Lovački karabin
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 07.01.2012. 18:21
|

Veteran

Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
270 kaže:
Taj ministrov nije ni plaćen verovatno poklonjen, a ne verujem mnogo u te priče o vrhunskom grupisanju pogodaka, članak je objavljen u časopisu "Kalibar" kome ja veoma malo verujem jer je više reklamni časopis. Kako koji uvoznik nešto novo uveze oni odmah o tome objavljuju članak dižući taj proizvod u nebo askrivajući mu uočene mane. Uz to u par članaka sam im našao takve lapsuse da razmišljam da li ih stvarno pišu neki poznavaoci oružja!
Inače jedan naš gastarbajter napaljen na članak u Kalibru naruči isti takav karabin u Zastavi i plati ga podebelo (verovatno su mu u cenu uračunali i onaj ministrov) Majko mila da ste videli to ruglo od karabina, zamislite samo SS čelik koji se i pored redovnog održavanja ohohooo uflekao korozijom!
Inače nemoj te ništa da vas čudi. Živimo u zemlji u kojoj građani koji su nekad imali prijavu za preglasnu muziku ne mogu da dobiju odobrenje za oružje
 |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 07.01.2012. 18:23
|

Lovčina

Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
mpeca kaže:
Sa mehanickim nisanima su grupe na sto metara do pet santimetra.Sta bi vi hteli sve metke kroz istu rupu ?
Bas bih voleo da mi to pokazes kako to radis sa mehanickim nisanom !!!
Ja to nisam uspeo da sa 5 metaka i mehanickim napravim toliku grupu sa 8x57 .
A mozda mi bila losa puska ili ja neznam nesto ima .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ ..  .. 308W CAR.. 
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 07.01.2012. 18:24
|

Veteran

|
Skorpion kaže:
I ako sam vlasnik zastave M70 8x57 i M70 12/70 odgovorno tvrdim da je ta fabrika upropastila i unazadila ovu zemlju i ovaj narod... Prvo komunisticki sistem zabrane uvoza i prodaja domaceg otpada domacim kupcima. Daleko bolji proizvodi iz te fabrike prodavali su se po bivsim republikama SFRJ kod nas u Srbiji ostajao je onaj najgori otpad... I dan danas drzava ugrozava uvoz oruzja i automobila zbog te budjave fabrike u kojoj je sve najskuplje na svetu kad se malo bolje izracuna, Puske koje oni prodaju po prodavnicama u nomalnim zemljama ne mogu da prodju kontrolu bacaju u skart idu na pretapanje, kod nas se to sve prodaje. Nov zastavin poluproizvod od karabina kosta oko 500evra  . Ima boljih polovnih stranih karabina jeftinijih...
Jedan moj prijatelj kupio je nov karabin pre desetak godina kalibra 8x57 odemo na streliste a covek na 10m ni metu ne moze da pogodi a kamoli da napravi neki rezultat sa njim posle mnogo uzalud ispucane municije i bespotrebnog maltretiranja ustanovimo da je na oruzju kriva cev  Srecom imao je vezu u prodavnici kazu ostecen u transportu pa je zamenio za drugi inace bi cekao visemesecnu popravku u zastavi kojoj ni ime ne marim da cujem...
Sto rece Desperados cekaj dok kinezi pocnu da izvoze oruzje kvalitet za male pare kakve god da su bolje su od zastave...
Kad uporedjujem zastavinu pusku sa nekom drugom stranom puskom dodje mi nekako kao da uporedjujem Mercedesa sa Stojadinom... Ima i onih sto ce da kazu da je stojadin jeftiniji jbg,ima nas raznih...
Posto sam u upisu zaboravio da navedem vrlo bitnu stvar moram da citiram sam sebe. Pomenute puske u upisu sam dobio od oca kad je zavrsio lovacki karijeru igrom slucaja su kod mene. Inace da dajem pare za zastavino gvozdje nebih sigurno, Ako mi treba karabin za mnogo manje pare bi kupio neki strani polovan u exstra stanju.... |
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 07.01.2012. 18:26
|

