Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Novi Zakon o divljači i lovstvu

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Novi Zakon o divljači i lovstvu
moravac 1
 Koliko god mi menjali zakone postovane kolege i mislili da je sledeci mnogo bolji od predhodnog...sve ce to na duze staze pasti u vodu ako iste nema ko da KONTROLISE I SANKCIONISE.Da svaku rec koju postovani kolega navodi neko moze da ospori ko je na vlasti a eto nam ga na sledecih desetak godina ,optuzbi,pljuvanja i pljuckanja,prozivanja a bogami i uvreda socnih na racun onih drugih.Nama treba ili pokretac ili motika i da jasno definise sta se sme a sta ne.A ne da brinemo da li ce svaka rec biti iskoristena na najgori moguci nacin.Ili trazenje rupica,rupa i rupetina u zakonu.
Kada se govori o kolega Lalo Nacionalni...dodeliti...ja zaista ne vidim u
lovstvu u Srbiji neka lovista koja ce raspolagati takvim fondom divljaci kao i infrastrukturom koja bi eventualnom zakupcu donela takvo bogastvo i strepnju lovaca da ce nesto izgubiti ili nam toboze opet neko nesto otima.Mislim da nam se ionako lovsto raspada i da smo godinama nase ne iskoricene kapacitete napravili ne dostupnim bilo kome ko je zainteresovan da ulozi u lov i lostvo (usta licno smatram da je to vise avantura nego unosan biznis ili ti izvor bogacenja)vodjeni svim onim sto nam se desilo ili nam se desava.I svi se boje promene statusa prosecnog srpskog lovca sta god to znacilo...kao da je clanarina i povecanje broja istih najbitnja stvar?!Kao da nije bitan zaokret i povecanje svesti i nivoa lovstva kao i lovaca ne u kvantitativnom vec iskljucivo kvalitativnom smislu.I dokle tako?
Kolce
srbija

krilas
 E ovo nisam mogao da preskocim! Uz duzno postovanje kolega moravac 1, sve to nije bez osnove.Zasto ?! Zato! Imamo sliku i priliku sta se sve izdesavalo u ovoj nasoj sirotoj i napacenoj zemlji Srbiji, sve promene koje su nastale od raspada bivse zemlje nisu uopste pozitivne, i sve su na stetu obicnog coveka , naroda! Sve su prodali, oteli i upropastili, sve na stetu tog obicnog coveka. Ostalo je jos lovstvo i voda , a koliko cujem i to uveliko prodaju strancima ili onima koji se predstavljaju kao stranci. Sve to govori da su pri kraju cerupanja i pljackanja nacionalnih bogatstva, koje im nije dedovina, niti im je iko ostavio u nasledje.To je imovina i buducih pokolenja ne samo nasa ili "njihova". A Vi kolega moravac 1 dajte mi jedan primer (pozitivan) od onoga sto su vladajuce polticke garniture od 1990. pa na ovamo uradile dobro za ovaj narod i drazavu !?
Siroma

Lala

moravac 1 kaže:

...A ne da brinemo da li ce svaka rec biti iskoristena na najgori moguci nacin.Ili trazenje rupica,rupa i rupetina u zakonu.
lovstvu u Srbiji neka lovista koja ce raspolagati takvim fondom divljaci kao i infrastrukturom koja bi eventualnom zakupcu donela takvo bogastvo i strepnju lovaca da ce nesto izgubiti ili nam toboze opet neko nesto otima.

Svaki zakon mora biti jasan i nedvosmislen, baš zato da pametnjakoviće odvrati od traženja rupa i rupica. Zakonopisac mora da vodi računa o tome. Svako ostavljanje prostora za dilemu ili dvosmisleno tumačenje daje šansu nedobronamernima da izigraju zakon.

Kolega cenjeni: u svakom zakonu ili drugom pravnom aktu i jedna jedina reč, pa čak i znak interpunkcije, može da znači ogromnu razliku u statusu, primeni i tumačenju. Toliko o onom pridevu nacionalni.

