Sasa035samo jedan savet. To sto si se kao privatnik dohvatio posla i para ne znaci da treba nesto da se otima. Zar mislis da sve moze bas tako lako da se privatizuje. Sto en krenuse da privatizuju sve od pocetka do kraja ali posteno.
Moj otac i majak su po 40 godina radili u SDK. Otac umro pred penzijom majka otisla iz SDK u penziju. Radili stvarali i mogu ti reci ginuli za taj SDK. Inace najsavrseniji sistem kontrole novca u Evropi za neupucene jer se znao svaki dinar gde je i zasto otisao .
E pa onda dodju to novi nadmeni koji misle da sve znaju i sve kompletno sto je bila imovina SDK nekim cudom postane Nacinalana stedionica a sve se to vrlo brzo proda EFG banci. Radnici njih podosta ne dobise ni jednu jedinu akciju kao da nisu ni radili u SDK ali se zato bratija koja je sve to provukla kroz papire naprasno obogatila.
Takvi primera koliko hoces. Zar mislis da generacije lovaca i njihov trud treba tek tako da se baci pod noge pred naletom tajfuna. E pa ne moze tj nece da moze tako da bidne.Moze recimo ako isplati svakog lovca kroz dane provedene na uredjenju lovista na pravljenju ceka na cuvanju divljaci na podizanju ugleda LD. Isplati brate svakog lovca po zasluzi pa tek onda moze da se prica. I sad zamisli da isti taj koji je zavrsio posoa sa SDK om i nafatirao se samo tako dodje i kupi tvoje loviste. Tebe tamo sigurno nece biti veruj mi jer ti za njega ne postojis.
Ne bi se je preterano radovao takvim idejama.
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
Chaki druže upravo o tome pričam. Protivnik sam privatizacije po "srBskom" modelu, sa turboyapijima, kojekakvim "tašna-mašna" klincima koji ništa u životu nisu iza sebe ostavili osim opustošenih fabričkih hala i unezverenih i ojađenih radnika.
Samo im još i lovci i lovišta fale.
Drugo što sam pomenuo je problem što se radi o lovištima otvorenog tipa što automatski stvara problem sa poljoprivrednicima koji obrađuju zemlju i koje baš briga što si ti organizovao komercijalu.
Treće imaćeš problem sa lovcima koji su do juče bili članovi tog LU a koji sada ne pripadaju tom "ekskluzivnom klubu lovaca" a koji npr. mogu u jednoj noćnoj akciji da poseku čeke i pokradu i unište hranilice koje su godinama pravili i popravljali izrevoltirani činjenicom da im neki turboyapi uzima lovište.
Saša, hajde da vidimo prvo koja su to lovišta dobra i dobro gazduju, a koja ne i koja su na ivici kolapsa.
Šta misliš koja će lovišta biti pre privatizovana? Posluži se analogijom sa privatizacijom firmi po Srbiji.
Šta je prvo otišlo u privatizaciji? Cementare, potom dobre i kvalitetne firme i tek na kraju firme koje su veštački prezadužene od strane naše novokomponovane elite, a potom privatizovane.
Neće turboyapi da privatizuje propalo lovište u koje mora da utrese gomilu para, čisto da pokaže kako je on ljubitelj prirode. Kapital se druže moj ulaže ne zbog toga što voliš prirodu nego što hoćeš da zaradiš.
Zamisli onoga što je kupio cementaru Popovac. Šta misliš da li on gaji ljubav prema cementu jer se kao mali igrao sa cementom? Da li mu je bio san da postane građevinac? Pa naravno da ne. Danas je kupio cementaru, a kada ona prestane da donosi profit sledi prodaja i možda sutra kupi brodogradilište, ako proceni da je to isplativo.
Tako je i sa lovištima.
Slično je u majčici Srbiji bilo i sa Zem. zadrugama ( skraćeno ZZ ) o kojiima ću poseban post da vidiš kako SrBski Bizmismen privatizuje.
Pre teksta o ZZ, evo odgovora za Stojkukija i pominjanje Kusturice u negativnom kontekstu.
Teks je preuzet sa linka: http://www.presso...+JURE.html
28. 09. 2008
TIRNANIĆ: DUH IZ BOCE
PARK IZ DOBA JURE
Na početku malo puvanja: u Drvengradu, na Mokroj Gori, postoji ulica, manje-više jedno sokače nazvano mojim imenom. Oni koji su ovih meseci posetili Mećavnik zlobno kažu da je sokače dugačko jedva dvadesetak metara. I šta onda? U Drvengradu je ulica te dužine isto što i Knez Mihajlova u Beogradu!
