Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Stenogrami sa sednica UO LSS 2012.


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Stenogrami sa sednica UO LSS 2012.
Lala
 Važno je imati uvid i u rad UO LSS.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
slavaplana
 Tekst ili adresa internet strane koju preslovljavate
3.2. TAČKA
Upravni odbor
SKUPŠTINI
LOVAČKOG SAVEZA SRBIJE

GODIŠNjI IZVEŠTAJ O RADU

Upravni odbor Saveza, svoj rad između dve sednice Skupštine obavljao je na odlukama, zaključcima i smernicama Skupštine. Aktivnosti Upravnog odbora odvijale su se u okvirima realizacije i sprovođenja programa rada Saveza i Skupštinskih Odluka i Zaključaka, a u svetlu ukupnih novih prilika, uzrokovanih donošenjem Zakona o divljači i lovstvu (2010. godine) i Zakona o udruženjima građana (2009. godine).
Radi potpunog sagledavanja rada Upravnog odbora Saveza i njegovih stručnih radnih tela-Komisija, u ovom izveštaju su date najznačajnije aktivnosti, tekući poslovi i obavljeni zadaci.
Rad Upravnog odbora se odvijao u više pravaca. Osnovno delovanje bilo je usmereno na obezbeđenje uslova za dalje obavljanje poslova u Savezu i pružanje sve potrebne pomoći lovačkim udruženjima, članovima LSS.
U toku godine jedan broj lovačkih udruženja, članova LSS, nije izmirio članarinu savezu. Prema važećem Zakonu o divljači i lovstvu, član 110. stav 1. Lovački savez Srbije i dalje gazduje lovištima preko lovačkih udruženja koja su njegovi članovi i ima zaključene ugovore o gazdovanju lovištima za ta lovačka udruženja. Ugovornim obavezama Savez odgovara za gazdovanje lovištima i preko lovačkih udruženja koja nisu platila članarinu. U skladu sa navedenim, izvršeno je raskidanje ugovora i vraćanje datih lovišta nadležnom ministarstvu, a Skupština je donela odluku o prestanku članstva za ta udruženja.
Upravni odbor je, na više sednica, razmatrao pitanje organizacije Službe, troškova Saveza po ovom osnovu i broja zaposlenih i preduzimao mere za smanjenje troškova poslovanja.
Osim toga, radilo se na ispunjavanju obaveza utvrđenih Zakonom o divljači i lovstvu i na pružanje stručne, pravne, savetodavne i organizacione pomoći Lovačkim udruženjima, u svim elementima koji su se odnosili na gazdovanje lovištima, rad udruženja i primenu Zakona o divljači i lovstvu i drugih propisa. Pružana je pomoć svim lovačkim udruženjima u poslovima izrade planskih dokumenata i dr.
Aktivnost Upravnog odbora, u izveštajnom periodu, bila je, istovremeno, usmerena i na rešavanje niza tekućih problema i razmatranja brojnih pitanja od interesa za rad lovačke organizacije u celini. Upravni odbor je zastupao interese lovačkih udruženja i lovaca, izučavajući niz pitanja i problema, povezanih sa statusom i pravima lovaca, lovačkih udruženja i Saveza u celini.
Najznačajniji poslovi Upravnog odbora, u izveštajnom periodu, su:
- izrada i primena normativnih akata, koji regulišu delatnost Saveza, u okviru javnih ovlašćenja, koja su propisana Zakonom o divljači i lovstvu, pravilnika, upustava, smernica, odluka, cenovnika, ugovora i dr.;
- stručna, savetodavna, pravna i druga neposredna pomoć lovačkim udruženjima u cilju usklađivanja poslovanja i rada sa Zakonom o divljači i lovstvu i drugim propisima, kao i u cilju efikasnog i stručnog gazdovanja lovištima;
- informisanje lovačkih udruženja i lovaca;
- stalni sastanci i kontakti sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za šume u vezi izrade podzakonskih akata, problema primene pojedinih podzakonskih akata i dr. Na predlog UO LSS dostavljen je i konkretan predlog izgleda dozvole za lov i izveštaja o izvršenom lovu, koji je samo na jednom listu;
- stalni kontakti sa Upravom za veterinu, po pitanjima lovnih i veterinarskih propisa koji se dotiču poslovanja lovačkih udruženja;
- ostvarivanje kontakata i saradnja sa drugim srodnim organizacijama i institucijama, zaključivanje ugovora, sporazuma i protokola, / Poljoprivredni, Šumarski i Veterinarski fakultet, PMF, Prirodnjački muzej, Zavod za zaštitu prirode, Šumarska škola-Kraljevo, JP Srbijašume, Nacionalni parkovi i dr /;
- preventivno rešavanje organizacionih problema u radu lovačkih udruženja, organizacija radnih sastanaka u prostorijama Saveza i neposredno na terenu;
- obilazak lovačkih udruženja, savetodavna i stručna pomoć;
- usvajanje Cena ulovljene divljači i njenih delova /CENOVNIK/;
Upravni odbor Lovačkog saveza Srbije, kao izvršni organ Skupštine, nastojao je da u svom radu obuhvati najvažnija pitanja, iz svoje nadležnosti, rešavajući i niz tekućih zadataka i problema, angažujući se posebno na izvršenju zadataka, zaključaka i naloga Skupštine Saveza.
Upravni odbor je, između dve Skupštine, održao sedam sednica, na kojima je razmatran veliki broj pitanja, iz nadležnosti Upravnog odbora. Sve sednice Upravnog odbora LSS imale su kvorum.
Rad Upravnog odbora, u izveštajnom periodu, odvijao se u u novim, daleko složenijim prilikama i uslovima, uz znatne organizacione probleme u radu Saveza, znatno smanjenje finansija i stalna povećanja obima i vrste pitanja koja je Upravni odbor razmatrao, a koja su proistekla iz aktuelne, složene situacije u kojoj se Savez našao.
U Izveštaju predsednika navedeni su organizacioni problemi Saveza koji su se postavljali pred Upravni odbor, a koje u krajnjem ishodu, mora da razreši Skupština Lovačkog saveza Srbije.
Odluke koje su donošene, po pojedinim pitanjima, su za svaku sednicu pripremane u vidu predloga ili radnog materijala. O odlukama Upravnog odbora koje su bile neposredno vezane za rad lovačkih udruženja, udruženja su bila obaveštavana putem lista Lovac i putem biltena Saveza.
Kako se radi o izuzetno obimnom materijalu, nismo u mogućnosti da u ovom Izveštaju prezentiramo sve aspekta rada Upravnog odbora, a članovi Skupštine imaju mogućnost da se upoznaju sa celokupnim radom Upravnog odbora, kroz zapisnike sa sednica, koji se nalaze u prilogu ovog Izveštaja.

Predsednik Upravnog odbora
Prof. Dr Zoran Popović sr.

PRILOG: Zapisnici sa sednica Upravnog odbora.
XIV 26.03.2012.
XV 17.04.2012.
XVI 18.07.2012.
XVII 10.10.2012.
XVIII 27.11.2012.
XIX 22.01.2013.
 
slavaplana
 XIV
Z A P I S N I K
Sa 14. sednice Upravnog odbora LSS, održane 26.03.2012. godine u prostorijama Lovačkog saveza Srbije u Beogradu, sa početkom u 13.00 časova.
Prisutni članovi UO: Zoran Popović (predsednik), Vladimir Videnović (zamenik predsednika), Zoran Aleksić, Slobodan Grdinić, Uroš oković, Miomir ukić, Goran Janjić, Slađan Marković, Zoran Mitrić,Miodrag Šoškić, Milenko Rudinac, Zoran Marinković i Milomir Nikolić.

Odsutni članovi UO: Zoran Jovanović, Saša Milanov, Slaviša Tanasković, Miloš Pantelić, Milan Božić, Milutin orđević, Milan Kovačević i Ilija Elezović.
Ostali prisutni: Aleksandar Ćeranić (sekretar LSS), Milan Pažin (predsednik Lovačkog saveza Vojvodine), Dejan Milkov (sekretar NO LSS), Pero Škobić (predsednik NO LSS), Marko Tica (predsednik Skupštine LSS), Sofija Filipović (Služba LSS) i Vladislav Mladenović (Služba LSS).
*
Sednicom Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, predsedavao je predsednik LSS, Zoran Popović. Jednoglasno je usvojen sledeci
D N E V N I R E D

1. Usvajanje zapisnika sa 13 sednice Upravnog odbora.
2. Aktivnosti Saveza između dve sednice UO - Informacija predsednika, sa Izveštajem o
izvršenju odluka sa 13. sednice Upravnog odbora i sa pregledom stanja sredstava na
računu, iznosima i strukturom isplata i uplata, od 31.12.2011. - 29.2.2012. godine.
3. Razmatranje i donošenje Odluke po predlogu za zakazivanje sednice Upravnog odbora LSS na inicijativu 5 clanova UO iz LSV.
4. Pitanja i predlozi.
I
Zapisnik sa 13 sednice UO je usvojen jednoglasno, bez primedbi.
II
Z. Popovic: Sto se tice aktivnosti izmedju dve sednice prethodne nedelje je odrazana konferencija CIC.Prisustvovalo je 12 drzava iz okruzenja, ali na najvisem nivou i gosti iz CIC-a, Bernard Loze, Dieter Shram, Imrich Suba, Toni Vrscaj. Vodili su se razgovor oko aktuelne situacije u lovstvu i uticaju nacionalnih lovackih saveza na kreiranje zakona, gazdovanje divljaci, odrzivo gazdovanje i primenu zakona. Tematika u zemljama u okruzenju je razlicita kao i resenja i problemi u zemljama u okruzenju. Troskovi skupa su bili 328.000 rsd, (od cega je 90.000 rsd oprema za simultano prevodjenje, svecana vecera i troskovi rucka u hotelu, znacke). Sto se tice nekih drugih aktivnosti vezanih za stanje posle vanredne situacije, po pitanju izvestaja o stanju sredstava na racunu do 31.03. imate detaljan izvestaj sta je potroseno i koje je stanje na danasnji dan (549.000 RSD intesa, unikredit oroceno 7 miliona na mesecnom nivou).
Z. Mitric: Sta je bilo na sastanku kod ministra i sta je trazeno.
Z. Popovic: Sastanak je bio protokolaran, gde su u delegaciji bili predsednici CIC, potpredsednik i ja. Na prijemu smo razgovarali ministar, drzavni sekretar, direktor uprave za susme i zamenik direktora.Razgovaralo se o stanju NVO i uticaju NVO na kreiranje zakona, na gazdovanje divlajci. Ja sam konkretno ukazao na problem neprimenjivosti zakona, veliki broj ingerencija ministarstva, gde sam ukazao da samo dva cinovnika to sprovode, dok su dosadasnji korisnici to radili sa znatno vecim kapacietteima, a sada se ne moze doci ni telefonom do njih. Razgovarao sam i oko dostavljanja informacija od javnog znacaja, o broju izdatih lovnih karti i raspodele sredstava iz budzeta. Neprijatno je sluzbeno traziti te informacije, mada cemo verovatno i to morati. Po pitanju lovnih karti Vojvodja- nski lovac je ponudio besplatnu distribuciju, a nase preduzece 50 rsd po lovnoj karti. Do sada oni nisu doneli nikakvu oldluku ko ce vrsiti distribuciju. Mi smo rekli, ako je tako, neka distruibuira LSV za celu Srbiju, ali znajte da on dobija podsticajna sredstva od Pokrajinskog sekretarijata, a nas je to kostalo previse, jedan covek, skoro dva coveka stalno u akrtivnosti i auto na raspolaganju.
M. Pazin: Vojvodjanski lovac je ponudio da vrsi distribuciju lovne karte na teritoriji Vojvodine, za nase korisnike, da ne bi isli u ministrastvo, kao prosle godine. Vojvodjanski lovac nema pomoc od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, LSV je dobio sredstva po drugom osnovu, vezano za druge programe i obelezavanje lovista.
Z Popovic: Da li cemo raditi ili ne ne znam, ali raditi za 0 dinara, ovoga puta i u ovim uslovima, to je neodrzivo.
Konstatujem da su svi saglasni da se prihvati izvestaj o aktivnostima.

III
Z. Popovic: U vezi razmatranja i donosenja odluke po predlogu za zakazivanje sednice UO LSS na predlog 5 clanova UO iz LSV, ja sam dostavio kompletan materijal koji se odnosi na sledece: 7 tacaka dnevnog reda. Ja ne bih da citam nego da idemo jednu po jednu tacku koja je predlozena u ovom dnevnom redu koji je dostavilo 5 clanova UO iz LSV.
M. Pazin: Predlog predsednika da zakaze sednicu UO, mi mislimo da bi nastavak sednice bez usaglasenih stavova bez onog da znamo sta zelimo da se opredelimo kako cemo sednicu drzati, i onako kako UO bude zakljucio i kako se bude postavio na skupstini, tako ce biti i na skupstini. Ovde je osnovni cilj i predlozio bih, nemojte ovo shvatiti kao preporuke, vec kao nasu zelju, kako ocuvati LSS. Ne bih se vracao u prethodni period sta je ko radio i kakve smo zaključke imali oko promene statuta, gde smo tu zatajili. Nas cilj je da sacuvamo LSS i da svi dosadasnji clanovu budu to i dalje. Bilo bi po meni pogubno da idemo na nastavak sednice, bojim se da se ta sednica ne zavrsi kako se zavrsila i prethodna. Da pokusamo da nadjemo resenje koje ce zadrzati organizaciju, da uradimo sve kako bismo ocuvali organizaciju to je osnov.
Z. Popovic: Osnovno je da se svi pozovu da dodju na sednicu, da se to pre svega odrz, pre svega ispostovati statut koji je trenutno aktuelan i usvojen.
S.Grdinic: Proslo je dosta vremena od prethodne skupstine, koja se zavrsila nesrecno, a imali smo utisak da nije nista ucinjeno da se ona pripremi da ima bolji tok i zavrsetak u nastavku. Ono sto je vazno nije samo da se radi po dnevnom redu, vec da se na sednicu skupstine vrate savezi i LU koji su napustili skupstinu, da budu donete sve odluke i da skupstina nastavi sa radom. Medjutim, nema dogovora, ne cujemo ni da ima nekih ideja, osim da se nastavi skupstina. Da li je moguce da nista nismo ucinili, da idemo samo na prost nastavak sednice bez icega, sa nadom da cemo imati kvorum i da ce se nesto resiti.
Danas treba videti da li ce se svi vratiti u skupstinske klupe, kakva je to odluka koju mozemo doneti, da ne teramo skupstinu na preglasavanje i na razdore. Smatramo da je vazna priprema sednice i taj predlog tacke dnevnog reda sledeca sednica UO ce biti posle skupstine, ali sada ako ne mozemo da se dogovorimo oko dve stvari, da se vrate i da se vrate sa dogovorom kako cemo da se radimo, da se oko toga postigne koncenzus ovde, a ne da pozivamo sve clanove tamo iz svih delova Srbije da bi se tamo preglasavali.
Z. Mitric: Poceli smo da predlazemo u zavijenoj formi. Ako gdin Grdinic zna treba da kaze izricito, da vidimo sta cemo sa LSCS, kako da se vrate. Gdin Grdinic je pricao sve zatvoreno, kako da se to resi, sta mozemo da ponudimo njima, sta su oni predlozili i sta su posle izmenili u sopstvenom predlogu. Da ne bude da samo ogovaramo i pricamo, a da niko nece nista da kaze konkretno. Nama treba savez Sumadije i da vidimo sta oni daju, sta traze, jednoglasno da glasamo, tu su njihovi prredstavnici, hajde necemo odavde da idemo ceo dan ako treba. Da li je to moguce tako? Sta ne valja, dajte da resimo. Sta vi predlazete? Ovako mozemo ceo dan pricati. Vi znate da je na pretproslom UO Tomica predlozio da primi jednog radnika i da plati 200 din, a na skupstini od toga nista nije bilo. Hocemo da saradjujemo, ali vi sami recite da li ste spremni da ispunite bilo kakve uslove, dajte konkretne predloge.
V. Videnovic: Na sastanku, neposredno pre sednice skupstine LSS su bila oba predsednika i Ceranic sa predstavnicima LSCS.Pre toga sam bio informisan da su se oni vec dogovorili (Popovic i Tomica). A onda se odjednom pojavilo, od strane LSCS je doneto 8 novih predloga na kojima se insistiralo, da svi moraju biti prihvaceni, pri cemu je trazeno da se skupstini ne prezentira koliki ce nivo clanarine biti placan od strane LSCS.Mi nismo mogli da pristanemo na takav rad i podsetili smo da je bio dogovor da ce UO doneti odluku koliki je procentualno iznos clanarine. Prihvatili smo na tom razgovoru, da u tih 8 tacaka bude da se prihvati vanstatutarno dva LU koja su van vase teritorije, clanarina procentualna, od 31. marta, sto nismo mogli.
Z. Popovic: Ja sam sad definitivno za postovanje statuta, vidite odluka UO na kojoj smo doneli koncenzus otisla je kao skupstinski materijal. U subotu sam razgovarao samoinicijativno, ja cu licno predloziti da se prihvati tih 200 dinara. Onda je doslo, sat vremena pred skupstinu, da hocemo 50 dinara, a da radnika nece da prihvate ida radnik ostaje u LSS. Sada je to nemoguce, smatram da imamo statut i da on mora da se postuje, oko toga vise diskusije ne bi trebalo da bude.
G. Janjic: Ove sednice UO postaju mučne i cela priča se svodi na one price koje smo Aleksic i ja o juznom regionu pricali. Sa kojom clanarinom treba da ide LSCS, 50 din? Sta treba reci ostalim lovcima, da ne bude ovaj savez nekome majka, a nekome maceha. Sve te drugare znam i svaka im cast , ali su oni dosli ultimativno, to mora, to mora. Pitanje je koliko ce kontrolisati novca LSCS, a koja ja realna cifra za funkcionisanje LSS. Vi ste culi reakciju juznog regiona. Moramo da budemo svi jednaki. Mi smo placali pun iznos. Kako ti lovci da odobre da vi placate 50 dinara.
U.Djokovic: Vi ste koristili usluge saveza
G. Janjic: Hajde da se vratimo, koliko ste vi novca koristili u prethodne cetiri godine od ovog saveza, i pomoc za zemljotres i drugo, bez ljutnje, na ovakav nacin trebalo je obrazloziti i ranije. Sa koliko mozete da finansirate rad LSS. Koliko udruženja hoce da pravi savez, ostali neće.
Ovako stalno dolaženje i iznudjivanje, prosle godine nista niste platili, stav jedan zauzmite ne zamajavajte.
U. Djokovic: Kad si ti Janjicu platio clanarinu pretposle godine?
Z.Marinkovic: Na sednice UO LSS sam bolestan dolazio. Retko se javljam za rec poslednjih meseci, jer sam bio u bolnici, a dolazim da vas ispostujem. Uros i ja smo najduze ovde u ovom savezu. Bio sam prisutan prilikom donosenja gotovo svih odluka znacajnih za rad ovog saveza. Moje LU, to je 1800 ljudi, sve smo svoje obaveze prema LSS platili i prosle godine.Vredjaju me neke stvari, pa koja je budala bila od ovih ljudi da rusi savez, kome bi to palo na pamet, pa ja bih prvi otisao, da je tako. Imam sva moguca priznanja, ne hvalim se, nikada me niste culi do sada da o tome govorim. Znam Janjicu da pretprosle godine nisi platio clanarinu LSS, i to smo ti odobrili. Treba uraditi ovo sto kaze Pazin. Da se dogovorimo, da ne odemo bez dogovora. Bolestan dolazim, muka mi je i tesko mi je, ali dosao sam da vas ispostujem.Nije lepo ni od Sladjana da nas naziva Kosovo i da nas poredi sa Tahiri. Nije lepo. Moje udruzenje i ja smo izmirili obavezu, mozete da proverite. Sad cujem prvi put za nekih pedeset dinara.
Z. Mitric: Sad ne znate za pedeset.
U.Djokovic: Ko je pominjao pedeset dinara?
Z.Marinkovic: Hocu da vas ispostujem, dosao sam da pokusamo dobronamerno da resimo ovu situaciju.Ja sam iz centralne Srbije, kome je ideja da rasparcava Srbiju, to me zaboli, ja postujem moj region, necu da se svadjam sa svojim ljudima.
S. Markovic: Ja sam samo rekao da licimo na KiM, jer dolazimo da pregovaramo o necemu i imamo informacije, da bi sat vremena pre odrzavanja skupstine, dosli sa novim informacijama i sa novih 8 tacaka, jer su oni u medjuvremenu imali svoju skupstinu. Ispada da Radosavljevic nije imao mandat za pregovore, da ovde neko dezavuise i da dovodi u zabludu sa novim platformama. Otisli smo na taj sastanak i ja sam rekao, tad smo licili na Tahiri, jedni u klin, drugi u plocu. Radosavljevic je mene nazvao grobarom saveza, kako sam se ja tada osecao? Ja se ne bih slozio sa njim, iz mojih usta je izasla recenica da lovci moraju od Subotice do Kosovske Mitrovice da placaju istu clanarinu savezu.
Recite koliko je to.
Da li sam ja jednim svojim postupkom doveo do propasti saveza, nemoj da se vracamo na Kragujevac. Dajte ljudi recite koliko je to. Vi ste videli jednu stvar na skupstini, mi nemamo mandat za to da vam odobrimo 50 dinara, jer su vas izvizdali na skupstini.
Sami ste videli na skupstini.Vi ste demonstrativno napustili skupstinu. Nisam ja za preglasavanje, to stvara ruznu sliku, ali ste tom prilikom mogli da vidite da mi nemamo mandat za tu proporciju.
Dajte ljude koji imaju mandat da pregovaraju sa vase strane. Da ne bude opet da Radosavljevic pregovara, a onda sat vremena pred skupstinu, menja se zahtev i menja se dogovor..dajte da se e ne ide u Kragujevac po misljenje naknadno.
U.Djokovic: Jesi li ti imao mandat da izadjes za govornicu i da ne ispostujes dogovor koji smo imali na sastanku i ko te je ovlastio da se tako ponasas?
Z. Popovic: Skupstina je rekla svoje.
U.Djokovic: Rusite dogovor, nije izasao Popovic da to kaze, nego si izasao ti, poturio je tebe. Ko je rekao 50 dinara, ko je pominjao iznos?
S. Markovic: Gospodin je rekao proporcionalno, ali godina pocinje 01. marta, a to je 29. april 600 podeljeno sa 12meseci, to je matematika.
Z. Popovic: Vodite diskusiju po ovim tackama, sa konkretnim predlozima. Ovde treba jasno reci da li se zeli ispuniti obaveza ili ne.Ovo je jasno potpuno. Nemojmo da pricamo sta je bilo.
M. Rudinac: LSCS je od samog osnivanja imao zelju da ocuva krovni savez. Skupstina nastavlja sa tom tackom dnevnog reda, nema se zelje da se raspravlja o toj tacki dnevmog reda, i ako je tako ni mi nemamo interes da u tome ucestvujemo.
Predlozi kolega iz Vojvodine su njihovi, nijednog trenutka nismo u tome ucestvovali, oni su ljudi samo ocenili, dali svoje vidjenje i predlozili. Dosli smo danas kao i svaki put da radimo. Nema potrebe da se svadjamo, da se delimo i razdvajamo. Sve sto se mora i treba platiti, hocemo da platimo. Steta je sto nije reformisan LSS, sto ima 200 delagata u skupstini, a ne 160, ili manje.Nemoguce je na ovaj nacin funkcionisati. Sve mora da bude operativnije i mi se zalazemo za jedinstvenu clanarinu na celoj teritoriji Srbije. Nismo bili ni za otpustanje radnika, nijednoga, ali dase obezbede realne plate. Imali smo normalne razgovore sa Ceranicem. Datum osnivanja LSCS, a ne datum upisa organizacije I registracije u APR je datum koji za nas figurira. Sve je to zavisilo od nas 200 din ide savezu za rad, mada i za to ljudi pitaju, sta dobijaju za to300 dinara je za one koji imaju svoju sluzbu.
Formiranje saveza u Nisu je u najavi. Ispustili smo neke stvari I dogadjaju nam ne idu na ruku, bice puno posledica, po nas najmanje, imajte to u vidu. Ja pitam principijelno sada, mi imamo 43 LU koja nisu platila od 0-40% clanarine. Kakav status imamo u tom delu, ko je platio 30%, kakav status taj ima u LSS? Nemojte praviti izuzetke, mora se imati stav i uporiste, da sutra nemamo vecih problema.Na sve bih ja to upozorio. Nesto manje od 6.000 ljudi iz naseg saveza je platilo vama clanarinu. Mi imamo na konkursu najmanji broj LU sa juga i istoka. Da li su oni dobili sredstva od ministarstva? Trebali ste sa svojom sluzbom da obidjete svaku organizaciju, da im pomognete da i oni to prevazidju. Polovina ne gleda konkurse, nemaju kompjuter, nemaju sluzbeni glasnik. Nasa sluzba je to uradila i olaksanje ucinila vama. Kako ce to sve da izgleda, mi smo saradjivali odlicno i saradjivacemo i sutra nema teskih reci. Menjace se ljudi i kod nas i kod vas, ali ovo ostaje kao stalno druzenje i nema prebacivanja. Nije bitno sta je rekao nego ko je rekao, ne treba da se vredjamo medju nama. Mi smo u jednom meomentu spremni za dogovore. Apsolutno nista ne trazimo, ne remetimo rad, ne napustamo, da ne remetimo kvorum, ko je kriv manje ili vise, otom potom, radimo sa razumevanjem za sve. Vi ocenite kako ocenite, mi cemo to prihvatiti i nemamo nista protiv, kakav god vi stav zaizeli. Svakako da ne mozemo prihvatiti sve, ali necemo se svadjati.
Z. Mitric: Kazite na sta ste pristali, da se dogovorimo kako ja hocu. Kazite, od datuma naseg osnivanja hocemo da patimo ovoliko.
Z. Popovic: Skupstina je odbacila sva ta resenja, odluka je doneta.
M. Pažin: Mislim da je zadatak UO da predlozi ipak resenje. Ovde je problem clanarina za 2011. godinu. Da se ne ljute drugovi i prijatelji iz LSCS, niko bez ove krovne organizacije ne moze, nije svejedno da li cemo biti clanovi LSS ili ne. LSV postoji 90 godina, date su nam nadležnosti, a ipak ne moežemo bez ovog saveza. Na zakon imamo hiljadu primedbi, da nije bilo pritiska, ko zna kako bi tek bilo sa 80.000 lovaca se drugacije razgovara zakon nas ne bi video, da je drugacije. Manje bi platili u pocetku, ali bi posle platili mnogo vise. Mozemo li resiti proslu godinu? Za 2012. godinu svi bi prihvatili da platimo 200 rsd. Da li je neko stavio na papir razliku izmedju jedne i druge cifre, (datum osnivanja i datum upisa). Da li postoji racunica o kojoj svoti se radi? Neki su platili celu clanarinu, neki nisu, ovde su pare u pitanju, nista drugo. Ako se mi ovde usaglasimo, skupstina ce to prihvatiti.
U. Djokovic: Smeta mi, sto je to na zadnjoj sednici UO usvajano sa 7 glasova. Pitao bih pravnika, da li su imali kvorum?
V. Mladenovic: Nije bilo kvoruma, ali je pribavljena saglasnost, jer to postoji u statutu, tako da su pisanu saglasnost dali clanovi UO koji nisu uspeli da doputuju zbog vanredne situacije.
U. Djokovic: Na sta to lici? Ko sebi moze da da zapravo da postavlja dnevni red skupstine po svojoj volji? Ovaj organ ovde niko ne postuje.Niste imali kvorum da predlozite skupstini dnevni red koji ste predlozili, koji je to despotizam?
Insistirao sam da 3 dana pred supstinu LSS odrzimo skupstinu LSCS, omekasali su me Radosavljevic i Rudinac, iako sam imao tvrd stav. Sve stvari o kojima pricaju Videnovic i Sladjan, mladi su, naucice.Prvo i osnovno, da se teritorijalno ne ogranicavamo, da se zadrzimo na teritoriji osnivaca; datum osnivanja se uzima kao relevantan datum, a ne datum upisa u registar; trece, da se nastavi sa reorganizacijom saveza i u cemu je bio problem Popovicu da izadjes i da to kazes skupstini? Ti to nisi hteo da uradis, to je tvoja odgovornost i tvoja stvar. Tri razumna zahteva su bila ta tri, oko kojih smo se dogovorili. Koncenzus je bio to.
Da li smo trazili nesto neosnovano? Ne radi se samo o placanju, trazili smo od svih clanica da nas obaveste ko je koristio usluge LSS prosle godine.Osim polaganja lovackih ispita, drugih usluga nismo imali, a nasih skoro 5.000 ljudi, platilo je clanarinu u punom iznosu.Zato smo rekli, prihvatamo plan za 2011. godinu, ali da se clanarina plati srazmerno vremenu do osnivanja (a ne od registracije).
Z. Popovic: To znaci 50- 60 din.
U. Djokovic: Nismo se mi vezivali za to. Nemam konkretan predlog, pojasnjavam sta se desilo i na koji nacin i koje su odluke LSCS.
Z. Popovic: Radnika ste odustali da preuzmete, a rekli ste od 30 septembra pa do 31 marta da cete platiti, pa nista. Skupstina je donela odluku, ako se ispune uslovi dobro je, ako ne, sta da radim. Skupstina je donela odluku.
Znaci oko toga skupstinska odluka je takva kakva je. Imali nekih konkretnih predloga?
S. Markovic: Los sam matematicar, nije hteo nominalni iznos da iznese vec proporcionalni. Reci nam ti koji je to iznos?
U. Djokovic: Ko je napravio materijal i rekao da bude proporcionalno, ko je to uradio?
Z. Aleksic: U svakoj situaciji kada se donese odluka koju oni hoce ili im ne odgovara, oni odu i napuste sednicu. To je jedan ucenjivacki odnos. Jos uvek nismo culi konkretan predlog, samo smo culi demagogiju svi su za krovnu konstrukciju, ali nece i odbijaju da kazu o kom je iznosu rec. Ne odgovara jedno pricati, drugo raditi. Sta cemo za skupstinsku odluku za koju ste i vi glasali, da za sve bude 600 dinara, osim za Vojvodinu. Vi ste glasali, to je skupstinska odluka, odluka najviseg organa LSS. Nije korektno ni prema vasim clanovima, mozda cete vi to popravljati i ispravljati i peglati kasnije, ali nije u redu ni prema kome. Koji je to sad despotizam da vi odluku za koju ste glasali, sada je ne sprovodite. Rekli ste platicemo do kraja godine, jedan je rekao platicemo ceo iznos, kao drugi savezi cemo platiti, tako je bilo. Vi ste se prosle godine dogovorili, pa ste to promenili, ali postoji odluka skupstine za koju ste glasali. Ljudi ciji smo mi predstavnici, njima smo to objasnili. Za proslu godinu trazite retroaktivno, a prvi put ste u novembru dosli sa tom odlukom, vi se niste konstituisali do datuma registracije i niste imali uslove da radite, pre tog datuma registracije.
Sta ste vi uzeli, ali dajte da napravimo analizu gde ste vi, a gde smo mi. Vi uzmete i vise nego sto ste dali savezu i opet se tako ponasate.
U. Djokovic: To je greska ovih ljudi koji ovde sede, nije tvoja.
Z. Mitric: Ti si ovde sedeo 40 godina i uzimao, Loznica nikada nije nista dobila.
Z. Popovic: Mi papiroloski nemamo vas kao clanove, zvanicno nemamo vase clanstvo u LSS. Prema tome to mora da resimo.
U. Djokovic: Kako se to postaje zvanicno?
Z. Popovic: Skupstina donosi odluku o uclanjenju, molio bih i da se to resi.
S. Grdinic: Prva tacka te odluke trebalo bi da glasi da ce LU koja su clanovi LSCS, da ce platiti 200 din, kao isva druga LU clanovi LSS, (cita tekst predloga odluke).
Ljudi, necemo izaci na skupstinu zajedno bez toga. Ako ima nesto trece dajte, da sva ta potrazivanja LSS u 2011.godini resavamo zajedno.
V. Videnovic: Koliki je to naredni period?
Z. Mitric: Bilo je do 3.1 marta.
U. Djokovic: Mi bismo platili.
Z. Aleksic: Slazem se, ali recite kad biste platili?
U. Djokovic: Umesto datuma upisa, datum osnivanja da se uzme.
Z. Aleksic: Reci konkretno.
M. Rudinac: Nije sporno dati 170 dinara, 50-60 dinara, ako smo mi predlozili, ima li neko resenje po sredini?
Z. Popovic: Nema, statut mora da se ispostuje, mi necemo sada ovde pogodbe, cenkanja vise nema, ako je odluka skupstine jasna, ko zeli organizaciju neka izvoli. Nemojmo donositi odluke, a da ih posle ne postujemo. Vise cinculiranja na skupstini nema
U. Djokovic: Kako ti odlucis.
Z. Popovic: Ne kako ja odlucim, koja je odluka skupstine.
G. Janjic: Koliko bi visinu clanarine platila ona LU koja nisu clanovi LSCS?
Punu.
G. Janjic: Da li mislite da je to fer?
V. Mladenovic: Uros je rekao da su pitana udruzenja i da nikakve usluge nijedno udruzenje nije dobilo u LSS. Ispada da Kosta nije nista radio cele godine i da nijedan plan nijednom udruzenju koje nije platilo clanarinu, nije uradjeno.
U. Djokovic: Takvi su nam podaci.
V. Mladenovic: Nemate dobre podatke, pitajte Tomicu za preciznije podatke. Zahvaljujem.
LU stice svojstvo pravnog lica danom upisa u registar. Pravo rada se dobija danom upisa u registrar. Primenjuju se odredbe o ortakluku, a to tesko moze ovde da se primeni. Zbog toga je datum upisa u registar stavljen kao relevantan. Tada je poceo da obavlja delatnosti, to nije slucajno. Pitanje je kako cete se vi opredeliti, to je drugo. Cini mi se da je Aleksic dobro rekao sta je to u parama, a ne ovako. Bilo bi dobro da niko sa te skupstine ne izadje u zabludi da je mislio da je to ovoliko ili onoliko.
P.Skobic: Prvo sta nam se desilo jeste da imamo statut nedorecen. Ovako se desava kad se ne reaguje na vreme kad je u pitanju odredba o lovnim regionima u svojstvu pravnog lica.
Taj osnovani lovacki savez je izasao iz okvira statuta, jer nisu na nivo lovnog regiona, a pravni status mu niko ne spori.
Mi trebamo jednostavno postovati akta i odluke, nemate pravo da mi sada trgujemo sa odlukama skupstine. Ako skupstina ima te odluke, nema dalje price. Kada je u pitanju Vojvodina, tu dileme nema, to je tradicija. Postoji varijanta da se dva subjekta dogovore. Mi pricamo o LSCS koji nije clan LSS. Svi koji se trude da ovaj savez zivi sa 200 dinara, nisu za ovaj savez, oni se zalazu za kraj ovog saveza.Stavite na papir pa sami vidite.
M.Pazin: Mozda, ali hocemo ako se svedemo na 10.000 clanova.
P.Skobic: Znam da je nekima cilj samo ove radnike oterati, ali ima nesto krupnije, pre svega.
LSS je savez LU, dokle god imamo najmanje tri LU koja hoce da budu clanovi, to je u redu.
Neka pristupi u savez LSCS i onda da radimo. Ne bi trebali sami sebi da dozvolimo da se krse odluke.
M. Tica: Nastojao sam da bude sto visse dijaloga. Vise puta sam se nudio da odem do LSCS, bilo je obecanja medjutim nisam imao poziv. To nije uradjeno. Trudio sam se da ispostujemo normativna aktabilismo blizu da se dogovorimo oko preuzimanja radnika i da se jasno zna cifra koju cak ni danas nismo culi. Pozvao bih kolege iz LSCS, ne bih zeleo da u vreme mog mandata dodje do raskola. Pozivam vas da kazete da li cete preuzeti radnika i koliko cete platiti, pa da nastavimo dobronamernu saradnju, zajednicki savez onda nije usmena deklaracija. Pozivam vas da dodjete na skupstinu, tacke dnevnog reda koje su bile ostaju, ona je prekinuta.
D. Milkov: Mislim da niko nema mandat da razjedinjuje savez, ocigledno je da su pojedinci procitali samo ono sto njima odgovara. Nemojmo zauzeti svako svoju busiju i tvrdoglavo terati do kraja. Ne treba se svadjati. Krucijalno pitanje je u statutu LSS, treba raditi izmene i dopune, pokrenuto je par puta pitanje statuta, nismo nasli resenjeto moze jedino skupstina da promeni ili da pomiri te stavove. Svaka cast LSCS, vi mozete svaki dan osnivati saveze, ali dok god ne podnesete zahtev LSS, vi ste za nas kao bilo koji sahovski ili drugi klub. Pozdravljam predlog da dok postoji sansa da se razgovara, ali nemojmo dozvoliti da za par dinara pravimo probleme. Svi su clanovi LSS, do skupstine koja ce se odrzati u subotu. Skupstina moze sve, da se ne zavaravamo. Daj da budemo svi odgovorni i ozbiljni ljudi. Ako skupstina kaze ova LU nisu izmirila obavezu, formalno pravno nisu clanovi, to je tako, mi drugi statut nemamo. Gotovo je, ko je kriv, ko nije kriv.
M.Tica: Mi smo konsultovali i pravnike i timove strucnjaka.
Z. Popovic: Treba doneti odluku o clanarini LSKIM, kojom treba saciniti dopis da smo oslobodili sredstva od clanarine i da su sredstva namenjena radu LSKiM, da vidimo pravno kako bi to moglo da ide.
V. Mladenovic: Clanarinu placaju LU, ali ako smo oslobodili, onda smo oslobodili LU, a ako dajemo njima, ne mozemo savez LSKiM da oslobodimo, kada je to clanarinma LU.
Z. Popovic: Da se uradi ispravka, da se komletan iznos clanarine LU sa LSKiM vraca u LSKiM.

