Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na zeca

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na zeca
Zeljko92

gavra bakos kaže:
U LU "ADA" u Adi , lovna zeca se tradicionalno obavlja "Kružnim lovom".O bezbednosti lovaca u ovom lovu se strogo vodi računa. Nikako se ne puca u krug kada za to lovnik da znak. Od ove sezene se i oblače narandžast iprsluci čime je bezbednost povećana za još jedan stepen.No ima jedan problem koj nas grupa lovaca ne možemo da rešimo. Naime, prilikom kružnog lova na zeca, traktor sa prikolicom koji nas vozi do terena za lov,ulazi u centar kruga i tu sačekuje završetak kruga. Problem je u tome što je i traktorista lovac i on aktivno učestvuje u lovu! Dakle traktorista lovac puca na zečeve i to iz centra kruga ka periferiji, odnosno, u pravcu lovaca koji mu nailaze i obrnuto, nailazeći lovci sa periferije pucaju ka centru kruga to jest na traktoristu lovca. Osim traktoriste , lovnik toleriše i nekoliko starijih lovaca da ostanu na prikolici traktora, koji takođe pucaju na zečeve koji trče ka traktoru. Ukratko lovci sa kružnice pucaju ka centru kruga ,a traktorista i lovci sa prikolice od centra ka periferiji kruga. Kratko rečeno pucaju jedni na druge!!!Upozoravali smo lovnika više puta da ne treba da se dozvoli odlazak traktora u centar kruga iz bezbednosnih razloga, ali on to nije prihvatio.Tražili smo da traktor prati lovce ali na bezbednom rastojanju van kruga gde se puca na zeca. Dao je objašnjenje da je traktor u centru kruga kako bi lovci znali gde se završava lov i gde treba da idu -ka centru kruga . Ne možemo da se pomirimo sa ovim objašnjenjem ,a kako sa lovnikom ne možemo da se dogovorimo ,molimo da nam pomognete i date nam kontaktne podatke lovnog inspektora koji je zadužen za ovo lopvište kako bismo zatražili pomoć sa njegove strane., kako bi lov organizovali na bezbedniji način.

Druze kod nas se ide u obliku potkovice, a traktorista sa grupom starijih lovaca odlazi na kraj parcele koju okruzujemo i tu ostaje na doceku, tako da je uvek na bezbednoj udaljenosti od drugih lovaca i docekuje zeceve koji izmicu pred pogonom, a posle lovnikovog znaka i docek kao i ostali pucaju na zeceve samo kada izadju iz kruga. Ovo je bezbedniji nacin, a obezbedice i traktoristi i starijim lovcima odstrel. Odobreno

lovac junior
 Kod nas je juce bila prva nedelja na zeca,podignuto svega 3zeca a odstreljeno 2
Kinologija ZivioRodjoTri prsta 2
Elmermarkafazan

gavra bakos

Zeljko92 kaže:

gavra bakos kaže:
U LU "ADA" u Adi , lovna zeca se tradicionalno obavlja "Kružnim lovom".O bezbednosti lovaca u ovom lovu se strogo vodi računa. Nikako se ne puca u krug kada za to lovnik da znak. Od ove sezene se i oblače narandžast iprsluci čime je bezbednost povećana za još jedan stepen.No ima jedan problem koj nas grupa lovaca ne možemo da rešimo. Naime, prilikom kružnog lova na zeca, traktor sa prikolicom koji nas vozi do terena za lov,ulazi u centar kruga i tu sačekuje završetak kruga. Problem je u tome što je i traktorista lovac i on aktivno učestvuje u lovu! Dakle traktorista lovac puca na zečeve i to iz centra kruga ka periferiji, odnosno, u pravcu lovaca koji mu nailaze i obrnuto, nailazeći lovci sa periferije pucaju ka centru kruga to jest na traktoristu lovca. Osim traktoriste , lovnik toleriše i nekoliko starijih lovaca da ostanu na prikolici traktora, koji takođe pucaju na zečeve koji trče ka traktoru. Ukratko lovci sa kružnice pucaju ka centru kruga ,a traktorista i lovci sa prikolice od centra ka periferiji kruga. Kratko rečeno pucaju jedni na druge!!!Upozoravali smo lovnika više puta da ne treba da se dozvoli odlazak traktora u centar kruga iz bezbednosnih razloga, ali on to nije prihvatio.Tražili smo da traktor prati lovce ali na bezbednom rastojanju van kruga gde se puca na zeca. Dao je objašnjenje da je traktor u centru kruga kako bi lovci znali gde se završava lov i gde treba da idu -ka centru kruga . Ne možemo da se pomirimo sa ovim objašnjenjem ,a kako sa lovnikom ne možemo da se dogovorimo ,molimo da nam pomognete i date nam kontaktne podatke lovnog inspektora koji je zadužen za ovo lopvište kako bismo zatražili pomoć sa njegove strane., kako bi lov organizovali na bezbedniji način.

