Moje loviste auto put deli na pola a treci deo koji nam po novom ostaje sa druge strane reke kao prirodne graniceVelike Morave cu verovatno izgubiri a to je oko 365hektara sto nije malo od ukupno 3500hektara koliko imam sada kao sekcija
I moje loviste ima prirodne granice po novom pravilniku,preko Velike Morave,onda od Morave do auto puta i preko auto puta.Povrsina lovista je oko 47000 hektara.Sta ce biti i kako ce biti to jos niko nezna,rukovodstvo je dosta nestrucno i iz svega ovog gledaju svoj interes.
Uvek se setim moje učiteljice i lekcije o bratstvu i jedinstvu.
To je ona kada učiteljica uzme nekoliko grančica, spoji ih u snop, pokuša da ih slomi ... i ne uspe!
A onda uzme jednu po jednu, i svaku slomi bez problema!!!!!!!!!
E.....vremena........prošla......davno!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac sta te cudi rasturili drzavu iz uskih licnih interesa a da ne rasture lov!Lalo obecavam necu vise o politici ali morao sam da ovo kazem nisam mogao da se uzdrzim
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Problem je u tome sto moramo da konkurisemo za dva lovista po novom i to od V.Morave do auto puta i od auto puta do kraja granice koja je sadasnja i koja se takodje verovatno menja jer ce biti neki put, nesto konkretno a ne katastarska opstina i teritorija
Sniper Hunter kaže:
Sremac sta te cudi rasturili drzavu iz uskih licnih interesa a da ne rasture lov!Lalo obecavam necu vise o politici ali morao sam da ovo kazem nisam mogao da se uzdrzim
Sniper Hunter kaže:
Sremac75 kaže:
Pozdrav lovcima.
Sve ovo što navodite, a vezano za finansijske obaveze je tačno, i to ćemo unapred morati sami mi lovci da platimo državi jer je pitanje koliko novaca imaju naša sadašnja udruženja, znači zakup, 10% od plana odstrela, garanciju, lovočuvare, planska dokumenta.
Ali niste naveli da ćemo posle svega toga morati Udruženju, korisniku lovišta, da platimo svaku odstreljenu divljač, i to po ceni koju će određivati sami korisnici lovišta. Ako se budu trudili da tako namaknu sva sredstva koja su im neophodna cene će biti paprene
Pa onda ponovo za sledeću godinu 10%, garanciju, plate, odstrel, pa za sledeću, pa za sledeću....pa koliko izdržimo....mislim, ne dugo.$aAa
Na osnovu člana 39 Zakona o divljač i lovstvu, "Pravo na gazdovanje lovištem daje se na period od 10 godina ...." Dakle i Garancija treba da važi 10 godina i nije je potrebno obezbeđivati svake godine. Dali i vi ,kolege lovci tako tumačite nove Zakone i pravilnike.
Pozdrav
gavra
Pored garancije, mislim 3% godisnje, i naknada treba svake godine, 10 % od godisnjeg plana odstrela, po cenovniku koji ce izdati novoformirana Lovna Komora (a dok se ne oformira vazi cenovnik LSS).
I Lovna Karta kod Ministarstva treba svake godine (nezna se jos koliko ce kostati, a verujem nece biti jeftina, par hiljada sigurno).
I divljac ces morati da platis (krupnu svakako, a sad i sitnu).
I veterinarski pregled ces morati da platis.
Kolega ssslavaplana
Koliko je meni poznato tvoja lovna sekcija na žalost pripada LU "Pomoravlje" V. Plana a površina ovog LU je podeljene na tri dela granicama predviđenih pravilnikom.
Auto put deli lovište tvoje sekcije i sekcije V. Plana na dva dela a sa druge strane V. Morave ostaje D. Livadica, sekcija čiju površinu jedino ne dele reka i auto-put. (jer se ranije odrekla u korist drugih manje lovne teritorije sa druge strane reke)
Ne znam da li misliš da kao sekcija konkurišeš za dodelu lovišta? da li je to početak kraja LU "Pomoravlje"?
Ako je tako ja ne žalim puno jer ovo LU i nije imalo neku budućnost. Sve bi jednostavnije bilo da su na teritoriji SO V. Plana formirana dva LU umesto tri ali zbog nadobudnosti i bahatosti nekih ljudi iz sekcije V. Plana sa njima niko nije hteo u zajednicu pa su tvoja i sekcija D. Livadica žrtvovane i formirana tri udruženja kako bi se većina sekcija predhodno jedinstvenog udruženja ratosiljali sekcije V. Plana!