O drugom tvom citiranom pasusu neću ništa da kažem osim da malo oslušneš šta se dešava u i oko sedišta LSS, u Beogradu, opština Vračar, ul. Akekse Nenadovića 19-23. A možda ćeš brže nego što misliš doći u situaciju da ti bude krivo što si izleteo i citirano napisao.
Toliko.
Za sada!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

moravac 1
 Kolega krilas mi ostanimo na temi lov.
Koja su to lovista i koji su to fondovi divljaci kojima raspolazemo da bi se neko grabio ili ulagao ti neke novce da bi ti ili ja kao prosecan lovac ostali kratkih rukava.A iako ima i divljaci i objekata vec su vlasnistvu nekog javnog ili drzavnog preduzeca.
Zakone...ok postojece ne dvosmisleno promeniti ili dopuniti nadam se dobr ostaviti...ali sta to menja nasem nesretnom toboze prosecnom srpskom lovcu...kada je DIVLJACI SVE MANJE I MANJE.Zec polako nestaje fazana tuga Bozija.Jedino srndaca i divljih svinja da nije...bilo bi bas,bas tuzno.
I kako da tim istim zakonima vaspitamo lovce,podmladak edukujemo tako da nasa svest o ne krsenju tih zakona koje verno pratimo,menjamo i kudimo a koji nikako da promene nesto.
LSS i LSV pitam se ako smo konstatovali i slazemo se da se se sa krovnim rukovodstvima i organizacijom ne slazemo....kako promeniti zakon i kako uspostaviti odnos da mozemo da funkcionisemo...a da na ovu temu ne pominjemo gosim Sormaza? Ima li ko ideju kako sa zakonom do ti ljudi koji ce biti prihvaceni(ali kolege i moje maticno udruzenje je lojalno savezu i nema nista protiv njih) i o kojima necemo trositi nase dragoceno vreme i reci...i da bude ziveli smo srecno i dugovecno?
Kolega Krilas da zaokruzimo price zakona i da dobro ugrejemo stolice i da ono malo podmladka koji nam je ostao debelo poducimo i naucimo sta se sme a sta ne iz tih ti napisanih citaba jer nam je to u amanet kao i ovo malo divljaci sto je preteklo iz godine 2017.A da one ne savesne i ne lovce takodje naucimo iz tih zakonika kad se placa a kad se robija...
Krenes po nasoj lepoj kako ti kazes rascupanoj domovini i obidjes drustva i vidis ko od njih po zakonu moze ili bi mogao ili treba zatvoriti zato sto ne ispunjava ni minimum-minimuma zakoskih normi da bi mogli da gazduju i upravljaju lovistem videces i kada stignu promenjeni zakoni sta ustvari oni menjaju kod istih.A da ne pricamo sta su kako i koliko uradili za clastvo.A kase prazne a motva nema....video bi sam koliko bi lovista moga da vidis i nabrojis koja po zakonu domaciski gazduju i ne bave se politikom i zakonima nego samo rad,rad, rad!!!Da napomenem presudnu stvar rad,rad,rad i samo rad pobedjuje.
A nama kolega do politke i zakona i da menjamo....dokle?A da menjamo nas same?Lov?ili treba da nam neko propise sa strane...tada smo mi lovci posebno ranjivi kada nam bilo stranci bilo domaci komaduju.Pa pitanjce od koga se mi to zakonom stitimo?Kako se od lovaca barem onih losis zastititi?Ili su bitne uplacene clanarine da preguramo i ovu 2018 tu godinu?
Ukratko kada sve sto nam smeta promenimo(ZAKONE),uklonimo i zabranimo da nam otmu nase...HOCEMO LI UMETI DA BUDEMO LOVCI I DA MOJA GENERACIJA UZIVA A NE POLITICI O LOVU?Ili je to samo san a mi kao i drusto u KOMI VEGETIRAMO VEC OD DEVEDESETIH???Kolce
srbija

