Brko, odlican stenac, srecno sa njime...
Boss, mladi pas koji je potekao iz naseg odgoja od nase Shile i naseg Maksa of Bert Haus, iz dana u dan pokazuje da ce biti strasan pomocnik. Ima 7,5 meseci i do sad je promarkirao na fazane, lovio fazane i to stvarno po recima dresera Miodraga Karanovica koji je njegov vlasnik pokazuje izuzetan potencijal, takodje je i lovio patke sa aportom iz hladne vode, gde je isto pokazao ogromnu volju za aportom, sledoglasan je, isproban na divlje svinje, istrajan na glasu... a pritom pokazuje i odlican stil i izuzetan nos... Jedna retko kvalitetna radna jedinka, koja je HVALA BOGU zavrsila u pravim rukama...
Pozdrav svima
Zivot je suvise kratak da bi lovio sa losim psom!!!
Au druze, taj onda ima na koga da valja... Reci mi a ko mu je majka... Ja ako bih mogao da biram voleo bi da bude na dedu, Kajena, ipak je on jedan od Najvecih Nemaca danasnjice!!! Svidjaju mi se jako Cakicevi psi, jer imaju sve!!!
Jako jako jako dobro poreklo... to je ako se dobro secam 2-2 na Kajena??? Kakav je mali sto se tice vodljivosti, nosa, karaktera... Sto se tice izgleda za sad preslikan je nas Yarris del Cakic.. E Kajen je pas koji je zasluzuje Incest 2-2, takvi se psi gadjaju, lep, prepametan, izuzetan lovac, izuzetan takmicar o cemu govore i rezultati sa najjacih svetskih takmicenja, i to da je u barazima tukao i WCH i Vice WCH i mnoge mnoge izvikane pse, on je pre svega veliki NEMAC, ne raketa, ne ide jace od engleza i ostale gluposti koje sam cuo u zadnje vreme, Kajen je pas koji je ono kako je Svaba napisao da treba da izgleda, razmislja, krece se, lovi i pretrazuje NKD... To je pas ciji svaki potez prilikom turnusa je svrsishodan, cije trazenje je prototip za standard, nista vise, nista manje... Kada bi mogao da izaberem jednog psa na svetu da bude moj, bez razmisljanja to bi bio Kajen del Cakic... Bilo bi ga zanimljivo videti na IKP da se vidi sta bi Svabe rekle o takvom psu...
Kod mene je tek 10dana izvodio sam ga iznenadio me kako je poslusan i pametan,a tako reci da se jos nije ni navikao na mene,lepo trazi i nadam se da ce vrlo brzo i da markira.Mene je malo plasilo to parenje u srodstvu,to mi je malo tabu,sta ti mislis kao iskusni odgajivac o tome?
Ne bih nazvao sebe nekim velikim odgajivacem, niti nesto posebno iskusnim, ali genetika mi je struka, i veoma dobro znam o cemu pricam, prvo treba napraviti paralelu izmedju linijskog parenja i incesta posto 80% ljudi misli da je svako uparivanje sa istim precima linijsko...
Linijsko uparivanje se radi obicno preko majcinske linije, zato sto se na njoj daleko lakse ucvrscuju osobine, radi se gadjanjem predaka u 3 liniji ili dalje, na vise mesta, i cinjenica je da se posle dobiju karakteristicni psi, koji su veoma prepoznatljivi, to vam je primer linija majcinska koju ima gospodin Djuric Zoran, Arka-Kaliopa-Etida,Artemida-Minerva i mnoge kuje koje su do te mere slicne da je to strasno, a pritom su poreklom Arka Altos UgoxMinka Eckhof, znaci jedan od najvecih takmicara svog vremena i kerusa kvalitetna austrijskog porekla, Kaliopa je cerka od Arke i Willa of Dramista i cinjenica je da je obelezila Djuricev odgoj jer je bila spoj vrhunskih urodjenih osobina i neverovatne svestranosti... Parena je sa dosta razlicitih pasa, razlicitih linija, medju njima su Set preko san Fiorano pasa, sa njim je dala i Urga, zatim sa Balzakom de la Haile au Loup sa njim je dala Fiki i DiVajsa i jos mnogo dobrih KOMPLETNIH pasa je dala... Artemida je preko Divajsa i cerke Boja od Bube ako se secam i odlicna je kerusa u svakom pogledu, parena pod Bingom sto je kod heraka i tu ima jako perspektivnih mladih pasa od sada nekih 8 9 meseci, Minerva je od opet Etide i sina od Ronnija i cerke Boja od Bube, i ono sto je cinjenica je da on uparuje najrazlicitije pse, a dobija pse koji jako lice po svim merilima i to je posledica ucvrscene linije...