Nadam se da će novom podelom lovišta konačno stvari leći na svoje mesto i da će ovo LU morati da se rasformira, podeli, a njegova teritorija priključi drugim lovištima u skladu sa pravilnikom i zakonom!
Culi smo neke informacije, da su u toku postavljanje granica lovnih podrucja u Vojvodini, pa smo culi za Lovno podrucje Deliblatska Pescara (Alibunar, Vrsac, Bela Crkva), Juzni Banat (Plandiste, Zrenjanin) i tako dalje, da li je jos neko cuo nesto ili cuo nesto o granicama Lovnih podrucja?
a ja sam nacuo danas,provericu sutra onako izokola,da se ovi[stare gazde] spremaju da teraju dalje ovako...drze sve u tajnosti,i traze rupe kako da vladaju i dalje.navodno ce da osiguraju lovista,pa ce to da bude garancija...malo je bio polupismen ovaj sto mi je objasnjavao,pa ga nisam nista razumeo...
To sam i ja cuo, da pokusaju da sve opet ide preko njih (LSS i LSV), cak mi jedan rekao (od njih) da ne mislimo slucajno da cemo moci bez njih i da moramo da budemo njihovi clanovi, sto uopste nemoramo. Ali ako dovoljno jako ubede rukovodstvo nasih Udruzenja, svi ce biti njihovi clanovi, i opet ce da caruju, jel ce i traziti clanarinu, pa ce da se trpaju da nam prave Lovne osnove, koje ce kostati kao Garancija koja nam treba, itd.
Mislio sam pre svega na Lovna podrucja, da li ste naculi koliko podrucja u Vojvodini, gde su Granice tih podrucja (od prilike), itd?
Sve je obavijeno velom tajnosti. Tu i tamo do mene dopre neka glasina 'da je Marko obećao Janku da će mu granica biti tako postavljena da mu pripadne taj-i-taj atraktivni deo', 'da je Djura Peri obećao da će mu dodeliti onaj deo', po pitaj Boga kojoj rodjačkoj, kumovskoj, zemljačkoj ili lokalpatriotskoj liniji. A van svake logike.
Meni lično je jedna druga stvar interesantnija: niko nigde ne pominje JP, i njihovu ulogu u crtanju budućih granica? Tu je totalni tajac. Svi manje-više razmišljamo o granicama našeg lovišta... Pa da ne bude iznenadjenja, kada nove granice budu objavljene? Ništa ne znam i ne tvrdim, samo razmišljam o mogućnostima. Ne bi bio prvi put, da se JP, posle svakog novog povlačenja granica, nadju u privilegovanom položaju, pa da lovci i LU budu 'tranzicioni gubitnici', a JP 'dobitnici'?
Zatvorena lovišta su merak, naročito za 'istaknute drugove', takodje. Da li će granice tih lovišta ostati iste?
Sad su LU zauzeta uglavnom sama sobom, preregistruju se po Zakonu o udruženjima, petljaju sa papirima, bore se da sačuvaju svoju imovinu (da ne pripadne lokalnoj samoupravi, ako ne dokažu LU svoje vlasništvo), cepaju se stara LU, neka rukovodstva filozofiraju i ne informišu članove, članovi-lovci razmišljaju da li da produže članstvo, ne znaju još ni kako će im lovište izgledati, kolika će im članarina biti,pod kojim uslovima će moći da love... Suviše nepoznanica!
Sa druge strane, u sve više LU burna dogadjanja oko rukovodstava: pošto se sada moraju praviti veliki rezovi u poslovanju LU i u gazdovanju lovištem i divljači, pa počinju da isplivavaju svakakve brljotine iz zadnjih 7-8 godina, repovi, koji se vuku, čak i još od ranije. Naši savezi (LSS i LSV) krckaju poslednje mesece svoje neprikosnovene pozicije, traže mogućnost da zadrže što više moći - dakle, i oni su zabavljeni samim sobom.
Za to vreme, lovci na terenu su suočeni sa jednom od najlošijih lovnih godina u zadnjoj deceniji, i sa velikom neizvesnošću šta će i kako biti.
A šta se iza brega valja, za koji mesec ćemo biti svedoci. Dotle, po starom običaju, oko utvrdjivanja lovišta lovce niko ništa ne pita, sve se radi u tišini (ako se uopšte radi), glasine kruže, ministar, koji treba da svojim aktom ustanovi lovišta se zabavlja o svom jadu (ljulja mu se fotelja, poljoprivreda je u očajnom stanju), pa mu je lovstvo trenutno deveta rupa na svirali, koliko ja mogu da vidim. Pa oni još ni novu lovnu kartu nisu izdali, iako ih je zakon na to obavezao! Samo su u primeni novi obrasci dozvola za lov i izveštaja o lovu.
