Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača
vlada lovac
 Bilo je ovde price o tome, javljao se neko ko je primetio pojacane pritiske kod Krusika, neki moji drugari koji su je letos koristili za lov prepelica su iz puske vadili caure sa vidnom deformacijom, a kako sam ja hteo da te caure prikupim zbog prepunjavanja i sam sam se u to uverio, mozemo samo da nagadjamo koliki je stvarni radni pritisak, ali da je povecan-jeste

vasa DND

kelt kaže:

vasa DND kaže:
Sniper Hunter i Kile hvala na prezentaciji i svaka cast na utrosenom trudu radi svih nas,jedino mogla je biti veca provera granulacije RC4 serije oro.
Sniper Hunter drago mi je da se ispostavila moja tvrdnja da je RC4 serija oro No1, a krusik No2 mislim da ce tako biti i sa posipom. Ja nisam isprobavao brzinu pomocu hrono metra svih ovih proizvodjaca municije vec u toku lova. Kupovao sam po dve kutije svake i pucao tako sam i posip isprobavao po papiru i po snegu na razlicitim daljinama. Sto se Nobela tice mozda je brzi od krusika ali mislim da nije od RC4 oro ali zato mislim da ima losiji posip od oba. Hvala jos jednom
pozdrav

posip i brzina su dve razlicite stvari. za posip je je tzasluzan tip cepa i oblik i precnik coka. mada je dokazano da i kod preterivanja sa brzinom dolazi do neujednacenog posipa. brzine o posipu nemogu nista da kazu.
ovaj test nam govori da se svi proizvodjaci drze neke gornje granice brzine 380-420m/s i kako odstupanja nisu veca, moze da se koristi bilo
l]koja municija bez bojazni da lose biramo. e sad treba testirati posip kao i probojnost sacme na odredjenim daljinama. veliki formti papira za posip a za probojnost su potrebni tanki limovi ili nekakve konzerve.

Vi ste ovde nesto lose shvatili nisam nigde rekao da su brzina i posip iste stvari,naravno da je za posip bitan:oblik,precnik i od kakvog je materijala cep. Drugo nisam nigde spomenuo da brzina govori kakav ce posip biti opet lose kontas. Trece pisao sam kako sam ja isprobavao posip,a ne probojnost sacme o cemu ti pises,probojnost sacme sam isprobavao na limu 50*50cm da kazem da sam i na takvom papiru isprobavao posip mozda ce neko reci da je mala velicina u pitanju nek proba pa ce videti. O tome sam pisao, a ne kako ste Vi shvatili i protumacili, nekad se za 1000 dindzi moglo kupiti i do 4 kutije strane municije, i pucalo se, a sad ni jedna. I opet tvrdim na osnovu mojih provera i iskustva da je u svemu RC4 serija oro No1, a Krusik No2 nadam se da ne gresim sto se tice sitne sacme do 4,5mm, a o krupnoj i pojedinacnim zrnima kad dodju na red.Toliko od mene da razjasnimo samo. Sniper hunter ce dokazati da li sam u pravu ili ne kada te stvari dodju na red.
pozdrav i dobar pogled i mirna ruka.
kude nadje taj rec

kelt
 Kolega opet gresis. sniperhunterova domacica je No.1 pa moja pa onda pet praznih mesta pa ostaleGriniveli 3
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Podunavac
 Probojnost sačme zavisi od brzine sačme (u momentu pogotka), težine pojedinačne kuglice i tvrdoće. Međutim probojnost je kod sačme sekundarna stvar, pošto sačma usmrćuje divljač istovremenim pogotkom nekoliko komada kuglica, koje izazivaju nervni šok kod divljači. Dovoljno je da samo probiju kožu divljači, a ne da penetriraju u telo i oštete neki vitalni organ. Ovo naravno važi za sitnu sačmu i sitnu divljač.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

DakiNS kaže:
Tu se sada pojavljuje novi problem, a to je kod takve brzine krušika koliki je pritisak u cevima, ne verujem da je ostao standardan. A to nigde ne piše ni na kutiji niti na patroni . Hajde balisti da nam izračunate , po meni je blizu 900 baraConfused

Mnogo je rođo. Verovatno jeste malo povišen pritisak, ali ne verujem da prelazi 700 bara. Što je u granicama normale. Bez obzira što postiže veliku brzinu, nema veliku težinu sačmenog punjenja (Krušik). Kritična je municija koja postiže brzine preko 420 m/s, a ima sačmeno punjenje preko 36 grama. Takva municija mora da ima pojačane pritiske bez obzira ko je proizvođač.
Tri prsta 2Kolce

kelt
 Podunavac tu si negde u pravu ali pritisak je ustvari piezzo pritisak koji nastaje u lezistu tako da ako barut sporije gori i duza je cev moze i bez velikog pritiska da se dobije brzina. samo kad se puca sa takvom municiom iz krace cevi ili po hladnijem vremenu oce malo da vise plamen gruva ispred cevi a samim tim i trzaj bude jaci
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

kelt
 i ova mundza sto je testirana osim onih magnuma tesko da ima i 600bar. mada ona sniperova je tu negde ko magnumGrin
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

kelt
 Isto tako ponekad i trap metak ima visok piezzo pritisak iako je samo 24 g. o tome svedoce rasklimane glave lovnih sacmarica koje redovno pucaju glinase. a kakve tek caure kupim sa strelista za prepunjavanje ponekad da su gotovo neupotrebljive od prosirenih lezista, a kapisle im opeglane ko karabinske. jbg ko da dadne za trap pusku nekolko iljada jevrejaConfused
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Sniper Hunter
 [xhide]

kelt kaže:
i ova mundza sto je testirana osim onih magnuma tesko da ima i 600bar. mada ona sniperova je tu negde ko magnumGrin

Čisto sumnjam kelt ,ne vidim po čemu si to zaključio???[/xhide]

kelt
 Samo opusteno batice. ima smajlic. nema mundze bez rucno punjene jos da nam je baruta na izbor ko kod zabara ili amera bilo bi ko u pesmi:"Nemoze nam niko nista"iveli 3
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

DakiNS
 Sve u svemu nema preciznog odgovora nego samo iznošenje mišljenja.