No, dobro, znam ja da je vlasnik" Mećavnika Emir Kusturica prek čovek, zna on i da udari. Verovatno je to razlog što s njim nisam govorio godinama. Onda smo obojica digli ruke od zaludnog posla. Mnogi Kustini projekti deluju na prvi pogled suludo, ali ih ipak treba zdušno podržati. Eto, na primer, taj Mećavnik. Dobitnik dve kanske Zlatne palme" kupio je svojevremeno za sitne pare jedno devastirano mesto u okolini Užica. Nešto više para je uložio da od te vukojebine stvori ekološku naseobinu" kako bi cela Mokra Gora procvetala. Obnovio je deo pruge uskog koloseka zvan Šarganska osmica", te je decenijama napuštena železnička stanica ponovo proradila, uz prateći restoran i pansion. Nema tog našeg političara koji nije bar jednom posetio Mokru Goru.
Pitanje: a u čemu je onda problem? Naime, Kusturica je odlučio da imanje" kojim upravlja proširi sa novih 10.000 kvadratnih metara kako bi zaokružio svoj projekat parka prirode". Odmah se digla uzbuna. Stanovnici Kremne digli su svoj glas protiv ovakve zamisli, tvrdeći da im Emir - za prijatelje Nemanja - otima dedovinu, te da će za košenje svojih livada morati da traže dozvolu od gazde" lično.
Izvinite, gde to piše? Ne piše nigde. Kustina namera je upravo suprotna: on je nameračio da spreči lovokradice, da sačuva prirodne resurse", dok seljaci na ivici nervnog sloma iz Kremne čine baš ono što njemu stavljaju na teret - oni deo po deo svojih imanja prodaju mešetarskih došljacima koji, bez ikakvog reda i smisla, podižu vikendice - skalamerije bez građevinskih dozvola. Međutim, kako videsmo, u Kremni ne misle tako: oni Kusti prete glavom i streljanjem iz mitraljeza, poručujući mu da ide u Novi Pazar ili Istanbul. Ako to nije eklatantni govor mržnje", onda ja nikada nisam video goluba.
Ali, tragedija ove zemlje je u tome što ona živi po principu večnog vraćanja istog. Tako da žitelji Kremne samo ponavljaju ono što je davno rekla Vesna Pešić, koja je u jednoj televizijskoj emisiji stresno izjavila da Kusturica nije srpski filmski reditelj (niti, uopšte Srbin), već da je građanin multietničke i multikulturne BiH, pa neka se vrati tamo gde pripada, to jest u Sarajevo. Nema sumnje kako bi ga u gradu na Miljacki lepo dočekali. Bio bi odmah javno obešen.
Punisher, ako nastaviš ovako da reklamiraš i da se boriš za Mokru Goru, Kustu i Drvengrad, možda i tebi zapadne neko sokače tamo!
Manite se vi Kuste, on nek radi svoj posao.
sasa035 kaže:
Klega Punisher ( Kolega ovo je vrlo nizak udarac iskriviti podrugljivo nečije ime. Srbijalov Admin Tim) kao sto rekoh od necega pocni.A mi odnosno niko nema instrumente da dopre nidokoga mislim na ove iz LSS.Ribolov sam ti pomenuo zato sto znam kolika je grupa ljudi pokrenula inicijativ i sta su sve morali da ucine i ca kavim sve ljudima da se bukvalno obracunaju.Ja negovorim o lovistima koja lepo gazduju i niko nije izricit da sve treba u koranu saseci i privatizovati.Naprotiv sve sto radi dobro i sve sto funkcionise treba samo unapredite.Ali ljudi ovde se govori o svarima koje treba iz fundamenta promenit.Netreba biti licemer i govoriti o tome na nacin da je sve uvijeno i da je apsolutno svuda isto.Ovde se postavlja prvo jedno moralno pitanje a to da ono sto nefunkcionise a toga ima i na pretek treba promeniti i iskorenit.Nije lako i to su bolne stvar pogotovo za nasu drzavu koja je u teskoj ekonomskoj krizi.Jer nazalos budu nam u oci mnoge stvari i sa pravom imamo toliki strah i skepticizam.Ali hajdemo da nadjemo tu formulu a ona postoji SVE OSTALO JE PITANJE DOBRE VOLJE I RAZUMEVANJA. Misli da i kolegu Dakija podmiruje ovaj odgovor.