Veteran

|
DESPERADOS kaže:
mpeca kaže:
Sa mehanickim nisanima su grupe na sto metara do pet santimetra.Sta bi vi hteli sve metke kroz istu rupu ?
Bas bih voleo da mi to pokazes kako to radis sa mehanickim nisanom !!!
Ja to nisam uspeo da sa 5 metaka i mehanickim napravim toliku grupu sa 8x57 .
A mozda mi bila losa puska ili ja neznam nesto ima .
Bes naslona takvu grupu nisam mogao da napravim ni sa optikom i ako vazim za dobrog strelca. |
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 18:30
|

Član

Upisa: 157
Pristupio: 24.09.2009. 20:50
|
270 kaže:
E pa gorance ne potcenjuj Evropljanine, probao sam ja i Američke karabine i veruj mi pre bih se opredelio ako mi je kvalitet na prvom mestu za Evropljanina nego za Amerikanca.
Prvih pet na mojoj top listi karabina su baš Evropljani, Sakko, Tikka, Steyr, Sauer, Brauning pa tek onda može tu da upadne po neki Amerikanac.
P.S. ne veruj posebno garantovanoj preciznosti kod Amerikanaca od 1 ili 1/2 MOA Kada to reklamiraju ne navode ono što piše u garanciji da će to postići samo sa odabranom (čitaj skupom) municijom koja odgovara određenom karabinu!!! A moj Evropljanin 1 MOA bez problema grupise i sa lovačkom PPU!
Evropljani su i bez "šara" ipak za klasu iznad Amerikanaca što se kvaliteta tiče!!!
od svi hovih koje si naveo jedino tika spada u neku realnu cenu do 1000e. naravno ne u srbiji. ovde bi bila dosta skuplja. sako karabini su odlični mada koliko sam pročitao iskustva,i oni biraju municiju. stariji modeli sako 75 su mnogo kvalitetnije rađeni nego sako 85. bereta je kupila sako i pojeftinjuje proizvodnju radi većeg profita.cena je oko 2000e. steyr i sauer definitivno ne nude ništa više od japanske howe ili savage karabina a koštaju četvorostruko više i to u osnovnoj varijanti.
Možda trenutno najbolji odnos cene i kvaliteta daje thompshon center icon a od evropljana tikka
DOBAR POGLED
|
|
|
|
270 |
Objavljen 07.01.2012. 18:34
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
DakiNS kažeš "normalno je da bih pre želeo pasata nego stojadina, ali mogućnosti su drugačije, koristim ono što si mogu priuštiti"
A da li bi pre vozio "Stojadina" daje u istom cenovnom razredu ili samo duplo jeftiniji od Pasata!
Pa mi ovde upravo i pričamo da Zastava takva kakva je ne bi smela da košta više od 100-200 evra i ne bi je ni tad niko ni kupovao da za 400-500 evra može da dobije duplo i troduplo bolji karabin a moglo bi da nas ne deru zdrženo država, uvoznici, trgovci i tako štite propalu fabriku!!! Da ovde stvarno deluje tržišna ekonomija oni bi odavno ILI SPUSTILI CENU SVOM PROIZVODU ili DVOSTRUKO PODIGLI KVALITET ZA ISTU CENU!!! Kad ne bi jedno od ova dva uradili mogli bi samo jednog dana da okrenu ključ u bravi i da zadnji koji izadje ugasi svetlo i odvije osigurače!!! |
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 18:35
|

Član

|
ja sam samo pitao dal pojedinci znaju kako izgleda krug od 5cm kad se pogleda preko mehaničkih nišana na 100 metara
DOBAR POGLED
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 18:42
|

