Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Krivolov - kako se boriti protiv?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Krivolov - kako se boriti protiv?
@andjelkovic
 Kolega mrwa22250 sve si rekao kako jeste, apsolutno se slažem. Da bi povećali brojnost ne smemo loviti ili uopšte ne loviti i čuvati ( određen vremenski period ) matematika je jasna.
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.
 
@andjelkovic
 Moj tako svetao primer je preprojavanje zeca u matičnoj sekciji/ LU. Gde je ustanovljen broj od 5-6 jedinki zeca na 100ha, a znamo da je bilološki minimum 11-12 samo da bi se nastavio prirodan ciklus opstanka vrste. A kod nas se prepisuju izveštaji i ''šteluju'' tako da na papiru zeca ima, što će mojim cenjenim kolegama omogućiti čak dva izlaska na zeca, takvu su odluku jednoglasno doneli, jer kako oni kažu jer zeca naravno ima Shock
Da bi zeca tim tempom lovili moramo imati minimum 23-25 jedinki na 100ha, i kada zdravorazumna osoba kaže da je neophodno da mometalno minimum ne lovimo zeca 2 godine, kako bi oporavili vrstu, pa tek onda detaljna naliza populacije, pa tek onda mogućnos jednog izlazka, možda? Kolege cenjene kažu i takvo razmišljanje prepisuju čistoj ludosti onom koje to izjavio, pa vi sad procenite sami..
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.
 
ProfiHunter
 Te stvari o cemu se pise ni u teoriji nema sanse da donesu lovacka udruzenja(obustava bilo kog lova)iz razloga jednostavnog,kako bi onda u tom slucaju dobili na izorima u svojim Lu,a i mislim da nema potrebe to LU da rade,to je obaveza drzave da uradi,a kako znamo ko nam vodi lovstvo i koliko drzavu zanima to sve,ni u najavi nema(nazalost)boljitka,mada kakvi smo bolje i nismo zasluzili.
Lako je stici do vrha,mnogo je teze tu i ostati
 
mrwa22250
 Upravo tako Profi.Ako nam je bitnije da kuci donesemo zeca nego da sutra i nasa deca imaju sansu da ga vide i ulove,onda je svaka prica suvisna.
Sto jednom rece neko pametan:Zemlju smo nasledili od predaka,a pozajmili od potomaka.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
mihailo
 

mrwa22250 kaže:

mihailo kaže:


Kolega,ja nigde nisam ni pisao kako se određuje odstrelna kvota.Primer je dat kao nešto što je jedan od ograničavajući faktor i što podstiče lovokrađu.Moje viđenje je da bi trebalo povećavati brojnost divljači a samim tim i odstrelne kvote kako bi više lovaca imalo mogućnost za odstrel što bi dovelo i do smanjenja lovokrađe.
Što se tiče uzroka i posledica,pa zar uzrok ne izaziva posledicu?
U procenu tj,verovatnoću krivice ne bih se upuštao i komentarisao


Ako je prekomeran izlov imao za posledicu da nema dovoljno divljaci za sve lovce nekog LU,upravo taj ogranicavajuci faktor bi trebao da omoguci da se fondovi divljaci povecaju a ne da se podstice lovokradja i krivolov.Cak i da je neki drugi razlog u pitanju,samo redukovanjem ili potpunom obustavom lova mozemo ocekivati poboljsanje stanja na terenu dok jos postoji bioloski minimum divljaci za reprodukciju.Ako se zadje ispod tog minimuma svaka dalja rasprava je bespotrebna.
Primer mog L.D.Podeljeni smo u 6 grupa i isto toliko revira.Svaka grupa u svom reviru gradi,hrani,poji,soli,redukuje predatore i naravno lovi.Revir moje grupe zahvata nekih 600-650ha i u njemu zadnjih 5 godina imamo od 90-105 komada srnece divljaci,a u grupi ima 5 lovaca.Svi ostali reviri zajedno imaju 70-tak komada a radi se o povrsini od 6000ha gde su posebni sampioni grupa koja gazduje najvecim revirom od oko 2000ha,ima 4 lovca i proletos smo tamo izbrojali 4 komada srnece divljaci.
Sta li je uzrok tome,hemija,klimatske promene,sunceve pege ili ona zica sto drzi usi da ne otpadnu???
Upravo iz tog razloga smatram da se moze apelovati na svest lovaca ali samo drakonskim kaznama koje da bi bile validne moraju imati sudski epilog.Dzaba je i 10 lovocuvara na terenu ako njihove prijave ostaju mrtvo slovo na papiru.
Lovacka vrhuska,na zalost,nema ni volje ni zelje da se sa krivolovom uhvati u kostac,a upravo oni moraju izvrsiti pritisak na organe vlasti da se ozbiljnije pozabave tim problemom tako da buducnost nije ni malo svetla,a tako bih voleo da nisam u pravu.
Dobar pogled.


