Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovačka puška i čokovi

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovačka puška i čokovi
Miroslaw

bojke kaže:
Molim za pomoc,imam ponudu da kupim TOZ petometku mc 21 12/70 sa fiksnim full cokom,problem je sto se u mom lovistu lovi uglavnom divlja svinja i interesuje me koju vrstu municije smem pucati a mislim na brener,hawk i devetake 8,4
sa punim cokom ne smes pucati jedinacna zrna punog kalibra jer moze doci do ozbiljnih ostecenja cevi, potkalibre mozes pucati ali generalno preporuka je sva jedinacna zrna pucati iz ne cokiranih ili jako malo cokiranih cevi 1/4 ili 1/2 coka. Takodje 8.4 mozes pucati sa punim cokom ali i za krupniju sacmu je preporuka pucati iz manjih cokova. Sa MC 21-12 se neces naloviti divljih svinja,ako vec hoces da ih lovis oruzjem sa neolucenim cevima kupi pusku dvocevku sa promenljivim cokovima i ubacis kugle u obe cevi i rokaj ili kupi neki poluautomat sa promenljivim cokovima.

vlada lovac
 MC 21 odlicno nosi sva jedinacna zrna tipa Breneke, kao i podkalibarna, i nema opasnosti po oruzje i lovca pucati ih iz nje, sfericna kugla se ne sme pucati jer je istog precnika kao i precnik cevi, pa se kod nailaska na cok kod nje nema sta suzavati i tu dolazi do naglog povecavanja barutnog pritiska i nezeljenih posledica. Koliko ja znam MC 21 ima problem u izvlakacu pa se vrlo cesto desava da ne izbaci praznu cauru.
Lepo nosi i krupnu sacmu, ali se upotreba krupne sacme za lov divljih svinja malo kosi sa zakonom

Podunavac
 Ma lepo odrežeš 10-ak cm cevi i imaš cilindar, pa onda gruvaj šta stigneš.ROFL Šalim se, naravno. Možeš da pucaš većinu modernih kugli, pošto su tako napravljene da se prilikom prolaska kroz čok prilagođavaju istom, skidajući olovna rebra koja imaju sa strane. PP-jka nije zakonom dozvoljena za odstrel DS a nije ni pogodna za pucanje iz pušaka sa punim čokom. Balistički najpovoljniji za upotrebu iz cevi sa punim čokom su potkalibarni projektili.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

ohotnik kaže: Toz mc21 ima pun cok a ne ful I smes pucati sve samo sto se tice breneke moj ti je savet samo od renomiranih proizvodjaca.Kao sto su Breneke B&P gualandi i ostali.A potkalibarni kao Krusikov hawk i pp mozes od koga hoces.

Kolega ful čok i pun čok je jedno te isto, samo na dva različita jezika. Engleski full choke ili srpski puni čok.
Tri prsta 2Kolce

DESPERADOS
 Au kakvu pometnju napravise cokovi ....Frown
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

Milos88-Ivanjica

DESPERADOS kaže:
Au kakvu pometnju napravise cokovi ....Frown

ROFLROFLROFL
LOV JE Passrbijaloviveli

ohotnik

Podunavac kaže:

ohotnik kaže: Toz mc21 ima pun cok a ne ful I smes pucati sve samo sto se tice breneke moj ti je savet samo od renomiranih proizvodjaca.Kao sto su Breneke B&P gualandi i ostali.A potkalibarni kao Krusikov hawk i pp mozes od koga hoces.

Kolega ful čok i pun čok je jedno te isto, samo na dva različita jezika. Engleski full choke ili srpski puni čok.
Pa nije bas tako kolega Pun cok je 1,00 A ful cok kako ga neko zove ili pojacan je 1,25 I ja ga imam i na bereti i na Mp 153 A neke trap puske imaju ga standardno kao IZ 39 donja cev 1,00 gornja 1,25.Noviji modeli Toz mc21 imaju promenljive cokove pa i cok suzenja 1,25 Iz upisa sam shvatio da se radi o starijem modelu koji ima fiksni cok 1,00 A cesto ga kod nas zovu i ful cok Mada po meni ful cok je 1,25 jer nepostoji cok sa uzim suzenjem.