IV
4.1. Donosi se odluka da knjigovodstvena agencija Kapital nastavi da radi u III i IV mesecu, (za mesecnu nadoknadu od 30.000 dinara), a da se u medjuvremenu prikupe ponude, o cemu ce UO odlucivati na narednoj sednici.
4.2. Doneta je odluka da LSS daje jednoglasno saglasnost za uclanjenje LSV u CIC, u skladu sa statutom CIC. Sve je ucinjeno na osnovu prethodno obavljenih razgovora sa relevantnim predstavnicima CIC i na osnovu molbe LSV.
Tako ce nacionalna delegacija imati veci broj clanova. Mi mozemo imati veci broj clanova u delegaciji, s tim da svaka od novih clanica ima obavezu placanja clanarine CIC-u. Tako ce LSV imati jednog clana u nasoj nacionalnoj delegaciji, a razlog za to je jasan, nove odredbe Zakona o divljaci i lovstvu u pogledu sprovodjenja lovackih ispita..
4.3. Predlozeno je da se za narednu sednicu u dnevni red uvrsti pitanje saradnje LSS sa MPTSV.
4.4. Predlozeno je da se za narednu sednicu u dnevni red uvrsti pitanje saradnje LSS sa Lovackom komorom Srbije.
Z. Popovic: LSS sa novim statutom treba da se otvori kao CIC i nas clan treba da bude i Lovacka komora. Oni ce biti nasi clanovi i to pitanje je u nacelu dogovoreno.
4.5. U vezi prijema u clanstvo LSS novih LU, treba uputiti predlog skupstini da prihvati nove clanove, u svemu kao u materijalu za ovu sednicu.
4.6. Doneta je odluka da UO LSS na svakoj sednici razmatra informaciju o stanju novčanih sredstava na računu LSS i troškovima. Ovaj izveštaj UO treba da ima u materijalu za svaku sednicu.
4.7. Doneta je odluka da se formira komisija u sastavu V. Videnovic, M. Djukic i Z. Aleksic koja bi odmah posle sednice skupstine LSS, saciila plan štednje i racionalizacije troškova LSS.
4.8. Doneta je odluka da se na narednoj sednici UO dostave izmene i dopune poslovnika o radu UO LSS.
4.9. Doneta jeodluka da se nasavi rad na izradi novog statuta LSS, da Komisija za pravna i organizaciona pitanja zajedno sa strucnom sluzbom sacini svoj predlog statuta.

Zapisnik sacinila Predsednik LSS
prof. Sofija Filipovic Prof. dr Zoran Popović
* * * * *
 
slavaplana
 XV
Z A P I S N I K
Sa vanredne (15) sednice Upravnog odbora LSS, održane 17.04.2012. godine u prostorijama Lovačkog saveza Srbije u Beogradu, sa početkom u 13.00 časova.
Prisutni članovi UO: Zoran Popović (predsednik), Vladimir Videnović (zamenik predsednika), Zoran Aleksić, Miloš Pantelić, Slobodan Grdinić, Uroš oković, Miomir ukić, Goran Janjić, Slađan Marković, Milenko Rudinac, Milutin Djordjevic.
Odsutni članovi UO: Zoran Jovanović, Slaviša Tanasković, Saša Milanov, Milan Božić, Milan Kovačević, Ilija Elezović, Zoran Mitrić, Miodrag Šoškić, Zoran Marinković i Milomir Nikolić.
Ostali prisutni: Aleksandar Ćeranić (sekretar LSS), Dejan Milkov (sekretar NO LSS), Pero Škobić (predsednik NO LSS), Marko Tica (predsednik Skupštine LSS), Sofija Filipović (Služba LSS) i Vladislav Mladenović (Služba LSS).
*
Z. Popovic: Ovo je vanredna sednica UO i jos jednom se izvinjavam sto niste dobili pisane materijale, ali zbog odluka koje treba da se donesu bilo je neophodno. Neprijatno mi je sto sam morao telefonski da sazovem sednicu, ali pred praznike nije moglo da se posalje materijal, ne bi ga ni dobili. Radi se o finansijskoj situaciji i sistematizaciji poslova u preduzecu i savezu i to je razlog sazivanja. Imate sve uplate isplate za prethodni period. Znaci, od prethodne do ove sednice sva placanja su tu, tako da mozete pogledati. Uradjeno je danas i ostvarenje finansijskog plana koji ce biti u materijalu za nadzorni odbor. Za ovu vanrednu sednicu nemamo usvajanje zapisnika sa prethodne sednice, tako da predlazem sledeci

D N E V N I R E D
1. Obavestenja;
2. Izvestaj o stanju prihoda i rashoda u LSS;
3. Odluka o izmeni pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u LSS;
4. Odluka o izmeni pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u Jelen LSS doo;
5. Donosenje odluke o izmeni pravilnika o radu;
6. Realizacija projekta izdavanja informativnog glasila u cilju upoznavanja lovaca i strucnih radnika u lovstvu sa savremenim dostignucima i aktuelnim propisima vezanim za lovstvo, a vezano je za prelazenje lista lovac u urednistvo LSS;
7. Razno.
* * *


S. Grdinic: Imam primedbu na dnevni red i postavljam pitanja zasto clanovi UO iz LSV nisu pozvani, drugo pitanje je zasto se bez materijala i bez poziva saziva sednica vezano za odluku o izmeni organizacije, sistematizacije i promene pravilnika o radu sto su sve strateska pitanja. Treba da se izjasnim, a nisam stigao ni da zapisem dnevni red. Ocekujete od nas da bez razmatranja ovih strateskih pitanja u svojoj sredini, koja nas je delegirada, da se upustimo u menjanje osnovnih akata organizacije. Stavljam primedbu na dnevni red i smatram da se ovo ne moze razmatrati bez prethodnog poznavanja materije, sto bi bio i tezak prekrsaj poslovnika o radu. Nisam kadar da zapisem deset tacaka koje se citaju po papirima, ali prepoznajem da je sve vaznije od vaznijeg. Trazim da se sa dnevnog reda skinu sva strateska pitanja, dok se ne dobije materijal.
Ja ne vidim razlog zasto to mora da se radi ovako i molim da nam se predoci ako postoji.
Z. Popovic: 4 radna mesta koja su predvidjena po sistematizaciji u preduzecu Jelen, radnici nisu presli u preduzece i nacin isplate plata u LSS je sada nemoguc. To je osnovni razlog sto je sazvan sastanak. Ova tri pravilnika su vezana pre svega zbog isplata plata zaposlenima koji nisu presli u preduzece. Da li ce se doneti ovakva odluka ili nece ja moram imati odluku obzirom da je to trebalo da se od 01. aprila startuje. Na zalost, odbili su radinici da predju u preduzece, a ja sam morao da obavestim UO o tome. Ja ne mogu izvrsiti isplate plate za nepostojeca radna mesta.
Informacija vezana za projekat koji je dobijen iz fonda za razvoj vezano je i za prelazenje lista u urednistvo LSS.
S. Grdinic: Ja se izvinjavam, ali ja nemam pred sobom dnevni red i nisam sposoban da zapisem i da tako radim. Prelazak radnika u preduzece Jelen, i cinjenica da radnici nisu presli u preduzece je sasvim dovoljna. Ja ne vidim razlog zasto to mora da se radi ovako.
Z. Popovic: Zbog isplate plata zaposlenima koji nisu presli u preduzece, sredstva su preduzecu prebacena u iznosu od dva miliona. To je obrazlozenje.
S. Grdinic: Nisam sposoban da radim na ovakav nacin.
Z. Popovic: UO mora da donese odluku o cetiri radnika. Ovo pitanje moramo resiti. Nacin isplate i trenutnog statusa cetiri radnika. Moramo neku odluku doneti.
S. Grdinic: Pitanje za sekretara, kao direktora i direktora sluzbe kao sekretara, svejedno, i pitanje za pravnika: Da li ovi radnici imaju zakljucen Ugovor o radu sa Jelenom ili sa LSS?
V.Mladenovic: Ugovor o radu je sacinjen sa LSS, naravno.
S. Grdinic: U cemu je onda problem? Radnici imaju Ugovor o radu. Ugovor o radu vazi i dalje. Ja ne vidim pravni problem. A pitanje toga sto ne zele da rade u preduzecu Jelen je njihovo neotudjivo i zakonsko pravo, da ne zele, jer nemaju poverenja u preduzece u koje im se predlaze da predju. Stvarno, ja vas pitam, kako je moguce da nas dovedete ovde, da za cetiri coveka nemate platu.
Ali oni imaju Ugovor o radu, imaju plate i imaju jaku pravnu poziciju. Imaju procedure kako se prelazi, nemojte nam govoriti da prekrsimo zakon. Vase zakonsko i upravno pravo je da ne prihvatite predlog koji vam nudi poslodavac. Nije ni ljudski, ni pravno, nikako. Ovo nije istina, ovo se ne dogadja.
A. Ceranic: Lovacka javnost nije prihvatila preduzece. Odluka nije donete ni o clanarini LSS. Ovde nije postavljena prava tema dnevnog reda. Radi se o tome da dva pravilnika koja su doeneta, nisu nikada zazivela. Imamo dva pravilnika po kojima su zakljuceni ugovori o radu. Bez obzira sto na racunu preduzeca stoji uplata od dva miliona osnivackog kapitala, ovo je samo jedan nacin da se odlozi neminovnost, da se odlozi resavanje pitanja radnika. Ministarstvo je donelo odluku da lovne karte ne idu preko preduzeca, prema tome nema potrebe da preduzece postoji. Predlzem da se vrate ta dva miliona na racun LSS, i da se tim sredstima resi pitanje viska radnika. Gdin Grdinic je malocas pomenuo, malo pre smo rascistili pravnu dilemu - nikada radnici nisu presli u preuzece Jelen i nikada nisu radili u preduzecu. Pravilnik cemo promeniti, jer jos nije ni primenjen, zbog odnosa radnika prema preduzecu, ne moze ni da se primeni ovde jer su se ljudi legitimno izjasnili da ne zele.
S.Grdinic: Staviti nam razmatranje na ovakav nacin stratesko pitanje o opravdanosti postojanja preduzeca Jelen, privrednog drustva, ne prihvatam. Ja ne mogu o tom strateskom pitanju da se izjasnjavam, pogotovo sto je predlog da to preduzece ne moze da postoji, a mi smo osnivaci, ono je uslo u ugovornu obavezu. Firma koju smo mi osnovali. Hocu da kazem nemoguce je, nemoguce je da je ovo stavljeno na dnevni red sednice bez materijala. Mi tamo imamo prebacena sredstva sa namerom svakog osnivaca da stvori pocetni kapital. Sad ne mozemo ta sredstva prebaciti na racune saveza. Izmedju toga i neke nase potrebe, stoji Zakon, nama se to predlaze sada, na vanrednoj sednici da resavamo taj problem. Ja ne kazem da to ne treba uraditi.Ovo se nije desilo, ovo je nemoguce.
Z. Popovic: Imamo dve mogucnost, da se odlozi sednica ili da se donese odluka. Povod je upoznavanje sa prilivom sredstava, mi moramo smanjiti troskove vezano i za plate i za sve ostale troskove. Ako necete i to, mozemo da prekinemo sednicu.
S. Grdinic: Od cega zavisi, da li ce radnici koji imaju ugovor o radu, koji su trebali da predju u Jelen, imati bilo kakve posledice u pogledu zarade, zbog cinjenice da nisu hteli da predju? Da li zarda moze da se obracuna po osnovu postojecih poslova na kojima vec rade?
V.Mladenovic: Ne vidim kako bi drugacije moglo.
S. Grdinic: Zahvaljujem.
V.Mladenovic: Sto se tice pitanja dokapitalizacije, nije izvrsen upis. Novac je prebacen, moze da se vrati. Nije izvrsen upis dokapitalizacije.
Ko ce da potpise da se vrati taj novac.
V. Mladenovic: Direktor do sada nije stupio na posao. Imamo obavezu upisa dokapitalizacije u roku od 30 dana. Odlucite hocete li da se to uradi ili ne.
Z.Popovic: Novac je prebacen.
M. Pantelic: Da li vi mozete bez pravilika o sistematizaciji to da radite, to je uslov svega.
P. Skobic: Od 01. aprila su ukinuta 4 radna mesta i sitematizovana su u preduzecu. Ne moze tako, 4 radna mesta su ukiuta u LSS i otvorena su u Jelen, tih vise radnih mesta nema u LSS. Ako radnici nece da idu, treba videti da li moraju ili ne moraju, mozda i moraju, zavisi sta se hoce, da li je spreman ovaj Upravni odbor na to ili ne. Ne postoje ta radna mesta i to je problem.
Sto se tice dokapitalizacije, nije to bas tako jednostavno sto direktor veci nije tamo, ako vec govorimo o pravu. Da se uvedu ponovo ta cetiri radna mesta, da bi se ipslatile plate. Jel zelimo da ostanemo na tome, automatski imamo 4 tehnoloska viska. Zakon o radu jasno kaze, ja oko toga necu da pricam, pravnici ste, trenutno nisu potpisani nikakvi ugovori, mi nemamo ta radna mesta u sistematizaciji, da li ostajemo pri staroj sistematizacji?
S. Grdinic: Ovo je ponizavajuci odnos i prema nama kao clanovima UO i prema zaposlenima. Necu na ovakav nacin da menjam sistematizaciju, da menjam i brisem radna mesta. To je vezano za druga strateska pitanja kao sto je privredno drustvo. Radnici se nisu saglasili i dokle god na narednoj sednici ne vidimo pitanje sistematizacije, mora se postovati njihovo pravo. Isplatite im platu na osnovu ugovora, razmortricemo ova pitanja na narednoj sednici. Ugovor nije raskinu i danas ga necemo raskidati, nadam se da nece niko to traziti od nas, i dok nije on vazi, a vazi i sistematizacija.
Z. Popovic: Kako moze, kad imamo 6 + 4?
S.Grdinic: Ugovor o radu postoji. Sistematizacija postoji. Danasnja odluka bi bila potpuno pogresna i vrlo problematicna.
M. Djukic: Odlazemo za nedelju dana.
V. Videnovic: Mi postajemo vrlo nezgodna firma, dve sednice skupstine, sad i upravni odbor. Mi smo napravili troskove, svi koji smo dosli ovde, ovo je kostalo, pocinjemo da se igramo. Ni sa pravne strane ne mozete da se dogovorite, Skoba jedno, pravnik drugo, Grdinic trece, ima ili nema radnih mesta. Dajte nesto da resimo. Hajde da preduzmemo nesto konkretno.
V. Mladenovic: Direktor je taj koji treba da ponudi radnicima resavanje radno pravnog statusa, tako sto ce im ponuditi da predju u preduzece Jelen. Do toga nije doslo jer je za to nema uslova, preduzece nije dobilo poslove. Treba da se resi na strateskom nivou da li ce UO da nalozi da se to sprovede ili ce se odustati od cele operacije. Ni u jednom pravilniku ne postoji ime i prezime. Cela operacija je na tome zaustavljena. Nema uslova da se u preduzecu obezbedi egzistencija tih ljudi. I nema sredstava i nema uslova tako da je normalno da se sve vrati na strateski nivo.
M. Djukic: Novac iz LSS je prebacen, predlazem da novac vratimo, da se dogovaramo narednih mesec dana. Predlazem da novac odmah vratimo, a ovo pravno oko radnika i isplate resavajte, da ne krsimo zakon. Vracanjem novca vracamo i radnike, ja licno takovidim resenje. Novac ne bi trebalo da bude tamo blikoran, vec da se vrati na racun LSS.
A. Ceranic: Ovo zahteva duzu pricu, na sastanku sa predstavnicima ministarstva je dogovoreno da podnesemo zahtev za lovnu kartu sto je zakonski osnov za obavljanje rada preduzeca. Ispada da je odluka ministarstva protivzakonita, jer pravno lice koje izdaje I distribuira lovnu kartu vrsii nadzor i kontrolu istog posla. Obzirom da to oni rade, nema potrebe da zazivi preduzece. Cak i bez obzira na to, insistiranje na presalsku radnika u preduzece je samo lose resenje viska zaposlenih. Novac koji je predvidjen za dokapitalizaciju da se vrati i upotrebi za resavanje viska radnika, da se poniste ova dva pravilnika koja nikad nisu zazivela.
S. Grdinic: Necu da prihvatim licnu odgovornst za propuste u radu i povlacenje sredstava iz pravnog lica koje je zakljucilo ugovor sa drzavom, ne dolazi u obzir da bez javnog uvida u situaciju i nepripremljen prihvatam rizik za tudji rad. Nismo odgovorni, vi ste odgovorni koji to radite. Ja vas ne navodim na odluku, ovo je moja licna odluka.
G. Janjic: Dosli smo u jednu situaciju koju ne razumem. Pre odredjenog vremena je bila euforija da otvaramo preduzece, radnici ce u preduzece, da ne budu tehnoloski visak, da uskladimo plate. Odjednom, necemo preduzece, svi hoce u savez. Stavljam se u situaciju predsednika, sta on da radi, kako da postupa. Ja ne znam Zorane ima li nesto sto je minimum sto moramo sada da donesemo, da se pokriju odluke, ako mislite da se razresi situacija, ako misle pravnici da se uradi ono sto je korektno i dobro za ceo savez, ako ima potrebe. Ako ne, da se celokupni materijal spremi, da se zakaze sledeca sednica i da se topitanje resi. Stavljam se u Zoranovu situaciju, sta predsednik da misli, hocemo, necemo preduzece, kako da ne budemo u corsokaku. Nije vise pitanje savez saveza, sada imamo samo status LSS i status radnika u savezu.
A.Ceranic: Na osnovu razgovora sa vecinom LU, njima su odavde kuloarima otisle informacije da je to dvoje suprostavljeno: LSS i preduzece. Ako nam radi preduzece, necemo da platimo clanari- nu, onda je trebalo da radi preduzece i odradjuje poslove, dok odavde kuloarima kruze informacije o suprostavljenosti. Niko nije hteo da predoci LU da je osnivanje preduzeca bila zakonska kategorija i onda su lovci rekli da u tom slucaju nece da plate clanarinu savezu.
M. Pantelic: Nemojte da se vracamo na staro, novi mi, bez novog pravilnika o sistematizaciji i o platama, ne mozemo dalje. Cinjenica je da ovde ima visak radnika i videti sta je visak i sta raditi sa tim ljudima.Nema vise sminke, doterali smo cara do duvara.Ne mozemo tolerisati velike plate, sedenje i nerad, ne mislim za sve ljude. Da se usvoji pravilnik o sistematizaciji, da se izvrse izmene i dopune, sa viskom radnika cemo sesti da se dogovorimo sta cemo da radimo, jer je cinejnica da su visak i da ovaj savez finansijski ne moze da izdrzi. Dajte taj pravilnik sad. Nije to problem za dva tri dana, pet, da razgovaramo o novom praviliku o sistematizaciji. Vraticemo se opet na pocetak ako ne uradimo kako treba.
M. Tica: Ja se izinjavam, posto je Boba izneo stav da se ne usvoji dnevni red, a problematika je goruca, ja bih zamolio da se raspravi barem pitanje oko finansijkog poslovanja, izvestaj i u okviru tacke izvestaj o finansijskom poslovanju, zato vas molim da se ipak radi i zamolio bih Bobu da ipak reterira.
S. Grdinic: Ovo vise nije argumentovano razmatranje misljenja. Ovo prelazi u pritisak. Jedino sto mogu da uradim kao odgovor na pritisak, jeste da napustim mesto pritiska.
P. Skobic: Ja sam u pripremi sednice NO obavestio da se nastavlja veliki disparitete izmedju prihoda i rashoda sto postaje prioritetno ptanje UO. To je najvise strateško pitanje, koje je posao UO i ovo je sastavni deo toga. Ja sam rekao, spremite pare, dajte ljudima otpremnine, zadovolji- ćemo zakon, rastereticemo se, ako imamo viska zaposlenih. Kljucni zadatak ovog UO je kako da obezbedi prihode. Prosle godine zna se kako smo zavrsili, ako se nastavlja tako, da vidimo kako cemo.
M. Djordjevic: Nezahvalno je danas nesto govoriti i resavati strateske stvari posle dve neuspele sednice skupstine. To je jedan signal i pitanje da li uopste imamo mandat za tako nesto.Na zalost, ne govorimo o strateskim stvarima. Postavlja se pitanje da li mi uopste imamo mandat za dalje, ja sam to kolegi Popovicu i rekao. Mi treba da donesemo odluku kao UO, odluku koja je u funkciji nekih ljudi. Ja mogu o njima da mislim sta hocu, ali to su sve porodicni ljudi. Pitao sam, ako ste bili kod ministra Petrovica, povodom CIC sednice, zasto niste otvorili ptanje zasto vam nisu dali distribuciju lovne karte? Ovamo treba da donesemo odluku, a ne mogu da shvatim zasto niste otvorili vazno stratesko pitanje, zasto vam nisu dali distribuciju lovne karte?
Strateski resite pitanje gde je LSS u narednom periodu. Igra je bila i vezano za lovacku komoru, I ja sam rekao, ne idem dalje dok drzava ne bude dala okvir, kuda ide ta organizacija. Da li ce ovde biti svih ovih 10 ljudi na ulici? Mogli ste da dobijete 100.000 lovnih karata, pa po 100 dinara, ne bi danas raspravljali, ne bi trebali da menjmo pravilnike, nista od toga ne bi radili dok se strateski ne vidi situacija u Srbiji, uz puno uvazavanje kolega iz centralne Srbije. Onog trenutka kad se budu dodelila lovista korisnicima lovista situacija se menja. Mi smo drzava nastala od despotovine, svakome od nas je u mislima da bude prvi u svom selu. Nemojte uopste da se bavite nekim pitanjima dok to ne resite, ni korak dalje dok drzava ne bude dala okvir u kome se nalazi ova organizacija.
Mogu da mislim o svakom od njih sta hocu. Sustinsko pitanje je gde je LSS u narednom periodu, savez saveza ili jedinstvena organizacija. Cinjenica je da ovde postoje neki ljudi koji sede, ali se nista ne dogovaraju. Ovde je finale nista. Govorim bez ikakvih losih namera i necu da dozvolim sebi da budem gorbar necega sto traje ovoliko godina. 80% korisnika lovista ima sklopljene ugovore o poslovnoj tehnickoj saradnji, kad zazivi prica o mogucnostima privatno javno partnerstvo, i krenu ugovori o poslovnoj saradnji i vi ne postojite vise. Sta je LSS, koliko je to ljudi, koliko je to para. Ja cu se potruditi da LSS za moju firmu radi deo poslova. Ali ovde nema vizije, ne mozemo mi da teramo nikoga u preduzece.
Distribucija lovne karte je trebala da bude vasa, mozda i izrada lovnih osnova za korisnike po normalnim cenama i to je to. Ja vas molim da mi ovde pricamo ili da se svi razilazimo. Sta fali da JP Vojvodina sume i NP budu u vezi sa LSS. Da li cemo promeniti pravilnike, da dodju iz suda ovi da plene imovinu. Tu treba da se poprica, da razgovaramo gde je ko. Tica, Vi pod ovim okolnostima zakazujete trecu sednicu, nema mandata za to vise. Buduci korinsici lovista, vi, savez saveza, realna mogucnost kolektivnog clanstva, sta meni fali da dam 2-3 lovne osnove ovde da mi rade.Nece pasti mojoj firmi kruna sa glave.
Z. Popovic: Da se isplate normalno plate radnicima, a da se na narednoj sednici razgovara o visku radnika ili sistematizaciji radnih mesta.
S. Markovic: Svestan sam da je ocigledno da je LSS u velikom problemu. Djordjevic je to rekao najblize centru. Mi smo dosli na ovaj UO, neko je to platio, ti lovci su platili nas dolazak, ajde da mi ustanemo, pa neko da napravi pravilnik, pa da neko posle o tome raspravlja, posle jalovih skupstina da imamo jalove UO, da ne odlucujemo o tackama sa dnevnog reda. Imamo diskomunikaciju izmedju novog predsednika i stare strucne sluzbe. Da zamolimo Marka da zajedno radite na tim pravilnicima, da to blagovremeno uradite i kada dodjemo na tu sednicu UO da sve dobijemo. Da damo danas barem smernice.Nijednog momenta se nismo dotakli propale sednice skupstine. Grdinic je trazio da ovo bude doo. Slazem se da clan UO treba da dobije odluke sa sednice UO, tu mora da se nadje izvestaj sa prethodne sednice, da niko ne isplati nijedan dinar, a mi sa UO da to ne budemo u mogucnosti da vidimo. Druga propala skupstina, niko nije pomenuo ni jednom recju statut, da li se radi na tome. Sad nam je goruci pravilnik, stihijski se radi, ni ja necu da budem deo ekipe koja je grobar savezu. Dajte da na najdemokraticniji nacin izadjemo na skupstinu i da na njoj bude 1,2,3 predloga statuta, pravilnika koji treba da doprinose radu LSS, da LSS bude prvi saradnik mnistarstva. Da razvoj lovtsva bude prioritetni cilj. Predlazem da ne raspravljamo ni o jednoj tacki koja je predlozena, ali da damo smernice da se dobiju dva predloga statuta, da ta skupstina koja bude odrzana, da ima 90 % prisustva, da ljudi na skupstini sami preuzmu svoju sudbinu, da se izjasne kakav savez zele i kakav statut zele. Lovcima treba dati vise predloga, onaj za koji se izjasni vecina, moracemo svi da postujemo. Bice to statut svih nas, neka ga izaberu lovci na skupstini. Posle toga nam slede novi izbori, u takvim smo vremenima, pritisci su veliki. U istocnoj Srbiji su pritisci ogromni, ne mogu ljudi da se otresu Sakica, to vise nije normalno. Pritisci, pozivi, kontaktiraju ih vise puta nedeljno. Hocemo li na taj nacina da radimo ili ce strucna sluzba koja se razume u svoju struku izaci sa vise predloga, da novo rukovodstvo radi na tome da bude partner drzavi, jer sve drugo ne valja.
Z. Popovic: Grdinic je dobio zadatak da pripremi za radnu grupu verziju statuta. Treba ostati partner drzavi. Za lovne karte je razgovarano, trazene su ponude, ali ocigledno su dvojni arsini, (u Vojvodini ne mora da se postuje zakon, ovde mora, tamo ne moraju da se rade osnove ovde moraju). Vojvodjanski lovac je dostavio ponudu od 0 dinara za lovne karte, zato sto je pokrajinski sekretarijat dobio karte koje ce dostavit LSV i to je obrazlozenje Sase Orlovica.
D.Milkov: Nisu razliciti arsini.
Z. Popovic: Kako nisu, u Vojvodini su istekle lovne osnove, a rade se godisnji planovi, a ne osnove.
D.Milkov: U Vojvodini ce u cetvrtak biti potpisani poslednji ugovori po konkursu, rade se privremeni godisnji planovi gazdovanja, a tek po dobijanju lovista na koriscenje, radice se planovi i lovne osnove. Druga je stvar sto ce lovci Vojvodine platiti 300 dinara za logisticku podrsku, ali Vojvodjanski lovac itekao ima posla, ne mogu glavu da dignu. Jelen nema posla. Sto se tice lovnih karata, isti su arsini. Jedino smo mi ponudili 0 dinara. Dolazi covek iz sekretarijata i deli lovne karte, a sluzbenici Vojvodjanskog lovca daju spiskove. Prve lovne karte su vec podeljene i delice se i sutra i u petak. Ima da se radi i da se radi. Ako ne znate, pitajete, ja sam sekretar LSV i ovo je istima, nemojte uzimati u kontekst LSV i Vojvodjanski lovac koji ne mogu da dignu glavu, ali je posao uradjen.
Z. Popovic: Ja sam samo rekao za lovne osnove za 2011. godinu, koje ovde nisu mogle (kao sto je moglo u Vojvodini) da se premoste sa privremenim godisnjim planom, morale su da se urade LO. Orlovic je rekao da zbog Vojvodjanskog lovca koji je trazio 0 dinara, mi nismo dobili distribuciju.