Druze kod nas se ide u obliku potkovice, a traktorista sa grupom starijih lovaca odlazi na kraj parcele koju okruzujemo i tu ostaje na doceku, tako da je uvek na bezbednoj udaljenosti od drugih lovaca i docekuje zeceve koji izmicu pred pogonom, a posle lovnikovog znaka i docek kao i ostali pucaju na zeceve samo kada izadju iz kruga. Ovo je bezbedniji nacin, a obezbedice i traktoristi i starijim lovcima odstrel. Odobreno

Željko, hvala na opisu načina lova. Po meni je ovaj način apsolutno najbezbedniji . Nažalost naš lovnik neće ni da čuje da se bilo šta menja. Iz toga razloga zatražili smo pomoć od Lovnog Inspektora. Lovni inspektor je odmah odreagovao i razgovarao sa našim lovnikom. Unedelju sam bio u lovu . Kompletno rukovodstvo me je streljalo pogledima ,a lovnik je prišao za sto i pozdravio se (rukovao) sa svima za stolom , a meni nije hteo da pruži ruku ,nego se okrenuo i otišao.Ovo sam i očekivao. 15 decembra imamo poslednji lov na zeca ,pa ću videti dali će se nešto promeniti ,ako ne pišem pismenu prijavu ,a sve u interesu odvijanja bezbednog lova.
gavra bakoš

Cadara
 Traktor sa satrijim lovcima nikako ne može biti orijentir i parkirati se u sred kruga.
To nisam nigde čuo u Vojvodini da se radi sem ovaj primer u Adi.
Kod mene ide ovako, pošto najčešće vodim evidenciju lovnik na krila (levo i desno krilo) šalje iskusne lovce koji poznaju atar kao svoj džep, levo krilo po dogovoru i desno krilo po dogovoru u polukrugu zahvataju planirani teren koji se dogovori u zavisnosti od broja lovaca, određuje se tačka na kome će se sresti krila. Na to mesto šalje se traktor sa prikolicom i ''penzionerima'' kako ih zovemo u šali, i ti lovci se rasporede levo i desno od traktora gde će im se kasnije pridružiti levo i desno krilo. Sam lov više liči na jednu ogromnu potkovicu koja se u poslednjoj fazi lova zatvara u krug. Na znak trube lovnika saopštava se da je zabranjeno pucati u krug i tada se puca samo na zečeve koji izađu iz kruga. Lovni procenjuje kada daje znak trubom i do sada nikada nije bilo incidenata a ovako se lovi sigurno preko 50 godina. Sve naredbe pored znakova trubom se prenose od lovca do lovca i ponavljaju nekoliko puta.
Onaj način u adi nema nikakvog smisla sa stanovišta bezbednosti, iako se možda do sada nije desio eksces verovatnoća za to je velika. bukvalno ako narediš lovcima iz kruga da ne pucaju prema unutrašnjosti već samo napolje ovi iz traktora nemaju gde da pucaju sem na vas, nije mi jasno kada se krug toliko suži da lovnik naredi lovcima da pucaju samo na zečeve van kruga gde pucaju tada traktorista i penzioneri, možda imaju dogovor da kada se oglasi truba oni više ne smeju pucati i prelamaju puške. To sve treba proveriti.
Sad si Gavro obeležen i iako si potpuno upravu i iako će to reći svaki lovac pa i onaj početnik i pripravnik ovi će sada samo čekati najmanju greškicu da napraviš i da se okome na tebe.
Neka ti je boginja Diana i sveti Hubert u pomoći, a ako si uspeo da ispraviš katastrofalnu grešku onda j evredelo truda i zameranja. Mada normalan čovek i lovac bi svakako prihvatio sugestije lovaca bez obzira na možda neku tradiciju prethodnih lovova i načina organizovanja lova.

