Još jedna meni zanimljiva stvar sa fotografije mete
je da krug koji obeležava vitalne delove divljaci ima centar baš na mestu koje ja ne bih izabrao za
pucanje na živoj meti.
Nekako gledajuci taj centar mete nameće mi se pitanje , zar skandinavci smatraju najefikasnijim pogotkom onaj u centru mete, direktno kroz plećku i
kost.
Da se jos jednom vratim na ovo, pogodak visoko u plecku ili tacno u centar onog kruga na meti koji oznacava vitalnu zonu je daleko najefikasniji pogodak kada je u pitanju jelenska divljac i pucanje iz puske, mada su srce i centar pluca vanan zone. Ali hidrodinamski pritisak pri takvom plasmanu najcesce ostecuje kicmu i centralni nervni sistem i istovremeno ubija gotovo momentalno ako je u pitanju puscano zrno ( naravno u zavisnosti od velicine zivotinje ) ali kada bi lovili lukom i strelom tada pogodak idealno treba da je nesto nize iza plecke jer strela nema isti efekat kao kugla i zbog toga je idealno gadjati u srce ili centar pluca. Ako se dobro secam ti koristis 300 win mag i sa tim kalibrom usudio bih se reci nema zivotinje u nasim lovnim predelima koja nece pasti u vatri pa cak i medved samo ako je kugla dovoljno cvrsta
Da, baš zanimljivo...
A što se tiče ppu i sp , ne bih ni "megom" ukoliko nije veća od 9mm i brža od 800m/s.
Lepo je što se još uvek ovde mesto da se nešto nauči.
Hvala na svemu, dosta sam naučio iz ovoga.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?