"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Mislim da bi se ovoj temi trebalo posvetiti malo vise paznje.Mozda ljudi i neznaju sve zakonske norme oko bezb. u lovu pa sam mislio da malo to ovde razradimo. U svakom slucaju hvala adminu za temu.
Tjah... Shta retji na ovu temu, kada je sve daaaavno isprichaTo, ali mnogima, izgleda, dzaba...
SVAKOM se moze desiti da pripuca ili barem digne pushq u smeru u kojem ne bi trebalo. Adrenalin je chudo, + masa razlichitih psihofizitjkih faktora koji utichu na svakog od nas, tako da, priznajmo, SVAKOM se moze desiti. Ali, treba se u svakom lovu truditi da sebe korigujemo, u smislu trenutnog i budutjeg ponashanja u lovu...
Vishe od pola zivota sam lovac, i od prvog dana sam obratjao paznju na bezbednost, shto svoju, shto tudju. Naravno, kao i svi vi, svega sam se nagledao, pogotovu kod starijih, isqsnijih lovaca, rodjenih u prvoj polovini proshloga veka... Npr., ne okretje se bash uvek pushka u stranu prilikom zatvaranja, zatim, noshenje pushke o ramenu tako da cev non-stop prelazi preko ostalih kolega, ili drzanje dlana preko usta cevi, prilikom noshenja pushke preko ledja ...
Vetjina nas se previshe pouzda u kochnicu, a ne zna da ona najcheshtje(kod jeftinijih pushaka) kochi samo obarache, pa lahko moze opaliti pri padu i sl...
Noshenje VIDNO NEISPRAVNE/NEBEZBEDNE pushke u lov je postalo svakodnevan prizor u siromashnom Srbistanu...
PREKRUPNA sachma je mozda faktor koji najcheshtje ugrozava bezbednost uchesnika u grupnom lovu(svashta smo i ovde na forumu mogli prochitati, i to od RELATIVNO PISMENIH kolega lovaca(koristu se konjpom, pa je, kao, logichno da su edukovaniji od nepismenih kolega sa 70-80 jahre zivota))... O upotrebi "tri u red" u lovu na prasizze da i ne govorim...
E, sad, ovaj lovochuvar, "struchno" lice, koji punu pushq nosi u autu, pa je josh okretje u totalno neprihvatljivom smeru - OK, pravi chovek, Srbenda, sistem "lahko tjemo"(a mozda i netjemo!), a mozda je i glavni razlog - mozda neshto usput bude moglo da se odstreli??? Itd, itd...
Ovo mi za sada pade na um, nastavitjete valjda vi, pa kom opanci, Tom i Jerry!
Sheki sve lepo receno.
Moram samo da se osvrnem na ove stare i iskusne lovce koji pusku pune cim preskoce kucni prag a prazne na istom u povratku ili tek sutradan kad se odmore, toga sam se u mom kraju nagledao. E kad takvom coveku(lovcu) skrenes paznju na te propuste, dobijas odgovor "Ma sta ti znas ja se lovom bavim mnogo pre nego sto si ti bio rodjen!" takvima nema pomoci,NAZALOSt.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
pez kaže:
Sheki sve lepo receno.
Moram samo da se osvrnem na ove stare i iskusne lovce koji pusku pune cim preskoce kucni prag a prazne na istom u povratku ili tek sutradan kad se odmore, toga sam se u mom kraju nagledao. E kad takvom coveku(lovcu) skrenes paznju na te propuste, dobijas odgovor "Ma sta ti znas ja se lovom bavim mnogo pre nego sto si ti bio rodjen!" takvima nema pomoci,NAZALOSt.
Onda tyakvom lovcu objasnis da je sramota sto to nezna i da je uzalud procerdao tolike godine staza a nista nije naucio.Nekima lakse ulazi pola metra u D.... nego 2 reci u glavu.
Jos da ne zaboravimo one koji pucaju na nevidjeno. Imao sam priliku da stojim sa lovcem iz Vojvodine, inace rodjakom, u lovu na DS kod mene na Kukavici. Ajde covek ne zna teren a ja znao otprilike taj prelaz gde je trebalo da stoji. I krenu kerovi da laju u gustisu na sred brda, a ispred nas papratnjak neki i trnje gusto. Krece nesto polako da suska u papratnjaku a ja gledam iznad u brdu ne bi li slucajno video DS, kad on odjednom podize pusku ja pogledam gde nisani kad vidim u trnjaku nista, on krenu da otkoci pusku uz reci "nesto suska" dok sam uspeo da shvatim da ce da opali i poceo sam da se derem "Ne ne nee", bilo je kasno i opalio je u sred trnjaka. Tisina, a meni srce samo sto ne pukne od straha u sta je pucao, otrcao sam do gustisa ocekujuci u najboljem slucaju mrtvog psa, ali i ono najgore. Stajem i ne vidim nista, kad na metar od mene krece onakvo isto suskanje. Dobro je. Kornjaca. Precutao sam mu, jer sam imao svega 12-13 godina, kasnije sam ispricao caletu koji ga je celo vece upozoravao na posledice..
