Prvo, nije ceo problem u površini lovišta. Sistem gazdovanja je takodje bitan.
Drugo, ekonomski snažnije države i narodi mogu da finansiraju održivost manjih lovišta uz plaćanje zakupa. Treba biti svestan ekonomskih mogućnosti lovaca Srbije i lokalnih samouprava.
Treće, svedoci smo kako se završila privatizacija dobrog dela privrede, pa se problemi vuku deceniju i više. Zar ništa nismo naučili, pa sad treba da istu grešku napravimo da se privatizuje prirodno bogatstvo države - lovišta i divljač? Niko me neće ubediti da u ovim sadašnjim okolnostima eventualna privatizacijja lovišta neće doneti probleme vezano za ono naše čuveno 'svi smo jednaki, ali su neki ipak jednakiji'.
Četvrto: kome trebaju osiromašena lovišta i očerupani fondovi divljači?
Peto: zbog čega ovaj predlog Zorana Ristića nije iznet pred organima LSV kada je pre nekoliko dana formirana radna grupa za izradu predloga izmena ZODL? Zašto se ćutalo, kada je RIstićev predlog po mojim saznanjima napravljen početkom juna?!? Da li neko ima neko suvislo obrazloženje i odgovor na ovo pitanje?
Šesto: šta mislite koliko nas lovaca bi imalo želju i bilo u prilici da nastavi da se bavi lovom, kada bi se najbolji reviri privatizovali, a održavanje ostalih revira uz zakup bilo preskupo zbog slabog fonda divljači?
Meni se čini da navodeći primere iz drugih zemalja, često uzimamo samo one delove koji nam se dopadaju, a niko ne pogleda širu sliku (broj lovaca, fondovi divljači, visina zakupa u odnosu na troškove poslovanja, uslovi u okruženju - privredni, regulativni, socijalni, itd.).
Šta mislite zašto u Vojvodini, na primer, Miodrag Kostić ili Matijević nisu ustanovili lovište na svojoj zemlji? Šta bi se desilo sa LU i lovcima da su to uradili? Ko bi čuvao divljač i kako-tako razvijao lovišta?
Ovim predlogom se, ako prodje, po mom mišljenju stvara mogućnost i opasnost da se najbolji delovi sadašnjih lovišta izdvoje i prepuste stihijskoj privatizaciji, neki bi rekli tajkunizaciji, dok bi lovcima ostali lošiji delovi, po ceni zakupa koju bi morali da plaćaju (npr. 0,5 evra/ha),
Uh yebem ti zivot,opet sam na zalost bio u pravu kad sam tvrdio pre dve-tri godine da se priprema tajkunizacija lovista po receptu tajkunizacije zem.zadruga.Usitnjavanje,maznjavanje pa sahranjivanje.Kako drugacije objasniti nebrigu drzave za nesto sto je njeno vlasnistvo.Jedino ako neki predstavnik iste te drzave treba to vlasnistvo sutra da kupi ili zakupi za tepsiju ribe,jer je vlasnistvo u dugovima do guse.Kako je krajem 90-tih drzava ubijala zadruge vestackim obaranjem cena polj.proizvoda,tako danas ubija lovista sistematski,pocev od onog,u svetu po glupostima cuvenog ZODIL(koji je aminovala kompletna nasa struka(s.erem im se u diplome) do raznoraznih pravilnika,povelja,deklaracija i drugih gluposti kojima je jedini cilj ometanje lovaca u gazdovanju lovistima.Pa da li je neko mislio da je to sve slucajno,da su nasi lovacki i stranacki prvaci toliko udareni u glavu da ne znaju da srljamo u sigurnu propast.Sve je to dobro osmisljen plan nekih interesnih grupa koji ce svoje ruzno lice uskoro i pokazati.
I da ne zaboravim jos jedan bitan faktor u propadanju lovstva a to smo na zalost mi lovci.Mi koji im to sve odcutimo u zamenu za ukradenu srnu ili dva zeca preko kvote.Sitne smo duse i to cemo debelo platiti,ali ne samo mi vec i generacije koje dolaze posle nas i cije ce se ucesce u lovu ogledati u ciscenju cizama i pusaka lokalnim serifima jer radeci za minimalac nece moci ni da sanjaju da stanu rame uz rame sa odabranima.
