Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Novi Zakon o divljači i lovstvu

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Novi Zakon o divljači i lovstvu
Planinko011
 ZODIL Znacenje izraza

lovište je zaokružena prirodna celina u kojoj postoje uslovi za trajnu zaštitu, upravljanje, lov, korišćenje i unapređivanje populacija divljači;

gazdovanje lovištem je skup mera za zaštitu, upravljanje, lov, korišćenje i unapređivanje populacija divljači u lovištu, zaštitu, očuvanje i unapređivanje staništa divljači i zaštitu, uređivanje i održavanje lovišta;

Ko pominje da daje pravo na koriscenje zemljista - parcela iz kojih se sastoji loviste?

Lovne objekte niko ne pravi na parcelama privatnih lica osim ako se ne radi o parceligde je vlasnik dao saglasnot da se napravi recimo ceka.

Kolega Mihajlo procitajte dalje od clana 31 nadalje desetak clanova i tu sve stoji o definiciji lovista, obelezavanju granica td i nigde ne pise da LU eko daje pravo da obrqadjuje i gazduje zemljistem a takodje ni da moze nesto da gradi na njemu.

Ne masati ovo sa JP Srbijasume i Vojvodinasume koje upravljaju velikim komplksima drzavnog zemljista odnosno suma.

Uvek je bilo da nijedan zakon nije tolkio los nego kada se ne primenjuje i ne postuje od same drzave.

Pitanje je da li bas zakon moze da se izmeni i poboljsa ili smisliti neki novi savrseni zakon.
I da LU i LSS treba da se bore da svi objekti koji su lovci gradili poput lovackih kuca, fazanerija ostanu u svojini LU kao udruzenja gradjana a da ih ne podrzave tj prakticno nacionalizuju.

Kako sam citao Hrvati su neka lovista privatizovali da su lose prosli, neki su potamanili divljac a neki koji su savesno poslovali su bankrotirali jer loviste ima manji prrihod od stocarstva.
I vratili su na model lovackih udruzenja.

mihailo

Planinko011 kaže:

ZODIL Znacenje izraza

lovište je zaokružena prirodna celina u kojoj postoje uslovi za trajnu zaštitu, upravljanje, lov, korišćenje i unapređivanje populacija divljači;

gazdovanje lovištem je skup mera za zaštitu, upravljanje, lov, korišćenje i unapređivanje populacija divljači u lovištu, zaštitu, očuvanje i unapređivanje staništa divljači i zaštitu, uređivanje i održavanje lovišta;

Ko pominje da daje pravo na koriscenje zemljista - parcela iz kojih se sastoji loviste?

Lovne objekte niko ne pravi na parcelama privatnih lica osim ako se ne radi o parceligde je vlasnik dao saglasnot da se napravi recimo ceka.

Kolega Mihajlo procitajte dalje od clana 31 nadalje desetak clanova i tu sve stoji o definiciji lovista, obelezavanju granica td i nigde ne pise da LU eko daje pravo da obrqadjuje i gazduje zemljistem a takodje ni da moze nesto da gradi na njemu.

Ne masati ovo sa JP Srbijasume i Vojvodinasume koje upravljaju velikim komplksima drzavnog zemljista odnosno suma.

Uvek je bilo da nijedan zakon nije tolkio los nego kada se ne primenjuje i ne postuje od same drzave.

Pitanje je da li bas zakon moze da se izmeni i poboljsa ili smisliti neki novi savrseni zakon.
I da LU i LSS treba da se bore da svi objekti koji su lovci gradili poput lovackih kuca, fazanerija ostanu u svojini LU kao udruzenja gradjana a da ih ne podrzave tj prakticno nacionalizuju.

Kako sam citao Hrvati su neka lovista privatizovali da su lose prosli, neki su potamanili divljac a neki koji su savesno poslovali su bankrotirali jer loviste ima manji prrihod od stocarstva.
I vratili su na model lovackih udruzenja.

Očigledno se nerazumemo!

Planinko011
 Dragi kolega mihajlo, mozda kada bi dodali nekoliko recenica bi lakse razumeo ovako ima problem svojinei naknade.
Ajde da uzmem moje LU koje ima i dosta svinja i dosta clanova sto je mislena imenica za planinska lovista.
Ima recimo 500 lovaca sto je mislim 500.000 dinara sto je 4000e za lovne karte, zatim za 500 svinja prosecne cene 6000 dinara za odstrel i meso pdv je 1200 po komadu ili ukupno 600000 dinara ili 5000e. Ako se placa nesto za zakup lovista siguran sam da ne prelazi vise od 20000e mada msilim da je i manje.

