Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Naučni skup o lovstvu-Žagubica 2012.


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
Lovački portal SRBIJALOV » STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA » STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA
 Štampaj teme
Naučni skup o lovstvu-Žagubica 2012.
Lala
 Mirjana Ivasić, Tugomir Pemper, Goran Godina, Ratko Branković:
UTJECAJ MEDIJA NA LOVNI TURIZAM U REPUBLICI HRVATSKOJ

Sažetak: Utjecaj medija na ljude od izvanredne je važnosti i o medijima neposredno ovisi i odnos prema djelatnostima koje se tiču područja zaštite prirode i okoliša. Dosadašnjim medijskim predstavljanjem lovstva i predmetnim istraživanjem utvrđeni su prevladavajući negativniji medijski naslovi o lovstvu u odnosu na pozitivne naslove. Analizom pojavnosti i vrstom izvješća u hrvatskim medijima, vidljivo je da je percepcija lovstva nedovoljno, a znatnim dijelom i nepovoljno zastupljena. Uzrok je nepoznavanje šire javnosti o lovnoj djelatnosti što je jednim dijelom i posljedica nedovoljne angažiranosti lovaca. Nesreće, protuzakoniti lov, nedolično ponašanje pojedinih lovaca i agresivni, često puta i posve neargumentirani nastupi "antilovno" orijentiranih grupacija, često nađu znatnog prostora u medijima što stvara ozračje za oblikovanje "protulovnog" stajališta. Smjernice istraživanja usmjerene su na uočavanje tih prepreka koje negativno utječu na razvoj lovnog turizma. Mediji stvaraju i formiraju mišljenje javnosti prema lovstvu. Pozitivna prezentacija lovstva u medijima doprinosi zauzimanju pozitivnijeg stava prema svim oblicima lovnog turizma. Lovački stručni časopisi namijenjeni su isključivo lovačkoj publici i njih u pravilu ne čitaju ne lovci te je važno stvarati povoljnu atmosferu prema lovstvu u ostalim medijima posebice internet portalima. Primjena istraživanja je u osvješćivanju samih lovaca i poticanju njihovog utjecaja na promjene stavova u svim medijima na razne načine radi mijenjanja trenutno nepovoljne slike u javnosti o lovstvu, a time i o lovnom turizmu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Marko Pavlović, Jelena Kutanjac:
LOVNO-TURISTIČKI POTENCIJALI LOVIŠTA KOJIMA GAZDUJU LOVAČKA UDRUŽENJA ČLANICE LOVAČKOG SAVEZA CENTRALNE SRBIJE

Sažetak: Lovački savez Centralne Srbije danas okuplja 35 lovačkih udruženja i preko 18000 lovaca. Ona gazduju sa 34 lovišta u širem području Centralne Srbije, na prostoru od preko milion hektara, ili više od 800000 ha lovnih površina. Osnovni cilj u ovim lovištima je povećanje fondova svih gajenih vrsta divljači do optimalnog broja određenog samim kapacitetom lovišta, kao i očuvanje i održivo korišćenje populacija divljači i njenih staništa, sa razvojem lovnog turizma kao poslednjim u nizu ciljeva.
Lovišta Centralne Srbije spadaju u najbolje lovno-turističke destinacije u Srbiji, jer kombinuju atraktivne lovne terene i raznovrsnu i kvalitetnu divljač. Ipak, prisutni su i brojni problemi koji koče razvoj turizma u njima. Lovački savez Centralne Srbije u narednom periodu imaće zadatak da identifikuje sve snage i slabosti lovišta kojima gazduju njegove članice i da pokuša da unapredi populacije divljači, obogati lovišta objektima, poboljša stručni kadar u lovištima i, na kraju, poveća i lovno-turistički promet.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Milutin Kovačević:
POSLOVANJE AGENCIJE ZA LOVNI TURIZAM DIANA, FUTOG

