Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Krivolov - kako se boriti protiv?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Krivolov - kako se boriti protiv?
Jastreb
 Trebamo shvatiti da smo svi mi "lovochuvari"... ne trabamo zmureti i cutati... no se svi zajedno boriti protiv krivolova..
 
pescarac
 Lalo, lovište ima 50000 hektara, imam jednog lovočuvara koji ništa ne radi, imao sam jednog upravnika lovišta koji se nije mešao u svoj posao, imao sam lovce u 7 sekcija koji su bili nezainteresovani za sve, po sistemu ne diram te ne diraš me, imao sam policiju koje sve ovo nije interesovalo (samo u jednoj sekciji su lovci zainteresovani za svoje lovište i ako kažem da su u toj sekciji lovci 90% madjari sve sam rekao).
Šta se promenilo? doveo sam novog upravnika lovišta koji se meša u svoj posao (uz to je i član ovog foruma - Laki90), Za predsednika jednog društva (sekcije) je došao čovek koji voli lov, i uz to je inspektor u MUP-u. Kontrole lovišta sa MUP-om su skoro svakodnevne, a sve to je džabe ako nemaš oči i uši.
Drago mi je da sam promenio shvatanje kolega lovaca. Svi mi znamo izmedju sebe ko je krivolovac i kakav krivolovac. Lovci su počeli da javljaju kako je neko izašao u teren, gde se i kad puca, oni ostaju anonimni, a nas nekoliko se eksponiramo. Jedini problem mi je veličina terena, jer imam delovaa terena koji su mi na jednu ili na drugu stranu udaljeni i po 50 kilometara od centra grada. Obe ove akcije su bile rezultat sinhronizovanog rada mojih očiju i ušiju na terenu, upravnika lovišta i policije. Najveće zasluge ima upravo predsednik te sekcije koji je inspektor u MUP.u
 
Lala
 Peščarac, ovo je očigledan primer onoga 'ne boji se djavo Boga, nego batina'. Znači, kad lopovi znaju da im sleduje debela kazna, i da postoji par ljudi koji su vrlo raspoloženi da im spakuju takvu kaznu, onda izbegavaju lopovluk, samo iz razloga JER SE BOJE! Lopov nikad neće u duši prestati da bude lopov, samo ako ima priliku da uz manji rizik ukrade, ukrašće!
Meni je najsmešnije kad se organizuje 'akcija protiv krivolova'; nema tu ništa od rezultata. Borba protiv krivolova je neprekidan, svakodnevni proces!
A ovo što si rekao, da su lovci madjarske nacionalnosti najdisciplinovaniji, to je tačno. Uverio sam se više puta u raznim lovištima, milina je otići kod takvih ljudi. Mada, ima i kod njih izuzetaka-lopova, ali jako, jako malo.
Poenta ove priče je da ne mogu lovočuvari sačuvati divljač, to mogu samo lovci sami, a lovočuvari i uprava su tu da im pomognu.
Kad u glavama naših lovaca bude nestala opcija da se prave ludi kad nekog vide u lovokradji, nego kad odmah dreknu i reaguju, biće i manje krivolova!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
aca81
 Zato je potrebna edukacija novih i mladih clanova LD,saradnja uprave LU sa lovcima i primeri iz uprave kako se odnosi lovac prema lovistu i lovu a ne da clanovi uprave budu krivolovci i neodgovorni uopste pa onda ocekuju od ostalih lovaca nesto sto i sami ne postuju...POZ.
DOBAR POGLED
 
Dulle
 pescarac dali se cela prica desila u Kovinskom lovistu, interesuje me posto sam ziveo tamo par godina?
 
pescarac
 nije
ono sa zečevima se desilo u skorenovačkom ataru,
ono sa fazanima se desilo u gajačkom ataru
 
kopov
 A sta milis kako je onom drustvu koje kao moje ima 70 tak karabina svaku noc u lovu na svinje kako covek to da iskontrolise a gde su jos nezvani gosti pa to je zurka svaku noc.
 