Incest je uparivanje Brat-Sestra, Otac-Cerka, Sin-Majka, znaci samo gadjana jedinka ostaje najdalje u dedovima...
Ustvari sta se postize incestom 2-2, takvim jedinkama se pravi matica za dalji uzgoj, princip rada je sledeci, mora se imati jako jako objektivan pogled na 3 jedinke, prva ona koja je meta incesta u ovom slucaju Kajen, i majka i otac legla u ovom slucaju Azra i Tango, takve kombinacije obicno rade ljudi koji su vlasnici i kuje i psa i koji su metu ili gledali jako jako puno ili je mozda i imali u svom posedstvu.. Poenta je poznavati pse do srzi, gleda se meta i jedinke koje se uparuju, komparativno, uporedjuju se mane, posebno mane uglovanosti, mozga, mane iz rada... takodje se i jedinke medjusobno uporedjuju, poenta je da imaju sto manje zajednickih mana, a posebno ne da postoje mane koje su zajednicke za sve 3 jedinke, zasto se ovo sve radi... Princip genetskog prenosenja informacija kod razmnozavanja je putem alela, to su u genima 2 varijacije koje pas moze da primi, za odredjenu osobinu, laickim jezikom, posmatrajmo stvari ovako 2 varijacije mogu biti "A" i "a" i A je dominantno tj ako se ikad nadje u kombinaciji ono se ispoljava... tako da pas moze ispoljiti A osobinu, a da bude ili AA ili Aa(aA), dok se "a" osobina moze ispoljiti samo u slucaju aa... Kvalitet priplodnih pasa i kuja se ogleda u tome da su njihove kvalitetne osobine Dominantno-Homozigotno unesene to jest AA... jer ce onda u priplodu dati vise potomaka nalik sebi:
AAxAa daju (AA,Aa,AA,Aa) znaci na primer od 4 jedinke sve 4 ce dobiti odredjenu pozeljnu osobinu svoga dominantnog oca/majke od toga 2 Homozigotno... Dok u slucaju Aa jedinke neucvrscene u priplodu sa istom takvom dobijamo AaxAa (AA,Aa,aA,aa) sto dovodi do toga da samo jedna ima Homozigotna a 2 heterozigotne i jedna bez te osobine koju ima predak kojeg smo analizirali... A da ne spominjemo to da se upari Aa sa kujom AA koja je losa, pa se dobije potomstvo nalik na nju...
Najveci rizik incesta je to sto se sve ucvrscuje kako mane tako i vrline, na primer ako imamo oca i sina sa zadnjim uglovima opruzenim i uparimo sina u 2-2 incest vrlo verovatno smo svoje pse zatrovali tom manom i ona ce se prenositi u priplodu.. Zato se to i retko radi, zato sto jednostavno je malo pasa koji takav incest zasluzuju i malo potomaka koji su dovoljno kvalitetni da bi se u istome nasli...
Ako tvoj pas ne pokazuje ni jednu manu gradje, niti ponasanja, niti rada racunaj da je vrlo verovatno da je uspelo, e sad treba videti koliko ce on do kraja ispasti kvalitetan, ali je cinjenica da je to put kojim se dolazi do velikih priplodnih pasa, i to je nauka, ne igra... Ako vidite da ni vlasnik psa kojeg gadjate nije tako nesto slicno ni pokusao, nemojte ni vi!!! Ja kazem jako jako jako je malo jedinki koje zasluzuju takav incest, trenutno u Srbiji pitanje je da li uopste postoji takav pas, jer on mora biti velicina u svakom smislu, Eksterijerno, Karakterno, Radno...
Pozdrav
Nikola najveci rizik incesta je to sto se sve ucvrscuje kako mane tako i vrline, na primer ako imamo oca i sina sa zadnjim uglovima opruzenim i uparimo sina u 2-2 incest vrlo verovatno smo svoje pse zatrovali tom manom i ona ce se prenositi u priplodu.. Zato se to i retko radi, zato sto jednostavno je malo pasa koji takav incest zasluzuju i malo potomaka koji su dovoljno kvalitetni da bi se u istome nasli...
na ovo: Srecom ja sto sam uradio ovaj incest je da nasi psi nemaju te mane koje pominjes ,pa mogu mirno da spavam i ocekujem strava leglo..pozz
Da je rizicno parenje jeste... Nijednog od tih pasa nisam gledao, ako si odradio domaci kako treba, bice sve u redu..