Za takav postupak ne postoji opravdanje.
Na jugu kod nas, sto se tice takvih, puna su lovista. Mnogo njih bi pucalo na nevidjeno, a iz mnogo njih puca rakija ili vino, tacnije "kilajka" od litar. O pravcu puske prilikom punjenja i tokom lova ne treba ni da govorim, okrecu se cevi gde se stigne. A vidjao sam puno njih koji stavljaju prste u cevi dok nose pusku o rame. I to neki stariji lovci koji love vise decenija. Izbegavam da bilo koga opominjem, jer sam par puta dobio odgovor "to se desi jednom u milijardu, pusti ti te price". Jeste, desi se jednom, ali kad se desi, nema povratka.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Smatram da je najveci problem kod nas u lovistima sto stariji (najcesce) lovci nose svoje puske (pune, naravno) OTKOČENE! Desilo se mom caletu pre 5-6 godina da je lovcu iza njega puska sama opalila! Padala je kisa, vracali su se iz lova na DS u koloni jedan iza drugog, covek je okrenuo cev ka zemlji (da mu navodno ne pada kisa u cevi) i puska je sama opalila (ko zna sta se desilo, puska je bila otkocena)! Samo su se ukopali u mestu i nisu znali sta ih je u tom trenutku snaslo! Kad su shvatili sta se desilo, videli su na 5-6 cm (sreca) od njegovog stopala rupu u zemlji od PPa, naravno! Kad su poceli da ga kritikuju, lik je poceo da prica kako on nikad ne koci pusku jer mu se desavalo par puta da nije stigao da puca jer je zaboravio da odkoci...
I tvrdim da je ovo najveci problem u svim lovistima u Srbiji!
Sto se lovocuvara tice, vrlo moguce da je i njemu puska bila odkocena i da je nekako zakacio obarace!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
pez kaže:
Sheki sve lepo receno.
Onda tyakvom lovcu objasnis da je sramota sto to nezna i da je uzalud procerdao tolike godine staza a nista nije naucio.Nekima lakse ulazi pola metra u D.... nego 2 reci u glavu.
Kome bre da objasnis kolega Joe, i sam si rekao da je nekima lakse uterati .....
Takvi da imaju iole pameti ne bi radili to sto rade.
U jednom lovu sretnem lovca, starac sa svojih 70-ak god, pozdravljamo se pozelimo jedan drugom uspesan dan u lovu i onda primetim da na svojoj orozari drzi nategnute oroze i naravno skrenem mu paznju na to i da moze nekoga da povredi a on mi ladno odgovori "Pa ti sinko posto si tol'ko pametan nemoj se muvas pred cevke!" sta reci ...
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
pez kaže:
Sheki sve lepo receno.
.
Kome bre da objasnis kolega Joe, i sam si rekao da je nekima lakse uterati .....
Takvi da imaju iole pameti ne bi radili to sto rade.
U jednom lovu sretnem lovca, starac sa svojih 70-ak god, pozdravljamo se pozelimo jedan drugom uspesan dan u lovu i onda primetim da na svojoj orozari drzi nategnute oroze i naravno skrenem mu paznju na to i da moze nekoga da povredi a on mi ladno odgovori "Pa ti sinko posto si tol'ko pametan nemoj se muvas pred cevke!" sta reci ...
imas dve opcije spakujes pusku i odes kuci jer ti medju takvima nije mesto ili mu zavalis samar i nikad vise nece to raditi a moze i jedno i drugo.
Šta reći na ovu temu? Žalosno je koliko naši lovci imaju malo kulture (i znanja) u rukovanju oružjem. A nikakve dobronamerne savete ne prihvaćaju i sve smatraju kao uvredu. Lično se sa vatrenim oružjem družim 22 godine, kratkim, dugim, lovačkim, automatskim... Što u službi, privatno i u lovu. Za sve te godine mi se nije desio ni jedan kiks, ali sam se nagledao svega i svačega. Ljudi imaju veoma loš odnos prema oružju i veoma malo znanja, što je veoma žalosno a i čudno. Trebalo bi više vremena i pažnje da se posveti edukaciji mlađih članova, pošto se ovi matori ne mogu više ničemu učiti, jer smatraju da znaju sve. Lovački ispit i polaganje rukovanjem vatrnim oružjem bi trebalo podići na jedan viši i profesionalniji nivo.
