Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.)
nenadx
 Mladi lovci,lovstvo ostaje na vama a ovi stari kroje kapu.Da li znate sta se desava.Ovi sada,delegati i ostali izgleda da neznaju.Ukratko,pretpostavljam da ce se LSS rasturiti,to mozda i nije strasno kada bi se znalo sta je alternativa.Po jednoj verziji lovci ce biti udruzeni u vise lovackih saveza,pa onda kao svi zajedno pod neku kapu LSS.Za sada je na stolu LS Vojvodine 25000 lovaca,LSSumadiski ili Sumadiska oblast 12000 lovaca,pa Raska 6000,Zlatiborska 5000.Ostatak od 80 i nesto hilada lovaca ne zna se gde su.Po principu daj sta das samo da mi lepo krkamo i ubiramo dnevnice.I to nije4 strasno,ali lovci opet neznaju gde su njihovi novci,ili misle da ce znati.Sta mislite da li divljac,lovokradja,javasluk itd.imaju veze sa ovim.Sta mislite da li uopste nekome treba savez,bilo koji.Pa valjda i lovista teba prodati nekome.
Dobar pogodak
 
Kile_
 znam sta se desava,cuo sam,juce sam imao sastanak upravnog odbora razgovarali smo,od sledece godine kad dodje novi zakon,moje LD ce izgleda da se ukine,ako se ne spoji sa nekim vecim okolnim LU,i tako postavljali smo dosta pitanja,sve u svemu muka mi je bilo,a ne bi me cudilo da za godine,dve zavrsim za lovom ako ne ne srede neke stvari,odnosno sve da se sredi komplet.imam puno informacija mrzi me da kucam ali sve u svemu koliko ja znam necu na dobro da izadje
Samo 300 i 4x4
 
Lala
 Šuška se svašta, načuo sam i ja. I mislim da je Nenadx pogodio u metu, komentarom oko prodaje lovišta, ta opcija se sve češće pominje kao izvesna. A sadašnji lovci pripravnici i mladi lovci treba da razmisle kuda sve ovo ide.
Tako, mislim da će u narednih par godina jedina promena biti visina članarine za obične lovce, i veće obaveze. Oni koji budu kupili lovišta, šta mislite, kako će gazdovati? U početku će izvlačiti maximum koristi iz lovišta, bez dodatnih ulaganja. Kasnije će se izfiltrirati pravi domaćini lovišta, oni koji budu ulagali u lovište, dok će ostali imati golu ledinu bez divljači. Bojim se da će ovih drugih biti 75%. A lovci koji budu želeli da osim šetnje i ulove nešto, to će platiti skoro po komercijalnoj ceni, pa ko može da plati, taj će da lovi.

E, sad, postavlja se pitanje šta sa dosadašnjim ulaganjima u lovišta i objekte (fazanerije, volijere, lovačke domove, čeke, hranilišta itd.)? Pa ništa, sve to ide u paketu Sad . Pa će velik broj tih objekata biti zatvoren zbog nerentabilnosti, ili izdavan.