fotolovac
 Puno slova a malo slika na ovoj stranici...
Slika iz jučašnjeg lova na fazana, naišao je zeka u punom trku, imao je sreće pa je umesto sačme dobio lepu sliku...

imageshack.us/a/img30/2176/7no1.jpg

Zeljko92
 Gavro nema na cemu. Nas lovnik je juce rekao da je naj uspesniji lov onaj koji se bezbedno zavrsi! Ziveli i dobar pogled!

golf071

fotolovac kaže:
Puno slova a malo slika na ovoj stranici...
Slika iz jučašnjeg lova na fazana, naišao je zeka u punom trku, imao je sreće pa je umesto sačme dobio lepu sliku...

imageshack.us/a/img30/2176/7no1.jpg
Svaka cast za sliku.Odobrenoiveli
Novine

ssekir75
 gavro, i tebi i inspektoru svaka čast! nego, jedno pitanjce: koliko je ljudi tebe podržalo u ovom nastojanju da obezbediš i sebe i druge? pitam, jer ako te je "rukovodstvo "streljalo pogledima, ondda je definitivno vreme da to i takvo "rukovodstvo" bude smenjeno! izvinite, ali ako je nekakva tradicija ispred bezbednosti ljudi, onda stvarno ne znam kako ti ljudi imaju obraza da se nazivaju lovcima?!? pa bolje biti triput lovokradica nego ovakav "lovac"Angry
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Predator
 Kako reče ona narodna "Kako sam se nadala, dobro sam se udala!" Prvi izlazak na zeca smo imali u smanjenom sastavu, trojica kolega su otišli u goste u susjednu sekciju. Podigli smo 5-6 zečeva, a od toga su tri odstrijeljena. Svi smo prijatno iznenađeni jer u prethodna dva izlaska na fazana nismo se baš nagledali zečeva. U prvih sat vremena samo je Azra uspjela da pronađe i podigne jednog zeca, a njen vlasnik se pošteno obrukao i promašio očigledan zicer. Sad Poslije smo promjenili teren i taktiku, pa smo išli na jako maloj udaljenosti jedan od drugog sa čestim zastajanjima i cik-cak kretanjem što je urodilo plodom. Zečevi su se uglavnom dizali "pod nogama", često sa svježeg oranja, pa se onaj ko je želio odstrijel morao dobro namučiti hodajući po toj izuzetno nezgodnoj podlozi. Iako je bilo kiše prethodno veče, i iako je sitno padala na samom početku lova, već oko 10-11 sati je vlage bilo samo u šumi i visokoj travi, a blato sa oranja se uopšte nije lijepilo za obuću. Nije bilo toplo kao prethodne nedjelje, ali je svejedno bilo toplo i neprijatno za cjelodnevni lov.

Sasvim prirodno

IvicaL
 Ja evo da se pohvalim. Kod nas je u Somboru u nedelju bio lovni dan na zeca. I ko sto rece kolega malopre, nismo se previse nadali,... ali za cudo,... S pocetka je bio problem jer su se zecevi dizali daleko cak predaleko i nikakva postavka i potkovica tu nisu mogli nista. Kasnije je bilo bolje.
Ukupan bilans
Nas je bilo 10, odstreljeno zeceva 7.
Od toga sam ja 2. Nije stvar za hvalu, digli su se na 15 metara, ali sam najzad krsten kao lovac i to je moja prva divljac.
Ima i nekih slika koje cu nadam se kasnije postaviti.

