Skroman ulov od danas. Totalno smo promasili teren koji po konfiguraciji godi zecu, ali zeca nema sto je izgleda posledica samo i samo krivolova i lova na far. Tu je tromedja sa ostalim lovistima pa tu ne zna ko pije a ko placa. Ali ipak smo se naslisali pesme, psi su podigli 3 zeca a imali smo samo jednu realizaciju. Ja iskreno nista nisam video, samo sam slusao. Jedina divljac koju sam video je bila srna koja me je isprepadala skocivsi iz neke zapustene trave, steta sto mi aparat nije bio u funkciji zbog baterije da je usnimim. Zbog toga i nema ostalih slicica, ali sam pre toga uspeo da snimim jedan snimak gona i odstrela ovog zecica. Izasao bi i na mene ali kolega iz grupe je poveo stenca koji je vise vremena proveo pored mene nego sa njim, pa je u jednom trenutku presreo zeca koji je skrenuo ali je izasao pred drugim kolegom.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Od 21.oktobra do danas ja sam video jednog zeca i jednog je kolega ulovio, tako i da ga vidim narednih nedelja necu sigurno pucati...ovo vise nema nikakvog smisla!!!!!!!!
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
Evo da se upisem i ja na temu... zeca smo poceli da lovimo od 03.11. zakljucno sa 17.11. sto je bila poslednja nedelja lova. Kao sto pise odluceno je da se zec lovi 3 nedelje, izgleda da je i to previse, zbog njegove brojnosti, koja je zalosna . Ili je stvar u tome sto nemamo gonice-a zec je u sumi, ili ga nema, trece ne postoji... Prve dve nedelje sam lepo prosetao, dosta se izgrebao dok sam se provlacio kroz glogove, sipke i ostala "trnja". No dobro, setnja je kako kazu korisna za zdravlje Kako je juce poceo dan, mislio sam ko zna kako ce se zavrsiti. Namestio sam alarm na 05:30 da bih imao vremena da lagano ustanem i spremim se jer smo vec u 06:15 trebali da svratimo po kolegu lovca koga treba da povezemo. Izgleda da mi se i suvise spavalo kada sam samo iskljucio alarm i nesvesno nastavio da spavam, kada u jednom trenutku, a na satu je pisalo 05:55h, usao otac u sobu i zbunjeno rekao, "Je l' ces ti da ides u lov?" istog momenta sam skocio iz kreveta brze od najbrzeg zeca i spremio se za 10min... Nego preskocimo to, stigli smo na zborno mesto, sve dogovoreno, krecemo... ispred nas trava (od prilike do kolena) sva smrzla, rasporedjuemo se na po 5-6 metara i krecemo, ja sam zadnji s' desne strane a desno od mene je neki mali vocnjak... gazimo onu travu lagano, moj Max i jos jedan keric samo spartaju, kad u jednom trenutku na 15-20m od mene poce da se "trese" trava kad malo bolje pogledah zeka se dao u beg, i nema onog klasicnog "menjanja brzina" vec odma' ubacio u 6. i pravo ka vocnjaku, ja potezem i pucam prvi, promasaj, drugi nisam siguran da li ga je malo zakacio, i trecim ostaje tu dokle je stig'o... Kako ovaj drugi pas ima malo cudnu narav njegov vlasnik mi vice, trci dok Roki nije dos'o inace mu ne uzesmo zeca, pustio bih Maxa da odradi aport ali zbog Rokija ne smem i trcim po zeca, lep zeka, napokon i mene Bog pogleda i ja ga videh posle toliko predjenog u prethodne 2 nedelje... posle toga gazismo dalje ali nista vise... a evo i slicke, moj Max, gosn zeka i ja a da, tu je kao sto moj drug kaze i "Ruska vestica"
Moja grupa koja broji 5 clana, imali smo 3 zeca.
Zeca ima prilicno ali se mnogo tesko dize. Inace svakog sto sam pucao od pocetka lovne sezone bio je u strnjici. Zeca lovimo jos sledecu nedelju.