Sve čestitke na gazdovanju revirom.
 
mihailo
 Znači gazdovanje lovištima preko udruženja nije dobar model gazdovanja.
 
ProfiHunter
 

mihailo kaže:

Znači gazdovanje lovištima preko udruženja nije dobar model gazdovanja.


Iskreno po meni,za nesto jeste a za nesto nije,jer je to kao drzavna imovina a neko se ponasa kao da je njegova privatna,i to najvise pravi probleme.
Slazem se da je u ovom primeru za zeca samo potpuna obustava lova mozda jedini nacin da se povrati populacija,uz svakodnevno ciscenje stetocina,mada je zec jako osetljiv na vremenske prilike u vreme reprodukcije a i ima bas dosta i prirodnih neprijatelja,pa jos i herbicide,tako da mu se ne pise dobro,nazalost.
A i mislim da je lovokradja manji problem od onih sto sam naveo,problem broj 1.je apsolutno NEMAR u svakom smislu(o savesti necu ni da pisem jer to kod nasih lovaca ne postoji).
Lako je stici do vrha,mnogo je teze tu i ostati
 
@andjelkovic
 

mihailo kaže:

Znači gazdovanje lovištima preko udruženja nije dobar model gazdovanja.

kolega Mihajlo po meni nije dobar u globalu, mada može se to popraviti , zato što gotovo sva većina LU kod nas u zemlji živi još u Titovom vremenu, a od njegove smrti je prošlo 38godina ( ne kažem da to nije loše koncipirano ) ali kod nas je još uvek moto ''sve je naše, a ustvari ništa nije'' i dok god tako gazdujemo sa fondom divljači, dok god sve uništavamo a za to niko ne odgovara neće biti boljitka.
Da vidim kada bi uprava LU ozbiljno odogvarala za brojno stanje divljači koju ''duži po papirima'' a u stavrnosti sasvim druga slika, debelo bi se zapitali ko će da vodi Udruženja, i da vididite kako bi čuvali, a divljači bi bilo kao u priči..
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.
 
krilas
 ^ Ne bih se bas slozio sa svime, jer nije istina da taj "sistem" (stari) nije funkcionisao! Verujem da starije kolege pamte, i da nazalost lovstvo (sto je i logicna posledica) deli sudbinu celog naroda i drzave, koju vidimo kako lepo unapredjuju u svakom smislu, pa i lovackom. A sto se lovokradje tice, bilo je i ranije i bice je uvek! Ovde se radi o jednom sistemskom unistavanju SVEGA i NEODGOVORNOSTI apsolutne za bilo sta, pa sto se onda cudite sto imamo ovakvo stanje u lovstvu ?
Siroma
 
krilas
 Na velika vrata se uvodi privatna svojina i elitizam i u lovstvu, kao i u ostatku privrede i drzave.
Siroma
 
krilas
 Na velika vrata se uvodi privatna svojina i elitizam i u lovstvu, kao i u ostatku privrede i drzave.
Siroma
 
AcaNik
 Можда је ово право решење и за код нас?
https://www.021.r...2vKxW6rrHo
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
Planinko011
 Vidim u ranijem upisu misljenje da kod nasih lovaca ne postoji savest?
Iz mog licnog iskustva rekao bih da se 90% lovaca ponasa u okviru zakona i pravila.
Mozda polovina tih lovaca se ponasa tako zbog straha od sankcija a druga polovina zbog etike i morala.
Ali da se ne zavaravamo da je drugacije u bilo kojoj "razvijenoj" i "civilizovanoj" zemlji.
Zasto bi mi razmatrali da li je gazdovanje preko LU prevazidjeno kad eto u Hrvatskoj koja je u EU (a mislim i u Sloveniji) je isti sistem gazdovanja.
Veliki su izazovi pred lovcima, lomi se ceo drustveni i ekonomski sistem zemlje vec tri decenije i ne vidimo mnogo svetlih primera pa zasto bi isli pred rudu kada kod nas nije reseno pitanje gazdovanja zemljom pogotovo velikih kompleksa i sa kim bi mi pregovarali o pravu na lov.
Postoje neki zakoni koji sankcionisu krivolov ali metode nisu dovoljno dobre i pre svega saradnja izmedju policije i lovocuvarske (a i ribocuuvarskih i poljocuvarskih) sluzbe jer bi oni morali da budu mnogo dostupniji na alarm da se postoje lovokradice i da izvrse hapsenje i obezbede dokaze za osudu.
 