U LSS smo uradili 26 lovnih osnova I to je moralo da se uradi, a u Vojvodini je isto pitanje premosceno sa godisnjim planom. Na zalost, mi nismo dobili distribuciju lovne karte, a da se angazuju dva radnika i auto, mi stvaramo sebi dodatne troskove. Orlovic iz tih razloga nije mogao da dodeli distribuciju preduzecu Jelen.
S.Grdinic: Predsednice, ne mozemo sad to da manemo. Izneli ste netacnosti. Za izradu lovnih osnova po Zakonu o divljaci i lovstvu postoje rokovi. Godisnji planovi gazdovanja, na osnovu pethodno izvrsenog prebrojavanja divljaci mi smo uradili rado, Vojvodjanski lovac i svi zaposleni u LSV, to smo uradili svome clanstvu, je li zabranjeno? To je borba za clanove. Svi smo tradicija i mi se borimo, nema povlastica, svi koji su potpisali ugovore, radjeni su godisnji planovi, prebrojavanje, bez toga nema ugovora. Bez toga drzava nece potpisati ugovore, da nismo to uradili, ne bi to potpisali. Mi ne radimo lovne karte. LSV radi za svoje clanove svu papirologiju i logistiku, objasni, pozove, ustupi salu gde dodje drzavni cinovnik, dodju ljudi, tog dana doputuju, udju kod drzavnog cinovnika, dobiju lovnu kartu I idu kuci.Mi radimo nasima, nismo ih mogli pustiti. Pala j rec neposteno i to u novinama. Receno je da je neposteno sto LSV placaju 200 dinara, a ostali placaju 500 dinara, sto je ucinjeno posle propale sednice, primenom statutarne odredbe. Ja necu da polemisem sa time. U novinama to ne moze tako da se kaze, svi smo se borili da bude jednako placanje, jel dovedeno do skupstine, pa se tamo desilo sto se desilo.
D.Milkov: Predsednice to je tvoja izjava.
S. Grdinic: Tacno, ti si i nas predsednik.
Z. Popovic: Ne znam, nisam video.
M. Djukic: Demantuj.
M.Tica: Predsednice moram prokomentarisati. Prosle godine je dogovoreno da mozemo vrsiti distribuciju lovne karte, mi smo dalje bojkotovli distribuciju, nismo uradili kako smo obecali za
proslu godinu. Smatram da to nije dobro uradjeno. Bili su ovde i Aca i Sasa, izneo sam da je to problem za lovacka udruzenja da rade lovne osnove i zahtevao sam da imaju razumevanja da idu privremeni planovi kao u Vojvodini, medjutim zahtev, dopis nije otisao. Treca stvar vezano za skupstinu, ja sam rekao da cemo 21. odrzati skupstinu, pozvao sam predsednike lovnih regiona i tu je dogovoreno u smislu da krenemo aktivo u izradu statuta, da ga damo na javnu raspravu i da sazovemo sasvim novu sednicu u junu, posle 60 dana ili nesto kasnije, da se sa time ne zuri. Vezano za statut, sad cemo imati 4 predloga, a pre nismo imali nijedan. Svi imate zapsnik sa skupstine, skupstina je zakljucila usvajajuci deklaraciju o jedinstvenom savezu udruzenja, imenovala je radnu grupu, tako da je moje zalaganje da se ide sa statutom postojecim i predlozima da dodjemo do sto kvalitetnijeg resenja.
Z. Popovic: Ako dozvolite, korisno je sto smo probleme izneli i za sledeci satanak UO nadam se da ce biti na razmatranju statut i vidjenje resenja o sistematizaciji radnih mesta i pravilnik, kao i resenje pitanja lista Lovac, pored toga svakako ce biti na razmatranju i pitanje ekonomsko finansijkog poslovanja za naredni period, do donosenja odluke skupstine.Ja se nadam da ce UO biti zakazan, a da ne bi bio dok ne dobijemo statut, predlog je da dobijete prvo kompletan materijal, da bi mogli da se izjasnite o tim stvarima. Konstatujem da je odluceno da se po sadasnjim ugovorimao o radu isplate plate radnicima.
V. Videnovic: Jedan od zakljucaka da bude da se da radna obaveza da LSS, LSV i LSCS naprave sastanak i da po mom misljenju naprave dogovor da svi ostanemo zajedno i ne budemo gorbari. Realno je da je neko koristio usluge, a da neko nije, to sagledati i da zajedno izlobiramo za skupstinu, posle toga da se raspisu izbori i da neki mladi ljudi to pocnu da rade.Smatram da treba jos pricati i da to bude jedan od zakljucaka. To je licno moja prica, analizirao sam situaciju, ali na srecu ili zalost, ako tako ne budemo radili I ako se ne dogovorimo u ovoj kuci, imacemo Sakica i drugu gospodu koji se pozivaju na to da imaju podrsku drzave.
M. Djordjevic: To ako ne uradite do 06. Maja, onda niste u igri, svako ima pravo da registruje LU i da sam konkurise za loviste. U Uzicu, u Sjenici, svuda ce se voditi unutrasnja borba, svi hoce loviste. Imamo LSV koji funkcionise na specifican nacin, pojavio se LSCS, covek iz Krusevca dolazi da u istocnoj Srbiji pravi savezpostoji ozbiljan trend i zelja pojedinaca da se to privatizuje. Vi pricate o statutima. Imate samo jedan put, brz predlog organizacije, da sednete sa nama koji gazdujemo sa velikom drzavnom sumom i da sednemo sa drzavom i da im mi ponudimo resenje. A ne da solirate po terenu. Mi necemo te teritorije ukoliko sadasnji korisnici lovista ostanu korisnici lovista, dakle udruzenja lovaca i lokalnih samouprava. Ali, gde god osetimo na terenu da pojedinci prave biznis, na nas racun sa svojim intresnim grupama, to necemo dozvoliti. Ja sam korektno nastupio. Korisnici, sadasnji korisnici lovista su licencirali sluzbu, imaju sve uslove da gazduju, samo treba ljudski da se dogovorite kako cete. A ne da pojedinci pored vas ili medju vama, prave ugovore o poslovnj saradnji. Ako treba neko tako da uradi mi cemo to uraditi, ali javnim oglasom, dacemo revire u zakup. Kazem, nemojte to da radite. Obavestite ministarstvo. Ministre, lovci hoce dogovor sa vama. Morate da odete i da kazete, mi smo se dogovorili. Meni je neverovatno sta se desava.
Z. Popovic: Mi smo zvanicno sva udruzenja obavestili o uslovima.
M. Djordjevic: Ali si prethodno regionalne jedinice doneo, ali ih nisi sproveo. U istocnoj Srbiji to nece biti, skupite ljude na zapadu, istoku, birajte skupstinu ko ce da vam bude lider. Sramotno je ovo sto se desava.Nemamo paravo to da radimo. Lovci su se podelili, krenule su politicke partije da im obecavaju. Na kraju, ko ce biti odgovoran, LSS. Nakon toga, u roku od 7, dana vi cete resiti pitanje ovih ljudi koji su ovde zaposlni. Podjite od sebe, da idem u firmu koja nema nikakvu viziju i koncept, evo ja prvi put govorim u njihovu korist.
Nemate rezultat. To je sustina. Moram svakom da dam prostor, da mu ukazem znacaj i poverenje. Da kad kazem, ljudi danas nam treba kvorum, nemojte da nastupi muk u sali. U Vojvodini je bio sastanak, oni kazu 200 dinara, sta kaze LSCS koliko kosta ova kuca na godisnjem nivou, nista nam drugo ne treba, koliko tih deset ljudi kosta, mozda nam ne treba ni lovna karta.
Kad bude video ministar da smo se dogovorili, sve je onda drugacije. Ja pokrecem sastanak za jedinstvenu lovocuvarsku sluzbu, a sat vremena pre mene, na sastanak ide druga ekipa i minira taj sastanak. Sami ste sebe urusili. Nema vise plenuma centralnog komiteta. Povlace se potezi. Jedan krovni savez i pokrajinski savezi u Austriji. Sto, jesu li oni problmaticni sto imaju takav sistem? Neka bude predsednik LSS protokolarna funkcija, ugledna drustvena licnost. Gde smo mi. U kom svojstvu su vam se pojavili vasi clanovi kod ministra.To su neka neformalna udruzenja gradjana, koji nisu cak ni korisnici lovosta. Brzo radite, ako to ne budete cinili, u novim dogovorima, lovci ce ostati po strani.
U. Djokovic: Cinjenica je da mi se ne dopada danasnji nacin rada. Tri sata pricamo nesto ukrug. Napravili smo sastanak i konacno mislili da ce se smiriti duhovi, a ispostavilo se da ovaj organ niko nije ispostovaoi onda se pitamo zasto ovako ide. Od 2008. godine govorimo i upozoravamo da dolaze ovakva vremena. Da li strucna sluzba vodi politiku ili radi planska dokumenta? Nemojda nam oni prave statut. Mi treba da vodimo politiku lovstva u Srbiji. Da sednemo i napravimo konacan pedlog.Meni je zao tih ljudi, sto su dosli u tu situaciju, ali urusavajuci najveca udruzenja u Srbiji, oni su to sami sebi uradili. LSCV sluzba zna zasto zaradjuje plate. Urusava se savez, a nismo spremni da sednemo da promenimo statut. Niko nece svoj ego da stavi po strani oslusnite sta se dogadja u lovackom svetu. Ako niste spemni, sklonite se...sluzba treba da se reorganizuje, da se da druga postavka ljudi nisi ni ti Popovicu bio na visini zadatka jedno vreme si bio sa njima, pa jedno vreme protiv njih. Sazivas sednicu UO SMS porukom. Ne ulazim u nacin i pristup resavanja problema, ali kad kuca gori, to sebi nemojte vise dozvoliti nikad. Pravimo preduzece za jednokratnu upotrebu. Resenje je da se sedne i da se vidi imamo li interesa zajednickog za nastavak rada ovog LSS. Da jasno definisemo ciljeve i kazemo sta je to. Ne gubiti vreme, sesti i postaviti zadatke. Ako ne mozemo da se razidjemo, drzava ce to resiti. Ko treba da povuce taj potez, ako nemas nacina Popovicu da to resis, da nadjemo treceg sudiju, pa da sednemo da to resavamo. Ono sto ti odgovara u tome ucestvujes, ono sto ti ne odgovara u tome ne ucestvujes. Tica ne pita skupstinsko telo zasto niste uradili preuzeti posao zasto nisu uradili, to je sustina. Ne mogu da se izbrisu ljudi koji su proveli 30 godina u lovstvu.Kamo srece da je struka vodilja, a da se ne bavi politikom. Treba sesti i razgovarati.Napraviti korektan predlog, bez uvreda i zelje da se bilo ko pocenjuje.
M. Tica: Za kvorum ne mogu biti odgovorna iskljucivo ja, ako uzmemo u obzir i blokadu u Vojvodini.Izvrsni deo vlasti ne radim ja.
G. Janjic: UO nema ingerencije da odlucuje, skupstina j najvisi organ.Predlog statuta treba dostaviti svim LU, (217 LU). Da se da optimalni rok, a ne kao sto smo prosli statut doneli preko noge hoce li to biti savez savez ili kao do sada savez udruzenja, da daju pisani zahtev, a konacnu odluku daje skupstina. Rok 60 dana za javnu raspravu, i onda sve sublimiramo.
M. Rudinac: Za sledecu sednicu pozvati i predsednike saveza i raegiona i da se zajednicki vidi sve. Da se privede normali sve, ako imamo voje i ako hocemo. I do sada da smo slusali glas naroda, ne bi dosli u ovu situaciju. Ne mozemo se odreci ni ovh ljudi koji rade. Da vidimo kako to finansirati, a odnose sa drzavom urediti. Popovicu ti si sef na 100.000 ljudi, generalnu politiku vode predsednik i sekretar. Tu mora mnogo vise da se u tom delu radi.
M. Djordjevic: Nasi drugovi iz Vojvodine su zavrsili posao dodele lovista.Kakvih crnih nasih 50 dana. Prvi zadatak je podela, ukoliko ova kuca ne bude do tada imala resen koncept svoje buduce organizacije i ukoliko se ne bude postavila kao partner drzave.Korinici lovista ce krenuti solo. Onog trenutka kad se pojave novi korosnici lovista, to je nova skupstina. Do pre mesec dana u komori je bilo 900 clanova, ljudi koji ne rade u lovstvu, traze uslove i ostvaruju svoje zakonsko pravo. Imamo i LU koji imaju referentnost sluzbe. Nema rasprave, treba nam brzo koncept LSS.Pojaviti se kod drzave sa jasnim stavom, ovo je nas dogovor oko granica. Desava se sve van vas, a vi ste na terenu. Neko ce vam pisati programe razvija lovnog podrucja. Zato vas molim, pod hitno da krene dogovor sta smo mi ovde spremni da uradimo. U Vojvodini je prvo bio sastanak sa JP Vojvodinasumama i sve su se dogovorili.

Zapisnik sacinila Predsednik LSS
prof. Sofija Filipovic prof. dr Zoran Popovic
 
slavaplana
 XVI
Z A P I S N I K
Sa 16. sednice Upravnog odbora LSS, održane 18.07.2012. godine, u prostorijama Lovačkog saveza Srbije u Beogradu, sa početkom u 13.00 časova.

Prisutni članovi UO: Zoran Popović (predsednik), Vladimir Videnović (zamenik predsednika), Zoran Aleksić, Boban Lazić, Miomir ukić, Milomir Jovanović, Goran Janjić, Radojko Grujić, Slađan Marković, Zoran Mitrić, Saša Milanov, Veljko Aleksić, Dragan Sindjelić, Miloš Pantelić i Ilija Elezović.
Odsutni članovi UO: Milutin orđević, Milan Kovačević, Slobodan Grdinić, Zoran Jovanović, Milomir Nikolić i Miodrag Šoškić.
Ostali prisutni: Marko Tica (predsednik Skupštine LSS), Petar Škobić (predsednik NO LSS), Dragoslav Lacković (LU Vojnik, Beograd), Miloje Bakić, (LU Cer, Volujac), Sofija Filipović (Služba LSS), Zoran Radulović (LU Bukulja, Aranđelovac) i Svetislav Stojanović (novinar).
***
Sednicom Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, predsedavao je predsednik LSS, prof. dr Zoran Popović. Na početku sednice, predsedavajući je predstavio nove članove UO LSS, kao i goste.
Jednoglasno je usvojen sledeći
D N E V N I R E D
1. Usvajanje zapisnika sa 14. i 15. sednice Upravnog odbora;
2. Aktivnosti Saveza između dve sednice UO - informacija predsednika sa izveštajem o izvršenju odluka sa XIV sednice i pregledom stanja sredstava na računu, iznosima i strukturom isplata i uplata, od poslednje sednice;
3. Donošenje predloga visine naknade za izdavanje uverenja o položenom lovačkom ispitu i visine naknade za rad Komisije za polaganje lovačkog ispita, u skladu sa članom 64. stav 6 ZODL (Sl. gl. RS br.18/10);
4. Obrazovanje Komisije za polaganje lovačkog ispita;
5. Donošenje predloga visine naknade za izdavanje uverenja o položenom ispitu za ocenjivanje trofeja divljači i visine naknade za rad Komisije za ocenjivanje trofeja divljači, u skladu sa članom 71. stav 4 ZODL, (Sl. gl. RS br. 18/10);
6. Obrazovanje Komisije za ocenjivanje trofeja divljači;
7. Razmatranje finansijskog izveštaja za period 01.01.2012. do 30.06.2012. godine;
8. Donošenje odluke o pružanju pomoći Lovačkom savezu Kosova i Metohije;
9. Donošenje odluke o zaključenju Ugovora o pružanju knjigovodstvenih usluga;
10. Odluke vezane za informisanje i izradi serijala o aktivnostima lovaca, lovačkih udruženja i LSS-a;
11. Razmatranje i prihvatanje odluke skupštine LSS o angažovanju revizora radi utvrđivanja činjenicnog stanja poslovanja LSS u mandatu Zorana Živojinovića i nakon njega;
12. Pitanja i predlozi.
I
Zapisnik sa 14 i 15 sednice UO je usvojen bez primedbi.
II
Z. Popović: Imate pregled finansijskih transakcija između dve sednice, a posebna tačka dnevnog reda je šestomesečni izveštaj. To je standardna praksa. Sve je zaključno sa stanjem na računu na dan 17.07.2012. godine. Oročeno je osam miliona dinara na nedeljnom nivou i jedan milion dinara u preduzeću. U preduzeće Jelen LSS je prebačeno dva miliona dinara, po odluci UO sa 14 sednice i dobijeno je po projektu 50% od vrednosti projekta za koji je konkurisalo preduzeće.
Kao što znate, održana je Skupština LSS. Posle 15 sednice UO, koja definitivno nije mogla da se održi, došlo je do kompletne blokade u radu UO, na kraju i u NO, tako da je to sve uticalo dalje na rad i normalno postojanje LSS. Pre svega, predsednik skupštine LSS je inicirao da se pokrene promena statuta LSS, ali to nije uspeo ni UO, ni NO, tako da na skupštini nismo imali predlog izmenjenog statuta. Posle ove sednice skupštine imenovana je statutarna komisija koja je uradila radni materijal, koji ćemo da razmatramo na narednom UO, da dobijemo nacrt teksta za javnu raspravu. Na skupštini je bilo kompletno miniranje samog održavanja sednice, bilo je pokušaja da se delagati povuku, da se ne donesu odluke i da se utiče na kvorum. Održani su sastanci svih lovnih regiona na kojima su bila pozvana LU koja su izmirila članarinu.
Sednica lovnog regiona nije mogla da se održi u Vrnjačkoj Banji, zbog predstavnika (18 od 22) koji su se izjasnili da ne žele da se održava sastanak i on je prekinut, ali smo iskoristili priliku, i bilo je svakako korisno što su svi prisutni čuli i naše argumente, i napad i odbranu, da se vidi ispravnost rada. Posle skupštine su poslati dopisi LU da izvrše izmirenje svojih obaveza, u protivnom im prestaje članstvo. Oni koji to nisu izvršili, njimaje je poslat dopis o prestanku članstva. Na ovu odluku su se do sada žalila LU Stragari, Belušić i Boljevac. Vraćena su lovišta MPTŠV RS za LU, koja nisu izvršila obaveze i koja su pročitana na skupštini. Posle ovoga, LSV je imao svoj UO i izjašnjavanje o tom pitanju, ali ja bih to ostavio za tačku pod razno, kao i naše izjašnjavanje o njihovoj odluci. Konstatujem da je prihvaćena informacija predsednika o aktivnostima između dve sednice UO.
III
Z. Popović: Imamo predlog visine naknade za izdavanje uverenja o položenom lovačkom ispitu i visine naknade za rad Komisije za polaganje lovačkog ispita. U skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu, mi moramo da tražimo saglasnost ministarstva za visinu naknade za izdavanje uverenja o položenom lovačkom ispitu. Predlog je da visina naknade bude 350 din za rad člana komisije, 450 din za rad predsednika komisije i 350 din za izdavanje samog uverenja. Novi lovački priručnik je urađen i već smo poslali ministarstvu zahtev za imenovanje komisije koja treba da potvrdi saglasnost na dati priručnik. Tek posle toga, kada saglasnost dobijemo, krećemo u organizaciju polaganja lovačkih ispita po ovom programu.
V. Videnović: Smatram da je 350 din gotovo zanemarljivo kao naknada za uverenje koje vam praktično znači za čitav život. Predlažem da naknada bude 500 din, jer položiti lovacki ispit -to više nije naivno, kada se ima u vidu šta sve treba da se zna, a svaka diploma košta.
M. Pantelić: Ne piše kome se uplaćuje, gde su brojevi računa?
Z. Popović: Ovde je reč o uverenju, o visini naknada i saglasnosti ministarstva, a način uplate nije bitan za ovu priliku.
M. Pantelić: U tekstu promeniti, da bude naknada za rad člana komisije -nema njih deset, (pod c. brisati i navesti da se plaćanje vrši na račune LSS).
P. Škobić: Pre usvajanja ovih cena, treba da znamo koja je cena ispita. To je prvo pitanje. Drugo, javna ovlašćenja su neprenosiva i to moraju biti prihodi LSS. To znači da LSS vrši javna ovlašćenja, prihodi koje ostvaruje su prihodi LSS, dakle sve što se od toga ostvari. Mislim da je prvo i osnovno cena ispita.
Z. Popović: Mi tražimo saglasnost od ministarstva za izdavanje uverenja. U pravilniku je to totalno nedorečeno, nema ništa precizno navedeno za komisju, za priručnik i za način polaganja ispita. Iskren da budem, ne razumem ga, ovako kako je napisan. Jedino u zakonu što stoji, jeste, da ministar daje saglasnost na uverenje i to se odnosi na sam papir, konkretno, na diplomu. Mi na osnovu ovoga donosimo cenu lovačkog ispita, donosimo naknadu troškova rada komisije i lovački priručnik. Nismo, do danas, dobili saglasnost ministarstva, ali bi po mojoj proceni trebalo da ostane ista cena za priručnik, ako se to odobri.
P. Škobić: Kada sam govorio iz ugla javnih ovlašćenja, rekao sam da je 350 din suviše mala cena.
V. Videnović: U Bugarskoj je polaganje lovačkog ispita 250 EUR, imaju 2-3 dana kompletna predavanja i obuku, uključujući tu i obuku o rukovanju oružjem. Imamo službu koja to može da radi.
Z. Popović: Tehnologija naplate da bude u skladu sa zakonom. Ministar daje saglasnost na cenu uverenja o polaganju lovačkog ispita.
G. Janjić: Treba da rešimo ovo pitanje, da ne dolazimo u situaciju da kandidati moraju da dolaze u Beograd da polažu.
P. Škobić : Javno ovlašćenje se ne može prenositi na udruženje -ono je drugo pravno lice, ali nema problema da LU prikupi sredstva i uplati ih Savezu i to ne može biti nikako drugačije. Sve je to prihod Saveza i rashod Saveza po osnovu plaćanja naknade članovima komisije.
Z. Popović: Stavljam na glasanje predlog, kao iz materijala. Konstatujem da je za ovaj predlog glasalo troje. Stavljam na glasanje drugi predlog, koji utvrđuje nadoknadu od 500 din za izdavanje uverenja. Konstatujem da je za ovaj predlig glasalo deset članova UO, čime je predlog usvojen.
IV
Z. Popović: U vezi obrazovanja komisije za polaganje lovačkog ispita, navedeno je da predlog odluke sačinjava predsednik LSS, a da članovi komisije mogu biti radnici stručne službe LSS sa licencom. Otvara se mogućnost da se u sastav komisije uključe i druga lica koja imaju licencu. Takođe i do sada je predsednik imao mogućnost da imenuje članove komisije. Smatrali smo da je bolje da se ne imenuju lica direktno po regionima, već da se eventualno ostavi mogućnost da se u komisiju uključi veći broj lica koja imaju licencu (upravnici i planeri sa VII stepenom stručne spreme -pre svega). Na sajtu Lovačke komore Srbije možete videti spisak lica koja imaju licencu.
D. Lacković: U kojim slučajevima se imenuje, da li je u pitanju stalna komisija ili se formira od slučaja do slučaja, ili više komisija?
Z. Popović: Za svaku prijavu se formira komisija po zahtevu za njeno formiranje.
D. Lacković: Formalna nadležnost predsednika LSS je da imenuje ova lica, ali koja su to lica? Treba poboljšati tekst odluke u smislu da će lovni regioni ostvarivati određenu koordinacionu ulogu, da region ili LU predloži jednog člana komisije Savezu, za svaki konkretan slučaj.
Z. Popović: I do sada je iz regiona uvek bio neko uključen, ponekad gotovo sva tri člana komisije, ali da ne bi zakovali da ne bude samo tako i da nas to obavezuje, da bude isključivo, ovako dajemo mogućnost većem broju lica. Do sada su to bili obično upravnik lovišta i upravnici iz susednih lovišta. Član komisije mora da bude jedno lice iz stručne službe LSS, gledali smo da prevashodno budu lica sa VII stepenom stručne spreme, ideja je da ne ograničavamo previše.
D. Lacković: Bitna je identifikacija postupka. Kako identifikujete to lice, široko je postavljena odluka.
Z. Popović: Predsednik komisije će biti uvek lice iz Saveza koje ima licencu. Predsedniku se stavlja mogućnost da zloupotrebljava, da šalje ista lica, ne možemo to da radimo.
Konstatujem da je prihvaćena odluka kao u predlogu, o obrazovanju komisije za polaganje
lovačkog ispita.
V
Z . Popović: Donošenje predloga o visini naknade u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu. Ovde imamo potpuno isti predlog za izdavanje uverenja, gde je predviđena naknada za rad člana komisije 350 din, a za predsednika 450 din.
Z. Aleksić: Smatram da, obzirom da lica koja treba da polažu lovački ispit, nisu još uvek članovi LSS, treba da polažu i treba da plate, ali u smislu tačke 5 i 6, sva ova sredstva koja treba da se plate i odvoje su previše, ako se ima u vidu da smo mi već kroz članarinu od 500 din platili i rad stručne službe, koja treba da radi i po ovim elementima. Ne možemo preko nekih obaveza, stavljati novu obavezu. Imali smo na našoj lovnoj oblasti predlog da bude članarina 200 din, to je sasvim solidno i dosta dovoljan iznos. Prema tome, svako dodatno plaćanje, to bi bio namet na vilajet, u odnosu na sve što LSS treba da prihoduje od udruženja, (osim lovnih osova i dokumenata) i ovo bi bio dodatni teret.
Zalažem se da se moje mišlenjenje izuzme iz predloga ostalih, ako budem preglasan.
Z. Popović: Mi smo imali par kurseva, nismo tražili saglasnost od strane ministarstva za cenu, čuo sam da su uverenj izdata - samo za 3 kursa su izdata i nije naplaćeno ništa. Može da bude predlog za ovu godinu, za naše članice saveza, da bude odobren popust, ali mi zvanično moramo da donesemo cenovnik, a pitanje naplate da bude regulisano naknadno, odlukom UO. Ako ste članica Saveza -nećete platiti seminar, ako niste članica platićete (oko 1500 din). Možda bi u ovoj situaciji bilo korisno rešiti tako u ovoj godini.
V. Videnović: Obzirom da sam često bio u komisijama za polaganje lovačkog ispita i član sam u komisiji za licence Lovačke komore Srbije, smatram da sve oko ispita mora da postane ozbiljna stvar. Na taj ispit dolaze ljudi raznih profila i različitog obrazovanja, moramo ih motivisati i na neki način naterati da stvari nauče, a ne da pravimo sebi goru varijantu, umesto da insistiramo da svi moraju da nauče lovne tehnike, rukovanje oružjem, mere bezbednosti, jer se ne može gledati kroz prste nikome. Ako krenemo još da razmatramo da ovo bude gratis, onda nemate volju i želju kandidata da se zalaže i trudi da nešto nauči. Nećemo ih na taj način motivisati da ovo pitanje shvate ozbiljnije.
Z. Aeksić: To je bila prethodna tačka. Ovaj ispit za ocenjivanje trofeja neće polagati svi, već samo određen broj lica -vođe grupe i pratioci, to je 10% najviše. Mi imamo 800 lovaca, 20% ćemo da pustimo da polažu za ocenjivanje trofeja.
V. Videnović: Nećete vi odjednom svima dati mogućnost da polažu.
Z. Popović: Možemo da predložimo da za LU koja su u potpunosti izmirila obaveze prema Savezu bude besplatno polaganje, a oni koji nisu u potpunosti to uradili, da plaćaju i da to bude odluka za ovu godinu. Staviću na glasanje predlog odluke kao u materijalu, a onda ćemo doneti dodatak odluke kojim se reguliše da na besplatno polaganje imaju pravo oni koji su izmirili obaveze prema LSS. Ostaje obaveza da moraju da plate samo uverenje, jer mora uplata proći kroz račun, ali komisija za njih radi besplatno.
Konstatujem da je jednoglasno doneta odluka o nadoknadi za rad Komisije za ocenu lovačkih trofeja, kao u predloženom materijalu. Konstatujem da je kao drugi stav ove odluke usvojeno da će LU koja su u potpunosti izmirila obaveze po osnovu članarine, biti oslobođena plaćanja nadoknade za rad komisije za ocenu trofeja, za ovu godinu.
Ovo nije komisija za ocenjivanje trofeja.
Ovo je cenovnik rada komisije za obuku za polaganje ispita za ocenjivače trofeja, ovo su edukatori, ispitna komisija.
VI
Z. Popović: Komisiju za ocenjivanje trofeja divljači obrazuje predsednik LSS i činiće je članovi nacionalne komisije, služba LSS i lica koja imaju međunarodni certifikat. Imamo nacionalnu komisiju od 7 članova, koji imaju CIC certifikat (to su Milenko Zeremski, Aleksandar Ćeranić, Nenad Novaković, Svetislav Tatovicć, Stanko Kosovac, Mihajlo Haži Pavlović i Spasić Radan), ali da ne bi bilo vezano samo za nacionalnu komisiju, pored ovlašćenja koje je LSS dobio da će uvek da bude angažovan neko iz stručne službe LSS, druga dva člana su sa međunarodnim certifikatom.
M. Pantelić: Ko ima međunarodni certifikat?
Z. Popović: Radnici stručne službe LSS, imam ja, mali broj ljudi, ali više od ovih 7, jer smo imali nekoliko seminara na kojima su ljudi položili za međunarodni certifikat.
M. Pantelić: Da li su pozvani ljudi sa visokom stručnom spremom da polažu za međunarodnu licencu?
Z. Popović: Te seminare organizuje CIC, a ne LSS, ne može niko drugi osim CIC-a da ih organizuje.
M. Pantelić: Praktično ljudi sa visokom stručnom spremom koji su ispolagali sve kod nas, što se može položiti, ne mogu ocenjivati trofeje.
V. Videnović: Ne možete da ocenite trofej, ako niste član CIC-a, tj. ako niste njihov ekspert.
M. Pantelić: Gde to piše, u kom dokumentu? Mi dezavuišemo ljude koji su sa visokom stručnom spremom, zbog čega?
Z. Popović: Piše u Pravilniku o ocenjivanju trofeja, u kome stoji da neće biti priznata ocena trofeja, ako kao ocenjivača angažujemo lice koje nema CIC certifikat. Da ne bi bila ocena trofeja osporena, zna se postupak.
M. Pantelić: To je kad je u trofeju, a kad nije, šta onda?
Z. Popović: Mi imenujemo nacionalnu komisiju od ovih lica sa CIC certifikatom i to je tridesetak ljudi u celoj Srbiji. Ideja je bila da se ne ograničimo na nacionalnu komisiju, na samo 7 lica koja su u sastavu nacionalne komisije. Zato je predloženo da se mogu angažovati i lica sa licencom, ali da imaju i međunarodni certifikat, da ne bi blokirali rad, već da proširimo sastav, da ne dođe do blokade rada.
M. Pantelić: Bio sam vrlo konkretan, da li treba za ocenu škartova da čekamo da dođe neko iz Beograda, kad imamo svog čoveka u LU koji je sve položio? Hoćemo li da radimo, ili ne? Nije u trofeju, ko će ga oceniti, koji su to troškovi ako morate angažovati druga lica?
V. Videnoivić: Razumemo se, ali smatram da je ovde načinjena greška u lošoj formulaciji tačaka 5 i 6 dnevnog reda.
D. Sinđelić: Upitanju je nesporazum, greška je u tekstu 5 i 6 tačke dnevnog reda. Ovo se odnosi na formulaciju, jer je reč o ispitnoj komisiji koja vrši obuku i edukaciju novih polaznika za ocenjivanje trofeja divljači.
Treba iza reči komisija, da stoji, za polaganje ispita za ocenjivanje trofeja divljači, i to treba promeniti u prvom i drugom stavu odluke.
Z. Popović: Isto je i kod Komisije za polaganje ispita za ocenu trofeja, (kao i kod prethodne Komisije za polaganje lovačkog ispita), u pitanju tročlana komisija.
D. Sinđelić: Ova tri člana komisije (koji imaju CIC certifikate), će davati nacionalne certifikate.
Z. Popović: Ovo je Komisija za edukaciju za polaganje ispita za ocenu trofeja divljači . Ministarstvu dostavljamo samo predlog visine naknade, a obrazovanje komisije je naša unutrašnja stvar. Pred komisijom CIC se i do sada polagalo, za međunarodni certifikat, oni su međunarodni eksperti. Mi ne možemo da organizujemo ove seminare, jer samo CIC ima nadležnost da izdaje međunarodni certifikat. Naša tri člana komisije daju samo nacionalni certifikat.
Konstatujem da je prihvaćen predlog dopunjene odluke (dopuna se sastoji u jasnijoj formulaciji), jednoglasno.
VII
Z. Popović: Pred nama je razmatranje finansijkog izveštaja za period 01.01.-30.06.2012. godine. Prihodi u prvom polugodištu 2012. godine, u odnosu na 2011. godinu, su manji za 465.000,00 din. Troškovi u 2012. godini su manji za 15 miliona dinara. U šestomesečnom periodu je 2.340.995,00 din ostvaren višak prihoda nad rashodima i intersantno je da je članarina iz 2011. godine naplaćena u 2012. skoro 2.405.000,00 din. Prvih šest meseci otposlovali smo pozitivno. Broj lovaca koji je uplatio članarinu je oko, tačnije ispod 21.000 lovaca.
Shodno skupštinskoj odluci, mi moramo raditi rebalans budžeta, a u konsultacijama sa predsednikom NO predloženo je da to uradimo u septembru. Troškovi, odnosno rashodi koji su veći od planiranih, radi se o par stavari, to su održavanje skupštine LSS (održane su 3, a planirana je 1), i imamo neke troškove koji su već skoro ispunjeni, ali su još uvek ispod planiranog nivoa.
M. Pantelić: Molim da se ispravi na prvoj strani, da je u pitanju pregled prihoda od 01.06-30.06., jer treba da stoji od 01.01.-30.06. Ispraviti grešku, nemojte se igrati sa tim stvarima, ovo je veoma ozbiljno.
P. Škobić: Ovo je ozbiljno pitanje, ako se ovako nastavi, Savez će sigurno završiti sa značajnim gubicima. Šta je dalje program. Rashodi se mogu, jedan deo, interno kontrolisati, ali ono što ne može, ne može.
Sigurno će Savez završiti sa gubicima. Veliki je problem sa članarinama. Sve što može biti prihod, treba da bude prihod Saveza, a ljudi koji rade u stručnoj službi ne mogu da za ono što im je u opisu radnog mesta da drugačije na to gledaju. Ozbiljno je pitanje za ovo što smo čuli da ima sredstava, to je do kraja godine i šta je dalje, ovo nema nikakve veze što imamo pare, sa time što će se iskazati gubici. Vi znate, ako se ne pokriju gubici iz prethodnih godina, šta su sankcije i koje su posledice. Finansijski izveštaj je takav, ali ako se ovako nastavi, Savez će završiti sa gubitkom. Ovaj UO mora povesti računa jer deo rashoda može da se kontroliše, ali je vreme da se o tome misli, da ne bude opet da niko nikog nije upozorio, ako se ne preduzme nešto značajno Savez će sigurno završiti sa gubitkom. Zato sve ono što treba da bude prihod, treba da bude prihod, sve što rade treba da rade za platu, a tezgarenje je završeno. Ne može da se radi ni po kakvom drugom osnovu. Ovo pitanje zaslužuje komisiju koja će sistemski da rešava problem finansiranja Saveza. Ako se ne obezbede sredstva, para ima, ali to nema veze sa gubicima, to su knjigovodstvene kategorije. Očekivani gubitak će biti najverovatnije na nivou prethodne godine, ako ne i veći.
M. Pantelić: O čemu vi pričate? Piše ovde, ja kolega čitam materijal, piše da je LSS ostvario višak, a ne manjak prihoda, i u kom iznosu, sve piše.
P. Škobić: Slabo uplate idu, ja o tome govorim. Ja govorim šta će biti do kraja godine. To su obračunske kategorije, nije prosto sabrati i oduzeti.
M. Pantelić: O čemu se radi? Šta je do kraja godine, biće još uplata i na jesen, ovo je samo višak, a koliko je ostalo sredstava prenetih iz prošle godine.
Z. Popović: Mi smo u jednoj godini imali 15 miliona dobit, druge godine smo imali 9 miliona dobit, ali prošle godine smo imali gubitak od 12 miliona. Činjenica je da mi imamo sredstva da isposlujemo ovu godinu, ali ako se ne bude racionalno trošilo, mi ulazimo u gubitke. Nama je na mesečnom nivou, nivo rashoda orijentaciono (14.500.000,00 din raspoređeno na 6 meseci) 2.500.000,00 din, od toga 1.100.000,00 ide za rad stručne službe, tako da ako ne bude bilo prihoda, to može, šta da kažem, da utiče na poslovanje.
Nije sporno do kraja godine, ali ulazimo u gibitak. Ne sme se desiti da ove godine prikažemo manjak prihoda nad rashodima. Ne znam kakva će biti doneta odluka o knjiženju. Ako se ne bude racionalno trošilo, mi ulazimo u gubitke. Ne sme se desiti ove godine da dođemo u situaciju da iskažemo manjak.
P. Škobić: Imamo aktivnosti vezane za novineLovac i treba videti kako to pokrenuti, da se ostvare neki prihodi, da naš časopis ne košta više od 300-350 din. Ako se to sedne, pa ozbiljno razmotri, kako se mogu ostvariti prihodi, možda bi pomoglo. Zašto bi se LU pretplaćivala i plaćala 600 rsd? Stručna služba se mora pozabaviti da se prihodi obezbede. Daj da sednemo i vidimo, šta sve može, pored članarine, da bude prihod, a u okviru članarine da bude i list Lovac, kao prihod kroz članarinu. Dobili smo neka sponzorstva u vezi informisanja od ministarstva. Može se raditi na komercijalnoj osnovi sa pretplatama, ali nije to to, kad može da bude u okviru članarine.
Z. Popović: Velika je razlika u cenama štampe. Ovaj broj lista je obična štampa, a povećan broj pretplata drastično pojeftinjuje. Ako se poveća tiraž, cena je manja. Ovo što je ponuđeno je ponuđeno na pretplatu, ali se radi o skupljoj običnoj štampi. Trebalo bi da članovi UO potpomognu, da svako u svojim LU prikupi članove koji bi se pretplatili na list. Procena je da ako bi došli na tiraž od 10.000 primeraka, prepolovili bi trošak. Dobili smo, po osnovu konkursa, sredstva za informisanje od ministarstva, iz fonda za lovstvo, i to oko 1 milion, (3 miliona ukupno za sve projekte, a najviše za informisanje). Sredstva se moraju koristiti striktno namenski.
Koriste se upravo za informisanje, jer zahvaljujući tome, LU su dobila besplatno po 5 primeraka prvog broja lista sa našim uredništvom, što je finansirano od sredstava iz fonda za razvoj lovstva. Ja razmišljam kako održati pozitivno poslovanje i kako preduzeti konkretne mere i izvršiti rebalans budžeta. Imamo 4 radnika koja su ostala u Savezu, iako je planirano da pređu u preduzeće, tako da se mora videti kakva je situacija. Ja sam smanjio platu sekretaru za 20% i radnici su prihvatili, posle neuspele sednice, da se plata smanji 20%. Tako je fond plata smanjen sa 1.400.000,00 din (bruto), na bruto iznos 1.100.000,00 din.
D. Sinđelić: Treba razmišljati o velikom značaju informisanja. Treba prezentovati javnosti izveštaje predsednika LSS, predsednika NO, druge izveštaje i diskusije ljudi, planirati tematske brojeve. Treba možda organizovati da neko razveze list Lovac po terenu, manje će da košta, da se smanje troškovi pošte koji su previsoki. Neko od naših ljudi ko ima kombi. Videti koje su mogućnosti da se poveća pretplata, staviti na papir koliko to košta, ko ionako dolazi po dozvole, da im se predaju paketi novina tom prilikom.
B. Lazić: Ovde se vidi u izveštaju da nisu uračunati troškovi amortizacije, što znači da ova cifra viška prihoda nad rashodima uslovno nije tačna, jer će amortizacija biti 50% od amortizacije za prošlu godinu. Tako gledano, prihodi bi bili 340.000,00 din, a ne 2 miliona. Prihodi od štampanja i prodaje glasila bi mogli da se povećaju. Ostvariti prihod od distribucije obrazaca. Najveća stavka koja nedostaje je nenaplaćena članarina. Produžili smo rok za plaćanje članarine do 30.06. ( rok za naplatu bio 31.03.), a došli smo do 15.07. i malo toga se promenilo, (planirano je 30.000 lovaca x 500 din). Što se tiče svih troškova ima neminovnih, neizbežnih, kao što su struja, porezi i doprinosi. Isto tako ima troškova koji su nastali našom neozbiljnošću, jer smo imali 3 skupštine umesto jedne. Krivicu svi prihvatamo. Imamo stručnu službu koja izuzetno skupo košta. Stručna služba nije na nivou svog zadatka. Neka rade i neka zarade, nemam ništa protiv, ali neka zarade svoju platu. Imamo koordinatore lovnih oblasti koji nisu izvršili svoj zadatak. Koordinatori moraju da se veži za normu, da se vidi da li je naplatio članarinu, da li je distribuirao novine u svojoj oblasti, a sve što zaradi preko toga, neka primi a ne da sedimo i čekamo da prvog dobijemo platu i napravimo trošak. Mi nećemo imati sredstva za zaradu, a oni će sa pravom tražiti platu. Potreban je ozbiljan projekat i razmišljanje, a džaba planiramo, ako ne ostvarimo. Da vidimo šta je sa preduzećem, koje takođe ima svoje troškove. Teško se gasi, treba 60 dana da prođe pre likvidacije, treba da se povuku sredstva i projekti , treba da se vrate radnici koji nisu prešli iz Saveza u preduzeće. Mi nismo ništa dobili sa time i što su ostali, ni što će da pređu. Mi smo osnivači, a oni imaju pravo da zadrže radni odnos. Treba da se organizujemo da se ostvari prihod. Ako ne košta komisija za one koji su platili članarinu, stručna služba mora te pare da odradi, prema svakom LU, koje je te pare uplatilo. Kako god bilo, ovo košta manje, jer nema svako svoje saveze i službe. Stoga treba izmeniti pravilnik o radu. Mi kao UO treba da donesemo pravila igre, koliko ćemo i šta ćemo da platimo. Kome ne odgovara, neka ne potpiše ugovor o radu, burazeru, nisi ispunio zadatak. Nemamo nikakvu obavezu prema tom zaposlenom, ni isplate nadoknade, ni otpremnine, samo tražimo da radi i da zaradi svoju platu, da donese prihod. Ako ti je npr. plata 100.000,00 din, znači da moraš da doneseš prihod u iznosu od 200.000,00 din (50% su ti doprinosi, 50% mora da se rasporedi na ostale rashode u ovoj kući). Mora da radi, da mi nikoga ne proglašavamo tehnološkim viškom
Z. Popović: Što se tiče Sinđelićeve diskusije, to je bila inicijativa da se dođe do većeg broja pretplatnika. Ako dođemo do većeg broja pretplatnika, da distribuiramo novine do lovaca svojim vozilom. Mi smo odlučili da pokrenemo novine sa našom redakcijom jer je to urađeno na osnovu iskustava iz inostranstva, na primer iz Mađarske. Svi su saglasni sa time, ako izgubite novine, gubite Savez, i evo, to se dešava.
Ako nemamo svoje interno glasilo, ne uništava se Savez, uništava se LU, lovac ne mora da bude član udruženja. Mi možemo skromnim sredstvima uraditi novine za simboličnu cenu, (cena jedne kafe). Barem nekoliko brojeva novina godišnje. Tome nas uče negativna iskustva iz inostranstva, da ne treba ispustiti novine.
D. Sinđelić: Medijski prostor su zatvarali do sada Kragujevac i Novi Sad.
P. Škobić: Četiri novine imaju lovci na raspolaganju, plus komercijalna glasila. Moj predlog je da sve uklopimo uz članarinu. Generelno, svi troškovi moraju doživeti kontrolu. Uležali smo se, još od vremena kad smo imali javna ovlašćenja, a nikada se više ta slava neće vratiti. Treba da se približimo lovcu, da uspemo da ga informišemo. Naš list Lovac upošte nije loš, ne bavi se tračevima. Sramno je da smo podelili informativna glasila na četiri.
Z. Popović: Zadatak je da svako u svom udruženju i svojoj regiji pokuša da se taj broj ljudi koji se pretplaćuju poveća, ako se to može. Bar predsednici sekcija, grupovođe, upravnici lovišta treba da imaju novinu, kao i svi oni koji treba da budu informisani o dešavanjima, članovi UO, NO, predsednici, svi koji rade dalju edukaciju.
S. Marković: Drago mi je da imamo ljude iz struke, naročito gdin Lazić i Sinđelić, i mislim da sada UO ima bolji sastav i kapaciete, i da ovakva ekipa može da izvede Savez iz problema u kome se nalazimo. Oštra kritika gospodina Lazića zaslužuje da on pismeno obrazloži taj predlog. Treba uzeti u obzir i upozorenja i način na koji on vidi izlazak iz problema i njegova predložena rešenja. Ja sam i onda, i sada smatram, da nije trebalo izbacivati glasilo. Svako ima pravo, ja čitam više glasila i iz regiona, ali pogledajte pisanje Kurira gde će naš lovac da se informiše o našoj skupštini, iz Zova i Predatora da se informišu. Po statutu treba da se informiše iz glasila LSS i to nema veze sa komercijalnom delatnošću. Mi radimo u komisijama u kojima se trudimo da to dovedemo do jednog respektabilnog nivoa, a oni pišu tica sa onog sveta.. I šta ja znam šta. Neko pljuje po tome i priča da su to nameštanja, umesto da imamo mogućnost da damo drugu stranu na uvid, da vide oko čega mi ovde lomimo koplja. Treba uzeti u obzir i konstatacije gdina Škobića. Naši lovci članovi po statutu imaju pravo na informisanje, to glasilo lovaca LSS nema veze sa komercijalnom delatnošć. Zbog toga najmanje treba da budu pretplaćeni članovi skupštine, sekretari, lovočuvari, grupovođe, predsednici sekcija, upravnici lovišta. Kada bi samo svako LU tu količinu tiraža trebovalo, I pretplatilo se na taj broj, mi bismo prebacili tiraž od 10.000 primeraka. Mi moramo da imamo svoje glasilo. U Italiji štampaju bilten godišnje, gde objavljuju šta su radili organi i tela, tako i mi moramo da imamo svoje glasilo, makar bilo kvartalno, 4 godišnje. Pored toga što mora stručna služba, najmanje jednom mesečno, ali i više, kada treba, da izdaje biltene. Ljudi su sami radili propratnice, to ne sme da se dozvoli. Pitao sam ljude po terenu, zašto se to ne radi centralizovano, biće vam jeftinije? Dozvolili smo da neka LU sama rade obrasce, (nose službeni glansnik u štapariju), a za takve stvari treba da bude odgovorna stručna služba. Ne sme ništa što donosi prihod Savezu, da se propusti.
Upravo zbog toga što smo izgubili medijski rat i prostor kod naših lovaca, sad je mnogo 500 din članarine, a pre par godina nije bilo puno 5 puta više. Treba smanjiti članarinu LSS, a kad treba odrediti članarinu LSV, nije puno 1.400 din. Kutija cigareta je 200 dinara, nemojte da pričamo da je 300 dinara mnogo za novine. Smešno je, a mnogo znači medijski mrak u koji je LSS zapao i to je razlog zašto lovci ne znaju kakve se ovde odluke donose i kako se radi. Sad je mnogo 500 din, a nekada nije bilo mnogo 2.500 din.
Z. Popović: Konstatujem da je jednoglasno usvojen šestomesečni finansijski izveštaj za period 01.01.2012. do 30.06.2012. godine.
Doneta je odluka da se za sledeći UO angažuje četvoročlani tim koji će da razmatra finansijsko poslovanje LSS za naredni period, na osnovu dobijenih upozorenja. Oni treba da održe sastanak pre sledećeg UO, i da pripreme plan za naredni UO. Doneta je odluka da u sastavu te Komisija za projekciju finansijkog plana za naredni period, (Komisija za plan štednje u LSS) budu angažovani Boban Lazić - kao ekspert u toj oblasti, predsednik komisije za materijalno finansijko poslovanje Miomir ukić, Zoran Aleksić koji je u sastav ove komisije imenovan i n aprethodnom sastanku UO i kao pravnik Miša Pantelić. Njihov zadatak je da sačine program mera štednje u LSS, za naredni period.
Predsednik NO da prisustvuje radu komisije.
Z. Aleksić: Jednom smo je već formirali.
P. Škobić: Zadužite odmah sve članove UO, da se ne treba čekati, da rade među članstvom. Da bi poslovali, potrebno nam je oko 16 miliona do kraja godine, najmanje.
VIII
Z. Popović: U vezi odluke o pružanju pomoći Lovačkom savezu Kosova i Metohije, najbolje je da čujemo Iliju.
I. Elezović: LSS je uvek bio korektan prema nama. Sticajem okolnosti, mi smo više od godinu dana u blokadi. Ostala nam je direkcija u Prištini, ali nijedan dokument nismo mogli dobiti iz Prištine. Iste probleme imaju i LU. To su LU sa višegodišnjom tradicijom, ali u APR nemaju sluha za nas, iako smo sve priveli kraju. Zamolio sam predsednika da nam se tu pomogne da rešimo ovo pitanje u APR. Možda je i bolje što nisam došao na poslednju skupštinu, da neko ne kaže da nismo uplatili članarinu, a bili smo učesnici odlučivanja. Mi ne kažemo da nam novac ne treba, počeli smo tako što smo skupljali pare za pečat, a u međuvremenu smo napravili 19 lovačkih domova, zahvaljujuci sakupljenim sredstvima od naših prijatelja.
Bitno je da postojimo tamo, ne samo zbog lovstva nego zbog pomoći ljudima, našim prijateljima. Mi ne želimo da se ugasimo, hoćemo da budemo deo LSS i ne želimo da se odvajamo. Nekorektno bi bilo da tražimo pomoć od vas, kada je Savez u ovakvoj situaciji.
Z. Popović: Koliko sam ja razumeo, problem je što nemate žiro račune, vi ste praktično neregistrovani. Ako može Savez trenutno da vam pomogne oko nekog plaćanja računa. Mi ne možemo da prebacimo nikavu finansijsku pomoć na pravno neregistrovano lice, ali možemo neku materijalnu stvar donirati. U APR ćemo vam pomoći i obaviti razgovore, ali da vidimo da li imate najmanje 3 preregistrovana LU, da bi oni mogli vas da registruju. Tamo je ionako otežano poslovanje. Mi smo vas prošle godine oslobodili plaćanja članarine.
P.Škobić: Ako ste imali imovinu, šta je sa imovinom, ona nema više titulara? Ako su ih brisali, imovina je gotova, otišla na državu.
I. Elezović: Nas boli što nisu htelu u APR ni da razgovaraju, što nisu imali razumevanja. Mi smo na Kosovu i Metohiji po uređenosti daleko od udruženja u Vojvodini, u Srbiji, ali smo dosta uradili i u ovoj situaciji ne bih hteo da vam otežavam.
P. Škobić: Imate tamo Nives Čulić, ona je kontakt.
Z. Popović: Konstatujem da je doneta odluka da se pomogne LSKIM. Želimo da pomognemo našim lovcima na Kosmetu, da pomognemo LSKIM oko registracije i eventualno oko nekih njihovih aktivnosti, kroz mogućnosti koje imamo. Predloženo je da se LSKIM obrati dopisom, da LSKM kaže šta je u pitanju i šta je najneophodnije, a onda da se pomogne u okviru zakonskih mogućnosti. Odluka je doneta jednoglasno.
IX
Z. Popović: U vezi odluke o zaključenju ugovora o pružanju knjigovodstvenih usluga, mi smo do 30.04. imali ugovor sa drugom agencijom, na 50.000 rsd, na mesečnom nivou, a sada bi taj iznos na mesečnom nivou bio 22.000,00 din, i počeo bi da važi za maj i juni.
M. Pantelić: LU Braća Nedić u Valjevu, plaća isto toliko.
Z. Popović: Konstatujem da je doneta odluka da se zaključi ugovor sa drugom knjigovodstvenom agencijom o povoljnijem pružanju knjigovodstvenih usluga, jednoglasno.
X
Z. Popović: Predlažem da se u vezi boljeg informisanja podrži izrada serijala koji bi bio vezan za aktivnosti Saveza i ulogu Saveza kao Saveza udruženja i organizacije koja se bavi, pre svega, zaštitom prirode. Imamo deo sredstava koji je planiran za informisanje, ali ne znamo kako će ići realizacija prihoda. Da donesemo možda odluku da 200.000 ili 300.000 hiljada platimo ili da u nekim drugim novinama, ako je potrebno plaćamo duirektno informisanje o radu LSS.
S. Milanov: Da se sve uklopi u 300 dinara. Prvi broj da ide gratis. Jedan ogledan primerak lista, koji bi bio po meri lovaca, da se pošalje, da idemo na 10.000 primeraka -procentualno, koliko je ko uplatio. Tek kad izreklamiramo list, možemo lovcu da tražimo pretplatu, a ne da posle dobije neku drugu novinu. On mora da vidi šta nudimo.
Z. Popović: Mi smo sada besplatno dostavljali po 5 brojeva svakom LU, ali možemo da povećamo. U vreme kad smo imali 80.000 lovaca, nas je jedan broj lista koštao 2.500.000 din. Sa ovim budžetom ne možemo više, ali koliko možemo, da procentualno povećamo, na barem 20 brojeva, prema broju lovaca koji su uplatili i prema ukupnom broju lovaca u LU. Ponuđeno je za 8 brojeva da se plaća 560 dinara, sa malim tiražem, i zato je veća cena po primerku.
P. Škobić: Ne bi to bilo džaba, ali ovako je skuplja poštarina nego proizvod, bilo bi dobro da se to razveze.
Z. Popović: Predlažem da se odradi jedan filmski serijal, u kome bi bile predstavljene aktivnosti lovaca i druge aktivnost koje se odnose na novine, da se maksimalno angažujemo, da se pojača saradnja sa listom Zov, jer je to najbliža naša novina, da se pojača saradnja među našim uredništvima i da pokušamao na lovnim regionima da povećamo broj pretplatnika lista Lovac, do 10.000 primeraka.
D. Sinđelić: Da se Zooteka kao odlična edukativna emisija, vrati na televiziju.
Z. Popović: Moramo imati nastup, a TV minuti su veoma skupi.
Z. Mitrić: Pripremite nam informaciju, ako ostvarimo tiraž preko 10.000, koliko će da košta Lovac i da počnemo to da plaćamo, ali i da imamo mogućnost da to na regionima prezentujemo našim LU, da napravimo sastanke u svojim regionima i to da promovišemo kao novu smanjenu cenu.
M. Tica: U materiji je Aca Pantelić, kao urednik i predlažem da on bude zadužen da za sledeću sednicu pripremi program informativno propagandnog nastupa i ulaganja LSS, a UO da kaže, to može, to ne može.
P. Škobić: Sve da se uklopi u okviru članarine, da se izbegnu porezi, to je informativno glasilo LSS. Ponovo da probamo da ugradimo informisanje u članarinu.
Z. Popović: Predlog je dobar, videćemo šta kaže matematička konstrukcija, pretpostavljam da 300 dinara može da pokrije 5-6 brojeva, pa da to krene. Konstatujem da je jednoglasno prihvaćen predlog da se inicira izdavanje 6 brojeva lista sa tiražom preko 10.000 primeraka, da se sa lovcimaa na nivou Srbije i na nivou regiona organizuju sastanci gde bi se to promovisalo. Pod ovom odlukom, prihvaćeno je i da se povećaju aktivnosti u informisanju posredstvom drugih novina, kao i izrada serijala (jedna emisija na TV), u kome bi se edukativna aktivnost promovisala kroz filmski program.
XI
Z. Popović: Imamo Odluku skupštine LSS o angažovanju revizora za analizu perioda poslovanja u mandatu Zorana Živojinovića. Angažovanje reviozorske kuće koja bi utvrdila stanje poslovanja u tom periodu je skupštinska odluka. Ovi koji su u finansijama, oni treba da kažu šta se traži od revizora.
M. ukić: Malo je to ishitreno. Oni svi debelo naplaćuju. Mi ćemo sve da odradimo, a oni će da pokupe novac, jer oni imaju visoku cenu angažovanja, (ne da uzimaju, ne da deru), to znaju svi. To je sve privatno angažovano. U pitanju su stručnjaci koji naplaćuju velike iznose, a mi to nemamo. Zato predlažem da se formira naša komisija da taj posao uradi, bolje je da naši ljudi to rade i da mi to ovde prezentujemo, a ne da nam uzmu sve sažvakano i samo naplate.
B. Lazić: To što je neko na skupštini predloižio reviziju, treba znati da revizija samo proverava da li je 2+2 četiri, i da li je sve proknjiženo . Da li je pokriveno odlukama, to kao normativna akta ne radi revizija. To radi posebno angažovani državni revizor na pravne norme. Ako je obrt sredstava u nekoj firmi 2 miliona, oni imaju pravo da naplate svoju uslugu 20% od toga, kao revizorska kuća. Gde ćemo mi da nađemo te pare? Pogotovo, što imate NO. Da li vi sumnjate u svoj NO? Da li imate odluke, da li imate propuste, da li je sve verifikovano od starne UO ili drugih koji upravljaju sa sredstvima, to možemo da sagledamo sami, jer bi njihovo angažovanje (još u paketu sa pravnim normama) bilo još skuplje i to je bacanje para.
Z. Popović: Svaka transkacija koja je urađena je prikazana. Možemo sastav našeg NO da pojačamo članovima UO, da oni što pre urade izveštaj I da sve bude potkovano.
M. Pantelić: Ne možemo mi da diskutujemo o odluci skupštine. Ako hoćemo mi da angažujemo revizore, mi možemo da ih imenujemo, među članovima NO i UO, (da kažemo za revozora je imenovan taj i taj).
P. Škobić: Ja sam na skupštini predložio to da se angažuju revizori. U listu Predator se kaže da je nastavljena pljačka u LSS. To može da demantuje samo revizor, a njega nema ko da demantuje. Oni koji su rekli da je uzeto nešto, oni bi se najviše videli u tom revizorskom izveštaju. Gde je otišla građa i ostalo? To je teška optužba koja je nastavljena od strane ljudi koji su bivši članovi UO, od onih koji su ovaj Savez iskoristili za sve i svašta i koji su iz LSS više uzimali nego što su davali. Od kako postoji LSS, Pero Škobić nije naplatio jednu dnevnicu. Da li je cena njihovog angažovanja mala ili ne? Nema tih ljudi u NO koji bi mogli ovo da urade, na svakoj sednici NO ja objašnjavam da nije naše visina računa i reprezentacija, ne možeš im to dokazati. Za njih je putni nalog predsednikov i Tice veliki, a njihov nije. NO ne može to da uradi i to ne bi bilo kredibilno. NO je telo ovog LSS, ja sam to predložio, a odluku donosi UO, na predlog NO. Ako hoćete hoćete, ako nećete nećete, ali bi to bio demanti, veliki demanti za sve. Niko od vas koji ovde sedite neće se naći u tom izveštaju, ali hoće oni koji govore o pljački u LSS. Kažu da predsednik NO nije reagovao na velike knjigovodstvene usluge, a te velike usluge za knjigovodstvo 15 godina figuriraju u LSS. Revizorski izveštaj je kompletan, to bi koštalo 200.000,00- 300.000,00 din, ne bi više koštalo, to zalužuje pažnju, a vi kako hoćete. Ako nećete, može se to obrazložiti skupštini, zbog finansijske krize, ali najmanja je šteta da se utvrdi istina.
[color=#ff0000]Dok se ti ljudi ne udare malo jače po glavi, ljudi nemaju obzira, nenormalni ljudi i u redakciji i oni koji to podstiču.