I sad drzava 20 hiljada evra da raspodeli po jedinici povrsine na 5000 vlasnika zemljista svako dobije po ni po 5 evra. Ajd da im drzava da po 100evrica pa nekako.

Da uvedemo clanarine godisnje po 1000e i da nazime bude 500e to nema ni u Nemackoj, e tada bi imali 20 clanova i zbirna suma opet ne bi bila veca od 5e po vlasniku a drzava nema nista a ovako je to recmo od mog udruzenja to bruto godisnja plata za recimo dva lovna inspektora sa fakultetom.

Ja razumem da neko ko ima 100-200 hektara u vlasnistvu (ne u zakupu) postavi to pitanje ali da neko u Srbiji sa prosecnih 5h (a nema ni toliko)je baz smisla. A inace placamo za stete koje divljac nanosi usevima a kada bi vlasnik parcele bio vlasnik divlje svinje koja je trenutno kod njega ne bi trebalo da trazi naknadu za steu koju njemu njegova svinja pravi. S tm sto je on nocni vlasnik svinje a dnevni su Srbijasume ili Zika cija je suma.

Eto nije kolega da nisam razmislio i malo sracunao, srecom sam malo takoreci dokon ovih dana, ali dajte malo argumenata ako mislite da nisam u pravu.

A drzava daje u zakup i lovista i ribolovna podrucja pa caki i poljoprivredno zemljiste koje se ne obradjuje sto je bas jako diskutabilno sa pitanja svojine.

Nego juce pogledah aktuelnosti n sajtu LSS i sem gps pracenja sakala Koje ne videh ama bas nista kao LSS poslao nadleznim ministarstvima predloge za izmene i dopune ZODIL, ZOMa, Zakona o dobrobiti zivotinja...

Samo u Srbiji zimska hibernacija traje od maja do maja a sreca pa platice lezu jednom ili dva puta mesecno.

A bas sam navijao da mladi i simpaticni predsednik Cirko ostvi nekii trag u lovstvu i zasluzi jos dva mandata.

mihailo

Planinko011 kaže:

Dragi kolega mihajlo, mozda kada bi dodali nekoliko recenica bi lakse razumeo ovako ima problem svojinei naknade.
Ajde da uzmem moje LU koje ima i dosta svinja i dosta clanova sto je mislena imenica za planinska lovista.
Ima recimo 500 lovaca sto je mislim 500.000 dinara sto je 4000e za lovne karte, zatim za 500 svinja prosecne cene 6000 dinara za odstrel i meso pdv je 1200 po komadu ili ukupno 600000 dinara ili 5000e. Ako se placa nesto za zakup lovista siguran sam da ne prelazi vise od 20000e mada msilim da je i manje.

I sad drzava 20 hiljada evra da raspodeli po jedinici povrsine na 5000 vlasnika zemljista svako dobije po ni po 5 evra. Ajd da im drzava da po 100evrica pa nekako.

Da uvedemo clanarine godisnje po 1000e i da nazime bude 500e to nema ni u Nemackoj, e tada bi imali 20 clanova i zbirna suma opet ne bi bila veca od 5e po vlasniku a drzava nema nista a ovako je to recmo od mog udruzenja to bruto godisnja plata za recimo dva lovna inspektora sa fakultetom.

Ja razumem da neko ko ima 100-200 hektara u vlasnistvu (ne u zakupu) postavi to pitanje ali da neko u Srbiji sa prosecnih 5h (a nema ni toliko)je baz smisla. A inace placamo za stete koje divljac nanosi usevima a kada bi vlasnik parcele bio vlasnik divlje svinje koja je trenutno kod njega ne bi trebalo da trazi naknadu za steu koju njemu njegova svinja pravi. S tm sto je on nocni vlasnik svinje a dnevni su Srbijasume ili Zika cija je suma.

Eto nije kolega da nisam razmislio i malo sracunao, srecom sam malo takoreci dokon ovih dana, ali dajte malo argumenata ako mislite da nisam u pravu.

A drzava daje u zakup i lovista i ribolovna podrucja pa caki i poljoprivredno zemljiste koje se ne obradjuje sto je bas jako diskutabilno sa pitanja svojine.

Nego juce pogledah aktuelnosti n sajtu LSS i sem gps pracenja sakala Koje ne videh ama bas nista kao LSS poslao nadleznim ministarstvima predloge za izmene i dopune ZODIL, ZOMa, Zakona o dobrobiti zivotinja...

Samo u Srbiji zimska hibernacija traje od maja do maja a sreca pa platice lezu jednom ili dva puta mesecno.

A bas sam navijao da mladi i simpaticni predsednik Cirko ostvi nekii trag u lovstvu i zasluzi jos dva mandata.