Dobar vam pogled braco lovci uz pitanje,koliko to ima od doopeta do glave kad jos ne stize,a kad ce ne znamo?
@vuki
Ja sam pre svega mislio na resenja oko strucne sluzbe....Ako sam dobro shvatio, za lovnika je dovoljno da je u srednjoj skoli slusao predmet lovstvo, a za lovocuvara da je prosao kurs koji sprovodi savez....I ni jedan nije obavezno u radnom odnosu....Jedino planska dokumenta izradjuje lice sa licencom....
Drugo, zakupnina je utvrdjena u visini 50% vrednosti odstrela predvidjenog LO ili GPGL....ovo je odlicno resenje iz vise razloga....realni planovi, realna cena zakupa u zavisnosti od boniteta lovista......
Trece, lovista ustanovljavaju zupanije, a kod nas bi mogle opstine....
E sad kada bi se to primenilo na sadasnje stanje kod nas to uopste ne bi bilo lose, zar ne?
A jos kada bi se lovista i LU vratila opstinama?
@Lala
Sumnjam da ce Risticev predlog naici na odobravanje u Vojvodini....
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac75 kaže:
E sad kada bi se to primenilo na sadasnje stanje kod nas to uopste ne bi bilo lose, zar ne?
A jos kada bi se lovista i LU vratila opstinama?...
U organizacionom smislu, naš pandan hrvatskim županijama bi bili okruzi, koji bi mogli da ustanovljavaju lovišta po opštinama u okviru okruga. Ako spustiš ustanovljenja i dodelu na nivo opština, onda će svako selo imati lovište, a to je opet neodrživa fragmentacija. Po meni, najniži nivo za ustanovljenje i dodelu bi bio okrug, a u operativnom smislu lovišta bi bila po opštinama, bez one gluposti o maksimumu površina (2000 - 10000 ha). To je paušalno odredjivanje, koje ne uzima u obzir konfiguraciju lovišta, bonitet, održivost gazdovanja, biodiverzitet jednog lovišta, broj lovaca, nego samo površinu kao odlučujući faktor. Glupost! Šta bi nekom u Vojvodini, npr., trebalo mikro lovište sa tablom od 2000 ha čiste oranice ravne kao tepsija bez ikakve remize? Šta tu može od divljači da bude? Da dočarate sebi, 2000 ha predstavlja tablu veličine 5 x 4 km!!! Šta je to? Pa jedna grupa u sadašnjim LU lovi u lovnom danu na takvom jednom terenu! Koliko takvih površina imate u dosadašnjem lovištu? I svaka takva površina da bude jedno posebno lovište? Naravno da će oni koji imaju novca i volju da zakupe lovišta prvo pokupiti one dosadašnje revire koji obiluju divljači, a to su uglavnom oni delovi dosadašnjeg lovišta koji imaju vodu, hranu i zaklon za divljač.
Na kraju krajeva, onim nesretnim Šormazovim Statutom su i formirani lovni okruzi.
Bilo kakvo rešenje za izmeštanje lovočuvarske i stručne službe sa grbače korisnika lovišta je bolje od sadašnjeg statusa. Defintivno se MORA rešiti problem i nonsens da zaposleni u LU kontroliše svog poslodavca, od kojeg dobija naloge!?! Kontrola mora biti eksterna, ali ostaje nejasno kako izvesti to prebacivanje (izmeštanje) i prebaciti lovočuvarsku službu na teret lokalnih samouprava, kada je zabranjeno novo zapošljavanje po opštinama. Jedina mogućnost u trenutnim okolnostima ostaje da se postojeće poljočuvarske službe osposobe i za poslove lovočuvara. Koliko će to biti efikasno, drugo je pitanje i zavisiće od slučaja do slučaja. I još da se obavezno vrate lovočuvari volonteri, to bi puno značilo.
Sremac75 kaže:
Sumnjam da ce Risticev predlog naici na odobravanje u Vojvodini....