D. Sinđelić: Ja sam bio član UO tada. Meni nije trebalo, ni dinara nisam uzeo. Svi ti koje pominješ davali su 1.000, a uzimali su 3.000. Hajde da vidimo koliko će revizor da košta.
P. Škobić: Šta može biti opasno, ako to preduzmu da rade neki drugi organi. Onda se mi ništa tu ne pitamo.
Z. Popović: Prikupiti ponude, valjda cena zavisi od toga šta se traži.
P. Škobić: Utvrđivanje činjeničnog stanja poslovanja LSS u periodu od tada do tada.
V. Aleksić: Smatram da njima neće značiti čak ni izveštaj revizora, i njemu će naći zamerke. To će biti kao kad su se dve žene preko plota svađale, a mi ostali bez para. Nema smisla da plaćamo da nas neko proverava. Oni će to i dalje osporavati, reći će da su to naši revizori.
P. Škobić: Ništa nije skuplje od naslova da se nastavlja pljačka u LSS. Formirajte vi komisiju.
M. ukić: Da radimo mi neki posao makar 5 dana, ne može više revozore interesovati nego nas, što da dajemo i 10 i 20 hiljada za džabe. Niko ne pita ko je revizor, revizore ćemo imenovati.
Z. Aleksić: Neosporno je da nam to treba, da vidimo koliko će koštati ovo, glasaćemo kad budemo sagledali troškove, pošto imamo različita mišljenja, neki su za to neki nisu. Da to proverimo koliko će koštati, ako može za manje novca, pa da se izjasnimo, to je ipak obavezujuća odluka skupštine, da se to uradi. Možemo da to prilagodimo, da nas manje košta, ali bojim se da malo svoju ulogu prenaglašavamo, stavljajući se iznad odluke skupštine.
D. Sinđelić: Ako hoćemo da se odbranimo od laži rešenje je to, ako mi ne poštujemo svoju skupštinu,ko će da je poštuje. Malo otišlo para, a laži neće da prestanu, to tek počinje.
V. Aleksić: Njihovi članovi im neće zameriti što su dobijali sredstva od LSS, oni će uvek sa time da se hvale kod svojih članova, kada se bude videlo koliko su uzeli iz LSS.
Z. Aleksić: Treba da se kaže koliko su para pojedina LU iznela iz LSS.
P. Škobić: Mi smo tražili, kad smo stupili na funkciju NO, da se vidi prethodno poslovanje, da se vratimo kao NO da pogledamo poslovanje prethodnog UO. Tada nam je rečeno da to ne treba. Nije to mali posao. Oni su bili ti koji su odlučili. Ako možete formirati komisiju, koliko će to neko prihvatiti. Ako imate ljude, formirajte komisiju, ima tu dosta posla. Mi verovatno ne možemo to ništa učiniti, ali ćemo otkriti ko je učestvovao sa Živojinovićem, tvrdim da su neki znali sve godinu dana pre afere. O tome je reč, jer upravo su oni ti koji prave probleme.
Z. Popović: Da se prikupe ponude, da se predoči šta se traži, da vidimo cene.
P. Škobić: Da ljudi formiraju komisiju, da vide poslovanje.
D. Sinđelić: U zavisnosti od cene ćemo odlučiti, ili naša komisija ili plaćanje revizora.
B. Lazić: ide se po izvodima i gleda se gde i zašto je nešto plaćeno. Ako je kupovina građe, ko je platio, gde je odluka i zbog čega je doneta, obrazloženje. To radi i privredni kriminal, ne treba nama opšti izveštaj.
Z. Popović: Ako dozvolite, ja bih predložio da Boban bude član komisije, pošto je radio taj posao i još neko od stručnih ljudi, neki pravnik ili ekonomista.
B. Lazić: Ako dođemo do nekog rezultata, radićemo dalje, da vidimo, nije potpisano, jeste potpisano, grafolog, ne daj bože da dođe do nekog isleđivanja
S. Marković: Zna se šta se traži.
Z. Popović: Da se vide fakture za fazane, gde su isporučeni, šta je navedeno u fakturama, koje starosti su fazančići isporučivani,a šta piše na fakturi.
Konstatujem da je doneta odluka da četvoroclana komisija -radna grupa u sastavu M. Pantelic, M. ukić, B. Lazić i Z. Aleksić, utvrdi činjenično stanje poslovanja LSS u mandatu Zorana Živojinovića.
Z. Aleksić: Predsednik NO mora da se obaveze pomogne toj komisiji.
P. Škobić: Što je to je, sve je u papirima.
XII
12. 1[/color]Z. Popović: U vezi organizacije svetskog prvenstva Lovac i pas, na osnovu dogovora koji su vođeni između LSS i KSS, oni su prihvatili da snose najveći deo troškova i prihvatli su finansiranje. Mi smo po tom osnovu dobili 300.000,00 din iz fonda za razvoj lovstva. U okviru tog projekta je 150.000 vezano za troškove, a 150.000 je vezano za informativne aktivnosti i nabavku komjutera.
Konstatujem da je doneta odluka da se, u skladu sa projektom, odobri utrošak 150.000 din za nabavku računara.
V. Videnović: Za kinologiju je finansijskim planom predviđeno 600.000 din, ali tu ulaze i trošovi državnog prvenstva i balkanskog, (vezana su takmičenja, tako da imamo u 7 dana i balkanski i svetski kup) .
12.2
Z. Popović: Pred vama je predlog za vansudsko poravnanje LU Knjaževac u Knjaževcu, za period 2007. 2009. godina. LU nije plaćalo za lovne karte. Inspekcija je to ustanovila, jer se nalaz odnosi na vreme kada smo još uvek vršili i izdavanje I distribuciju lovnih karti.
Ukupan iznos dugovanja, odnosno štete pričinjene LSS je 1.065.800 dinara, za 3 godine, jer uplata nije izvršena ni za 2012, niti je izvršena u potpunosti za 2011. godinu. LU je isključeno su iz saveza što remeti ovo vansudsko poravnanje.
Predlažemo da se traži kompletan iznos sa kamatom, do dana isplate, i da se ostatak pitanja reši u sudskom sporu.
Z. Aleksić: Ne može da traži poravnanje onaj koji nama duguje, a mi njemu ne dugujemo ništa, još predlažu i dinamiku isplate, kako bi nam to plaćali. Manje su platili 788 lk, to je jedino realno da smanjimo dugovanje za taj iznos.
Z. Popović: Da su oni naši članovi i da se prihvati njihov zahtev, i da se ne traži ni kamata, a obzirom da nisu naši članovi, neka bude sve pred sudom.
B. Lazić: Drska je predložena dinamika plaćanja koju su naveli, plaćanje teba da bude odmah ili ide kamata.
Z. Popović: Konstatujem da LSS nije prihvatio predlog za vansudsko poravnanje. Tražimo da se isplati dug sa kamatom, ali uvažavamo da se odbiju cene novina i osiguranja, za broj koji je ustanovljen (788 lk x500 din=394.000,00 din). Konstatujem da se ne prihvata predložena dinamika plaćanja, navedena u predlogu vansudskog poravnanja, tako da LSS ostaje kod odštetnog zahteva koji je umanjen po prethodnom navodu, i sada iznosi 671.800,00 din sa pripadajucim kamatama, a nadležni sud neka presudi. Obzirom da oni nisu naši članovi, smatramo da nema pardona.
12.3.
Z. Popović: Na osnovu održanog UO LSV koji je bio pre deset dana, doneta je odluka da se ne prihvataju odluke skupštine LSS, da je skupština nelegitimno održana i da se traži utužba odgovornosti, direktno moja I predsednika Skupštine . Ja sam ukazao da su LU na osnovu skupštinske odluke platila LSV-u, a ovaj nije platio LSS-u, novac nije prosledio kome je namenjen. Mi moramo istom merom odgovoriti, ta lica su zadržala novac, zato treba da se izvrši utužba predsednika i potpredsednika njihovog saveza, jer su zadržali sredstva, i nisu izmirili obaveze predviđene statutom. To će pravnici formulisati, ali ovo pitanje je izazvalo celu lavinu. Na toj sednici su me pitali da li je LSV član LSS? Rekao sam, da nisu kao pravno lice, jer nemaju to u preambuli navedeno, da su članovi , i nisu se uskladili sa našim statutom. Naše članice su udruženja, a vi se kao pravno lice LSV, niste usaglasili sa LSS. To što piše u članu 12 njihovog statuta, da je LSV povezan u LSS, ne znači ništa. Na žalost, došli smo u situaciju da tako razgovaramo i da pravno to rešavamo. Sada imamo i najnovije odluke Ustavnog suda.
Konstatujem da se u slučaju tužbe od strane LSV, izvrši utuženje predsednika i potrpedsednika LSV. Takođe, obzirom da LU kojima je prestalo članstvo, podnose utužbe u prvom opštinskom sudu (to su već učinili LU Boljevac, Belušić i Stragari), treba preduzeti mere i po tom pitanju. Konstatujem da je odlučeno da treba tim LU direktno poslati fakturu, koliko je njihovo dugovanje prema LSS, a onda, ako se ne izmiri u datom roku sledi utužba za sva udruženja. Prvo treba da im se dostavi račun ili opomena za izmirenje obaveze pred tužbu, rok za izvršenje im ostaviti od 10 dana, u protivnom, idu tužbe.
P. Škobić: Celu prošlu godinu se bavimo regulisanjem statusa LSCS, nečim što nismo smeli nikada ni da pomenemo, jer oni nikada nisu podneli zahtev da ih primimo. Vratite se na svim sednicama je bilo pitanje regulisanje njihovog statusa. Poslovnu politiku cele prošle godine su vodila dvojica ljudi iz LSV. Od prvog dana sam govorio čl. 70, čl. 52. poslednja alineja i 4 alineja, član 49., sve je jasno po Zakonu o udruženjima. Mi smo im to dozvolili. Od kada ja pričam da LSV nije naš član. Upozorio sam vas kad su doneli svoj statut, da to ne valja. Najveća krivica je kada si ti, predsedniče, povukao svoje rešenje i stavio ga van snage. Rešenje koje je bilo ispravno u smislu obaveštenja, a ne u smislu koji ti je pravnik poturio da potpišeš, (da je obaveštenje ne bi niko pokretao postupak, a pošto je odluka, onda mogu da pokreću).
Pored problema sa statutom, ti predsedniče imaš velikih problema sa aktima o radnim odnosima. U savezu je potpuno nesređena i neusklađena ova oblast, niko nije predvideo akt da radnik mora da pređe u preduzeće. Jesam li ja rekao da neko ne može odbiti da ide, mora da ide do godinu dana, a za godinu dana mnogo štošta će se desiti. Od sada, da ne pravimo greške, da sarađujemo, da se radi, nijedan drugi interes nema neko, nego da se sačuvamo i prilagođavamo i usavršavamo, a da ne menjamo osnivačka akta. Oni naveliko traže imovinu i hoće da je prenesu na regione. U tom smislu, treba da se bude jasno i da se ne prave više greške. Vaši su problemi što vi u regionima nemate pare, reče Beuković na sedmoj sednici, i eto ko ih je podržao. Od tada sve ide. Mi smo sve ovo odlagali, govorimo o problemu koji nas je doveo dovde.
M. ukić: Ako radnik podmeće, ide odgovornost.
Z. Popović: Stavljeno mi je da potpišem dokument, tako da smo poslali odluku. Ja nisam pravnik, ali svaki dokument od sada čitam od slova do slova i konsultujem se sa pravnicima.
M. Tica: Treba po džepu i pedala, pedala. Konačno je UO krenuo u jednom pravcu, došli smo na polje prava, istrajaćemo u tome. Imao sam želju i nameru da očuvamo savez. Znate, svuda im je nuđeno dobre volje na pretek, sa molbom da dođu na skupštinu, da prihvate dnevni red, da u institucijama sistema rešavamo svu problematiku i da ispoštujemo ono što stalno ponavljaju i oni sami -da očuvamo savez i, mi smo u savezu, što svi trvrde. Bilo je priče da bude jedinstevna članarina 200+300, da se pomere rokovi za uplatu članarine, da se vrate LU koja nisu platila, da plate članarinu, da donesemo novi statut. Ponudio sam i ostavku na skupštini. Osnovno je koncept i model. Oni bi da u savezu ostane samo jedan radnik i dve kancelarije, a sve ostalo da se proda i raskrčmi među njima, i šta god pričali, ovo stoji iza te priče. Dobru nameru sam im dao, spustio sam se i ispod svakog nivoa da bi približili stavove, nije vredelo. Da poštujemo normativna akta, ali istovremeno nakon ove sednice , treba maksimalno raditi na informativno propagandnom delu, napraviti konferenciju za štampu, izneti stavove i moje i tvoje predsedniče i gurati ih u javnost. Imate moju podršku, iako sam Vojvođanin i nastojaću da sačuvamo savez u narednom periodu.
D. Sinđelić: Zvati novinara Aleksandra Apostolovskog iz Politike.
12. 4.
Z. Popović: Konstatujem da je doneta odluka da se pokrene postupak protiv novinara i lista Predator, kojim bi se utužili zbog toga što blate Savez, svojom serijom napisa o navodnim zloupotrebama.
12.5
Z. Popovic: Kontatujem da je jednoglasno doneta odluka o imenovanju uređivačkog odbora lista Lovac u sastavu: predsednik Branislav Živković, članovi Vladimir Videnović, Dragan Sinđelić, Ninoslav elić, Matović Zoran, Ilija Elezović, Goran Jevremović, Stefanović Milan, Risto Prentović i Dragan Marković Kudro.
D. Sinđelić: U spisak novinara saradnika treba uključiti dr oković Milorada, novinara iz Lazarevca.
Z. Popović: Konstatujem da je jednoglasno doneta odluka o imenovanju Aleksandra Pantelića za glavnog i odgovornog urednika lista Lovac
12.6
Z. Popović: Konstatujem da je prestao mandat predsedniku Komisije za odlikovanja LSS, gdinu Urošu okoviću i da je za predsednik izabran dosadašnji zamenik predsednika komisije, gdin Milenković Živorad Žika, iz Košutnjaka, dok se za člana komisije imenuje Zoran Radulović iz Aranđelovca, umesto Uroša okovića iz Kraljeva.
12. 7
Z. Popović: Statut je danas podeljen kao radna verzija. Na sledećoj sednici UO ide predlog izmena, jer treba da damo predlog statuta koji će ići na javnu raspravu. Planiramo da se sledeci UO odrzi početkom sepotembra.
P. Škobić: Sad dati na javnu raspravu statut. Možemo i telefonski i elektronski kontaktirati da se dogovorimo, u roku od 15 dana da stignu primedbe članova UO.
Z. Popović: Da bi Komisija sprovela javnu raspravu, predlog izmena i dopuna statuta mora da vidi i statutarna komisija. Dva meseca se daje javna rasprava.
V. Videnović: Nećemo imati kvorum, za sedam dana počinju godišnji odmori. Ne može na javnu raspravu pre upravnog odbora.
P. Škobić: Ovo da bude nacrt za javnu raspravu.
Z. Popović: Konstatujem da je doneta je odluka da članovi UO dostave predloge izmena i dopuna statuta elektronskim putem.
12. 8
Doneta je odluka da se novim članovima UO LSS obezbede telefonski brojevi u mreži LSS, kao i da se iz mreže isključe lica kojima je prestalo članstvo u UO LSS.

Zapisnik sačinila Predsednik LSS
prof. Sofija Filipović Prof. dr Zoran Popović

* * * * *
 
slavaplana
 XVII
Z A P I S N I K
Sa 17 sednice Upravnog odbora LSS, održane 10.10.2012. godine, u prostorijama Lovačkog saveza Srbije u Beogradu, sa početkom u 13.00 časova.

