Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin
Srpska Zadruga
 Pa poštenije što su slikali onakav kakav prodaju, nego da su jedan ušminkali, a posle da se razočaraš kada ga vidiš.

Zlocko

stojkuki kaže:
Ma pricali smo vec na tu temu ... slazem se ... ali tikka i sako ne se mogu kupe u nasoj zemlji a ako hoces da ih uvezes preko nekog, skinuce ti kozu u kajsevima, ... strasno ...
Ne bih se ponavljao ...
Misljenja sam, sa mojim skromnim znanjem, da su neka resenja na 808 dobra i da je to cine dobrim potencijalom. Neke stvari koje kolege ovde navode kao mane ili nedostatke ili da im se ne svidja u sustini su jako dobra resenja, poput pikatini sine, ... stvar je da ta puska konacno zazivi, da dozivi reviziju nakon iskustava korisnika i onda se moze dobiti odlican karabin za relativno normalan novac, kosta oko 750 jura ...

Au kolega za 750 e imam i karabin i lovacku pusku,i nista vise mi nie potrebno(bar za sada)

Podunavac

stojkuki kaže:
Pikatini nije vojno resenje, pogledajte sako, tiku i druge proizvodjace ...
Da to je ta puska, moze se doterati, ocigledno. Samo mi nije bas jasno so su kratili cev, ono jes da su krace preciznije ... Verovatno ima veze sa brzinama metka u cevi ... Ne razumem se.

Kolega, Sako i Tikka na svojim lovačkim modelima karabina nemaju picatinny šinu, nego klasičnu usečenu šinu u sanduk sistema lastin rep, promera 17 mm. Jedini model Sako karabina koji ima picatinny šinu (uz klasičnu) je TRG koji nije namenjen za lov nego vojno-policijsku i sportsku upotrebu. Novi model Sako A7 koji jeste namenjen lovu umesto šine lastin rep ima Weaver šinu. A na Tikka karabinima picatinny šinu imaju samo modeli Super Varmint i Tac, namenjeni sportskom streljaštvu i vojno-policijskoj upotrebi.

Što se tiče skraćivanja cevi ona je urađena zbog lakše manipulacije puškom u šumi i gustišu. Ne znam odakle ti ideja da se skraćivanjem cevi dobija na preciznosti? Sva vatrena oružja sa olučenim cevima imaju bolju preciznost sa dužim nego kraćim cevima. Naravno ako su cevi iste kvalitete i načina izrade i obrade.

Što se tiče konkretno puške Zastava M808 ona jeste napravljena sa namerom da zameni dosadašnje snajperske puške u VS, a onda iz nje uz minimalne dorade urađena lovačka verzija. Između snajperske puške M07 namenjene vojsci i lovačkog modela M808 je mala razlika. Metalni delovi su identični, razlika je samo u kundacima i obaračima (vojna ima finiji sistem štelovanja okidanja). Lično smatram da je M808 preteška, ima nepotrebno dugu i debelu cev (za lovačke potrebe) i fale joj mehanički nišani. Karabin M70 je po mom mišljenju bolji izbor za lov. Jedina prednost M808 je bolja (sigurnija) kočnica.
Tri prsta 2Kolce

I Jevtic
 podunavac Bravo 2Bravo 2Bravo 2
najbolja je ona puska koja se non stop kvari

stojkuki
 Ajd polako.
1. Sad su varmint puske za policijsko vojnu primenu .... No comment ...

2. Malo sluha za ironiju ... Jer mi taj potez nije jasan, sta se ustedelo 200 g .... Po koju cenu ....

3. Ako su M97 i 808 isto ja sam spejs satl. Od cevi, mehanizma okitanja, ogranicenja kalibra, kundaka, pa na dalje. Ako se tako rezonuje sve sto ima mauzer sistem je isto sto i mauzer vojna resenja ... Ne bih rekao. Sta je po tome raslicito ...

Ali zaista ne bih da se raspravljam i diskutujem, ja nisam pucao iz 808, kad budem, onda cu moci to da radim, ovako, internet saznanja i casopisi, meni ... Ne znace mnogo.

M70 je super resenje ....

Podunavac

stojkuki kaže:
Ajd polako.
1. Sad su varmint puske za policijsko vojnu primenu .... No comment ...