Kako čujem, posle Braničevskog lovnog okruga, poprilična frka se digla i na Niškom lovnom okrugu, juče. I tamo su ljudi izgleda 'otkačili' kad su videli Ristićev nacrt predloga izmena koji se pojavio u opticaju. Da podsetim da je sednica Komisije LSS za uzgoj divljači koja je bila zakazana za ponedeljak, 29.06., otkazana, a na toj sednici je trebalo da se raspravlja baš o ovom nacrtu predloga! Da li je to neko možda pustio 'probni balon' da vidi reakcije, po sistemu APP (ako-prodje-prodje)?
Slična reakcija kao u Braničevskom i Niškom lovnom okrugu na Ristićev nacrt predloga, barem po šuškanjima i pričama koje su stigle do mene, je izgleda usledila i iz Kragujevca, iz LSCS!
Izgleda da se Ristić propisno ugruvao sa svojim predlogom.
Nisu lovcima potrebni zeleni ni kojekakvi posmatrači , ni "rigorozni" zakoni EU, dovoljni su im LoSoVi i LoSoSi ! Njihovim radom garantovano lovstvo i lovci nestaju !
Ih bre kako vas nije sramota!
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Sremac75 kaže:
A jos kada bi se lovista i LU vratila opstinama?...
U organizacionom smislu, naš pandan hrvatskim županijama bi bili okruzi, koji bi mogli da ustanovljavaju lovišta po opštinama u okviru okruga. Ako spustiš ustanovljenja i dodelu na nivo opština, onda će svako selo imati lovište, a to je opet neodrživa fragmentacija.....
Окрузи код нас немају никаква извршна овлашћења као што имају жупаније код њих, тако да ни ово не би могли да одраде.
Што се тиче установљења, то не значи да би свако село имало ловиште, него да би могло да постоји једно ловиште на територији једне општине а да свако село има свој ловни ревир....као што је то некада било....
1 ловиште, 1 ловна основа, 1 годишњи план који би се односио и на сваки ловни ревир посебно, 1 управник (уз минималну накнаду), за сваки ревир ловочувар (волонтер или уз минималну накнаду), 1 закупнина у висини 50% планирабног одстрела, подељена на сваки ревир посебно у зависности од планираног одстрела у том ревиру.... или нека слична варијанта....
или
4 ловишта, 4 ловне основе, 4 годишња плана, 4 управника (у радном односу), 4 ловочувара (у радном односу).....
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac75 kaže:
Што се тиче установљења, то не значи да би свако село имало ловиште, него да би могло да постоји једно ловиште на територији једне општине а да свако село има свој ловни ревир....као што је то некада било....
Ukoliko bi prošao ne daj Bože onaj predlog o ograničenju površine lovišta na max. 2000 ha, upravo tako bi bilo: svako selo bi imalo lovište!
Što se tiče ustanovljenja jednog lovišta na teritoriji jedne opštine sa revirima u okviru katastarskih granica naseljenih mesta u okviru opštine, to je u redu, nisam rekao da imam nešto protiv toga, naprotiv, onda se tu nema šta puno filozofirati; jednostavno Zakonom kažeš da su granice lovišta identične sa granicama opštine, osim ako teritoriju opštine ne preseca autoput ili veliki vodotok (reka, kanal) onda budu dva lovišta, i rešena stvar.
Meni i dalje ne ide u glavu čiji interes je u stvari zastupljen u onom Ristićevom pisaniju, i čiji interes on uopšte zastupa sa pozicija predsednika komisija za uzgoj divljači u oba saveza? Sudeći po posledicama koje bi takav predlog mogao izazvati, ja ne vidim nigde neki interes lovaca ili LU, a bogme ne vidim ni javni interes da se takva ideja uopšte pojavi.