Član

|
Što se spustanja cene tiče....ako ti neko ponudi dobre lovačke čizme renomiranog proizvođača upola cene.....al imaju samo falinku što su malo bušne, pa ulazi voda?
ma nema veze....nek puštaju vodu samo nek su upola cene
DOBAR POGLED
|
|
|
|
270 |
Objavljen 07.01.2012. 18:47
|

Veteran

|
Mnogo bre čitaš internet goranče, da si probao neki od ovih karabina znao bi o čemu pričam! Upoređuješ cene Američkih karabina u Americi i Evropskih u Evropi. Ajde da uporedimo cene za sve samo u Americi!
Tamo se ovi Evropski koje sam nabrojao kreću od 700-1000 dolara! U Evropi su Amerikanci mnogo skuplji pa su i na tom tržištu približni Evropskim karabinima.
Samo kad uzmeš oba u ruke Amerikanaqc ti odmah deluje na prvi pogled duplo jeftiniji od Evropljanina koji i nude mnogo više!
Ne gledaj samo performanse kojima su Amerikancima u reklamnoj kampanji puna usta. Uporedi ti Evropljanina i Amerikanca posle podjednake intenzivne 10-godišnje upotrebe. E tek onda ćeš shvatiti zašto su nabrojeni Evropljani bolji! Pusti Američku propagandu!!!
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.01.2012. 18:48
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
270 kaže:
DakiNS kažeš "normalno je da bih pre želeo pasata nego stojadina, ali mogućnosti su drugačije, koristim ono što si mogu priuštiti"
A da li bi pre vozio "Stojadina" daje u istom cenovnom razredu ili samo duplo jeftiniji od Pasata!
Pa mi ovde upravo i pričamo da Zastava takva kakva je ne bi smela da košta više od 100-200 evra i ne bi je ni tad niko ni kupovao da za 400-500 evra može da dobije duplo i troduplo bolji karabin a moglo bi da nas ne deru zdrženo država, uvoznici, trgovci i tako štite propalu fabriku!!! Da ovde stvarno deluje tržišna ekonomija oni bi odavno ILI SPUSTILI CENU SVOM PROIZVODU ili DVOSTRUKO PODIGLI KVALITET ZA ISTU CENU!!! Kad ne bi jedno od ova dva uradili mogli bi samo jednog dana da okrenu ključ u bravi i da zadnji koji izadje ugasi svetlo i odvije osigurače!!!
Kolega mislim da vrednost uložena u Pasata i u stojadina nije ista tako da ne mogu biti u istom cenovnom razredu, sa druge strane u jedan karabin približno je uložena ista količina istzog ili sličnog materijala. Najveća prepreka kvalitetno urađenom karabinu u zastavi po meni je u stvari destimulacija radnika koji ga rade, njihova aljkavost i površnost, završna kontrola kao da ne postoji a i ako postoji onda možda stupaju na scenu priče o izdvojenim škartovima koje smo osuđeni da kupimo.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
270 |
Objavljen 07.01.2012. 19:00
|

Veteran

|
DakiNS pogrešio si u analizi razloga za ovakvo stanje. Razlog je mnogo jednostavniji! Kod nas je vreme stalo 1990. godine (možda i ranije), normalan svet je u 2012. godini!!! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.01.2012. 19:02
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
B)270 kaže:
DakiNS pogrešio si u analizi razloga za ovakvo stanje. Razlog je mnogo jednostavniji! Kod nas je vreme stalo 1990. godine (možda i ranije), normalan svet je u 2012. godini!!!
Žalosno je što naši mladi dizajneri osvajaju nagrade u svetu a za to vreme zastava proizvodi zastarele modele automobila. Sa druge strane stari iskusni a izgleda preumorni i bezvoljni majstori prave zastarele i nedorađene modele oružija, dok mladi ljudi dangube bez posla ili odlaze u inostranstvo
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 21:20
|