Nije ovde pitanje novca odnosno naknade za korišćenje zemljišta,veličin poseda i svega drugog sto je navedeno.

Pitanje je kako se daje lovište na gazdovanje ako se lovište nalazi na privatnom zemljištu?U sadašnjoj organizacija lovstva to znači da LU tj udruženje građana gazduje sa lovištem koje se nalazi na privatnoj zemlji. Kako udruženje građana ima ma kakvo pravo na privatnoj svojini koja je garantovana ustavom.
Društvena svojina više ne postoji!!!
Udruženje građana ili privatna firma kako zakupac lovišta koji gazduju lovištem na privatnoj zemlji je loša organizaciona šema.

Planinko011
 Veruj mi da cela prica uopste nema mnogo veze sa Drustvenom svojinom.

Zemljite je posle rata nacionalizovano odnosno menjan je oblik svojine Zakonom o nacionalizaciji 1955 godine kojim su podrucje naselja Beograda a verujem i po drugim gradovima i varosicama prebacene i Drustvenu svojinu a nastavljeno je na osnovu odluka o odredjiivanju gradskog gradjevinskog zemljista gde su podrucja koja su predvidjena za gradnju na osnovu urbanistickih planova prebacivana u Drustvenu svojinu. Zakoni o oduzimanju zemljista preko zemljisnog maksimuma i o oduziimanju imovine po osnovu saradnje sa Nemcima su drugo.

Elem, pored Zakona o nacionalizaciji ipak su ogromne povrsine van naselja ostale u privatnoj svojini ako ne racunamo gradovve poput Bg, Ns itd ipak velika povrsina i to upravo ona koja cini 90% povrsine lovista u Srbiji.

Tako da pitanje svojine i nije toliko bitno za odluku o davanju lovista u zakup, pa ako se to radi u Hrvatskoj koja je u EU (a sigurno ne traze saglsnost za zakup vlasnika hiljada parcela) a verovatno i negde drugde u ovom i onom obliku (sad treba da budes veliki poznavalac propisa da bi znao kako su to npr resili Cesi, Madjari koji su imali mnogo tezi oblik komunizma pa su drasticnije i presekli te propse od ex SFRJ republika.
U nas Srba su tragovi ex Ju nostalgije mnogo veci nego bilo gde, tranzicija je nacin da se prevede uredjenje privrede pa i svojine u drugi oblik ali nazalost mi tu nismo odmakli sem opste otimacine drustvenih resursa i imovine.

U ovom odnosu kako sam vec napisao usitnjenosti poseda u Srbiji i nepostojanje puno ljudi koji imaju vece posede u komadu, (recimo jedan revir u Morovicu je 11000 hektara) a kako se i ne dobija u zakup zemlja nego divljac nije ovaj model jos felerican po mom misljenju a lovacka udruzenja su za mene ipak neka od pozitivnih stvari u ovom otudjenom svetu jer okupljaju grupu ljudi sa istim hobijem i opredeljenjem a ne da se loviste daje firmi "Veseli tajkun" d.o.o.

Saglasili smo se da pitanje naknade nije bitno ( a samo je ono vazno u kapitalizmu) a vlasnik koji obradjuje zemlju je u mnogo boljoj poziciji jer bar moze od LU da naplati stetu na usevima i zasadima koju divljac pravi. Kome se ne svidja divljac ogradi parcelu i ona nije deo lovista bar fakticki.

Nebitno ovim sam zavrsio bez ideje da sam kolegu mihajla ubedio da oblik organizaovanja lovaca i pitanje svojine na zemljistu u ovom trenutku nije osnovni problem u Zakonu ali ni mene nece niko ubediti da drzava treba da da nekoj firmi ili tajkunu loviste u nekom lepom delu Srbije samo zato sto ima dosta srnece i crne divljaci a protiv interesa udruzenja 200-300 lokalnih lovaca zato sto on hoce da plati 1000e vise.

kolega_LOVEc
 Šta god da se napiše u zakonima, pravilnicima, i ostalim propisima....nebitno je
Mi smo na sigurno utabanom putu, i ne skrećemo.
A sve to će platiti oni najslabiji koji se ne pitaju....divljač. Kad završimo sa tim onda možemo i gvoždjuriju da poklonimo "smederevcima" ili obradujemo one preko bare.
Ionako smo sve to zaslužili...seća li se uopšte neko kad smo kao organizacija podigli brojnost neke vrste divljači, spasli od propadanja i učinili prosperitetnom vrstom, naravo na nivou države a ne mikro lokacije.
Vim vi repellere licet

mihailo

kolega_LOVEc kaže:

Šta god da se napiše u zakonima, pravilnicima, i ostalim propisima....nebitno je
Mi smo na sigurno utabanom putu, i ne skrećemo.
A sve to će platiti oni najslabiji koji se ne pitaju....divljač. Kad završimo sa tim onda možemo i gvoždjuriju da poklonimo "smederevcima" ili obradujemo one preko bare.
Ionako smo sve to zaslužili...seća li se uopšte neko kad smo kao organizacija podigli brojnost neke vrste divljači, spasli od propadanja i učinili prosperitetnom vrstom, naravo na nivou države a ne mikro lokacije.