Sažetak: cilj rada je da se konkretizuju aktivnosti na poslovanju jedne lovno turističke agencije. Zadaci rada su pregled opštih nadležnosti i zadataka agencije za lovni turizam Diana iz Futoga. Takođe, biće prikazane specifičnosti u poslovanju, dostignuća, problemi i perspektive razvoja lovno turističke agencije Diana. U radu su korišćene sledeće naučne metode: terenski rad (sistematsko posmatranje i intervjuisanje), analiza (literaturnih i dokumentacionih sadržaja), komparacija i statistički metod (deskriptivna statistička analiza). Rezultati rada su prezentovani tekstualno i prikazuju nastanak i razvoj lovno - turističke agencije Diana, zatim aktivnosti koje agencija sprovodi prilikom organizacije i sprovođenja turističkih lovova, kao i dopunske aktivnosti kojima se bavi agencija (rektifikacija lovačkog oružja, iznajmljivanje istog kao i opreme za lov). Sve ovo se uz marketinške aktivnosti sprovodi kako bi agencija bila konkuretna, kako na domaćem tako i na inostranom lovno turističkom tržištu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Vladimir Barović, Virđinija Popović, Dejan Pralica:
ZNAČAJ MEDIJA U SISTEMATSKOM SUZBIJANJU UZROKA I POSLEDICA KRIVOLOVA I LOVOKRAE

Sažetak: U radu se definiše pojam krivolova i lovokrađe, i vrši distinkcija ta dva termina sa aspekta lovnog turizma. Izneti su podaci i procene relevantnih autora, koliki su godišnji gubici u broju jedinki, odnosno u sredstvima koja se nepovratno izgube usled krivolova i lovokrađe. Autori ukazuju na značaj i ulogu medija u savremenom društvu, i ističu model saradnje medija i lovačkih organizacija na suzbijanju tih krivičnih dela, koja nanose velike gubitke srpskim lovištima. Autori smatraju da se sistematičnim radom na edukaciji novinara i izveštača, pravilnim izveštavanjem i praćenjem sudskih procesa, može u značajnoj meri suzbiti krivolov i lovokrađa. Medijskim radom može se znatno uticati na odvraćanje potencijalnih izvršilaca tih teških krivičnih dela, čime će fond divljači, a posebno trofenih grla, biti u znatnoj meri sačuvan.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Zoran Drazić:
LOVNI TURIZAM U OPŠTINI MLADENOVAC STANJE I PERSPEKTIVA RAZVOJA

Sažetak: Lovni turizam u našoj zemlji nastaje u drugoj polovini 20. veka. Posle skromnih početnih rezultata nastavlja se postepeni razvoj, da bi 70-ih i 80-ih godina došlo do ekspanzije ove delatnosti u nas. U poslednjoj deceniji prošlog veka, usled nepovoljnih društvenih, ekonomskih i političkih prilika, dolazi do potpunog pada ove delatnosti, da bi tek poslednjih godina došlo do postepenog oporavka tj. do otvaranja perspektiva značajnijeg razvoja lovnog turizma u našoj zemlji. Kroz sve ove faze, u manjoj ili većoj meri, prošlo je i prolazi lovstvo i lovni turizam opštine Mladenovac, jedne od 17 gradskih opština Grada Beograda. Blizina velikog emitivnog centra Beograda (pedesetak kilometara), dobre saobraćajne veze, izdašna priroda i lovište bogato kvalitetnom divljači, pruža uslove za još intevizniji razvoj lovnog turizma čiji je glavni stožer Lovačko udruženje Varovnice koje gazduje istoimenim lovištem.
Brži razvoj lovnog turizma je moguć uz veću pomoć i podršku opštinskih organa, komunalnih službi, a pre svega turističke organizacije Mladenovca čiji je osnovni zadatak aktivno učešće i promovisanje, pored ostalih turističkih potencijala, i potencijale lovnog turizma na sajmovima turizma u zemlji, kao i na sajmovima u inostranstvu posredstvom Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Arsen Kurjački, Stevan Munjin:
TURISTIČKA VALORIZACIJA LOVIŠTA OPŠTINE SRBOBRAN

Sažetak: Cilj ovoga rada je da ukaže na neophodnost vrednovanja i poređenja, odnosno prikaže jedan od načina turističke valorizacije određenih lovišta, kako bi se budući lovci-turisti opredelili za ono lovište koje najviše odgovara njihovim potrebama. Procesi industrijalizacije i urbanizacije savremenog društva praćeni povećavnjem fonda slobodnog vremena zaposlenog čoveka, doveli su do ekspanzije turizma u opšte, pa i lovnog turizma. Potreba za odmorom i razonodom u prirodi, postala je neophodna u životu savremenog čoveka, a lov se pokazao kao veoma pogodan način takvog odmora. Lovni turizam, kao posebni, selektivni, oblik turizma predpostavlja postojanje određenog fonda divljači u adekvatnom prirodnom ambijentu, Osim divljači, kao osnovnog lovno-turističkog proizvoda, za sveobuhvatnu ponudu, vrlo su bitni i blizina i kvalitet saobraćajnica, smeštaj, ishrana, transport, kao i razne edukativne i kulturno-zabavne usluge i manifestacije. Turistička valorizaciju značaja i kvaliteta određenog lovišta, čini sveobuhvatnost svih ovih i dr. elemenata kao i profesionalnost, neposrednost i gostoljubivost lovno-turističkih domaćina, što sve čini - turistički doživljaj. U radu su, prikazani, pored ostalih turističkih pokazatelja, i podaci o brojnom stanju i odstrelu lovno najatraktivnijih vrsta divljači, u tri reprezentativna lovišta u Bačkoj. Uporednom-komparativnom metodom ta tri lovišta došlo se do turističkog vrednovanja i lovišta u opštini Srbobran.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Miloje Ostojić, Svetislav Lj. Marković, Ilija V. Popović:
RAZVOJNI POTENCIJALI LOVNOG I RIBOLOVNOG TURIZMA GOLIJE

Rezime: Na području planine Golije može se locirati osam lovišta, od kojih se Čemernica, Golija, Studenica i Biser voda-Divan nalaze u potpunosti ili većim delom svoje površine unutar granica Parka prirode. Tu egzistira veći broj vrsta divljači, a posebna pažnja (gajenje) poklanjaju se srni, divljoj svinji, zecu, fazanu, poljskoj jarebici i jarebici kamenjarki. Ostale vrste divljači, koje stalno ili privremeno nastanjuju ovo područje, štite se i koriste u skladu sa zakonom i postojećim propisima. Merama gazdovanja održava se brojno stanje i kvalitet divljači koji dozvoljavaju prirodni uslovi u ovim lovištima.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Petar Ivanišević, Saša Pekeč, Savo Rončević,
Siniša Andrašev, Branislav Kovačević:
ZNAČAJ PODIZANJA LOVNIH REMIZA ZA POVEĆANJE ŠUMOVITOSTI I FONDA LOVNE DIVLJAČI U VOJVODINI

Sažetak: U radu su prikazani rezultati proučavanja mogućnosti podizanja lovnih remiza u Vojvodini, sa aspekta povećanja biodiverziteta, kako flore tako i faune, posebno povećanja šumovitosti i fonda lovne divljači. Ratarska proizvodnja u Vojvodini se odvija uglavnom u ravničarskoj zoni sa dominacijom sledeća tri tipa zemljišta: černozem, semiglej i humoglej. Navedeni tipovi zemljišta su obrazovani na istom matičnom supstratu, eolskom nanosu lesu, a značajno se međusobno razlikuju po reljefu, načinu vlaženja, vodno fizičkim i hemijskim svojstvima. Ovo područje se odlikuje izrazito ugroženim i oskudnim prirodnim biodiverzitetom, usled primene intenzivnih agrotehničkih mera. U takvim antropogenim uslovima izraženo je smanjena šumovitost (oblici zasada i raznovrsnost drveća i žbunja), a time i fond prirodne i gajene divljači, što ugrožava razvoj lovnog turizma. Iz ovih razloga nameće se potreba podizanja lovnih remiza, kao još jednog oblika povećanja biodiverziteta, posebno šumovitosti Vojvodine. Rezultati ovih proučavanja ukazuju da je moguće podići lovne remize na području atara Vojvodine uz primenu odgovarajućih tehnoloških postupaka gajenja, uz ekološki izbor vrsta drveća i žbunja za vladajuće edafske i hidrološke uslove poštujući zahteve faune, kako prirodne, tako i gajene, pre svega srne, zeca, fazana, jarebice i prepelice za proširenjem njihovog staništa i raznovrsnosti u ishrani. Dakle, cilj podizanja lovnih remiza je povećanje biodiverziteta, stabilnost i održivi razvoj ekosistema ravnice, a time i povećane šumovitosti, zatim proširenje staništa, a time i skloništa za boravak i zaštitu niske lovne divljači i drugih prirodnih vrsta.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Jelena Božović, Ivan Božović:
KREDITNA PODRŠKA KAO PREDUSLOV FINANSIRANJA ORGANSKE POLJOPRIVREDE I OČUVANJA BIODIVERZITETA U SRBIJI