mrwa22250
 Ne radi se o tome da je gazdovanje preko LU los model,vec o tome da se drzava pokazala kao ocajan gazda nad svim svojim dobrima u koje spada i divljac.
Samo donosenje nakaradnog ZODIL-a i nametanje lovocuvarske sluzbe buducim korisnicima lovista,vec u prvim godinama primene pokazao je svoje manjkavosti.Rece tadasnji ministar da ce zaposliti XY ljudi u lovstu,ali ne rece da ce ih zaposliti iz naseg dzepa!!!Bravo za cika ministra.
Elem,legosmo na rudu,"najbolji"medju nama potrcase da daju saglasnost i poskupe clanarina,u mom slucaju sa 5700din na 12000dinIznenadjen.
Ni to nebi bio problem da smo nesto za taj novac dobili,a zahvaljujuci ingerencijama koje lovocuvari imaju,krivolov je doziveo procvat i fondovi divljaci(narocito srnece)odose u debeli minus.Jos je veci biser sto tu istu lovocuvarsku sluzbu kontrolise i njome upravlja UO korisnika lovista,sto je isto kao kad bi,recimo Miskovic kontrolisao rad finansijske inspekcije,pa cik istrazuj i kontrolisi i oma noga u doope.
Sto se saradnje sa policijom tice i ona je krajnje diskutabilna.Krivolov se odvija nocu,rano ujutro i tesko je naci patrolu raspolozenu za izlazak i jurnjavu po ataru u sitne sate,a cak i ako bi hteli,najcesce nemaju odgovarajuce vozilo.
Na kraju,kad se sve kockice sklope i kad kao sto je kod nas bio slucaj(dozvola za lisicu,frajer odstrelio srndaca,gledali kako ga uredjuje,nasli meso,trofej vec u rancu,puska je tu i policija je tu.....sve po P.S.-u),sudjenje traje vec evo 4 godine?????Cak je na sudjenju bio momenat gde se doticni brani da je mislio da je lisica,pa pogresio,pa je lovocuvar morao da objasnjava razliku izmedju te dve divljaci,ma cirkus Kolorado.Strucni pratilac upisan u dozvoli,koji je bio na istoj ceki sa doticnim,nije dobio cak ni prijavu disciplinskoj komisiji.Onda se promenio sudija,pa sad krivolovac uvredjen hoce da tuzi i LU i LD zbog uvrede casti i nebi me iznenadilo da nas ojadi za pristojnu cifru,jer to je Srbija,zemlja neslucenih mogucnosti za lopovluk i muljanje.
Pod hitno su potrebne izmene ZODIL-a i to po meni prvo u delu koji regulise rad lovocuvarske sluzbe.Ista MORA biti izmestena iz LU korisnika lovista i njeni clanovi MORAJU dobiti status sluzbenog lica,sa mnogo vecim ovlastenjima nego do sada.Pa kad su mogli formirati "komunalnu policiju",zasto je problem da se formira rendzerska sluzba,koja bi pored lovista i divljaci kontrolisala i ostala prirodna dobra u vlasnistvu drzave i svih njenih gradjana.Tada bi borba protiv kradje divljaci,sume,ribe,protiv piromana koji i ovog proleca unistise stotiner hektara stanista za divljac,paora koji preorase i asfaltne puteve.....dobila na tezini.Bez posrednika u vidu raznoraznih agencija,vec prijava direktno rendzerima,koji bi bili opremljeni i sto je jos bitnije ovlasteni da prekrsioce uhvate i procesuiraju.
Kada bi se krivolov sveo na nivo statisticke greske,zagovornici teorije da divljaci nema zbog hemije,mehanizacije i klimatskih promena,brzo bi se ugrizli za jezik.Misljenja sam da je ovo sustinsko pitanje i da bi bez ove,sve druge promene bile samo kozmeticke.
Dobar pogled,Lovci!
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Planinko011
 Mrwo problem je sto se u Srbiji mnoge stvari koje se zele popraviti pretvore u apsurd.
Sudstvo nije lako popraviti.
Gledao sam na nekom od stranih kanala NG i sl. kako americki policajci jure lovokradice. Imaju vozila i znaju problematiku a i cake krivolovaca.
Nekad se pricalo da je najbolje kao lovocuvare zaposliti najvece krivolovce i to se ponekad pokazivalo kao tacno jer su znali sve staze i bogaze i kako lopov razmislja.
E sad u Srbiji ima 145 opstina i 29 gradova sto bi znacilo da bi trebalo minimum 300 automobila vrednosti po 35 hiljada evra (japanski dablkab) sto je 10.5 miliona evra i po 4 patrole od tri coveka, za svaki auto sa upravom cirka 1500 ljudi i ako je prosecna bruto plata sa terenskim dodatkom, nocnim radom i sl oko 800e to izadje 15 miliona evra godisnje plus savrsena oprema dvogledi i termovizije, radio veza, gps, oruzje.....

Ne verujem da toliko komercijalno vredi sva postojeca divljac u Srbiji

Daleko smo mi od tog modela i ima mnogo vaznijih oblasti za drustvo od lova gde se rupe moraju okrpiti.

Iako i ja mislim da bi rendzerska sluzba bila savrsen model borbe protiv krivolova ali u Srbiji je realno da se lovocuvarska sluzba izmesti u nase ministarstvo (koje nam daje podsticaje, lovne karte i sl) a da se u policiji jedan broj ekipa sa terenskim vozilima u okviru regiona osposobi za zastitu divljaci, ribe, polja i suma i da oni spartaju po svom regionu i kontrolisu i lovocuvare i lovce i da jure lovokradice.

I opet u Srbiji verujem da bi cim patrola krene u neku opstinu tj LU, predsednik drustva ili bar 5 ljudi brzo znali da ce taj dan imati kontrolu i javili sebi bliskima da ne spartaju po lovistu.
 
tomo vrbas
 Mrwo lovocuvar i jeste sluzbeno lice clan 56,57 i 58 ZODIL-a!Ali u mnogome je veci problem sto si i sam rekao da mu je poslodavac LU u kojem radi pa sad ako pise pogresnom nekom prijavu dobi nogu u zadnjicu.I jos jedan problem ali mnogo veci je jbno DISKRECIONO pravo policije.Dodje do hapsenja dosta je da krivolovac kaze da mu je preceno osta i lovocuvar bez oruzija i bez posla.Generalno lovocuvarska sluzba bi trebala da podpadne pod opstinu ili MUP i da onda upravni odbor LU ili LD-a nema kontakta sa njima!
 
dzudzubajac
 Ne može službeno lice da bude zaposleno u udruženju građana.

Bilo je slučajeva da su tužbe za napad na službeno lice (lovočuvara konkretno) padale na sudu baš zbog toga...
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
AcaNik
 Овлашћено службено лице и Службено лице није исто.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
Planinko011
 Tomo veruj mi na rec da bi bilo deset puta gore da lovocuvarska sluzba bude pod opstinskom vlascu jer bi morao da donosis divljac kuci raznim opstinskim salabajzerima.
Poznajm dobro taj kadar i veruj mi da sem par izuzetaka, i najalaviji predsednik LU je mnogo bolji od opstinskih partijskih kadrova plus ih ima ko kusih pasa.

Pod MUP ne bi mogli da potpadnu u skorije vreme jer ne ispunjavaju ni starosne i zdrastvene uslove kao i obucenost da bi bili u patroli koja mora da izvrsi hapsenja.
Ili mislis da jedan lovocuvar od 55 godina, sa 120kg mozda da savlada naoruzanog coveka od 35-40 koji zna da mu sleduje robija?
Pa i policajci i zandari trenutno muce muku sa zakonskom primenom palice, oruzja i vode se desetine postupaka po prijavi gradjana i kriminalaca a svaka osuda vuce otkaz a i krivicnu odgovornost.

Ono sto je u ovom trenutku realna mogucnost je da lovocuvarska sluzba potpadne pod Ministarstvo poljoprivrede i sumarstva i da budu podredjeni lovnim inspektorima kao i da budu na radio vezi sa patrolama MUPa opremljene terenskim vozilima i sa prioritetnim zadatkom u zastiti suma, polja, divljaci i izdvojenih kuca.
Mozda bi nakon nekih 20 godina i po odlasku u penziju sadasnjeg lovocuvarskog kadra MUP mogao da profilise rendzersku sluzbu ili bi se doneo zakon poput onog o komunalnoj policiji.
 
tomo vrbas
 Jbg kako god okrenes zadnjica pozadi?!Mozda tako da budu lovocuvari pod Ministarstvo poljoprivrede sad koliko bi imalo vise efekta i da direktno im nadredjeni budu lovni inspektori ne znam i tu bi onda trebao buljuk lovnih inspektora.Ali definitivno bi trebali da podpadnu pod neku drzavnu instituciju posto je i divljac drzavno vlasnistvo.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kako spremiti LOVAČKI RECEPT 32 26.05.2022. 07:52
Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima? LOV PREDATORA 853 14.01.2021. 22:03
Kako je protekao današnji lov? LOV NA SITNU DIVLJAČ 2364 27.01.2020. 09:06
Kako se boriti protiv KRPELJA KINOLOGIJA 386 02.07.2019. 09:48
Borba protiv KRIVOLOVA! PROPISI O LOVU 365 06.11.2018. 03:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 25
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,444
Najnoviji član: Hunternight1

Poslednje vesti
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,526,447 posete www.srbijalov.com