SharpShooterSer
 Ja cu samo dati svoj kratki osvrt...nisam dugo u tematici, ali za kratko vreme se da primetiti. Glavni i osnovni razlog trenutnog stanja u lovstvu je lenjost nas lovaca. Lenjost u svakom pogledu. Lenji smo da ucestvujemo u donosenju propisa. Lenji smo u pracenju i trudjenju da propise postujemo i sprovodimo. I da se staramo da oni koji ih krse imaju probleme zbog toga sto cine. Lenji smo da izaberemo prave prestavnike ispred sekcije..udruzenja... i tako navise, do samog vrha. Lenji smo da se borimo za sebe. Da nas ne zezaju sa zakonima i tumacenjima, oko svega - od oruzja, dozvola pa nadalje. Lenji smo da podrzimo rad krovne organizacije, kroz adekvatno ucesce i finansiranje iste. Necemo da se zameramo, to je tudj problem, resice neko posle nas, resice neko drugi. Skupe nam clanarine, sve nam je skupo, ali resice neko drugi. Lovni radnici su bedno placeni, nije ni cudo sto se ne trude da rade svoj posao. Pa muvaju i zmure i da ne nabrajam. Predugo bi trajalo, a ja sam kao sto rekoh taz u ovome, tek druga godina prodje, a svasta sam video i zakljucio. Glavni i osnovni problem smo mi sami, i nasa inertnost. Kada se mi budemo pokrenuli, mozda se nesto i promeni, a do tada, jahace nas ko stigne, izvlacice i zadnji dinar koji mogu, i pravice budale od vecine nas. A od lova, ostace nista.
M48 - 8x57
Browning XPR 243 - Leupold VX-3 3.5-10x50
K98 - 6.5x47 Lapua - Vortex Golden Eagle 15-60x52
CZ527 .223 - Hawke 6-24x56
Browning 425 20/76 cal.
Suhl 127 - 12 cal.
Uherski Brod 585-06 mod 2 16 cal.
AR15 22lr - Falcon 18+ 4-18x44

moravac 1

Lala kaže:

moravac 1 kaže:

...A ne da brinemo da li ce svaka rec biti iskoristena na najgori moguci nacin.Ili trazenje rupica,rupa i rupetina u zakonu.
lovstvu u Srbiji neka lovista koja ce raspolagati takvim fondom divljaci kao i infrastrukturom koja bi eventualnom zakupcu donela takvo bogastvo i strepnju lovaca da ce nesto izgubiti ili nam toboze opet neko nesto otima.

Svaki zakon mora biti jasan i nedvosmislen, baš zato da pametnjakoviće odvrati od traženja rupa i rupica. Zakonopisac mora da vodi računa o tome. Svako ostavljanje prostora za dilemu ili dvosmisleno tumačenje daje šansu nedobronamernima da izigraju zakon.

Kolega cenjeni: u svakom zakonu ili drugom pravnom aktu i jedna jedina reč, pa čak i znak interpunkcije, može da znači ogromnu razliku u statusu, primeni i tumačenju. Toliko o onom pridevu nacionalni.

O drugom tvom citiranom pasusu neću ništa da kažem osim da malo oslušneš šta se dešava u i oko sedišta LSS, u Beogradu, opština Vračar, ul. Akekse Nenadovića 19-23. A možda ćeš brže nego što misliš doći u situaciju da ti bude krivo što si izleteo i citirano napisao.
Toliko.
Za sada!

Kolega Lalo.
Sa svim vasim zarezima i znakovima iterpunkcije kao i pravilno odabranim recima i odlicno slozenim recima u renecenici...ne dvosmisleno ...kada promenite i nadjete prave ljude za pomenutu adresu...koja mi je dobro poznata hoce li lov krenuti na bolje?
Slazem se sa svima nama lovcima da treba menjati,promeniti sve da se vise ne bi kuvalo, spremalo i komesalo...ali dajte da se to vise uradi i krene nesto prakticno na bolje radi da bi nam svima nama LOV BIO BOLJI.
Nadam se da sa ovakvom izjavom ne predstavljam PAMETNJAKOVICA vec samo nekog kome je dosta politike i politicenja...rijalitija kao i zute stampe...stalno za promene i ja sam za promene na bolje....ja se pitam samo kada i promenimo sve to sto nam smeta hoce li biti bolje?
Nadam se barem da se u necemu slazemo i da u mojim upisima nema niceg malicioznog kao i navijackog.Gajim takodje vas optrímizam i veru u promene na bolje...bojim se samo opste paranoje koje je prisutna u nasem drustu ne ne opravdano ali je prisutna. I bojim se da li osim zakona i podzakonskih akata kao i ne pozeljnih....mozda trebamo menjati i nas same???
S postovanjem svim lovcima Srbije.Kolce
srbija

