Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na srndaća

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na srndaća
laki lov
 U lovištu "Kamenica", lovačkog udruženja "Karađorđe" iz Topole, uspešno je nastavljen komercijalni lov (odstrel) srndaća.
S lovačkim pozdravom DOBAR POGLED!
laki lov priložio:
148728_290653664342588_100001938698386_675811_1180987643_n.jpg

laki lovac

DJULE78
 Svaka cast na odstrelu,zna li se kolika je gramaza rogova odstreljenih srndaca i koliko je CIC poena Bravo 2

laki lov
 Hvala u ime LU Karadjordje Topola... Dasa
Rogovlje jos nije obranjeno i ocenjeno,(ovo si slike iz jucerasnjeg i jutrasnjeg lova)... cim budu ocenjeni objavicemo rezultate... Bye
laki lovac

fotolovac
 LD Krivaja Bačka Topola

113,5 poena
i458.photobucket.com/albums/qq307/mastilop/P1040601_resize.jpg

i458.photobucket.com/albums/qq307/mastilop/P1040598_resize.jpg

SUMO
 Lepi odstreli !
Cestitke !

Kile_
 lepo lepe slike i trofeji.ali ja nigde ne vidim da je neko kacio te nove markice na odstreljenu divljac i trofej,a izneti su iz lovista odnosno mesta odstrela a nisu zakacene markice,kao sto se nalaze po novom zakonu i pravilniku!
Samo 300 i 4x4

slavaplana
 MARKICE nisu obavezne za lov jer veliki deo udruzenja iste nije podigao jer se kasnilo sa dostavom istih !!U dopisu tj. istrukciji MPSV stoji da ista NIJE OBAVEZNA do dobijanja istih!!!!

Lov tece normalno ali je OBAVEZAN PREGLED MESA od strane ovlascene HLADNJACE i VETERINARA koji izdaje BROJ i popunjava list o pregledu istog,broj ide u propratnicu a mesto za markicu se precrtava!!!

Mnoga udruzenja nisu pocela lovnu sezonu po kalendaru jer nemaju sklopljene ugovore sa odgovarajucim HLADNJACAMA koje za to ispunjavaju USLOV!!!Resenjem Vet.ispekcije moraju da su registrovana za ovu namenu!!!SAMO ko ima zvanicno odobrenje Vet. ispektora je u OK poslovanju svi ostali su u tezem PREKRSAJu na osnovu zakona o Veterini!!!Nije za igranje raspitajte se dobro!!!

U tri lovista lov je ZVANICNO ZABRANJEN do daljnjeg jer udruzenja NEISPUNJAVAJU USLOV ZA LOV SRNECE DIVLJACI a poceli su lov po kalendaru sto povlaci i trgovinski prestup za udruzenja i astronomske kazne !!!

KREC
 Pozdrav za Vladu i mog kolegu Duleta,lovnika LU Krivaja Smile

Hunting Club Astra

Podunavac kaže:

Hunting Club Astra kaže:
Lov 16.04.2012.
kal. 22-250
distanca - 280-290 m
gramaža trofeja - 508 g
cic poena - 134,62
napomena - sedmi parožak

Lepi odstreli, svaka čast. Međutim postavio bih nekoliko pitanja vezano upravo za ovaj odstrel.

1. Dali u vašem lovištu postoji maksimalna dozvoljena daljina gađanja za određenu divljač, i ako postoji kolika je ona konkretno za srneću divljač?

2. Sobzirom na pad zrna, koji na 300 m nije mali, na koji način je određena daljina pre gađanja i koliko je podignuta končanica u odnosu na plećku (ili neku drugu zonu gađanja) i dali je uzet u obzir bočni vetar (ako ga je bilo) i na koji način je kompenzovan njegov uticaj na putanju zrna?