Na nivou države se radi.Javna preduzeća vode računa o divljači u lovištima kojima gazduju!
Ako se dobro sećam i ovde je pisano o naseljavanju jelena itd itd.

Planinko011
 Ajd da prvo razjasnimo da JP Srbijasume i Vojvodinasume moze se reci da ceo svoj prihod izvlace iz grazdovanja sumama i drvnom masom a da je lovstvo vise kao dekorativni nusproizvod kako kroz lov tako i kroz menije restorana tih JP.

Naime kada se saberu troskovi bruto plata lovnih radnika, trosak nabavke kukuruza za dohranu divljaci, troskovi podizanja i obnavljanja ograda, troskovi nabavljanja novih dablkabova sa kojima sam bio prijatno iznenadjen ove godine a sa druge strane prihode od izvrsenih lovova kako pojedinanih tako i grupnih kao i prihode od boravka inostranih lovaca a ne racunajuci poslednju katastrofalnu godinusa koronom, doslo bi se verovatno da lovstvo u okviru ovih JP posluje sa blagim minusom koji se pokriva iz gazdovanja drvnom masom.

Cak naseljavanje jelenske divljaci se odradilo, a pisalo je to i na naslovnoj strani ovog foruma, novcem iz pristupnih fondova EU a ne iz srpskog budzeta pa da je to zasluga nase drzave. Jeste to islo preko nadleznog ministarstva ali ako je zasluga drzave to sto nije zabranila unos jelena stranog drzavljanstva da rovare i napstvuju srpske kosute eto i drzava je zasluzna.

Ne zelim da kazem da ova drzava ipogotovo uprava JP dva pomenuta preduzeca ne smatra lovstvo vaznim i potrebnim jer normalno da se ocekuje da kada se druge stvari posloze da ce lovstvo zauzeti polozaj kakav ima u zemljama u regionu ili cak Nemackoj, Francuskoj, skandinavskim zemljama.

Sto se tice LU u Srbiji opet moze se reci da je situacija sarena.
Ponegde mozete prilikom gostovanja ili komercijalnog lova imati utisak da ste u najboljim evropskim lovistiima pa cete za jutro sresti po 20 grla srnece divljaci u otvorenom lovistu, zateci brojne tragove crne divljaci, cuti usklike fazana na sve strane a opet u nekim lovistima sa upravama i clnstovm koji ne haju za etiku, pravila i zakon naci pomor i necete sresti nista.

Nazalost tako je oko moje vikendice na Divcibarama gde je kada sam krajem 80tih kupio plac i preko dana uvek tumarala srneca divljac cesto gonjena od napustenih pasa da bi danas bila u tragovima i tek na solistu je primetno prisustvo srna ali baukanje srndaca je raritet koji sam cuo jedne zore pre 5 godina.

Zanimljivo da recimo u Zapadnoj Srbiji izmedju Valjeva i Loznice plus Krupanj i pogotovo Odecina prsti od srnece divljaci i moram da vozim kada prolazim predvece sa 40km/h da ne bi sleteo sa autom sa puta jer svaka livada ima srndaca a kada gledate prostor izmedju Valjeva, Lajkovca, Ljiga, Mionice, Divcibra i Kosjerica naicicete na uslovno receno pustos a ne moze se recii da ti tereni nemaju potencijala.
O fazanu je teze pricati jer je uslovljen stanistem i brojnoscu sakala a zec koliko znam je imao neki problem pogotovo u Vojvodini i polako se nevodno vraca brojnost.

E sad da se vratim na temu da li neko ima kakav predlog cije bi unosenje u zakon doprinelo brojnosti tako i kvalitetu trofeja pre svega srnece divjaci jer bez predloga sve je to samo narikanje?

mihailo

Planinko011 kaže:

Ajd da prvo razjasnimo da JP Srbijasume i Vojvodinasume moze se reci da ceo svoj prihod izvlace iz grazdovanja sumama i drvnom masom a da je lovstvo vise kao dekorativni nusproizvod kako kroz lov tako i kroz menije restorana tih JP.