Da izvineš ali ne vidim da si išta odgovorio, Hajde kolege ostale prosvetlite me bar vi.
probacu ja da ti odgovorim...
pancevacka azotara je kupljena na tenderu od strane bivseg udbasa i dve litvanske firme za 13mil evra...jedini su obecali zavrsetak novog pogona karbamida 2 i zato su dobili tender...sta se desilo?
prodali posle godinu dana taj isti pogon kao "nerentabilan i zastareo" rusima za 35mil,napravili dug od jos 50-60mil rasprodali sve sto su nasli od gotovih proizvoda,plate skresali na pola,pa nisu dali 20 meseci ni tih pola....i?raskinut ugovor od strane agencije za privatizaciju,fabriku za dug preuzeo srbijagas,udbas ostao vlasnik 35% azotare,boze moj,ulozio je nesto[ulozio je repromaterijal za proizvodnju] i nikom nista...doduse,sprema Brankica jedan insajder,koji je izgleda zabranjen....
daki,znas koliko ima "pancevackih azotara" u srbiji?
znas koliko se ljudi borilo da je izgradi?
znas koliko su akcija dobili?nijednu!!!
i?to je ok?cuti se...paracin je slicno zavrsio,mislim....
zasto se niko nije pobunio od vas "graditelja"?
niko,ponavljam,niko se nezalaze za takve tajkune,iznajmis loviste na 10 god,"zaduzis" divljac,prebrojavas svake godine ili vec neznam ni ja kako urediti tu i kontrolu i mirna backa...neradis dobro?dovidjenja...ugovor se raskida na stetu zakupca...jagodinci su zakupili deo dunava oko panceva i doveli sve u red za 3 meseca..nema bozije mreze..svi dozvole povadili,registrovali camce,motore,nema strujarosa...drugar mi ide cesto u hrvatsku na pecanje sa vukovima sa dunava..sve je uredjeno na najvisem nivou,nema kradje,nema flasa....puni su ribe...
bogata lovista imaju svoju cenu...becejsko i ostala..ko hoce molim lepo..plati i zakupi..mozda mogu sami da ga zakupe..sto da ne?losa lovista mogu samo da profitiraju od zakupca...
jos nesto za te tolike ceke...nesto se nesecam da sam ih se nagledao po lovistima...hoce to i da propadne od vremena..i da se posece za ogrev,ne?
nisu svi tajkuni losi...
dali bi mogla opcija da sami lovci koji love i do sad na tom podrucju postanu vlasnici odnosno akcionari svoga lu koje bi posle bilo doo i nebi ulazilo u nikakve saveze i saveze saveza.vec bi poslovalo kao firma i sve se delilo po glavi i dobro i zlo...hm pitam samo, nemo da se ljutite. privatno da ali nas lovaca a ne tajk(f)una.
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
mislim da se poenta privatizacije lovista neshvata na pravi nacin.
nije bitno ko ce zakupiti loviste,tajkun ili sami lovci,vec da se jednom uvede red u lovista,da nemoze predsednik,sekretar,pratilac da se podkusuruje i "mojim" zecom,srndacem...da vodi koga hoce,zato sto mu je ofarbao auto ili ucinio nesto....daj vec jednom da se zna ko pije ako placa...a ne stalno jedni isti placaju a drugi piju.....
Lovačko udruženje registruje se u APR kao udruženje građana i neprofitna organizacija.
Divljač je vlasništvo države, zemljište može biti u privatnom ili državnom vlasništvu...
Ovako kako si postavio pitanje ne može. Možete vas par lovaca da osnujete firmu, DOO, AD, ortačko društvo, da se registrujete u APR, pa da onda konkurišete kod države kao pravno lice za dodelu lovišta, pri čemu prednost po ovim konkursima ima dosadašnji korisnik lovišta.
Po meni je najbolje dobra organizacija unutar LU, kvalitetna stručna služba, dobri lovočuvari, eventualno tražiti pomoć opštine oko uvođenja poljara...i pamet u glavu.
Poenta privatizacije je postena privatizacija a ne ovakva. SLazem se Charuga u tvom upisu ali ovde se radi na nama i nasim ljudima a zna se kakvi su tajfuni.
Uostalom ajd sad budi realan i reci graditelji se pobune a sila nije kod njih vec u drzavi. I uzmes i tuzis tog nekoga i dobijes otkaz iz momenta. Ako proces uopste i krene a vrlo moguce da ne krene nikad i zastari taj covek treba od necega da zivi jer je posao tesko naci kakav god da je. Znaju oni jako dobro sve cime raspolazu pa se tako i ponasaju prema radniku. Batina kod njih zakon u njihovim rukama sve imaju a sta ima graditelj osim uspomena na sve ono sto je radio i gradio. NISTA veruj mi. Kad bi zakon bio jednak za sve to bi imalo smisla ovako mrka kapa.