3. Koja je konkretno municija korištena (kojeg proizvođača, tip zrna i gramaža)?

Ovo ja malo kasnim sa odgovorom, no ne zamerite ovih dana sam retko pored računara.
1. Što se tiče makismalne daljine, koliko ja znam bar u ravničarskim lovištima ona ničim nije tačno određena (min - maks.). Slažem se da treba voditi računa da svaka distanca bude realna, te da se na taj način minimalizuju moguća ranjavanja. Svaki lovac pre ulaska u lovište najpre mora prpbati svoje oružje na strelištu (tj. mora mu se pružiti prilika). Stručni pratilac u lovu na krupnu divljač, nastoji da lovcu omogući priliku za što sigurniji hitac. Ipak u situacijama gde se divljač nalazi na potpunoj čistini, a meta vam je iskusni kapitlac star 6-7 godina, na koji način da priđete takvom grlu koje nikada ikome nije pružilo priliku da mu priđe bliže od 250-300 m? To je upravo jedna od čari ovakvog lova. Lovac je upoznat sa cenovnikom i pravilnikom lova, te i sa onom stavkom da usled ranjavanja divljači može doći do naplate 50% procenjene vrednosti trofeja. No to je samo slaba uteha, kako lovištu, a pogotovo lovcu koji je mnogo ulaožio da bi došao u takav lov.
Oko, srce, mirnoća lovca, naravno uz besprekorno oružje, čine da te distance budu minimalizovane u potpunosti. Na kraju krajeva, na takvo grlo se ne vodi baš svaki lovac.
2. Daljina gađanja, se vrlo lako proceni u ravnom Banatu. Zemljišne table su uglavnom 220, 320 i 400 metara, ako znate na kojoj se tabli nalazite, možete skoro tačno odrediti distancu. A naravno korisno je imati pored durbina i optički daljinomer.
Lovac je zahtevao da mu se pruži prilika da odstreli to grlo ("sedmerca"), nakon kraćeg nišanjenja izveo je prefektan hitac u predelu visoke plećke, a grlo je ostalo na mestu odstrela. Mi smo mogli samo da mu čestitamo.
3. Municija - Remington (kal. 22-250), ne znam tačnu grmažu zrna

stojkuki
 Muko moja, kako ja ovo ne Odobravam ...
Bez zelje za diskusijom.

sheytan

Hunting Club Astra kaže:
Oko, srce, mirnoća lovca, naravno uz besprekorno oružje, čine da te distance budu minimalizovane u potpunosti. Na kraju krajeva, na takvo grlo se ne vodi baš svaki lovac.

Apsolutno tachno! Stari Vodi se iskljuchivo lovac koji IMA PAROOSHTINU TO DA PLATI! Grin

Hunting Club Astra kaže:
2. Daljina gađanja, se vrlo lako proceni u ravnom Banatu. Zemljišne table su uglavnom 220, 320 i 400 metara, ako znate na kojoj se tabli nalazite, možete skoro tačno odrediti distancu.

Tachno, ukoliko je srndatj dovoljno strpljiv da mu dodjete na pochetak/kraj parcele, tj. pod 90 stepeni! A poshto to najcheshtje NEMA TEORIJE, ondaK ova pricha prilichno pada u vodurinu... ika
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

alex
 img545.imageshack.us/img545/9168/56270037642710750591525.jpg

Evo i prvih srndaca odstreljenih u mom Lu "Lapovo" iz Lapova.
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

huntinggirl1
 sve čestitke na odstrelima i medaljama,
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

Zlatar
 Čestitke na uspešnim odstrelima i društvima na čuvanju divljači!
Zanima me šta je problematično u daljini od 280m,ima izreka metak(zrno) ne laže e sad ako je srndać pao ne vidim u čemu je problem,siguran sam da nije sreća.To je isto ko I ameri kad su za F117 rekli lucky shoot,naši onako opalili I slučajno pogodili.
Ko ima para da dođe iz inostranstva da puca no limit sigurno nije uzeo pušku juče I prvi put video srndaća u optici pa da ga udari adrenalin ili omaši jer je sam nakalemio optiku,puca municiju iz 52godine itdMada čuo sam da ima I buzdovana ali tu je zato pratilac

Videh lovce koji imaju m48 pucaju FMJ ili poneki SP koji ljubomorno čuvaju,ne mogu da pogode ni papir 1mx1m na 100metara,optiku je sam prišrafio jel to i nije neka nauka,opali par metaka godišnje uglavnom u vazduh ili panj a kad se dogovara ko će gde da se postavi hoće najbolju livadu gde ima i 200m čistine a pre polaska obavezno popiti 5-6 mučenica da se ruke smire.