Sažetak: Opšte poznata činjenica je da su biodiverzitet i organska poljoprivreda dva neodvojiva subjekta životne sredine. Organska poljoprivreda se zasniva na raznovrsnosti biljnog sveta i uglavnom zavisi od ulaganja u biodiverzitet. Veoma je važno motivisati proizvođače ogranske poljoprivrede da se bave svojom delatnošću, jer je većina investicionih projekata u poljoprivredi osuđena na propast, zbog nepovoljnih uslova kreditiranja. Finansijski ambijent Srbije prilično je nepovoljan sa aspekta visokih troškova finansiranja. Cilj ovog rada jeste da ukaže na neka kreativna rešenja finansiranja poljoprivredne proizvodnje, ali do granice koja ne ugrožava iscrpljivanje bioloških resursa i ekološku degradaciju.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Jelena Kutanjac, Marko Pavlović:
MOGUĆNOSTI ZA SARADNJU IZMEU LOVNIH INSTITUCIJA I ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA RADI ODRŽIVOG KORIŠĆENJA BIODIVERZITETA

Sažetak: Očuvanje brojnosti divljih životinja kao i staništa u kojima ona obitavaju je od izuzetnog značaja. Stoga, sva planska dokumenta u lovstvu, pa i sam Zakon o divljači i lovstvu Republike Srbije, za cilj imaju očuvanje populacije divljači i njenog staništa i održivo gazdovanje ovim vrstama i prostorima. Saradnja između institucija zaduženih za razvoj lovstva i organizacija za zaštitu životinja i prirode uopšte bi, u kontekstu uspostavljanja održivog gazdovanja, bila od izuzetne koristi. Činjenica je da je saradnja u bilo kakvim aktivnostima između ove dve strane veoma retka i da inicijative i predloga za njeno ostvarenje gotovo i da nema. Ipak, razloga za komunikaciju i zajedničko delovanje ima i oni leže pre svega u zajedničkom cilju, a to je očuvanje divljih populacija i njihovih staništa. Kroz istraživanje koje je sprovedeno želelo se naći odgovor na pitanje u kojoj meri je ta saradnja već ostvarena, kolika je spremnost ovih organizacija za međusobnu saradnju, kao i u kojim akcijama i pitanjima je moguće ovu saradnju ostvariti.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Danijela Avramović, Milena Kostić, Dragan Spasić, Novica Ranđelović:
UTICAJ POŽARA NA LOVIŠTA

Sažetak: Požari na otvorenom predstavljaju stihijsko i nekontrolisano širenje vatre u prirodnoj sredini, javljaju se na svim geografskim širinama i u različitim klimatskim uslovima. Površina zahvaćena požarom, jačina i pravac požara zavise od tipa vegetacije koja je ugrožena vatrom i uticaja vremenskih prilika. Istraživanjima je utvrđeno da čak 90 % svih požara u prirodi nastaje kao posledica ljudske aktivnosti (bilo da to čini iz neznanja ili nehata, a nekad i namerno). Potencijalni uzroci požara u lovištima mogu biti antropogenog porekla (namerni ili iz nehata) koje mogu izazvati poljoprivrednici, lovci, turisti ... koji pale strnjiku, šipražje ili lože vatru na otvorenom radi spremanja hrane, bacaju neugašene cigareta ili šibice. Prirodni uzročnik požara je najčešće visoka temperatura koja može dovesti do samopaljenja travne vegetacije i udar groma u drvo. Posledice požara u lovištima su najizraženije na živi svet. U ovom radu biće razmatran uticaj požara na otvorenom tj. na lovišta i lovnu divljač.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Radosavljević V. Živko:
PROPISI U OBLASTI LOVSTVA