krilas
 Ovo sto ste napisali kolega moravac 1 je u redu, osim jedne male sitnice. A ona je da zakoni treba da budu primereni odnosno realno primenljivi za datu sredinu odnosno drzavu, ovde mislim na sve ekonomsko-politicke- socijalne uslove, sto kod nas nije slucaj sa najvecim delom zakona, ne samo one sto se ticu samo nas lovaca. Skoro svi zakoni su doneseni a da ne mogu da budu primenjeni jer su neodgovarajuci, uz to donese se zakon koji kaze da ce primena biti resena nekim uredbama i podzakonskim aktima koji kasne po godinu i vise dana od donosenja zakona !?! A na kraju sta reci o tim istim zakonima kada ih drzava sama prva krsi i ne postuje i kada ih tumaci kako ko hoce ?! Sto se tice nerada i aljkavosti to stoji, ima ga . Ali takvoj situaciji su u velikoj meri doprineli odnosono prouzrokovali su politicari koji svojim "radom" daju svetli primer kako (ne)treba raditi. Naravno to nije opravdanje, ali je razumeljivo. U svakom slucaju i dalje stojim da vecina zakona koji su donetih zadnjih 6-7 godina nisu adekvatni za nase uslove , a samim tim su i tesko primenljivi, cime i gube smisao,
Siroma

moravac 1
 [quote]krilas kaže:

Ovo sto ste napisali kolega moravac 1 je u redu, osim jedne male sitnice. A ona je da zakoni treba da budu primereni odnosno realno primenljivi za datu sredinu odnosno drzavu, ovde mislim na sve ekonomsko-politicke- socijalne uslove, sto kod nas nije slucaj sa najvecim delom zakona, ne samo one sto se ticu samo nas lovaca. Skoro svi zakoni su doneseni a da ne mogu da budu primenjeni jer su neodgovarajuc...

Kolega Krilas u vasem izlaganju primecujem...vas optimizam da ce se doneti ili treba predloziti zakone koji su prilagodjeni prosecnom srpskom lovcu(tako da bi se i dalje mogao baviti ovim inace skupim hobijem)a i da politika u granicama razumnih zakonskih akata i podakata treba da to podrzi.
U zemlji gde je proscna plata napominjem radnika izmedju 200€ i 300€ i gde je clanarina mene u mom udruzenju kostala 16000 dinara kako i gde naci modus i prilagoditi se vise.Navike naseg lovca je da je lov moranje i kao takvog definise da je privilegija lovu sto smo mi prisutni...a ne nas da se lovom bavimo!!!Cela ideja je krajnje perverzna i apsurdna!!!Obisao sam prosle godine barem desetak udruzenja i razgovarao kako sa lovcima tako i sa onima koji ih vode.Cela stvar je toliko besmislena jer se svodi na to ili bice lova ili je lovokradja alternativa.Kako god ko je nama dao pravo na tako nesto?I ok losi politicari(koji sami biramo na izborima)lose stanje losa ekonomska situacija...da se ne ponavljam...
Nema tog novog politicara,novog zakona koji ce iz nasih glava izbiti navike koje su duboko ukorenjene i koje su jako stare...donele nam nista dobro nisu...a ceke se ne prave same od sebe,kao ni hranilista i po susi pojilista...cuva ono sto se ima jer u tvom i mom atarau jos uvek neko se bavi lovokradjom a zameriti se niko nece ili nesme...ima i svetlih primera ali ih je malo i sporadicni su..a para sve je manje a potrebe i propisi sve tezi i gori da ne kazem skuplji.I na kraju zakon ne menja ljude ,vec se ljudi menjaju samo ukoliko to za svoje dobro zele ili ne zele.Jos ako je sistem disfunkcionalan kao nas ...svodi se sve na kadija te tuzi,kadija ti sudi.Ne mozemo dozivotno pokazivati prsto oko nas pokazimo neki put prstom na sebe!!!Ne da smo krivi ,vec da mozemo bolje i drugacije i naravno rad,rad i samo rad.Za to nam ne treba ni zakon ni politicari vec mi sami...Kolce
srbija

krilas
 E sad je diskusija primila jedan drugi smer, Sve ovo sto si napisao ja vec godinama pisem ovde. Linija nezameranja i cekanja da neko drugi resi nase probleme odnosno osecaj da od nas nista ne zavisi , je neko svesno i namerno gradio i odrzavao, ali naravno to nije opravdanje. Mislim da ovde nije mnogo u pitanju ni lenjost ,koliko strah. A vidimo svi sta se sve desava u zemlji i NIKO ne odgovara za to. Zakljucak .... e sad, istina je da SVE moze da se promeni, ako se ima volja i hrabrosti, samo sve to ima svoju cenu. I ovaj izbor pasivnosti i kukavicluka svoje vrste ima svoju cenu koju placamo ...
Siroma

krilas
 http://www.anfor....zadovanje/ Evo sustine, i zbog cega smo tu gde jesmo! A narod cuti !
Siroma

