Mene Lalo ne čudi zašto se prozvani ne oglašavaju, ali me čudi zašto država ne reaguje.
Sve što je napisano na ovu temu je poslato :
1. Ministru MUP-a
2. Ministru poljoprivrede
3. Generalnom inspektoratu
4. Odeljenju inspektorata u Novom Sadu
5. Pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu
6. Predsedniku LSS
7. UO LSS
8. Sudu časti LSS
9. Predsedniku LSV
10. UO LSV
Sve sa potpisom i brojem telefona.
Objavljeno je na ovom i na forumu "LORIST".
Kome još da se obratimo???
Mislim i da je u tužilaštvu u NS zavedeno 3-4 krivične prijave.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Pa normalno, kada vide dozvolu za lov kako da znaju da li je izdata od ovlašćenog lica ili od nekog tamburaša (u kafani), ...... a posle : CEPAJ BATO!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Čitajući upise sa ove teme, vidim da ni malo nisam pogrešio sa nekim upisima na drugim temama gde sam sugeriro da je ipak pod broj jedan potrebno raščistiti odnose u svojim udruženjima a udruženja koja imaju organizacione delove sekcije ili društva (kakvih je većina) čiščenje i reorganizaciju treba da počnu upravo odatle.
To će biti za mnoge najteži zadatak, teško je sopstvene redove očistiti bez voda za streljanje, ali ako se to ne učini oni će sve ostale povući u smrt. Sigurno je da će samo stabilna i jedinstvena udruženja moći nastaviti uspešno gazdovanje lovištem, autsajderi koji misle da će moći i dalje u budućnosti da se ponašaju kao u prošlosti će to skupo platiti, u stvari njihovo članstvo, e ako članstvo ne izabere stabilno i jako rukovodstvo samo će sebi biti krivo.
Surfujući malo po netu, konačno naletih na jednu za sada prvu izjavu, nekog vlasnika agencije za lov, od kada je novi zakon o divljači i lovstvu izašao niko se od njih nije oglašavao, zanimljivo ako se uzme da im je to posao i da od toga ostvaruju veoma lepe prihode, i da bi verujem veoma rado videli sebe kao korisnike pojedinih lovišta. Pa izneto viđenje stvari od strane jednog eminentnog (ti Lalo da ćutiš) vlasnika agencije za lov i te kako treba dobro izanalizirati i proceniti, pošto u svakom slučaju novi zakon im i ne ide posebno na ruku.
Evo tog pisma.
Postovani Drugovi,
Detaljno sam proucio novi Predlog zakona o lovstvu. U cilju njegovog poboljsanja sugerisem Vam da predlozite sledece izmene:
1. Utvrdjivanje granica lovista
Osim za lovista Specijalne namene (Lovista Srbija sume) sva ostala lovista treba odrediti U GRANICAMA KATASTARSKIH OPSTINA. Apsurd je odredjivati hipoteticke ekoloske granice, koje prakticno ne postoje (To nije ni Dunav koji se povremeno ledi i omogucuje nesmetanu komunikaciju divljaci). Na taj nacin ce se automatski resiti svi postojeci sporovi izmedju gradova i sela i manjih naseljenih mesta a lovista ce se svesti na idealnu dimenziju koju moze kontrolisati Korisnik lovista.
2. Nacin dodele lovista Korisnicima
Sva lovista se dodeljuju JAVNIM NADMETANJEM, i pobedjuje onaj koji ponudi vise za odredjeno loviste
3. Nacin odredjivanja visine nadoknade za koriscenje lovista
Po predlogu to treba da bude odredjeni procenat od planiranog godisnjeg odstrela pri punom kapacitetu lovista. Ovo je krajnje maglovita kategorija koja omogucuje bezbrojne manipulacije i otvara put sitnoj korupciji, koja je potpuno nepotrebna.
Po mom misljenju za celu Republiku Srbiju treba ustanoviti minimalnu cenu zakupa lovista od recimo 1 po hektaru godisnje, s tim da sva lovista treba da idu na JAVNI KONKURS pa ko da vise. Na taj nacin Republika ce doci godisnje do NAJMANJE 10.000.000 kolika je ukupna lovna povrsina Srbije u hektarima ( a verovatno i mnogo vise). Pri tom ce za lovista za koje se niko ne interesuje OBVEZNIK NAKNADE PREMA REPUBLICI biti Opstina na cijoj se teritoriji doticno loviste nalazi, posto je dozvolila da se na njenoj teritoriji divljac unisti. Na taj nacin ce sama Opstina insistirati da loviste sto pre nekom iznajmi da se spase od placanja naknade.