Prisutni članovi UO: Zoran Popović (predsednik), Vladimir Videnović (zamenik predsednika), Zoran Aleksić, Slobodan Grdinić, Boban Lazić, Miomir ukić, Goran Janjić, Zoran Jovanović, Slađan Marković, Saša Milanov, Veljko Aleksić, Dragan Sindjelić, Ilija Elezović, Radojko Grujić, Miodrag Šoškić, Zoran Mitrić, Milutin orđević i Milomir Jovanović
Odsutni članovi UO: Milan Kovačević i Miloš Pantelić.
Ostali prisutni: Aleksandar Ćeranić (sekretar), Dejan Milkov (sekretar LSV), Marko Tica (predsednik Skupštine LSS), Aleksandar Marković (Savez Samostalnih Sindikata Srbije), Sofija Filipović (Služba LSS), Zoran Radulović (LU Bukulja, Aranđelovac), Petar Tomić (član Skupštine LSS), Rodoljub Hadži Cenić (Služba LSS), Dušan Milićević (advokat).
***
Na početku sednice, prisutni su odali poštu preminulom članu UO LSS, gdinu Milomiru Nikoliću iz Novog Bečeja.
***
Sednicom Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, predsedavao je predsednik LSS, prof. dr Zoran Popović. UO LSS je imao kvorum za punovažno odlučivanje, obzirom da je od ukupno 21, sednici prisustvovalo 18 članova UO LSS.
Sa tri uzdržana glasa, usvojen je sledeći

DNEVNI RED
1. Usvajanje zapisnika sa 16. sednice Upravnog odbora.
2. Aktivnosti Saveza između dve sednice UO -Informacija predsednika sa izveštajem o izvršenju odluka sa 16. sednice i pegledom stanja sredstava na računu, iznosima i strukturi isplata i uplata, od poslednje sednice.
3. Razmatranje i usvajanje izveštaja o finansijskom poslovanju Lovačkog saveza Srbije za period 1.1.2012. do 30.09.2012. godine.
4. Razmatranje primedbi i predloga u vezi materijala za donošenje novog Statuta Lovačkog saveza Srbije dostavljenog članovima UO na 16. sednici.
5. Razmatranje i donošenje odluke po predlogu Komisije obrazovane na 16. sednici UO za izmene i dopune Pravilnika o radu i Pravilnika o sistematizaciji.
6. Donošenje odluke o učešću na 13. sednici CIC Koordinacije za srednju i istočnu Evropu, od 25.-27.10.2012. godine u Češkoj.
7. Informacija o dosadašnjem toku priprema za organizaciju 34. Svetskog prvenstva u praktičnom lovu -Sveti Hubert, donošenje odluka o učešću na 2. otvorenom prvenstvu Balkana u praktičnom lovu -kup Sv. Huberta u Ihtimanu. Bugarska, od 12.-14.10.2012. godine i organizacija državnog prvenstva u praktičnom lovu.
8. Donošenje odluke o organizovanju gulašijade u Kosjeriću.
9. Pitanja i predlozi:
- Izveštaj Komisije za odlikovanja
- (Molba za pomoć LU Krupanj KD ulim.

S. Grdinić: Dozvolite da objasnim. Veoma smo srećni što smo pozvani na ovu sednicu UO, pošto je na prošloj sednici ignorisano da smo članovi UO LSS. Nadali smo se da će to danas biti prvi korak da na ovoj sednici razgovaramo o problemima koje ima LSS. Sa razočarenjem moram da konstatujem da ovde ne vidim zakonito i u skladu sa statutom izabrane članove UO, ne ynam da li nisu hteli da dođu ili nisu pozvani (navodi imena: Rudinac, oković, Tanasković, Marinković). Ako na nisu pozvani legalno izabrani članovi, kojima je uskraćeno da učestvuju u radu, onda je prekršen poslovnik UO LSS i Statut LSS.
Učešće jednog broja lica, za koje se kaže da su izabrani u UO LSS, znači da će naš današnji rad biti protivan statutu i zakonu, a donete odluke ništavne. Kada u radu jednog organa i donošenju odluka učestvuju ljudi koji nisu legalno izabrani, odluke su ništavne, padaju i ne važe. Mi imamo situaciju da namesto legalno izabranih članova, na legalnoj skupštini 2010. godine, imamo situaciju da u radu učestvuju lica koja su izabrana protivno proceduri predviđenoj statutom i na skupštini bez kvoruma koja nije mogla donositi legalne odluke, čime su prekršeni čl. 14 i 37. Statuta LSS, prekršen je čl 9. Zakona o udruženjima, koji nalaže organizacijama da u svom radu poštuju svoj statut i zakon.
Zbog toga smo uzdržani, jer nismo sigurni da će sve ove odluke donete na takav način biti zakonite. Želeo bih da se ovo unese u zapisnik, kao moje izdvojeno mišljenje, za slučaj da odluke i postupci sa ove sednice budu po zakonu proglašeni ništavnim.
M. Šoškić: Saglasan sa izlaganjem gdina Grdinića i takođe, molim da se unese u zapisnik moje izdvojeno mišljenje.
I
Z. Popović: U vezi zapisnika, moram da vas obavestim, da pod tačkom 12.1 u vezi odluke o utrošku sredstava, shodno projektu 34 svetskog prvenstva St. Hubert, treba da se izmeni ta odluka. Stavljeno je a se odobrava u odluci nabavka reklamnog materijala i komjutera, ali pošto se radi o projektu koji je finansiran od ministarstva, treba da se izmeni odluka i da stoji u da će se sredstva koristiti u svrhu nabavke materijala, a ne računara, pa bih molio da se to izmeni u odluci sa 16 sednice UO. Obzirom da se radi o projektu u koji finansira ministarstvo, molim da se ta odluka prepravi u nabavku reklamnog materijala za organizaciju 34 svetskog prvenstva St. Hubert.


Z. Aleksić: U vezi tačke V zapisnika i u vezi moje diskusije, pogrešno je shvaćen stav naše lovne oblasti. Treba da stoji da članarina bude 200 dinara, a ne 500 dinara, jer smo mi na skupštini preglasani i ne bih želeo da ispadne, da sam loše preneo stav naše lovne oblasti.
Z. Jovanović: Prvo bih želeo da komentarišem na zapisnik podatke o prisustvu. Zoran Jovanović nije bio odsutan član UO, jer nije bio ni pozvan član. Velika je razlika ne biti prisutan i ne biti pozvan. Z. Jovanović nije bio pozvan na ovu 16. sednicu UO LSS, u vezi koje se sada zapisnik razmatra, isto tako ni na prethodnu 15. sednicu nije bio ni pozvan. Ne možete pisati odsutan, kad nisam bio ni pozvan. Ljudi, ja sam lovac 37 godina. Kada sam izabran za člana UO LSS za mene je to bila velika čast i poštovanje, na svaki UO sam dolazio potpuno spreman, sa pročitanim materijalom, kao dete u prvi razred, nijedna moja diskusija - bar smatram, nije bila neumerena. Čitajući sve ovo što je bilo u zapisnicima i odlukama, smatram da je krajnje vreme da se pozabavimo i da prestanemo da blatimo jedni druge po novinama, po glasilima, da podnosimo krivične prijave protiv jednih i drugih. Ingerencije LSS su veoma male, koje nam je država dala. Mi se provlačimo po novinama i forumima, a vrh lovstvaje je ovde. Pozivam vas kao lovac i čovek, nađimo kompromis, nađimo rešenja, stav moj je da LSS treba i mora da postoji, kako će se on zvati i kako će izgledati to da vidimo. Dve skupštine su bile legitimne ili ne, više se ne zna ko je član. Dajte da nađemo kompromis, da se na nekoj sledećoj skupštini pročistimo, da ujedninimo savez da on postoji da nas drugi ne uzmu u ruke. Mi ovde predsatvljamo lovačka udruženja. Treba neko da me predstavlja kao člana LU zašto da blatimo tradiciju. Moje LU je slavilo 125 godišnjicu, sramota je da se svašta piše. Sazovimo novu skupštinu, dajte predlog da se savezi ujedine, da ovaj finansijski plan bude prihvatljiv, da svi lovcui budu jednaki, od Subotice dokle god smo rekli. Ovo govorim kao čovek, lovac, član LU i član LSV. Jako mi je teško palo kad je na sajtu objavljeno da su određeni članovi iz LSV bili protiv odluke. Da li su bili protiv LSS ili za jedinstvo? Ako sam legitiman član UO LSS, da li sam ili nisam? Dajte da nađemo kompromis ili rešenje. Ako smo do sada imali 3 sednice skupštine, dajte da imamo još 5 sednica skupština. Pitaće nas ljudi šta radite. Vučemo se po forumima, podnosimo krivične prijave jedni protiv druguh, vučemo se po sudovima. Kod mene kada dođu u lov svi su jednaki - bilo doktor, bilo seljak. Ljudski je tako.
S. Grdinić: Nemam šta da dodam ili oduzmem prethodnoj diskusiji i pridružujem se u celosti, ja takođe nisam dobio poziv.
M. Šoškić: Isto.
Z. Popović: Konstatujem da je, sa dve izmene i uz konstataciju da nisu dobili materijale za sednicu (Grdinić, Šoškić, Jovanović), usvojen zapisnik sa prethodne sednice.
Usvaja se zapisnik sa 16. sednice UO LSS uz prihvatanje dve primedbe. Zapisnik je usvojen većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS. Primedbe:
Usvaja se primedba člana UO LSS, Zorana Popovića, kojom se odluka iz tačke 12.1 menja i glasi: Konstatujem da je doneta odluka da se, u skladu sa projektom, odobri utrošak 150.000 dinara u svrhu nabavke reklamnog materijala.
Usvaja se primedba člana UO LSS, Zorana Aleksića, kojom se iz tačke V, deo njegove diskusije precizno navodi i glasi: Imali smo na našoj lovnoj oblasti predlog da članarina bude 200 dinara, to je sasvim solidno i dosta dovoljan iznos.
II
Z. Popović: Pregled aktivnosti između dve sednice, što se tiče ovih odluka moram naglasiti da je krenulo polaganje lovačkih ispita. Dobili smo saglasnost o ceni lovačkih ispita od ministarstva. Na žalost, polaganje ispita za ocenu trofeja još nije krenulo, iz ministarstva su odgovorili da je pravilnik o ocenjivanju trofeja u proceduri, tako da do tada ne može da se odobri polaganje. Po odluci UO LSS izvršeno je pružanje pomoći LS KiM, izvršeno je plaćanje 150.000,00 RSD. U tom momentu savez nije bio registrovan, tako da je plaćeno preko LU Leposavić. Sada su oni registrovani u APR. Povodom proslave 70 godina odobreno im je 70.000 RSD za ordenje, sve ukupno to je odobrenih 150.000 RSD. Izrađen je elektronski Lovac, posle sednice ćemo imati njegovo predstavljanje. Imamo odluku oko LU Knjaževac po pitanju krivične prijave, gde smo mi oštećeni, a juče je bilo ročište gde je traženo po odluci da se naplati sve, plus pripadajuće kamate, kao što je navedeno u odluci UO LSS. Po odluci UO LSS predsednik i potpredsednik LSV su utuženi, (kao što su podnete prijave protiv nas), zbog neizvršenja uplata po odluci UO.
Po odluci UO prijava je podnete i protiv lista Predator zbog objavljivanja dezinformacija i prezentovanje neistina, gde je poslata glavnom uredniku predstavka sa navedenim netačnim činjenicama koje su objavljene, ali moram naglasiti da se radi o listu koji pomaže LSCS. Lepo je to što gospodin Jovanović kaže, svi smo mi za LSS, ali jednu smo organizovali skupštinu, sa druge su svi povučeni, rad saveza je blokiran, po njima je skupština nelegalna, ali dok nadležni organi ne presude, odluke su legalne, kao i članovi UO koji su izabrani na toj skupštini. Pravnik LSS je od ponedeljka raskinuo radni odnos, napustio radno mesto, tako da sada trenutno nemamo pravnika u LSS.
Z. Popović: Konstatujem da se prihvata informacija predsednika LSS, o aktivnostima Saveza između dve sednice UO -sa izveštajem o izvršenju odluka sa 16. sednice i pegledom stanja sredstava na računu, iznosima i strukturi isplata i uplata, od poslednje sednice. Informacija je prihvaćena većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.
Z. Jovanović: Ako govorimo o izveštaju sa skupštine koji ste pomenuli, nije mi jasno ko uređuje sajt LSS, odmah ću vam reći, nema logike, ko prati, ko gleda, ko vidi. Odluka skupštine u Smederevu je da je članarina 500 dinara za sve. Ovo je odluka (čita, po predlogu UO sa 12 sednice održane 23.01.2012. godine, zvanično sa sajta, gde piše da je održana skupština u Beogradu, odluka je da je članarina 500 RSD, s tim što ko ima službu plaća 200 RSD.
U biltenu piše članarina za sve je 500 dinara.
Članarina za nas je 200 dinara po nekoj novoj odluci. Bilo kakvo obrazloženje je nevažno ovo je izašlo. Tri različite odluke.
Z. Popović: Predsednik skupštine je dao na glasanje malo kontradiktoran predlog od 500 dinara, a na predlog UO. Predlog UO je još iz februara meseca, i ja sam tako razumeo i zastupao sam predlog UO. Moj predlog na skupštini je bio preglasan kada ga je predsednik skupštine stavio na glasanje i odlučeno je da je jedinstvena članarina od 500 dinara, shodno predlogu u materijalu.
Kolika je za članove LSV i za članove regionalnih saveza? Koja je odluka skupštine?. Imamo tri verzije zapisnika sa skupštine.
Z. Popović: Skupštinska odluka je je 500 din. Ali predlog odluke, je malo kontradiktoran, evo Marko je tu pa da odgovori.
M. Tica: Zahvalan sam na diskusijama i želji da ostanemo jedinstveni, to je da ne budemo maliciozni i cinični. Odluke organa i tela saveza su pravno valjane i punovažne, dok se ne dokaže drugačije i pozivam vas da ih poštujemo, sve dok ne bude drugačije. Molio bih da tako postupamo, jer jedino tako možemo raditi ispravno. UO je sačinio na svojoj sednici i finansijski plan i predlog članarine i kod izjašnjavanja je bilo je diskutanata koji su predlagali da bude članarina jedinstvena 500 din, ili 200+300. Kod stavljanja na glasanje je bilo 500 din, po predlogu UO LSS, što je izazvalo dilemu i nejasnoću. Svi želimo i kažemo da želimo da budemo jedinstveni, bio je predlog južnog regiona da bude jedinstvena članarina 200 din za sve, rok za uplati 30. juli. Posle smederevske skupštine imali su svi još mesec dana da uplate, svi koji su protiv i koji nemaju novac u tom trenutku, da imaju šansu da ostanu u savezu, zašto nisu taj predlog podržali predstavnici regiona i pokrajinskih saveza - očito nije bilo volje za zajednički savez.
Z. Popović: Definisanje predloga o prihvatanju članskog doprinosa 500 din, jedinstvenog za sve, shodno predlogu o visini članarine za 2012. godinu, koji je poslat u materijalu. To je izazvalo zabunu, kontradiktoran je iznos jedinstven za sve, a onda je u predlogu materijala rečeno da je to 200 + 300.
V. Videnović: Nisam bio na skupštini u Smederevu, ali se znam da je naša odluka sa UO bila 200+300 din, za one koji nemaju službu i to je bio naš zajednički stav odavde.
S. Grdinić: Imamo jedan problem potpuno van svakih emocija, ličnih stavova i potpuno odvojen od svih drugih problema. Imate tri odluke skupštine koje su emitovane u javnosti zvanično. Tri odluke, za tri meseca. Bilten kao službeno glasilo, odluku jednu i na kraju odluku skupštine sa pečatom. Mi sad imamo jedan problem koji treba da rešimo, ne da tražimo krivca, već da rešimo problem zakonistosti i pravne valjanosti jer je odluka skupšine u ovom momentu nije važno da li je ovakva ili onakva, neko menja odluke - to je činjenica.
Z. Popović: Jedina važeća odluka je odluka skupštine, (čita), tako da je jedina važeća odluka o članarini u iznosu od 500 dinara, sa uvećanjima, shodno predlogu UO LSS, koji je bio (200 + 300), što je bio predlog odluke UO LSS. Ako želi UO LSV da plati 200 RSD, to je potpuno legalna odluka, ako hoće da plate. Tri skupštine za jednu godinu, bilo bi mnogo, ja ne znam da li bi uopšte mogli to da napravimo.
Da li ste saglasni sa ovom odlukom koju je donela Skupština?

Izdvojeno mišljenje
S. Grdinić: Krši se statut LSS, molim da se izdvojeno mišljenje unese u zapisnik.
M. Šoškić: Takođe.
Z. Jovanović: Takođe.

Z. Popović: UO nije doneo skupštini tumačenje, samo smo predlog dali da LSV izvrši uplatu shodno odluci skupštine, po predlogu UO iz februara meseca, to je skupštinska odluka.
B. Lazić: Ova odluka nije formulisana dobro. Skupština je donela odluku da je članarina za sve lovce 500 rsd. Ne možemo mi, nemamo mi te ingerencije, da menjamo nikakvu odluku skupštine.
Z. Popović: Kontradiktoran je predog bio, ali ostavljena je mogućnost ako LSV želi da uđe u tokove. Ako neće, to je sasvim druga stvar. Ne možemo više imati ovakvu situaciju.
***
Z. Popović: Nastavićemo sa radom po dnevnom redu, posle ove informacije.
Formiran je sindikat od radnika u LSS. Tim povodom je sa nama predstavnik Saveza Samostalnih Sindikata Srbije, u vezi pete tačke dnevnog reda, da Vi gdine Markoviću ne biste čekali raspravu po svim tačkama, predlažem da se sada obratite.
A. Marković: Najpre bih želeo i Vama i članovima UO LSS da se zahvalim što ste mi omogućili učešće. Iskazujem svoju zahvalnost i prenosim pozdrave predsednika Saveza Samostalnih Sindikata Srbije. Mi polazimo od toga, a to je i opredeljenje ove sindikalne organizacij, da su interesi poslodavca i zaposlenih istovetni, jer što je zaposleni zadovoljniji to je i produktivniji što je u inetresu i organizacije i zaposlenog. Kao izraz te saradnje poslodavca i zaposlenih, stručne službe je zaključivanje kolektivnog ugovora o svim pitanjima koja se tiču radno pravnog položaja zaposlenih. Pozivam vas da sva pitanja koja se tiču položaja zaposlenih regulišemo ne pravilnikom o radu kao jednostranim aktom, već kolektivnim ugovorom kao izrazom saradnje.
S. Filipović: Pri Ministartvu rada i socijalne politike registrovana je Organizacija sindikata radnika zaposlenih u lovstvu, dobili smo potvrdu o reprezentativnosti u pravnom licu LSS, podneli smo inicijativu za početak pregovora o potpisivanju kolektivnog ugovora koja je prihvaćena i očekujemo da zvanično započnu pregovori, procedura je u toku.
V. Aleksić: Šta fali saradnji preko zakona?
A. Marković: Možemo i šire razgovarati o tome, ali smatramo da u odlukama o zaposlenima, zaposleni treba da učestvuju preko svojih predstavnika. Donošenjem kolektivnog ugovora uspostavlja se saradnja, ne nameću se jednostrane odluke koje se tiču zaposlenih, prava i obaveze se povećavaju, ali uz obostrano zadovoljstvo, kao rezultat jednog kompromisa između poslodavca i sindikata. Sve naše stavove u vezi potrebe zaključivanja kolektivnog ugovora u konkretnim pregovorima ćemo istaći, načelno smo izneli stav o potrebi njegovog zaključenja.
S. Grdinić: Ovo je zaista dobra vest, zalažem se da se zaključi kolektivni ugovor, to će pomoći i nama u radu kao predstavnicima poslodavca. Podržavam predlog da se što pre sačini.
B. Lazić: Predlog kolektivnog ugovora je ishitren, to što ste osnovali sindikat to je nebitno, međutim Zakon o radu i ugovor o radu ništa nije manje pravosnažan od kolektivnog ugovora. Gde smo mi kao poslodavci ovde u prednosti, u odnosu na ugovor o radu, gde ste predvideli radne obaveze osim samo prava i prava i koeficijente, gde su dopune zakona iz 2007. godine?
A Marković: Zahvaljujem se na pitanju i na interesovanju za pitanje zaključivanja kolektivnog ugovora. Prava obaveze i odgovornosti zaposlenih regulisani su Zakonom o radu kao opštim aktom koji reguliše prva obaveze i odgovornosti za sve zaposlene u Republici Srbiji. Ta prava se dalje razrađuju nižim pravnim aktima, pravilnikom o radu i koletivnim ugovorom kao izrazom saradnje sindikata i poslodavca i najzad ugovorom o radu. Taj kolektivni ugovor predstavlja konkretan predlog, sada je na strani poslodavca da istakne sve što ne valja u tom predlogu, vezano za to da su samo obaveze poslodavaca. To je početni pedlog, urađen od strane sindikata, očekujemo sugestije poslodavca po svakom članu, u toku konkretnih pregovora. Kolektivni ugovor konkretizuje zakon o radu za svako preduzeće i poboljšava uslove rda.
B. Lazić: Član 248 Zakona o radu, poslodavac i sindikat mogu da sklope kolektivni ugovor, što ne znači da moraju.
A Marković: Poslodavac i sindikat su dužni da pregovaraju, a mogućnost je da zaključe kolektivni ugovor. Obaveza pregovaranja je obaveza, a da li ćemo doći do dogovora, to zavisi od pregovora, da se dođe do konačnog rešenja, uz međusobne kompromise.

III
D. Milkov: Obzirom da Nadzorni odbor nije razmatrao ovaj finansijski izvešaj, postavljam pitanje da li je UO preuzeo ingerencije Nadzornog odbora?
S. Grdinić: Da ostavimo po strani to što finansijski izveštaj nije razmatrao Nadzorni odbor, predlažem da se u izveštaju obavezno iskaže stanje na računima LSS uključujući i oročena sredstva i gotov novac tekuća sredstva.
Z. Mitrić: Trebalo je ubaciti i dužnike, koliko ko duguje.
Z. Aleksić: Gde je probijeno najviše, da vidimo zašto, kako, videli smo 3+ 3 radnika tu ima najviše problema.
Z. Popović: Što ste tiče pravnika i zastupanja na sudu, samo može da bude prisutan pravnik u stalnom radnom odnosu ili pak advokat koji se angažuje. Nisam za prijem u radni odnos zbog finansijske situacije. Mi imamo neke slučajeve koje nam drži advokatska kancelarija. Eventualno ove slučajeve koji su sada utužbe LSS zbog prekida članstva da se angažuje ista kancelarija za zastupanje. Što se tiče drugih stvari mi imamo 9 radnika i prema sistematizaciji. Mi smo u aprilu 4 radnika u preduzeće prebacili na žalost to preduzeće nije počelo sa radom, tako da je činjenična situacija 9 radnika, probili smo kvotu 3+3. Ja kažem, sad smo u minusu 2,4 miliona, ovu godinu ćemo isposlovati. Do sada oko 26.000 uplatilo članarinu, na kraju godine očekujem da će to biti oko 35.000, prošle godine je bilo oko 46.000.
Uštede su rađene gde je sve moguće, 56% su smanjeni samo rashodi u odnosu na prethodnih 9 meseci. Mesečni troškovi su 2,5 miliona. Grejanje prošle godine nismo plaćali, stigli su računu, 400.000 RSD je dug iz prethodne godine, tako da mesečno plaćamo više za grejanje oko 80.000 RSD, zbog duga koji je napravljen greškom neispostavljanja računa, gde smo napravili ugovor o prolongiranju plaćanja na više meseci. Šta da kažem, takva je situacija.
Z. Popović: Konstatujem da se usvaja izveštaj o finansijskom poslovanju Lovačkog saveza Srbije za period 1.1.2012. do 30.09.2012. godine.
Izveštaj je usvojen većinom glasova, sa tri uzdržana glasa članova UO LSS.
IV
Z. Popović: Predlog statutarne komisije koja je uradila predlog ovog statuta imate u materijalu, kao i primedbe na dati statut koje su dostavljene od strane Aleksića, Stefanovića, Lazića i iz Aranđelovca.
A. Ćeranić: Dobili ste informaciju da je Mladenović napustio LSS. Gospodin Milićević je bio ljubazan da se uključi u izradu statuta. Imamo loše rešenje jer ne može da bude dobro rešenje za lošu situaciju. U toj odluci su date smernice skupštine kako da se uradi statut i to je ispoštovano u ovom materijalu. Neke rečenice koje postoje u Zakonu o udruženjima i Zakonu o divljači i lovstvu su preuzete, Zakono o sportu nas je prepoznao, ali da nas ne pretvore u sportske lovce, a lovišta u sporstke terene. Problem koji traje 20 godina je da imamo preko 10.000 lovaca koji su van sistema, uzimali su lovnu kartu preko drugih velikih sistema Srbijašuma ili već, oni su nam sada važni da uđu u sistem. Imamo četiri važna člana statuta, a sve ostalo je predmet javne rasprave, najvažnije je da mi objedinimo sve subjekte u LSS.
(Čita članove 1, 4, 8, 21, 53, 61, 71, 97 predloga statuta...)
Država je predvidela osnivanje lovnih područja to nas sve navodi da imamo jedno jedinstveno telo, da ne bude ko kako želi.
Član 4 bitan, mi do sada nismo imali telo koje će objediniti razne lovce i dati im na značaju, a sada smo predložili lovački klub. Sada će biti na hiljade članova u pojedinim komisijama. Da bi oni mogli da rade imamo predsednike i potpredsenike koji su operativno telo. Član 8, o načinu predstavljanja u skupštini. Član 21, o zastupanju saveza. Član 53, sredstva od članarine (ne može da bude jedna članarina, razdvojeno je). Član 61, o sekretaru saveza. Član 71, o usklađivanju akata LU sa LSS. Član 97 o članstvu.
B. Lazić: Mi našim aktom ne možemo da stavimo veto na osnivanje saveza. Svako može da organizuje svoje udruženje ili savez. Ne samo preko saveza AP, već i preko postojećih i novoformiranih. Moramo da ih primimo u članstvo ako podnesu zahtev, ili da debelo obrazložimo ako ne, zašto ne. Ne obuhvata imovinu ovaj predlog statuta. Ciljevi saveza, to treba dodati. Članovi 21, 41, 53 (kategorije članarine i rokovi), gde su klubovi predvideti mi nemamo zaslužne članove već veterane, ko postaje veteran ili zaslužni ima članarinu 20% manju.
A. Ćeranić: Trenutmo imovina LSS pripada Republici Srbiji, mi smo korisnici, imamo pravo korišćenja i raspolaganja
B. Lazić: Po novom Zakonu o imovini, ne može da se izvrši konverzija prava korišćenja u pravo vlasništva.
S. Grdinić: Vidim iz zapisnika da je na 16. sednici podeljen statut i moram da se požalim da smo mi iz LSV potpuno isključeni i to je čin diskriminacije prema nama dok god ne budemo imali pravo da ravnopravno učestvujemo. Tražimo da nam se materijal dostavi i da tako kako su drugi, da i mi imamo pravo, ili da nam se objasni zašto mi nemamo to pravo. Ja priznajem UO da nisam dorastao takvom načinu rada, da čitam i da odmah iz glave dajem primedbe. Molim da se unese u zapisnik pitanje, zašto je sprečena radna grupa koju je formirala skupština LSS, zašto ona ne može da završi svoj rad, već se u tome dve godine sprečava. Uumesto godinu dana, radila je dve godine, na kraju je uspela da sačini jedan predlog na osnovu koga je sačinjen tekst, a onda sednica nikada više nije održana, a više se i ne pominje, što je u najmanju ruku kršenje odluke skupštine. Postoji još jedan tekst statuta koji svi imate pravo da vidite, ali molim da uđe u zapisnik, da se predloži predsedniku te radne grupe da zakaže sednicu i da nam omoguću da završimo taj posao i da više ne kršimo statut. Predlog je da se omogući radnoj grupi da dovrši tekst i da i to vidite. Da ne uskratimo pravo lovcima da pročitaju sve i da odluče šta hoće. Ovakvim postupcima se oni sprečavaju da donesu odluke.
D. Sinđelić: Osam puta je održavan taj sastanak, razmimoilaženje je bilo na relaciji da li je savez, savez saveza ili savez udruženja. Ja sam privatnik, imam svoju ordinaciju koju osam puta zaključavam i dolazim na neproduktivne sednice, ja neću više da dolazim, odričem se, to je izgubilo svaki smisao. Vas Grdiniću veoma cenim, smatram da Vaš predlog statuta treba staviti na uvid javnosti. Današnji predlog ide na sajt, ja sam saglasan da i taj predlog ide u javnost i da se podeli članovima UO. Dobri su pomaci napravljeni.
S. Grdinić: Ja bih vas samo dopunio, taj posao nije završen, red je da i drugi pogledaju tu verziju i da prekrste, a tamo ćemo raspravljati da li je predlog održiv ili nije. Zakažite još tu poslednju sednicu.
D. Milićević: Vi dolazite sa primedbama, a odatle odakle dolazite izdajete časopis koji ruši bilo kakvu konstruktivnu diskusiju.
M. Šoškić: Trebalo je završiti taj predlog, da završimo posao makar se ne slagali.
M. Tica: Pre dve godine skupština je donela odluku da se uradi predlog izmena i dopuna statuta. Nije bilo konsenzusa. Nakon toga je skupština u Smederevu sačinila statutarni odbor petočlani, koji se sastao četiri puta, uradio predlog, prezentirao ga i bilo bi dobro da ovaj UO zauzme stav oko tog materijala. Želim da kažem da svuda ima dobrih rešenja i manjkavosti, da čak mogu i sva tri predloga statuta odu na teren, da krenemo sa javnom raspravom, da UO zauzme stav. Četiri meseca ističu od smederevske skupštine. Neka ide sve na teren, kada se bude sublimirala javna rasprava, videćemo koja su rešenja najkorektnija, u interesu perspektive. U delu statuta o ciljevima rada, treba tu oblast u članu 4 upotpuniti. Predvideti pored izdavanja članske karte i lovnu kartu, i član 8 treba kompletirati.
S. Grdinić: Ovde je toliko izneto netačnosti, tražim da se unese u zapisnik, nemojte da se sprovodi diskriminacija, ovde ja slušam nešto što slušam dve godine. Od šest do šest meseci su bile sednice, nemojte pogaziti trud te radne grupe koja je preko dvotrećinski bila saglasna u onome što je radila. Ne možemo ih prezreti. Oni su tražili sledeću sednicu da vide da li su njihovi stavovi ugrađeni. Pod maskom brzine se ide da se progura samo jedno.
Z. Jovanović: Statut LSS imamo, ovo nije predlog statuta već predlog izmena i dopuna statuta, po meni ne bi trebalo raditi novi statut. Punovažni statut na osnovu koga je LSS registrovan po Zakonu o udruženjima mi imamo, sve ovo što se radi ne može nositi drugi naziv do predlog izmena i dopuna statuta. Kompletno menjati sve je nepotrebno, 80% toga je iz zakona. Možemo govoriti o primedbama na izmene i dopune statuta.
D. Milićević: To je samo tehnički tako, mogo je da nosi i drugi naziv.
Z. Popović: Ipak bez Vojvodine ne bi trebalo rešavati na prečac sve to, ja stvarno ne bih da donosimo to na brzinu, 3-4 stvari su ključne što je seketar izneo u predlogu, predstavljanje, odlučivanje, finansiranje. Treba dati predlog za izmenu. Istina, prekoračujemo rok skupštinski od 4 meseca, ali smatram da u novim uslovima moramo biti mnogo otvoreniji, ne smemo biti zatvoreni. Nemojte da dođemo u situaciju da se opet prepucavamo.
Dajem predlog da ono što je do sada izdato u ovim statutima, mi imamo radne materijale, izdvojite tačno one članove koji su izmenjeni, ovo se više ne zna šta je menjano, ovo su svaki put novi materijali. Mi moramo dati neki predlog, zato predlažem još jednu sednicu do kraja oktobra, ali samo da rešimo statut, mada mislim da to i nije pitanje statuta, pitanje je u drugome.
M. Tica: Naglasio sam i tražio i na radnoj grupi i gde god sam bio i smatram da je daleko najbolje rešenje da na javnu raspravu ide postojeći statut iz 2009. godine, pa onda svi predlozi po članovima. Da predložim, ako imamo snage, da od ta tri rešenja jedna stručna ekipa sedne i reši, da tako dobijemo jedan predlog, da ode na teren, pa nek se teren izjasni.
Z. Popović: Predlažem da se organizuje posebna sednica UO sa temom statuta. Imamo 3 verzije, gdin Grdinić statutarna komisija, radna grupa statutarna grupa i ovaj koji je danas dostavljen. Da se izdvoje ključne stvari. Ja bih zamolio da se na osnovu ova tri materijala odlučuje.
S. Grdinić: Da se održi sastanak radne grupe, posle sačinjavanje prečišćenog teksta. Ja sam to uradio, Vlada je razgovarao sa predsednikom, zakazana je sednica svima su poslati materijali, ja samo molim da se taj posao završi.
V. Aleksić: Ali nama ne smeta nikome iz UO, da se vi potpišete na taj predlog.
S. Grdinić: Ali smeta članovima radne grupe. Molim da se radnoj grupi omogući da završi posao, nemojte da sprečavate. Hoćete da proglasite da je to nečiji lični stav.
Z. Popović: Dostavite materijal. Ako je taj materijal napravljen neka se dostavi na UO, ići ćemo redom član po član, posebna sednica UO, ako treba dva dana da izdvojimo, da se dođe do rešenja.
M. Tica: Zvanično telo u ovom momentu je statutarni odbor, predlažem da ga pozovemo u proširenom sastavu, neka dođe ko god hoće, da izađemo posle toga na UO koji će ga verifikovati i to je po meni jedini put.
Z. Popović: Dobro, hoćemo li onda da zakažemo prvo statutarni odbor? Da se članovima UO pošalju sva tri statuta i važeći statut, da se razrade. Da se članovima UO i statutarne komisije dostave predlozi statuta sa primedbama na statut, da posle tog sastanka organizujemo UO sa temom statuta. Najbolje rešenje da se nađe, nikako preglasavanje.
4.1. Usvojen je predlog da se ključna pitanja u vezi predstavljanja,odlučivanja i finansiranja LSS, koja su na različite načine rešena u tri postojeća predloga novog statuta LSS i važeći Statut LSS, dostave u integralnim verzijama članovima UO LSS i članovima statutarne komisije, (po mogućstvu elektronski). Tako bi svako od njih imao uvid u sva tri postojeća predloga novog statuta LSS i bio u prilici da odgovori na pitanje da li je LSS savez udruženja, savez udruženja i lovaca ili savez saveza.
4.2. Da se održi sastanak statutarne komisije koja bi sagledala tri postojeća predloga novog statuta LSS i sačinila izveštaj o tome.
4.3. Da se do kraja oktobra održi sednica UO LSS, koja bi bila posvećena isključivo
utvrđivanju konačnog predloga novog statuta LSS (ili izmena i dopuna statuta, ako se tako odluči).