Osim što mi ovo mišljenje bata Kelta samo potvrđije sumnju da sam ipak u pravu za povišen pritisak ,( Isto tako ponekad i trap metak ima visok piezzo pritisak iako je samo 24 g. o tome svedoce rasklimane glave lovnih sacmarica koje redovno pucaju glinase).možda malo preterah ali mislim da ne mnogo.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Sniper Hunter
 [xhide]

kelt kaže:
Samo opusteno batice. ima smajlic. nema mundze bez rucno punjene jos da nam je baruta na izbor ko kod zabara ili amera bilo bi ko u pesmi:"Nemoze nam niko nista"iveli 3

Ma bre ko super magnum Grin 1:0[/xhide]

PEZ

DakiNS kaže:
Sve u svemu nema preciznog odgovora nego samo iznošenje mišljenja.

Osim što mi ovo mišljenje bata Kelta samo potvrđije sumnju da sam ipak u pravu za povišen pritisak ,( Isto tako ponekad i trap metak ima visok piezzo pritisak iako je samo 24 g. o tome svedoce rasklimane glave lovnih sacmarica koje redovno pucaju glinase).možda malo preterah ali mislim da ne mnogo.

Daki mislis li da bi te lovne sacmarice ostale ne rasklimane ako bi se iz njih ispalio isti broj standardnih lovacki patrona kao trap.
Uostalom Trap puske se prave netso robusnije od lovackih upravo iz ovih razloga da ne bi rasklimale na manjem broju metaka. Po mom misljenju ovde je stvar u kolicini ispaljenih patrona a ne u prEtisq.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

DakiNS
 Istina kilometraža je kilometraža, ali kolega Ako je puška rađena za takav način korištenja, trebala bi da to i izdrži . Opet pod uslovima koji daje proizvođač. Ukoliko se ti uslovi promene sigurno da će se i vek korištenja smanjiti. Na kraju krajeva zašto uopšte proizvođač tormentuje cevke, pa normalno zato da korisniku preporuči koju mundžu da koristi. Svako nepridržavanje tih granica dovodi do bržih i češćih kvarova ili rasklimavanja. Ovo pišem zato što sam ubeđen da u želji da se stignu ili prestignu konkurenti proizvođači muicije povećavaju performanse , a o tome ne obaveštavaju korisnike. Šteta što već duže vreme nema na forumu kolege Beloma , možda bi nam pomogao da rešimo neke nedoumiceGrin

PEZ
 Kolega Daki jedna Trap puska u takmicarskoj sezoni ispali vise metaka nego li lovacka puska u nekoliko lovnih sezona,kod pojedinih lovaca ni za ceo lovni vek, tako da sam ubedjen da bi se sa tolikim brojem ispaljenih patrona lovacka puska , necu da kazem raspala, ali dobrano rasklimala, upravo su tako i radjene, lovacke lakse, vitkije, neznije- trap teze, robusnije, izdrzljivije.

Ne kazem da je nemoguce da i proizvodjaci municije sa zeljom koju si ti naveo rade tako nesto mada bi po nekim medjunarodnim (C.I.P.)pravilima morali da takvu municiju pojacanih pritisaka vidno obeleze.

Bilo bi korisno,ukoliko neko od kolega zna, kaze koliki je radni pritisak Trap ili Skeet patrona.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

DakiNS
 Ma OK Pez sve je kako kažeš ali ako trebaš gurati ili tovariti zemlju kupiš bager ako hoćeš brzu vožnju uzmeš ferari , sve ima svoje , ali ako uzmeš ferari pa moraš gurati zemlju onda ne valja. Reč je o "standardnoj" municiji. Recimo po "našem" ili nemačkom ili nekom standardu koji se kreće do 700 bara, a prema tome kupiš mundžu za koju misliš da je primerena, međutim ta mundža je umesto 600 ili 650 bara 700 ili 750 bara , tada strada tvoja omiljena cevka.

PEZ
 Upravo tako Daki, razumemo se iveli
P.S.

ohotnik
 Pritisak u trap municiji je550- 600 bar A profesionalni trap strelci konkretno Aleksej Alipov iz razgovora sa njim i njegovim trenerom ispuca godisnje oko 35000 patrona nekada i do 40000 A puca sa jednom puskom vec 13 godina pa dolazimo do ozbilnih cifri. Iako je Peracci opet je to mnogo.

Sniper Hunter
 [xhide]Evo jedan test moje municije brzina i posip u cal 16 eksperimentalna punjenja 30g mesingovane tvrde sačme V0-396,1 prosek dva metka
[movie=youtube]p0bj1u6nlF0&list=UUVTfOagZ1UM9Zn5lR_NxGwQ&index=1[/movie][/xhide]

golf071

Sniper Hunter kaže:
[xhide]Evo jedan test moje municije brzina i posip u cal 16 eksperimentalna punjenja 30g mesingovane tvrde sačme V0-396,1 prosek dva metka
[movie=youtube]p0bj1u6nlF0&list=UUVTfOagZ1UM9Zn5lR_NxGwQ&index=1[/movie][/xhide]
OdobrenoBravo majstore.............
Novine

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1770 06.06.2025. 12:23
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,628,815 posete www.srbijalov.com