Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: NESTAJE LI LSS?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
NESTAJE LI LSS?
metlok
 Koliko vidim,nije samo u Vojvodini takvo kako je.Sve lovce u Srbiji muči isti problem.Lovačka tehnokratija je zavladala.Ljudi na Visokim funkcijama u lovstvu misle da im je to dedovina ,Savezi njihovi feudi,a lovci kmetovi sa kojima mogu da rade šta hoće,Lovci dokle će te to trpeti?Svakim danom sve je manje članova u LU,rukovodstvo sve bahatije.Lovci vreme je da "mutan pogled "opet postane ""dobar pogled".

PEZ

metlok kaže:
Koliko vidim,nije samo u Vojvodini takvo kako je.Sve lovce u Srbiji muči isti problem.Lovačka tehnokratija je zavladala.Ljudi na Visokim funkcijama u lovstvu misle da im je to dedovina ,Savezi njihovi feudi,a lovci kmetovi sa kojima mogu da rade šta hoće,Lovci dokle će te to trpeti?Svakim danom sve je manje članova u LU,rukovodstvo sve bahatije.Lovci vreme je da "mutan pogled "opet postane ""dobar pogled".

Samo se sa ovim boldovanim ne bih složio, pre bih rekao da su kmetovi upravnici i preCednici(pojedincima svaka čast) LU.
A lovci , lovci su obična raja koja još uvek plaća danak.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

metlok
 Nismo se razumeli.Kada sam rekao "lovci kmetovi" mislio sam na obične lovce a "kmetove"-sirotinju koja radi na feudu za hranu ,obespravljenu...Sinoćni skup u Sr.Mitrovici bi trebao da znači početak nečega.Videćemo šta sutra donosi???...

DakiNS

metlok kaže:
Nismo se razumeli.Kada sam rekao "lovci kmetovi" mislio sam na obične lovce a "kmetove"-sirotinju koja radi na feudu za hranu ,obespravljenu...Sinoćni skup u Sr.Mitrovici bi trebao da znači početak nečega.Videćemo šta sutra donosi???...

Kolega što si škrt na tastaturi? Upoznaj nas sa dešavanjima na sinoćnjem skupu u Mitrovici. Mnogo je lakše dati mišljenje ako znamo šte se desilo.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

metlok
 Saznaće te na vreme.Zbog Visokog predstavnika Žarkovaca,koji ima svoje poturice u svim forumima,obavestićemo Vas.Kada ukrstite koplje sa čovekom kome je bitno da li ste "sremac ili srijemac"mora se oprezno.Mutan pogled je počeo da razbistrava.

Sremac75
 A jel on "Sremac ili Srijemac"?
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

mrwa22250

Sremac75 kaže:
A jel on "Sremac ili Srijemac"?

Ne znam kako glasi na ijekavici ali na ekavici glasi vepar.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Lovac sd
 http://www.magazi...&cl=21KoTuKoga
Kolce

DakiNS

Jaooo al se usrećismo.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

lustig1896po
 Читате ли ловци на сајту ЛСС како се изузетним трудом смењеног председника Шормаза раситњава ЛСС уместо 23 ловних области имаћемо 59 ловних округа. Стварно човек ради на јединственом ЛСС. Свима је познат народни обичај кад кум крупне паре раситни у мале и кад успе венчање "Куме изгоре кеса" сви скупе по мало и кеса оста празна а кум наставља весеље. Тужна је истина која нам се дешава. Пробудимо се док и нас не венча и ако то не желимо.

