Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovačke puške petlare

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovačke puške petlare
canis aureus

DakiNS kaže:
Šta kažete za bakicine cevke

... kI pasja mooda Grin
bolje da ih maestro malo matira da ne šljašte i ne bacaDu odsjaj u oči na druge lovce Stari
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

DakiNS
 Pa i treba da ih zaslepi inače nije PamelaGrin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

canis aureus
 ... ee ako Ivica 'vako glavu odradi to će već da bidne nešta ...
Shock
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

DakiNS
 Ajde ga ti onda nagovoriGrin

Ali pod uslovom da ne moram prodati kuću sa sve tarabomHaHaHa

Podunavac
 Rođo daj celu sliku da vidimo i ostatak. A cevi su izgleda namazane slaninom kad se ovoliko sjaje. Pazi da ti ih u lovu kerovi ne oglabaju.Grin
Tri prsta 2Kolce

Predator

DakiNS kaže:
Šta kažete za bakicine cevke

Jeli to Pamela napokon stigla sa depilacije, nadogradnje, manikiranja, pedikiranja, lakiranja, anticelulit masaže, pirsinga, frenča, solarijuma, emancipacije, pettinga, liftinga, reugradnje silikona i šminkanja? Hmmm

Sasvim prirodno

ficha007
 Sledi deo teksta iz "Kalibra" koji nosi naziv: "Ruskinje se prolepšale" u kojem je između ostalog Vlada Mitrović opisao i pušku IŽ 43KH

"...Piše: Vlada MITROVIĆ
Naši lovci se s pravom smatraju za dobre poznavaoce ruskih lovačkih pušaka IŽ - Baikal. To i ne čudi, jer je ovo pouzdano i dugovečno oružje uvek odgovaralo kupovnoj moći domaćih lovaca, a učinak u lovu i radni vek je na nivou mnogo skupljih lovačkih pušaka sa Zapada. "Iževski mekaničevski zavod" je ogromna fabrika oružja, čiji razvojni biroi svake godine izbacuju na tržište nove modele. Generalni distributer IŽ - Baikal oružja za ove prostore, "Snajper" iz Beograda, u poslednjem kontingentu iz Rusije dobio je i tri veoma interesantne puške: dve kratke sačmarice i jednu malokalibarsku. Odmah smo zamolili direktora Snajpera Dragana Savića, da nam omogući da detaljno pregledamo i upoznamo ove puške...