4. Osiguranje od steta u lovistu
U Zakonu bi trebalo predvideti (i prisiliti Osiguravajuca drustva da prihvate) osiguranje svakog Korisnika lovista kojim ce se nadoknadjivati eventualne stete od divljaci. Na taj nacin ce se prisiliti Korisnici lovista da preduzmu mere zastite od steta koje divlajc nanosi a i obestetice se oni koji stetu trpe
Smatram da ce se ovim izmenama Predlog Zakona znatno poboljsati na korist samog lovstva. Posto ste u mogucnosti da ove izmene predlozite, ako ih smatrate opravdanim, molim Vas da to ucinite.
S postovanjem
dr Srdja Dimitrijevic
Pa ovo je spisak želja, u kojem se nigde ne pominju lovci, nego samo novci! Lovaca u tekstu nema, nema onih koji su do sada gazdovali lovištem (neko bolje, neko lošije). Po ovom predlogu bi najbolja lovišta, gde je i najviše ulagano i para i rada lovaca, odmah otišla za debelu lovu, država bi uprihodovala, novi vlasnik bi uzeo lovište, zacepio ekonomsku članarinu (da povrati uložen novac, i da zaradi), a lovci koji su gazdovali tim lovištem bi mogli samo da gledaju, kako drugi ubire plodove njihovog dugogodišnjeg rada.
Ovaj predlog nije dobar, iz tog razloga, jer gleda samo kroz pare, ne uzimajući u obzir minuli rad. Mislim, da ovo ne pije vodu.
Malo mi zasmetao onaj uvod u tom pismu 'poštovani drugovi', al' ajd da ne cepidlačim, ne znam kome je pismo upućeno, možda je pisano izmedju dobrih drugova.
Pa ja mislim da smo o tom i popričali u NS. Tog i njih se ja najviše plašim, gazde i tajkuni nisu opasni, al agencijama baš ne bi verovao, upravo one imaju najveći interes za lovištima, jer je skopčan sa profitom, fina cena 1evro po hektaru pa još ko da više, ako na 100 hektara imaš 10 zečeva kolko izađe jedan zec 10 evra, od 10 zečeva koliko možeš odstreliti 5 koliko to izađe 20 evra zec, zna li on uopšte šta je napisao.
Ne izgleda da nam se mišljenja o zakonu poklapaju.
Sve ovo ne bi nam se dešavalo da se posla u udruženjima prihvate ljudi koji, koji pored toga što vole lov, poznaju zakone i propise. Ja stalno ističem da je došlo vreme da prestanemo birati ljude u organe "po zasluzi ili godinama" počev od grupovođa pa do predsednika udruženja. Na sednice bilo kojih organa pa i skupštinu LSV i LSS najvažniji je ručak. Ljudi dolaze nepripremljeni niti imaju mišljenje svojih društava ili udruženja. Konkretan je slučaj L U Bačka Palanka gde je na skupštini L U samo provučena informacija da će biti Skupština LSS i ni reči više.
Mislim da je pismo upravo prikaz onoga što sledi,velika nepoznanica je tumačenje člana 40 zakona.Zakon daje prednost onome ko ponudi najveće planirano ulaganje u lovište,zatim kaže IZUZETNO prednost u dobijanju prava na gazdovanje lovištem itd.
Cena zakupa po hektaru će igrati veliku ulogu,kroz cenu zakupa će se videti namera države,da li će prednost dati LU ili drugim zakupcima.
Zakup je trebalo dati dosadašnjim LU a društva ako žele neka daju delove lovišta u podzakup po ceni i uslovima koje odredi država,na ovaj način bi se sačuvao tzv grđanski lov a ujedno i privatizovali delovi lovišta,srednje rešenje koje bi zadovoljilo sve.
Mislim 2009 godine, da je napisano i to je verovatno bio njegov savet onima koji su učestvovali u pripremi zakona, 2009. godina i nije bila tako daleko, obzirom da je ova tek počela, a njegovo želje se od onda sigurno nisu smanjile, što bi inače nudio udruženjima aero brojanje divljači i obeležavanje terena, trebaju mu podaci il nas tako jako voli pa da nam učini.
Malo da pokrenem i ovu temu, oko gazdovanja lovištem, i problema u vezi toga.
Navešću jedan primer kako se devastira lovište, i kako neodgovorni ljudi, vodjeni samo svojim kratkoročnim interesom, nanose dugoročnu štetu.