Predlozi 4.1, 4.2 i 4.3 su usvojeni većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.
V
Z. Popović: Predlog izmene i dopune pravilnika koji je sačinila radna grupa je u materijalu, kao i važeći pravilnik.
A Ćeranić: Prvo četiri člana UO koji su predložili izmene i dopune i posle toga treba da glasaju o njima, drugo dok traju pregovori sa sindikatom, treba ovo odložiti.
B. Lazić: Bio sam u toj komisiji i radili smo na izmenama i dopuni pravilnika o radu. Doneli smo šta i gde treba da se izmeni, da se usaglasi prema našim mogućnostima šta mi možemo da platimo, mi smo to dali. Odlaganjem ovog pravilnika ne dobija se ništa, a da li će pregovori biti ili ne, otpom- potom, čuli ste savetnika iz sindikata da potpisivanje kolektivnog ugovora nije obavezno. Mi nemamo nikavih poteškoća da ga usvojimo, da stvari budu plaćene adekvatn prema radu i prema našim pmogućnostiima. Mi u statutu imamo o stručnu službu, zato je stručni radnik, a ne savetnik, mi nemamo savetnike. Imamo našeg računovodstvenog radnika, knjigovodstvenu agenciju. Koeficijenti koji su predviđeni biće i niži nego što će UO da donese odluku. Samo u državnim instutucijama je koeficijent zadržan. Zakonu o radu nije predvideo ni koeficijent ni kolektivni ugovor, predvideo je ugovor o radu, pravilnik o radu i pravilnik o mobingu, ne može da ga plati ispod najniže osnovice koja je predviđena.
S. Filipović: Pomenuli ste i citirali savetnika sindikata koji je rekao da poslodavac nije obavezan da potpiše kolektivni ugovor, ali je isto tako naglasio, da je poslodavac obavezan da pregovara. Pregovori imaju svoj zakonski rok i prosto bi bilo korektno i fer prema zaposlenima da se ne prejudicira - čemu onda pregovori, ako mi sad radimo nekakav pravilnik o radu. Jedno drugo isključuje, radi se takoreći dupli posao, jer će automatski, ako se potpiše kolektivni ugovor, što mi očekujemo, nakon korektnih pregovora u dobroj volji obe strane, prestati potreba za donošenjem bilo kakvog drugog pravilnika. Pravimo jedan dokument, a ne dva, tri ili više.
Nije sporno ni u pregovorima da poslodavac navede sve sa čime se ne slaže.
Z. Popović: Na osnovu postojećeg pravilnika, čl. 30, postoji mogućnost 50% smanjenja i povećanja, u odnosu na propisan koeficijent, ja ne znam u kojoj situaciji ćemo biti, ali sutuacija finasijska je takva kakva je, moraju da budu svesni, da ako nema sredstava, ne može se izvršiti isplata. (čita...osnovna zarada se dobija množenjem minimalne zarade i koeficijenta iz ugovora o radu zaposlenog).
Ispada da sam ja protiv radnika, daleko od toga. Za sve stavke ćemo morati naći mogućnost uštede, da sa što manjim minusom uđemo u narednu godinu.
S. Filipović: Potsetila bih članove UO da su zaposleni već u dobroj meri podneli teret krize, hronološki gledano imali smo potpisivanje aneksa ugovora o radu kojim je smanjen koeficijent rada, potom smo imali potpisivanje ankesa o smanjenju cena rada, nakon toga smo imali donošenje odluke o smanjenju zarade za 20% . Radnici su potpuno svesni situacije i društvene krize u kojoj se
nalazimo kao društvo i kao organizacija, niko nije sporio usklađivanje ali se radno materijalni satatus dovodi u pitanje. Treba imati u vidu ljudski odnos kada se raspravlja o nekim stvarima, niko ne beži od korekcija ali njih smo več poprilično uradili.
B. Lazić: Pravilnik o radu i pravilnik o mobingu smo u obavezi da donesemo. Mi aktom odlučujemo šta koliko možemo da platimo. Pravilnikom o radu mi ne možemo da ponudimo aneks izmena o radu, shvatamo da je situacija što se tiče socijalne politike takva, ali ne možemo da dozvolimo da zbog naših plata savez posluje sa gubitkom. Visina plata i učinak u tim poslovima, ko kolko radi toliko će i da zaradi, upravo je zato taj pravilnik bitan.
A.Ćeranić: (čita osnovne zarade zaposlenih 50, 52, 54, 78, 40, 45, 69, 43, 44...)
Da li je u februaru uspela skupština nije, da li je uspela sledeća nije, a kad prođe april mesec šta se radi od stručnih poslova? Nije prošlo sve ono što po zakonu treba da radi privredno društvo (ni lovna karta ni drugo).
Z. Aleksić: Šta radi na primer Kostić, ne mogu da shvatim vas kao zaposlene, jel pomaže on vama? Kad se još smanji naplata članarine, prvo ćete vi biti pogođeni.
Već smo pogođeni.
Z. Aleksić: Znam da jeste ali shvatite biće još gore.
D. Sinđelić: Ja sam iznenađen sa ovoliko niskim primanjima, moja stručna služba u LU je plaćenija i ja mislim da ovo ne bi smelo da ide niže.

Z. Popović: Konstatujem da nije izmenjen pravilnik o radu, do okončanja pregovora sa sindikatom, (ali ja nikakav ugovor poptisati neću dok UO ne bude upoznat sa tekstom).
Doneta je Odluka da se (u vezi predloga Komisije obrazovane na 16. sednici UO za izmene i dopune Pravilnika o radu i Pravilnika o sistematizaciji) odloži usvajanje izmena i dopuna Pravilnika o radu i Pravilnika o sistematizaciji, dok traju pregovori sa Sindikatom. Odluka je doneta većinom glasova, uz jedan glas protiv i tri uzdržana glasa članova UO LSS.
VI
Z. Popović: Konstatujem da je doneta Odluka da se odobrava učešće delegacije LSS na 13. sednici CIC Koordinacije za srednju i istočnu Evropu, od 25-27.10.2012. godine u Češkoj, sa dva uzdržana glasa.
VII
7.1. Usvaja se informacija predsednika komisije, Vladimira Videnovića, o dosadašnjim aktivnostima Komisije za lovnu kinologiju LSS.
Informacija je usvojena većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.

7.2. Doneta je Odluka o učešću reprezentacije LSS na 2. otvorenom prvenstvu Balkana u praktičnom lovu -kup Sv. Huberta u Ihtimanu. Bugarska, od 12.-14.10.2012. godine. U vezi s tim, odobrava se utrošak sredstava na teret LSS, u iznosu 1000 EUR, na ime osnovnih realnih troškova prevoza i goriva. Odluka je doneta većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.

7.3. Doneta je Odluka da se obaveste predstavnici lovačkih udruženja da organizuju svoja takmičenja u lovno kinološkom kupu -praktičnom lovu, najkasnije do 10.11.2012. godine. Takmičenja na nivou lovnih regiona treba da se održe najkasnije do 20.11.2012. godine.

7.4. Doneta je Odluka da se Lovno kinološki kup sa psima ptičarima -kao državni šampionat Sveti Evstatije, održi u Šapinama, 24.11.2012. godine.
VIII
Doneta je Odluka da LSS kao pokrovitelj podrži organizovanje gulašijade u
LU Kosjerić u Kosjeriću, i odobri utrošak sredstva na teret LSS, na ime pehara i medalja.
Odluka je doneta većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.


IX
9.1. Doneta je Odluka da se u celosti prihvati Izveštaj Komisije za odlikovanja.
Odluka je doneta većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.

9.2. Komisije za odlikovanja nije želela da se izjasni u vezi zahteva za dodelu odlikovanja LU Vojvoda Milenko Požarevac i prepustila je izjašnjavanje UO LSS.

UO LSS je doneo Odluku da se usvoji zahtev LU Vojvoda Milenko u Požarevcu, u potpunosti u traženoj kvoti, za sva odlikovanja, (imajući u vidu obrazloženje predsednika LU, B. Lazića, da su poslednja odlikovanja u LU dodeljena 1999. godine).
Odluka je doneta većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.

9.3. Odlučeno je da se ne usvaja molba za pomoć koju je podnelo Kinološko društvo ulim, sa obrazloženjem da LSS podržava samo lovno kinološke manifestacije, što nije predmet molbe.
Odluka je doneta većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.
Sednica je zaključena u 16.00 časova

Zapisnik sačinila Predsednik LSS
prof. Sofija Filipović Prof. dr Zoran Popović
 
slavaplana
 XVIII
Z A P I S N I K
Sa 18 sednice Upravnog odbora LSS, održane 27.11.2012. godine, u prostorijama Lovačkog saveza Srbije u Beogradu, sa početkom u 12.00 časova.
Prisutni članovi UO: Zoran Popović (predsednik), Vladimir Videnović (zamenik predsednika), Zoran Aleksić, Slobodan Grdinić, Boban Lazić, Miomir ukić, Goran Janjić, Zoran Jovanović, Slađan Marković, Saša Milanov, Veljko Aleksić, Dragan Sindjelić, Radojko Grujić, , Milomir Jovanović, Milan Kovačević i Miloš Pantelić.
Odsutni članovi UO: Zoran Mitrić, Miodrag Šoškić, Ilija Elezović i Milutin orđević.
Ostali prisutni: Aleksandar Ćeranić (sekretar), Pero Škobić (predsednik NO LSS), Marko Tica (predsednik Skupštine LSS), Sofija Filipović (Služba LSS), Zoran Radulović (LU Bukulja, Aranđelovac), Aleksandar Pantelić (Služba LSS), Rodoljub Hadži Cenić (Služba LSS).
Sednicom Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, predsedavao je predsednik LSS, Zoran Popović. UO LSS je imao kvorum za punovažno odlučivanje, obzirom da je od ukupno 20, sednici prisustvovalo 16 članova UO LSS.
Upravni odbor Lovačkog saveza Srbije je na 18 sednici razmatrao sledeći:
DNEVNI RED
1. Usvajanje zapisnika sa 17. sednice Upravnog odbora.
2. Informacija predsednika o aktivnostima Saveza između dve sednice, sa Izveštajem o izvršenju odluka sa 17. sednice i pregledom stanja sredstava na računu, iznosima i strukturom isplata i uplata, od 10.10.2012. - 26.11.2012. godine.
3. Razmatranje predloga članarine, u iznosu od 500,00 RSD, za narednu godinu.
(struktura: osnovna članarina 300 RSD + informisanje 100 RSD + osiguranje 100 RSD)
4. Razmatranje predloga cenovnika za narednu lovnu godinu
5. Razmatranje i donošenje odluke o sklapanju ugovora sa advokatskom kancelarijom, Advokati Živojin Stefanović, Jovana orđević i Marija Mužević, (Beograd, Kondina 26), na predlog predsednika LSS.
6. Izveštaj Komisije za odlikovanja - dopuna


7. Razmatranje molbi i dopisa:
- informacija o plaćanju sudskih troškova (25.252,00 RSD) i presude (80.951,92 RSD) osiguravajućoj kući Delta enerali, (tuženi LU Boljevac i LSS);
- informacija o izdatim članskim kartama za LS KiM (20) i LU Veterinar (33+4);
- informacija o upućivanju dopisa Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vezi lovačkih ispita, koje organizuje Lovački saveza Kosova i Metohije;
- molba za naknadu pogrebnih troškova, podnosilac zaposlena Sofija Filipović, u visini neoporezovanog iznosa, u skladu sa odredbom Zakona o radu;
- molba Lorist televizije za mesečno sponzorstvo, u iznosu od 12.000,00 RSD +PDV, podnosilac Jeremija Trifunović);
- zahtev za donaciju 3 pehara i 9 medalja za manifestaciju Jepurijada, organizator LU Golub Veliko Gradište;
8. Statut - Utvrđivanje predloga nacrta statuta za javnu raspravu.
9. Pitanja i predlozi.
*
Z. Popović: Pod tačkom devet imaćemo razmatrenje sledećih pitanja: Molba za učlanjenje lovačkog udruženja iz Svođa; Donošenje odluke o poništavanju lovačkih ispita koje je održao LSKiM u Srbiji; Određivanje cene lovačkog priručnika; Davanje ovlašćenja za predavače u pripremi lovačkog ispita i ispitivače na polaganju lovačkog ispita.

S. Grdinić: Članovi iz Lovačkog saveza Vojvodine će ponovo biti uzdržani. Zbog toga što mislimo i dalje da je rad ovog UO protivan statutu i zakonu zbog učešća članova koji nisu izabrani u skladu sa Statutom. Samim tim današnji rad i odluke koje bude donosio UO biće ništavne, a mi ne želimo da učestvujemo u donošenju ništavnih odluka. Zbog toga smo uzdržani. Pored svega što smo o istom pitanju rekli prošli put, imamo zahtev i tražimo od Vas predsedniče, koji brinete o zakonitosti, da vratite u rad UO njegove zakonito izabrane članove (navodi imena: oković, Tanasković, Marinković, Rudinac). Želimo da učestvujemo u radu, ali ne želimo da učestvujemo u donošenju nezakonitih odluka. Zbog toga želimo da izdvojimo svoje mišljenje.

Z. Popović: Statut LSV nije usklađen sa članom 76. Statuta LSS, čime je prestalo članstvo ove organizacije i njenih članova u UO. Poslat je dopis za izmirenje članarine LSV, do dan danas LSV nije izmirio svoje obaveze, ovo se nastavlja, i to je ista situacija kao što je bila sa LU koja su isključena na sednici Skupštine LSS održane 30.06.2012. godine.

M. Kovačević: Verovatno je to u skladu sa zakonom, ovo što je predsednik izneo, da nismo članovi, odnosno da nismo članovi ovog tela i organa. Ako je to tako, kako je predsednik izneo, ja se zahvaljujem, u daljem radu neću ni učestvovati, verovatno je to u skladu sa zakonom, ovo što je predsednik izneo - bez obzira da li je to formalno pravno ispravno, ja se dalje neću javljati.
Uz dužno postovanje, UO ovde nije zbog nas, činjenica je da smo Srbi, a najteže je Srbe složiti, rekao sam davno da neću da budem Stipe Mesić u LSS i neću to da budem. Ne vidim neko rešenje, jer nema volje. Čini mi se da su sve ovo tendenciozne stvari, mi smo ovde predstavnici institucije, ne shvatam ja to lično.

Z. Popović: Ovo je sada pitanje statutarnosti, LSV je tužio LSS, lično mene, lično Marka, dok sud ne donese drugu odluku poštovaće se odluke date skupštine - potrebno je da se to dokaže da nije legalno. Pažin neće da izvrši uplatu članarine, po članu 76, koji je osnov, prešli smo i preko toga, ali stvarno ovo su razlozi zašto sam morao tako da diskutujem, a gdin Grdinić je isto utužio i savez i mene i Marka zbog nepoštovanja statuta. Ja sada moram da poštujem statut, na žalost uz svo uvažavanje Milane tebi i Zoranu, ali očito da druga strana neće da povuče pozitivne poteze.

S. Grdinić: Mi ovde na UO svi dolazimo zato što želimo da ostanemo njegovi članovi, ali to ne znači da moramo da slušamo i da nemamo pravo na svoje mišljenje. Mi neprestano govorimo, još ne postoji punovažna odluka o članarini za 2012. godinu i ta odluka skupštine, čija se pravna valjanost dovodi u pitanje, prepravljena je u oktobru mesecu, i recite mi da li neko od vas zna koja


je vazeća? Platićemo kada i svi drugi, kada bude postojao pravni osnov. Molim da se ispravi tehnička greška u zapisniku na strani 2. Pitam predsednika, da li je LSV izbačen iz LSS i da li je nama nedozvoljeno da učestvujemo, da znamo kako da se ponašamo.
M. Kovačević: Ja ću se uvek osećati kao lovac jedne asocijacije, uz dužno poštovanje svih novoformiranih saveza i udruženja. Više se neću javljat za reč. Zle krvi je dovoljno, sve drugo vodi u razvodnjavanje osim pokretanja inicijative za izmenu Zakona o divljači i lovstvu. Nismo se nikad merili po teritorijalnoj pripadnosti, intelektualnim sposobnostima ili funkcijama koje obavljamo, dosta ima problema počev od dozvola, gde smo prozivani kao robovi u Aušvicu -broj taj i taj i stavljanja markica na terenu, to su nonsensi koji nisu smeli ni da prođu, a prošli su. Onaj ko radi taj i greši, nikome ne stavljam na dušu. Predlažem da sa ove sednice potekne inicijativa nadležnom ministarstvu, delegacija sačinjena od svih ovih asocijacija, dete se rodilo ljuljati se mora, to je najbolji način, jer ako budemo išli i tumačili, svako će sa svoje tačke gledišta biti u pravu, dobićemo ono što imaju ribolovci, a nemaju ništa. Ne dajte da nam se to desi, dajte da formiramo radnu grupu ili inicijativu za izmenu zakona. LSS treba da bude vrh sveukupnih dešavanja i vratiti mu određene prinadležnosti, a ne da mu date da upravlja nečim, a on nema poluge, čime da to uradi na terenu. Moja porodica je tradicionalno lovačka, i osećaćemo se i dalje kao članovi ove asocijacije. Problem su uvek bile te proklete pare i za te novce koje dajemo ništa ne dobijamo, takva nam je materijalna situacija. Ne treba ići parcijalno, da se menjaju pravilnici oko dozvola, jer smo to već radili, imali smo obećanje da će to biti završeno, ali ništa nije realizovano na terenu. Tražimo kompletno da se to izmeni i obični ljudi i struka, svi da budu uključeni, parcijalne izmene ne donose ništa.
Z. Popović: Mogu svi da učestvuju u radu, sednica je otvorena. Konstatujem da je dnevni red usvojen.
I
Z. Popović: Predlažem da se diskusije koje se odnose na nelegitimno pozvane članove UO i diskusije koje se odnose na nestatutarnost, ne usvoje, da se odbace iz zapisnika diskusije gdina Grdinića, Šoškića i Jovanovića, koje se odnose na to da članovi UO nisu izabrani legalno, kao i diskusije koje se odnose na druge nestatutarne radnje, suprotne odlukama Skupštine od 30.06.2012. Ako bi UO prihvatio ovo, to bi značilo da mi sami ne priznajemo date odluke naše Skupštine, tako da ja moram to da iznesem, kao i predlog da se takve diskusije koje se odnose na nelegitimno pozvane članove UO i druge diskusije o nestatutarnim radnjama ne prihvate.

Z. Jovanovic: Moja diskusija nijednog momenta nije bila usmerena na nestatutarno ili ne znam šta, to može da se pročita u zapisniku. Nemojte me pominjati u tom kontekstu, jedno je govorio Jovanović, jedno Grdinić, jedno Šoškić, ja to nijednog momenta nisam govorio i nisam bio u štrajku, govorio sam kao lovac, ono što mi je na duši. Bavimo se nekim nevažnim stvarima, ponovo je sramota, sada mi stvarno nije jasno u kom smo mi statusu.

Pitajte vaš savez.

Z. Jovanović: Nemojte gospodine, ja vama nikada nisam upadao u reč i nikada ništa nisam dobacivao. Ja sam ovde član UO LSS i nijednog momenta se nisam ponašao drugačije, imajte obraza da to potvrdite i da kažete drugačije.

M. ukić: Niko ne želi nikoga ovde da vređa, ja možda nisam hteo da kažem, ali stvarno pitajte svoje rukovodstvo zašto nisu izmirili članarinu. Statut je to predvideo, mi moramo da se pridržavamo statuta, a vaš sekretar je pokazao šipak, kad će LSS da dobije pare to nije lepo. Vas četiri-pet ste kao ljudi korektni, a šta mi da radimo kad vi treba da pitate čelnike saveza, da smo mi opančari, da ništa ne znamo. Mi se ne razdvajamo, mi smo Srbi, mi se ne zavađamo, nego nas zavađaju dva tri čoveka koji teraju svoje principe. Ovamo nemaju ni 5.000 učlanjeno kod njih. Šta će da se desi kada rukovodstvo udruženja Novi Sad uplati ovde, tek će onda da nastane problem. Ćero nemoj da me ućutkuješ, mi smo tebe birali, a ne ti nas, ja kao član UO diskutujem.

A. Ćeranić: U redu je, da je neko mene birao, a ne ja obrnuto. Postoji statut, svi su izabrani po


odredbama statuta, ali svako ima pravo da kaže svoje mišljenje na tok sednice UO, komisije ili skupštine, što je postalo predmet rada upravne inspekcije, ali ostavimo nadležnim organima da to rade, pred prvim osnovnim sudom, tu su čak i krivične prijave, mi ni ne znamo šta se sve radi. Nemojmo da teramo mak na konac, jer bez svih subjekata ne postoji nacionalni savez. Ranije je postojao regionalni savez Šumadije i Pomoravlja, problem lovstva Srbije postoji od 1931. godine kada je odložena primena zakona, ovde mi sada treba da nađemo mudro rešenje da bude za sve dobro. Imamo dosta informacija o svemu tome i znam kad neko izjavi, to je sumnja, ne može neko da tvrdi šta se radi u Vojvodini. Nacionalni savez Srbije ne postoji od kako je Jugoslavija nestala. Predlagač ovog zakona gospodin Dragin je u pritvoru, postoji sumnja da je zbog neke interesne grupe nešto radio. Sigurno da Popović nije jedini krivac oko tog zakona, on je dao saglasnost na nacrt koji ide u javnu raspravu, imamo neke nesuglasice, ja sam predložio da savez potpuno drugačije funkcioniše, da se reši unutrašnja organizacija. Postojeći statut je prevaziđen, kao i stručna služba u savezu i lovočuvarska služba u udruženjima. Predstavnicima lovačke komore je nedavno jedan pukovnik policije rekao, sve što ste napisali je neprimenjivo, ali nema pojedinačnog krivca, da prestanemo da ga tražimo, da priznamo da kriza postoji od lovca do udruženja i saveza i da prestanemo da se svađamo.

S. Grdinić: Kako možete da menjate nešto što ste desilo ili što je rečeno, to nisam video za 38 godina radnog staža, iz zapisnika nema prava da se briše ništa što je rečeno.

Z. Popović: Ne briše se ništa, nego se ne usvaja.

M. Tica: Tražim od vas, od svih lovaca Srbije, da se poštuju legitimne i punovažne odluke, dok god se ne donesu drugačije. Ovo moramo ispoštovati, a to što ima nezadovoljnih, to je drugo pitanje. Sva lovačka udruženja izuzev Sente su donela tu odluku, i činom neplaćanja članarine, LSV istupa iz članstva saveza, jasno sam to rekao na skupštini LSV. Dajte, pokažimo to na delu da hoćemo, a iznošenje manjkavosti zakona, statuta, a sigurno i odluka, je neko subjektivno mišljenje i ubeđenje, što sve u postupku treba rešavati . Da je bilo volje određenih udruženja koja nemaju legitimitet baze prihvatili bi pomeranje roka na septembar, ali toga nije bilo.

V. Aleksić: Da li je po trenutnom statutu moguće da jedno udruženje bude član LSS, bez toga da je član LSV? Kako ste primili članarinu od LU Novi Sad, i da li su oni članovi preko LSV, oni nemaju predstavnika unutar LSS direktno. Ko nam garantuje da ćemo ponovo da imamo skupštinu koja će uspeti da promeni statut? Ako smo prošli put pozvali ljude da budu članovi, ne možete ih sada obavestiti da to nisu od pre 15 dana.

Z. Jovanović: Sa datumom od 20. novembra, upućen je dopis, čeka se odgovor, da se uplati razlika članarine. Jedno vas molim, mi sami nismo ustanovili kolika je članarina, na skupštini u Smederevu članarina je 200 + 300, dok su i dalje članovi skupštine tvrdili da je članarina 500. Sad govorite i tražite da se uplati razlika članarine. Da li neko može da kaže, koja je zakonska odluka o članarini doneta u Smederevu? Marko pominje istu priču, nije to rak rana, nekoliko dinara to je kutija cigareta. Svi mi koji ovde dolazimo mi hoćemo da LSS postoji, da li možete sutra prekosutra nekome da objasnite da LSS može da postoji bez LSV? Ako mislite da možete, svaka vama čast.

Može.

Ne, ne može.

Z. Popović: Usvaja se zapisnik sa 17. sednice UO LSS uz prihvatanje dve primedbe. Zapisnik je usvojen većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.
Primedba:
Usvaja se primedba Slobodana Grdinića, u vezi njegove diskusije na strani 2, gde umesto pominjanja statuta LSV, treba da stoji ispravljeno, statut LSS.



Usvaja se primedba Zorana Popovića, koji je naveo:Treba iz zapisnika da se ne usvoji i da se odbace iz zapisnika diskusije gdina Grdinića, Šoškića i Jovanovića koje se odnose na to da članovi UO nisu izabrani legalno, kao i diskusije koje se odnose na druge nestatutarne radnje, suprotne odlukama Skupštine od 30.06.2012. Ako bi UO prihvatio ovo, to bi značilo da mi sami ne priznajemo date odluke naše Skupštine, tako da ja moram to da iznesem, kao i predlog da se takve diskusije koje se odnose na nelegitimno pozvane članove UO i druge diskusije o nestatutarnim radnjama ne prihvate.

II
Z. Popović: Održana je zajednička konferencija NAOS i LSS u LSS, o izmeni zakona o oružju i municiji, održan je sastanak CIC koordinacije u Českoj, informacija je na sajtu.

V. Videnović: Održano je balkansko prvenstvo Sv. Hubert, svetsko prvenstvo Sv. Hubert gde je Srbija bila domaćin i državno prvenstvo Srbije.
Balkansko je održano u Bugarskoj, učestvovale su i muška i ženska reprezentacija. Žene su osvojile 2 mesto, a kod muških nije bilo odstrela divljači koji jeobavezan, što je uticalo na plasman. Ukupni troškovi sa smeštajem i kotizacijom iznose 127.000,00 RSD.
Na svetskom prvenstvu Sv. Hubert ko žena nije bilo odstrela, ni značajnijeg plasmana. Za svestsko prvenstvo smo dobili pare od ministarstva (30% tražene sume). Ukupni troškovi su bili 354.000,00 RSD (od čega je 150.000,00 RSD dalo ministarstvo, a tek treba da legne još 150.000,00 RSD, po osnovu projekta).
Za državno prvenstvo Srbije smo se dogovorili da bude na terenu Šapine kojim gazduje Stig Boževac, sekcija Šapine, ali ja nisam uspeo da nađem zajednički jezik sa predsednikom LU. Promenili smo teren i prvenstvo je održano u Požarevcu, uz veliku saradnju našeg druga Bobana. Dodatni problem su nam predstavljai fazani kao predmetna divljač, koji su bili obećani od strane nekih članova UO, ali se to nije ispunilo, pa smo na kraju morali da kupimo fazane na svoju odgovornost kod Magnuma u Jagodini, tako da je to moralo da se plati odmah. Nisam imao zaista načina da u okviru 15 sati rešim drugačije ovo pitanje. Jedan od pozvanih sudija nije došao, naš drug Ćefta sa Uba, koji je obećao da će sponzorisati fazane, tako da smo menjali i sudije. To su informacije iz prve ruke, da znate o čemu se radilo. Ukupni troškovi državnog prvenstva su 162.000,00 RSD (ručak i fazani). Novica Spasojević, LU Sremac Ruma je prvak, drugoplasirani je Marko Jovanović, treći je orđević iz Kovina. Lično sam insistrirao da zbog finansijske situacije ne pravimo zvanični sastanak komisije. Zvanično smo pozvali sve članove komisije na svetski šampionat, ali jedan jedini se pojavio.
Z. Popović: Održana je gulašijada u Kosjeriću, održana je Jepurijada u Velikom Gradištu, održana je izborna skupština u Drugovcu. Imali smo prisustvovanje delegacija iz Bugarske, Grčke i Makedonije u Požarevcu, Ečkoj i u Rumi, (za njihov boravak troškove za sada ne znam, videćemo kad stignu računi).
Iz Požarevca neće biti računa.

A. Ćeranić: Dobijena je saglasnost na sprovođenje lovačkih ispita (čita ), kao i saglasnost na tekst priručnika o polaganju lovačkih ispita.

Z. Popović: Prihvata se informacija predsednika LSS, o aktivnostima Saveza između dve sednice UO -sa izveštajem o izvršenju odluka sa 17. sednice i pegledom stanja sredstava na računu, iznosima i strukturi isplata i uplata, od poslednje sednice. Usvaja se informacija predsednika komisije, Vladimira Videnovića, o dosadašnjim aktivnostima Komisije za lovnu kinologiju LSS, (otvoreno prvenstvo Balkana u praktičnom lovu -kup Sv. Huberta u Ihtimanu, Bugarska, od 12.-14.10.2012. godine, Lovno kinološki kup sa psima ptičarima -kao državni šampionat Sveti Evstatije, održan u Požarevcu, 24.11.2012. godine).
Informacija je usvojena većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.

III
Z. Popović: Predlažem da ne raspravljamo o detaljnom finansijkom planu do završnog računa, jer ćemo imati bolji uvid u utrošak kada budemo imali završni račun.


A. Ćeranić: Jedan od predloga, koji je predložio predsednik LSS je 300 + 100 +100, obrazloženje je da se stručna služba smanjuje na 5, advokatska kancelarija je angažovana za pravne poslove, jedan radnik ide u penziju sa otpremninom gdin Vijatov, dva radnika i sekretar prelaze u Jelen LSS.

A. Pantelić: Roto štampa je duplo jeftinija od tabačne štampe, sa tom cenom kalkulacija cene lista je u zavisnosti od tiraža, sa štampom 36 strana u toj opremi imali bismo uštedu. Jedan broj novina bi dobijalo svako LU, ali ne za sve lovce, (da li pozvati LU, preambiciozno je ugrađivati u članarinu pretpaltu). Pojedina LU se pretplate jer imaju takvu tradiciju svojih članova, možda izvršiti neko istraživanje, onda videti, cilj je da svaki lovac ima svoje lovačke novine što je deo tradicija od 1896. i na čemu se insistiralo. Treba videti u sveukupnim ekonomskim prilikama kako najbolje uraditi, nije zrelo za tu ideju. Koliko je meni poznato, Vojvođanski glasnik je u tiražu od 20.000 i svaki lovac dobija list, to je najmanje 6 brojeva godišnje. Da to bude mesečnik, u teškim prilikama to je preambiciozno, ali može dvomesečnik, ili četiri broja po godišnjim dobima, radi se ipak o tome da je to krucijalna uloga saveza. Sporadična rešenja nisu dobra, imamo četiri glasila vezana za rad lovačke organizacije, što samo govori o jednoj razjedinjenosti (to je bez Lorista i Zova koji su na slobodnom tržištu).

S. Marković: Žao mi je što opet imamo dva predloga. Sekretarov predlog ima analitički deo koji je veoma interesantan. Podržavam predlog predsednika od 500 dinara. Da li je 60 din dovoljno za osiguranje? Ako jeste, imamo popuste na 40.000 lovaca, da ne remetimo koncept, sa 120 din mozemo da izdamo 4 broja, bez poštarine, da se dostavi autom, da ti ljudi vide nekog iz saveza. Imamo lovačku žutu stampu, znamo gde nas je to odvelo, to ne smemo da dozvolimo. Savez mora da ponudi nešto lovcima, bilo je nekoliko ranjavanja u poslednja tri meseca samo u istočnoj Srbiji. Glasilo je po statutu naš bilten, i svi lovci treba da ga dobijaju. Ako se pređe na roto štampu, distribucija na LU, i četiri broja uz obavezno osiguranje, onda 500 nije problem.

A. Ćeranić: U predlogu sekretara dat je predlog kao nešto što može da se dostigne, imamo lovce članove, članove koji imaju ugovor sa nama -imaju ustanovljena lovišta po starom ili imaju ustanovljena lovišta po novom, to su razlike, u suštini nema velike razlike osim po prihodima i rashodima po istim stavkama.

Z. Popović: Smanjujemo broj radnika, to mora da ide na tržište sve za planska dokumenta, ovo je samo održavanje institucije kao institucije.

B. Lazić: Donosimo odluku o članarini, a još nismo izvršili unutrašnju organizaciju, da se vidi ko će da radi u savezu, a koliko radnika u Jelenu. Posle godinu dana kada se ti ljudi vrate u Savez iz Jelena, kako onda, nejasno je zašto imamo osnovnu članarinu, pametnije je odrediti članarinu po članu 500 dinara, da bespotrebno ne razvodnjavamo.

Z. Popović: Jedinstvena članarina 500, a struktura da se odredi pred skupštinu, (deo članarine namenjen informisanju ili osiguranju).
V. Videnović: Biće teško objasniti lovcima u istočnoj Srbiji da treba da se plati članarina samo zbog osiguranja i novina.

M. Pantelić: Ja ne vidim ovde dva predloga. Sekretar uopšte nije ovlašćen da daje predloge, mogu da pročitam šta je tvoja dužnost kao sekretara, nisi ovlašćen da daješ predloge, niti statut (čita). Nije posao sekretara da pravi nacrte predloge i statut. Ne bi smelo da se dozvoli, ovde mora da se izađe sa jedinstvenim predlogom. Ovo nije u redu, da vidimo ko je za šta nadležan. Ako niste mogli vi u službi da se dogovorite, kako će nas 20 u UO. Nadležnost sekretara je jasna, moramo biti pravno precizni.

P. Škobić: Treba biti pravno jasan, podržavam što je rekao kolega, za svaku osudu su dva predloga. Treba članarinu utvrditi u iznosu koji se odgovorimo, mi iz te članarine finansiramo ostvarivanje svojih ciljeva. Lično mislim da je nemoguće za 100 dinara finansirati četiri broja, ali ako ima naznaka da će se nešto dobiti od ministarstva, to je drugo.



Z. Popović: Usvaja se predlog članarine, u svemu kao u materijalu, u iznosu od 500,00 RSD za narednu godinu, ( struktura će biti određena pred skupštinu: osnovna članarina 300 RSD + informisanje 100 RSD + osiguranje 100 RSD). Predlog je usvojen većinom glasova, sa cetiri uzdržana glasa članova UO LSS.

IV
A. Ćeranić: Da se zahvalim na primedbi, to je informacija. Donosimo cenovnik po odredbama starog zakona jer su na snazi i odredbe starog zakona, dok se ne ustanove lovišta po novom. Preporuka je data u cenovniku sa blagim izmenama cena u odnosu na prošlu godinu.

Z. Popović: Konstatujem da je prihvaćen predlog cenovnika za narednu godinu, uz dve izmene koje je obrazložio sekretar Aleksandar Ćeranić:
Izmene:
U članu 15. ...član LSS sa članskom kartom..., treba dodati tekst, sa članskom kartom i sa markicom za tekuću lovnu godinu.
U članu 14. alineja 3, gde stoji ... za probirni odstrel krupne divljači... ispravlja se tehnička greška, briše se oznaka tačka 7.2 i ispravlja se u tačka 7.
Cenovnik je usvojen većinom glasova članova UO LSS.

V
Z. Popović: Zbog odlaska pravnika iz LSS mi sad imamo veliki broj slučajeva koji su na sudu, od toga je zbog isključenja 10 sporova pred privrednim sudom, nešto se odnosi na imovinu, nešto na osiguranje, to je veliki broj sporova i ako bi se plaćalo po sporu, više bi se plaćalo, nego ako bi se ugovor sklopio. Imate predlog ugovora u materijalu, predlažem da se prihvati.
Konstatujem da jedoneta je Odluka o sklapanju ugovora sa advokatskom kancelarijom, Advokati Živojin Stefanović, Jovana orđević i Marija Mužević, (Beograd, Kondina 26), na predlog predsednika LSS, u svemu kao u predloženom materijalu. Odluka je doneta većinom glasova, uz jedan glas protiv i tri uzdržana glasa članova UO LSS.

