Novi Zakon o divljači i lovstvu
|
ficha007 |
Objavljen 25.04.2013. 22:17
|

Lovčina

Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
Sremac podržavam te u tome što si velikom Dingospo skrenuo pažnju na neke njegove stavove kojima bi i sada trebao da stremi ako i malo drži do sebe i svojih stavova. Samo ne znam da li će nešto da ostane od te njegove doslednosti.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
paninm |
Objavljen 16.10.2013. 22:11
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 29.11.2010. 11:56
|
moze li neko da mi pomogne, interesuje me gde u zakonu o lovstvu pise da lovnik(iliti Upravnik Lovista) mora biti zaposleno lice? |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 16.10.2013. 22:33
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
paninm kaže:
moze li neko da mi pomogne, interesuje me gde u zakonu o lovstvu pise da lovnik(iliti Upravnik Lovista) mora biti zaposleno lice? kolega,lovnik i upravnik lovista su dva sasvim razlicita pojma.upravnik lovista mora biti odredjene strucne spreme i posedovati licencu lovacke komore za uzgoj i zastitu divljaci(ako se ne varam).moze biti zaposleno lice u LU.a ima i jedna firma koja taj posao obavlja na daljinski(abrakadabra sistem).lovnik je druga prica i njega ld. odnosno sekcija,moze i ne mora da ima i o tome odlucuje predsednik drustva.pomaze u organizaciji i izvodjenju lova ali nema nikakvu odgovornost jer je ista prebacena na grupovodju koji je u lovu Bog i batina.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
Cadara |
Objavljen 17.10.2013. 13:40
|

Stari član

Upisa: 345
Pristupio: 06.10.2009. 13:30
|
Eh da smo znali da će biti sistem abrakadabra, davno bi se izdvojili iz matičnog udruženja i formirali svoje sopstveno udruženje. |
|
|
|
olah56 |
Objavljen 17.10.2013. 19:22
|

Mlađi član

Upisa: 35
Pristupio: 18.02.2010. 13:35
|
Cadara
Moram da ispravim predhodnog drugara.Po zakonu o lovstvu upravnik lovišta mora da je zaposlen ili u lu ili da je zaposlen u nekoj firmi koja je regitrovana za lovstvo.To piše u zakonu o lovstvu član 45 ako se nevaram.Što se lovnika tiče ta katregorija se ne pominje nigde u zakonu. |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 17.10.2013. 20:23
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Stručni poslovi gazdovanja lovištem
Član 54
Stručne poslove gazdovanja lovištem vrši lice sa licencom za obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem zaposleno kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje stručnih poslova u lovstvu.
Ovo znači da mora biti zaposlen!
I lovačko udruženje je pravno lice koj može biti registrovano za obavljanje stručnih poslova u lovstvu.

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
paninm |
Objavljen 18.10.2013. 13:41
|

Stari član

|
hvala na odgovoru,, tesko je to naci u zakonu, jer mi smo navikli na naziv Upravnik Lovista,, a u zakonu su taj nazim malo rasilili ( lice za obavljanje strucnih poslova gazdovanja lovistem) |
|
|
|
lovac93 |
Objavljen 18.11.2013. 15:17
|

Mlađi član

Upisa: 13
Pristupio: 16.09.2010. 21:26
|
Dobar dan,
mozda sam pogresio temu, ali ne mogu nigde da pronadjem odgovarajucu.
Mene zanima jedna stvar, clan sam lovackog drustva, nemam vremena da cesto idem u lovove, platim clanarinu a ide 2 ili 3 puta ukupno za celu godinu, da li neko moze da mi objasni sta treba da bi se pauzirala npr. naredna godina, a da ostanem clan udruzenja da se ne isclanim i da ne idem u lov? |
|
|
|
Kale1204 |
Objavljen 19.11.2013. 08:45
|

Član

Upisa: 105
Pristupio: 18.07.2011. 08:51
|
Informisi se u svom lovackom drustvu.predsednik ili sekretar bi trebalo da budu prave osobe za to.
Kod mene u udruzenju se mirovanje clanstva za ovu godinu placalo oko 50% pune clanarine.
S` tim da nemas pravo na lov i lovinu i nemas obavezu u vezi radnih dana,akcija i ostalo.
Samo zadrzavas clanstvo |
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 19.11.2013. 23:26
|