Lala
 Na sajtu LSS osvanulo je nekoliko vesti o osnivanju lovnih okruga, i izbor kandidata za skupštinu LSS, a kasnije i za organe LSS, što je deo aktivnosti koje Šormaz i njegovi saradnici planiraju da završe do izborne skupštine u LSS koja bi trebala da bude u oktobru (datum se još ne zna).
Takodje, na sajtu LSS je objavljen onaj još u Nacrtu često pominjani Revizorski izveštaj o poslovanju LSS za period 2005-2012, gde su revizori konstatovali sve i svašta, a na onom skupu Šormazovom u bivšoj zgradi Narodne skupštine je baš taj period poslovanja LSS oštro napadan, kako se trošilo nemilice, kako se bahatilo, kako se svašta brljalo, kako nema traga nekim fazanima ili nekoj robi koju je savez kupovao, kako se arčio benzin i službena kola saveza itd..., sećam se sa snimka sa tog skupa kako su teške reči išle sa govornice uperene protiv prethodnog rukovodstva, a u osudi takvog poslovanja istakao se, ako se dobro sećam, i sadašnji predsednik LSV Milan Pažin.

Koga zanima neka pročita Revizorski izveštaj o poslovanju LSS (klik na link): http://www.lovacki-savez-srbije.com/r...vestaj.pdf

E pa upravo vezano za taj izveštaj i za te predizborne aktivnosti, malo da podsetim kolege ko je sve od sadašnjih rukovodilaca po lovačkim organizacijama sedeo u Upravnom odboru, i svojim činjenjem ili nečinjenjem, tolerisanjem, ćutanjem, kako god bilo, dozvolio da LSS sada dodje na ove grane na kojima je! 'Ajd idemo redom:

- sadašnji predsednik LSCS Tomica Radosaveljvić je bio zamenik predsednika LSS Zorana Živojinovića u periodu 2006-2009. (Živojinović je optužen za proneveru ogromnih lovačkih para, ali još uvek nije procesuiran). Radosavljević je posle promene rukovodstva ostao član UO LSS u još jednom sastavu, 2009.-2010. godine
- sadašnji predsednik LS KiM Ilija Elezović je bio član UO u sastavu čak pet UO, u periodu od 2006., pa nadalje
- sadašnji predsednik LSV Milan Pažin je bio član u dva sastava UO LSS, u periodu od 2006.-2010. godine
- prethodni predsednik LSV a sadašnji zamenik predsednika LSV Miloš Beuković je bio u član u sastavu takodje dva UO LSS, 2006-2010.; prema stenogramima sa UO LSS, Beuković je imao zapažene i interesantne vizije, pa je tako tri meseca unapred izneo da će Skupština LSV doneti odluku da članarina u Vojvodini ne bude ista kao u ostalom delu Srbije
- Marko Tica iz Titela, donedavni predsednik skupštine LSS (trenutno u nejasnom položaju, inače moj favorit i omiljeni tumač Statuta LSS Smile ) je bio član UO LSS od 2006.-2009., u jednom sastavu UO LSS
- donedavni zamenik predsednika LSS Vladimir Videnović iz Zaječara je bio na toj zameničkoj (ili potpredsedničkoj?) funkciji od 2009.-2012., ujedno i član UO LSS u tri sastava
- Goran Janjić iz Lebana je bio član UO LSS u čak četiri sastava UO LSS, a i danas je član UO, u periodu od 2009. do danas
- Zoran Mitrić iz Loznice je bio član u tri sastava UO LSS, u peridou 2009.-2012., a bio učesnik onog čuvenog putovanja u Južnu Afriku i safarija, kada je bio u društvu sa tadašnjim predsednikom LSS Zoranom Popovićem.
- sadašnji zamenik predsednika LSS Milan Kovačević iz Sr. Mitrovice je bio član u četiri sastava UO LSS, u periodu od 2009. godine pa do danas
- Sladjan Marković iz Velikog Gradišta je bio član u tri sastava UO LSS, u periodu od 2009.-2013. godine.
- Slaviša Tanasković iz Jagodine, bio je član u tri sastava UO LSS, u periodu 2006.-2010.
- Miloš Pantelić iz Valjeva, bio je član u tri sastava UO LSS, u periodu od 2009.-2013.

Ostali članovi UO LSS su uglavnom bili po jedan mandat, ako sam nekog slučajno preskočio izvinjavam se unapred. Do kraja 2013. godine, UO LSS je brojao 21 člana, a posle 14.12.2013. broji 15 članova.