Kile_
 Pozdrav kolege,
Interesuje me strucni misljenje u vezi mog pitanja.
Da li po zakonu o lovstvu ili bilo kom drugom zakonu u RS zabranjena upotreba kamera u lovistu? Znate na koje kamere mislim takozvane lovacke kamere koje slikaju na pokret i salju slike meilom. Hvala
Samo 300 i 4x4

dzudzubajac
 Mislim da nije problem zodil nego što se kamera stavlja na mahom državno zemljište bez dozvole
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

Planinko011
 Bravo Kile i dzudzubajic, vazna tema (za mene vaznije od ZOMA) izvucena iz fioke i skinuta prasina sa nje.

Prvo podsetih se da smo mi kao Srbijalov poslali neki predloge za zakon pa reko da li ima neki link da procitamo taj predlog.

Drugo da li je LSS na celu sa simpaticnim predsednikom Cirkom uradio to isto i gde li se to moze procitati?

Zaista za ovih skoro godinu dana pandemije i smanjenih sigurno aktivnosti a pogotovo putovanja LSS je mogao da smisli i prezentuje savrsensto od predloga ZOMa, ZODILa, i ovih bocnih zakona o dobrobitii zivotinja, veterini i sl.

Nekako opet su upali u neko sivilo, lovaca nema u medijima ako ne racunamo kanale Lov i ribolov gde se besomucno vrte iste emisije sa istim lovcima.

Elem, zanima me da li ce tema lovocuvarske sluzbe biti u tom zakonu tj kako posticii da nasi lovocuvari dobiju vezu i prioritet ka interventnim sluzbama MUPa po Srbiji ali i mozda mogucnost da zaustavljaju, vrse pretres i pisu prijave sudu i za one koji nisu lovci a nadju se u lovistu cineci pri tom neki prekrsaj koji smeta divljaci i lovcima.

Citajuci par stranica unazad vidimi kolege koji su zaradili nekog novca kupili malo bolje karabine, optike, mozda Dedale pabiodmahkrenuli da se lovista odumuLU i daju privatnicima jer cene da ce im tu bez guzve gologuzije biti lepse.

Tu se obsetih sebe kako sam vaspitan u onom starom duhu propalog bratstva i jedninstva i srecom jos ne jednakosti medju ljudima gde su ipak neki uvek bili jedakiji.
Kad sam malo odrastao shvatim da mi je pradeda bio Solunac a deda dao zivot za Kralja i otadzbinu pa sam poceo da se prblizavam desnicarskim idejama, kapitalu misleci da je to bolji put iako mi komunisti blizoj rodbini nisu oduzimali imovinu pa da bi se toga opsetio..

E kako sam ipak bio, kao i mnogi, svedok vremena u kojem su se u Srbiji uglavnom obogatili oni najbezobraziji, bez trunke morala i skrupula pre tom cesto postajuci mozda i ne shvatajuci i kriminalci tako da me ali uopste ne bi rastuzilo da narod upet uzme kuku i motiku i jedared uzme ono sto mu pripada. Obsetih se i da je posle Prvog rata upravo Kralj naterao mnoge liferante koji su vojsku snabdevali trulom odecom, obucom, neispravnom municijom i budjavom hranom da postanu veliki zaduzbinari i darodavci za sta bi danas se koristio neki teniski izraz

E zato sam ipak za ostajanje pri ovom postojecem modelu u kome LU kao udruzenja gradjana ili sta li su vec i dalje drze u zakupu lovista i odgovaraju drzavi kao zakupodavcu za sprovodjenje mera i programa pri gazdovanju lovistima.

E sad da li te dve teme regulise zodil ne znam ali treba podsetiti nase odabrane kadrove u LSS da se ne guraju sa medvedima oko zimovnika nego da izadju sa predlozima bitnih zakona ali i propagiranjem lovsta radi podmladjivanja starosne strukture clanstva.

ssekir75

Planinko011 kaže:

Elem, zanima me da li ce tema lovocuvarske sluzbe biti u tom zakonu tj kako posticii da nasi lovocuvari dobiju vezu i prioritet ka interventnim sluzbama MUPa po Srbiji ali i mozda mogucnost da zaustavljaju, vrse pretres i pisu prijave sudu i za one koji nisu lovci a nadju se u lovistu cineci pri tom neki prekrsaj koji smeta divljaci i lovcima.