Naime kada se saberu troskovi bruto plata lovnih radnika, trosak nabavke kukuruza za dohranu divljaci, troskovi podizanja i obnavljanja ograda, troskovi nabavljanja novih dablkabova sa kojima sam bio prijatno iznenadjen ove godine a sa druge strane prihode od izvrsenih lovova kako pojedinanih tako i grupnih kao i prihode od boravka inostranih lovaca a ne racunajuci poslednju katastrofalnu godinusa koronom, doslo bi se verovatno da lovstvo u okviru ovih JP posluje sa blagim minusom koji se pokriva iz gazdovanja drvnom masom.

Cak naseljavanje jelenske divljaci se odradilo, a pisalo je to i na naslovnoj strani ovog foruma, novcem iz pristupnih fondova EU a ne iz srpskog budzeta pa da je to zasluga nase drzave. Jeste to islo preko nadleznog ministarstva ali ako je zasluga drzave to sto nije zabranila unos jelena stranog drzavljanstva da rovare i napstvuju srpske kosute eto i drzava je zasluzna.

Ne zelim da kazem da ova drzava ipogotovo uprava JP dva pomenuta preduzeca ne smatra lovstvo vaznim i potrebnim jer normalno da se ocekuje da kada se druge stvari posloze da ce lovstvo zauzeti polozaj kakav ima u zemljama u regionu ili cak Nemackoj, Francuskoj, skandinavskim zemljama.

Sto se tice LU u Srbiji opet moze se reci da je situacija sarena.
Ponegde mozete prilikom gostovanja ili komercijalnog lova imati utisak da ste u najboljim evropskim lovistiima pa cete za jutro sresti po 20 grla srnece divljaci u otvorenom lovistu, zateci brojne tragove crne divljaci, cuti usklike fazana na sve strane a opet u nekim lovistima sa upravama i clnstovm koji ne haju za etiku, pravila i zakon naci pomor i necete sresti nista.

Nazalost tako je oko moje vikendice na Divcibarama gde je kada sam krajem 80tih kupio plac i preko dana uvek tumarala srneca divljac cesto gonjena od napustenih pasa da bi danas bila u tragovima i tek na solistu je primetno prisustvo srna ali baukanje srndaca je raritet koji sam cuo jedne zore pre 5 godina.

Zanimljivo da recimo u Zapadnoj Srbiji izmedju Valjeva i Loznice plus Krupanj i pogotovo Odecina prsti od srnece divljaci i moram da vozim kada prolazim predvece sa 40km/h da ne bi sleteo sa autom sa puta jer svaka livada ima srndaca a kada gledate prostor izmedju Valjeva, Lajkovca, Ljiga, Mionice, Divcibra i Kosjerica naicicete na uslovno receno pustos a ne moze se recii da ti tereni nemaju potencijala.
O fazanu je teze pricati jer je uslovljen stanistem i brojnoscu sakala a zec koliko znam je imao neki problem pogotovo u Vojvodini i polako se nevodno vraca brojnost.

E sad da se vratim na temu da li neko ima kakav predlog cije bi unosenje u zakon doprinelo brojnosti tako i kvalitetu trofeja pre svega srnece divjaci jer bez predloga sve je to samo narikanje?

Колега не бих се сложио са констатацијом да је у ловиштима ЛУ Браћа Недићи и Војвода Ж.Мишић(Ваљево и Мионица) лоше стање са срнећом дивљачи укључујићи и Дивчибаре.
Пусти куцу(гонича) па да видиш шта ће да буде....
Ловио сам у оба удружења док сам ловио.....

Planinko011
 Pa kolega mihajlo plac i kucu na Divcibarama imam od 88me koliko sam i lovac otprilike. Kuca mi je na 5km od centra u sumi na osami takoreci da ne msilis da srndaca trazim na ski stazi. Soliste imam vec 15 godina pa ne kazem da bas nema ali je tanko, uzmem ujutru kameru a u avgustu i vabilicu, sakijem se iza cebeta ali uzalud ni jedan snimak. Podjem u setnju sa vabilicom i kamerom i opet nsita.

Pa vec si mozda i dao pola odgovora sa tom pustenom kucom ali iskreno i 90tih se besomucno tabalo sacmarama.
I da napomenem da sam u 30 godina samo jednom pre 10 godina lovio na tom podrucju u Tometinom polju i od 30 lovaca jedan zec.

I ponavljam kada sam kupio plac prstalo je od srnece divljaci.