E sad posle srozavanja LSS na ovu poziciju na kojoj je danas, praktično skoro isti ljudi koji su do sada direktno ili indirektno učestvovali u donošenju odluka o radu saveza, treba da reformišu isti taj obogaljeni savez?!? Isti koji su sedeli u Upravnom odboru i organima LSS i učestvovali u donošenju odluka, sada osudjuju taj period rada - pa šta to znači?!? Posipanje pepelom? Pljuckanje u vis? Ko je davao većinu na glasanjima na UO LSS?!? Ko je ćutao i nije diskutovao, ko se uzdržavao od učešća u radu i glasanja, ali ipak odlazio na sednice? I desilo se šta se desilo, moje mišljenje je da će tek da ispliva štošta, i da je ovaj revizorski izveštaj samo vrh ledenog brega brljotina.
Isti ti ljudi, ili deo tih ljudi koji su ranije direktno ili indirektno učestvovali u donošenju odluka u LSS, su pre dva meseca promenili Statut LSS (da li je to bilo po zakonu ili ne, to će sudski organi utvrdjivati), i isti ti ljudi danas direktno ili indirektno formiraju te famozne lovne okruge, a LSS posle više od veka postojanja prestaje da bude savez Lovačkih udruženja!? Pripremaju se izbori po lovnim okruzima, odakle će verovatno samo probranima, poslušnima, lojalnima i podobnima biti omogućeno da donose odluke o daljoj sudbini Lovačkog saveza Srbije! Aferim, gospodo!

Predsednik LSS Šormaz izgleda veruje da je oporavak savez moguć sa delom ekipe koja je donosila odluke dok se savez urušavao? Ko će dalje da vuče konce u LSS? Šormaz ili neko drugi, iz drugog plana? Mislim da bi bilo jako interesantno da Šormaz konačno kaže javno KO JE PREDLAGAO ONAKVA STATUTARNA REŠENJA koja su ugradjena u novi Statut? Ja mislim da bih sa velikim procentom verovatnoće mogao da pogodim ko je idejni tvorac, a verujem i još dobar deo mojih kolega.
Ja u tu priču o oporavku LSS na ovaj način ne verujem, i sve više mi se čini da Šormaz još uvek nije svestan u kakav bazen i sa kakvim 'ajkulama' je uskočio. A ako je svestan u šta je ušao, pa misli da će moći da drži pod kontrolom neke od ovih ljudi koje sam pominjao, tim gore po njega. Bojim se da će se jako razočarati; on možda jeste iskusan političar, ali mislim da nije dorastao nekima od ovih gorepomenutih ljudi. Ili se Šormaz rukovodi onom poslovicom: 'prijatelje drži blizu sebe, a neprijatelje još bliže'?

Evo, čisto kao primer, neka Šormaz pita svog prethodnika Zorana Popovića koliko može da košta u raznim ustupcima podrška vojvodjanskih kadrova (pre svega mislim na rukovodstvo LSV). Popović je to, koliko ja znam, utvrdio empirijskom (iskustvenom) metodom! Smile
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

ficha007
 Na naslovnoj strani postavljena je vest o lovcima beogradske lovne oblasti i jedan od meni interesantnih komentara je upravo od rođe Podunavca. Jako slično razmišljamo jer sam i ja u uverenju da treba da postoji samo LSS kao krovni savez lovaca Srbije, a ostali savezi da budu samo "privredna društva" čiji će rad zavisiti isključivo od toga da li će im neko LU pokloniti poverenje, dok bi svi lovci obavezno trebali da budu članovi LSS i daju neku simboličnu članarinu za njegov rad.

