Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Gađanje karabinom

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Gađanje karabinom
PEZ
 Sniper jesi li ti pucao ili Aleksa?
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

sheytan
 Fiiiino, Sniper! Nehrđavo skroz! Bravo 2

Mogu i ja tako, samo ne znam šta mi je redovno... Confused

Grin

iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Sniper Hunter

pez kaže:

Ja sam pucao ,aleksa je na poslu sada Grin

PEZ

Sniper Hunter kaže:

pez kaže:

Ja sam pucao ,aleksa je na poslu sada Grin

E onda pali kola i pravac kod Lale, da ti presteluje ono sto je proletos stelovao i ima da bude metak na metak .
Salim se malo Sniperu iveli
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

spaleph
 Evo jednog pitanja tj.misterije zvane 243win, naime:
karabin je kupljen 2007 godine u meteor stilu u Kragujevcu do sada je ispalio 176 metaka
i to 2007.god 36 kom, 2008.god 11 kom, 2009.god 25 kom, 2010.god 18kom, 2011.god 11kom, 2012.god 10kom i sada 2013.god 65 kom.
Karabin je nošen u lov samo u proleće i leto odnosno u lov na srndaća, maksimalno održavan, čišćen isključivo balistolom, cev i sada izgleda kao i prvog dana. Na karabinu je švenk orginal montaža i optika kahles 8x56. Baza švenk montaže je zalepljena za karabin, kundak ne dodiruje cev nigde, okidanje podešeno... Proban municijom PPU, norma i RVS...
PROBLEM JE SLEDEĆI:
Naime na proveri preciznosti pred početak lovne sezone na srndaća na strelištu proban municijom PPU gde dolazi do sejanja ili rasturanja pogodaka, zatim proba municijom norna ni tu nema grupe, proban RVS municijom isti slučaj, skinuta optika probano mehaničkim nišanima isto se događa.
Moj zaključak otišla usta cevi i pitanje dali je moguće posle 176 metaka da se to desi i ŠTA RADITI...

vlada lovac
 Mozda je vreme za detaljno ciscenje, skidanje bakarnih naslaga iz cevi, balistol to ne moze da odradi, pokusaj sa necim tipa Robla Solo i slicno, ne verujem da su otisla usta cevi, pokusaj detaljno ciscenje pa da vidimo jel ima razlike, verujem da je to u pitanju

270
 Prvo pitanje je da li si ikad imao zadovoljavajuću grupu pogodaka sa tim karabinom od kad je kupljen???
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

spaleph
 Jesam do pre godinu dana a onda je sve krenulo u majčinu ...

270
 Koliko su tad bile grupe široke a koliko sad???

spaleph
 Tad su se kretale od 5-8cm a sada ne mogu da ih skupim po meti najuža da kažemo grupa koju samostvario bila je 14 cm

270
 I prva grupa ti je bila očajna a sad je katastrofa! Od tako loše grupe u početku kod Zastave ne treba mnogo metaka do katastrofalne!
Problem sa nepreciznošću se rešava sledećim redom:
1. municija
2. montaža
3.optika
4. karabin
E sad kod karabina mogu da budu sledeće stvari: čeoni zazor, naleganje bravica zatvarača na sanduk, prelazni konus, trasa cevi, usta cevi, spoj kundaka sa sandukom!
Prvo se proverava spoj kundaka i sanduka, ostalo (bar većinu) mogu da ti provere i ispitaju u ZIZ-kragujevac!
Usta cevi stradaju samo od meheničkih oštećenja na primer čišćenje čeličnim priborom sa usta cevi a ne odlaze ni posle hiljade ispaljenih metaka, tu strada prelazni konus od toplotne i hemijske erozije!
lično mislim da je karabin u pitanju i to ne jedna nego 2. ili više pomenute mogućnosti!
Rešenje bi bilo zamena cevi i da se tom prilikom svi parametri dovedu u granice tolerancije!
Mada znajući mudrijaše iz Zastave i njihovu poslovnost i uvažavanje zahteva mušterije ni to nije garancija da ćeš dobiti dobar karabin! A garanciju na preciznost uvažavaju samo ako se odmah žališ i grupa je veća od 7-8cm Shock

spaleph
 Od 4 navedena parametra koja si naveo odmah odbacujemo 2 i 3 stavku jer smo skinuli i montažu i optiku i karabin probali mehaničkim nišanima, znači ostaje municija i karabin...
Na spoj kundaka i sanduka smo i mi odmah posumljali i mojstor je odradeo bedin kundaka malo se popravila grupa ali ništa značajno...Samo toliko da se zaradujem ko malo dete a onda opet moša nije ni to...

sheytan
 Bleding malko popravlja preciznost kod PRECIZNIH pušaka, kod kršOva je efekat praktično nikakav... Ali, OK, nije ga loše odraditi, biće to OK, kad se nadje i reši glavni problem! Odobreno

p.s. Sad tek videh spisak od 1 do 4. Definitivno je qrabeen, a šta - to š vi'ti... Smile