U svakom slučaju, jedino što će ostati isto, to je da će i dalje privilegovani dolaziti u lovišta koja su generacije lovaca svojim radom i članarinama održavali, i da će ti privilegovani uredno, posle zasluženog uspešnog lova, krkati srneći paprikaš i filozofirati. Samo što ih više neće dovoditi predsednici i sekretari LD i LU, već budući vlasnici lovišta.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cvele
 Ja ne mogu da poverujem u ove price, ti lalo si se verovatno i nalovio, ali ja tek trebam da pocnem... a kako cu poceti po vasim pricama nije mi jasno.... kada se uvodi taj novi zakon, i na sta se odnosi ?! Dali se menja to da se vise ne moze dobiti dozvola za pusku sacmaricu sa 18.god ? Confused
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Kile_
 u pravu si lalo ali podmlaci nece mnogo da izgube,njih nista ne kosta ako sacekaju dve tri godine,da vide kakvo ce stanje biti,a sta mi lovci da radimo?racunaj da od 100% lovaca srbije kad bude to sto ce biti pa 70% lovca vise se nece baviti lovom.onda smo mi na vecem gubitku,sta sa mojom oppremom za lov koja je preko 1000e sve kad saberem sta je sa moje tri puske koje su preko 2000e,sta sa cekama koje imam u lovistu,sa hranelicama i ostalim stvarima da ne pricam.kad nam rebnu godisnje clanarinu preko 1000e kao sto je preko u italiji,francuskoj,austriji,nemackoj pa kad postave prave cene divljaci ,pa necu imati toliko para da uplatim dozvolu za jednu svinju,pa sta onda da lovim,sta da radim?da batalim lov,ako tako bude to ce se sigurno i desiti.
a moje udruzenje prijavi godisnji plan gazdovanja i odstrela,utvrde da imamo primer 100 grla srnece divljaci,50 divljih svinja.pa uleti inspektor jedan dan idemo u prebrojavanje nadju 90 srna i 45 svinja,a odstreljene su 2 srne.gde su onih 8?8x2000e ,16000 izvolte uplatite,nemate,pa nema nam onda vise ni LU.mislim to ce biti ako privatizujemo LU.ako ne nece ni da nas bude vise.
Samo 300 i 4x4
 
Lala
 Pa Kile, mi već imamo stagnaciju i smanjenje broja lovaca. U odnosu na prošlu godinu kod mene u LD je 10% manje lovaca. I to uglavnom iskusni stari lovci, koji od penzije ne mogu više da odvoje za članarinu, i ljudi od pedesetak i kusur godina, koji rade u propalim firmama i ne primaju plate. Pa zamisli samo kad bi plaćao komercijalnu cenu divljači (a to će biti za koju godinu), koliko će lovaca odustati? Pa ima da slavimo kad odstrelimo zeca, bre, a ne nešto krupnije! Jesi video Kile, kakva je zvrčka u vezi sa pravom korišćenja lovišta? Kažu, dosadašnji korisnik (LU) može, a ne mora, imati pravo prvenstva u zaključivanju ugovora o korišćenju lovišta.
Hajde da se kladimo da će najbolja lovišta otići 'biznismenima', dok će ona siromašna ostati LU koja su i do sada upravljala. A da ne pominjem da će razni Miškovići, Matijevići, Kostići, koji su pokupovali silnu zemlju u Vojvodini, sada moći da registruju svoja lovišta, u koje lovci neće smeti da udju. Sad je glavna tema saznati čija je zemlja u ataru, pa ćeš u jedan revir dosadašnjeg lovišta smeti da udješ, a u susedni revir, koja pripada nekom tajkunu koji je registrovao lovište, nećeš smeti ni da prismrdiš!

