 6mm 4 cm iznad centra.znoj curi u potocima i napadi krvopija postaju nepodnosljivi.uzimam 22-ku i pucam tri metka jedan za drugim(nepunih 15 sekundi),cev topla ni blizu vrela a grupa solidna s obzirom na uslove pucanja i brzinu paljbe.nisam se sretao takodjer sa velikim rasturanjem pogodaka ni kada sam pucao dve serije po 5 kom.cev se grejala dobro ali je meta otprilike uvek ovakva.
mrwa22250 priložio:
3265priredba_035.jpg

Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

stojkuki
 Sve sve, brate, al pedikir moras da uradis !!! Obavezno !!,!!

Smeko

Zlatar

mrwa22250 kaže:
zamolio me drugar da mu upucam karabin pa rekoh kad vec idem ponecu i 22-250 bas da vidim dal ce da se greje i rastura po meti.kad smo stigli temperatura skromnih 47-48 stepeni na suncu al komaraca i obadova kao da ih neko istresa iz dzaka.raspakujemo se na brzinu i iz treceg metka nadjoh njegovu 6mm 4 cm iznad centra.znoj curi u potocima i napadi krvopija postaju nepodnosljivi.uzimam 22-ku i pucam tri metka jedan za drugim(nepunih 15 sekundi),cev topla ni blizu vrela a grupa solidna s obzirom na uslove pucanja i brzinu paljbe.nisam se sretao takodjer sa velikim rasturanjem pogodaka ni kada sam pucao dve serije po 5 kom.cev se grejala dobro ali je meta otprilike uvek ovakva.

ma nema da brineš,meni pomera posle trećeg malo desno gore,a više puta sam pucao što brže 10-20kom cev ne može rukom da se drži ali je sasvim prihvatljiva grupa.
Prvo kad tako brzo pucaš neminovni su flajeri
Drugo do sad sam u lovu pucao samo nekoliko puta drugi metak a samo jednom treći e to je bila bruka neviđenaChut

mrwa22250
 ma ne brinem ja mnogo,nije to losa grupa za kalibar koji inace lose grupise.sto se tice pucanja u lovu tu se slazemo,jedan odstreljuje ali ja u subotu odstrelih lisicu trecim metkom ali Fotoopet ostade kod kuceOdobreno

Zlatar
 Druže kalibar je poznat po tome što dobro grupiše,ispalio sam blizu 1000kom iz njega i PPU,Hornady,Federal najbolje rade,proširuju rupu
tebi je problem kundak,vidim da si ga budžio,proveri free float cevi,doteraj okidanje,usta cevi

canis aureus
 ... neki lošO grupišu i sa 8x57JS Yes što do cevi, što do mundže ... Confused

a da može taj penzos/seljadin i bolje MOŽE sigurno!
ovo je uradiJo jučeR na meti na cca. 175-180m sa SIERRA GK Confused....Odobreno
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

hercegovac

canis aureus kaže:
... neki lošO grupišu i sa 8x57JS Yes što do cevi, što do mundže ... Confused

a da može taj penzos/seljadin i bolje MOŽE sigurno!
ovo je uradiJo jučeR na meti na cca. 175-180m sa SIERRA GK Confused....Odobreno

svaka čast na grupi, posebno mi drago zbog kalibra

mrwa22250

Zlatar kaže:
Druže kalibar je poznat po tome što dobro grupiše,ispalio sam blizu 1000kom iz njega i PPU,Hornady,Federal najbolje rade,proširuju rupu
tebi je problem kundak,vidim da si ga budžio,proveri free float cevi,doteraj okidanje,usta cevi
opusteno druze samo se zezam,pogledaj na temi 22-250 kako ga napljuvase.kad pucam redovno(ne brzo jedan za drugim) groopa nikad nije veca od 3-3,5 cm na 100m.definitivno moj izbor do penzije.sto se kundaka tice nije budzen vec samo dodat ulozak(volem da mi jagodicna kost lezi na kundaku kad pucam).o preciznosti vise na temi lisicaOdobreno

spaleph
 U kolekciji imam 8x57, i od skora kip u kalibru 7,62x54R i sa njima imam ekstra grupe, čak sa ovim seljadinom sam prezadovoljan a i ruja nije loš... e a sad mi nije jasno kako je izveden free float kod kiplaufa... i presure point na vrhu kundaka kod karabina mauzer sistema... zna li ko šta o ovome...

270
 Free float kod kiplaufa niti se izvodi niti je potreban jer tako kratko parče drveta koje i nije ni u jednoj tački sa oružijem spojeno velikom silom, nikada ne može da se deformiše toliko da iole bitno utiče na pomeranje tačke pogodka ili povećani rastur.
Presure point je pokušaj da se umanja rasturanje kod tankozidnih cevi umetanjem najčešće gumenog ili sintetičkog umetka na kraj vrata kundaka u cilju vršenja pritiska kundaka u tom delu cevi u cilju smanjenja vibracija. U 75% slučaja daje isto a u malom broju slučaja čak poveća rasturanje. Odavno napušten koncept koji su neki proizcođači primenjivali ranije radi smanjenja reklamacija na preciznost oružija u čemu su relativno imali uspeha.
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

Sniper Hunter
 Malo se pucalo cal 270w PPU 130gr daljina 100m
i39.tinypic.com/2myncd2.jpg
i42.tinypic.com/2hda89t.jpg
Dva u jedan
i42.tinypic.com/2hrfjtw.jpg
i40.tinypic.com/2mcx5yo.jpg

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Držanje oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 161 09.10.2016. 23:28
Boksevi (kavezi) za držanje kerova KINOLOGIJA 275 24.03.2016. 09:30
PONAŠANJE I NAVIKE DIVLJAČI DIVLJAČ 33 29.09.2014. 21:03
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,631,206 posete www.srbijalov.com