Charuga pročitao sam detaljno tvoj upis i mislim da si njime samo potvrdio sve ono što je rečeno za neuspele privatizacije i potencijalne privatizacije lovišta od strane pojedinaca.
Sa druge strane, ako doneseš dobar set zakona i pravilnika kojim će se urediti rad LU, LSV, LSS-a, međusobni odnosi, sistem kontrole, kazne...tebi privatizacija neće ni trebati.
Raspitaj se kako je lovstvo funkcionisalo u SFRJ, bez pojedinačnih loših primera naravno, nego generalno, koliko je bilo divljači, koliko lovaca iz Italije, i drugih okolnih zemalja, a privatizacija je tada bila misaona imenica.
Koliko je Vojvodina zarađivala od lovnog turizma, koliko je LTO bilo izgrađeno, a svako je mogao da lovi.
Pogledaj situaciju danas. I sam si naveo lepe primere loše privatizacije.
Ali druže ovde sistem ne funkcionište. Ni u čemu pa ni u lovstvu.
O tome se radi.
Može tajfun da privatizuje, nema problema, ali hipoteka na tvoju imovinu u vrednosti fonda divljači u lovištu. Pa da ga vidim onda. Lako je pričati treba privatizovati. Može, ali temelji te privatizacije u lovstvu konkretno moraju da budu sve samo ne pljačka imovine LU, njihovo prezaduživanje, izlovljavanje divljači.
Država tu treba da propiše stroga pravila igre i kazne ( drakonske ) za one koji ih ne poštuju, a ne dođeš, malo privatizješ, malkoc pucaš, pa ti malo dosadi, pa ti izađeš iz igre kao ti naši "bizmismeni" iz azotare, pa puj pike ne važi više. Niko me ne vija, ni zašta nisam dužan i super...
o uspesnim privatizacijama kod nas i EU stalno prigovara i trazi revizije mnogih privatizacija. sve sami giganti kupljeni za sitnu lovu a akcionara nigde. Znaci pare sve njemu nikome nista isplaceno nije ili ako jeste isplaceno 10 x manje od stvarne vrednosti.
Nije mozda tema ali korisna informacija.Pomenuli ste Kusturicu i da je on hteo da zastiti divljac i sumu u Kremni,delimicno tacno,hteo je i uspeo da zastiti celu TARU.Malo ko zna da se ispod Mokre Gore i Kremne nalaze velike kolicine nikla,a konzorcijum engleskih kompanija je kupio pravo na eksploataciju istih.Kako je on znao da bi taj proces zagadio prirodu 20ak km u krug on je uspeo da ubedi tadasnjeg premijera da preko noci vlada proglasi to podrucije za park prirode i tako spreci eksploataciju.Hvala mu za to nadam se da su to shvatili i Kremanci.E i nama u lovstvu bi trebali neki takvi posteni i iskreni ljubitelji prirode ,lova i divljaci,koji ne bi svoj interes stavljali ispred interesa 80000lovaca Srbije
Nemo Brko sad će Lala da i tebe proziva za sokače. A zamisli kako bi lepo bilo dva sokačeta da dobijemo. Punisherovo sokače i sokače Brke bez brkova. Ala bi nam ovi ovde zavideliiii.
Šalu na stranu Lalo odgovor je to na upis kolege Stojkukija oko Kuste. Pa sam malo "gugelovao".
potpuno se slazem sa tezom da ovde nista nefunkcionise..a ponajmanje tvoja struka...imali smo pre 700 god uredjeniju drzavu nego sada...sudije,drzavna uprava,sve sam go podkupljeni olos[cast pojedincima]...
ali mi jedno nije jasno,zasto se toliko apostrofira na tim nim tajkunima???
bezi se od zdrave ideje privatluka zbog 50 ozloglasenih lopova[tajkuna]...znate koliko ima nasih u dijaspori koji su mnogo jaci od ovih domacih,koji isto tako mogu da zakupe lovista?da li su i oni lopovi?
nesvidja mi se puno ta komunisticka teza u pricama o privatizaciji..ja sam radio,gradio...ok,iza svakog se vidi sta je uradio...
ili,sta kao fabrike opljackane u privatizaciji,nema veze,bilo pa proslo,ali zato loviste nece smeti niko da mi dira!!!???
fond divljaci,hipoteka...tra,la,la....
naravno,da treba kontrolisati sve!!!
cekaj,da li mislis da "radnja nemoze da se napuni"???
covek,LU,zakupi loviste,fond divljaci je takav kakav je...procenis da nema dosta,imas "musterije",odes pa kupis pa prodas...vrlo jasno.obicna trgovina..u biznisu nema emocije..
jedna anegdota,meni vrlo simpaticna seljacka namazanost[ja sam seljak u dusi takodje,lala,starosedeoc..]profesor matematike iz stajiceva pita onog bitevica..je li bogati, kako ti da zaradis tolike milione,dzipove,firme kad si iz matematike jedva imao poklonjenu dvojku...ovaj odgovara,pa lepo profesore,ja radim na jedan posto,kupim za dinar,prodam za dva...
nema mozda puno veze sa ovom pricom ali eto.....