Član

|
270 kaže:
DakiNS pogrešio si u analizi razloga za ovakvo stanje. Razlog je mnogo jednostavniji! Kod nas je vreme stalo 1990. godine (možda i ranije), normalan svet je u 2012. godini!!!
kad je matori umro 1980te često se čulo da su časovnici zaustavljeni u 15.04.
naslutiše....
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 07.01.2012. 22:34
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Svašta ovde pročitah. Naravno da su bolji karabini koji koštaju 3-4 puta više, zato i jesu skuplji. Ni američko oružje nije sve savršeno i tamo je koliko para toliko i muzike. Svako normalan bi više voleo da ima Sako, Steyr Mannlicher ili Sauer nego Zastavin karabin. Ali naši lovci love godinama Zastavinim karabinima i to uspešno. Lično sam imao tri komada u različitim kalibrima i ni jednome nisam našao veliku manu. Imao sam dobre pogotke a redovno sam ih čistio i održavao. Ipak je činjenica da u Srbiji ne može da se kupi uvozni nov karabin za 450 e, pa ko ima 1500 e pa naviše nek bira. Samo ne znam koliko je takvih? Možda 10 %. Daleko je Zastava trenutno od dobre puške, ali nije ni toliko loša, koliko je napljuvaste.
|
|
|
|
mpeca |
Objavljen 07.01.2012. 23:21
|

Član

Upisa: 71
Pristupio: 15.11.2011. 21:36
|
Objavljen 07.01.2012. 11:50
Stari član
Upisa: 350
Pristupio: 06.07.10
Status: Offline
Zastavin karabin je u završnoj obradi i kvalitetu materijala na nižem nivou nego Nemačka vojna puška M38 (od koje je uzgred i nastao) i to u vreme drugog svetskog rata odnosno u doba masovne produkcije gde je kontrola proizvoda bila spuštena na naj niži nivo!!!
PA ZAR POSTOJI NEKO KOGA TO NE NERVIRA???
Taj karabin je imao delove od presovanog lima a njegov zatvarac je bio odeljan na strugu a posle okaljen.Jedino sto je na njemu bilo bolje je izvlakac i omega prsten kojim je on spojen sa telom zatvaraca.Zato sam i rekao da je svaki serijski m24 mnogo bolji u odnosu na m98 .a ti kolega taj nemacki poredis sa sadasnjim karabinom?Sto se tice pogodaka mehanickim nisanom bilo je i boljih u svoje vreme .Nisam govorio o pucanju iz lovackog stava . |
|
|
|
kelt |
Objavljen 07.01.2012. 23:52
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
Drage kolege, veceras na dnevniku je objavljeno ko su najveci poreski duznici u srbiji. posle banaka koje su u fazi likvidacije, nalazi se nasa jedina fabrika oruzja Zastava arms... i pored svih napora oni su u velikoj dubiozi, ne proizvode vise gotovo nista. izgleda da nekom odgovara ovakvo stanje, i da neko jedva ceka da uskoci kao novi vlasnik. samo sto pre da bude jer gore nemoze biti, sem da je potpuno ugase.
|
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 08.01.2012. 00:01
|

Lovčina

Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
Da ste isli u Zastavu ili da ste kupili neki od novih karabina videli bi koji je to kvalitet ...
Vrh nema dalje .
Meni na MK stavili dva razlicita srafa i posle reklamacije nisu imali da mi promene , ostalo onako kako jeste . O drugim stvarima necu ni da pricam .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ ..  .. 308W CAR.. 
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 08.01.2012. 00:05
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
ja sam lani uzeo zastavim M 70 u 9,3x62. zavrsna obrada mu i nije bila tako losa, i kundak ima dosta lep,ali kad sam hteo da ga isprobam nisam mogao da ubacim metak u cev. morao je na doradu, pa cak ni sad se ne hrani idealno
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 08.01.2012. 00:08
|

Lovčina

Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Valda ce promeniti zakon oko uvoza oruzja za fizicka lica pa cemo imati veci izbor.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 08.01.2012. 00:12
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
kelt kaže: