Ima simpatičnih štenaca u ovom leglu, videćemo kako će se razvijati i napredovati. Igrom slučaja ova mala je ostala kod mene, a i sestra joj je bila dopadljivog izgleda. U ovom uzrastu se mogu videti neke stvari kod njih, ali što se lova tiče, tu se nikad ne zna. Zato uvekk i čuvam, ako ne celo leglo, onda bar veći deo.
Juče sam izveo Sofi AFD, posle višemesečne pauze, kondiciju nema, ali srce ima. Ovde markirala zeca.
Kako "matora" gazi devetu godinu, vreme je da se razmislja o zameni, stigle su mlade snage na pokolon od kolege iz Kaca, kojem se ovom prilikom zahvaljujem na lovackoj solidarnosti. Cura, 7 meseci stara, marka na jarebice.
arnotije priložio:
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
Slabo izvodjen, roditelji su mu odlicni lovni psi. Uslovi su mu bili odlicni, mislim na negu i ostalo, ali u lov nije vodjen nikad, samo nekad u setnju... Razmisljam da ga uzmem i da ga dam na obuku ako ne budem mogao ja da ga obucim, ali ne znam da li da pokusavam.
Ako nije pokvaren lošom obukom i ako nije lovio , mogu se probuditi nagoni i da se lepo naloviš sa njim , nemoj davati nikome na obuku jer neće znati ko mu je vlasnik . Ako se odlučiš preporučujem ti da mu kao odraslom psu dan ili dva ne daješ hranu nego samo vodu i onda da ga prvi puta hraniš iz ruke . Prvih barem mesec dana ne izvodi ga iz boksa nego se maksimalno druži sa njim , maženje , hrana , tako će najbrže da te prihvati kao novog vlasnika . Za to vreme u dvorištu vežbaj dolazak na poziv sa obaveznom poslasticom , ali i da pas bude u to vreme gladan. Pokušaj da se sa njim igraš tako što ćeš mu bacati nešto za aport . Na temi Bretoni iomaš model koji pravim od dve čarape punjuene piljevinom sa uvezanim fazanskim krilima.Posle toga nedelju dve dana samo na povocu šetnja . Kada pas počne da se sa radošću odaziva na pozive izvedi ga u lovište ali sa kanapom od dvadesetak metara , da ga možeš vratiti ukoliko te ne posluša.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Đorđe, da je moguće, jeste, ali opet zavisi od mnogo faktora... Najverovatnije će tu biti potreban veći trud, ali opet ni to ne mora da znači. A jedno je sigurno, samo ako probaš sa njim, znaćeš kakva je situacija, a ako si u situaciji, probaj, jer ćeš mu bar prolepšati život, kad je već sve ove godine bio sprečen da radi ono za šta je predodređen.
Ako ne uspeš, biće kućni ljubimac, ne svojim krivicom.
Štenci rastu, pa evo Mrwa koja slika, slikao sam i ženkicu ponovo, a to nije lako, poprilično su lepši uživo, jer su ludi, pa se borimo oko slikanja...
Dea ( Aga x Sofi AFD )
I njen brat koji je naravno isto na "D", samo još nisam odčučio koje ime da mu dodelim od izabranih, ali i nebitno, jer se već odaziva na " Belošapić " , zbog te bele šape...
Djordje,ako nikad nije lovio i samim tim nije stekao lose navike,mozes se nadati uspehu pre nego da je lovio ali pogresno.Licno vec 6 godina gledam u grupi kuju koju je moj grupovodja dobio sa 18 meseci,a da nikad iz boksa nije izasla.U pocetku se plasila svega,ponajvise dece i povodca,ali kada je pocela da lovi i shvatila da joj je to u genetskom kodu zapisano generacijama,takvu ljubav i privrzenost nisam u zivotu video.Steta je samo sto je doticni nije iskoristio u priplodu,jer je pored izvrsnih urodjenih osobina i eksterijer na veoma visokom nivou.
Ako pokusas sa ovim psom,izbecices stenecu neozbiljnost i pubertet kao najtezi period u odgoju pasa(i dece pogotovo)jer odmah dobijas zrelu jedinku.Ako kao sto kazes nema losih navika,obuka bi sa malo strpljenja trebala ici kao po loju.Nema vece kazne za psa od ignorisanja i kad naidje na nekog ko ce mu posvetiti paznju,bezrezervno mu se predaje i uziva u svakom trenutku provedenom sa "spasiocem".Puno ljubavi i paznje sa njim ali nikako ne zaboravi da si ti UVEK alfa u vasem malom coporu,jer ce pas uvek pokusavati da zauzme to mesto.Puno uspeha ti zelim i javi kako ide
Darko ova slika u stavu me obali sa stolice i evo obecavam necu vise slika traziti jer sam sebi sipam so na ranu
Agu nebih vise komentarisao,a jos kad si predstavio Sofi kao stene odmah mi je zapala za oko kao onomad Balzak junior.Ova je kujica zaista kao lutka i sigurno ce usreciti buduceg vlasnika,jer se ovde krv jos dodatno pojacava i slaze na vec odlicnu bazu AFD pasa.Kao i uvek,teren ce biti pravo merilo,mada do sada Aga nije omasio pa i ovde mozemo ocekivati najmanje odlicne lovce.
Dobar vetar ti zelim i salim se za slike,samo postavljaj pa nek crknem
P.S.Ako moze koja rec o mladom Balzaku moze i na pp,ako imas info o njemu.
Mrwa, biće slika svakako, ali ne slikam ih baš često, pa kako budu rasli, prikazaću ih još koji put dok ne krenu na teren.
A verovatno misliš na mladog Colta, kad kažeš Balzak junior.