Lovčina

Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|
U Zavisnosti od udruzenja do udruzenja lovac ima pravo MIROVANJA CLASTVA po ststutu koji blize odredjuje u kojim se to situacijama desava ili je to regulisano pravilnikom !!
Lovac moze da ostvari to pravo uplatom tog minimuma koji odredi U.O. a udruenje je DUZNO DA MU IZDA LOVNU KARTU AKO PODNESE ZAHTEV ZA NJU stim sto ga ne pisu u dozvolu za lov jer nije ostvario pravo lova u tom udruzenju za tu lovnu godinu !!Na stranu u goste ili komercijalu moze da ide a dokaz i uslov za to je LOVNA KARTA a u maticnom udruzenju zbog MIROVANJA nema na to pravo pa cak je i nekim pravilnicima u pojedinim udruzenjima regulisano da ovakvi lovci kojima miruje clastvo nemaju pravo ODLUCIVANJA da biraju i budu birani sto je u suprotnosti sa USTAVOM REPUBLIKE SRBIJE i Zakona o udruzenjima......jedno je pravo lova a drugo je pravo clastva.tu se brkaju pojmovi........... |
|
|
|
lovac93 |
Objavljen 20.11.2013. 12:16
|

Mlađi član

Upisa: 13
Pristupio: 16.09.2010. 21:26
|
hvala na odgovoru |
|
|
|
paninm |
Objavljen 26.08.2015. 09:13
|

Stari član

|
lalo jel radi link u prvom upisu? ja kad ga pritisnem dobijem sajt "how to play roulett" |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 26.08.2015. 11:04
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Onaj link ne funkcioniše...
Ako si hteo o Zakonu.....
http://www.srbija...ad_id=1393

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 28.01.2016. 21:44
|

Veteran

Upisa: 556
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
[xhide]Nisam siguran da sam potrefio temu ali me nešto zanima.
Imali smo protekle godine situacije da su zeleni prekidali lovove svojim akcijama, pa me zanima šta može konkretno da se uradi u toj situaciji osim govnjive motke. Znači šta kaže zakon, da li je to što su oni u lovištu za vreme lova kažnjivo? Kontam da se ne može čoveku zabraniti da šeta poljem. Često se priča o ugrožavanju sigurnosti ali u krivičinom zakonu nisam našao ništa što bi se primenjivalo ovde - niko ne preti mom životu direktno.
Ima ovde pravnika pa se nadam da će mi oni malo pojasniti situaciju i navesti na šta se tačno treba pozvati, ukoliko je to uopšte moguće.[/xhide]
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 29.06.2016. 14:09
|

Veteran

|
[xhide]Može li neko da mi objasni sledeću situaciju:
Kod nas se dozvole za lov d.s. daju samo grupovođama, tj grupovođa dolazi u prostorije društva i preuzima dozvole za sve lovce iz svoje grupe. Znači svaki lovac dobije dozvolu ("dozvola za lov krupne divljači, lisice i šakala") na svoje ime, nije u pitanju grupna dozvola.
Divlja svinja se lovi čekanjem, sa čeka jelte.
Kada se krene u lov, grupovođa na zbornom mestu predaje dozvole lovcima iz svoje grupe i svi odlaze u svoje čeke. Nakon lova, na zbornom mestu dozvole se vraćaju grupovođi.
Da li je ovo pojedinačni lov ili grupni?
Pokušavam u zakonima i pravilnicima da nađem jasnu definiciju ali mi ne polazi za rukom osim da je grupni lov 3 do 20 lovaca. Ovde ne lovimo svi na istom mestu, razdvojeni smo par stotina metara i više, nema lovačkih pasa u lovu.
Šta ako imamo grupu od tri lovca (jedan je grupovođa) ali jedan od dvojice (običnih) lovaca ne može da ide u lov? Ova dvojica ne mogu bez njega?[/xhide]
|
|
|
|
MMilos |
Objavljen 29.06.2016. 15:12
|