VI
M. ukić: Koliko znam, Knjaževac ne uplaćuje članarinu par godina. Nekome ko nije član mi dajemo odlikovnja, da pravimo troškove, mislim da to ne bi trebalo, ako se većina slaže da treba, nemam ništa protiv. Ako su napisali da će platiti, onda je to drugo.
A. Ćeranić: Upravo je to u pitanju, ovaj zahtev je iz aprila meseca, dopis postoji u kome su naveli da žele da zadrže kontinuitet, mole UO da ima razumevanja i da će to platiti u više rata (u pitanju je po nalazu članarina do 2010. godine), a plaćaju za 2011 i 2012. godinu.
Z. Popović: Konstatujem da je usvojena je dopuna Izveštaja Komisije za odlikovanja, u svemu kao u priloženom materijalu. Odluka je doneta većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS.

VII
7.1.
Z . Popovic: Informacija o plaćanju sudskih troškova , šteta u saobraćaju iz 2009.godine, imamo da platimo 50%, shodno ugovoru LSS i LU Boljevac, koji je isključen iz LSS, ali je poslat zahtev za refundaciju LU, za ovaj iznos. Isto imamo i za LUZlatibor Čajetina, to je u postupku, treba da se plati iznos po istom osnovu, šteta u saobraćaju, optuženi i LSS i LU po 50% (iznos oko 50.000,00 RSD), spor je od 2009. godine, da li se gazduje preko LSS po ugovoru ili ne, vidite sami.
Konstatujem da je doneta je Odluka o plaćanju sudskih troškova (25.252,00 RSD) i presude (80.951,92 RSD) osiguravajućoj kući Delta enerali, (tuženi LU Boljevac i LSS);

7.2.
Doneta je Odluka o besplatnom izdavanju članskih karata za LS KiM (20) i LU Veterinar (33+4);



7.3.
Z . Popović: Uputili smo dopis ministarstvu jer je LSKiM organizovao polaganje lovačkih ispita u Srbiji (Kruševac, Požega...). Obavestili smo ministarstvo da oni to rade suprotno njihovoj registraciji, jer su registrovani samo za područje Kosova i Metohije. Pošto se radi o LU koji nisu naše članice, a za koja je organizovano polaganje, oni su tražili prvo od LSV i oni su im rekli da će to sprovesti na svojoj teritoriji. Upozorio sam Iliju Elezovića da to ne čine, ali on to nije prihvatio. Rekao sam da mora da se ispoštuje procedura, samo oni koji ispunjavaju uslove da mogu da pristupe polaganju ispita. Predlažem da se donese odluka o poništavanju lovačkih ispita koje je LSKiM sproveo na teritoriji Srbije.
S. Grdinić: U pitanju je javno ovlašćenje, ne možemo da pravimo takve greške, gde zloupotrebljavamo javno ovlašćenje.
Z. Popović: Onda je dovoljno što smo uputili dopis da se preispita validnost sprovedenih lovačkih ispita i pravni osnov. Konstatujem da se usvaja se informacija o upućivanju dopisa Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vezi lovačkih ispita, koje organizuje Lovački saveza Kosova i Metohije na teritoriji Srbije;
7.4.
Doneta je odluka da se (uslovno) usvaja molba za naknada pogrebnih troškova, (zaposlene Sofije Filipović), ako dostavi dokaz o sudskom starateljstvu;
7.5.
Odbija se molba Lorist televizije za mesečno sponzorstvo, (u iznosu od 12.000,00 RSD +PDV), koju je podneo Jeremija Trifunović;
7.6. Doneta je Odluka o donaciji 3 pehara i 9 medalja za manifestaciju Jepurijada, (organizator LU Golub Veliko Gradište);

VIII
Z. Popović: Utvrđivanje predloga statuta za javnu raspravu, imate predlog statutarne komisije, predlog sekretara i predlog radne grupe gdina Grdinića, tražili ste da pogledate sve. Prekoračili smo skupštinski rok koji je bio vezan za javnu raspravu, a statutarna komisija da sprovede javnu raspravu. Glavno je da potekne inicijativa javne rasprave, a da li će se usvojiti ovakav kakav je predlog, važno je da sa ove sednice izađemo sa ovim predlogom, a onda će statutarna komisija da vidi šta je saglasno sa zakonm, šta ne i onda da na UO predložimo skupštini dati statut.

S. Grdinić: Učestvujem u raspravi kao član radne grupe skupštine, a ne UO, budući da ne znam da li ćemo kao članovi iz LSV da dolazimo da učestuvujemo u radu, ili da gledamo šta vi radite, da li je LSV isključen ili nije?
Statutarna komisija je dobila mandat na skupštini koja nije imala kvorum, ali neću o tome. Stavljate na javnu raspravu predlog koji nije legalan, koji nema legitimitet, a sprečavate nas, koji smo izabrani od skupštine da radimo. Dešava se ista stvar, da smo na prevaran način dovedeni u situaciju da se uradi nešto što je neko naumio. Radna grupa je razmatrala i donela odluke, ali njen predsednik nije sazvao sednicu. Potpuno je besprimerno da je to moj statut, to je jasno, ako jedna radna grupa čita član po član i usvaja ili ne, onda to nije više moj predlog. Šta sad hoćete, stavljate ovo što nije predlog radne grupe iz 2011, opet smo sprečeni, sve ovo govorim da to uđe u zapisnik, da se to zna, jer jednog dana će se ta radna grupa sastati, da se vidi zašto se nije ponovo sastala kada je materijal bio poslat kao i pozivi, samo ne može da se održi. Da li smo izbačeni, ili imamo status posmatrača? To što ne glasamo, ne diskutujemo, mi ne učestvujemo u donošenju odluka, to smo istakli, nećemo da raspravljamo o nelegalnom statutu. Voleli bi da znamo sa kakvim statusom da racunamo, da saznamo, pošto još od juna, u ratama saznajemo koji je naš status ( ne možemo da dolazimo, dolazimo ali da ćutimo, nije ili jeste član). Vi kažete jedno, predsednik skupstine drugo, član UO treće.
D. Sinđelić: Naveo sam razloge na prošloj sednici, imate u zapisniku.

B. Lazić: Razmatrao sam sve predložene statute više puta. Statutarna komisija koja je u Smederevu napravljena, 37 dan posle održavanja skupštine uradila je metarijal, (vi niste mogli da se usaglasite


oko konačnog teksta). Mi ne možemo biti registrovani kao sportski i lovački, a sport možemo da obuhvatimo kao sportsko streljaštvo. Registrovanje u APR podrazumeva posebne uslove za sportska udruzenja i saveze, a drugo je za udruzenja gradjana. Po meni, bilo bi ispravno da se da na raspravu materijal radne grupe iz 2012.

V. Aleksić: Nepismen predlog, nema cilj, niko nije rekao šta fali sadašnjem statutu, za koji mislim da je bolji od oba. Ne može niko da piše statut ako UO prethodno ne kaže šta mi hoćemo u sledećem statutu da imamo. Ko će da bude član, direktno ili preko LU, kako će se gledati na plaćanje članarine u nekom postotku ili, da li su drugi savezi članovi ili nisu, to su sve stvari koje treba da donese UO. Mi to nemamo ni u jednom statutu. Ja vama garantujem , ako šaljete razne statute na raspravu, na kraju nikome neće biti jasno i niko ih neće razmatrati, to je neozbiljno.

S. Marković: Dobar je statut, ovo su izmene i dopune postojećeg statuta. Godinama to pokušavamo i predsednik je ukazao na potrebu da konačno izađe u javnu raspravu. Ići će jedan predlog, jedna radna grupa nije mogla da se usaglasi, onda je radna grupa birana u Smederevu, izašla sa predlogom i taj predlog ide svim LU, na sajtu LSS će biti objavljeno, svaki lovac će biti pozvan da pošalje svoje predloge, imaćemo skupštinu koja će to odlučiti, zatim će svi koji su ispunili svoje statutarne obaveze imati mogućnost da daju svoje predloge, zatim će demokratski uobličiti te predloge na zimu 2013. ili na proleće. Ono što većina bude htela na narednoj skupštini, biće akt koji će važiti za sve. Imamo jedan predlog radne grupe koju smo formirali 30.06. u Smederevu, najviši organ će dati svoj sud, a obaveza svih nas je da ga poštujemo.

V. Aleksić: Uopšte nije problem procedura, problem je što ne znamo šta ne valja u starom. To je totalno drugi statut, ili izmene i dopune.

S. Marković: Ova ranije formirana radna grupa nije mogla da usaglasi stavove. Radna grupa imenovana u Smederevu bi svakako morala da implementira dobre stvari i iz drugog predloga.

M. Pantelić: Učestovao sam u izradi ovog statuta, krenuli ujutru, bio je gotov i nismo imali problema. Po meni ovaj statut treba da se doradi, jer greška je što je skupština imenovala statutarnu komisiju. To je greška, jer nije skupština nadležna. Skupština je trebala da naloži UO da imenuje komisiju, u koju je morala da uđe komisija za organizaciona i pravna pitanja. Zašto je imamo, ona je filter, ona rešava taj problem, zašto smo je stavili u statut? Ja sam za to, skupština nije bila nadležna, ali je UO nadležan, dajte da damo LU neki materijal, neka statutarna komisija obradi materijale, to sve može za mesec dana da se završi, da nam se prezentira materijal, a da se danas usaglase stavovi, da vidimo šta će da kažu LU. Da ne pravimo statut od 80 strana, nikad nisam čuo za to, a napisao sam statuta i statuta. Ne možemo u statut sve ugurati, ne možemo tako raditi. Neka se izjasne LU, da ne bi imali sutra problema, neka se LSV izjasni, da se ne pitaju kolege da li su članovi ovog UO ili nisu.

S. Grdinić: Kao član radne grupe moram da kažem, obična je neistina da radna grupa nije mogla da se usaglasi, nismo mogli da se složimo sa ovim predlogom koji vam sada hvale, i to je bio problem. Brzo odlučite, napravićemo veliku štetu, to su nam govorili, a mi, da to nećemo. Možete pobeđivati idejama, nemojte pobeđivati neistinama. Statut nije na 80 strana, jer su više od polovine obrazloženja, zašto obrazloženja, zbog poštovanja prema svakom čoveku koji će to čitati. Nemojte mi držati predavanja iz struke, ostanimo na nivou argumenata, i pošto ste se već dogovorili, ostavite radnu grupu na miru, to su ljudi koji nisu hteli dati da im se ispira mozak.

A . Ćeranić: (U vezi ocenjivanja trofeja, LSV je bio ugrožen dok nije ušao u status CIC, a naročito JP Vojvodinašume, jer nije bilo član LSV, dok smo mi zastupali subjekte pri CIC važilo je.)
Da bi se izašlo iz ove teške situacije, predložio sam ovaj statut koji je svojevrsna kompilacija. Da li je dobar nije, da li je loš, loš je, da li je prilagođen promenama, jeste. Ustavna je kategorija da se svaki građanin organizuje onako kako hoće, ali je ustavna kategorija i svakog lovca da ne bude u svakom udruženju, ne da se uslovljavaju pojedinci da budu članovi a oni su strelci ili kinolozi, pa onda da li su iz Vojvodine ili iz Šumadije, jer smo sve vezivali za udruženja, trebalo bi da onaj ko želi da se bavi nečim, da može da se bavi nevezano odakle je. Da prevaziđemo to, to je i u svim


drugim savezima u Evropi tako. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru. Nisam konsultovan oko pripreme i realizacije sednice skupštine u Smederevu, 30. juna, niti sam prisustvovao. Javno tražim odgovornost i ostavke Predsednika Skupštine i Predsednika Saveza i ujedno dajem ostavku na mesto Sekretara Saveza i u vd statusu čekam sednicu skupštine da me razreši. Potom ne želim da se kandidujem ni za jednu funkciju u savezu.

M. Tica: Na skupštini 2011. godine, proistekli su kroz diskusiju razlozi za izmenu zakona i statuta, rečeno je još tada da ima manjkavosti, da statut nije usklađen sa Zakonom o divljači i lovstvu. Nakon održane skupštine u Smederevu, mandat je dobio statutarni odbor, i on jedini može da bude predlagač izmena i dopuna statuta. Predlažem da se uvaže primedbe pojedinaca, ali smatram da ne bi trebalo da se naruši osnovna koncepcija, ovo je polazni materijal, a sva bolja rešenja biće nakon javne rasprave sumirana i prihvaćena, a ako ne budu, biće obrazloženo zašto nisu. Da se ode na teren, a po povratku će uslediti volja sa terena. Pozivam da to prihvatimo, da pošaljemo na teren materijal i ispoštujemo rokove.

Z. Jovanović: Na sajtu LSS izašao je poziv za sednicu, gde su izašli materijali za sednicu, gde piše radna grupa za izradu statuta i tu je osnovna greška. Statut postoji, radi se o izmenama i dopunama statuta. Ono što ne valja da se izbaci, ono što valja da ostane. Po statutu, treba sva udruženja, od Subotice nadalje da ga razmatraju, to je moja primedba, hajde da kažem , kao posmatrača.

M.ukić: Ko je to dao? Što to puštamo neproverene materijale na sajt. Predsedniče, da od sada odavde ne izađe bez tvog potpisa nijedan akt. Dok ne potpišeš nema ništa, riba smrdi od glave a čisti se od repa, tako ljudi kažu. A ovo što se sada dešava u lovstvu, osim toga što su zakuvali sever i centralni, počinjete i vi odavde da kuvate. Molim vas, jedno jedinstvo da zavlada, i nemojte da radite jedan bez drugoga, da se iskristališe, i da službe budu pod kontrolom.

Z. Popović: Konstatujem da je doneta Odluka da tekst dopuna i izmena Statuta koji je sačinila radna grupa skupštine (imenovana na sednici Skupštine LSS od 30.06.2012. godine), bude upućen na javnu raspravu, (da se tekst dopuna i izmena statuta i propratni akt dostave svim LU). Odlučeno je da javna rasprava bude završena u roku od 30 dana, zaključno sa 30. decembrom 2012. godine, a utvrđivanje konačnog predloga, do 20 januara 2013. godine.
IX
9.1.
Doneta je Odluka da cena lovačkog priručnika bude 540 dinara bruto.
9.2.
Doneta je Odluka da se ovlasti predsednik Komisije za polaganje lovačkih ispita, (Svetislav Tatović), da shodno zakonu i pravilnicima imenuje lica za pripremu polaganja lovačkog ispita i ispitivače u komisiji za polaganje lovačkog ispita i za podnošenje izveštaja o položenim lovačkim ispitima.
9.3.
Doneta je Odluka da se pokrene zvanična inicijativa za izmenu Zakona o divljači i lovstvu, koja bi se dostavila nadležnim državim organima, (sa potpisima lovaca i obrazloženjem).
9.4.
Z. Popović: Treba pokrenuti pitanje za lica koja podnose primedbe i žalbe, da se to stavi na sud časti i treba podneti krivične prijave sudu i policiji za utaju članarine.
V. Aleksić: Šta ako se desi da mi njih tužimo, a oni dobiju spor, šta onda, ko snosi odgovornost? Mislim da će LSS izgubiti, to je moje izdvojeno mišljenje.

Dobro, neka izgubi.

Z. Popović: Mi imamo ugovor sa udruženjima koja nisu plaćala, mi plaćamo štete, treba da pustimo da oni nas optužuju, a mi da ne radimo ništa.
Z. Jovanović: Po Zakonu o obligacionim odnosima to nije krivično delo.
Z. Popović: Konstatujem da je doneta Odluka da se pokrenu kontratužbe protiv svih LU i odgovornih lica u njima, koja nisu platila članarinu, a koja su podnela prijave protiv LSS.


Odluka je doneta većinom glasova, uz tri uzdržana glasa članova UO LSS i izdvojeno mišljenje jednog člana.
Izdvojeno mišljenje: Veljko Aleksić
9.5.
Doneta je Odluka da LSS kao pokrovitelj podrži organizovanje gulašijade u LU Bukulja u Aranđelovcu (u julu 2013. godine) i odobri utrošak sredstva na teret LSS, na ime pehara i medalja.
9.6.
Prihvata se informacija o inicijativi za poništavanje lovačkih ispita koje je održao LSKiM u Srbiji;
9.7.
Doneta je Odluka da se prihvati molba za učlanjenje u LSS, LU Svođe (opstina Vlasotince).
9.9.
S. Filipović: Želim da obavestim Upravni odbor da pregovori sindikata sa poslodavcem u vezi kolektivnog ugovora nisu krenuli sa mrtve tačke i nisu započeli. U par navrata sam molila predsednika da ovlasti lice koje će ga zastupati u tim pregovorima, obzirom da on zbog mnoštva obaveza ne može da učestvuje u pregovorima, ali to nije učinjeno. Molila bih vas, da posle ovih usmenih podsećanja, uradite ono što od vas očekujemo.
9.10.
P. Škobić: Ići će se sigurno na izmene zakona, i to ubrzano i sigurno će biti uključen LSS. Bio je uključen i prošli put. Treba pripreme izvršiti da se doprinese, da bismo bili partner državi. Da bismo bili ozbiljan partner državi moramo razrešiti pitanja u LSS, kako razrešiti, ja razmišljam i kako ga razrešiti. Sve se sekrire moraju zatrpati, naravno mora se poštovati zakon i statut. Ono što je Milan rekao je važno, treba pripreme izvršiti. Nas će mnogo koštati sudski postupci koji su pokrenuti, tu dileme nema da neće dobiti neko LU. Moj predlog je da se pokrene pitanje i možda da krene povlačenje tužb i. Ako se nastavi, kakav smo mi partner državi? Čuo sam neke priče šta država smera i u kom pravcu to ide, ne znam da li se to misli zaista što oni predlažu? To bi bio udar na udruženja i ako je ikada savez bio potreban udruženjima, to je sada. Ne može neko da kaže da je član, a nije uskladio statut i nije platio obaveze. Da vidimo ovo pitanje, proziva se ostavka jednog i drugog, jel istina sekretaru da podnosiš ostavku? Ja mislim da u tom delu koordinacije predsednika i sekretara, mnogo škripi. Imaćemo statut, nove izmene i dopune, pa da se menja, pretpostavka svega je razgovarati, da se to sve povuče. Postaviti i pitanje komore, odakle takav naziv, u državi kažu da je savez bio predlagač.
Sednica je zaključena u 15.00 časova

Zapisnik sačinila Predsednik LSS
prof. Sofija Filipović Prof. dr Zoran Popović
* * * * *
 
slavaplana
 XIX
Z A P I S N I K
Sa 19 sednice Upravnog odbora LSS, održane 22.12.2012. godine, u prostorijama Lovačkog saveza Srbije u Beogradu, sa početkom u 12.00 časova.
Prisutni članovi UO: Zoran Popović (predsednik), Vladimir Videnović (zamenik predsednika), Zoran Aleksić, Boban Lazić, Miomir ukić, Goran Janjić, Slađan Marković, Saša Milanov, Veljko Aleksić, Dragan Sinđelić, Radojko Grujić, Milutin orđević, Zoran Mitrić i Milomir Jovanović.
Odsutni članovi UO: Miloš Pantelić i Ilija Elezović.
Obavešteni predstavnici LSV: Slobodan Grdinić, Zoran Jovanović, Milan Kovačević i Miodrag Šoškić.
Ostali prisutni: Aleksandar Ćeranić (sekretar), Pero Škobić (predsednik NO LSS), Marko Tica (predsednik Skupštine LSS), Sofija Filipović (Služba LSS), Zoran Radulović (LU Bukulja, Aranđelovac), Aleksandar Pantelić (Služba LSS), Rodoljub Hadži Cenić (Služba LSS), Živko
Radosavljević (statutarni odbor LSS), Milan Stefanović (LU Smederevo), Dušan Milićević advokat.
Sednicom Upravnog odbora LSS, predsedavao je predsednik LSS, Zoran Popović.


***
UO LSS je imao kvorum za punovažno odlučivanje, obzirom da je od ukupno 20, sednici prisustvovalo 13 članova UO LSS.
***
Nakon usvajanja primedbe P. Škobića da tačka 7 dnevnog reda treba da se preformuliše (treba da stoji prijem LSKiM na osnovu zahteva za prijem u punopravno članstvo LSS, nakon ponovljene registracije LSKiM u APR), Upravni odbor Lovačkog saveza Srbije je na 19. sednici usvojio sledeći:
D N E V N I R E D
1. Usvajanje zapisnika sa 18. sednice Upravnog odbora.
2. Aktivnosti Saveza između dve sednice UO -informacija predsednika.
3. Donošenje odluke o usvajanju izveštaja o popisu imovine i obaveza u LSS, sa stanjem na dan 31.12.2012. godine.
4. Donošenje predloga odluke o usvajanju finansijskog izveštaja o poslovanju za
izveštajnu 2012. godinu.
5. Donošenje odluke o utvrđivanju predloga odluke Skupštine LSS o visini članarine
za 2013. godinu i usvajanju finansijskog plana LSS za 2013. godinu.
6. Utvrđivanje predloga statuta na osnovu "Predloga izmena i dopuna statuta LSS" od Statutarnog odbora.
7. Utvrđivanje predloga odluke o prijemu u članstvo Lovačkog saveza Kosova i
Metohije na osnovu njihovog zahteva.
8. Donošenje odluke o participaciji LSS "Projekat biotehnološkog razvoja za
period 2011-2014 godine" za tekuću godinu.
9. Pitanja i predlozi.
***
I
Usvojen je zapisnik sa XVIII sednice UO LSS, bez primedbi.
II
Z. Popović: Održane su sednice lovnih regiona. Izabran je novi predsednik Centralnog lovnog regiona, to je Ivan iz Lapova. Jutros sam imao sastanak sa direktorom Uprave za šume. Izvestio sam ga koji su problemi vezani za Zakon o divljači i lovstvu i vezano za dešavanja oko članarine. Njegovo mišljenje je da će se bez daljnjeg ići na izmene zakona. Mi smo tražili podatke oko lovnih karata i centralne baze podataka, kao i oko trošenja sredstava iz Fonda za razvoj lovstva. Upoznao sam ga sa tim i zamolio da te podatke dobijemo, da li će to biti, ja se nadam da hoće. On je takođe rekao da očekuje da Savez i dalje bude krovna organizacija, da vodimo računa da ne otpuštamo ljude, da se neke ingerencije mogu dobiti jer oni ne mogu da sprovode neke zadatke. Razgovaraće se o tome na narednom sastanku, gde ćemo razmatrati pitanja centralne baze podataka i distribucije lovne karte. Planira se da se održi sastanak sa predstavnicima svih saveza. Upoznao sam ga o tome da deo udruženja ne ispunjava svoje obaveze, da je ministarstvo indirektno kumovalo tome. Kontratužbe su podnete protiv 6 LU koji su tužili LSS zbog prestanka članstva, podneta je tužba za nadokanadu štete prema ugovorima o gazdovnju lovištima za 2011, za sve neplaćeno. LSV nije izvršio prenos sredstava na ime članarine LSS u iznosu od 200 RSD po lovcu. Imamo informaciju da je LSV vratio svojim udruženjima deo tih sredstava, posle čega je šest LU sa područja Vojvodine uplatilo sredstva nama direktno. LSV, odnosno Milan Pažin je podneo tužbu ministarstvu za lokalnu upravu zbog cene članarine, jer je po njima sporna odluka o članarini gde je stavljeno da 200 dinara plaćaju savezi, a 500 dinara ostali, a odluka skupštine je 500 dinara, na šta smo mi odgovorili da je greškom stavljena odluka po finansijkom planu, koja je posle povučena.
V. Aleksić: Da li je LSV uplatio sredstva 60 RSD po lovcu ili nije ništa uplatio?
Z. Popović: Uplatili su 60 RSD po lovcu, a ostatak novca su vratili svojim LU.
Što se tiče toga, oni su imali puno članstvo do prethodne sednice skupštine LSS, a posle 30.06.2012. godine, automatski više nisu članovi i nisu uskladili svoj statut u predviđenom roku sa našim statutom.