2. Malo sluha za ironiju ... Jer mi taj potez nije jasan, sta se ustedelo 200 g .... Po koju cenu ....

3. Ako su M97 i 808 isto ja sam spejs satl. Od cevi, mehanizma okitanja, ogranicenja kalibra, kundaka, pa na dalje. Ako se tako rezonuje sve sto ima mauzer sistem je isto sto i mauzer vojna resenja ... Ne bih rekao. Sta je po tome raslicito ...

Ali zaista ne bih da se raspravljam i diskutujem, ja nisam pucao iz 808, kad budem, onda cu moci to da radim, ovako, internet saznanja i casopisi, meni ... Ne znace mnogo.

M70 je super resenje ....

Kolega opet ne čitaš pažljivo upise.

1. Nisam rekao da su varmint puške za vojno-policijsku upotrebu. Rekao sam da je Sako TRG za vojno-policijske i sportske svrhe. A Tikka Super Varmint za sportske (premda može i za lovačke) svrhe, a Tak model za vojno-policijsku upotrebu.

2. Nisam shvatio šta si hteo da kažeš.
Ako si mislio na razliku u težini između M808 i M70, ona nije 200 grama nego 450 grama.

3. Nisam napisao da su iste M97 i M808, nego M07 i M808. Zastava ima dva modela u svom proizvodnom programu pod oznakom M97. Jedan je automat u kalibru 9 mm Para, a drugi je vazdušna puška. Ne znam na šta si ti mislio pod M97?

Iz M808 nisam pucao ni ja, ali sam je držao u ruci i razgledao više puta. Po meni je nezgrapna za lov i razloge sam naveo u prošlom postu. A M70 sam imao godinama u dva različita kalibra i nisam imao zamerke na njezinu funkcionalnost u lovu. Završna obrada bi mogla da bude bolja, ali isti problem ima i M808.

Evo za kraj puške M07 i M808 pa i sam proceni jesu li nastale iz istog modela i kolika im je sličnost (osim kundaka i obarača).
i45.tinypic.com/2hhfwg8.jpg
i45.tinypic.com/20if9lf.jpg
Tri prsta 2Kolce

Danijell
 Isto njesra samo drugo pakovanjeNe odoravam

stojkuki
 Ma vazi.
97 je greska u kucanju. Jbg, 0 i 9 su suvise blizu a ne kucam na kompu vec na ipadu koji je suvise osetljiv.

Mislio sam na to sta su dobili skracivanjem cevi, pa sam cinino rekao da su poradili na preciznosti ... A u drugom postu kako su na tih 10 cm ustedeli 200 grama. Broj je nasumucan i potpuno u skladu sa cinicnim tonom (uh sto mrzim da objasnjavam sta sam rekao).
Puska koja svojom tezinom dodje do 4 kg bez oprike, a sa adekvatnom optikom i punim okvirom u zonu oko 5 kg sigurno nije puska sa kojom se ide u pirsh ili lomata u dugoj pretrazi po sumi. Za ceku, ili lov u ravnici ... Naravno da jeste. Prema tome, stvar je samo namene.

Ostalo ne bih kometarisao, ... Kada se bude pucalo iz jedne pa druge imacu pravo da komentarisam. Dovoljo sam rekao kada sam rekao da nisam pucao ni iz jedne od njih a ne volim da pricam pausalno ili na osnovu onoga sto su drugi napisali, rekli (opet mozda pausalno).
Bul cevke, ... Pa da nema nesto u njima ne bi ih svi proizvodjaci imali u programu. Verovatno ima veze sa pucanjem na vce daljine i sposobnoscu da se prave uske grupe ... Nisam kompetentan.

Za sad, meni je sve to jedan zanimljiv koncept. Koliko god se vama to ne svidjalo, mislim da je integralna pikatini sina super resenje, iako ne bez nedostataka, pa je zovite vi vojnim ili kako god hocete. Sve sto je masinski korektno uradjeno iz jednog komada je mnogo, ali mnogo bolje od onoga sta je sastavljeno od dva ili vise komada. Tojeb mehanika i logicno je. A mi ovde pricamo o necemo sto mora da bude sposobno za veliki broj ponavljanja (skini - stavi). I necemu sto je pod jakim mehanickim terorom trzaji primpucanju, mementi su dosta jaki. Tu su tolerancije ... To je cista logika. Pitanje je samo kakav je proces, kakva je preciznost izrade i na kojim se masinsma radi (u smislu preciznosti). E sad moze neko da krene da me ubedjuje u suprotno, ali mislim da je bolje da ne ... Jer nema smisla. Nikako ne mogu da prihvatim nelogicne stvari.
A to sto nekome ovaj ili onaj mehanizam ne izgleda lepo ... E toga me manite. To je stvar ukusa. Da nije tako svi bi lovili sa istim puskama, ...
A ko drugacije misli, ... Neka lovi sa M70 ... I mirna kuca.