Da li je možda došlo vreme, da članovi-obični lovci, zaljubljenici u lov i prirodu, preko svojih LU, ili peticijama sa skupština sekcija i LD, iniciraju neki skup (regionalni, recimo), na kojem će od nadležnih ministarstava (min. poljoprivrede i min. za upravu) zatražiti detaljne informacije o dešavanjima oko propisa, i o budućnosti lovstva? I da li uopšte nadležni mogu taj odgovor da pruže? LSS i LSV namerno ne pominjem u ovom smislu, pošto ne verujem da bi od njih bilo neke vajde, oni su imali priliku da reaguju kad su predlozi zakona pisani, pa vidimo kako je ispalo. Samo neka odgovor nadležnih ne bude 'sve piše u zakonima i pravilnicima', pošto tamo piše sve i svašta, ostavljen je prostor za 'kreativna' tumačenja, a čisto sumnjam da je neko pokušao da izvede simulaciju u praksi, primene tog novog seta propisa - da su probali, videli bi da mnogo stvari neće funkcionisati. A ni svi potrebni pravilnici nisu još doneti, a kad će, ne zna se. Nova godina je za mesec dana, kolege! Lovna godina se završava za par meseci, treba planirati sledeću godinu. Kako, na osnovu čega? Govorkanja medju lovcima idu čak i dotle, da se pominje i odlaganje primene novih zakona (naš srpski specijalitet: donosimo zakone koje ne primenjujemo).
To su pitanja, na koja nemam odgovor, treba pitati nadležne. Pitati ih, šta su do sada uradili, osim što su uneli pometnju, pitati ih, da li su svesni svih posledica koje novi propisi donose?
Ja rekoh deo onoga što me muči. Vi, kolege, nastavite. Priznajem da sam malo izašao iz okvira teme, pa sam pominjao sve i svašta, ali ta da radim, sve je povezano, a i 'krenula me tastatura' .
Lala kaže:
Sve je obavijeno velom tajnosti. Tu i tamo do mene dopre neka glasina 'da je Marko obećao Janku da će mu granica biti tako postavljena da mu pripadne taj-i-taj atraktivni deo.
Meni lično je jedna druga stvar interesantnija: niko nigde ne pominje JP, i njihovu ulogu u crtanju budućih granica? Tu je totalni tajac. Pa da ne bude iznenadjenja, kada nove granice budu objavljene? Ništa ne znam, samo razmišljam o mogućnostima. Ne bi bio prvi put, da se JP, posle svakog novog povlačenja granica, nadju u privilegovanom položaju.
Zatvorena lovišta su merak, naročito za 'istaknute drugove', takodje. Da li će granice tih lovišta ostati iste?
To obecanje Janka i Marka sam i ja cuo, pa svaki sada hoce da kroji granicu kako mu odgovara, a da ne presece svoje Loviste, jer onda gubi deo Lovista, jer ne moze da bude u dva podrucja jedno Loviste!! Koliko ja znam, JP VS ima znacajnu ulogu, i oni ce deo njihovog Lovista sto su nam od 85-te do 95-te oduzeli, vratiti, odnosno sve sto su nam uzeli ce vratiti, ali opet tamo gde su ljudi dobri sa njima, tamo ce proci to, a gde nisu, nece. Koju dalje ulogu oko osnivanja Lovista posebne namene oni imaju i davanje to u zakup, neznam, ako si to mislio?
Baš na to sam mislio, Banatski Fazan. Na 'ad hoc' povlačenja granica, ne po kriterijumima iz zakona i pravilnika, nego po sistemu 'ko je sa kim dobar'. Ne misliš valjda da će najbolja lovišta, kojim gazduju JP, biti vraćena? Biće vraćeni delovi, koji za JP nisu bitni.
Za lovišta posebne namene, tu imam svoje mišljenje, koje je glasi: ako su lovišta državna svojina, po zakonu, pa zakon predvidi postojanje 'lovišta posebne namene' (što je po meni glupost), analogijom bi sutra moglo da bude da recimo postoje putevi, i putevi posebne namene.
Lovišta posebne namene, namenjena čemu? U praksi svi znamo šta se dešava u lovištima 'posebne namene'. U zakonu piše jedno, u praksi se dešava drugo. A živi bili pa videli kako će ići sa izdavanjem u zakup. Veliki sam skeptik.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