Bilo bi dobro da poslušate naša iskustva sa LSV pre nego što se upustite u formiranje novih Saveza ao što je LSV!
Moje je mišljenje da treba da postoji samo jedan Lovački Savez!
Da li će to biti jedan Republički Savez za sve lovce u Srbiji, ili će to biti nekoliko ravnopravnih regionalnih Saveza bez republičkog, to je pitanje za diskusiju?
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Napisao sam već, da je jednako loše, po meni, i preterana centralizacija, i preterana decentralizacija. Takodje, napisao sam ranije, da uvodjenje novih saveza može da stvori lokalne 'bogove', a i da poveća troškove, koje opet moraju da plate lovci. Treba pred lovce izaći sa jasnom kalkulacijom: ako uradimo ovo, dobijamo to i to, gubimo to i to, a koštaće toliko i toliko. Ako ostane kao do sada, košta toliko i toliko, i sve ostalo već rečeno. Parole 'Svoj na svome', 'Naša lovišta', 'Mi ćemo...', su lepe izjave, ali u praksi sve ima svoju cenu.
Lovci treba da malo smanje emocije vezane za lokalpatriotizam, a da uključe digitrone.
Ovim upisom uopšte ne pravdam dosadašnji nikog.
Ja uvek pođem od sebe, svi koji me znaju, znaju koliko sam se ja lično borio za moje Udruženje koje je bilo na rubu propasti, koliko i dan danas radim bez dinara nadohnade, sve plaćam kao i svi ostali lovci. Rezultati se vide čak i iz aviona. Oni koji najmanje rade najveći su kritičari, i uvek im nešto fali i uvek bi bolje. Dosta, nemože više tako, Sto puta sam rekao - evo izvolite pa radite, ali kad se ugruvate vi se povucite, to je najlakše. Ko je osim kritika nešto konkretno uradio za svoje Udruženje, znam i ja da mnogo nevalja, ali treba probati. Ko je od Vas prijavio kolegu u lovu kad pogreši, niko jel tako, ko je trošio slobodno vreme i radio za interes drugim, hmmm, malo, jel tako, a uz sto smo svi pametni. Ko je izneo danas ili juče hranu u lovište, malo Vas, jel tako, pa to neće ni država ni savez, to moramo mi sami. Znači promena nas samih, pa krenuti dalje. I još jedno da ne davim, što nas je manje, lakše nas je dotući, nego svi na noge i da spašavamo šta se spasti može
peda kaže:
Ja uvek pođem od sebe, svi koji me znaju, znaju koliko sam se ja lično borio za moje Udruženje koje je bilo na rubu propasti, koliko i dan danas radim bez dinara nadohnade, sve plaćam kao i svi ostali lovci. Rezultati se vide čak i iz aviona. Oni koji najmanje rade najveći su kritičari, i uvek im nešto fali i uvek bi bolje. Dosta, nemože više tako, Sto puta sam rekao - evo izvolite pa radite, ali kad se ugruvate vi se povucite, to je najlakše. Ko je osim kritika nešto konkretno uradio za svoje Udruženje, znam i ja da mnogo nevalja, ali treba probati. Ko je od Vas prijavio kolegu u lovu kad pogreši, niko jel tako, ko je trošio slobodno vreme i radio za interes drugim, hmmm, malo, jel tako, a uz sto smo svi pametni. Ko je izneo danas ili juče hranu u lovište, malo Vas, jel tako, pa to neće ni država ni savez, to moramo mi sami. Znači promena nas samih, pa krenuti dalje. I još jedno da ne davim, što nas je manje, lakše nas je dotući, nego svi na noge i da spašavamo šta se spasti može