On sad ima 9 i po meseci, odlično građen kerić, biće na donjoj granici visine, jer i kao štenac bio najmanji, ali jako dopadljiv pas. Sad kreće sa njim prava obuka, a baš danas je otišao kod novog vlasnika.
Moram da pravim mesta za ove male, ima ih puno, ima i perspektivnih, veći deo čuvam, mala Dea jeste simpatična, a "ljuta" kao terijer, ima tu zanimljivih i mužjačića, videčemo u šta će izrasti, a ja sam optimista.
Iz ovog legla planiram i da ostavim nešto za sebe, jer Aga još malo pa puni 7. godinu, i treba mu zamena za takmičenja, a i neko da mu pomaže u lovu.
Evo Colta pred polazak kod novog vlasnika, jedna za uspomenu.
Ja sam mislio na Balzaka,Banditovog brata iz legla.On mi je u tom leglu bio favorit kao i Dea u ovom pa ako je ne ostavis sebi,skartiraj je pravac u Ridjicu.
Moj matori pas je na donjoj granici visine,bez eksterijernih mana,kockast i spakovan bas kao i Colt.I pored toga sto su se mnoge kolege bas nalovile pred njim,nikad nije bio favorit za parenje i nisam uspeo da sacuvam tu krv.Moja zamerka mu je nesto slabiji nos,a samim tim i stil,ali smo znali sastaviti po dve sezone i trocifren broj kljunova bez izgubljene divljaci.O uspesnim potragama za ranjenom srnecom divljaci sam vec pisao i tu je bio vise nego uspesan.Svi tvrde da im je rad najbitniji,ali kad dodje vreme parenja svi bi sa nekim lepotanom od 68-70 u grebenu i da izgleda mocno,a sto nema mozga i u polju je koristan koliko i magarac to nema veze.Tu je po meni i doslo do podele na "trkace" i "lovne"pse kao da se radi o dve razlicite rase.Da bi pas na gornjoj granici visine(a cesto su sa tezinom od 40kg) mogao da zadovolji mene u polju,morao bi da ima srce bika i pluca geparda,ali kao sto rekosmo svako nek drzi ono sto voli.
Dobar vetar nemdzije,trenira li iko(kad ja vec nemam vremena).Dajte slike sa treninga jer ce naleganje i pauza uskoro
Jes da nije NKD, ali je dobra krv i dobra rasa...
Ovo kaže poenterdžija, a pored toga sam ipak samo običan lovac, i van lova me NE interesuje kakav je ker na izgled i na izložbama, već samo kakvi su u lovu...
Nos i karakter na prvom mestu, a onda sve ostalo...
Mrwa, dogovoreno, ako do toga dođe, ide pravac kod tebe. Zasad Dea ostaje kod mene, mislim da loša biti neće, ali opet je pitanje koliko dobra će biti, pa od toga i zavisi da li će ostati duže, kraće, za stalno, a sve je u igri.
A ti mislio na mog Balzaka...
Da, on je iz legla od Age i Gale AFD, ali već 2 godine nije kod mene. I on i njegov brat Bandit su u isto vreme otišli za Italiju. Obojica trčali utakmice bez odstrela, jer sam ih posle lova za to obučavao, Bandit i dalje trči utakmice, a Balzak povučen i sada samo lovi.
On je bio lep pas, a visina mu je bila blizu gornje granice, jer je imao 65-66cm, ali je imao građu i srce da nosi to kako treba.
Ni ja ne volim ružnog psa, i da bi me zadovoljio na terenu mora da bude anatomski ispravan i dobre građe, zbog trčanja, stila, ali nikako na prvo mesto ne stavljam eksterijerne sitnice, već da taj eksterijer bude u službi rada. A lično volim pse, koji su do 64cm visine, ali ne bežim ni od drugih, samo ako su radni.
To ko šta pari me ne zanima, 100 ljudi, 100 ćudi, ali kakvu kombinaciju praviš, takve pse možeš i očekivati otprilike, tako da čovek treba da bude načisto sam sa sobom, šta mu treba. Ali ima tu i mnogo neznanja, pa se mnogi vode raznim pričama, i tako lutaju dugo u potrazi za onim što bi njima pasalo.
Znam da nisu kod tebe,a za Bandita sam znao da je kod g.Patrignania u kombiju(sto je ujedno i velika pohvala za tvoj rad sa njim) samo nisam znao da je i Balzak otisao za Italiju.Upravo taj tip glave(kod Balzaka) mi je i zapao za oko kad su poceli da rastu,a ova slika u stavu govori da je anatomski odlican(po meni dosta jaci od Bandita)sto je i potvrda da nije samo anatomija bitna ali je sigurno vazan segment u odabiru.Anatomija je izuzetno bitan detalj i kod pasa koji "samo love" i cesto smo svedoci koliko se psi sa na primer sedlastim ledjima brze umaraju.Umoran pas,da li zbog anatomskih nedostataka ili nedostatka kondicije pocinje da skracuje petlje,tesko dolazi do vazduha pa samim tim i slabije koristi nos i vec do dorucka zavrsava vodicu iza nogu ili sto je jos gore osvaja teren pravolinijski i pri tom cesto izbija divljac.Na zalost malo lovaca posvecuje paznju fizickoj pripremi,narocito zrelijih pasa,za koje to moze u prvim lovovima da bude pogubno.
Tomash ,znam da deda trenira Zuleta(ali za sada samo u sakupljanju krpelja),ali ga nece reklamirati dok ne dodje lov prepelica.Onda ce da ga izvuce kao keca iz rukava jer matori Zik odavno ne lovi,a Aka sa onom kilazom nikako nije za letnje lovove.Docice i avgust,pa se ove godine mozda i okupimo u nekom lovu na prepe,ako nista drugo da slusamo kako glavni vice mooojaaaa
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?