Čekam otvaranje sezone u planinskom lovištu,znam šta me čeka,uspeću da izađem možda 3-4 puta,svaki put vožnja od 250km,dva put kiša,dal će nešto izaći ili ne,ako izađe jedan škartić(zlata nema) i uspem da odstrelim biću zadovoljan.A svakako ga neću pustiti zato što mi je na 200+ metara,e zato sam žicao municiju,pa preko gastarbajtera moliš za kutiju dve,pa one koji ne love da podignu svoju na odobrenje,znate kako to ideSamo da bi mogao da ispucam što više u papir I na polju za vežbu a za lov 10kom više nego dovoljno.

Obična duplex končanica može se iskoristiti na više načina bez da se puca u vazduh iznad divljači.Recimo vrh gornje deblje linije upucati na 150 u +4 ista će biti na 100m u +1,na 200 biće -5,na 250m -13 centar končanice,na 300m -30cm vrh donje debele(primera radi).Pa I bez ovoga pad od 30cm na 300m ne znači da treba pucati metar iznad leđa.Ili upucati na 200m nulu pad je 20-22cm na 300m,krst iznad plećke i tres,naravno ako se očekuje pucanje na 300m.
To sve treba probati na metama,pri različitim uvećanjima,vetar treba osetiti mada po košavi I ne lovim,koga zanima I ima volje,vremena,municije,para, da se tim bavi neka proba.Daljinu takođe treba učiti I vežbati kako se određuje.to je barem besplatno.

Šta htedoh reći,većina lovaca ne može da puca na 200+ ali svakako da jedan manji broj ljudi jeste sposoban za sigurne odstrele na daljinama 300- 400m,ja nisam u toj kategoriji I ne treba mi,ne lovim u Vojvodini.Al pukoh lijaća na 250m jel etički,jel sreća? Isto tako sam tri puta pucao I omašio šakala prvo na250-270m pa na 120 pa na kraju I na 80-90m,jer je svaki put bežao prema meni a ja presrećan,pukao me adrenalin,prvi put šakala dočekah,već vidim kako sam ga izvrnuo I naravno promašaj,nije mi kriv pad zrna,vetar,BC zrna,već ja što nisam sebe kontrolisao.

1000 za rogove nemam imam prečih stvari u životu,onima koji imaju 2-3 iljade da stave u džep I odu u lov mogu samo da zavidim,nema svako zlatnog srndaća.Taj jedan kojeg ću možda sačekati,urediti u šumi,izvući,svakako će mi pružiti ogromno zadovoljstvo ali ne bih odbio da mogu priuštiti ni pratioca,no limit cene,punu uslugu,jednog zlatnog i srebrnog za pre podne.Te pare će otići na nova ulaganja u lovište,plate ljudi I šta tu ima loše. Zašto se osuđuju lovci koji plaćaju,pa onda svi treba da krivolovimo,jer to je najsportskije,nadmudri divljač I lovočuvare,policiju...

Samo zamišljam lice čoveka koji je stavio 3-4000 u džep došao u lovište a pratilac mu kaže prijatelju daleko je ovo za tebe,ok što imaš 200 trofeja i misliš da možeš pogoditi al ja ti ne verujem pa jel znaš ti kolko je 300metaraHmmm

270
 Zlatar Odobreno Bravo 2 Bravo 2 Bravo 2

slavaplana
 Lepo !!!Kako ste resili pregled ostreljene divljaci u LAPOVU??Gde to obavljate?