Naime, u lovištu kojim upravlja LU Bač, postoje i površine, koje su zavedene kao pašnjaci, odnosno, kao zemljište koje se ne obradjuje - ne ore. Medjutim, dobar deo tih terena, (koji su idealni za divljač, i pružaju joj sklonište i mir, hranu, i priliku da se reprodukuje) neki pametnjakovići pokušavaju da 'privedu nameni' (??), i da zaoru i obrade! Vrlo često, uspeju u svom naumu, barem delimično, ali kasnije odustanu, da li zbog moguće kazne ili čega već, ali kasno - taj deo terena je već devastiran.
Šta činiti, kako se boriti protiv ovoga, tim pre, što najčešće počinilac nije poznat, ili je poznat, ali neće niko da ga prijavi?
Evo jedne slike takvog jednog upropašćenog terena (slikano u lovištu LU Bač):
Evo još jedne slike duboko zaoranog pašnjaka. Kolegama je poznato koliko je ovakav teren, i kad eventualno ponovo zatravi, težak za hodanje i lov, pa čak i opasan (uganuća, padovi ili prelomi).
Kome je ovo kog vraga potrebno, i zašto? Ta zemlja nema dovoljan kvalitet za neku intenzivnu ratarsku proizvodnju, tako da mi nije jasan motiv uopšte.
Na slici se lepo vidi rub zaoravanja, kako je teren izgledao pre ovog zahvata, i duboke brazde, koje su počele da ponovo zatravljuju.
Lalo da nadopunim. Zemlja je puna gline tako da zimsko izmrzavanje ne pomaže godinama ostaje skoro identično neravna. Kod kvalitetnije zemlje zimsko izmrzavanje površinu brazde pretvara u prašinu koja se kasnije skotrlja u rupe ali kod ove se to ne događa
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
To je slatina, tu sem te trave i trnja ne ide ništa.
Kažu da bi hrast lužnjak išao, sađen iz semena, treba probati. Nabavite semena (mada je prošao optimalni rok koji je bio krajem oktobra) i ciklonom razbacajte seme žira i drljačom malo težom predrljajte. Za par godina prelepa remiza.
pa razmišljate i za druge generacije lovaca.
za 5-7 godina to će biti prelepa šikara visine oko 1,5-2m gde zimi lišće neće opadati sve do proleća.
Posle 20 godine radi se proreda, ostavljaju se glavna stabla i vrši se proreda, ali isto ostaje gusta šuma, sledećih svakih 5 godina se radi proreda.
To su guste šume sa jakim podrastom, sada se ubacuje sa semenom hrasta grab koji služi kao podrast i koji je neophodan za gajene sastojine hrasta.
Ove šume će u budućnosti zauzeti velike površine, kod mene u lovištu je ove jeseni zasejano semenom oko 50Ha a planira se iduće jesnei još 100-150Ha. Uglavnom su to sve teška zemljišta, slatina, poluslatina i teška ritska zemljišta.
Prošle godine je na 24 katastarska jutra utrošeno 11 tona žira i to su već sada prelepe remize jer tu se ne dira ništa, ni trava koja je izrasla, trska, trnje i ostalo, samo se čuva od paljevina i okolo tanjira i čeka prvu proredu posle oko 18-20 godina.
U zimu takvoj sastojini hrasta ne opada lišće sve do proleća i pruža odličan zaklon svoj divljači jer je unutra toplije za par stepeni, zavetrina i zaklon. praktično jedva prohodno i ništa se ne vidi kada se uđe, pravi raj za sve životinje.
Konsultujte šumarske inženjere, gde god se može dogovoriti sa Mesnom zajednicom ili nekom državnom zemljom koju niko neće u zakup tu se može posaditi hrast iz semena.
Sve što je u potisju u plavnoj zoni sadi se topola i vrba a van plavne zone u branjenom delu u narednom periodu sadiće se hrast iz semena, takva je politika Vojvodina šuma i stručnjaka. Za 20 godina više se zaradi od prorede urađene u sastojini hrasta nego da je tu bila kanadska topola u idealnim uslovima, pored toga ostaje vam i dalje šuma koja se svakih sledećih 5 godina eksploatiše u proredi i opet ostaje i dalje šuma sledećih bar dve generacije, kasnije glavna stabla daju seme žira koji se skuplja i prerađuje u pogonu za seme koji je izgrađen negde kod sremske mitrovice i sade se nove šume na neplodnom zemljištu.
Eto ukratko što ja znam.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.