Huntr kaže:
lepo se provedi i ti a Neda vas pozdravlja sve.
Ma sve sam lepo smislio da amortizujem ne odlazak u lov.Ujutru kada se snadbemo ribom ja i komsija Miljan kuvamo kafu i sipamo rakiju,zatim lozimo vatru i cekamo 2 grupu da stignu na dorucak,kada tu 'ubijemo" jedno 2 sata odlazimo na lovacki da pecemo ribu,i sta ces lepse?Mada ima predlog i dole kod mene da zavrsimo kada ovi prekinu sa lovom.
Aga ima jak nos, vidi se na snimku markira sa oranja a fazan u kukuruzima .... jedan moj kolega ima kera sa jakim nosem pa mu markira daleko od fazana i baš mi je to prokomentarisao u fazonu ,,da ima malo manje osetljiv nos bio bi mi bolji,,.. al baš mu daleko stane....
Davore, dobrog nosa, nikad dosta...
Ali nije suština samo u dobrom nosu kod psa, nego i u mozgu, jer jedno bez drugog ne ide nikako.
Ako odradi divljač do kraja sa tim visokim nosem, po meni od toga nema ničeg lepšeg, i daj Bože da uvek imam psa kao što je Aga.
I ja tako mislim....nego radi se o tome što nije navikao da mu ker markira daleko već uvek misli da mu je divljač bliže pa ga dosta puta iznenadi kada mu poleti izdaljeg...navići će se jer ipak je to mlad kerić, tek godinu i po dana...
Nekoliko faktora utice na rasprostiranje mirisa pa samim tim i udaljenost sa koje ga pas oseti(vetar,vlaznost,temperatura,vrsta divljaci,visina i gustina vegetacije....) i naravno kvalitet nosa kod psa,ali i ono sto kolega Darkon rece-mozak.Imao sam priliku trenirajuci proletos mog stenca koji je solidnog nosa,gledati kako sa poprilicnih udaljenosti markira fazansku divljac.U tim momentima kad primetimo da ga je zaustavio slabasan miris koji mu donosi vetar,a on cesto jedva primetnim pokretima repa pokazuje da nije bas najsigurniji,pravi je momenat da mu se pomogne u resavanju te enigme.To sam koristio da zajedno sa njim krecem u realizaciju i to do momenta kad smo i ja i pas sigurni da se ispred nas nalazi divljac.Tu se zaustavljam i mazeci ga uzivam u tom trenutku koji za mene i jeste prava marka(ne znaci da sam u pravu).U koliko divljac miruje i ja od psa zahtevam da miruje,a kad se divljac pokrene ucim ga da je prati ali uvek na udaljenosti dovoljno velikoj da je ne uplasi.Psi vrlo brzo ukapiraju da je to ponasanje koje je pozeljno u lovu i da takav rad donosi nagradu.Cesto sam gledao pse koji i na najmanji miris staju kao ukopani(sto je pozeljno)ali ne nastavljaju akciju(kule)za divljaci koja se izvlaci i na kraju ode nogom neprimecena pa njihovi vlasnici cesto misle da staju u prazno te da imaju los nos.To uglavnom nije tacno vec samo nisu pravilno uceni realizaciji ili nisu imali dovoljno "mozga"da sami povezu intenzitet mirisa sa blizinom divljaci.Kod mladih pasa to se i da tolerisati ali bi zreo i ulovljen pas morao da staje iskljucivo na meso.Desava se da pas stane i na svez trag ili logu ali su ta stajanja obicno jako kratka i pracena su brzim pokretima repa i pas nastavlja dalje.
Za mene je licno ogromno zadovoljstvo loviti sa psima jakog nosa ali je to ujedno i veliki izazov kod obuke takvih jedinki.Po pravilu ti psi su temperamentniji,skloniji divljanju i mnogo ih je teze imati u ruci od pasa slabog ili prosecnog nosa.Upravo taj nos je razlog njihovog neposluha jer sakuplja mirisne cestice sa velike udaljenosti i to ga tera u istrazivanje koje je cesto i izvan vidokruga,pa ih prosecni lovci koji nemaju vremena da se ozbiljnije posvete psima izbegavaju cesto ih nazivajuci "trkacima"Jos ako drze nosnik visoko prilikom pretrage(sto je odlika dobrog njuha)-milina za videti.Takav pas,kad se uradi odnosno zauzda,cesto zna da zameni(i zaseni) ceo copor prosecnih pasa.