Poštovani lovci, ta ideja da se lovište poklapa sa katastarskom opštinom ima dobre strane koje je nabrojao Sremac ali u prošlosti bilo je mnogo problema: prvo veličina opštine, primer B: Palanka i B. Petrovac. Velika razlika u površini , broju naselja ili MZ i broju LD. Neka sama L.D. odluče da li mogu sama da se održe imaju li računicu da se udružuju sa komšijama ili nemaju. Primer B. Palanka i Pivnice nemaju ništa zajedničko, lovišta udaljena jedna od drugog struktura različita i opet praviti udruženje sa 13 LD je greška. Praksa je pokazala da je najbolje 2-3,4 susedna L.D. da se udruže ako ne mogu sama da se izdržavaju kao udruženje.Nama je praktičnije da se udružimo sa LD. iz Lalića, Savinog Sela sa kojima se graničimo i imamo slične probleme i lovne osnove. Ne mojte opet da pravimo greške iz prošlosti. Na jednom savetovanju U Despotovu Stariji lovci su isticali da je najbolje u lovstvu bilo kada je svako društvo gazdovalo svojim lovištem ili revirom. Konsultujte bazu i lovce koji su rukovodili lovstvom po tri zakona o lovstvu i divljači, pa na osnovu svega pišite nova rešenja i ne vraćajte se na staro, što nije bilo dobro. DOBAR POGLED:
Чика Перо,
тачно је да је било и лоших страна ранијег система, али ово што сам ја написао није искључиво..... наравно да може у великим општинама бити и 2 или 3 ловишта...
Али и сам знаш да је један од највећиг разлога за цепање некадашњег ЛУО Бачка Паланка била жеља појединих преЦедника (само) ловачких друштава да постану преЦедници (велики) ловачких удружења.
И одма' су неки "прогледали"...нова кола (џипови, пасати), мотори,, чамци, викендице....
Па ево једног су у међувремену и раскринкали и отерали, тако да сада није више ни ловац .... а тај је био најгласнији да се осамостали....
Испало је да је велико ловиште, што је по мени имало више добрих него лоших страна, уситњено због сујете појединаца која је дебело подржавана од стране "другова челника" ЛСВ-а.
Могло се и раније све боље организовати, да се нико не осећа угроженим.... нпр. :
- број ловаца у ЛД = број гласова у УО
- планирани одстрел за свако ЛД
- плаћање обавеза за ЛУ у зависности од планираног одстрела
-....
Poš.Nikola!
Ne treba uzimati izuzetke kao pravilo, da ne pričamo o tome ja sam znao pre... da će to tako završiti. Nego treba gledati šta je bilo dobro+; šta je bilo loše- pa onda sesti i pisati predloge da se menja ono što ne valja za pojedinca, društvo, udruženje i za lovstvo u celini. Nikada ni jedan zakon neće zadovoljiti sve ali neka odgovara većini i da podstiče razvoj lovstva, to je jako teško napisati. Ima jedan dosta dobar predlog kod Jeremije na forumu, treba ga pročitati. Ovo što Vi radite(Vas nekolicina) TO TREBA DA RADI NAŠ SAVEZ, LSV koga plaćamo previše da ne može da okupi nekoliko ekipa da obiđu sve lovce u Vojvodini i razgovaraju sa njima a onda pišu šta treba menjati a šta ostaviti. Da te ne davim trebal ibi da sednemo i da predložimo šta da se menja u Zakonu. Ali ništa dobro se ne može "IZRODITI" bez mišljenja lovaca. DOBAR POGLED "AL JE TEŠKO NEŠTO MENJATI I TO NABOLJE".
Kako je to moguće da takav jedan predlog Ristića nije prezentovan lovačkoj javnosti pre upućivanja u Ministarstvo, sada je već kasno samo možemo da kukamo ako i kada ga ugledamo. Takav predlog Ministarstvo gleda kao da dolazi od lovaca a 99% lovaca se sa tim ne slaže.
Ajde Lalo podržavamo te svi ako možeš nekako da iskopaš taj prelog bar da vidimo šta nas čeka i šta je to napisano.
Kao što je Bačvanin 55 napisao i ja sam od starijih lovaca čuo aili iz dostupne dokumentacije naslutio da su zlatnija vremena bila kada su Opštine dodeljivala lovišta na gazdovanje i kada je svaka katastarska opština imala lovište/lovni revir, u svakoj opštini je bio lovni inspektor a svaka opština je imala Opštinski lovački savez koji je koordinisao radom Lovačkoh društava u naseljenim mestima. Konkretno za moje mesto koje ima nešto oko 10.000Ha katastarske površine tada je formirano lovište Greda se zvalo i bilo je površine 7.800Ha ostalih2.200Ha je pripalo Gradu Zrenjaninu i okolnim LD ima koji su imali manje k.o da bi otprilike svaki revir bio što približniji gde se moglo, i dan danas u arhivi imam Lovnoprivrednu osnovu lovišta Greda, ali to nije sad važno tada je Tito bio živ i nije se baš tako bahato moglo raspolagati društvenom imovinom (mada je toga bilo i za njegovog života ali u daleko manjoj meri nego što se sada dešava)...