Sažetak: Lov i lovstvo u Republici Srbiji su pravno regulisani Zakonom o divljači i lovstvu i aktima donetim na osnovu toga zakona. Pored Zakona o divljači i lovstvu, ovu delatnost u pojedinim segmentima dodatno pravno regulišu i drugi zakoni i akta doneta na osnovu zakona. U radu su prikazane osnovne postavke Zakona o divljači i lovstvu, kojeg je Skupština Republike Srbije donela 2010. godine i akata donetih na osnovu toga zakona u svetlu primenljivosti, odnosno neprimenljivosti u lovačkoj operativi i ukazuje na posledice, koje su već nastale ili će nastati striktnom primenom odredaba Zakona o divljači i lovstvu i pratećih podzakonskih akata.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Nebojša A.Stojanović:
POLJSKA JAREBICA U AGROEKOSISTEMIMA NIŠAVSKOG I TOPLIČKOG REGIONA

Sažetak: Poljska jarebica predstavlja posebno brojnu i veoma zastupljenu vrstu u Nišavskom i Topličkom upravnom okrugu. Obzirom na vrlo izraženu biološku osteljivost, nameće se potreba za praćenjem promena faktora sredine i ostalih činilaca koji utiču na promenu brojnosti populacije ove vrste. Savremeni agroekosistemi proizvod su brzih i veoma burnih promena u staništima svih životinjskih vrsta, pa i poljskih jarebica. Kako osnovu staništa jarebice čine ratarske kulture, veoma je važno poznavanje zastupljenosti i vrste kultura. Stoga se preporučuje: koriščenje ekoloških mineralnih đubriva koja nisu štetna za divljač i korisne insekte. Smanjenje upotrebe insekticida, čime se proporcionalno uvećava brojnost važnih insekata koji predstavljaju izvor hrane za mlade jedinke. Strategija održivog razvoja lovstva mora da se zasniva na principu racionalnog korišćenja prirodnih resursa i zaštite biodiverziteta. Strategija razvoja lovstva za oba područja ( Nišavskog i Topličkog regiona) ne sme biti odvojena od strategije razvoja šumarstva, poljoprivrede, turizma i dr. Osnovni zaključak je da u lovištima Srbije postoje staništa gde su očuvani biotopi i populacije sa izuzetnim kvalitetom, koje su se održale i pored delovanja niza redukujućih faktora.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
suvodolac71
 Sedmi put zaredom, u jednoj maloj Žagubici skupiti popriličnu količinu pametnih ljudi na jednom mestu nije mala stvar.
Suvodolac dok je sveta i veka!
 
Lala
 Čitao sam sve ove sažetke radova, i mogu da kažem da me je zainteresovao dobar broj tema, iako nisam ni lovni radnik, ni stručnjak iz lovstva, nego običan lovac.
Mislim da je upravo izbor tema koje pobude interesovanje i običnih lovaca, a ne samo ljudi iz nauke i struke, jedna od važnih stvari, i vrednosti nekog naučnog skupa. Ne liči mi ovo na neku suvoparnu nauku, nego ima baš pravih stvari, primenjivih u praksi.
Suvodolac, ako mogu da budem drzak, pa da iskukam jedan primerak zbornika radova, da se malo bacim u nauku - izgleda da će biti lepih stvari da se pročita i nauči...?Molitva

Za neupućene: naš član Suvodolac71 je dr Branislav-Bane Živković, spiritus movens ovog i prethodnih naučnih skupova održanih u Žagubici, predsednik LU 'Jovan Šerbanović' iz istog mesta.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
suvodolac71
 Biće ne brini. Tokom poslednjih godina traži se primerak više. Po svemu sudeći pogodili smo tamo gde treba.
Suvodolac dok je sveta i veka!
 
huntinggirl1
 tražiće se i više, ovakvi skupovi su retki, verujte,
ovo nije komercijalno zabavni skup, ovde se može naučiti puno, samo ako neko želi da uči,
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
 
slavaplana
 Jer dolaze Popovic i Beukovic???
 