Takodje sam i mionicki zet tacnije selo u blizini mesta i setam tamo dosta ali ni srne ni zeca.
U prolece i rano leto dovoljno je predvece ili u zoru proci putem Valjevo - Loznica, Osecina-Pecka-Ljubovija i iz kola ne morate izlaziti da bi uocili 5-6 grla uz put. Osecinu i Kamenicu da ne pominjem.
Ne kazem da tamo bas nema ali teren slican a razlika u brojnosti drasticna a ovamo cak cini mi se ni sakala jos nema.

tomo vrbas
 Palaninko kako se taj nestanak srnece divljaci bas poklopio sa tvojom kupovinom vikendice?GrinSmekoDim

Planinko011
 Ha, haTomo nasmeja me bas Smeko.
Pa kupovina placa 88me se poklopila sa ratom 90te a ja sam od 90-94te bio zauzet gradnjom kuce i iako sam formalno bio lovac moj intezivan lov krece tek 2000-te.

Inace ja ne bi pucao srne oko kuce ni da mi plate mada mi je malo lokalni predsednik i upravnik i izazvali bes i pomisao da su tako nesto zasluzilii mada srne za to nisu krive.
Naime ne retko ranije kad lovci naidju pa i pomenuti kod mene dobiju kafu i rakiju uz casicu razgovora a jedared dvojcu pomenutih nadjem zaglavljene nive u snegu na 100m od moje kuce. Dam im liopate da se izvuku i sve bude ok i par puta i rakijamo i ispadne da su moji drugari i njihovi i sve idilicno.
Kad sam skupio drugare lovce na rostilj svratise se i oni i posedose kad mi kaze drugar iz Loznice Ma ovaj te predsednik samo gleda ispod oka i misli koliko li mu tabas srndaca.
Reko ma jok ali se presaberem da uvek kad sam tu naidje neki auto i pusti par gonica ispred moje kuce pa da sam jednom u zoru kad sam krenuo za BG na livadi sreo predsednika kao nesto gleda a na vrh brda upravnik nesto snima telefonom.
Pazi moroni kao dete mi spava a ja tresnem karabinom iz kuce.
Inace i tada pre 6-7 godina a ustvari od 93-94 srna je bila gore raritet.

Iskreno ne stojim tako lose finansijski a i imam i relativno skupo oruze i drzavnu sluzbu da bi se zaj...vo krivolovom ali mi nije jasno da ljudi koji budu moji gosti i vide da sedim gore sa decom uvek misle da treba da me nadziru.
Mada im je to posao ali ja znam kada je oko mene bio rezervat da su njih dvojca dovodili neke smetenjake kao u lov u to podrucje i koliko znam nikad nista.

Doduse to su i bili neki ljubitelji casice koji eto nemaju optiku na karabinu te nemaju vabilicu u avgustu pa i nekako ne mogu da setaju pa sede na 100-200 metara od moje kuce.
A bilo je nekih ozbijnijih koji su sami dolazili ali su to direktori lokalnih javnih preduzeca. Samo ni oni nisu bolje prolazili osim ako nisu imali neke prigusivace a nisu.

Nego nikako da se vratimo na temu davidimo sta se smatra da je u sadasnjem zakonu smetnja razvoju lovstva i sta bi trebalo predloziti tj sta je Srbijalov vec predlozio.

Ja sam imao neke upise o lovocuvarskoj sluzbi i moglo bi se o tome ali ima jos tu delova koji su problematicni.

mihailo

Planinko011 kaže:

Pa kolega mihajlo plac i kucu na Divcibarama imam od 88me koliko sam i lovac otprilike. Kuca mi je na 5km od centra u sumi na osami takoreci da ne msilis da srndaca trazim na ski stazi. Soliste imam vec 15 godina pa ne kazem da bas nema ali je tanko, uzmem ujutru kameru a u avgustu i vabilicu, sakijem se iza cebeta ali uzalud ni jedan snimak. Podjem u setnju sa vabilicom i kamerom i opet nsita.

Pa vec si mozda i dao pola odgovora sa tom pustenom kucom ali iskreno i 90tih se besomucno tabalo sacmarama.
I da napomenem da sam u 30 godina samo jednom pre 10 godina lovio na tom podrucju u Tometinom polju i od 30 lovaca jedan zec.

I ponavljam kada sam kupio plac prstalo je od srnece divljaci.

Takodje sam i mionicki zet tacnije selo u blizini mesta i setam tamo dosta ali ni srne ni zeca.
U prolece i rano leto dovoljno je predvece ili u zoru proci putem Valjevo - Loznica, Osecina-Pecka-Ljubovija i iz kola ne morate izlaziti da bi uocili 5-6 grla uz put. Osecinu i Kamenicu da ne pominjem.
Ne kazem da tamo bas nema ali teren slican a razlika u brojnosti drasticna a ovamo cak cini mi se ni sakala jos nema.

