Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kako se boriti protiv KRPELJA

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kako se boriti protiv KRPELJA
Lala

rokvic kaže:
....presudno je po njegovim recima reagovati odmah,cim se primete prvi simptomi, jer ako prodje koji dan,vec je kasno i na zalost zivotinja ugine...na svu srecu ovog puta smo imali srece..tako da cu sledeci put biti mnogo obazriviji...pozzzz

Dobro je, izvukao se Bravo 2
Izgleda da je krpelja pokupio iz sena, kako si napisao ranije, to je najčešći slučaj u zimsko doba. Ubuduće, pamet u glavu, ne treba ni keru patnja, a ni tebi sekiracija i troškovi.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

rokvic
 lalo .... danas prilikom igranja sa psom,nadjoh krpelja.....na njegovoj dlaci kako seta...mora da je to taj gad sto se zakaci za mog psica i nanese mu onoliku patnju,da covek ne poveruje...veterinar je bio u ponedeljak,a danas je cetvrtak, i tek danas nadjem tog parazita...pa jel moduce da se tek sada otkacio... presudijo sam krpelju na licu mesta....Bravo 2...ppuuuupuu,,, da se vise nikada ne ponovi nista slicno ....pozdrav

Boban
 Jank druze,nemas zasto da povlacis rec.
Svi mi imamo razna iskustva pa ovde smo da se druzimo i razmenjujemo iskustva i da pomazemo jedni drugima,a kuci svako radi po svom i svako snosi svoje posledice.
Ja cenim misljenja drugih kolega,ali imam i svoje stavove pa tako i svi vi ostali.Ajd pozdrav svimaBye

Lala
 Rokvic, mislim da nije to taj!
Pre će biti da ti u kućici gde ker spava, ima dosta krpelja! Izbaci svo seno i sve prostirke, očisti dobro, isprskaj kućicu nekim insekticidom, i ne puštaj kera unutra 2-3 dana!
Možda je seno koje si prostirao keru, puno krpelja. Kera ti sad štiti front line, neće ga krpelj ujesti, ali se zakači za dlaku, pa može krpelj da predje na tebe, ili na tvoje ukućane, da predje sa kera! Ne daj Bože!
Moj jako dobar prijatelj i kolega lovac, je pre godinu i po dana imao ujed zaraženog krpelja, i inficiran je lajmskom bolešću. Sad mora dok je živ da redovno ide na kontrole kod lekara Sad

Lala
 Upoznaj neprijatelja, da bi mogao da se boriš protiv njega:

Krpelji su paraziti toplokrvnih životinja, čijom se krvlju hrane, prenoseći pri tome izazivače različitih bolesti. Neki od ovih zglavkara, iz roda grinja, mogu biti zaraženi mikroorganizmima koji i kod čoveka mogu dovesti do bolesti. Na nasim prostorima krpelji prenose izazivače Lajmske borelioze, Erlichioze i virusnog krpeljnog meningoencefalitisa.

Aktivnost krpelja

Krpelji su najbrojniji i najaktivniji u proleće i rano leto, retko u jesen. Za njihov razvoj i razmnožavanje je neophodna krv, koju oni najčešće dobijaju sisanjem divljih i domaćih životinja, ređe čoveka.

Lajmska borelioza (Lyme borreliosis)

Lajmsku boreliozu izaziva spiroheta Borelia burgdorferi, koju prenosi krpelj. Bolest je dobila ime po gradu Lyme u SAD gde je 1975 godine zabeležena epidemija artritisa kod dece, za koju se kasnije otkrio uzrok. Bolest se najčešće javlja leti i tokom jeseni, jer su ubodi krpelja najčešći u proleće i početkom leta.
Tri do 50 dana nakon uboda krpelja, dolazi do promene na koži. Na mestu uboda se javlja crveni plihčić. Promena se po periferiji širi, a bledi po sredini tako da ima izgled prstena ili koncentričnih krugova. Nakon nekoliko dana ili nedelja slične promene se javljaju i na drugim delovioma kože. Uz ove kožne promene može se javiti zapaljenje mozga i moždanica, mišića, zglobova ili nerava. Kod 5% bolesnika se javlja perikarditis (zapaljenje srčane maramice) ili miokarditis (zapaljenje srčanog mišića). Ako se ne sprovede lečenje infekcija traje mesecima pa i godinama, sa neurološkim i kožnim promenama. Može da dovede i do tragičnog ishoda, kada je napadnut i otkazuje nervi sistem čoveka, a smrt nastupa u teškim mukama po obolelog!
Dijagnoza se postavlja dokazom antitela na Boreliju burgdorferi u likvoru (moždano- moždinska tečnost, vadi se punktiranjem iz kičme). Bolest se leči antibioticima, pri čemu dužina lečenja zavisi od težine kliničke slike tj. od toga koji su organi zahvaćeni.