Cinjenica je da imaju i jedno i drugo vrhunske majke, tako da to moze biti samo plus i razlog vise da se nadas kvalitetu.
Priroda je cudo i ne bude uvek sve kako ocekujes, nekad bude bolje, nekad nadmase tvoje ocekivanje, u svakom slucaju ja ti zelim puno srece!!!
a znam dosta pasa sa obe strane jako dobro,roditelje ,dede i babe posebno, pa me glava ne boli. Hvala kolega na iskrenim i lepim zeljama. Ne sumnjam da sam pogresio , da dobijemo bar jednog psa iz dva rodovnika i bice prelepo!.
zaboravih da napisem da im je otac svakako vrhunski pas i dokazan u priplodu...A o larsonu necu ni da govorim,kada ga budes video uzivo bice ti sve jasno,ja mislim da je pocepao i tatu Helda..
Trenutno jedan od retkih nemackih pasa koje bi ja gadjao incestom je definitivno VELIKI Kunefehertoi Baro... To je pas koji nije imao rupu ni u kom pogledu, a i priplodno je bio veliki pas... Cak je i Gosn Djuric koji je uparivao pse uvek sa visokim kriterijumima za polje imao parenje Kaliopa i Baro, ali nazalost za nasu kinologiju Kaliopa ostala prazna... Jednog dana ukoliko dodjemo u posed cerke Bara koja je dostojna takvog incesta mozda do toga i dodje, ali kriterijum koji ona mora ispuniti mora biti izuzetno visok... Tog psa treba pokusati vratiti... On je imao sposobnost da da psima vrhunski mozak, nos, dobar stil, bio je sposoban da da psa koji ce istrcati turnus za ECC i nakon toga da ga pustite kraj auta i on legne i spava, te pse sa tasterom za iskljucivanje sto je danas retkost... Da pas shvata kada treba da ide i tada daje 150% od sebe i da nakon toga shvati da vise ne treba da radi nista vec da se odmara...
najjace potomke Bara ima sigurno Djordje Gnjatovic,koji po meni ima i najjaceg sina od Bara ,Dina,pa kod njega mozete naci sigurno nesto sto vam odgovara za parenje koje zelite . posto ne drzim trkace nije mi bitno da pas trci turnus. a stil ,nos,marku i aport imaju svi psi koje imamo u rodovnicima nasih pasa. pa i moja kuja i Larson. a o vodljivosti,mozgu,kretanju i ponasanju uopste da ne govorim.
strahinja kaže:
najjace potomke Bara ima sigurno Djordje Gnjatovic,koji po meni ima i najjaceg sina od Bara ,Dina,pa kod njega mozete naci sigurno nesto sto vam odgovara za parenje koje zelite . posto ne drzim trkace nije mi bitno da pas trci turnus. a stil ,nos,marku i aport imaju svi psi koje imamo u rodovnicima nasih pasa. pa i moja kuja i Larson. a o vodljivosti,mozgu,kretanju i ponasanju uopste da ne govorim.
Ostavio je Baro mnogo kvalitetnih muzjaka, to je cinjenica, tu su Kastor, Kuman, Din, Deks, Maks.. i jos dosta pasa koji su vrhunski u svakom pogledu, izuzetno lepi, kompletni... Ali je pitanje da li je ostavio i koliko kuja u rangu ovih pasa, ja se iskreno nadam da jeste... Ne znam ni da li je i sam Djordje koji je imao nekoliko parenja pod Barom uspeo da ostavi sebi kuju od njega koja je u rangu ranije pomenutih pasa, ali ja bi iskreno voleo da jeste jer je takva kerusa bogatstvo ne samo za onoga ko je poseduje nego za celokupnu kinologiju..