Podunavac

ohotnik kaže:

Podunavac kaže:

Pa nije bas tako kolega Pun cok je 1,00 A ful cok kako ga neko zove ili pojacan je 1,25 I ja ga imam i na bereti i na Mp 153 A neke trap puske imaju ga standardno kao IZ 39 donja cev 1,00 gornja 1,25.Noviji modeli Toz mc21 imaju promenljive cokove pa i cok suzenja 1,25 Iz upisa sam shvatio da se radi o starijem modelu koji ima fiksni cok 1,00 A cesto ga kod nas zovu i ful cok Mada po meni ful cok je 1,25 jer nepostoji cok sa uzim suzenjem.

Kolega Full čok ili pun čok je suženja 1,00 a suženje od 1,25 je super čok.
Podunavac priložio:
cokovi_3.jpg

Tri prsta 2Kolce

kimi
 Jel IŽ 39 ima fiksne čokove?
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

ohotnik

kimi kaže:
Jel IŽ 39 ima fiksne čokove?
Ima

ohotnik

Podunavac kaže:

ohotnik kaže:

Podunavac kaže:

Kolega Full čok ili pun čok je suženja 1,00 a suženje od 1,25 je super čok.
A kako se kaze na engleskom super cok.Mislimo verovatno na isto samo nas nazivi bune.Ful po meni je nesto maksimalno A uzi cok od 1,25 nepostoji.Tako da po meni ful coke je cok od 1,25 Mozda neko misli i drugacije ali po meni je tako.

Podunavac

ohotnik kaže: A kako se kaze na engleskom super cok.Mislimo verovatno na isto samo nas nazivi bune.Ful po meni je nesto maksimalno A uzi cok od 1,25 nepostoji.Tako da po meni ful coke je cok od 1,25 Mozda neko misli i drugacije ali po meni je tako.

Amerikanci za svoj najuži čok kažu extra full (XF). Njegovo suženje se u americi izražava u inčima, a iznosi 0,40 inča (1,016 mm) dok pun čok (full choke) iznosi 0,35 inča (0,889 mm). Znači ameri imaju malo šire čokove od većine evropskih proizvođača. Premda to varira od proizvođača do proizvođača, i kod evropljana i kod amera. Naravno ovi podaci su za puške 12-ice.
Cilindar ima raspon od 0,0 do 0,2 mm. 1/4 čoka 0,20-0,35 mm. 1/2 čoka 0,38-0,5 mm. 3/4 čoka 0,5-0,75 mm. Pun čok (1/1) 0,75-1,00 mm. Super čok 1,1-1,25 mm.
Slažem se sa tobom kolega da nema užeg čoka od 1,25 mm samo njegova oznaka je super ili extra ful čok i on je vanserijski, nestandardni. Najuži standardni čok je full ili pun čok koji ima suženje do maksimalno 1,00 mm. Što zanči da smo na isto mislili što se tiče suženja, ali je naziv ipak drugačiji. Mislim da je kod nas jako teško ili čak nemoguće pronaći super čok u prodavnicama.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 NEMOGUTJE PRONATJI? Pa, npr., Zastavine bokerice imaju chesto gornju suzenu za preko 1.2mm... I, kao i polozare, nose IZUZETNO USKO... Znachi, ima vetj integrisanih, za promenljive - OK! iveli 3

E, sad, dolazimo do druge teme. Svi pominjete chokove imenom i prezimenom, pa zatim na temi Dzebana prichamo za koje je daljine koji metak primenljiv, i tako to... A NIKO NE POMINJE DA JE IZMEDJU ISTO OZNACHENIH CHOKOVA MOGUTJA JAKO VELIKA RAZLIKA U POSIPU!!!