Lala
 

Lala kaže:
Mirjana Ivasić, Tugomir Pemper, Goran Godina, Ratko Branković:
UTJECAJ MEDIJA NA LOVNI TURIZAM U REPUBLICI HRVATSKOJ

Sažetak: Utjecaj medija na ljude od izvanredne je važnosti i o medijima neposredno ovisi i odnos prema djelatnostima koje se tiču područja zaštite prirode i okoliša. Dosadašnjim medijskim predstavljanjem lovstva i predmetnim istraživanjem utvrđeni su prevladavajući negativniji medijski naslovi o lovstvu u odnosu na pozitivne naslove. Analizom pojavnosti i vrstom izvješća u hrvatskim medijima, vidljivo je da je percepcija lovstva nedovoljno, a znatnim dijelom i nepovoljno zastupljena. Uzrok je nepoznavanje šire javnosti o lovnoj djelatnosti što je jednim dijelom i posljedica nedovoljne angažiranosti lovaca. Nesreće, protuzakoniti lov, nedolično ponašanje pojedinih lovaca i agresivni, često puta i posve neargumentirani nastupi "antilovno" orijentiranih grupacija, često nađu znatnog prostora u medijima što stvara ozračje za oblikovanje "protulovnog" stajališta. Smjernice istraživanja usmjerene su na uočavanje tih prepreka koje negativno utječu na razvoj lovnog turizma. Mediji stvaraju i formiraju mišljenje javnosti prema lovstvu. Pozitivna prezentacija lovstva u medijima doprinosi zauzimanju pozitivnijeg stava prema svim oblicima lovnog turizma. Lovački stručni časopisi namijenjeni su isključivo lovačkoj publici i njih u pravilu ne čitaju ne lovci te je važno stvarati povoljnu atmosferu prema lovstvu u ostalim medijima posebice internet portalima. Primjena istraživanja je u osvješćivanju samih lovaca i poticanju njihovog utjecaja na promjene stavova u svim medijima na razne načine radi mijenjanja trenutno nepovoljne slike u javnosti o lovstvu, a time i o lovnom turizmu.

(deo teksta sam ja naglasio)

Ovo je nešto što mi je, pored čisto lovačkih tema iz radova, jako blisko.
Konkretno me ovaj rad jako zainteresovao; žao mi je samo, što niko iz Srbije nije pokušao da uradi neko istraživanje na ovu temu. Da li naučnim i lovnim radnicima Srbije nije dovoljno interesentno to, ili šta je u pitanju, ne znam. Informisanje putem portala, neka opšta edukacija, umrežavanje LU, i sl., je dosta neistraženo polje; animozitet nekih ljudi - lovaca i lovnih radnika prema internetu i sadržaju koji se prezentuje na taj način, razmena mišljenja preko portala i foruma, sve to može sasvim lepo da se obradi, sa mislim iznenadjujućim rezultatima istraživanja.
Mislim da bi rezultati bili vrlo zanimljivi, naročito po pitanju odnosa prema aktivnostima nekih 'zaštitara' i njihovih stavova, kao i po pitanju nivoa svesti i zainteresovanosti lovaca, za informisanje.
Eto, možda na nekom budućem skupu ova ili slična tema bude predmet nekog drugog rada, koji bi neki lovni ili naučni radnik iz Srbije uradio. Ako nekog od njih interesuje takvo neko istraživanje, spreman sam da pomognem, preko Srbijalov portala, koliko mogu, a mislim da i druge kolege ne bi imale ništa protiv, da se uključe.

Svim učesnicima skupa u Žagubici, želim uspešan rad; poznavajući Baneta, verujem da će on i njegove kolege kao domaćini u potpunosti zadovoljiti kriterijume gostiju. Još mi je lično draže, što je jedan ovakav već tradicionalan skup napravljen van Beograda ili nekog drugog ekskluzivnog mesta, nego u malom mestu koje sa svojim prirodnim potencijalima može puno da postigne u lovnom turizmu, a sada evo, vidi se, i u naučnom (kongresnom) turizmu, ako smem da kažem.
Žagubica će barem dva dana biti kao centar Srbije u lovno naučnom smislu, i to je dobro. Čestitam organizatorima!
(očekujem zbornik! Grin)
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Izmene zakona o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 116 09.06.2020. 18:05
Konkurs za raspodelu sredstava Budžetskog fonda za razvoj lovstva RS u lovnoj 2011/2012 PROPISI O LOVU 55 27.07.2019. 16:12
PRAVILNIK O STRUČNOM ISPITU ZA STICANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ODREDJENIH POSLOVA U LOVSTVU PROPISI O LOVU 10 28.04.2014. 18:02
FINANSIJSKI IZVEŠTAJ DOO "VOJVOĐANSKI LOVAC" NOVI SAD ZA 2012. GODINU LOVAČKA UDRUŽENJA 6 08.05.2013. 21:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,407,943 posete www.srbijalov.com