E pa kolega Pedo svaka ti je na mestu i sve mi je toliko poznato, samo da nas je više takvih de bi nam bio kraj!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Ovaj forum, koliko ja vidim dostiže nivo jednog odličnog srpskog lovačkog informatora, ali naša je tuga što smo zaostali pa malo lovaca ima a koristi internet. Mislim da mi moramo biti ti koji trebamo pokrenuti lovce, baš odavde, država će ionako da uradio ono što je zamislila i započela, savez će završiti tamo gde je strmoglavo krenuo, a mi u klinču moramo tamo gde je ostalo prostora. Ipak je malo tužno da neko tamo gazi moju njivu, a ja da nemo gledam pušku okačenu o klin. Nadam se da je neko od admina otišao za Smederevo , pa da vidimo puls naših kolega iz tog kraja. Mislim da se lovačka srbija budi, a i vreme je , dolazi proleće, a mi kao ajduci, izlazimo iz zimovnika i krećemo u boj (rečima i delima a ne oružjem) da sačuvamo ono što se još sačuvati može
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Nisam siguran, da je dobro rešenje pravljenje regionalnih saveza, koji bi bili 'pod kapom' LSS. Ako se napravi, npr., 5 regionalnih saveza, u svakom mora da bude predsednik, sekretar, nekoliko zaposlenih, troškove, pa možda i neki službeni auto, kancelarije, itd. A iznad tih regionalnih, opet LSS, da li i sa postojećim brojem ljudi? Dobijamo dakle, uvećane troškove, a šta dobijamo zauzvrat? I koje bi ingerencije bile regionalnih a koje LSS? Primer LSV može da objasni dosta, kako vidim iz zapisnika sa UO LSS, lovci u centralnoj Srbiji će plaćati članarinu 600 dinara, a vojvodjani 1000. A i sa tih hiljadu dinara, se izgleda postavlja pitanje da li će moći da funkcioniše LSV, kada se odbije deo koji ide LSS. Znači, vojvodjanski lovci praktično plaćaju dva saveza, zaposlene i njihove troškove poslovanja. Od LSV i njegove stručne službe dobijamo GPGL, eventualnu pravnu pomoć, a za lovne osnove nisam siguran, moguće je. Od LSS dobijamo glasilo 'Lovac' i osiguranje, ali čini mi se da te dve stavke, kanda, neće više biti uračunate. To nisam načisto, videćemo kako će biti.
Prema tome, kada se osnivaju regionalni savezi, treba i ovaj primer iz VOjvodine imati na umu. Ako u Vojvodini ima 25 hiljada lovaca (mslm da je cifra približno tačna), onda ovdašnji lovci za savez(e) bi dali ukupno 25 miliona dinara, ili da kažem, četvrt miliona evra. Toliko godišnje košta vojvodjanske lovce zadovoljstvo postojanja dva saveza i zadovoljstvo lova.
Brate Sremac j@be me net evo i sada sve pratim putem tel. Ali doaka ću mu ovih dana stiže kablovski biće druženja do mile volje!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Da nije ono zavadi pa vladaj. Dve strane se svadjaju lovci i savez a treci koristi.
Rasturite savez pa onda smo mi komadanti. Sve mi na to lici.
ali sto se neko ne priupita zasto su kola krenula nizbrdo,kako je sve dotle doslo ,ovo se nije desilo tek tako, mozda je neko stavio prst na celo dokle vise ,oni koji su ovo lepo umrsili nek i izmrse najlakse je sad suditi sto se odvajamo a to se radilo godinama u nazad ili ja mozda gresim
Veceras je u Smederevu organizovan sastanak pred skupstinu Saveza lovne oblasti kojoj i ja pripadam sa dnevnim redom koji je bio gotovo isti kao i u Cicevcu a to je Zakon o divljaci i lovstvu,materijal za Skupstinu i pod tri razno !Prisutni su bili ispred LSS Popovic,Ceranic ,Vlada Videnovic,Boris ,i predsednici udruzenja iz ove lovne oblasti!U startu se posunjalo na potreban kvorum pa je utvdjeno da ga ima potpisima koje su predali delegati na jednom papiru!!sastanku je prisustvovao i Aleksandar Radosavljevic ispred uprave za sume!!!
Video sam da mog predsednika nema na sastanku pa sam se obratio predsedniku lovne oblasti Slavisi iz Zabara da li mogu da uzmem ucesce u raspravi !Mogu reci da sam citirao zapisnik broj 4 sa sajta LSS gde stoji odluka o osiguranju lovaca i da mi je takva odluka zasmetala kao lovcu i coveku!!!!!