Iskreno od LSV nisam ni očekivao nešto pošteno i dobro a naročito od lovačkih "veličina" . Setite se šta su uradili pre nekoliko godina kada su krojili nove granice lovišta. I to još neki poštuju iako je protuzakonito .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Cadara kaže:
Kako je to moguće da takav jedan predlog Ristića nije prezentovan lovačkoj javnosti pre upućivanja u Ministarstvo, sada je već kasno samo možemo da kukamo ako i kada ga ugledamo. Takav predlog Ministarstvo gleda kao da dolazi od lovaca a 99% lovaca se sa tim ne slaže.
...
Није то отишло у министарство...бар се надам....то је наводно достављено ловним окрузима у централној Србији на изјашњавање.....
А ево и дела предлога-мишљења-размишљања проф.Ристића :
Mišljenje - razmišljanje
dr Zoran A. Ristić
Predlozi izmena i dopuna Zakona o divljači i lovstva
...
...
... 4. Prilikom razmišljanja koja bi ta sredstva bila kada se zakupljuju lovišta treba videti da se prvo odrede minimalne količine lovišta koje mogu da funkcionišu, ili ići na veličinu katastarskih opština. Veličina lovišta bi trebala da se kreće od minimuma, kako je i sadašnjim zakonom predviđeno 2.000 ha do maksimuma 10.000 ha.
5. Kada se razmišlja o zakupnom sistemu za otvorena lovišta onda treba predložiti i minimalnu cenu po hektaru i ona bi trebala da se kreće od 0,50 do 1,00 evra, i za ovo bi trebalo da se na bazi broja vrsta divljači i prolećnog fonda izrade kriterijumi, koje će lovište biti u prvu (1 €) a koje u drugu kategoriju (0,50 €). Za šumska lovišta predlaže se 1,50 € po ha, dog za ograđena lovišta to bi trebalo da bude 2 € po ha.
...
...
8. Kako navodi dr Srđa Dimitrijević: "Sva lovišta treba da idu na javnu aukciju (po istom modelu kao što se vrši aukcija državne zemlje), koja je javna, i otvorena za sva pravna i fizička lica, domaća i strana, koja će ukoliko dobiju na aukciji biti u obavezi da u roku od dva meseca, do sklapanja Ugovora o zakupu, formirati Preduzeće za delatnost gazdovanja lovištem. Prednost pri dodeli imaju samo i isključivo vlasnici ribnjaka i zemljišta koji su u kompleksu od preko 500 ha na kojima se lovište ustanovljava. Ukoliko se ne nađe zakupac na prvoj Aukciji, Opština snosi troškove lovišta i lovočuvara i obavezna je da svaka 3 meseca raspisuje konkurs do dodele lovišta".
Napomena: otvorena lovišta se dodeljuju na gazdovanje na 10 godina a ograđena lovišta na 20 godina, ili ako se lovišta daju u koncesiji onda treba da se daju na period od 20 godina.
Svako lovište mora da ima u stalni radni odnos jednog lovočuvara i upravnika lovišta.
Novi Sad, 15. jun 2015. godine
...
...
8. Kako navodi dr Srđa Dimitrijević: "Sva lovišta treba da idu na javnu aukciju (po istom modelu kao što se vrši aukcija državne zemlje), koja je javna, i otvorena za sva pravna i fizička lica, domaća i strana, koja će ukoliko dobiju na aukciji biti u obavezi da u roku od dva meseca, do sklapanja Ugovora o zakupu, formirati Preduzeće za delatnost gazdovanja lovištem. Prednost pri dodeli imaju samo i isključivo vlasnici ribnjaka i zemljišta koji su u kompleksu od preko 500 ha na kojima se lovište ustanovljava. Ukoliko se ne nađe zakupac na prvoj Aukciji, Opština snosi troškove lovišta i lovočuvara i obavezna je da svaka 3 meseca raspisuje konkurs do dodele lovišta".