Erlihioza (Erlichiosis)

Krpelji prenose bakterije iz roda erlihija i anaplazma, koje izazivaju bolest toplokrvnih životinja. Pet bakterija tog roda izaziva i kod čoveka bolest. Bakterije prodiru u leukocite, koje uništavaju. Kod erlihioze je prisutna visoka temperatura uz glavobolju, jezu, bolove u mišićima, a nekada i osip po koži. Ređe se javlja muka, gubitak apetita i težine, bol u stomaku, proliv i kašalj.
Za ovu bolest je tipično smanjenje eritrocita, leukocita, limfocita i trombocita u krvi. Jetrini enzimi su povišeni, natrijum snižen. U likvoru ima dosta leukocita i belačančevina. Bolest se leči antibioticima (doksiciklin, a nekada sa promenljivim uspehom i hloramfenikol). Imuni sistem je oštećen, pa su česte sekundarne infekcije.

Virusni krpeljni meningoencefalitis (ne dao Bog nikome!)

Rezervoari virusa koji izazivaju meningoencefalitis su uglavnom glodari. Krpelj se zarazi sišući im krv i prenosi ih na svoje potomstvo, druge životinje i čoveka. U prvoj fazi bolesti čovek ima povišenu temperaturu, bol u mišićima i nekada povraćanje. Bolest liči na grip ili nazeb. Nakon pet do deset dana javlja se vrtoglavica, glavobolja, slabost mišića, posebno ruku i pospanost. Nekada dominiraju glavobolja, povraćanje i ukočen vrat. Nekada bolest protiče samo sa prvom ili drugom fazom.

Opšta zaštita od krpelja

Pri odlasku u prirodu treba nositi odeću svetle boje, jer se na njoj lako uoči crn krpelj, te može da se ukloni pre ujeda. Treba nositi odecu dugih rukava i nogavica. Krpelji svoje žrtve čekaju stojeći na vrhu visoke trave ili na grmu. Zato se ne treba provlačiti kroz grmlje i ići van raščišćenih staza i ne treba ležati na travi. (Ovaj deo je neprimenjljiv za nas lovce, pa ga zanemarite).
Otkriveni delovi tela mogu da se namažu ili poprskaju sprejom protiv krpelja (repelenti). Njihovo dejstvo traje 4 do 6 sati, pa kod dužeg boravka u prirodi ponavljati. Deci se repelenti ne stavljaju na glavu i ruke, jer imaju obicaj da stavljaju prste u usta. Ako je repelent u spreju prskati ga na kožu napolju i nikada u blizini hrane. Po povratku iz prirode odeća mora da se skine i opere, a telo se pažljivo pregleda. Krpelj može da se nađe pre nego što je ujeo, jer on nekada satima traži zgodno mesto. Bira gde je kože tanja, pa se češće nalazi ispod pazuha, dojki, na preponama, oko polnih organa, oko pupka, a kod dece na glavi iza ušiju. On prvo buši kožu, a tek kasnije siše krv, tako da je moguće pronaći ga i izvaditi pre toga.

Kako se vadi krpelj?