Do pre par godina dok sam lovio u Mionici a pre toga u Valjevu bilo je dosta srnece divljaci,a koliko cujem od kolega ima i sada i to dobra populacija.
Da su lovista ka Podgorini,Radjevini i Azbukovici su bogatija srnecom divljac to je 100% tacno.

Planinko011
 Mislim da se upravo organizacija LU u Srbiji, postojanje etike kod vecine lovaca i rad lovocuvarske sluzbe najvise ogleda u brojnosti srnece divljaci i kvalitetu trofeja.

Retka su udruzenja gde nema stanista za srnecu divljac i gde ona ne moze da ima dobar broj ali eto kako sam napisao situacija je sarena.

Mozda je ipak izmedju dva dela Valjevskog sreza ipak razlika i zbog vece gustine naseljenosti u ovom delu ka Mionici i Lajkovcu a i veca su prostranstva pod pasnjacima i sumom ka Osecini i Ljuboviji.
Verovatno to utice da ga je bas teze uociti pored puta.

Ja se secam slike od pre malo manje od 20 godina gde sam cekao svinje u sred parcele sa skinutim kukuruzom lezeci na oborenom deblu koje ne znam ni odakle usred parcele od 100 hektara a grupa od tridesetak srna je satima probirala ostatke kukuruza dok sam ja ih gledao pa bar 30-45minuta na svega 40 metara od njih, bez zaklona a samo oslonjen na koren debla.

Posle su mislim srne proredjene i to dobro. U delu gde ja lovim svinje naidje po neka ali mislim da ih po lovistu nema vise u tom broju kao 2000te.

Kao bitna slabost sadasnje organizacije lovocuvarske sluzbeje sto im ocena rada zavisi od uprave LU pa to u sredinama gde su u upravu zaseli oni koji nemaju bas previse etike i morala onda moraju da idu linijom nezameranja i da zmure na propuste kako glavesina tako i njihovih pajtasa.

Vuki
 IZ BUGARSKOG Zakona odiljaci i Lovstvu

Чл. 49. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2010 г.) За осигуряване изхранването на дивеча, за подобряване на неговите местообитания и за ограничаване размера на щетите, които той нанася на горската растителност и селскостопанската продукция, във всеки ловностопански район се създава и поддържа специализирана фуражна база при спазване на следните препоръчителни площи:
1. дивечови ниви, ливади, просеки и специални сечища в държавните ловни стопанства и дивечовъдни участъци - минимум 40 дка на 100 ха ловна площ за равнинните райони, минимум 20 дка на 100 ха ловна площ за полупланинските райони и минимум 10 дка на 100 ха ловна площ за планинските райони;
2. дивечови ниви, ливади, просеки и специални сечища в останалите ловностопански райони - минимум 2 дка на 100 ха ловна площ за равнинните райони и минимум 6 дка на 100 ха ловна площ за полупланинските и планинските райони.
(2) Площите за специализираната фуражна база се определят с ловоустройствените проекти.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2010 г.) Площите за специализираната фуражна база върху общински земи и гори се определят след решение на общинския съвет по предложение на комисията по ловно стопанство към държавното горско стопанство.
(4) Площите за специализираната фуражна база върху частни земи и гори се определят след сключен договор между собственика на земята и гората и лицата, стопанисващи дивеча.
(5) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2003 г.) Проектирането на техническите съоръжения и материалната база се определят с ловоустройствения проект.

Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2003 г.) Подхранването на дивеча се извършва при спазване на препоръчителни дневни дажби и минимални срокове съгласно приложение № 1.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 41 от 2003 г.)

Чл. 51. За подхранване на дивеча в ловностопанските райони се изграждат и поддържат следния минимален брой съоръжения:
1. хранилки и солища за елени, сърни, муфлони, диви кози, зубър и тибетски як - по 1 брой на 10 животни; на всеки 10 обикновени хранилки - 1 комбинирана сеновал - хранилка при необходимост;
2. хранилища за дива свиня - на 300 ха ловна площ - 1 брой;
3. хранилки и солища за зайци - на 15 животни - 1 брой;
4. хранилки за глухар - за 5 птици - 1 брой;
5. хранилки за фазани, токачки и полудиви патици - за 20 птици - 1 брой;
6. хранилки за яребици и кеклици - за 15 птици - 1 брой.

Planinko011
 Ujutru pre posla obicno odvojim 15-20 min da popijem kafu gledajuci uglavnom kanal Lov i ribolov na kome se besomucno repriziraju emisije od pre 10 -15 godina.
I jutros malo gledah Lovacki rog od brace Hrvata koji sam i ranije gledao i tema za zakukavanje je bila jutros stete na usevima i u saobracaju sa identicnim problemima kao i kod nas.