GHde nadje Bitevica majke ti pa taj bi i sebe zajebo samo kad en bi imao posledica heheheh.
Znam neke koji su dosli sa tetkinim krevetom a sad imaju milionske cifre ovde a radili kao za narod. Svako ovde dodje da se napuni i posle petu u dupe jer klima odgovara. Dune kosava i sve dokaze oduva a ti se misli posle.
chaki kaže:
GHde nadje Bitevica majke ti pa taj bi i sebe zajebo samo kad en bi imao posledica heheheh.
Znam neke koji su dosli sa tetkinim krevetom a sad imaju milionske cifre ovde a radili kao za narod. Svako ovde dodje da se napuni i posle petu u dupe jer klima odgovara. Dune kosava i sve dokaze oduva a ti se misli posle.
NE VELICAM bitevica,samo mi je rezon simpatican..znamo ko je bitevic...
Charuga ljudi iz dijaspore koje pominješ nisu sisali veslo pa da svoje teško stečene pare ulažu u Srbiju, a naročito u zakup lovišta u kojima neće u opšte moći da kontroliše situaciju, osim ako to nije neko lovište zatvorenog tipa.
A što se tiče te emocije i tog biznisa, tu si u pravu, i opet dokazuješ šta je privatizacija srBskog tipa. Nema emocije. Dođeš, uđeš, izađeš i gotovo. Niko te ni za šta ne pita, nisi ni zašta odgovoran, ma divota.
Ćušneš pare tom sudiji, advokatu, političaru i rešen problem.
Eee moj druže jadna je ta privatizacija.
Moraš da shvatiš prvo jedno druže moj a to je da lov ljudima nije posao. Osim lovočuvarima i upravnicima lovišta.
Lov je pre svega druženje prijatelju, pa tek onda biznis i ako ga ti izgleda želiš takvim predstaviti. Ima tu druže moj mnogo emocija i ličnoga ćeifa koji se ne meri količinom novčanica koje poseduješ, kolima kojima dolaziš do lovišta, puškom i opremom koju imaš.
Otvoreno potpisujem da će privatizacijom dobar deo lovaca koji bukvalno, ali bukvalno uživa u svakom tom nedeljnom prepodnevu sa psom i prijateljima, biti ugašen i sve će se pretvoriti u čist biznis.
U ostalom ako imaš para lepo je rečeno, odeš u neko ograđeno lovište i plati pa klati.
Živo me zanima profil srBskog bizmismena koji hoće da privatizuje neko lovište, puno ili prazno. Šta mu je motiv i cilj. Druženje sigurno ne. Ljubav prema prirodi. O daaaa, apsolutno. Kad bi se zahebavali.
I da smešne su mi izjave o komunistima i komunizmu, naročito kada smo i ti i ja i mnogi odškolovani besplatno u tom sistemu, jeli smo hleb iz tog sistema, sva lovišta su nastala u tom "lošem" sistemu, imali su naši roditelji plate, penzije, išli kod doktora besplatno, bili prijavljeni, porezi i doprinosi plaćani redovno...
Vidim da je u ovoj tranziciji i privatizaciji sigurno bolje i poštenije, manje je gladnih, žednih, golih i bosih. Dojučerašnje fakultetlije su taksisti i pijačari, radnici kopaju po kontejnerima. Ma divna je ta privatizacija. Raj Božiji na zemlji. Naročito srBski model.
Mnogo odgovora ali na druga pitanja ne na moja koja postavih. Ajde da još jednom pitam. Kako privatizovati lovačke domove , lovno tehničke objekte, lovačke kolibe, ko ima pravo da privatizuje - proda ono što nije njegovo nego rezultat rada generacija lovaca? A sada da se malo osvrnem na ostala pokrenuta pitanja,kao što je gazdovanje. Hajde recite mi kolege da li je iko od vas opomenuo, zapretio ili prijavio lovca koji se nije ponašao u skladu sa etikom, kodeksom ili lovostajem?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
pa kad privatizuju lovista mogu lovci i dalje da se okupljaju u njinim domovima eto ja cu im prvi pokloniti nekoliko tabli za sah da ljudima nebude dosadno.....!CrY
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?