Napomena: otvorena lovišta se dodeljuju na gazdovanje na 10 godina a ograđena lovišta na 20 godina, ili ako se lovišta daju u koncesiji onda treba da se daju na period od 20 godina.
Svako lovište mora da ima u stalni radni odnos jednog lovočuvara i upravnika lovišta.
Novi Sad, 15. jun 2015. godine[/color]
Ovakvu glupost moze da izvali ozbiljna b....a,
Kao da se nezna kako prolazi licitacija državnog zemnjišta po Vojvodini, neki zemnjoposednici(500ha) u Vojvodini su poorali i popalili svu trsku da dođu do što više hektara BEZ NADOHNAĐIVANJA Državi i sad da oni imaju prednost u odnosu na LD/LU koja su godinama nešto ulagali u to lovište!
A tek kada je reč o minimumu i maximumu, što će oni koji imaju u svojoj K.O preko 10000ha??? Trebalo bi prvo srediti katastar prema današnjoj sitiaciji na terenu(današnja podela je od pre par desetina godina), šta sa onim K.O koje seku Autoputevi, Reke,....itd, gde jedno lovište nije u istom lovnom podrucju?
Primer reke Tise kao prirodne granice nekima nije predstavljo nikakav problem da naprave ipak ono što su zamislili?????
A tek ovo: "Sva lovišta treba da idu na javnu aukciju (po istom modelu kao što se vrši aukcija državne zemlje), koja je javna, i otvorena za sva pravna i fizička lica, domaća i strana, koja će ukoliko dobiju na aukciji biti u obavezi da u roku od dva meseca, do sklapanja Ugovora o zakupu, formirati Preduzeće za delatnost gazdovanja lovištem"
To je po modelu konkurisi- ne koštate ništa a ako dobiješ onda ćeš osnovati preduzeće, što u prostom logikom znači :"izjednačavamo te sa postojećim Lu koja već sve imaju i oni nemaju nikakvu prednost u odnosu na "TEBE"- model koji nam je svima poznat, konkuriši za neki posao i onda ćeš osnovati Firmu?
Ništa se nije novo desilo - opet ce se zastupati odredjene interesne grupe(Privatničke) a ne lovaca.
Kada sam 10.06. na naslovnu stranu Srbijalov portala postavljao vest o pozivu Ministarstva da se što više subjekata uključi u posao izrade izmena Zakona o divljači i lovstvu, napisao sam i sledeće:
'Ostaje da se vidi da li će se ova prilika za izmenu Zakona o divljači i lovstvu iskoristiti za poboljšanje situacije u lovištima i za olakšavanje rada lovaca i lovačkih organizacija, ili će se svoju šansu potražiti neke interesne grupe ili pojedinci u lovstvu, kako bi neke odredbe i izmene prilagodili ostvarenju svojih interesa, a ne interesa svih lovaca, lovišta i divljači. Na lovcima, a i na nadležnima u Upravi za šume, je da ne dozvole da se dogodi ovaj drugi scenario i da na vreme prepoznaju aktere koji umesto opštih ciljeva i opšteg interesa zastupaju manje ili više otvoreno neke druge interese!'
Tačno sam znao da će neki ljudi da se zatrče i da probaju da proguraju i ovakve stvari, kao što je Ristić pisao!
Lovci su prepoznali taj pokušaj, sada ostaje da se vidi da nadležni u Ministarstvu ukapiraju da ovi Ristićevi i slični predlozi drugih nekih ljudi jednostavno 'ne piju vodu' i nisu ni u javnom interesu, a ni u interesu lovaca i lovačkih organizacija!
Ne znam da li će lovački savezi, pre svega LSS i LSV, reagovati na neki način i zahvaliti se idejnom tvorcu (ili nečijem glasnogovorniku?) na ovakvim predlozima! Razmislite malo samo o dugoročnim mogućim posledicama ovakvih predloga!