ALI ne sa ovom i ovakvom garniturom, ni prošlom ( prošlim ) ni sadašnjom. Minimalno ljudi u LSS, u skladu sa zakonskim obavezama i tačka. Ne treba da se on bavi strukom nego treba da Srbiju predstavlja u međunarodnim lovačkim organizacijama i još par trivijanih stvari da obavlja, a kao što brat Gedža reče, struka treba da bude u udruženjima, da se angažuju umni i vredni ljudi koji hoće volontersk da rade za dobrobit svakog LU, a ne da nas deru kojekakvi "Lovci" i "Jeleni" d.o.o i da savezima ( ovakvim kakvi sada postoje ) plaćamo maglu i "debelim guskama mažemo perije".
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Evodija
 Pre neki dan bio je lep članak u novina, koji moj drug Elko, sigurno nije pročitao. Bilo bi dobro da ga vidi. Članak je završen rečenicom "Misli na budžet Šormaze, mani se modiranja."
Naime , narodni poslanik Šormaz Dragan, je prilikom posete g. Devenporta, skupštini Srbije, izašao za govoronicu i pozdravio, gosta u staroj, ofucano majici, boje lila. Kupovina
Svi u Skupštini su bili zgranuti ispadom i na kraju se smejali.
Kažu čuo je za paradu pa se spremio i došao. HaHaHa
Šormaze za jednu si zakasnio!!! Palica Za drugu si poranio. ROFL
Putin je roze-poze zabranio 100 godina unapred. Moraćeš da sačekaš. Jaooo
Sve u svemu,kao i obično , pobrkao si vreme i mesto paradiranja.
Što se majice tiče, baš ti paše.
Kako li se ti tek spremaš za sudar sa Kuvar Respekt
PS: Krenula je grudva snega iz Beogradske lovne oblasti..............

lustig1896po
 Што се тиче параде и прикладне одеће конобар је врло заузет јер је велика гужва па није стигао да се пресвуче. Али уме врло брзо да пређе из партије у партију па чак и да постане биран јер је то данас лако продаш веру за вечеру док си длан о длан. Треба направити човеку протокол кад је која парада, скупштина, ловачки састанак и остало да би се лакше уклопио иначе он се у све уплиће и ако ништа не разуме. Ето видите и такви нас представљају!?Confused

Lala

Evodija kaže:
Naime , narodni poslanik Šormaz Dragan, je prilikom posete g. Devenporta, skupštini Srbije, izašao za govoronicu i pozdravio, gosta u staroj, ofucano majici, boje lila. Kupovina

Čini mi se da je g.Šormaz želeo da se malo eksponira pred predstavnikom EU Devenportom i da ga impresionira svojom veštinom govorništva, a usput i da malo protežira sebe, možda kao potencijalnog kandidata našeg parlamenta za mesto u nekom organu ili telu Evropskog parlamenta koje se bavi recimo ekologijom, ili zaštitom prirode, ili štogod slično; u ti svrhu baš zgodno dodje i mesto predsednika LSS, kao odskočna daska.

Ne pričam na pamet ovo! Mislite o tome - a roze boja je kanda dosta popularna u nekim evropskim krugovima, šteta što ta majca nije bila malo urednija i ispeglanija, nego nekako zaROZAna! Smeko
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

mrwa22250

Lala kaže:
u ti svrhu baš zgodno dodje i mesto predsednika LSS, kao odskočna daska.