Cvele, ti si mlad čovek, i mislim da si OK, ali nisam siguran šta tebe i tvoju generaciju čeka. Raspitaj se kod tebe u LD šta se sprema. Tvoj predsednik i sekretar LD su sigurno obavešteni, pa obzirom da ide održavanje godišnjih skupština, pitaj ih, neka vam objasne. A imaš internet, pa skini novi zakon o lovstvu i pročitaj dobro.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Cvele, na naslovnoj strani ovog sajta imaš link za časopis 'LOVAC' br.2, tamo ima dosta toga objašnjeno šta se dešava, downloaduj pa pročitaj
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Kile_
 znam lalo sta se sve desava,i to sto si ti napisao je tacno.gledao sam i sa pravne osnove sta ce se desavati,velika LU koja imaju novac u budjetu i imaju 2000he lovista moci ce da nastave sa radom,a sva LD ili LU koja gazduju lovistem ispod 2000he ce jednostavno ukinuti,i loviste ce biti prepusteno drugom na gazdovanje ili prodato.
mocice paja i saja ako imaju 10000e kesa stave kuce pod hipoteku i otvore organizaciju,postanu pravna lica,traze od drzave zemlju na gazdovanje pretvore je u loviste,u lovnoj osnovi zavedu koju divljac imaju i koliko grla.inspekcija ce sve to proveravati cim zafali dve tri srne,a niko nije odstrelio,niko nije platio,a nemaju ni oni kesa da plate.ode loviste odu kuce.
a sto se nas lovaca tice lala je u pravu zeca kad ubijemo bicemo srecni i to jedno 50e da platis Smile
a za visoku divljac da ne pricem tu ce cene biti ko za komercijalu pa + ocenjivanje trofeja koje ce morati da se plati.pa jedan jelen izadje 30000,40000e
a i to lalo ,mnogi finansiski nece mogi ni clanarinu da namire a kamoli divljac,zato ce mnogi mnogi lovci da batale lov.
ako tako bude ja ne znam sta je za ciniti.ali sve u svemu kao sto je nekada bilo ko je bio kralj,knez ili precednik imao kesarinu u dzepu mogao je da lovi,tako ce i sad biti ko ima,mocice da lovi.
Samo 300 i 4x4
 
Lala
 Na žalost, ima još jedna stvar, koja je veoma opasna: poznato je da su skoro svi PIK prodati (privatizovani), i svi ili skoro svi imaju dovoljnu površinu zemlje da mogu da registruju lovište. U praksi to znači, npr. da lovci iz Bečeja neće više moći da love na zemljištu koje pripada PIK Bečej, ako vlasnik PIK registruje svoju zemlju kao lovište. Ko bude želeo da lovi na revirima, moraće da plati naknadu vlasniku zemlje! Džaba članarina koju plaćamo LD, to neće važiti za površine koje pripadaju PIK.
Bitno je samo da neko ima u komadu tih valjda 2000 ha površine, on to lepo proglasi svojim lovištem, i možemo se slikati!
Kile, ovo što kažeš, da 'zafali 2-3 srne', to je mnogo opasnije za već postojeća LD, njima će biti oduzimano pravo upravljanja lovištem. Privatnik će svoju divljač naravno gledati da naplati papreno, njemu se neće desiti da 'zafali'!
E sad hajde da vidim ko od nas će da zažmuri na krivolov nekog svog 'kolege' lovca!!! Ako neki hajduk u vašem LD zvizne srnu, pa može celo LD da ostane bez lovišta, čik da vidim da li će proći bez prijave!