E sad onako krenem zdravom logikom i zapitam se sledece:
1) Divljac je drzavna
2) LU gazduju sa divljaci i prave planove odstrela koje odobrava drzava.
3) LU ispuni drzavni plan i plati pdv i sve ostale obaveze.
4) Rekao bih da je divljac koja se ne odstreli vlasnistvo drzave koja je stiti da ostane na optimalnom broju.
5) Pa zasto LU koje je ispunilo svoje planirane obaveze placa stetu koju pravi drzavna divljac???

Dobrode, ako je to ugovorna obaveza ok ali logicki sled da bi tu prvo drzava morala da zalegne a lovci da nesto domire.

Nego, nadam se da su strucne kolege iz LSS a i ostalis saveza vec pripremile predloge za nacrt o novom ZODIL (ili vec kako), clanove i predali ministarstvu.
Ili mozda nisu?
Mozda pre zimskog sna da se malo razmrdaju?
Ili moraju prvo da vide kome neko ordenje da daju i posalju telegram podrske nekom iz familije nekog iz vlasti?

Planinko011
 Uh, evo bezmalo dve godine, od mog upisa na ovoj po nazivu reklo bi se vaznoj temi i niko nista o tome.
Malo sam procunjao po sajtu LSS i nigde nista o tome obzirom da je najavljeno da zakon ulazi u skupstinsku proceduru.
Da li, sem sto je proslo 13 godina od donosenja, nama nesto smeta u starom zakonu?
Da li neko zna sta je predlog LSS i LSV ili ostalih regionalnih saveza po ovom zakonu?

Da se ne iznenadimo kad osvane neka brljotina u sluzbenom glasniku?

Djurovic Djordje
 http://www.minpol...i-lovstvu/

Evo kolega to je ono sto sam ja pronasao. Za sad do 08.09.2023 imamo vremena da damo predloge
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.

Planinko011
 Samo sam letimicno pogledao tekst i ono sto mi je zapalo za oci je da, tumaceci slobodno, pise da pravnim licima koja su vlasnici zemlje sa nekim brojem hektara, mogu osnovati svoje loviste i da pravo dobijaju NA NEOGRANICEN ROK.

E sad recimo u okviru LU Beograd ako Al Dekra (alijas PKB) moze sa sabere svoje hektare i osnuje svoje loviste ili to urade uzurpatori bivsih drugih poljoprivrednih kombinata (sve sto nije placeno trzisno po proceni uprave prihoda je uzurpacija a i zakonom jos nije dozvoljeno da stranci kupe poljoprivredno zemljiste cini mi se) to znaci da ce se to zemljiste izuzeti iz lovista postojeceg LU.

Dosta tih kombinata su u bescenje dati u Vojvodini a iskreno nisu trebali da ih daju sve da ssu ih dukatima poplocali. Ugovor o zakupu na 10-20 godina u redu ali prodaja je za mene nacionalna izdaja jer je neko krv prolivao na toj zemlji.

Ima tu dosta i za mene naoko normalnih stvari koje su mogle da se ocekuju ali recimo videcemo da li ce nas dugogodisnje lovce pored zdrastvenih pregleda protresti sa nekim novim obukama i recimo godisnjom kontrolom upucanosti karabina a i sa nasom utreniranoscu?
To postoji u nekim zemljama. Ja iskreno pred sezonu lova na srndaca i svinje a i pred neki komercijalni lov na jelensku divljac odem na streliste i ispalim po 3-4 metka sa stola, sa tronosca i iz ruke da proverim i oruzje i sebe.

Meni npr uopste ne smeta da mi lovocuvar zatrazi alko test u lovistu i ako predjem neku granicu za voznju motornih vozila me iskljuci iz lova. To cak smatram neophodnim a nije da do sada nisam voleo da ujutru po mrazu gucnem domacu.

Cega ce se setiti videcemo.

tomo vrbas
 Странац директно не може да купи земљиште у Србији али ако отвори фирму у нашој земљи онда може и земљиште да купује. Да би неко отворио приватно ловиште требало је до сада минимум 2000ха у комаду земље, зато су рибњацима били најинтересантнији до сада. Како било да било долазе нам црни дани за народно ловство Србије. И ја сам за то да се пре и у току лова врше алко тестови као што је особа пијана за воланом тако исто је и ловац опасан под дејством алкохола. Иде ми на кур... кад их видим раном зором на изборном месту како ждеру из литранџе ракију и онда тако ождерани базаји по ловишту и баљезгају до изнемоглости.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Izmene zakona o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 116 09.06.2020. 18:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,699 posete www.srbijalov.com