Sto se tice pasa za "trke", pas koji nema brzinu, nikako ne moze imati stil i to je cinjenica, psi se ne trkaju, oni su pticari ne grayhoundovi, a nkd da bi pokazao svoj stil mora imati odredjeni stepen brzine, ako je prebrz, dolazi se do usiljenog galopa i preklapanja, a prespori psi klackaju i to ne lici ni na sta... Pas kada pretrazuje teren brzo kako mu je standardom propisano, i sigurno realizuje divljac to je pokazatelj kvaliteta nosa, i mozga odredjenog psa jer on u tim uslovima mora rasudjivati daleko brze nego li spori psi, pravi nemac mora plivati u mirisima, konstantno pokazujuci da lovi a ne trci, nemac koji trci petlje ravno i sa glavom koja je fiksirana u 45 stepeni na gore nije nemac, nemac mora konstantno po malo zagrizati teren, da se vidi da ga nos povlaci u teren, pokazujuci da manipulise mirisima i poseduje jak nos... http://www.facebo...7129938987 evo snimka jednog od NAJVECIH NEMACA DANASNJICE KAJENA DEL CAKIC i njegovog vodica Roberto Scarpecci... Uzivajte!!
ovo je lovacki forum ,a za ovakve pse je balkan kinology. tu brzinu koju pokazujes na snimku kod Kajena nema ni jedan pas kojeg si pomenuo ranije, ali sve ostale osobine imaju i te kako.i niko nije rekao da su psi za trke,vec field trial psi...
Ne bih rekao, ta brzina sa snimka se postize treninzima, Akron moj ide jednako brzo koliko i kajen na tom snimku kada je u punom treningu za to, uostalom i proslo prolece je na utakmici istrcao takav turnus kakav mnogi nisu ocekivali od psa od 9 meseci i nemackog porekla gde je isao 150m u svaku stranu i istolerisao srndaca i zeca, ali nije imao fazana... Maks takodje je za nijansu sporiji od Akrona, ali ipak Maks je pas od 66, tako da mu se malo i moze oprostiti, Kastor i Kuman imaju vise titula sa utakmica, izmedju ostalog i CACITe, tako da verujem da su takodje prilicno dobro isli, Kaliopa takodje ima i CACT i CACIT titule, Will of Dramista, takodje ima titule sa utakmica, sam Baro je po recima drugara koji su ga gledali bio prilicno zestok u terenu, Boss iz Doline baira takodje uspesan na utakmicama, Dagobert kazu ko ga je gledao da je ubijao kako je isao... To je brzina koja se koristi kada pas mora u 15 minuta da ti nadje divljac, svi ti psi kada love 4 5 sati spuste tempo i idu u galopu ali normalno krace i sporije... Volja za divljaci, i vodljivost nemaju nikakve veze prilikom nasledjivanja, imao sam prilike dosta puta da gledam neposlusne pse i tvrdoglave a da nista ne idu, cak naprotiv da kasom odu iz ruke u lovu, a isto sam gledao i lovio sa psima kojima se za 4-5 sati lova javis 2 puta pistaljkom a oni konstantno idu fantasticno... Pas je u glavi ili idiot ili nije... Ni ja nisam verovao da takvi psi postoje dok nisam video rodjenim ocima, i to je nesto sto te raspameti i promeni ti kriterijume gledanja na rad pasa iz korena... Uostalom probaj na svojoj kerusi da je stanjis sto se tice masnoce i izvodis na 3. dan po pet minuta u polje u vetar i nazad u auto, pa pogledaj kako ce ici za mesec i po dana...
Uostalom, ja ne znam za tebe, ali ja na prepelice ne koristim vabilice, lovimo u grupi od 3-8 lovaca, sa 1-2 psa, i ne podigne se prepelica bez marke..
konacno u necemu da se slozimo, kuja mi je sad u ''blazenom stanju'' pa nema potrebe da je stanjujem,a cuo sam za Helda i gledao Larsona u polju,mogu lagano da istrce tih 15min,kako idu. a veliki su i krupni psi. sam si rekao,brzina se stice treningom i to je ono sto pravis sam od psa. kod nas se prepelica nikad ne puca bez marke,to je sramota lovca!
strahinja kaže:
ovo je lovacki forum ,a za ovakve pse je balkan kinology. tu brzinu koju pokazujes na snimku kod Kajena nema ni jedan pas kojeg si pomenuo ranije, ali sve ostale osobine imaju i te kako.i niko nije rekao da su psi za trke,vec field trial psi...
u pravu si što se tiče toga da je ovo lovački forum,ali tema je NKD i mogu se predstavljati i komentarisati svi predstavnici rase
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.