Citajuci par stranica unazad vidimi kolege koji su zaradili nekog novca kupili malo bolje karabine, optike, mozda Dedale pabiodmahkrenuli da se lovista odumuLU i daju privatnicima jer cene da ce im tu bez guzve gologuzije biti lepse.

1) ово прво мало теже ће да може. био сам у планинарском друштву и знам да сам се расправљао да се не иде тако да се смета ловцима (акције су обично биле викендом, кад сав поштен свет иде у лов). како због ловаца, тако и због наше безбедности. али глувом не вреди причати. том приликом дизала се прописна граја, а да видим тога ко ће да контролише групу од 50-60-100 слободних људи. сано наводим пример. директно ометање лова наравно да треба да буде санкционисано као изазивање опште опасности, то је бар јасно.

2) ако то не буду затворена ловишта каква има србијашуме или војводинашуме своди се на претходно.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Planinko011
 Pa sad ne bih gledao tako da nam u planini u otvorenom lovistu sad smetaju i plninari i gorani ili neka od tih organizacija. Cakni orintolozi koji rade svoj posao a ne miniraju i podmecu nama lovcima.

Secam se lova na srndaca u planininskom delu Ljubovije prakticno sa par starackih domacinstava u daljini.
Teritorija matorog srndaca na granici bronze i namestim se u podnozju livade izmedju dve sume i legoh u zakoln u zoru i sa prvim zracima sunca po obicaju ga kreje najavise i na vrh brda se ukaza matorac sede glave.

Krenu on od preko livade nizbrdo cik - cak ulazeci i desno i levo u sumu.

Pratismo ga od 250m i dodje od na 100m ali ja ajde kao da bude bas zicer na 60-70m i reko neka jos malo pridje ali avaj zacu se klepetusa u daljini, srndac se sumom valjda povrati uzbrdo a za 5 minuta eto bake sa 20tak ovaca i ovnom predvodnikom.
Doslo mi da njega okacim u sobu ali baka bi se mozda ljutila a i sta ce mi ovan u vreme kad su jaganjci na 30kg.

I sta sad da kazem, planina je od svih nas a ovo je bila losa sreca.

Doduse bar je bilo adrenalina nekih 15 minuta dok je srndac silazio.

Mi imamo neke sakupljace svega i svacega u lovistu, pa i narkomane kojinase ceke koriste za zurke pa je bilo svadje i paljenja ceka itd.
A paljenja strnjista i sase obaska.E to bi trebalo da neko kaznjava a ko da nema nikog.

mihailo

Planinko011 kaže:

Bravo Kile i dzudzubajic, vazna tema (za mene vaznije od ZOMA) izvucena iz fioke i skinuta prasina sa nje.

Prvo podsetih se da smo mi kao Srbijalov poslali neki predloge za zakon pa reko da li ima neki link da procitamo taj predlog.

Drugo da li je LSS na celu sa simpaticnim predsednikom Cirkom uradio to isto i gde li se to moze procitati?

Zaista za ovih skoro godinu dana pandemije i smanjenih sigurno aktivnosti a pogotovo putovanja LSS je mogao da smisli i prezentuje savrsensto od predloga ZOMa, ZODILa, i ovih bocnih zakona o dobrobitii zivotinja, veterini i sl.

Nekako opet su upali u neko sivilo, lovaca nema u medijima ako ne racunamo kanale Lov i ribolov gde se besomucno vrte iste emisije sa istim lovcima.

Tu se obsetih sebe kako sam vaspitan u onom starom duhu propalog bratstva i jedninstva i srecom jos ne jednakosti medju ljudima gde su ipak neki uvek bili jedakiji.
Kad sam malo odrastao shvatim da mi je pradeda bio Solunac a deda dao zivot za Kralja i otadzbinu pa sam poceo da se prblizavam desnicarskim idejama, kapitalu misleci da je to bolji put iako mi komunisti blizoj rodbini nisu oduzimali imovinu pa da bi se toga opsetio..