Uvek mi je zao kad se od takvih pasa trazi da rade na 15-20m i na takav nacin se utope u masu proseka.Takve pse treba pustati da se "otvaraju"jer upravo je njihov njuh u kombinaciji sa mozgom garant da ce sacekati sa realizacijom bez obzira koliko bili udaljeni od lovca
U praktičnom lovu pas sa dobrim nosem često zna zasmetati ostalim lovcima pa i samom vlasniku jer odskače od ostalih, potrebno je kao što si rekao dooobra obuka i znanje vlasnika kako je provesti. Dešavalo mi se da sa istim psom imam problem jer ode predaleko pošto zbog kvalitetbog nosa zna da ispred njega nema ništa, a sa druge strane sa istiom psom se slatko nalovim iza prosečnih pasa. Treba dobro oko da se raspozna razlika između trkača i psa vrhunskog nosa.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
mrwo,nemam reči....sve si pogodio.... u pitanju je takmičarski pas koji naravno ide i u lov....moj prijatelj koji ga vodi je poznati kinolog i ovde na forumu al nebi da otkrivam, javiće se on i sam kad se prepozna.....dovešće on njega u red,nesumnjam u to al nekad, da ga gledaš ,tačno se vidi kako ga mirisi odvuku i ode daleko, onda on ni sam nezna šta hoće-ili lovnog psa ili takmičarca,zato je rekao da bi volio da ima slabiji nos....ima tu dosta posla skockat će ga on po njegovoj meri...... ker je vrh vidi se....al nezna kad je lov a kad je utakmica.
U praktičnom lovu pas sa dobrim nosem često zna zasmetati ostalim lovcima pa i samom vlasniku jer odskače od ostalih, potrebno je kao što si rekao dooobra obuka i znanje vlasnika kako je provesti. Dešavalo mi se da sa istim psom imam problem jer ode predaleko pošto zbog kvalitetbog nosa zna da ispred njega nema ništa, a sa druge strane sa istiom psom se slatko nalovim iza prosečnih pasa. Treba dobro oko da se raspozna razlika između trkača i psa vrhunskog nosa.
DakiNs .....po meni nije dobra kombinacija trkač vrhunskog nosa +praktičan lov....neko će reći grešim al ker ode,ne daleko već predaleko i nek stane tamo u marku,pa jel trebam pešačiti sto ili dvesta metara da bi podigao divljač (ako upošte vidim gde je stao)....jel nije lepše laganica....
Sam odlazak predaleko predstavlja problem posebno ako se ide popreko malih parcela koje su posejane različitim kulturama, tada je ponekad i 30 m previše. Kada sam pre tridesetak godina prvi puta izveo jednog setera na IUO, ovaj zaprašio nekih 200 m ulevo, pa isto toliko udesno, sagno sam glavu i očekivao diskvalifikaciju, ali sudijin glas me povratio ali u čudu. Njegov komentar bio je : Ovako dobrog psa odavno nisam video! Vidi kako se lepo otvorio. Ovo je do sada na IUO daleko najbolji pas.
Drage kolege, poklanjam kuju jakog nosa i sirokog trazenja jer mi smeta kad markira divljac na velikoj udaljenosti a smeta i ostalima iz grupe!!! Otac Balzak, majka Siti ( Erqule).Odlicna exterijerno, a kolega sa foruma Blackhunter je lovio prosle nedelje sa njom pa ce podeliti njegova iskustva!
Sale Voban kaže:
Drage kolege, poklanjam kuju jakog nosa i sirokog trazenja jer mi smeta kad markira divljac na velikoj udaljenosti a smeta i ostalima iz grupe!!! Otac Balzak, majka Siti ( Erqule).Odlicna exterijerno, a kolega sa foruma Blackhunter je lovio prosle nedelje sa njom pa ce podeliti njegova iskustva!
eh taj nos,i daljina trazenja.
kad ima divljaci,onda je i zuca dobar.
a kad nema,onda puca onaj kom ga ker rodi.
nije za svakog ker sa jakim nosom,cinjenica.
ali mislim da nije potreban za ravnotezu mozak kod psa nego svest kod lovca.
kljucna rec -vodic.4
treba znati gde se rasporediti u pogonu i kad ako treba privezati kera.
i nikad ga ne pustati da se otima kad nema terena,jer za njega lov traje od kad se kopca otvori.
i na kraju odabrati jedinku po svom temperamentu,a ne po opstim kvalitetima.
evo na mom primeru ,nikad nisam zaustavio psa po poletanju divljaci,ali nikad ga nisam tome ni ucio iako sam to nekad u zaru lova komandovao.
ceo lov zvizdim kao biper,a kad primetim da me pas ne konstantuje,ja lepo rasklopim pusku,pa ga lepo vezem.
nijedan se naucen nije rodio,ali sa svakim sam dosad imao lovove za pamcenje.
ove sezone 8 metaka 7 pogodaka u pustom lovistu,gde je svaki cetvrti lovac podigao pusku,i to sve pred svojim psima.
a sve su samo ne savrseno obuceni.
ali gde oni tu i ja,lovimo zajedno.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti
Kolege,sto se tice kuje koju poklanja Sale,mogu reci samo reci hvale...jedina mana koju kuja ima je ta sto nema dovoljno treninga i ide malo dalje..tako da ce trebati uloziti truda i rada da bi se kuja dovela u red...ostalo marka,aport,volja,nos sve je na jako visokom nivou...
Nabavio sam zenku Nkd jos imala je 2,5 meseca sada je 6 meseci izvidim je na teren i vodim je gde ima dosta jarebica po 20 jata dnevno joj nadjem mislim da je to ispravno da je umarkiram ali kako da je naucim aportu iz vode i u koliko meseci bi trebala da stane da markira?
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.