Primer: Moj drug je imao ZH cal.12, a ja Zastavu polozaru, takodje 12. Njegove cevi su bile suzene 0.9 i 1.0, ili chak 1.0 i 1.1mm, ne setjam se vetj, ali znam da su bile, formalno, obe pun chok. Zastava je bila suzena, ako me pamtjenje sluzi, 1.1 i 0.7mm, tj. pun i poluchok. Ali, ZH je imala samo konus, do tog maximalno uskog dela, i tu je bio kraj cevi, dok je Zastava imala, od tog maximalnog suzenja, josh 18mm cilindrichnog dela sa tim maximalnim suzenjem! I kako se to manifestovalo? Slabija cev od Zastave je neuporedivo uze nosila sitnu sachmu od obe ZH cevi! O drugoj Zastavinoj cevi da i ne govorim...

novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac
 Čokovi se označavaju nominalno po određenim standardima i dozvoljenim tolerancijama. Kada bi svaki proizvođač imao naziv za svaki čok to bi izazvalo opštu pometnju. Ni preveliko suženje nije dobro, pošto kod ispaljivanja krupne sačme i kugle dolazi do velikog naprezanja cevi. Sačmarice ipak imaju ograničen domet pa ni sa suženjem čoka ne treba preterivati.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 Ja sam samo hteo da pochMem interesantnu i bitnu temu. B)

E, sad, za shta je ovo bio uvod? Pa, meni, kao ni vetjini Vas, podatak o "imenu" choka ne govori praktichno nishta! Mislim, mnogi misle da im govori, a u stvari ne govori!
Mnogo bi vishe govorio da se ime choka ISKLJUCHIVO veze za onaj procenat zrna na 35m, u krugu od 76cm prechnika! A ovaj primer, koji sam naveo(ZH i Zastava) bash dobro ilustruje da oznake suzenja cevi ama bash nemaju nikakve veze sa realnim posipom is konkrevetnih pushaka!
S druge strane, ovo nam govori da, kada raspravljamo koji je metak za koju daljinu i sl., moramo voditi rachuna(I NAGLASITI U RASPRAVI!) iz koje pushke i iz kakvog choka konkretan metak koristimo ili planiramo da koristimo...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac
 Čiča Sheytan evo primer za ono što si malo pre naveo. Isto suženje a različiti prelazi, koji naravno svaki na svoj način utiču na grupisanje i posip sačme. Svaki proizvođač se odlučio za neki već provereni sistem bušenja cevi i čokova, ili je napravio neki svoj.
i42.tinypic.com/10o43mc.jpg
i44.tinypic.com/10xabgo.jpg
i39.tinypic.com/vwxtzo.jpg
Tri prsta 2Kolce

Sniper Hunter
 Da osvežimo temu stigao super čok za mp 153
i43.tinypic.com/23u8ztt.jpg
i44.tinypic.com/o8dr8k.jpg
i39.tinypic.com/vwtnbb.jpg

ivanfox
 Snaiper,malo sam se začudio kad videh 17,01.Zapravo pomenuše kolege u par posta ispred a to smo uglavnom i znali da je najveće suženje 1,25 međutim kada tvojih 17,01 oduzmemo od 18,4 da i ne pominjemo i šira bušenja onda dobijamo 1.39 a to je bogami koDžO na tako male merke.Onda to ispade XXXL čok.

Cvele
 Sniper, jel' ovo za 76 ili 89? Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Sniper Hunter

ivanfox kaže:
Snaiper,malo sam se začudio kad videh 17,01.Zapravo pomenuše kolege u par posta ispred a to smo uglavnom i znali da je najveće suženje 1,25 međutim kada tvojih 17,01 oduzmemo od 18,4 da i ne pominjemo i šira bušenja onda dobijamo 1.39 a to je bogami koDžO na tako male merke.Onda to ispade XXXL čok.

I ja sam se začudio kolega kada sam video ,čok je za lov na divlje ćurke suženja .670inča, tako da sam ga naručio da probam kako će da radi u preletu na divlje patke.
Čok je cvele za 12/89,a mislim da može da se navrne i na 12/76

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1757 04.06.2025. 15:03
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,624,109 posete www.srbijalov.com