Smile
lala, pa sta

fotolovac
 Čestitam Ivice, nek ti je sa srećom i dugo da loviš. Lep početak lovačke karijere! Bravo

Podunavac
 Čestitke Ivice za prvi odstrel. Bravo 2
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 I mi otvorismo u nedelju lov na zeca. Vreme je bilo prevruce za Novembar mesec, ali opet je jutro bilo umereno hladno da bi od gonica mogli da izvucemo maksimum. Lovili smo u podnozju Kukavice, na nesto nizim terenima nego gde inace lovimo. Jutro je bilo sa dovoljno rose ali je ona potrajala svega do 9 sati pa je lov gonicima postao veoma otezavajuc. Uprkos tome, psi su podigli 7 zeceva, a odstrelili smo 4. Bilo je jos podizanja ali nisam siguran da li je to bila lisica ili zec, ubrojio sam samo ono sto smo videli. 3 zeca su promasena. Za ove terene i za lov gonicima to je vise nego super. Bilo je i podizanja zeceva i od strane drugih pasa i drugih grupa koje su takodje lovile na tom terenu. Sve u svemu brojno stanje zeceva za svaku pohvalu. Bravo 2
Elem, ja imadoh srecu pa odstrelih dva. Lep bilans za prvi lov na zeca, dva metka, dva zeca. Naslusao sam se pesme gonica za sve pare, ali mi je zao sto je trajalo do podneva i tajac, psi su posrnuli od velike vrucine kao i mi, pa smo morali polako da se povucemo i odemo na drugo poluvreme.

Jutro je obecavalo.
www.dodaj.rs/f/1L/Zo/f44RsJG/dsc09370.jpg

www.dodaj.rs/f/1X/w8/1OMe21GY/dsc09371.jpg

Posle nekih pola sata gona, ovde je izasao prvi zekan, docekao sam ga spremno. Metak Rottweil Hase Classic 3,5mm 34g.
www.dodaj.rs/f/L/7b/4C7wGpsw/dsc09379.jpg

U pozadini moj veran pratilac Leo koji je ucestvovao u gonu. Odobreno
www.dodaj.rs/f/2/ZJ/1e4u6Pcv/dsc09377.jpg

Cela ekipa, sa psima, a fotograf ja. Leo nije bio u prilici da pozira jer je sa jos nekim psima bio ko zna gde po terenu. Inace jedan zec je odstreljen posle dorucka i slikanja.
www.dodaj.rs/f/2f/TS/gGxkXsU/dsc09387.jpg

Sin i otac. Stidljiv
www.dodaj.rs/f/E/Uy/36NVmpHE/dsc09391.jpg

www.dodaj.rs/f/13/3r/4466l91p/dsc09392.jpg

A ovo je cetvrti zekan. Neposredno posle podizanja, imao sam srecu da uz vrisak kerova vidim i zeca koji je isao pravo prema meni, nekih 5 minuta sam ga posmatrao sa druge strane brda, posle cega je preskocio udolinu i putem se zaputio pravo na mene. Metak RC 32 3,5mm.
www.dodaj.rs/f/1v/tS/2J5kHCi9/dsc09382.jpg

Prelep lov, ekstra druzenje, u usima pesma gonica a u srcu lepe uspomene. iveli 3
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

BOJK
 Nidzo svaka cast na odstrelu i lepim slikama Smile
Koga oce oce Grin

Jel se dobro nastrvio leo ?

nidzamotocross
 Hvala druze.
Leo me je odusevio. Isplatio se rad i trud ulozen u njega. Bice to dobar pas. Smile

nidzamotocross
 Hvala druze.
Leo me je odusevio. Isplatio se rad i trud ulozen u njega. Bice to dobar pas. Smile

PEZ
 Nidzo Bravo 2
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

golf071
 To majstore Odobreno
Novine

Podunavac
 Nidžo.Bravo 2 Premda nisam ljubitelj PA sačmarica, ova tvoja mi se svidela.Odobreno
Tri prsta 2Kolce

Josev
 Nidžo svaka cast iveli
marka fazan

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Paraziti zeca i prepelice u Bačkoj STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 07.11.2014. 15:02
Sindrom evropskog zeca u Vojvodini STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 23.10.2014. 23:13
VEŠTAČKA PROIZVODNJA ZECA STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 10.03.2014. 19:41
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,632,015 posete www.srbijalov.com