Neka ranija iskustva nas uče da i ono što mislimo da ne može da se desi, u Srbiji 'zemlji čuda i neslućenih mogućnosti' itekako može da se desi! Da ne bude posle nekih iznenadjenja - treba reagovati momentalno!
Po Ristiću jedno lovište prosečnog LD u Vojvodini 7.800Ha pored reke Tise, početna cena bi bila 7.800eura, ili ti cca 1.000.000 dinara ili ti vrednost 35 solidnih srndaća (koliki bi bio i maksimalni dozvoljeni odstrel sa srnama i lanadima u prosečnim lovištima) minimalna plata lovočuvara sa samodoprinosima i upravnika lovišta sa republičkim minimalcem još 1.000.000 dinara, a gde su ulaganja u opremu, vozilo, nabavka fazana, hrane za divljač, itd, itd takvo prosečno LD ima 60-tak članova pa samo 2.000.000/60=33.000 dinara po glavi samo da se izlicitira po početnoj ceni, u ovoj zemlji gde je prosečna plata ljudi koji rade 40.000 dinara (ne znam gde nađoše taj podatak, kad profesori sa VII stepenom imaju toliko) to je nemoguća misija opcija građanskog lovstva. Tu da se radi sve po Zakonu nemaš ti divljači da izloviš da pokriješ samo osnovne inpute ( a nema ni turista koji bi nešto i platili), znači to kada bi uzeo neki biznisMEN taj bi morao da čisti sve redom, ili da negde gaji u nekoj farmi i da namešta pitomu divljač nekom turisti pa da se pokrije. Zeca nema u Vojvodini pre bi njega trebalo zabraniti i redukovati lov......
Ne upustajuci se u neko mlacenje prazne slame ovaj izvod iz predloga cenjetog nam profesora je najobicnija GLUPOST.
Krenucu od nonsensa otvorena i zatvorena lovista je totalno fizicki ne izvodljivo jer ili su ZATVORENA (ogradjena zicom po zakonskim normativima ili su otvorena bez ikakvih ograda,i kao takva u njima se divljac ne moze KONTROLISATI a to bi znacilo potpuna sloboda zivota i kretanja koje sa opstankom divljaci dolazi.
Drugi nonsens koji je mnogo znacajniji i bitniji je zadiranje u privatnu svojinu vlasnika zemlje i posedovaoca parcela pod raznim zasadima kultura.
A ovo sto je nekom DRmoseru palo na pamet da prejudicira da je sva nepokratnost nad zemljom imaginarno "vlasnistvo"drzave(citaj tajkuna) i da sa tudjom imovinom moze svojevoljno raspolagati i davati je u zakup ili ostale oblike privrmenog vlasnistva je nesto cega bi se i b...la posramila.
Na kraju samo da pitam onako usput a gde je odobrenje(koje bi se steklo tek nakon potpisivanja pojedinacnog ugovora saa vlasnicima zemljetj.parcela u nekom ataru) i nadoknada vlasnicima na kojoj ta divljac zivi?
Narodni poslanik Nenad Čanak u Skupštini Srbije postavio pitanje Vladi Srbije o opravdanosti zabrane lova na afričku grlicu, koju je donela ministarka poljoprivrede pre nekoliko dana. Odgovorio mu je premijer Vučić.
Predsednik LSS i narodni poslanik Dragan Šormaz nije ništa pitao ministarku ili premijera povodom ovoga. Nije ništa pitao ni zamenik predsednika LSS Milan Kovačević, takodje narodni poslanik.
Zahvaljujem kolegi MMilošu koji je 'iskopao' ovaj video snimak.
Evo kako je postavljeno pitanje i kakav odgovor je usledio:
Ma jok tebra, vaznija je Africka grlica, a i Talijani pa da pored grlice pobiju i sve ostalo,sto leti i sto ne leti . A vi ste gospodo dramaticno pogodjeni zabranom lova na grlice toliko da ste ocekivali da se premijer zaplace. Naravno da je smesno kada u Parlamentu zemlje sa milijardu zaebancia neko pomene Africku grlicu. Na to je Canak i racunao. Realno mislim da ga zabole.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?