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
Lala kaže:
Ovih dana ponovo slušamo priče sa terena da u Vojvodini nema zeca kao što ga je bilo ranije, a da je ponegde populacija zeca na minimumu. Obzirom da se ovo dešava i u mom (još uvek) matičnom lovištu, zaintrigiralo me ovo, pa sam se malo raspitivao.
Na osnovu nekih ranijih stručnih istraživanja i objavljenih radova, i na osnovu konsultacija sa ljudima iz struke, mogući uzrok naglog nestanka dobrog dela populacije divljeg zeca u lovištu vrlo lako može biti, pored brojnosti predatora, i pojava koja se zove HYPERKALEMIA.
Ta pojava nastaje kada je prirodna hrana divljači u lovištu veoma bogata kalijumom, a krv divljači elektrolitom (K+) koji je veoma važan za metabolizam. Divljač koja se u lovištu hrani biljkama sa velikom koncentracjom kalijuma (povećana koncentracija u biljkama se vezuje i za preterano korišćenje NPK � natrijum/phosphor/kalijum - veštačkog djubriva), podiže nivo kalijuma u krvi preko normalne granice, što izaziva teške poremećaje rada bubrega divljači, a ujedno i poremećaj rada srca � aritmiju. U kombinaciji sa visokim spoljnim temperaturama u letnjem periodu, divljač koja ima povećan nivo kalijuma u krvi masovno strada od srčanog udara, naročito u situacijama kada je npr. primorana da beži od predatora. Takodje, zečice u periodu dojenja i izvodjenja mladunaca, koje pate od hyperkalemije, tu pojavu preko mleka prenose na mladunce, koji često ne prežive. Rezultat bude skoro potpuni nestanak zeca na nekom terenu.
Pojavi hyperkalemije su podložni najčešće divlji zečevi. Ponekad i srneća divljač bude podložna ovoj pojavi, naročito ako se ne iznosi ravnomerno so za divljač, koja sadrži natrijum (Na). Ukoliko se srneća divljač održava iznošenjem soli u solišta, a zečja populacija trpi, u tom slučaju da bi se populacija divljeg zeca oporavila i održala, potrebno je solišta spustiti na visinu da zec može dohvatiti, a kao dobra mera se pokazalo korišćenje veštački pravljenih tzv. �slanih bara�, tj. pojilišta u koja bi se dodavali nedostajući elementi, u delovima lovišta gde zec obitava. Pojava hyperkalemije kod divljeg zeca je periodična, a poklapa sa sa periodima sušnih godina i vrelih letnjih meseci, što se upravo dogadja u prethodnih par godina. Obzirom da zeca ima mnogo manje i u lovištima tradicionalno bogatim zecom, postoji verovatnoća da je došlo do hyperkalemije u jednom broju vojvodjanskih lovišta.
Malo sam pokušao da rasvetlim misteriju dešavanja sa zecom, iako nisam neki stručnjak, ali mislim da sam uz pomoć ljudi koji znaju i uz malu pomoć interneta, uspeo barem donekle.
Ovo je moj upis od pre mesec i po dana. U medjuvremenu sam, zahvaljujući Aleksandru Ćeraniću, uspeo da nabavim jedan rad posvećen upravo ovoj temi o poremećaju elektrolita u krvi zečeva. Rad je delo dr Sinše Andjelkovića, i kosultanta ing. Sretena Kućančanina. Rad nije preobiman, na dve strane je, napisan je razumljivim jezikom, a možete ga pročitati ako kliknete na sliku do željenog uvećanja.
Ovo je strana 1.:
Lala kaže:
Ovih dana ponovo slušamo priče sa terena da u Vojvodini nema zeca kao što ga je bilo ranije, a da je ponegde populacija zeca na minimumu. Obzirom da se ovo dešava i u mom (još uvek) matičnom lovištu, zaintrigiralo me ovo, pa sam se malo raspitivao.