E kako sam ipak bio, kao i mnogi, svedok vremena u kojem su se u Srbiji uglavnom obogatili oni najbezobraziji, bez trunke morala i skrupula pre tom cesto postajuci mozda i ne shvatajuci i kriminalci tako da me ali uopste ne bi rastuzilo da narod upet uzme kuku i motiku i jedared uzme ono sto mu pripada. Obsetih se i da je posle Prvog rata upravo Kralj naterao mnoge liferante koji su vojsku snabdevali trulom odecom, obucom, neispravnom municijom i budjavom hranom da postanu veliki zaduzbinari i darodavci za sta bi danas se koristio neki teniski izraz

E zato sam ipak za ostajanje pri ovom postojecem modelu u kome LU kao udruzenja gradjana ili sta li su vec i dalje drze u zakupu lovista i odgovaraju drzavi kao zakupodavcu za sprovodjenje mera i programa pri gazdovanju lovistima.

E sad da li te dve teme regulise zodil ne znam ali treba podsetiti nase odabrane kadrove u LSS da se ne guraju sa medvedima oko zimovnika nego da izadju sa predlozima bitnih zakona ali i propagiranjem lovsta radi podmladjivanja starosne strukture clanstva.

E ovo je jedan od velikih problema koji je nerešn!!!

Vuki
 Na skupstini Lovackog saveza Srbije 25.09.1960 god.uvode se pravila o osnivanju Opstinskih lovackih saveza. Sreski lovacki savezi duzni su da obave posao osnivanja Opstinskih lovackih Saveza kao i njihovih lovackih drustava i podruznica.
Osnivanje Opstinskih lovackih saveza i lovackih drustava u njima otvara i važno pitanje veličine lovišta kao važan faktor za uspešno organizovanje, gajenje i čuvanje divljači.U praksi se pokazalo da mala lovišta nisu pogodna za uspešan razvoj lovne privrede.Zato je usvojen princip optimalne veličine lovišta koji daje mogućnost daljeg uspešnog razvoja lovstva.
Stvaranje Opštinskih lovačkih Saveza u Srbiji je novi princip decentralizacije u razvoju lovstva.Za veličinu jednog lovišta usvaja se princip racijonalne procene, tj. racionalnog gazdovanja, sa aspekta lovno privrednog gledišta.Taj princip sastoji se u proceni da veličina lovišta treba da se kreće od 2000-10000 hektara lovne površine.Preporuka je da nizijski tereni sa dobrim bonitetom imaju manju površinu, a tereni sa slabijim bonitetom da imaju veću površinu.Jedan lovni teren može da dobije lovačko društvo koje ima najmanje 20 članova.Lovni tereni mogu da budu na prostoru dva ili više naselja.Jedan lovni teren svojom veličinom može da pripadne samo jednom naslju.
Kada se teritorija jedne Opštine podeli na odredjen broj lovišta i ta lovišta budu dodeljena lovačkim društvima onda je posao stvaranja Opštinskog lovačkog Saveza završen.Tada Sreski lovački Savez pravi sumarani pregled lovišta i lovačkih društava na svom području i te podatke salje Republičkom lovačkom Savezu.
Opštinski lovački savezi funkcionisali su do 1979. godine kada se ponovo u društveno političkom sisitemu formira jedna opština i jedno lovište.Period postojanja opštinskih i sreskih lovačkih Saveza, gde je svako lovačko društvo bilo svoj na svome i na manjim optimalnim površinama lovišta postizalo maksimalne kapacitete, može se smatrati kao doba najvećeg uspona u lovstvu Srbije.

mihailo
 Како решити проблем својине?
Државна својина(дивљач) се налази на приватној својини(земљишту)!!!

Planinko011
 Ali uopste ne vidim pitanje i problem.

Pa da li je poljoprivrednik posejao srndaca pa je njegov i da li trazi od LU naknadu stete koju mu svinje naprave?

Kada bi mu drzava i poklonila divljac da li bi je hranio u svom kukuruzu ili bi je pobio ili potrovao? Pitam za 90% poljoprivrednika.

Da li svaki poljoprivrednik treba da sedi na svojoj njiivi i da pusko, strelom zategne ili zamkom uhvati sve sto kroci na njegov posed

Pitanje svojine je posebno jer posedi su Srbiji su usitnjeni vecinom negde manje negde vise i sume gde se divljac krije i nocu i preko dana nisu istog vlasnika a mislim da postoji i propis da poljoprivrednik moze da lepo ogradi parcelu pa mu onda dvljac ne bi bila na parceli a to sto se njemu ne isplati drugi je padez.