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

270
 Za tebe je ko što rekoh lek zamena cevi, nije baš jeftino rešenje al ako ne turaš nišane sa odobrenjima i putem do Kragujevca 2-3x izaćiće te oko 16.000-18.000 dindži!
Moj savet- odnesi karabin sa montiranom optikom i dogovori da oni posle remonta sve to lepo namontiraju i upucaju a ti prilikom preuzimanja da odmah probaš u tunelu, ne škodi i neko poznanstvo sa ljudima koji tamo rade ili u ZIZ-u ili nečija preporuka! ;)
Iz mog iskustva kod Zastave u tom kalibru 9 od 10 cevi imaju ekstra grupe, nadam se da nisi toliki baksuz da 2x upadneš u onih 10%!
Pozz... Bye

spaleph
 PROBAĆU PRVO SA OBRADOM USTA CEVI PA ĆE DA VIDIMO DALI IMA BOLJITKA...

spaleph
 Ali mi i dalje ostaje misterija šta i zbog čega.
Imam 8x57 koji je ispucao sigurno preko 3000 metaka čišćen isto šipkom, 7,62x54 koji je izgoreo upola toliko municije, službeno oružije koje je izgorelo oko 6000metaka (uzgred nije održavano kao lično) i sa njima nema problema a ovo što je maženo i paženo ono TRT...

spaleph
 Šta još predlažete ako bi se menjala cev, ja bih išo na deblju cev, šta vi preporučujete koji fi?

sheytan
 Nisam bash sigooran da je kroona, a mozda nije ni do same cevi... Ne bi bilo losho dati je nekom da je pregleda KONTROLNICIMA... Lezishte da se njima proveri, a i cevka... Jer, pushka, kazesh, nije bila idealna ni nova...

Ne lezi svakoj cevki ni svaka dzebana... Svashta moz da bidne...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

270

spaleph kaže:,
PROBAĆU PRVO SA OBRADOM USTA CEVI PA ĆE DA VIDIMO DALI IMA BOLJITKA...

Neki koje znam su ovo već probali, bilo je smanjenja grupe al na primer sa 7-8 cm na oko 5-6cm što nije ništa spektakularno! Posle 50-tak metaka grupe su se vraćale na staru meru!!!
Po meni uzaludan posao, gubitak živaca vremena i novca!
Ali tvoj karabin, živci i vreme, pa sam odluči šta ćeš sa njima!

Inače Zastavina standardna cev je na ustima 14mm pa je ovo za kalibar od 6mm i lovačke potrebe puna kapa! Već ti rekoh da 9 od 10 Zastavinih STANDARDNIH cevi u ovom kalibru ima extra grupe odnosno ispod 3,5 cm na 100m i to PPU municijom, i onom od 5,5 i od 6,5 gr!

Ovo ti je bio savet sa drugog foruma na kome nisam član ali ruku na srce tamo sam pročitao toliko pomodarstva, gluposti, neistina i bisera da bi mi trebalo par stranica da ih sve pobrojim!
Pogledaj samo šta su tamo tvrdili za municiju 270W PPU SP 8,4gr i to stručnjaci koji imaju i koriste ovaj kalibar, kako to ništa ne valja, kako su brzine mnooogo manje od deklarisanih i ostale Trt Milojka dok sam ja ovde tvrdio da je odlična i da u većini slučaja daje bolje grupe nego PPU 9,7gr, a sad pogledaj snajperove grupe i izmerene brzine kroz hrono!!!

A tek biseri onog krilatog o anemičnosti 8x57 za lov srndaća (uzgred mnogo sam ih lovio ovim kalibrom i od 100 pogođenih 99 mi je ostalo na mestu nastrela i pri ne baš idealnim pogodcima), a tek tvrdnje kako se malte ne krpicom i čistilicom oštećuju usta cevi čak i kad se čisti od ležišta ka ustima cevi, ma strašnooo!Shock

canis aureus
 spaleph
i sam si naveo kako 8x57IS i 7,62x54R ... odlično funkcionišu i grupišu i posle puno više ispucanih od 176 metaka koliko si sa .243Win ispucao ..... što može da znači da su i puno bolji kalibri ali nećem o tom da ne bid'e da sam pristrasan Grin ....
Šalu na stranu Jaooo
Za takvo rasturanje pogodaka ta usta cevi bi morala biti vidno oštećena Confused

Slažem se sa mišljenjem kolege 270 i mislim da obrada usta cevi neće bitno promeniti sliku pogodaka!
Da je do metka/municije videli smo još u prvom upisu da nije jer je oprobana i domaća i stranjska mundža i uglavnom je rasipanje bilo sa svakom ... Nego, odnesi taj karabin nekom boljem majstoru da proturi kalibrator kroz tu cevku jer mi je ona najsumnjivija.
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Držanje oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 161 09.10.2016. 23:28
Boksevi (kavezi) za držanje kerova KINOLOGIJA 275 24.03.2016. 09:30
PONAŠANJE I NAVIKE DIVLJAČI DIVLJAČ 33 29.09.2014. 21:03
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,632,390 posete www.srbijalov.com