Lala
 Kopov, cenim te kao kolegu lovca, obadvojica znamo kako se to jednostavno kontroliše: ne ispisuje se toliko dozvola za lov; ispisuje se onoliko dozvola, koliko lovaca je moguće kontrolisati, na dozvoli za lov piše na kom terenu sme da lovi! Pa onda ne može da se desi da neki lovci izlaze 20-30 puta, a i više! Hoće li toliko lovaca moći po novom Pravilniku da lovi, kad svaki mora imati pratioca? Šta će svaku noć toliko oružja u lovištu?
Tim tempom, neće u lovištu ni vrabac ostati, za mesec dana možeš samo komarce hraniti, divljač se ili sva odstreli, a ono što preživi se razbeži! A da ne pominjem bezbednost u ataru, kad je toliko oružja prisutno noću, ne daj Bože bilo čega...
Ta praksa sa toliko oružja svaku noć ne liči na lov, nego na kaznenu ekspediciju!
Bolje da ovde stanem, da ne pišem dalje... Dalje moje pisanje nije za ovaj Forum, nego za Skupštinu LD.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
kopov
 Samo ono drustvo koje ima divlje svinje u lovno inoloskoj osnovi ima ovakve probleme. Svi ti lovci pa i moja malenkost po pravilu love samo divlje svinje i stetocine ali u stvarnosti pola lovi svinje jako mali broj svinje i stetocine a resto su ti koji su problem jer love sve zivo.
I jos jedna stvar nije potreban strucni pratilac za svaki lov i ne moze se zabraniti nekome bez debelog razloga da ide na dozvolu u lov.

I samo jos jedna stvar kada su u pitanju istinski lovci nije problem u cekanju evo primer moje ekipe mi lovimo svinje ali iskljucivo samo njih i nesenlucimo po terenu i vec 6 meseci svako vece gledamo jelene i srndace na nasim cekama i tako ce biti i dalje nit se oni boje nas nit mi njih smatramo za lovinu.
Vuci siti i ovce na broju . Dal je tako u svakoj grupi nek vode racuna nadlezni organi ali nece im biti nimalo lak posao jer to je mesna industrija.
 
Lala
 

kopov kaže:
Samo ono drustvo koje ima divlje svinje u lovno inoloskoj osnovi ima ovakve probleme. Svi ti lovci pa i moja malenkost po pravilu love samo divlje svinje i stetocine ali u stvarnosti pola lovi svinje jako mali broj svinje i stetocine a resto su ti koji su problem jer love sve zivo.
I jos jedna stvar nije potreban strucni pratilac za svaki lov i ne moze se zabraniti nekome bez debelog razloga da ide na dozvolu u lov.


Ne postoji lovno kinološka osnova, samo lovna osnova Smile
Grešiš u dve stvari: prvo, ubuduće se NE SME loviti DS, pa da izadje šakal ili lija, pa da se odstreli. U dozvoli za lov mora biti precizno napisano koja divljač se lovi: ako je to DS, onda je to samo DS, i ne sme se pucati štetočina.
Druga tvoja greška je, u vezi pratioca: Pravilnik o načinu lova striktno propisuje da svaki lovac u pojedinačnom lovu na krupnu divljač MORA imati pratioca!
Debeo razlog za uskraćivanje dozvole za lov JESTE nemogućnost normalne kontrole, ali tu onda dolazi do sukoba izmedju lovaca i uprave, a niko ne voli da se svadja, pa se ide linijom manjeg otpora, i daju se dozvole šakom i kapom. Ali zato mogu da se uskrate dozvole za sitnu divljač (prepelice) kad dodju gosti u komercijalu, pa se ne pišu dozvole članovima, nego samo gostima, i zatvori se teren od 50 ili više hektara za lov, članovima?
Sa trećim delom tvog komentara se apsolutno slažem, ali to je tema za neku drugu priču, u okviru našeg LD.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
kopov
 Ja lalo nikad negresim ponekad napravim lapsus kao sto je kinololoska i onda se kaze dali si mislio lovna osnova a ne nepostoji ta nago postoji ova malo je ton los.
Drugo ja sam rekao lov svinja u dozvoli se napise i stetocine jer samo budala od lovackog drustva ce dozvoliti da se stetocine neubijaju kada se ima prilika za to. Zasto se to radi valjda treba biti jasno svakom lovcu koji se imalo razume u lov .
A sto bi ti rekao sa zadnja dva tvoja komentara se slazem
U zakonu nije precizirano koliko lovaca je dozvoljeno da bude u lovu sa jednim pratiocem ili se varam . A i to ce biti regulisano podzakonskim aktima al otom potom taj zakon jos uvek nevazi ovu godinu se lovi po starom ili se i u vezi toga varam. A ja pricam o trenutnoj situacijoi u lovistu a nesto sto ce mozda biti ili kako ce biti.
 