Znaci livada Perina i suma gde divljc trazi zaklon je Zikina pa cija je divljac?
Na kraju mislim da zakon kaze da kada je neko vlasnik nekih nekoliko stotina hektara u komadu moze i loviste da registruje.

Eto firma koja dobi zemlju ranijeg PKBa ima sada hiljade hektara i stvarno im svinje prave velike stete sto moje LU pokusava da smanji i redukovali smo u tri godine za bar 1500 jedinki. Plan je uvek bio 300 svinja pa jos ministarstvo koje saucetvuje u njovom bolu odobri jos 200.

Da li bi ta firma koja potice iz islamskog sveta bila boleciva i gajila ili potrovala svinje? Divlja svinja je danju u sumama SRbijasuma ili plavnom podrucju Srbijavoda? Ko ce to da utvrdi cija je ili da je vezemo..
Nismo mi Amerika ili Kanada gde cesto neko ima 200-300 hektara i gde se to resava na drugi nacin.

Divljac kazemo da je drzavna i LU koja na konkursu dobiju neku teritoriju imaju plan i placaju pored clanova za lovnu kartu takodje i markicu i pdv na trofej i meso a pridrzavaju se plana gazdovanja a i odstrela koji je drzava odobrila.

E sad moze se pricati o tome da li stetu na usevima, kada je moje LU ispunilo planirani odstrel za ovu godinu, trebalo da plati LU ili drzava cija je divljac koja nije odstreljena.

mihailo

Planinko011 kaže:

Ali uopste ne vidim pitanje i problem.

Pa da li je poljoprivrednik posejao srndaca pa je njegov i da li trazi od LU naknadu stete koju mu svinje naprave?

Kada bi mu drzava i poklonila divljac da li bi je hranio u svom kukuruzu ili bi je pobio ili potrovao? Pitam za 90% poljoprivrednika.

Da li svaki poljoprivrednik treba da sedi na svojoj njiivi i da pusko, strelom zategne ili zamkom uhvati sve sto kroci na njegov posed

Pitanje svojine je posebno jer posedi su Srbiji su usitnjeni vecinom negde manje negde vise i sume gde se divljac krije i nocu i preko dana nisu istog vlasnika a mislim da postoji i propis da poljoprivrednik moze da lepo ogradi parcelu pa mu onda dvljac ne bi bila na parceli a to sto se njemu ne isplati drugi je padez.

Znaci livada Perina i suma gde divljc trazi zaklon je Zikina pa cija je divljac?
Na kraju mislim da zakon kaze da kada je neko vlasnik nekih nekoliko stotina hektara u komadu moze i loviste da registruje.

Eto firma koja dobi zemlju ranijeg PKBa ima sada hiljade hektara i stvarno im svinje prave velike stete sto moje LU pokusava da smanji i redukovali smo u tri godine za bar 1500 jedinki. Plan je uvek bio 300 svinja pa jos ministarstvo koje saucetvuje u njovom bolu odobri jos 200.

Da li bi ta firma koja potice iz islamskog sveta bila boleciva i gajila ili potrovala svinje? Divlja svinja je danju u sumama SRbijasuma ili plavnom podrucju Srbijavoda? Ko ce to da utvrdi cija je ili da je vezemo..
Nismo mi Amerika ili Kanada gde cesto neko ima 200-300 hektara i gde se to resava na drugi nacin.

Divljac kazemo da je drzavna i LU koja na konkursu dobiju neku teritoriju imaju plan i placaju pored clanova za lovnu kartu takodje i markicu i pdv na trofej i meso a pridrzavaju se plana gazdovanja a i odstrela koji je drzava odobrila.

E sad moze se pricati o tome da li stetu na usevima, kada je moje LU ispunilo planirani odstrel za ovu godinu, trebalo da plati LU ili drzava cija je divljac koja nije odstreljena.

Problem svojine se odnosi na davanje lovista na gazdovanje. Država može dati nekome da gazduje samo sa divljači al ne i sa zemljištem!Zemljište nije svuda u državnom vlasništvu!Vlasnici zemljista nedobijaju od države ili onoga ko gazduje lovištem nikakvu naknadu!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Izmene zakona o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 116 09.06.2020. 18:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,528,523 posete www.srbijalov.com