Ovo si druze apsolutno u pravu,malo,malo pa neki preCednik odskoci sa mesta LSS.Evo na primer predprosli preCednik odskocio i jos se ne zna gde je sleteo(a izgleda nikog i nije briga).
Nazalost,situacija je takva da su lovni radnici(od preCednika lokalnog LD. pa do preCednika saveza)usli u tu pricu iskljucivo iz licnog interesa(cast izuzetcima koji su toliko zanemarljivi da ostaju neprimeceni).Mnogi od njih cak i ne vole lov,ali je to ulaznica u svet "mocnih"pa cineci im razne,cesto i nezakonite ustupke ocekuju za sebe parcence kolaca u vidu nekog radnog mesta,nabacenog posla,diplome za klince itd...
Pa se posle cudimo sto na sednicama vec godinama unazad divljac biva spomenuta samo slucajno i sto nas poluobrazovani zeleni razvaljuju na nasem,domacem terenuJaooo.
Niko ne zeli da preuzme odgovornost.Evo moj preCednik se povlaci na prolece,po isteku mandata koji kad se uzmu u obzir rezultati njegovih prethodnika nije uopste bio los(povecan fond divljaci,finansije u plusu posle duzeg niza godina gde smo belezili pozitivnu nulu),a na njegovo mesto ne zeli NIKOConfused.Svi oni kriticari,strucnjaci za mlacenje prazne slame,veciti teoreticari i hronicni neradnici koji su na sve nacine pokusavali da sabotiraju sve pozitivno sto se radilo,sada kad imaju svoju sansu sakrili se u misiju rupu.
Posle ce da uzjase neko iz one garniture koju smo jedva oterali pa ce heroji iz iste one misije rupe da kukaju kao Kalimero,ali kasno.Trulez krece iz lokala i kao gangrena zahvata sve celije lovstva,a nigde na vidiku hirurga sa moodima da napravi jedan radikalan rez.Zato smo kolege tu gde jesmo,a da ce biti gore u to sam sasvim siguranika
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

bogoljub
 Sve to treba u Sremsku Mitrovicu na dobrotvorni rad od po 20 godinica.SudijaZatvorVaistinu
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

MMilos

Lala kaže:

Evodija kaže:

Čini mi se da je g.Šormaz želeo da se malo eksponira pred predstavnikom EU Devenportom i da ga impresionira svojom veštinom govorništva, a usput i da malo protežira sebe, možda kao potencijalnog kandidata našeg parlamenta za mesto u nekom organu ili telu Evropskog parlamenta koje se bavi recimo ekologijom, ili zaštitom prirode, ili štogod slično; u ti svrhu baš zgodno dodje i mesto predsednika LSS, kao odskočna daska.

Ne pričam na pamet ovo! Mislite o tome - a roze boja je kanda dosta popularna u nekim evropskim krugovima, šteta što ta majca nije bila malo urednija i ispeglanija, nego nekako zaROZAna! Smeko

Ako neko nije pročitao:
http://www.njuz.net/direktan-prenos-v...ne-parade/
Obratite pažnju na 16:16 Smeko

Gedza66
 Može li jedna mala pomoć?

Kako da uprava i članovi LU iz Vlasotinca postupe (a dao bog, ima ih preko 500), ako im možda neko iz LSS zatraži da se LSS prebace sredstva koja su, zamislite, "naplaćena po osnovu članarine LSS za 2014-tu godinu", pošto nezvanično čujem da ima i takvih razmišljanja???

Tražiti pare od lovačkog udruženja koje evo skoro četiri godine nije član LSS, koje o tome ima čak dva "papira" - Odluku Skupštine udruženja o istupanju iz članstva u LSS i Odluku Skupštine LSS (Požarevac) o isključenju iz članstva u LSS, udruženja koje već četiri godine u strukturi članarine nema stavku "godišnji članski doprinos LSS", je nešto što me tera da se upitam, da li smo bre mi u Vlasotincu zaista normalni???!w0NdE

Stvarno, da li smo normalni????

I kad čovek nasledi praznu kasu i kredenac, ambar pun paučine, staju s golim jaslama, ne treba razmišljati o ucenama, pretnjama podelom jedinstvenog lovišta i političkim uticajem, već pored ambicije da se na imanju nešto promeni nabolje, treba iii............................, zar ne???ika
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Sremac75
 Hehehehe....pa nelegalni preCednik LSS Šormaz Lažov Krivolovac Koga Bezuslovno Podržava Premijer Vučić izgleda smatra da u članarini koju ste naplatili prvi deo čini ono što morate platiti LSS-u -.....

Pozdrav brate Gedžo ika.... ništa se ne menja, zar ne!!!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Ptičji svet koji nestaje DIVLJAČ 8 07.11.2014. 15:00
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.) LOVAČKA UDRUŽENJA 5815 03.03.2014. 20:01
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,789,603 posete www.srbijalov.com