Lala
 Kopov, što se tiče mog tona, moj prethodni komentar nije uopšte zlonameran, naprotiv, ako si se našao povredjen, nije mi bila namera da vredjam ili omalovažavam, i ne vidim razlog za ljutnju. Ispravio sam tvoj lapsus, pošto ovo čitaju i drugi, pa da ne bude zabune. Znam ja dobro, da ti znaš šta je lovna osnova i sve ostalo oko lova; ostajemo dobri i debeli Smile
U pojedinačnom lovu na krupnu divljač SVAKI lovac mora imati jednog pratioca. Striktno je to naglašeno u Pravilniku o načinu organizovanja i izvodjenja lova, koji je stupio na snagu, ali je ostavljen, čujem, rok do 01.09. da se LU prilagode odredbama, inače će se tretirati kao da su u nezakonitom lovu!
Do sada je moglo da se puca na štetočine, u svakom lovu, i na krupnu i na sitnu divljač, dopiše se, npr., 'DS i štetočine'. Ubuduće ne može, mora za svaku divljač, bila ona korisna ili ne, da se piše posebna dozvola, a ne možeš ići u lov sa dve dozvole. Taj Pravilnik o načinu organizovanja i izvodjenja lova, je stupio na snagu danom objavljivanja, 25.06.2010. Tako da, ako ubuduće u lovu na DS pucaš liju ili šakala, proglase te krivolovcem Sad
Tačno, u zakonu ne piše koliko lovaca sme da bude odjednom u lovištu, to i nije stvar zakona, nego korisnika lovišta, koji u skladu sa planom gazdovanja odlučuje o broju lovaca na nekom terenu, istovremeno, u pojedinačnom lovu čekanjem. Pravilnik o načinu... je, recimo, regulisao broj lovaca u pogonu (max. 20). Baš me zanima kako ovi iz ministarstva zamišljaju da kod nas 20 lovaca zatvori jedan teren od recimo 20-30 ili više hektara Grin . Nema tu od lova pogonom ništa, sva divljač će 'ladno da se išeta i ode! Od 20 lovaca, 6-7 će da goni DS, a 12 da bude na dočeku?!? Smešno Grin To može u brdskim ili planinskim lovištima, u ravničarskim je to smejurija, a ne lov, kad su tereni jednostavno preveliki.
Sve ove moje komentare na teme oko novih propisa shvatite samo kao ukazivanje na nelogičnost i nesprovodivost delova novih propisa (Zakona, Pravilnika, Instrukcija...), kao da neko namerno hoće da nas po svaku cenu napravi krivolovcima. Čak i kad si 100% čist, propisi te dovedu u situaciju da ako želiš da loviš normalno, kršiš neki od propisa, a ako poštuješ propise 100%, onda nema svrhe da loviš, jer nećeš ništa uloviti.
Ovde na Forumu sam (na više tema) namerno insistirao na nekim odredbama propisa i podsticao diskusiju, pošto znam da ovaj forum povremeno posećuju neki od nadležnih (i iz LSS, i ovi iz ministarstva, i iz LSV, a i članovi uprava LU po Srbiji, i iz Generalnog lovnog inspektorata, i iz organizacija 'zelenih'...), kako bi uvideli gde je problem sa propisima, i da na vreme reaguju, da posle na terenu ne bude problema sa lovcima, da na pravdi Boga, zbog glupih propisa budemo tretirani kao krivolovci!
I anketu koju sam postavio na naslovnoj strani, sam postavio sa tim ciljem, da nadležni znaju šta lovci misle o novim propisima! Ne zaboravite, Zakon o divljači i lovstvu je donet bez konsultacije sa LU!!!
Ako insistiram na nekim odredbama propisa, to je samo zato, što ih smatram vrlo lošim po lovce i lovstvo, i da će dovesti samo do povećanja krivolova i drastičnog smanjenja broja registrovanih lovaca. A da ne govorim da su neke odredbe u praksi nesprovodive (ovlašćenja lovočuvara, npr.)!
Nego, totalno smo promašili temu, ovo je tema o krivolovu, a mi otišli u priči u problem zakona...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Sniper Hunter
 Nije pogresna tema Lalo ovaj novi zakon ce toliko da razocara lovce da u prici sa kolegama sve se vise javlja revolt i licno smatram da ce krivolov biti u usponu u narednim mesecima
 
kopov
 Ok shvatio sam .
 
Lala
 Evo nekih, za mene frapantnih podataka:

'Procenjuje se da u Srbiji kod gradjana ima oko dva miliona komada oružja, od čega u nelegalnom posedu oko 900 hiljada - znači, registrovano je preko milion komada oružja!
U prošloj godini policija je zaplenila oko 1850 komada vatrenog oružja. Za prva tri meseca ove godine zaplenjeno je 390 komada.
U Srbiji se svake godine, po podacima policije, registruje još oko 15000 komada oružja.
U Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja smatraju da nelegalnog oružja ima čak tri puta više od legalnog!'
(preuzeto iz članka u listu Dnevnik)