Podunavac
 Kolega sa nekim delovima tvog upisa se slažem, a sa nekim ne. Za klasičnu lovačku pušku (standardnih kalibara) normalna (i poželjna) težina je 3-3,5 kg. Puške koje imaju 4 kg i više se rade u tropskim kalibrima gde težina puške kompenzira deo trzaja koji je veoma velik.
Sobzirom na uslove lova kod nas nema potrebe (po mom mišljenju) za bull cevima pošto se odstrel vrši do maksimalno 250 m. Na tim daljinama dobru prciznost imaju i puške sa standardnim cevima uključujući i M70 (lično provereno). Bull cevi za lov dolaze do izražaja na amertičkom kontinentu gde se puca na sitne životinje ne daljinama od 300 m pa čak i više. Većina proizvođača takvo oružje i pravi za izvoz na američko tržište, pošto je ono najveće i najbogatije što se tiče trgovine oružjem.
Za picatinny šinu nisam rekao da mi se ne sviđa, niti da je loša nego da nije lovački standard kod proizvođača oružja. Picatinny šina je rađena po vojnom standardu američke vojske (MIL-STD-1913 ili STANAG 2324) ali pošto je dobro zamišljena koristi se ponekad i na lovačkom oružju. Picatinny šine se prave za sve vrste lovačkih karabina i mogu se montirati po želji korisnika. Odličan su izbor za lovce koji za svoje oružje koriste više vrsta optičkih i refleksnih nišana. Na njih može da se postavi bilo koja vrsta nišana, baterijske lampe, IC obeleživača, laser point ili bilo šta drugo. Premda je većina ovih naprava kod nas zakonom zabranjena.
Što se tiče čvrstoće tu si apsolutno u pravu. Daleko je čvrća montaža koja je integralni deo sanduka, od bilo koje druge montirane bilo kojim sistemom. Ali takvu čvrstoću ima i klasična šina lastin rep koju koristi većina proizvođača lovačkog oružja. Jednostavnija je za izradu i niža za montažu. Isto tako si i u pravu da svako ima svoj ukus. Neko voli teške puške, neko lake. Neko voli military look, a neko se od toga zgraža.
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Eto, vidis kako se lepo slozimo ... Smile cas posla.
Vidis upravo zato se meni recimo svidja pikatini. Vise optika za razliite namene. Recimo neki 1.5-6 za pirsh i nesto mocno tipa 6-24 za ceku, ravnicu ili planinu. Iimas sve. Jedan opsti kalibar i voznja.
Bul cevke cemo se slozitiili ne, ali price tu ima. Svi veliki ih imaju u programu, vidim da su dosta popularne. E sad nisam ja bas uvek pristalica novotarija, ali u nekoj prici teske puske za ceku pucanjena daleko vidim smisao.

Podunavac
 Naravno kolega, nema ni razloga da se ne složimo.iveli 3 Za picatinny šinu postoje nosači za sve dodatke koji ne mogu da se montiraju na druge vrste montaža (što opet potiče od vojnih zahteva). A kod montaže dve vrste optika je dobar izbor i Lepold QR baza sa dva para prstenova (za svaku optiku po jedan). Premda ovo može da se izvede i na Schwenk montaži sa dva para nožica. Ali je svakako ova prva naj čvršća ako je picatinny šina urađena integralno sa sandukom.
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Yup ...

canis aureus

Danijell kaže:

najbolji upis na temu M808!!OdobrenoGrinBravo 2
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Zlocko

canis aureus kaže:

Danijell kaže:

najbolji upis na temu M808!!OdobrenoGrinBravo 2

Au,strasno...Ja zapocnem temu o kalibru,nastane frpa,posvadise se ljudi,sad pitam za m808 opet isto,ja zlo donosim Grin
Najbolje da ja nista vise ne pitam OdobrenoCryGrinGrinGrin

canis aureus
 samo ti pitaj i dobićeš mnoštvo dobrih odgovora ... a 808ce se mani što se lova tiče! ... a ako ćeš na takmičenje ...
[xhide](baš o toj o kojoj je Kalibar pisao ... nije cev džaba skraćivana a čak je iz Zastave stiglo još par komada cevki i nijedna nije ni blizu zadovoljila preciznošću te je na kraju radiJo "bonsek" i opet "preciznost" ispod nivoa a ništa bolja od M70 ... tako neke glasine kruže od ljudi sa tog "testiranja"Confused)[/xhide]

... drž' se ti one prepravke M48 što si naumiJo i bićeš sigurno zadovoljniji ... pa još ako u nju spucaš tih 750jura ima Ivica da ti napravi od nje pucu da ti oni iz Holland and Holland-a pozavidUYes a još u najboljem kalibru Chut
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Zlocko
 Dzim se ja svojih planova,gledao sam kundake na forumu,i od svakog mi se po nesto svidja,tako da treba naci vrhunskog majstora da to sve uklopi...Smile
A sto kazes,jos u najboljem kalibru,koliko se secam to mi je bio prvi metak koji sam samostalno opalio(vazdusnu pusku neracunam)

270
 Zadnji put komentarišem M808 i M07 koje su iste puške sa jedinom razlikom u kundaku.
- Neviđeno Cenzurisano
od karabina.
- Taktička puška ali samo u pokušaju
- Tehnička rešenja uglavnom prekopirana, kao što je integralna pikantini šina, i u suštini je dobro rešenje, na žalost ne setiše se i ostala rešenja da prekopiraju po sistemu bolje dobra kopija nego loš original, pa konstruisaše magacin i sistem izmenjljivog magacina toliko loš da je prava svinjarija i nešto tako loše kao i sam materijal od kojeg je napravljen ni na jednom oružiju u životu nisam video, a nagledao sam se dosta.
- Cena od 90.000 dinara za takvo Cenzurisano prevelika pa čak i da može da se nešto bitnije dobije preradom (a ne može) ne znam ko bi bio lud da da te pare a posle ulaže u prepravke i dorade kad za malo veće novce ima ekstra karabine. I stvarno ne znam šta na njoj košta toliko da bude duplo skuplja od M 70, niti je komplikovanija za izradu, niti je od skupljih materijala!

Ko hoće da lovi ima mnogo preciznijih i kompaktnijih lovačkih karabina a ko hoće da se bavi streljaštvom ili nek se isprsi za pravu taktičku ili varamint pušku ili ako hoće da vežba i da se bavi rekreativno sve što može sa M808 moći će i sa bilo kojim lovačkim karabinom pa i sa naj jeftinijim M 70!

sheytan

canis aureus kaže:

[xhide](baš o toj o kojoj je Kalibar pisao ... nije cev džaba skraćivana a čak je iz Zastave stiglo još par komada cevki i nijedna nije ni blizu zadovoljila preciznošću te je na kraju radiJo "bonsek" i opet "preciznost" ispod nivoa a ništa bolja od M70 ... tako neke glasine kruže od ljudi sa tog "testiranja"Confused)[/xhide]

Od tada u tom drushtvu govore "testeriranje"! Grin
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Danijell
 Listajuci kalibar naletim na"genijalce" koji skracuju cev na 808 300wm sa 65 na 54cm,za citavih 11cmHmmmkako to gruva ne smem ni za zamislim.
projekat sa ciljem da se napravi ultra precizni karabin za sumski lovGrinGrinGrinto prvi put cujem!
ajde sto su se zeznuli oko odabira kalibra ali ne vidim kakvu ulogu tu ima tolika visoka preciznost oko koje su toliko radili i na kraju stigli na 1MOA sto moze i m70 bez problema.ko sve pise u nasim novinamaJaooo

Zlocko
 E kolege,zapao mi za oko jedan zastavin model karabina...
Radi se o LK M70 PS...
Nisam staromodan,i mislim da su plasticni kundaci dobri,a kolko sam cuo i laksi...
Cena mu je nekih 40.000 dinara,cak kolko sam cuo jeftiniji od standardnog modela sa orahovm kundakom...
Novo je ipak novo
(Ali ne odustajem od prepravke M48)
Odobreno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Poluautomatski karabin KARABINI 571 18.05.2025. 01:41
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,635,510 posete www.srbijalov.com