A da će lov da košta, i to papreno, koštaće! Do sada je svako relativno jednostavno mogao da bude lovac: skupi 200-300 evra za neku jeftinu pušku, uplati još 100-150 evra za polaganje rukovanja oružjem i članarinu u LD, znači, za max 500 evra postaješ lovac, i u prvoj sezoni lova skineš jedno 50 prepelica, 10 fazana, 3-4 zeca, 10 pataka i samo kroz cenu divljači si vratio više od pola troškova. Nekad bilo, više kanda neće biti. Samo čekam nove odluke LD ov visinama članarine, kad ukapiraju da, ako 'zafali' srna, mora LD da plati ceh. Da ne pominjem druge obaveze, prema LU i LSS. 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cvele
 Eh Lalo, taj ko prve godine uplati kartu, i postane lovac, nije njemu bas tako lako da odstreli 10 fazana, 3-4 zeca......sem ako do tada nije lovio ne dozvoljeno, vestina pucanja se stice vremenom... barem je moje takvo misljenje....;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Lala
 Nisam mislio bukvalno, Cvele. Posmatraj ovako: kad bi svaki put kad ideš u lov sa tvojim LD, platio recimo 10 evra ulaz u lovište, pa još 10 za organizaciju lova, pa još 5 za psa, pa plus ono što odstreliš... Koliko bi te koštao jedan lov, izračunaj sam: prepelica košta 2,5 evra, fazan košta 11 evra, zec košta 33 evra...Plus sve ono što rekoh (ulaz, organizacija, pas..). Eto ti računice, druže, pa ti vidi.
Do sada je bilo, platiš članarinu, dobiješ lovnu kartu, i ideš u lov svakog lovnog dana, odstreliš koliko je dozvoljeno, i ideš kući. Ako ti je godišnja članarina 100 evra, a samo na prepelice ima minimum 8 izlazaka, pa na fazane još 8, na zeca 4... Samo za ulaz u lovište bi dao jedno 200 evra, plus sve ostalo i plus cena divljači. Eto ti matematike.
Lično mislim da velika većina lovaca nije svesna šta nas čeka, nemaju pojma! A Nenad je postavljanjem ove teme pogodio u sred mete! 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cvele
 Eeeee Lalo, nadam se da nece biti to barem za jos neku godinu, da lovim malo i ja kao covek Cry
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
pescarac
 Evo da i ja kažem neku, s obzirom da sam delegat u Skupštini LSS,( tj. tamo neki odozgo ili guzonja kako bi neki drugi rekli), a uz to i predsednik jednog lovačkog udruženja.
Tema je prava, a odgovori su različiti. Jedno je sigurno ovakav LSS nestaje.
27.12.2009. godine je održana Skupština LSS gde je usvojen novi Statut.
Pre nego što kažem nešto o novom statutu, moram da kažem da postoji novi zakon o udruženjima sa rokom od 18 meseci (počeo teći od 24 oktobra), da se preregistrujemo po njemu, onda postoji nacrt Zakona o divljači i lovstvu (koga interesuje neka pogleda na sajtu parlamenta Srbije) postoji Zakon o dobrobiti životinja, Zakon o Veterini, Zakon o regionalnom razvoju i na kraju i Statut Vojvodine (sve ovo je doneto u zadnjih par meseci i sve se odnosi i na nas lovce). Ali da podjem redom. Zakonom o regionalizaciji srbija je podeljena na 7 regiona kako oni izgledaju možete pogledati ovde
http://www.novost...nalizacija