Druga stvar ne treba previše verovati kočnicama. Malo je tehnički tako izvedenog oružja koje je potpuno sigurno kad je zakočeno. Kočnice uglavnom deluju na obarač, dok su udarači neobezbeđeni. Oružje može da se nosi i otkočeno na takav način da ne ugrožava ostale učesnike u lovu, a kad god to nije neophodno nema potrebe da bude napunjeno i zabravljeno. Ali kao što nisu svi ljudi jednako kulturni i obrazovani tako je i nivo poznavanja oružja individualan od lovca do lovca. Znači isključivo je potrebna pravilna i konstantna edukacija mlađih članova, a i onih starijih koji su spremni da prihvate tu edukaciju.
U potpunosti se slazem kolega,samo kvalitetnija obuka mladih lovaca i osim teoretskog dela obavezno uvesti prakticni deo.Ovo sada je smesno.I jos nesto kod samog odlaska i dolaska u lov mislim da bi lovnici ili grupovodje trebali da da skrenu paznju lovcima od punjenja,praznjenja oruzja pa do komletnog ponasanja u lovu,bez alkohola i obaveznog nosenja markera.Pogotovu kad su veliki skupovi u pitanju.Ljudi se stvarno ponasaju neodgovorno.Kad se desi glupost onda svi pametni.
Kolega Golf problem je što i lovnici (uglavnom) imaju isti nivo znanja o oružju i municiji kao i svi ostali lovci, a i isti takav odnos. Premda povremeno budem ugodno iznenađen kada dođem negde u lov, pa predsednik LD-a ili lovnik pre lova održi prvo pozdravni govor za goste (i domaćine), a onda i nekoliko rečenica o divljači koja se toga dana lovi, bezbednosti u lovu, nošenju obeležavajućih delova opreme i dozvoljenoj (i nedozvoljenoj) municiji. Na svu sreću sve više se pažnje poklanja navedenim stvarima, premda još uvek mogu da se čuju i razne gluposti izgovorene od vodećih ljudi raznih LD-a. Nošenje obeležavajućih markera, kapa ili prsluka je veoma dobro i trebalo bi da postane obavezno, ne samo u grupnim lovovima nego u svim prilikama kada se nosi (i koristi) oružje. Što se tiče alkohola lično jesam protivnik konzumacije istog pre i za vreme lova. Ali pošto je i to deo lovačke tradicije ipak može malo da se gucne u granicama normale. Niko od nas ne podnosi alkohol jednako, pa bi svaki lovac trebao po svojim mogućnostim da proceni koliko mu je dovoljno. A kad se lov završi i oružje spremi onda ko voli nek izvoli. Kad 5-6 lovaca pijucka iz jedne pljoske onda to nije ništa alarmantno, ali kad jedan lovac nosi politru (ili litrenku) žeste za sebe samoga, onda takvog pojedinca treba izbegavati u širokom luku, a odgovorni ljudi iz LD-a takve pojedince treba da isključe iz lova. Mislim da se polako i kod nas počinje razvijati neka kolektivna svest o pravilima ponašanja i bezbednosti u lovu, ali na žalost veoma sporo. A u nekim sredinama se još uvek lovci ponašaju kao drumski hajduci (nažalost).
Podunavac kaže:
Šta reći na ovu temu? Žalosno je koliko naši lovci imaju malo kulture (i znanja) u rukovanju oružjem. A nikakve dobronamerne savete ne prihvaćaju i sve smatraju kao uvredu. Lično se sa vatrenim oružjem družim 22 godine, kratkim, dugim, lovačkim, automatskim... Što u službi, privatno i u lovu. Za sve te godine mi se nije desio ni jedan kiks, ali sam se nagledao svega i svačega. Ljudi imaju veoma loš odnos prema oružju i veoma malo znanja, što je veoma žalosno a i čudno. Trebalo bi više vremena i pažnje da se posveti edukaciji mlađih članova, pošto se ovi matori ne mogu više ničemu učiti, jer smatraju da znaju sve. Lovački ispit i polaganje rukovanjem vatrnim oružjem bi trebalo podići na jedan viši i profesionalniji nivo.