Čak i ako se od ovog broja registrovanog oružja oduzmu pištolji i revolveri, opet ostaje ogromna cifra dugih cevi, kod gradjana, možda izmedju 600 i 800 hiljada, ili više čak, što registrovano, što neregistrovano!
Ako znamo da ima 85 hiljada registrovanih lovaca, neka u proseku bude tri puške po lovcu, to je 250 hiljada dugih cevi. To onda znači da je u vlasništvu ljudi koji nisu registrovani lovci, a imaju puške, najmanje još 500-600 hiljada dugih cevi, što legalnih što ilegalnih!!!
Koliko od tih dugih cevi 'obavlja posao' vlasnicima u krivolovu? Može samo da se nagadja, ali u svakom slučaju, broj je ogroman! Pa još kad se doda krivolov lovaca registrovanim oružjem...Frown
Policija znači uspe da zapleni oko 1% oružja...
Registruje se novih 15 hiljada komada, a u Srbiji se broj stanovnika smanjuje?!? Znači, narod se dodatno naoružava!!!
Ovi brojevi su mene šokirali, nisam ni sanjao da ima toliko!

U Srbiji živi oko 7 miliona ljudi, od toga pola su žene, oko milion i po ima dece, starih preko 65 godina ima isto oko milion i po (malo više). Znači, odraslih, aktivnih muškaraca u dobu izmedju 20 i 60 godina, ima blizu dva miliona - po ovome, svaki aktivni muškarac u Srbiji u proseku ima neko oružje! Alal vera!
Voleo bih da znam podatke za neke druge države, slične nama po veličini.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Sniper Hunter
 Evo Lalo imam podatke za Svajcarsku 7,1 milion stanovnika od 100 stanovnika 46 imaju oruzije mnogo ili malo?Confused
 
rade iz 27
 Ja sam nesto danas pisao na ovu temu ali ga nema mora da sam ja nesto zabrljao. Sto se tice oruzja i kod nas toga ima brdo prije par godina oruzje se vracalo bez ikakvih pitanja odakle i kako je nabavljano i kasnije topljeno u zeljezari. Kolko je toga ostalo ne znam ali li mi se cini da ima toga jos dosta.
 
Lala
 Sniper, po broju stanovnika to je onda slično kao u Srbiji. Ako su podaci koje si napisao tačni, da 46% ima oružje, znači da imaju oko 3 miliona komada?!? Lepa cifra... Samo što čisto sumnjam da u Švici ima 2/3 nelegalnog oružja kao kod nas, pretpostavljam da je velika većina njihovog oružja registrovana.
Takodje, bilo bi dobro znati koliko od tog broja otpada na kratke, a koliko na duge cevi.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
DRUGCRNI
 Pozdrav svima na temi.Vrlo ste interesantni u komentarima,medjutim toretisanje je jedno a sprovodjenje u praksu nešto sasvim drugo.Namerno se necu pridruziti onima koji negoduju protiv zakona,ima on svojih i dobrih i lošijih strana ali kao i svaki zakon ima se poštovati dok se nedonese drugi. Naravno da se tu otvaraju niz pitanja bez odgovora,ali polako pustimo da zazivi i počne da se primenjuje.POdseticu i do sada smo imali zakon,koji se jako slabo sprovodio.DAjmo šansu novom,pronadjimo sebe tu i to je to.Svaki pravi lovac,entuzijasta i prirodnjak ubedjen sam da nece imati probleme,vec upravo lopuze koje se lovom bave iz koristi.Sama organizacija lova i novi pravilnik o izvrsenju,ako se bude poštovao su krivolovcima omča oko vrata.A ti kopov nebrini,ti imaš svog privatnog stručnog pratioca.To je moja malenkost.Tako da bice nekako,Lalo nije mi jasno ono o prepelicama,šta si hteo reći?Pala je kiša sutra idemo na svinje.
 
Lala
 DRUGCRNI, to što sam imao da kažem o prepelicama, sam rekao zimus na skupštini našeg LD, ovo je bilo samo podsećanje i digresija na broj lovaca, koji su lovištu istovremeno (odnosilo se na komentar kopova, da je u lovištu svaku noć 70 karabina).
Detalji nisu za ovaj Forum, reći ću ti kad se vidimo, na šta sam mislio. Još bolje, šaljem ti PP
Što se tiče Pravilnika o načinu..., napisao sam već, da ću, ako se on bude sprovodio u praksi onako kako piše, ja častim UO našeg LD sa jagnjetom i turom pića! Živi bili, pa videli...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kako spremiti LOVAČKI RECEPT 32 26.05.2022. 07:52
Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima? LOV PREDATORA 853 14.01.2021. 22:03
Kako je protekao današnji lov? LOV NA SITNU DIVLJAČ 2364 27.01.2020. 09:06
Kako se boriti protiv KRPELJA KINOLOGIJA 386 02.07.2019. 09:48
Borba protiv KRIVOLOVA! PROPISI O LOVU 365 06.11.2018. 03:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,444
Najnoviji član: Hunternight1

Poslednje vesti
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,515,389 posete www.srbijalov.com