Na osnovu nekih ranijih stručnih istraživanja i objavljenih radova, i na osnovu konsultacija sa ljudima iz struke, mogući uzrok naglog nestanka dobrog dela populacije divljeg zeca u lovištu vrlo lako može biti, pored brojnosti predatora, i pojava koja se zove HYPERKALEMIA...
E sad da se malo hvalimo, a i da hvalimo druge.
O čemu se radi? Posle onog mog prvog upisa koji se odnosio na hyperkalemiju, usledile su i neke akcije u praksi, a i pozitivne reakcije po nekim lovačkim a i stručnim krugovima, pa su me ponegde i citirali (mada nisu navodili ko je to napisao, valjda ih blam da kažu da jedan laik može tako da piše o stručnim stvarima?), i prepričavali taj upis.
Moram još jednom da zahvalim gospodi Ćeraniću i Strnadu, kod kojih sam potražio malo više informacija o hyperkalemiji, i koji su mi pomogli svako na svoj način da i ja naučim nešto i povežem neko moje opšte znanje sa stručnim stvarima, a i da podelim saznanja sa lovačkom javnosti. Dakle, nakon mog upisa na Srbijalov, po mojim saznanjima iz pouzdanog izvora, rukovodstvo i stručna služba LU Novi Sad su odlučili da unutrašnje organe odstreljenih zečeva pošalju na analizu u laboratotriju Zavoda za veterinu u Novom Sadu, kako bi se izvršilo ispitivanje koncentracije kalijuma u tkivu odstreljenih zečeva! Prvi rezultati se očekuju uskoro, a nakon rezultata će se otprilike znati i koje mere preduzeti. Kamo lepe sreće da i ostala LU, naročito po Vojvodini, urade nešto slično! Ovo nije prvi put da čujem za LU Novi Sad da radi prave stvari, samo se čudim zašto o tim svojim dobrim aktivnostima ne obaveste javnost? Kad imaju čime da se hvale, i treba da se hvale!
Ovo sam morao da napišem, da bih razvejao sumnje i onih poslednjih skeptika koji rad portala Srbijalov smatraju 'serendanjem po internetu' i omalovažavaju nas. Onaj koji je izgovorio tu rečenicu o 'serendanju' verovatno bi posle ovoga (i ne samo ovoga) poželeo da proguta sopstvene reči? A kako bi bilo da su, umesto blesavog Lale, dotični gospodin i njegove kolege sa akademskim titulama objasnile lovcima šta se to verovatno dogadja sa zecom? Da nam daju odgovore i predloge šta da preduzmemo? Mada, da budem jasan, nije samo hyperkalemia uzrok drastičnog smanjenja fonda zeca, ja je potenciram jer se vrlo malo ili nimalo ne govori o tome. Ima ih još, a ja bih napravio neki redosled uzroka po uticaju:
1. Uništavanje staništa zeca
2. Herbicidi i pesticidi (nestručna, nekontrolisana i preterana upotreba)
3. Hyperkalemia
4. Predatori i otežan izlazak u lov na predatore (komplikovana procedura za dozvole i izlazak)
5. Krivolov i prekomerni lov zeca
6. Nepovoljni klimatski uslovi
7. Monokulture (velike površine zasejane jednom vrstom biljaka)
Prihvatam da je možda redosled po uticaju pogrešan, jer nemam dovoljno egzaktnih podataka da bih nešto tvrdio, radi se samo o mom mišljenju. Verujem da će kolegama da bode oči što je krivolov na petom mestu, ali ja mislim da je tako, jer ako zeca nema, onda nema ni krivolova, logično? Ako se pogledaju uzroci koje navodim, vidi se da je od sedam nabrojanih, samo jedan uzrok 'u Božjim rukama' - klima, i drugi delimično (predatori), dok su svi ostali uzroci antropogeni - krivac je čovek!
Sumorne su prognoze za zečju populaciju, koliko ja vidim i čujem sa terena, barem što se tiče Vojvodine.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?