Druga stvar ne treba previše verovati kočnicama. Malo je tehnički tako izvedenog oružja koje je potpuno sigurno kad je zakočeno. Kočnice uglavnom deluju na obarač, dok su udarači neobezbeđeni. Oružje može da se nosi i otkočeno na takav način da ne ugrožava ostale učesnike u lovu, a kad god to nije neophodno nema potrebe da bude napunjeno i zabravljeno. Ali kao što nisu svi ljudi jednako kulturni i obrazovani tako je i nivo poznavanja oružja individualan od lovca do lovca. Znači isključivo je potrebna pravilna i konstantna edukacija mlađih članova, a i onih starijih koji su spremni da prihvate tu edukaciju.
Kolege problem u lovnoj kulturi je vezan za nase tradicionalno shvatanje lova, prenosenje nekih navika ,kako dobrih tako i losih "s kolena na koleno", pogledajmo malo kako su se prema lovu i divljaci, oruzju,odnosili nasi dedovi i ocevi, koliko se mi razlikujemo od njih, ubedjen sam da i lovna kultura ima veze sa kucnim vaspitanjem.
Odnos prema oruzju i znanje o istom se takodje uci od malih nogu.
Polaganje lovackog ispita i obuka u rukovanju vatrenim oruzjem podici na visi nivo, izvodljivo jeste ali koliko ce to imati uticaja na dalje ponasanje pojedinca u lovu je diskutabilno.
Negde u prethodnim postovima pomenusmo neispravno oruzje koje se koristi u lovu a svakako mu tu nije mesto pa bi po tom pitanju trebalo da svako LU organizuje periodicni pregled lovackog oruzja,recimo jednom u 2 godine, clanovima koji imaju neispravno oruzje zabraniti lov do popravke istog jer neispravnim oruzjem sem sto ugrozava sebe nesavestan lovac ugrozava i druge ucesnike u lovu.
Edukacija na svim nivoima pocev od lovackog podmlatka pa nadalje.
P.S.
Mozda su moji predhodni upisi bili malo ostri i radikalni ali ja imam bolno iskustvo sa nedisciplinom u lovu.Naime davno sam ucestvovao u jednom lovu na fazane i jutro je pocelo obilnim zalivanjem rakijoe kod nekoliko lovaca .Lovnik je vrlo ostro skrenuo paznju da nece tolerisati pijancenje u lovu i ko zeli da pije moze u kafanu ili kuci.Elem krenusmo u lov i na prvom zastanku resismo da doruckujemo.Dva mladja lovca (oni koji su opomenuti za pijancenje) stajala su po strani jedno desetak metara od nas i nesto petljali oko puske jednog od njih.Jedan lovac ih je opomenuo da okrenu cev na drugu stranu a ne prema nama.Taman sto to rece puska opali i nas trojca zakukasmo.Padosmo ko pokoseni pogodjeni u noge.Uvidjajem je utvdjeno da je snop sacme udario na oko 2 metra ispred nas u zaledjenu zemlju i da je nekoliko zrna rikosetitalo(srecom) i zavrsilo u nasim nogama.Od tad sam u lovu bio vrlo oprezan i cim primetim bahatost u ponasanju sa oruzjem ili nedisciplinu skuplam prnje i odlazim iz lova.nekoliko puta se desavalo da sam morao i vaspitno da delujem ali to kvari zadovoljstvo lova.Jer ko se jednom opece i u sladoled duva.
Na žalost retka su društva u kojima nikada nije bilo nesrećnih slučajeva ranjavanja (lakših ili težih) ili smrtnih slučajeva. I meni je više puta zviždalo oko glave i nogu, ali na svu sreću nije me dokačilo. Ljudi imaju nemaran odnos prema oružju, kao da je to igračka. Lovnici bi trebali da reaguju oštro na svaki ispad sa oružjem i municijom i nepoštivanje zakona i lovačkog kodeksa. Ali malo je takvih koji hoće da se zameraju sa kolegama lovcima, a malo je i onih koji lično poštuju (i poznaju) zakone i kodeks. Svaki bi lovac trebao lično da reaguje u svim slučajevima nepoštivanja bezbednosti, zakona i kodeksa koliko god je to moguće. Tek kada se stvori neka kolektivna svest, moći će da se obračuna sa nesavesnim i nepažljivim pojedincima. A dotle možemo samo da molimo Boga da se ne desi neka nesreća sa kobnim ishodom.
Juce u Austriji u pogonskom lovu na Svinje poginuo 21-snji Pogonic.
Sa ceke ga sasio 55-snji Lovac. Zamenio mladica u gustisu sa zivotinjom, odstojanje samo 15m.
Eto znači i u zemljama sa bogatijom lovačkom tradicijom i kulturom se dešavaju nesreće. U Italiji svake godine na početku lovne sezone bude mrtvih i ranjenih ko na frontu. Znači ima gorih i od nas. http://www.glasis...ana-363547
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?