Dobio sam odgovor od Predsednika zasto je to tako uradjeno a uradjeno je kako bi Savez pokrio kartu Ministarstvu od 80din po lovcu za proslu godinu KOJU NIKADA NIJE PLATIO MINISTARSTVU!!!!!
Postavio sam jos par pitanja na koja sam dobio odgovor Popovica i Ceranica i ja sam licno zadovoljan samo Ceranicevim odgovorom!!!!!
Nazalost Popovic me nije ubedio da ono sto je uradi da je to uradio u interesu lovaca a vezano je za zapisnik 4 i odluku oko placanja drzavi tih 80din po lovcu!Pravdao se time ali me nije ubedio da od prenetih para u ovoj godini a to je oko 15.000.000din nije moglo da se plati i tih 5mil.din za kartu Drzavi A KOJE NIKADA NISU PLATILI DRZAVI!!
Ceranica sam pitao za kolektivno ili zivotno osiguranje delta-djeneralija preko koga bi se i obezbedila garancija za lovista sto mi je jasno rekao da vecina nije bila za takvu ideju i da je to otpalo!Isto to stoji u zapisniku 4!!!Vecina je glasala za Takovo sto se vidi iz zapisnika 4!!!
Radosavljevic je odgovarao da pitanja koja su vezana za lovna podrucja i obecao je da ce pojedinacne slucajeve ukoliko je to moguce ispravljati u dogovoru sa udruzenjima koji ce se najpere obratiti Savezu a ovi treba to da kanalisu ka Ministarstvu !bilo je tu jos diskusija koje ne bih komentarisao ali sustina da su problem lovna podrucja i dalji opstanak udruzenja koja su podeljena na 2 i vise dela! Ljudi se plase da ce izgubiti lovista ili da ce neko drugi dobiti na konkursu nesto cime oni gazduje vise godina!!!Vidim pomaka na relaciji LSS-Ministarstvo ali zivi bili pa videli kako ce se situacija odigrati!Definitivno se nece dozvoliti formiranje Saveza Sumadije i ovoga sto se planira u centralnom regionu jer skupstina nece to da podrzi kako kazu ljudi iz saveza i da ce to propasti!!!
Videcemo na skupstini sta ce se sve desiti!!Moje je misljenje je da ce mnogo vode proteci Moravom dok se neiskoluje jedno 20 generacija koje ce moci da preuzmu rad udruzenja jer jako malo ima ljudi iz same srtruke i pitam se veceras naglas kako je ovo sve i dosada funkcionisalo .Nije dovoljno da neko lovi 40god i da misli da sve zna o lovu!!Neznam ne bi vise da se ponavljam ali ce mnogo vremena proci dok vecina ne povuce na jednu zajednicku stranu kamo tezi lovstvo u Srbiji ovako svako cima na svoju stranu sto nema veze sa zivotom!!!
Narafski da se radilo godinama u nazad i da sad polako kulminira, jo? kad je ?ivojinovia barato sa novcima videlo se gde to vodi, onda su se vezali ptica za italiju, pa lovokra?e i stvorili o nama lovcima nemo? lep?u sliku, ko zna mo?da smo to zbog nekih i zaslu?ili. Malo nam sad znaee analize a oni koji su to zamrsili siguran budi da to ne mogu da razmrse, jednostavno dolazi neki novi period u Srpskom lovstvu gde se od svih tra?i prilago?avanje. U ovoj priei neki vrlo dobro znaju ?ta treba da rade, dok drugi naga?aju i te?e se da ae im neko drugi srediti stvari, i da ae sve biti kao pre, i normalno ujedinjuju se sad u neke regionalne saveze smatrajuai se izdanim od krovne organizacije LSS. Postavlja se opet pitanje da li ae ti regionalni ili drugi savezi biti dorasli problemima i mogu li ikako uticati na neke promene kad je sama transformacija vea poprilieno odmakla i sumnjam da ae sada dr?ava odustati od zacrtanog cilja, a dr?ava je sigurno jo? stvarajuai zakon znala kakav treba da bude i rezime.
sve je to u redu,ali ono cuveno ali..
ponavljam vec stoti put,sam sam sebi dosadan..