ZA LOV I SAMOODBRANU

Sačmarica položara IŽ MP-43 KH, kalibra 12/70, sa spoljašnjim udaračima ima veoma kratku cev od 510 mm. Veoma neobično, tako kratke cevi su opremljene izmenljivim čokovima. Komplet čini limeni ključ za montažu i tri čoka: 1/1, 1/2 i 1/4. Ovo su univerzalni čokovi za sve ruske IŽ Baikal puške i mogu da se dokupe i ostali po želji. Horizontalne, iznutra tvrdo hromirane cevi su spojene monoblokom na čijem donjem delu se nalaze dva široka Purdey ključa, dimenzija 9x4 mm. U žlebove dubine 4 mm na oba ključa ulazi donja, pomična dvozuba ploča, kojom se komanduje gornjom polugom, koju u literaturi nazivaju i Vestli-Ričards poluga. Cevi sa donje, spaja puni donji prut, a sa gornje - prizmatična nišanska šina širine 8 mm. Na prednjem kraju ove nareckane šine je aluminijumska mušica prečnika 3 mm. Između cevi je smešten široki obostrani izvlakač, koji pri prelamanju cevi simultano povuče iz ležišta obe čaure. Rusi primenjuju klasično bušenje duše cevi od 18,4 mm i strogo po C.I.P. Upisuju vrednosti radnih pritisaka od 65 MPa (približno 650 bara). Na baskuli dimenzija 120x57x40 mm na bočnim stranama nalaze se pločice koje sa spoljašnje strane nose udarače (čekiće), a sa unutrašnje se nalazi kinematski deo udarnog mehanizma. Ovi čekići nazivaju se još i kokoti, orozi... Imaju novi dizajn, koji se razlikuje od dosadašnjeg oblika. Znatno su niži, utopljeni u visinu baskule, a uvis izviruju samo "repići" na koje postavljamo palac prilikom zapinjanja.
Rusi su rekonstruisali i viševekovno rešenje smeštaja sklopa udarnih igala sa zadnje strane. Umesto komplikovanog urezivanja navoja sa zadnje strane, instalirali su ovaj sklop sa čeone strane baskule. Okrugla pločica sa ekscentrično izbušenim otvorom za udarnu iglu, nosi iglu i njenu povratnu oprugu i osigurana je pomoću dva mala vijka. Tačka udara čekića je sada znatno niža od klasičnog rešenja. Spoljašnji udarači ove puške ne mogu se kretati iz nultog položaja prema kraju udarnih igala, sve dok obarač nije povučen do kraja. Pored te mere sigurnosti (uobičajene za sve orozare), Rusi su ovde ugradili i automatsku kočnicu, smeštenu na vratu kundaka. Pre pucanja je neophodno pogurati dugme kočnice u prednji položaj. Desnu cev opaljuje prednji obarač, a levu zadnji. Prelamanjem cevi ne dolazi do automatskog zapinjanja spoljašnjih čekića, već ih je neophodno zapeti rukom. Prilikom ručnog relaksiranja - otpuštanja udarača, treba biti oprezan i najsigurnije je ovo raditi pri prelomljenim cevima.
Ova kratka puška ima masu od 3,1 kg, trzaj pri opaljenju metka 12/70 je osetan, ali podesiv. Nemački orahov kundak ima bakelitni potkov sa natpisom Baikal. Puška se rasklapa na klasičan način, povlačenjem poluge na potkundaku. MP-43 KH, sa cevi od 510 mm je prvenstveno oružje namenjeno samoodbrani, pratnji novca i C.A.S. sportu (kaubojskom akcionom pucanju). Izmenljivi čokovi ga, ipak, čine upotrebljivim i u lovnim situacijama, naročito na kraćim rastojanjima. Tu je i mogućnost šumskog lova divljih svinja jedinačnim projektilima. Mnogi ljubitelji položara sa orozima, rado će prihvatiti ovu pušku
..."
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

ficha007
 Ova puškica u "Snajperu" u kalibru 12/70 sa promenjljivim čokovima i dužine cevi od 711mm košta oko 61-62.000 dinara što smatram bezobrazno skupim.

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

DakiNS
 Ficho vidim ja da polako postaješ meraklija.Nekako po ovim poslednjim upisima bacaš akcenat na petlare i položare. Ne pati za novima .Može se i među Pamelinim sestrama imati merak.Lovac 3

ficha007
 Haha, sada da je tu Canis da kaže o čemu smo to divanili na PP pre neki dan bilo bi smejanja. A ja ga pitao šta misli o PA sa dodatnom "slug" cevkom za lov DS pogonom.

Ja sam "rascepljena" ličnos' ROFL, pa mal' merkam PA u toj koNJbinaciji, a malo položare, da ne kažem "petlare".

Petlare definitivno u cal. 12, jer se ima mundže od "ćaće". Pitanje je kako te puškice nose jedinačna zrna i potkalibre za DS, jer je po meni ipak to oružije ( izuzev dvokuglara koje su preskupe ) tata-mata za lov DS pogonom na bliskim odstojanjima.

vojkan
 Toz 54 za dusu,srce i ostala meka tkiva!
Ja sam Lovac s juga cevka mi je duga!

vojkan

vojkan

vojkan

vojkan

kelt
 Vojkane jel ovo rad puskara ciji su inicijali M.A. nesto mi lici na njegovo delo
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

vojkan
 Kolega Kelt nije rad tog majstora kojeg si naveo ovo je odradio puskar Ivica Jevtic,nije nesto posebno ali ...Bravo 2

kelt
 De nije, puca je vrh mislim ako tebi ne valja ja sam zainteresovanGrin
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

DakiNS
 UUHHHHHHHHlovac

ssekir75
 bre ljudi, je l vi to ocete da meni stane cuka? Frown ova zadnja je bombonica, a i ona sa prosle strane je lutka. srce me vuce ka njima, a razum kaze iz 27... Frown
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1757 04.06.2025. 15:03
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,624,419 posete www.srbijalov.com