Z. Popović: Konstatujem da se prihvata informacija predsednika LSS, o aktivnostima Saveza između dve sednice UO -sa izveštajem o izvršenju odluka sa 18. sednice i pegledom stanja sredstava na računu, iznosima i strukturi isplata i uplata, od poslednje sednice.
III
A. Ćeranić: Kako u prethodnom periodu nije održana sednica UO LSS kako je planirano, doneta je odluka da popisna komisija u sastavu iz prethodne godine, nastavi svoj rad (čita izveštaj).
P. Škobić: Predlažem da se angažuje kolega advokat. Mislim da je to izuzetno važno i mislim da ga treba angažovati. Drugo što nas čeka je, biće nam naređeno da moramo izvršiti procenu. Ali ovo prvo pitanje treba rešiti, pošto znam da čovek to može da uradi, i da je mnogima uradio i da ima društvene imovine koja je uknjižena. Mi sada imamo dopunu tužbe u pogledu dokazivanja imovine pred državom.
D. Milićević: Tužba je iz prethodnog vremena, zapela je u vremenu i prostoru. Postoji redovan postupak koji se vodi, koji praktično prethodi ovom i treba da se utvrde svojinska prava na osnovu dokumentacije, ovim ćemo pojačati svoju poziciju i u tom postupku.
B. Lazić: U članu 81. Zakona o udruženjima stoji da Nepokretnosti u društvenoj svojini na kojima su društvene organizacije do dana stupanja na snagu ovog zakona imale pravo korišćenja prelaze u svojinu, odnosno susvojinu ovih društvenih organizacija, srazmerno udelu kojim su društvene organizacije učestvovale u finansiranju ovih nepokretnosti sopstvenim sredstvima ostvarenim od dobrovoljnih članarina, poklona, donacija, legata i na drugi zakonom dozvoljeni način
Dakle, radi se o imovini koja je stečena, ne koja je bila u korišćenju, nego imovina koja je stečena,
nepokretnosti koje su stečene, kao što je ova zgrada stečena sredstvima lovaca, to je regulisano ovim članom, tako da možemo i na to da se pozovemo.
Z. Popović: Imamo tri posebne odluke, uz ovaj predlog odluke da se izvrši ukljižba vlasništva imovine Saveza, angažovanjem advokata.
Ko nas zastupa za ono ranije?
P. Škobić: Ovo je sad drugi postupak. Jedno je uknjiženje, drugo je vlasništvo. Imamo mi uknjiženu društvenu imovinu kao društvenu. Društvena imovina nije naša, treba pokušati uknjižiti je kao vlasništvo. Dokazivanje kojim sredstvima smo je stekli bi onda išlo mnogo lakše.
M. ukić: Ako je več ono započeto, ne možemo da odustajemo, ko to zastupa?
Z. Popović: Vlada Mladenović, ali ovo je drugo, ovo je uknjiženje, a ono je dokazivanje.
M. ukić: Vlada nije tu, što bi sada pet njih angažovali, neka radi on i jedno i drugo, da donesemo odluku da on i to uradi, da bude uključen.
Z. Popović: Konstatujem da su donete sledeće odluke:
3.1. Doneta je Odluka o nastavku rada Komisije za popis imovine i obaveza LSS obrazovane odlukom LSS br. 353-5/11 od 06.12.2011. godine, u sastavu Boris Bajić, Rodoljub Hadži Cenić i Stojan Vijatov, (odluka je doneta jednoglasno).
3.2. Doneta je Odluka o usvajanju Izveštaja o popisu imovine i obaveza sa stanjem na dan 31.12.2012. godine, (odluka je doneta jednoglasno).
3.3. Doneta je Odluka o angažovanju advokata radi uknjižbe imovine koja je sada u statusu društvene (pravo korišćenja LSS), na imovinu u vlasništvu LSS, obzirom da su ovi poslovi u međuvremenu premešteni u nadležnost katastra, (odluka je doneta jednoglasno).
IV
Z. Popović: U prilogu ste dobili finansijski izveštaj. Ne znam da li može da bude nekih korekcija, ako stigne neki račun iz 2012. godine.
A. Ćeranić: Imete predlog odluke za 2012. godinu, ali je navedeno u fus noti da je podložan manjim izmenama do kraja obračunskog perioda. Sastavni deo odluke je i finansijski izveštaj.
Pored toga, imamo i predlog odluke da skupština bude održana 23. februara.
Z. Popović: Ove godine je iskazan knjigovodstveni gubitak od 6 miliona dinara. Ostvareni prihodi u odnosu na prethodnu godinu su manji, a rashodi su za 14 miliona manji, nego u 2011. godini. Da bi sačuvali funkcionisanje saveza, pre svega je gubitak, odnosno, više je potrošeno zbog toga što su sačuvani radnici i to je jasno u odnosu na planirano. Neki su fondovi malo probijeni, pre svega sudske takse, što će u narednom periodu biti znatno veće. Prihodi od projekata su sada nova stavka u odnosu na prethodni period. Mislim da ćemo dobiti i drugi deo sredstava po tim ugovorenim, a već realizovanim projektima, bar se nadam.
Z. Aleksić: Evo ovde, sredstva za rad stručne službe, pogledajte indeks realizacije, meni ovo kao termin uopšte nije jasno, šta podrazumevate pod ovom stavkom. Šta je to?
B. Lazić: Ide sabiranje odozdo na gore, da se ne zbunjujemo.
P. Škobić: Čovek pita za procenat ostvarenja, krupno jeste. Vi znate da ste doneli odluku polovinom godine da jedan deo zaposlenih pređe u preduzeće Jelen. Odluke su donete, ali nikada nisu prešli, sredstva su trošena u okviru Lovačkog saveza Srbije. Malo to nije u skladu sa zakonom. Sa druge strane, imate dobijena sredstva od ministarstva u Jelenu za neke projekte koji nisu potrošeni u preduzeću Jelen. Po zakonu, to je moralo da se vrati državi kad se ne potroši do 31.12.2012, ja sam to govorio prošle godine. Preduzeće ne funkcioniše do danas. Odgovornosti postoje, zadaci postoje, ali evo sada imamo i taj problem, da imamo probijene troškove stručne službe i sada znamo zbog čega su takvi kakvi jesu.
Z. Popović: Imamo sredstva prebačena za dokapitalizaciju preduzeća. Mi možemo doneti odluku da se ta sredstva vrate pod nekim ugovorom, ne mogu direktno, šta da kažem, to je što je. Preduzeće nije prošle godine dobilo distribuciju lovne karte, ali ako ove godine dobije distribuciju i prikupljanje podataka, to može biti drugačije.
Z. Aleksić: Ko će dati posao preduzeću kad nema nikog u preduzeću?
M. orđević: Nemojte ljudi, treba da vam država poveri neki posao, a nemate radnike.
A. Ćeranić: Šta je starije koka ili jaje? Jelen je ćerka firma. Treba ljudi da pređu u preduzeće pa da nemaju posao.
M. orđević: Mislim da su u LSV to drugačije rešili.
A. Ćeranić: U LSV su prebacili radnike u preduzeće, zato što su imali ugovoreni posao koji su radili za pokrajinsko veće. LSV je sklopio ugovor sa izvršnim većem Vojvodine. Mi nemamo ugovor sa MPŠV.
A sada ne znaju šta će s njima.
Z. Popović: Mi smo mogli do godinu dana da izvršimo prebacivanje radnika. Ja sam u aprilu mesecu posebno sazvao sednicu UO, zato što za tri ili četiri radnika nema sistematizacije radnih mesta, trebali su da pređu u preduzeće, ali to nije urađeno zato što radnici nisu prešli, jer nije bilo posla u preduzeću.
Nesigurnost.
B. Lazić: Mi smo osnivači tog preduzeća i imamo tamo osnivački kapital dva miliona. Povlačenjem tog kapitala došlo bi do gašenja preduzeća, što ne dolazi u obzir, ako nam ono treba. Možemo na neki drugi način da koristimo ta sredstva za rad saveza, ali ne da ga povlačimo kao kapital. Apsurdno je. Prema novom zakonu o privrednim društvima, iz osmog meseca prošle godine, za registraciju je privrednim društvima dovoljno i sto dinara, (da se registruje preduzeće nekada je trebalo 5000 USD, potom 500 EUR, a sada je dovoljno 100 RSD). Zaposleni mogu da rade četiri sata u privrednom društvu, četiri sata u savezu, mogu da rade i puno radno vreme i trećinu radnog vremena, to sve zavisi od nas, kako ćemo da napravimo plan rada. Imamo mi mogućnost da služba i ovakva kakva je odradi te poslove distribucije i ostale poverene poslove i poslove za udruženja kojima treba usluga naše službe. Normalno je očekivati ovaj indeks kod plata i doprinosa, kad je planirano tri zaposlena, a imamo osam. Sasvim je normalno, plata mora da se plati. Da li će se platiti u Jelenu ili u LSS, nema razlike za nas, isti nam je trošak, osim što bi sada imali dva finansijska izveštaja, i razmatrali bi oba, ali bi se sreli sa istim problemima. Ovo je težak period i za nas i za službu i za sve. Sredstava nema, članarine nisu uplaćene, prihod nije ostvaren, vidi se iz finansijskog izveštaja, pa smo prinuđeni da se poštapamo, kako znamo i umemo.
Z. Popović: Konstatujem da je doneta Odluka o usvajanju Finansijskog izveštaja o poslovanju za izveštajnu 2012. godinu, sa napomenom da je on podložan manjim izmenama do kraja obračunskog perioda (29.02.2013.), (odluka je doneta jednoglasno).
V
Z. Popović: Predlog u radnom materijalu je da članarina bude 500 RSD. Predlog sa Zapadnog, Istočnog i Beogradskog regiona je da bude 600 dinara, odnosno da se pojača sa 100 dinara za informisanje, da se omogući ko hoće da dobije 6 brojeva, a sa 100 dinara idu maksimalno tri broja. Mi smo napravili plan za 500 dinara, ako bi se išlo na 600, bila bi samo povećana stavka informisanje. Išlo se na 35.000 članova, da li će se ostvariti ili neće ne znam, ali to je ono što je plan. Svakako se više planira za projekte i prodaju obrazaca i priručnika. Što se tiče rashoda, on je planiran shodno rashodima koji su napravljeni u prethodnoj godini, s tim što imamo znatno povećanje sudskih troškova, 960.000,00 RSD jer se radi o velikom broju sudskih procesa. Što se tiče radnika planirano je da u službi bude 6+1 radnika, a sada imamo 9 radnika. Ovde treba jasno reći da treba onda planirati i otpremnine, ako se neko proglašava tehnološkim viškom.
V. Aleksić: Da li se nama više isplati da radnik nastavi da radi ili da se da otpremnina?
Isto je.
V. Aleksić: Ako je isto, neka sami biraju.
Z. Popović: Šta da kažem, smanjenjem broja radnika uticaće se na smanjenje rada u savezu, međutim bez daljnjeg, Vijatov je potreban ovde u samoj organizaciji posla, da ne pričam šta sve radi, ali Vukić Kostić je istureno odeljenje iz prethodnog perioda.
Z. Mitrić: Koliko treba da se isplati za njih? Njihove plate za godinu dana sigurno su veće!?
Z. Popović: Oko milion dinara bi bilo orijentaciono. Jedan ide u penziju za godinu dana, a Vukić Kostić ima mnogo više do penzije, 5 godina. Ništa ovde nije rečeno da mora, to se planira, ako se ostvare dogovori. Jutros sam bio u upravi, rekli su nemojte davati otkaze.
M. orđević: To je odnos države i prema ribarstvu, ide zakon o nadoknadama, tu će se novac slivati. Kad realno sagledate poziciju budžetskog prihoda i rashoda, ostaje 100 miliona dinara. Onaj ko utvrđuje prioritete će odlučivati o tome, ko vam garantuje da ćete vi povući ta sredstva u 2013 godini?
Z. Popović: Videćemo da li ćemo dobiti posao distribucije i centralne baze podataka.
P. Škobić: Mi sad moramo kapitalno utvrditi merila kako ćemo mi prihodovati ako budu LU plaćala po članu, ako ne vršimo distribuciju lovne karte. Najbolje bi bilo da je štampa i distribucija poverena Savezu. Bez toga ne možemo utvrditi ni članarinu, ne možemo pratiti to pitanje. Zašto nismo prošle godine prihvatili da vršimo distribuciju lovne karte, to je pitanje, nismo, da vidimo da li ćemo u buduće? Koje preduzeće, ko će poveriti da to radi preduzeće koje niđe nikog nema.
To je posao UO, on trebada da odgovori na to sve. Da bismo utvrdili 500 dinara, moramo danas doneti odluku da će LSS prihvatiti besplatno da vrši to javno ovlašćenje, bilo preko preduzeća ili saveza.
M. orđević: Ja i sad tvrdim da LSS po svaku cenu mora da se izbori da dobije distribuciju lovne karte. Osnova vašeg budućeg finansiranja će biti prihod od članarine. Cena od lovne karte ili ribolovne, budite realni, teško ćete vi to moći da koristite. Ako imate lovnu kartu imate i uticaj i evidenciju. Sada se samo postavlja pitanje cene lovne karte. 140 miliona dinara sliveno na budžedski račun (prihod od takse i lovne karte), to se očekuje, ali ako ne bude za penzije, pitanje je da li ćemo to dobiti za lovstvo. Napravite sa državom dogovor da uzmete lovnu kartu. Treba ići na to i dodatno smanjiti vrednost lovne karte, ako dobijate tu poziciju, a povećati članarinu. Država vodi politiku. Možda će neko u državi proceniti, šta će biti predlog izmene zakona, u kojoj formi će to izgledati? Kako ćemo realno da finansiramo ovu organizaciju, neka bude na nuli. Ova godina je takođe budžetski kompleksna. Da spustimo vrednost lovne karte, jer to su budžetski prihodi, a da povećate članarinu. Da li ćemo mi biti u situaciji da sredstva povučemo, da li će nam neko dati prioritet? Uzmite lovnu kartu, distribuirajte je besplatno, dajte da komora predloži resornom ministarstvu cenu lovne karte, dajte da napravimo realan mehanizam. Da distribucija bude besplatna, koja je njena vrednost, pa tu napravite kompenzaciju, onda će vas vaša lovačka udruženja ispoštovati.
Ž. Radosavljević: Bilo je pokušaja da se dobije distribucija besplatno, odbijeno je. Dok se zakon ne promeni, nema šanse da dobijemo distribuciju. Onog trenutka kad se promeni, zna se ko može taj posao da obavlja, treba se boriti da se što pre izvrši promena zakona.
M. orđević: Nije to jednostavna procedura, to je ozbiljna priča. Pustite te informacije zavadi pa vladaj. Država uvek može javnom preduzeću nešto da naredi, ali šta je nama interes da distribuiramo lovnu kartu, možemo ali ša će nam to? Dajte, počinje lovna sezona, ako vi ne uđete kao ozbiljna organizacija u lovnu sezonu, pitanje je da li ćete dobiti distribuciju. Da li postoji bilo kakva mogućnost da se poveri distribucija po ovom zakonu?
A. Ćeranić: Postoji. Zato smo i osnovali predzeće. Usmeni dogovor sa Sašom je bio da će nam sledeće godine to platiti. Ko je sarađivao sa nama zna kako se radilo, napravili smo i putanju ka lovnom turizmu. Rekli smo, molimo vas, rešite nam problem osiguranja, lovna karta ne poznaje lovca, da li je član ili nije član. Jelen je formiran kao ćerka firma, ali ako majka firma ne radi dobro, ćerka se gasi.
Postoji mogućnost za narednu sezonu preko ćerke firme da dobijemo distribuciju.
M. ukić: Ako smo 2011. distribuirali besplatno, mi smo trebali da izdržimo i 2012. Već idu izbori, ko je pregovarao, mislim da je trebalo, ako hoćemo da se pokrijemo, u 2012. godini bismo već dve godine činili njima besplatno, pa bi se onda mogli pojaviti kod nove vlasti, da im se to predoči. Nek neće, nije dovoljno jednom, idemo pet puta kod njih da to završimo.
Može i sad.
Z. Popović: Dogovor sa direktorom je da idemo on sa svojim i mi sa svojim timom da razgovaramo.
M. orđević: Realno je. Vi morate da nađete utemeljenje kako ćete realno da ostvarite prihode. Ja ovde javno kažem, dajte napravite sastanak, neka dođu i predstavnici države i korisnici, da dobijete taj posao, ali nemojte da idete po forumima da govorite drugo. Vama je Orlović govorio da će vam dati, a na nas je vršio pritisak da mi to radimo.
S. Marković: Za finansijski izveštaj sam glasao jer sam to smatrao svojom moralnom obavezom, iako je bilo gubitka. Moja obaveza je bila da glasam za pethodnu tačku, ali za ovu ne mogu. Finanijski plan je kao da se neko igrao sa excelom. Apsolutno se slažem sa gdinom orđevićem. Zašto smo formirali Jelen, zato što je grupa pravnika predložila da se tako može, u skladu sa zakonom obavljati posao distribucije. Perfektno i bez greške smo obavili distribuciju lovne karte. Tvrdim da ne postoji privredno društvo koje je organizovanije i spremnije da to uradi. Koliki je pritisak na sve nas od strane lovne oblasti da članarina bude 500 din, bilo je pritisaka da bude i 200 i 300 dinara? Mi ne smanjivši ni jednog člana stručne službe, a ja se zalažem da se i ne smanjuje, ali da oni opravdaju to svojim radom, za informisanje planiramo manje od 100 dinara. Upravo je to dovelo do toga da razno žutilo od štampe širi dezinformacije lovcima. Pogledajte cenu roto štampe, analizirajte, mi smo potpisali smrtnu presudu ako izađemo sa manje od tri broja. Videti mogućnost da se uradi 6 brojeva, da ljudi vide saradnike i u bazi. Zašto biti član, kako zašto biti član kad ovo neće moći da pročita veliki broj članova. Ne mogu da podržim ovakav finansijski plan jer se ne podudara sa onim što smo odlučili na prošloj sednici. Imamo devet radnika na koje treba podeliti šest miliona, a oni će da nas koštaju jedanaest miliona. Oni koji su izašli iz saveza su rekli da nećemo da preživimo 2012. Ja sam znao da hoćemo, ali sa ovakvim planom, da li ćemo preživeti 2013, za to ne mogu da glasam. U LSV je članarina 1400 dinara. Smatram da ovo treba menjati, planirati najmanje 120 dinara koliko je potrebno da bi lovac dobio 4 broja. Imamo agresivan nastup tabloidnih medija prema nama, informisanje je bitno. Rešiti od strane države da li će se nešto dobiti, meni je žao što sa predsednikom nisam ranije razgovarao, ovakav plan nisam siguran gde će da nas odvede.
B. Lazić: Napravljen je finansijski plan na osnovu lepih želja, 35000 lovaca, bilo bi lepo da se planira više, ako može, ali članarina od 500 dinara po lovcu ne može da pokrije naše poslovanje. Da li se to radi namerno ili slučajno? Možda neki ljudi ne znaju šta je tu planirano, 8 miliona planiramo za službu, treba planirati zarade, troškove imamo, plan nije dobar, ko ga je radio trebao je drugačije da uradi. Lepo je da mi budemo na nuli, ali predlažem da se ova članarina od 500 din po lovcu poveća. Imamo predlog urednika novina gde su dodata još dva broja. Najmanje 300 dinara po lovcu za informisanje, 200 dinara za šest brojeva. Ako imamo za 6 brojeva 200 dinara i 100 dinara za osiguranje, ako idemo na osiguranje preko saveza, što je jeftinije nego da idemo preko LU (hoćeš ili nećeš, osiguraj se sam, ali mi moramo ljudima da damo mogućnost) i tome dodamo 300 dinara osnovne članarine, mi ne možemo da idemo ispod 600 dinara po lovcu. Otkud mi znamo šta će biti od 6 meseca. Najbolje da se donese odluka o akontaciji članarine. Mi godinama preskačemo jednu stvar koja se vuče decenijama, međutim, LU kao pravno lice, nema status člana, jer ne plaća članarinu. LU kao pravno lice mora da plati neku članarinu, 3 ili 5 hiljada dinara, ali to mora da postoji. Mi donosimo sada cenu šta ćemo da prihodujemo, posle donosimo neku organizaciju. Kada bi svako LU platilo članarinu, isto kao i sva druga pravna lica članice što je normalno, nama bi to omogućilo da malo ublažimo deficit i gubitak iz prethodnih godina. Da mi imamo sa čime da pokrijemo i gubitak, a imali smo i dobitak iz prethodnih godina (čita: u 2006. godini 6 milina dobitak, 2007...), ostali bi na 38 miliona rezervi.
P. Škobić: Moramo doneti odluku o pokriću gubitaka iz prethodnih godina: Ja se sećam da smo doneli odluku da se pokrije gubitak, ali ona nikada nije predata knjigovođi i nikada nije sprovedena. Ovo što kolega malo pre reče, merilo je po članu plaćanje, a dobro bi bilo plaćati osnovnu i korektivnu članarinu. LSS bilo preko Jelena ili sam mora prihvatiti distribuciju lovne karte bez ijedene pare. Sigurno neće Srbijašume to da prihvate, ali mi moramo da se dogovorimo sa državom da nam se vrati lovna karta, da je preko saveza prodaju, a da mi sredstva posle njima prebacimo. Oni neće da prihvate partnera koji je prirodan partner. Prihvatamo za naše članove besplatnu distribuciju, to je naša obaveza, ali možemo i za sve ostale da je vršimo.
V. Aleksić: Gledajući izveštaj ja mislim da ne bi smelo da se dozvoli da sledeće godine budemo u minusu. Ako treba da se ne plaća UO, ako treba posle skupštine da ne idemo na ručak. Ja nisam video da je jedan jedini lovac dobio od toga išta, od svega što je savez potrošio. Osnovno je da se plate struja, telefon i da se isplate plate. Ovaj plan je dobar, ali mi smo po zakonu neprofitabilno društvo koje treba svoje pare da utroši na neke svoje ciljeve. Mnogo brže bi morali da korigujemo svoje troškove.
Z. Popović: Ove godine gubitka nema, ići će se na kvartalno smanjenje, na koji način, sada da se reši sa radnicima, može da se troši onoliko koliko se ostvari prihoda, ide se sa korekcijom svih troškova. Neke troškove ne možemo menjati, udruženja su još uvek navikla da ostvaruju ovde zahteve za manifestacje, ne mogu se neke stvari u savezu saseći odjednom, sve funkcije saveza su zadržane. Ove godine ne može da se ide u gubitak, sve će se rezati. Što se dnevnica tiče, neće ljudi da dođu ako im ne platite troškove.
V. Aleksić: Možda ima ljudi koji bi došli, neki neće, drugi hoće.
Z. Popović: Milion dinara smo ove godine dobili da platimo trošak grejanja, zbog greške koju su napravile beogradske elektrane, drugo ovi sudski troškovi su uvećani, to su neke stvari koje morate da platite. 18 miliona je minumum za poslovanje saveza, ispod 20 miliona, institucija se bukvalno gasi. Imamo predlog za članarinu 600 dinara, koji dolazi sa tri regiona. Rekli su da će plaćati štetu, obećali su prošle godine na komori, obećao je pomoćnik direktora, a onda je rekao da država ne može da osugurava u okviru lovne karte. Orlović je odustao od predloga. Od lovne karte apsolutno ne može da se račna na osiguranje.
M. Tica: Ko izgubi informisanje gubi i savez i poziciju. Svođenjem informisanja na minimum ili ispod minimuma došli smo gde jesmo, tako da podržavam inicijativu oko veće članarine i kompletnijeg informisanja. Predsedniče, gde su tu LU iz Vojvodine, koji žele da budu direktno članovi u LSS, jer dolazi do dupliranja kod plaćanja, imamo osiguranje u LSV i novine u LSS, i za njih dolazi do dupliranja. Znam da je dosta razdora donela savezu nejednaka članarina, ali treba i za LU iz Vojvodine doneti neki prihvatljiv predlog. U statutu član 5, stav 2, stoji da LSS izdaje i vrši raspodelu lovne karte. Znamo da je to u nadležnosti Uprave za šume. Imali smo 2012. dogovor da taj posao odradimo besplatno, uputili smo zvaničan zahtev da vršimo distibuciju besplatno. Planiralo se da će nam se to vratiti. Iskliznuli smo iz tog posla, malo i svojom greškom i svojim propustima. Zalažem se da obavimo razgovor sa direktorom Uprave za šume, da pokušamo da raspodelu izvršimo besplatno i gledajući finansijsku situaciju da bar samo pokrijemo troškove. Time ćemo popraviti svoju poziciju prema udruženjima. Sa dobrom voljom i argumentima, obzirom da smo to radili godinama, možemo popraviti svoju poziciju u lovstvu Srbije.
A. Ćeranić: Podržavam ovaj predlog. Imamo trostruko članstvo, LU koja imaju potpisane ugovore sa LSS, LU koja su dobila lovšta po novom i LU kojima su isteklu ugovori. Članarina ne može da se donosi direktno po lovcu, već indirektno, po skali uvećano sve za pedeset, pa tako do 500 lovaca, a preko 500 lovaca, to treba da plati LU. Nadgradnja je 300 dinara po lovcu, koje mu se vraća kroz informisanje i osiguranje. Ako nametnete svima, kako će Vojvođani da plate ako imaju to, ili bilo koji drugi savez? Da se izađe u susret velikim LU. Osnovna članarina bi se određivala prema proteklih nekoliko godina. Kao predlog za ovih 300 dinara, dobijaju informisanje, (roto štampa). To je sličan predlog Bobanovom. To je trostruko članstvo. Predog je da se izdvoji članarina po lovcu i posebna članarina, isto u suštini, a samo ova velika udruženja dobijaju.
Z. Aleksić: 300 za novine ide alternativno, ovo je obavezna članarina do roka, ako ne platiš, prestaje članstvo.
Z. Popović: Treba videti kako bi simulacija izgledala, detaljno treba razraditi, ne možemo to sad ovako bez papira. Informisanje mora da se plati, gde je član, nas to ne zanima, osiguranje ako hoće ili neće, ne mora, ali infomrisanje mora, to je razlog svih dešavanja. Predlog je da bude 600 dinara članarina sa 200 dinara za informisanje i imamo predlog iz materijala.
M. Tica: Da li može gradacija za vojvođanska udruženja?
P. Škobić: Ništa, ko će tamo ko će ovamo, neka se opredele, te su nas stvari o dovele ovde.
Jesu li oni u Srbiji gde su, ko ima problem sa tim?
Z. Popović: Konstatujem da je doneta je Odluka i utvrđen je predlog Odluke Skupštine LSS o visini akontacije članarine za 2013. godinu, u iznosu od 600,00 RSD (po strukturi: 300,00 RSD osnovna članarina + 200 RSD informisanje + 100,00 RSD osiguranje).
(predlog odluke je usvojen jednoglasno).
U skladu sa ovom odlukom, treba sačiniti finansijki plan za 2013. godinu, (menja se pozicija prihodi od informisanja).
VI
Z. Popović: Radi utvrđivanja konačnog Predloga izmena i dopuna Statuta LSS, razmatran je predlog sačinjen nakon sprovedene javne rasprave. Ovde imamo dva predstavnika statutarnog odbora gdina Škobića i Radosavljevića.
Ž. Radosavljević: Odbor je formirala skupština sa zadatkom da utvrdimo izmene i dopune satuta. Do 1. juna smo radili novi statut, kada nas je predsednik skupštine upozorio da ne radimo po odluci skupštine, jer je ona odlučila da se rade izmene i dopune statuta. Prvi zadatak je bio završen, ali nastaje problem, tako da je ono što je urađeno dostavljeno direktno udruženjima tek krajem novembra. Mali odziv je bio, sudeći po povratnim materijalima. Šta je to uzrokovalo, verovatno kratak rok od 30 dana. Ostavljeno je malo vremena za javnu raspravu i po mojim saznanjima javna rasprava je organizovana po lovim oblastima i mali broj lovaca je u njoj učestvovao, mahom stručna lica predsednici ponajviše, mali broj sugestija i primedbi. Negde smo dobili kompletne predoge, uvažili smo ono što je odbor smatrao da ima rezona. Tada smo se dogovorili da se za skupštinu
pripremi predlog izmena i dopuna, neko nije odradio svoj posao. Prečišćen tekst se može napraviti kada skupština donese izmene i dopune, ovde iz ovog materijala se ne vidi šta se menja. Da bi neko video šta se menja, mora imati predlog prthodnog, jer se članovi ne slažu sa novim, tako se radi i u svetu i kod nas, kad se rade izmene i dopune. Ovako smo došli u situaciju da mi prejudiciramo ustvari skupštinu. Ne zna se šta se menja, decidirano treba da se kaže menja se to i to, briše se to i to. Do mene su došle ružne primedbe lovaca, da predsednici udruženja i manji krug ljudi pročita to i daju svoje mišljenje kao mišljenje baze, što ide u prilog da nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. Bilo je i primedbi u kojima se kaže prihvatamo ovo, a sve ostalo treba promenit, to je kao neki predlog. Mi smo uvažili ono što je stiglo do 6 januara, stizali su i kasnije predlozi ali oni nisu ušli u razmatranje. Sa ovim se ne može na skupštinu, ovo nije predlog koji skupština treba da usvoji. Ovo što je urađeno od strane odbora, da se prezentira kao izmene i dopune. Gligorijević je potpisao ovo, čovek mi je rekao, nisam ni gledao šta tu piše, jer je smatrao da je ispoštovan dogovor.
Z. Popović: Radnik službe je samo radio zapisnik.
Ž. Radosavljević: Smatrali smo da će služba uraditi onako kako treba.
Z. Popović: Da li je ovo tehnički moguće ispraviti?
P. Škobić: Takav smo prečišćen tekst uputili na javnu raspravu i nema problema. Gligo ako smatra da to tako može, ja ne vidim zašto ne bi moglo. Nismo valjda tek sad primetili. UO smanjiti na 5 ili 7 članova. Sa druge strane u vezi troškova koje imamo, imamo one koji smatraju da i dalje svako LU treba da ima svoje predstavnike u Skupštini. Marko Tica je predložio da svaka lovna oblast ima predstavnika u UO, ili izvršnom odboru. U pravu je kolega iz Smedereva kada kaže da nema savez nikakve troškove, to plaća samo udruženje. Ako ne budemo imali neke kriterijume, pitanje je i ova skupština kako će izgledati. Hoćemo li mi da svako LU ima predstavnika ili ne? Ne treba praviti nikakvu gradaciju. Neka svako ima jednog predstavnika. Ne može se upravljati sa 500 ljudi, verovatno je to negde oko 250 delegata ako uključimo i predstavnike pridruženih članova, oni tu nemaju pravo da upravljaju, ali imaju pravo kada je u pitanju raspravljanje oko članarina. Upavo ono zbog čega smo imali autentično tumačenje statuta.
S. Marković: Ovaj predlog ima niz nelogičnosti (nabraja članove). Gospodine Tica, kad smo mi doneli odluku o kadrovskom odboru, šta je to CIA, BIA, FBI. Nemojte da nam pravite posrednike koji će da procenjuju da li ste od naših ili niste od naših. Nemojte da izlazimo da se brukamo. Naš predsednik Republike, ako ga narod hoće, ne mora da ima ni četiri razreda osnovne škole. Ko je smislio nama to bajno rešenje? Provera neophodne stručnosti od strane kadrovske komisije, glupost koja se provlači kroz čitav predlog statuta. Podržavam evidenciju disciplinski kažnjenih članova, koji ne bi mogli da dobiju potpisanu kandidaturu, a ovo drugo što ste naveli vređa intelekt i nije demokratski.
Briši.
B. Lazić: Uskraćuje se pravo biranja.
D. Sinđelić: Nije stari statut problem LSS, problem su ljudi.
M. Tica: Gligorijević i Škobić su zastupali to mišljenje, ja sam čak hteo da napustim sednicu, ni Živko se nije složio sa tim predlogom.
S. Marković: Svako mora biti predstavljen, svako se mora osećati kao u svojoj kući. Svako LU mora da ima predstavnika u skupštini, ljudi to žele, izaći ću za skupštinsku govornicu i videćete koliko će članova to podržati. Ljudi činite ogromnu grešku ako svako LU ne bude imalo predstavnika u LSS.
V. Aleksić: Svako mora biti predstavljen. Ako bude neposredno, treba ukinuti lovne oblasti, čemu to ako se odlučimo za ovu varijantu neposrednog predstavljanja.
Z. Aleksić: Da vas pitam ja nešto. Konkretno, čime ste se vi rukovodili kada ste za 13 lovnih oblasti stavili 11 članova u UO? Da li ste izbacili iz svoje lovne oblasti ili iz neke druge? Dajte da budu svi iz Beogradskog regiona, to je najbolje i najjeftinije. Ali niste mi odgovorili, koji je bio vaš kriterijum?
Ž. Radosavljević: Zato što je bilo predlog da se smanji broj lovnih oblasti, pa je to ostalo.
Z. Aleksić: Ali niste smanjili, vi onda zaista niste radili korektno.
Ž. Radosavljević: Bilo je smanjeno na deset, posle se vratilo da ostane kako je bilo.
Z. Aleksić: Što onda niste vratili i ovo?
Ž. Radosavljević: Eto, prošlo je.
Ž. Radosavljević: Vi ne možete da menjate predlog Statutarne Komisije.
B. Lazić: Možemo da ga ne usvojimo.
M. Sefanović: Tri lovačka udruženja u Smederevu su sačinila svoj zahednički predlog koji smo dostavili LSS. Mislim da je ovaj statutarni odbor malo prekoračio ovlašćenja, izmene i dopune su trebale da se rade samo u onim članovima, koji će doprineti cilju da se smanje troškovi i da pojedini članovi budu bolje pojašnjeni. O našem predlogu se izjasnio veliki broj lovaca, imali smo organizovani lov na kome se okupilo preko 500 učesnika, preovladalo je mišljenje da svako LU ima predstavnika. To kaže i Zakon o udružnjima, svi su automatski članovi skupšine, a ako ima preko sto članova, onda se bira predstavnik. Lovne oblasti ili regioni su napravljeni kada je krenulo lobiranje, da bi predsednici bili ili da neki ne bi bili predsednici. Sve što je doneto kao stav na lovnoj oblasti, na skupštini nije bilo ni s od toga, već su to lična mišljenja i stavovi. Na lovniom oblastima jedno, a posle se predlaže sasvim nešto drugo. Lovačkom savezu Srbije troškove ne pravi skupština. Ručak nije obavezan, kao ni pokloni za članove skupštine, koji takođe nisu obavezni. Svakom lovcu je čast da bude član skupštine, to je jednom godišnje. Lovnih oblasti imate 7, predlaže se 13, svuda je ručak obavezan, i koliko ja znam uvek je LSS platio ručak.
D. Sinđelić: Nije tačno. Beograd nikada nije naplatio.
Z Mitrić: Ni Loznica nikad nije naplatila.
M. Stefanović: Po izveštajima koje dobijemo na kraju godine, to se vidi tamo gde je troškove sigurno snosio LSS, možda negde nije.
M. Stefanović: Svaka sednica komisije i UO košta, a isto se odluke donose, da li ima 5,7 ili dvadeset i jednog člana, jer je dovoljno što svako LU ima svog predstavnika u skupštini i sa time je zastupljeno. Svaki kandidat za predsednika treba da ima potpise udruženja i kandiduje se, i na skupštini se izglasa ko ima najbolji program i za koga ljudi procene da je najbolji. Stručni ljudi, koji imaju znanje o tome. Bacite na papir samo dnevnice i putne troškove, sigurno godišnje odnesu minumum 2 milona. Po statutu bi trebalo da stoji da su članovi LSS LU, svako ko ima veze sa unapređenjem staništa može da bude član, ako podnese zahtev. Nama je najveći problem nastao kada su formirane lovne oblasti, tada su narasli troškovi. Oni koji su imali najviše koristi od saveza, oni su prvi napustili savez i napravili spornu situaciju.
Amandmani moraju da se pojave na skupštini, a ne može statutarni odbor koji radi izmene i dopune, da prihvati ili ne, to mora da dođe do skupštine, a predlagači treba da odluče da li će to zastupati ili ne. Prestanak ili učlanjenje je takođe bitan deo statuta. Jedan stav je predvidjao da prestaje članstvo neispunjenjem obaveza po statutu, a u drugom stoji na osnovu odluke suda časti, skupština donosi odluku o prestanku članstva, što nigde ne piše, ko hoće da čita kako treba.
Važeći statut je dobar, lepo je složen hronološki, samo da se urade manje izmene i dopune. Mora u statutu da stoji član koji je važeći, briše se, menja se, da ima i jedno i drugo, da svako zna za šta je glasao, a mora da ima i da uporedi, a ne da praktično dajemo nov statut.
Ž. Radosavljević: Statutarni odbor nije izašao iz okvira koji nam je skupštia dala. Amandmani se ne daju odboru. Dali ste primedbe i sugestije odboru. Uvažili smo i razmatrali sve pristiglo do 6 januara. Ono za šta niste zadovoljni, na skupštini podnesite, posredstvom svog člana skupštine. Pravo svakog udruženja je da na skupštini podnese amandman. Okviri su ispoštovani.
M. Stefanović: Ja sam i rekao neke ste prihvatili, a neke niste, možete ih zvati kako hoćete i primedbe, ono što niste prihvatili mora da ide na skupštinu, niste vi u obavezi da to prihvatite.
Članovi skupštine daju amandmane, prošla je javna rasprava.
B. Lazić: Mi moramo da napravimo predlog statuta kako odgovara LSS. Ovo što je napravila statutarna komisija ništa ne znači da li je prečišćen tekst, da ne zamaramo ljude. Treba izaći sa predlogom kako izgleda, a ko hoće da napravi komparaciju, neka nađe osnovni predlog statuta, koga ćemo svakome dostaviti. Imam i konkretne predloge (navodi članove statuta). Mi moramo da se povedemo time da nama LSS treba i da mi moramo da se organizujemo. Udruženja građana su nedobitna, nevladina organizacija i to mora da se ugradi u tekst, mi smo i nacionalna asocijacija. Može da se osniva regionalni savez. Pored osnovnih ciljeva, treba dodati unapređenje lova sokolarenjem, lov na drevni način, strelom, samostrelom. Sportski savezi se registruju po zakonu o sportu, a ne po zakonu o udruženjima. Lov nije olimpijska disciplina.
Z. Aleksić: To su primedbe za komisiju, a ne za UO.
B. Lazić: Ja sam komisiji dostavio sve ovo. Mora da svako bude zastupljen na određeni način u skupštini. Tri lica mogu da osnuju udruženje i obavezni smo da ga primimo u savez, ako poštuje propise saveza. Izvršni odbor ne izvršava, nego upravlja lovačkim savezom. Ne treba nam to, mi imamo upravni odbor, a ovo bi prouzrokovalo da se naknadno usaglase svi statuti LU, to bi vodilo u nove troškove, to ne može da stoji. Pridruženi članovi je nepotrebna kategorija, ili si član ili nisi.
Neviđena glupost, protiv ovog sam izričito, odbor za organizaciona i kadrovska pitanja. Mi za predsednika države ne tražimo diplomu. Čemu bi poslužio ovaj odbor, meni se neko ne sviđa taj neće da prođe!? Imamo skupštinu, dajte da izaberemo svoje prestavnike, kako ide po redu. Urediti ko su članovi, ingerencije skupštine, ingerencije UO. U vezi zaslužnih i uglednih, pitam vas, na koji način se meri ugled? Može da stoji drugačija formulacija, da se iz reda lovaca sa iskustvom biraju u sud časti.
M. Tica: Nije ni mesto ni vreme da vodimo javnu raspravu. Bespotrebno trošimo vreme da se ne bi iznurivali na prazno. Ukazao sam odmah u startu i insistirao da baza da svoje mišljenje i da radni materijal bude postojeći statut, a boldiranim slovima da se prati šta je bilo, šta se menja i šta je bolje. Cilj izmena i dopuna je samo ono što je sporno član 5, 7, 12, 49, 55. Da li ćemo sa lovnih regiona preći na oblasti, prestanak i prijem u članstvo pojasniti, da li se sekretar prima na UO ili bira na skupštini i racionalizacija.
Z. Popović: Radi utvrđivanja konačnog Predloga izmena i dopuna Statuta LSS, razmatran je predlog sačinjen nakon sprovedene javne rasprave. Nakon razmatranja Predloga izmena i dopuna Statuta LSS koji je sačinio Statutarni odbor imenovan 30.06.2012. godine, na sednici Skupštine LSS, dostavljenog u radnom materijalu za sednicu, većina članova UO LSS nije prihvatila ovaj predlog izmena i dopuna, zbog mnogobrojnih prigovora na ponuđeni tekst.

Konstatujem da je doneta je odluka da se imenuje četvoročlana radna grupa, u sastavu Boban Lazić, Aleksandar Ćeranić, Miloš Pantelić i Zoran Popović, koja ima zadatak da u skladu sa izrečenim primedbama, otkloni nedostatke, da prečisti tekst u smernicama koje su date i da tako prečišćen tekst dostavi u elektronskoj formi članovima UO LSS ponovo na razmatranje.
Doneta je odluka da se, shodno gore rečenom, odloži (za najmanje mesec dana), održavanje sednice skupštine LSS predviđene za februar, odnosno, da se kao krajnji rok za njeno održavanje predvidi jun 2013. godine.
VII
Z. Popović: Konstatujem da je UO LSS jednoglasno doneo Predlog odluke Skupštini LSS, o prijemu u članstvo Lovačkog saveza Kosova i Metohije, a na osnovu podnetog zahteva LSKiM (koji je u međuvremenu završio proceduru registracije u Agenciji za privredne registre, u skladu sa Zakonom o udruženjima).
VIII
Z. Popović: Svake godine LSS sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisuje godišnji ugovor kojim se nastavlja participacija LSS na četvorogodišnjem projektu biotehnološkog razvoja, koji je započeo 2011. godine. Participacija iznosi oko 452.000,00 RSD.
Konstatujem da je UO LSS doneo Odluku o participaciji LSS vezano za Pojekat biotehnološkog razvoja za period 2011-2014. godine, za tekuću kalendarsku godinu, na osnovu čega će biti potpisan ugovor sa MPN RS i naučnim institucijama.
IX
9.1. Doneta je Odluka o učešću delegacije Lovačkog saveza Srbije na 14 sednici CIC Koordinacionog foruma za centralnu i jugoistočnu Evropu, koji će biti održan u Skoplju, u periodu 28. februar -2. mart 2013. godine (na dve teme, o očuvanju populacija risa na Balkanu i o dobrobiti od održivog lovnog turizma).
9.2. Z. Popović: Imate izveštaj o aktivnostima na realizaciji izdavanja časopisa Lovac u 2012. godini. Konstatujem da se planira izlaženje šest brojeva u 2013. godini, (ako ne bude dispariteta u cenama).
9.3. Z. Popović: Na prethodnoj sednici je doneta odluka da se u skladu sa Pravilnikom o radu, radniku odobrava isplata pogrebnih troškova za člana uže porodice, u ovom slučaju pod uslovom da dostavi odgovarajuću, sudski overenu dokumentaciju.
B. Lazić: To je učinjeno i sudski overen dokument je stavljen na uvid, čime su stvoreni uslovi za isplatu u neoporezivom iznosu.
Z. Popović: Konstatujem da su nakon kompletiranja dokumentacije ispunjeni uslovi da se sprovode uslovna odluka sa XVIII sednice UO LSS (tačka 7.4.), o isplati pogrebnih troškova u neoporezivom iznosu, u skladu sa molbom radnika.
9.4. Na osnovu dopisa koji je uputilo LU Fazan Preševo u vezi pokretanja saradnje sa udruženjima koja organizuju lov divlje guske, potvrđeno je da će im biti upućen poziv za saradnju od strane lovačkih udruženja u Požarevcu i Velikom Gradištu, početkom februara (kada se očekuju snežne padavine) i kada se stvore i vremenski uslovi za dobru organizaciju lova.
Sednica je zaključena u 15.45 časova

Zapisnik sačinila Predsednik LSS
prof. Sofija Filipović, s.r. prof. dr Zoran Popovi, s.r.

* * * * *
 
Indjijanac
 itanjeCryGlavu o zid
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s
 
slavaplana
 Skobicu pa sta ak poslovanje dodju da kontrolisu drugi organi???cega se ti plasis kad si ti pred.N.O. i ti kazes da je sve OK????

Popovic potpisao zavsni racun i bog te veselio???Sto da ne dodje recimo MUP????
Finasiska policija?Revizor???
Djukic lepo kaze da se vi iz LSS organizujete,pojacate malo N.O. i sta tu ima neko drugi da dolazi????

Mali li ste ljudi boze dragi????
 
Lala
 Posle čitanja ovih stenograma meni je definitivno jasno, da LSS kao nacionalna organizacija više ne postoji. LSV je poseban savez, LSCS takodje. Nemaju više nikakvih zajedničkih tačaka, osim onih koje su predmet konflikta i sukoba, različitih tumačenja, pa čak bih mogao da upotrebim izraz 'silovanje prava, pravde i istine'. U tom smislu me je naročito impresionirao Poovićev stav da se neke diskusije koje su unete u zapisnik, jednostavno odlukom NE USVOJE, i kao takve BRIŠU IZ ZAPISNIKA!!!!
Kao da će to promeniti realnost? Naprotiv, mislim da se radi o bukvalno prekrajanju stvarnosti. Neko pravi svet po svojoj meri i nahodjenju, da bi živeo u iluziji, iako to sa realnošću nema blage veze.

Ima situacija kada današnji klinci kažu za nekog 'odlepio je načisto'. Procenite sami da li ima mesta ovoj oceni, u vezi zapisnika po sistemu PIŠI/BRIŠI?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Dirljiva mi je briga članova UO, iskazana po pitanju ručkova koji se po nekom pravilu organizuju ako se sednica održava van BGD, ko je naplaćivao te ručkove od LSS, a ko nije.
Ovo pitanje je od sudbinske važnosti za lovce i divljač! Bez rešenog pitanja ručkova lovstvo ne može da krene napred!

Sličan primer možemo pronaći i u Vojvodini, u LSV - koliko košta zasedanje skupštine i ručak za delegate u nekom restoranu? Kolike su dnevnice za delegate, a kolike za članove UO, NO i Suda časti?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Indjijanac
 Uf,tek sam stigao do XVI sednice kad popović izveštava o skupštini u Smederevu,sad moram da napravim pauzu,španske i turske serije su mala beba za ovo.
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Konkurs za raspodelu sredstava Budžetskog fonda za razvoj lovstva RS u lovnoj 2011/2012 PROPISI O LOVU 55 27.07.2019. 16:12
FINANSIJSKI IZVEŠTAJ DOO "VOJVOĐANSKI LOVAC" NOVI SAD ZA 2012. GODINU LOVAČKA UDRUŽENJA 6 08.05.2013. 21:05
PRAVILNIK O PROGLAŠAVANJU LOVOSTAJEM ZAŠTIĆENIH VRSTA DIVLJAČI 2012. PROPISI O LOVU 20 05.09.2012. 10:21
Naučni skup o lovstvu-Žagubica 2012. STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 39 07.06.2012. 13:54
Informator LSV broj 2 - januar 2012. LOVAČKA UDRUŽENJA 11 25.01.2012. 21:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 25
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,313,381 posete www.srbijalov.com