Dešavanja na Skupštini LSS su pokazala da su tri lovne oblasti napustile Skupštinu nezadovoljne njenim tokom.
Lovačkom savezu Srbije prestoji regionalizacija ne po lovnim oblastima već po regionima Srbije. Lovačkim udruženjima predstoji preregistracija u APR (agencija za privredne resurse), pa onda udruživanje u REGIONALNE LOVAČKE SAVEZE a regionalni savezi će biti udruženi u LSS. I u bivšoj Jugoslaviji (mislim na FNRJ i SFRJ krovna organizacija je bio LSJ, koji nije imao neke velike funkcije osim medjunarodne saradnje.

E sad par reči o Zakonu o udruženjima:
Ovakva organizacija udruženja (pogotovu u Vojvodini) gde je lovačko udruženje bilo sastavljeno iz lovačkih društava koja su zbog svoje imovine bila posebna pravna lica više ne može da bude. To znači da lovačka društva moraju da se ugase i da svoju imovinu utope u lovačko udruženje, ili lovačko udruženje ugasiti a da ostanu lovačka društva (u Srbiji je to već preboleno jer postoje sekcije i lovačka društva kao pravna lica). Osim toga bilo koje udruženje (pa i lovačko) mogu da formiraju tri gradjanina (od kojih jedan mora da je državljanin Srbije). Po novom zakonu o udruženjima predsednik i upravni odbor svojom imovinom odgovara za imovinu udruženja pod odredjenim uslovima, pa da vidim ko će hteti da bude predsednik udruženja ili član upravnog odbora pa da mu kako je gore navedeno ministarstvo ispostavi fakturu da fali 10 srna. Gospodo fala lepo, mene to ne interesuje, ako ću ja biti predsednik udruženja i da od toga nemam ništa, a da mi fali jedan zlatni srndać koga su krivolovci odstrelili, da li sam lud da ostanem bez kuće da bi se naplatila država.
Paralelno sa ovim zakonom ide i Zakon o lovu u kojem se kaže da ministar odredjuje broj lovnih karti za pojedina lovišta. To znači da ja mogu biti član lovačkog udruženja, pa iako ono gazduje lovištem i ima recimo 500 članova, a ministar odredi za to lovište 300 lovnih karti, eto ti rata u udruženjima kojih će 300 članova biti lovci, a kojih 200 samo članovi udurženja.
Po tom istom nacrtu zakona postojaće mesečne i godišnje lovne karte, (ne znam koje su koje).
Dalje Vlasnici zemlje u neprekinutoj celini od 2000 hektara (nema magistralnih puteva, kanala, autoputeva i reka kao i nekih drugih vlasnika koji im tu celinu dele na dva dela) podnošenjem zahteva postaju korisnici lovišta bez konkursa. To je tako i tu može biti problema samo u Vojvodini, jer tu postoje takvi kompleksi.
Potom prednost za dodelu lovišta će imati dosadašnji korisnici lovišta pod uslovom da se ne menjaju granice lovišta (mislim da će takvih biti jako malo)
Zatim lovišta se neće automatski davati na korišćenje po usvajanju novog Zakona, već kako kome ističe rok na koji je dobijeno lovište na korišćenje.
Zatim pri dobijanju lovišta moraće se dati garancija da se neće smanjiti fond divljači (to ne mora biti garancija banke, već može biti recimo imovina udruženja, ili članova upravnog odbora, skupštine i td.)
Zatim iznos zakupa će biti mislim 10% od planiranog odstrela divljači (u taj odstrel ulaze samo autohtone vrste divljači - ne i fazani koje veštački unosimo), a prednost pri dodeli lovišta će imati onaj ko ponudi najveće ulaganje u lovište (objekti, hrana, povećanje matičnog fonda divljači i td.)
Samim tim što sam gore rekao osnivanje lovačkog udruženja ili njegova preregistracija ne znači da će udruženje dobiti lovište na gazdovanje, a samo članstvo u lovačkom udruženju ne znači da ćemo loviti kako sam i rekao negde gore)
Osim ovog još je bitno da Zakonom o udruženjima sva imovina udruženja postaje imovina države, a na udruženjima je da tuže državu i dokažu ulaganje i vlasništvo na objektima.
Znači da nam u ovoj godini treba mnogo pameti, netreba opozicija i da ujedinjeni udjemo u ove promene, a posle možemo i da se svadjamo.Jedno je sigurno ovakav lov kakav smo do sada imali više neće postojati na veliku žalost dobrog broja lovaca

Osim toga treba da uvidimo da li ekonomski mogu da opstanu društva sa imovinom i da recimo prime 10 lovočuvara i 4-5 upravnika lovišta (na 10 lovišta), ako se podelimo ili da imovinu utopimo u udruženje i imamo zaposlenog jednog upravnika lovišta i maksimalno 2-3 lovočuvara.
Ipak će se sve svesti na novčana davanja, ali lova za 100 evra sa 100 izlazaka u lov neće više biti.
 
spaleph
 Tema veoma interesantna pa i ja da postavim nekoliko pitanja u nadi da ce neko znati da odgovori, ali sa moje tacke gledista ovo je veliki lov u mutnom,
http://www.youtube.com/watch?v=cdZW0x...dZW0xFp3pc,
Sta ce biti sa JP Srbija sumama, lovista koja su data na gazdovanje JP kome ce pripasti, drugo pravo privatne svojine ako posedujem zemlju , sume i livade a ne ispunjavam uslove od 2000h i ne mogu da registrujem loviste dali ce se udruzivanjem vise vlasnika zemlje, ako se ispuni uslov od 2000h neprekinute povrsine moci registrovati loviste, a ako ne ko ce mi zabraniti da sa kolegama ogradim moju zemlju i tu postavim table zabranjen pristup privatan posed, a moja zemlja se nalazi u najboljem delu lovista i ako se hoce u lov mora se proci kroz moj privatan posed,http://www.youtube.com/watch?v=SZB-Sv...ZB-SvgnR2Y, ima jos mnogo pitanja a za pocetak toliko!
 