Podunavac
 Kolega Zlatar ja nisam rekao da ima nešto problematično u daljini od 280 m, premda ova tema (i daljina) jeste diskutabilna. Ovako opširna i detaljna pitanja sam postavio upravo kolegi Hunting Club Astra, pošto on nije samo lovac, nego se čovek bavi lovnim turizmom i završio je i školu za to. Pa sam hteo iz prve ruke da dobijem informacije dali se to i kod nas diglo na viši nivo kao na zapadu ili još uvek vladaju odokativne metode. Druga stvar u pojedinim državama je zakonski ograničena daljina pucanja na određenu vrstu divljači pa me je interesovalo dali se u komercijalnom lovu stručni pratioci ograđuju na neku daljinu, ili je kao što Čiča (Sheytan) reče bitna samo para. Naravno da ima ljudi koji mogu da pucaju na 300 m, ali za to je potreban i kvalitetan sklop puška, optika, municija. Nije ni svaki kalibar za te daljine. Ja sam na 400 m iz snajpera slagao pogotke u grudnu metu bez problema, ali to ne znači da bi sebi dozvolio da na divljač pucam na tu daljinu sa lovačkom optikom. Ovakvi se daleki hitci obično praktikuju u planinskom lovu divokoze i muflona, a u svim drugim lovištima retko.
A što se tiče komercijalnog odstrela tu se ne slažem sa tvojim razmišljanjem. Onaj ko ima pare ima i vremena. Njega će stručni pratilac da "voda" po lovištu koliko god treba dok ne odstreli ono što je naumio. Pre će prosečni lovac da puca na veću daljinu pošto je pitanje kada će mu se ponovo ukazati prilika.
Sa drugim delom tvog upisa se apsolutno slažem. Mnogi lovci imaju neadekvatnu optiku, montažu i kalibar (pa čak i pušku) ali ipak pucaju na sve što izađe, pa kako bude. A mnogi koji sami upucavaju svoje puške nemaju potrebno znanje za to (nažalost). Zato u mnogim zemljama postoji obavezni ispit na strelištu (lovca i puške) na početku sezone, pa ko ne zadovolji ne može da dobije dozvolu za odstrel.
Tri prsta 2Kolce

dalibor

SUMO kaže:
Lepi odstreli !
Cestitke !

Prelep B)
Hunting is a passion! Pas

Aca Velika Plana

slavaplana kaže:
Lepo !!!Kako ste resili pregled ostreljene divljaci u LAPOVU??Gde to obavljate?

koliko sam ja cuo od mojih Lapovo ima sve za lov srndaca,spremili su ljudi na vreme,sloga i jedinstvo i dobro gazdovanje daju razultate kao sto se vidi na slikama.
Alex koliko poena su bili srndaci,kakva je gramaza? jel sve ostrelio onaj Fransuz ? Smile

SUMO
 Zlatar, pa sve si im lepo rekao !ByeBravo 2

A ko od nas nije pogadjao grudnu metu na 400 m, iz 2-3 pokusaja sa klimavim nisanom, tvrrrrrdim okidacem, kalibrom koji nije za te daljine....? Jos je meni cev bila nagrizena preko 65% kad sam je zaduzio...

Za neupucene, svaka ozbiljna strana agencija vam daje informacije tipa
``g. Erik hoce 10 srndaca. jednog do 500 gr, ostalo ispod. Ima 300 wm, puca i preko 200m, odlican strelac``
ili
``g. smotanko hoce 5 jakih srndaca, ima 7x64 ali nije sjajan strelac, gledajte da daljine pucanja budu sto blize.....``

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Galerija abnormalnih srndaća GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 86 13.02.2017. 20:42
Rast, razvoj i deformacije parogova srndaća STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 12.05.2014. 18:46
Lov srndaća vabljenjem LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 13 31.10.2013. 12:50
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,787,413 posete www.srbijalov.com