sa nama ce moci da rade sta hoce[drzava,LSS] dokle god smo ne organizovani..pa ljudi,sindikate[organizacije] su napravili i oni koji su na drzavnim jaslama[policija,zdravstvo,skolstvo..]i ne moze vise da ih fortaju kako hoce.nema vise igranja sa njima a znate ko ih "hrani",drzava..nama fali jedna organizacija u kojoj cemo MI odlucivati sta cemo i kako cemo..a rasprave o visini nadoknade za lovnu kartu,osiguranje,clanarinu to neka vodi drzava sa LSS-om,LSS sa LSV-om..boli nas,to je njihov problem.mi samo izadjemo i kazemo,pod tim uslovima nema lova.zovite italijane,kiprane i dovidjenja!kad se urazumite,spustite cene,poboljsate uslove zovite nas.MI TREBA DA BUDEMO RAVNOPRAVNI PARTNERI U TOJ PRICI A NE PODCINJENA RAJA.POBOGU MI SVE TO IZDRZAVAMO.PLACAMO.OD NAS ZIVE...muka mi je vise od silnih saveza a nigde nema moga,onog sto mi najvise treba.
Pa dr?ava je to zakonom sada i regulisala, Udru?enja ae ako budu dobili lovi?te biti korisnici lovi?ta, i zakon ka?e da si du?an da izmiri? obaveze prema dr?avi, nigde ne pi?e da treba da ih ispuni? prema savezima, to pi?e u zakonu o udru?enjima koji opet ka?e da je sloboda udru?ivanja zagarantovana pa ti izvoli uelani se u koliko god hoae? saveza ili asocijacija, al bre ko ae to da plati.
slavaplana kaže:
Mogu reci da sam citirao zapisnik broj 4 sa sajta LSS gde stoji odluka o osiguranju lovaca i da mi je takva odluka zasmetala kao lovcu i coveku!!!!!
Dobio sam odgovor od Predsednika zasto je to tako uradjeno a uradjeno je kako bi Savez pokrio kartu Ministarstvu od 80din po lovcu za proslu godinu!!!!!
.........
Ceranica sam pitao za kolektivno ili zivotno osiguranje delta-djeneralija preko koga bi se i obezbedila garancija za lovista sto mi je jasno rekao da vecina nije bila za takvu ideju i da je to otpalo!Isto to stoji u zapisniku 4!!!Vecina je glasala za Takovo sto se vidi iz zapisnika 4!!!
.........
Videcemo na skupstini sta ce se sve desiti!!
Slavo, brate, pa da li se iko od prisutnih iz saveza ogradio od one izjave u vezi osiguranja, da je njima (savezu?) važno šta im ostaje, pa da ipak prihvataju ponudu Takovo osiguranja, samo zato što im (savezu) Takovo uplaćuje 2,5 miliona, a lovci imaju lošije osiguranje? Da li je pokazano makar zrno samokritike za taj potez? Znamo da će LU morati obezbediti neke garancije za fond divljači, pa ako je Delta Djenerali bio spreman da udje u tu priču, onda ne znam zašto je uzeta ponuda Takova? Neki članovi UO su izgleda kao da imaju kratkovido razmišljanje. Nema lovca kojeg sam sreo u zadnjih par dana, da nije zbunjen zbog ovoga.
Popovićevo objašnjenje se svodi na priču samo o parama. A interes LU, članova saveza, i interes lovaca? Gde se to izgubilo, ako se izgubilo?
Što se tiče onog dela oko formiranja šumadijskog saveza, i da to neće proći, verovatno se radi samo o želji ljudi iz rukovodstva saveza, da ne prodje. Šumadinci će uraditi onako kako odluče njihovi članovi, sloboda udruživanja je garantovana. A da li će to biti u okviru i pod kapom LSS ili ne, to je organizaciono pitanje, kako skupština saveza odluči, tako će i biti.
Skupština će izgleda biti vrlo interesantna, naročito zbog pominjanja internet sajta i foruma za lovce Srbijalov u skupštinskom materijalu (tamo, u materijalu, je pogrešno navedeno da se radi o elektronskom izdanju glasila - nije Srbijalov javno glasilo).
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?