Lala
 Drago mi je da mogu da pročitam i mišljenje iz prve ruke člana Skupštine LSS, kako sam reče Pescarac, druga 'guzonje odozgo'Grin .
Obrni-okreni: kao prvo, država hoće da nam oduzme ovo što smo do sad imali, i daće nekome, koji će taj zlatni resurs dobro iskoristiti da napuni svoj džep, a verovatno i džep onih koji su ovakvu glupost od zakona izglasali i podržali.
Kao drugo, mislim da je ovaj zakon toliko nesprovodiv, da će ga morati menjati (kako će neki inspektor da prebroji srne u lovištu? da neće možda pola ministarstva da izadje na brojanje zečeva? ). Treće, divljač migrira, pa hajde da vidim baju koji će da dokaže da divljač sa jedne teritorije nije otišla u susednu, tj. da je odstreljena.
Ne smem ni da pomislim šta će se desiti po LD, kad neki od lovaca budu morali da ostanu 'ispod crte', odnosno da neće moći da love, dok će drugi dobiti lovnu kartu i ići u lov! Kakvo hvatanje za guše će da padne!
Ja ću razmisliti da li ću platiti članarinu za sledeću godinu, pošto tone znači da ću i da lovim. Bolje da 'štekujem' novce, pa kad dodje sezona, koliko para budem imao, toliko ću da lovim
u komercijali, i gotovo. Ako to znači 2 izlaska, onda 2, ako znači 5, još bolje!
Stvarno mi je žao ovih mladih momaka, lovaca i lovaca pripravnika, koji nisu čestito ni cev ogaravili, a dočekao ih ovako blesav zakon.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Spaleph, mislim da je Pescarac odgovorio na tvoja pitanja:lovišta koja su data na gazdovanje (nema veze da li je LD, LU, Srbijašume, Vojvodinašume, Lovoturs ili već bilo ko), će biti ponudjena na upravljanje onima koji daju najbolju ponudu.
Drugo, udruženje gradjana (a to su i LD) mogu da osnuju min. 3 fizička lica, pa ako u imovinu tog udruženja unesu svoju imovinu, eto im 2000 ha, pa nek registruju lovište (čisto sumnjam da će se neko odreći svoje imovine u korist novoformiranog LD).
Treće, ograde možeš postaviti samo ako si registrovao tu zemlju kao lovište tvog LD. Kao fizičko lice ne možeš da zabranjuješ prolaz kroz tvoju zemlju, to je i do sada bilo tako.
Ma, ovaj zakon je glupost koja neće zaživeti u praksi, što više razmišljam, sve više uvidjam da je ovo što je zamišljeno nesprovodivo. Jedino će velike gazde i 'bizMismeni' koji imaju u vlasništvu hiljade hektara, moći da urade to. Na žalost!!!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
pescarac
 Sledeća lovna godina će se loviti po starom, a od 2011 ćemo videti.
Evo iz predloga zakona kako se ustanovljavaju lovišta
Ustanovljavanje lovišta
Član 32.
Lovište se ustanovljava kao otvoreno ili ograđeno.
Otvoreno lovište ne može biti manje od 2.000 ha, osim lovište posebne namene i lovište na površini registrovanog ribnjaka.
Lovište na površini registrovanog ribnjaka ne može biti manje od 200 ha.
Ograđeno lovište ne može biti manje od 300 ha, osim lovište posebne namene.
Lovište se ne može ograđivati bez saglasnosti Ministarstva, a na teritoriji autonomne pokrajine nadležnog pokrajinskog organa.
Lovišta posebne namene
Član 33.
Lovišta posebne namene ustanovljavaju se na površinama nacionalnih parkova i na površinama sa većinskim učešćem državnih šuma i šumskog zemljišta.
Način ustanovljavanja lovnih područja i lovišta