Stari član

Upisa: 400
Pristupio: 25.07.2014. 09:42
|
[xhide]
dzudzubajac kaže:
[xhide]Nisam siguran da sam potrefio temu ali me nešto zanima.
Imali smo protekle godine situacije da su zeleni prekidali lovove svojim akcijama, pa me zanima šta može konkretno da se uradi u toj situaciji osim govnjive motke. Znači šta kaže zakon, da li je to što su oni u lovištu za vreme lova kažnjivo? Kontam da se ne može čoveku zabraniti da šeta poljem. Često se priča o ugrožavanju sigurnosti ali u krivičinom zakonu nisam našao ništa što bi se primenjivalo ovde - niko ne preti mom životu direktno.
Ima ovde pravnika pa se nadam da će mi oni malo pojasniti situaciju i navesti na šta se tačno treba pozvati, ukoliko je to uopšte moguće.
Ja sad videh ovo, i mislim da je zanimljivo pitanje.
Šta kaže zakon, zna li neko?
Kako smo satanizovani u medijim, svakako se odmah lovci gledaju kao dežurni krivci, ali da li se može okriviti lice koje prekida lov i time utiče na bezebednost (svoju dok čuči u žbunu dok se okolo puca) a možda i lovaca?
Negde je bila priča da se mogu okriviti da se neovlašćeno kreću lovištem sa foto opremom pa kao osmatraju divljač i sl...ali niko ne reče da li je to stvarno upotrebljiv argument?
[/xhide] |
|
|
|
kaludra |
Objavljen 29.06.2016. 17:00
|

Član

Upisa: 89
Pristupio: 13.10.2011. 22:05
|
i kod nas je bilo situacija
ljudi setaju kerove,seku nocu drva,voze bicikle ,setaju,vracaju se sa pecanja
po nekom pravu ne mozes im zabraniti
njihovo je zemljiste kolko i nase |
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 30.06.2016. 12:50
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
dzudzubajac kaže:
Kod nas se dozvole za lov d.s. daju samo grupovođama, tj grupovođa dolazi u prostorije društva i preuzima dozvole za sve lovce iz svoje grupe. Znači svaki lovac dobije dozvolu ("dozvola za lov krupne divljači, lisice i šakala") na svoje ime, nije u pitanju grupna dozvola.
Kada se krene u lov, grupovođa na zbornom mestu predaje dozvole lovcima iz svoje grupe i svi odlaze u svoje čeke. Nakon lova, na zbornom mestu dozvole se vraćaju grupovođi.
Pokušavam u zakonima i pravilnicima da nađem jasnu definiciju ali mi ne polazi za rukom osim da je grupni lov 3 do 20 lovaca. Ovde ne lovimo svi na istom mestu, razdvojeni smo par stotina metara i više, nema lovačkih pasa u lovu.
Šta ako imamo grupu od tri lovca (jedan je grupovođa) ali jedan od dvojice (običnih) lovaca ne može da ide u lov? Ova dvojica ne mogu bez njega?[/xhide]
U pojedinacnoj dozvoli stoji ko je lovac a ko strucni pratilac. Taj strucni pratilac treba da bude pored lovca i da odobri odstrel divljaci. To mi ima smisla ako je u pitanju lov D.S. ili Srndaca i srne ali ako se svaka lisica i sakal odstreljuje tokom cele godine onda je suvisno da tu stoji strucni pratilac koji odobrava ili ne odstrel.
U grupnoj dozvoli stoji ko je grupovodja i lista lovaca koji mogu u lov. Potrebno je najmanje troje da ide a grupovodja je obavezan. On vodi lov od pocetka do kraja.
lala, pa sta
|
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 30.06.2016. 23:12
|

Veteran

Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
dzudzubajac kaže:
Koliko sam upoznat dozvole za čekanje uzimaju grupovođe-stručni pratioci.Na dozvolu ide stručni pratioc i još četiri lovca,odnosno može da bude i samo jedan stručni pratioc.A što se tiče broja lovaca sve zavisi od poverenja stručne službe-stručnog pratioca i lovaca može da ih bude dvojica a i svih petorica mada ja lično volim da idem sam i predatore nediram sa mesta odsrela.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 19.12.2016. 10:06
|

Veteran

|
http://lorist.co....i-lovstvu/
|
|
|