Član 34.
Lovna područja na teritoriji Republike Srbije ustanovljava Vlada.
Lovišta u lovnim područjima iz stava 1. ovog člana ustanovljava ministar, a lovišta u lovnim područjima na teritoriji autonomne pokrajine ustanovljava starešina nadležnog pokrajinskog organa, u skladu sa ovim zakonom.
Ministar, a na teritoriji autonomne pokrajine starešina nadležnog pokrajinskog organa ustanovljava lovište na zahtev jednog pravnog lica koje je vlasnik zemljišta i ispunjava uslove iz ovog zakona.
Određivanje i obeležavanje granica
Član 35.
Granica lovišta određuje se u zavisnosti od prirodne celine, ekološkim, geografskim i drugim uslovima, središnjim tokom velikih reka i autoputevima koji sprečavaju prirodnu migraciju dlakave divljači.
Granica lovišta mora biti uočljiva.
Ako granicu lovišta nije moguće odrediti na način iz stava 1. ovog člana, granica lovišta se određuje železničkom prugom, magistralnim i lokalnim putem, vododelnicom, središnjim tokom reke i granicom katastarske opštine.
Pri utvrđivanju granice lovišta mora se uzeti u obzir prirodna migracija divljači.
Korisnik lovišta dužan je da vidno obeleži, odnosno označi granice lovišta, terena za obuku pasa i poligona za lov divljači, kao i lovno-tehničke objekte u lovištu.
Ministar bliže propisuje način obeležavanja, odnosno označavanja granica i objekata iz stava 5. ovog člana.
Davanje prava na gazdovanje lovištem
Član 38.
Pravo na gazdovanje lovištem može da stekne jedan korisnik lovišta koji ispunjava uslove utvrđene ovim zakonom.
Korisnik lovišta može da bude pravno lice koje ispunjava uslove za sprovođenje lovnog gazdovanja u skladu sa odredbama ovog zakona i to u pogledu: odgovarajuće garancije propisane aktom iz člana 44. ovog zakona u vrednosti početnih fondova lovostajem zaštićenih vrsta divljači obračunatoj po propisanoj visini naknade i stručne i lovočuvarske službe, kao i druge uslove propisane javnim oglasom za davanje prava na gazdovanje lovištem.
Korisnik lovišta iz stava 1. ovog člana može da bude pravno lice osnovano kao javno preduzeće, privredno društvo, drugi oblik preduzeća, kao i lovačka udruženja i druga udruženja koja su osnovana i deluju u skladu sa zakonom.
Korisnik lovišta može da bude i pravno lice koje nije registrovano za obavljanje stručnih poslova u gazdovanju lovištem i/ili lovočuvarskih poslova, ako ima zaključen ugovor o obavljanju stručnih poslova u gazdovanju lovištem i/ili lovočuvarskih poslova sa pravnim licem registrovanim za obavljanje tih poslova pre podnošenja zahteva za dobijanje prava na gazdovanje lovištem.
Pravo na gazdovanje lovištem daje se javnim oglasom, ako ovim zakonom nije drugčije određeno.
Izuzetno od stava 5. ovog člana pravo na gazdovanje lovištem daje se bez javnog oglasa za lovište posebne namene, kao i za lovište u kome je korisnik vlasnik zemljišta iz člana 34. stav 3. ovog zakona.
Što se tiče neprekinute celine nema udruživanja parcela. Lovište od 2000 hekara može dobiti samo vlasnik tih 2000 hektara što je regulisano zadnjim stavom člana 38.
Ja moje zemljište mogu ograditi i onda nikom ne dozvoliti da gazi na moj privatni posed, dok nije ogradjeno to je lovište iako je moj privatan posed.

Ima tu još nešto što ne vidimo, a to je da ćeš prilikom odstrela divljači morati odmah markirati divljač, pa tek onda istu staviti u ranac, inače će se sve drugo smatrati krivolovom.
Promet ulovljene divljači i njenih delova
Član 67.
Korisnik lovišta dužan je da obeleži svaku ulovljenu divljač i svaki trofej divljači na način propisan ovim zakonom i to pre pomeranja ulovljene divljači sa mesta odstrela.

Dalje, PP je otišao u istoriju jer je lov divlje svinje drugačije regulisan

Zabrane u korišćenju oružja i municije
Član 77.
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;
2) divlju svinju municijom za neolučene cevi, osim kugle;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 6,2 mm i težinom zrna lakšim od 6,0 g;
4) srnu i podmladak vrsta iz st. 1. i 3. ovog člana lovačkom municijom kalibra ispod 5,6 mm i težinom zrna lakšim od 3,5 g.

Deluje komplikovano i prestrogo, zar ne
 
nenadx
 Pescarac vidim da si poznavalac i zaljubljenik lovstva(video sam i na drugom forumu, nesa)Mislim da ovaj zakon ide ka dodeli dobrih lovista,nekim...a za ostatak koske neka se lomi ko hoce.Ne deluje mi da je cilj poboljsanje biotopa,brojnosti i kvaliteta divljaci.Nedeluje mi da je cilj briga o lovcima.Pa za koga se onda pravi ovaj zakon,opet mutan,nedorecen i bez onog pravog cilja.lala i ostali postavljaju vrlo logicna pitanja.Dali neko ima odgovor na njih.Da pojednostavim dali se LSS zalaze za prava lovaca,jer evo svi se plase i pitaju dali ce i kako loviti.Ovo je priprema za svrseni cin,koji neki vrlo dobro znaju.Ja licno nemam nikakvih problema,kakav god zakon da se donese,jer lovim po sistemu plati pa se klati,koliko i kad hocu.Ali zasto mladji da ne love po prihvatljivijim uslovima,da se druze i uzivaju u onome sto vole.Divljac je nacionalno blago,sto po logici navodi na narod,pa treba da bude dostupna svima.Postoje modeli po svetu kako da vuk bude sit a ovce na broju,zar moramo sve da unistimo,sto su generacije stvarale.
Dobar pogodak
 
spaleph
 Pametno zboris, jedini problem kod nas je sto je vukova puno a malo ovaca a i to ovaca sto ima spremno je za sisanje ili kalnje pa izaberite sami!$aAaBesan
 
nenadx
 Zamolio bih upucenije drugare da pojednostavljeno objasne masi lovaca sta ih ceka.Ja priznajem komentarisem parcijalna saznanja i indicije(sto nije dobro)Ima ovde zaista mnogo toga za raspravu i tumacenje,pa mogli bi redom.Inace vukovi vec kontrolisu neka lovista,dok im ovce,hrane divljac prave lov.priv.objekte isl.Za uzvrat ovi im daju da malo .......Pogledajte samo genezu desavanja od 90tih na ovamo.Rade oni vrlo temeljno,uostalom kao i za sve drugo,bojim se da dzaba pisemo.
Dobar pogodak
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NESTAJE LI LSS? LOVAČKA UDRUŽENJA 1234 09.08.2023. 14:49
Ptičji svet koji nestaje DIVLJAČ 8 07.11.2014. 15:00
Članarina 2013 LOVAČKA UDRUŽENJA 89 25.02.2014. 10:15
Skupština LSS 16.03.2013. LOVAČKA UDRUŽENJA 64 06.03.2013. 21:07
CENOVNIK LSS za lovnu 2012/2013 PROPISI O LOVU 7 17.12.2011. 18:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,241,224 posete www.srbijalov.com