Ranije se mislilo da ga treba ošamutiti nekim jakim mirisom, kao što je benzin ili aceton. Međutim, to kod krpelja izaziva stres i on zbog toga izbacuje slinu, što može dovesti do zaraze. Krpelj se uhvati pincetom, (što bliže rilici, nikako za stomak) prethodno dezinfikovanom alkoholom, i polako povlači, bez cimanja i gnječenja krpelja, ali sa laganim uvrtanjem levo desno. Nekada se desi da se rilica ne odstrani, već ostaje u koži, kao crna tačka. Ona se vadi sterilnom iglom. Nije strašno ako ne može da se izvadi, jer ona ne može da zarazi čoveka. Kasnije će se resorbovati ili će je koža odstraniti. Nakon vađenja krpelja ruke i koža se operu vodom i sapunom i dezinfikuju.
Važno je imati na umu, da je sadržaj stomaka krpelja taj koji prenese zarazu na čoveka, znači, po svaku cenu izbeći da krpelj ispusti (povrati) sadržaj svog stomaka u krvotok domaćina.

rokvic
 Lalo...... poslusao sam tvoj savet,psa sam prebacio u drugi boks a kucucu ocistio i isprskao Ektanolon-om to su mi preporucili u poljoprivrednoj apoteci,tako da ce pas biti u drugom boksu 3 dana,valjda smo sad mirni ....pozdrav za sve ,,,,,,,

Boban
 Krpelje sada u danasnjem vremenu ima svuda pa cak i u dvoristu gde ima trava,zime su kod nas sada kratke i ne tako jake kao nekada davno.Tada ljudi maltene nisu ni znali sta je krpelj a sada nesmes ni da prosetas po parku odmah te namili krpelj.
Saveti su dobrodosli jer covek moze mnogo da nauci od drugih.

Lala
 Rokvic, samo pazi, da Ektanol dobro izvetri pre nego vratiš kera u kućicu, da ne bi napravio dodatni problem. Jel se džukac normalizovao, jel mu bolje sad?

rokvic
 Lalo... sada je ok..normalizovo se.sutra ce mo u setnju ne mozemo na trening jer je ogromno blato..necu ga vracati u kucicu do ponedeljka.... tek u ponedeljak posle podne cu ga vratiti u kucicu,valjda ce dotle ektanol izvetriti...

Lala
 Dobro je da se izvukao... Evo sad moja kujica nešto nije dobro... Pod injekcijama već drugi dan, 3 komada odjednom prima SadCry

rokvic
 kakvu je dijagnozu ustanovio veterinar?,nije valjda i kod tebe krpelj...samo ti jos taj djavo treba....

Lala
 Nije krpelj... a ne zna tačno veterinar šta joj je, sumnja da je prošli vikend na treningu se dobro ugrejala, pa da je tako vruća jela sneg, i sjebala stomak. A ja sam video da se valjala po snegu i gutala komade snega. Pa joj se taj sneg topio u želudcu, i eto cirkusa... Sad je na dijeti - pirinač na vodi i malo pilećeg belog mesa barenog, smršala je vidno.

rokvic
 Lalo valda ce joj biti bolje....ma i ja ....sam mog psa juce pustio po dvoristu malo da se iskace,i on poce odmah da jede sneg...ali sam ga malo puknuo po guzi pa nije vise...ma to zna biti gadno ,hoce psi da dobiju temperaturu,proliv...svasta...valjda ce ...sve biti u redu....

Boban
 Rodjo nemoj da brines,sve ce biti u redu.
Samo je prehlada stomaka .

Lala
 Bobane, rodjeni, tebi stvarno puno hvala za savete koje si mi dao preko PP. Daće Bog, pa ćemo se i upoznati nekad, dodjem ti večeru i piće, za sve što si mi pomogao savetima!
A kujica je još lošije nego juče, i pored terapije, danas sam bio ponovo, treći put kod veterinara. 

Lovac sa NLT-om

Lala kaže:
Bobane, rodjeni, tebi stvarno puno hvala za savete koje si mi dao preko PP. Daće Bog, pa ćemo se i upoznati nekad, dodjem ti večeru i piće, za sve što si mi pomogao savetima!
A kujica je još lošije nego juče, i pored terapije, danas sam bio ponovo, treći put kod veterinara.

Lalo vidi dal nije slucajno gliste dobila...jel hoce da jede???

milave
 Na dosta foruma sam pratio kako ljudi resavaju probleme sa krpeljima.Sigurno da je to jedan od najvecih problema za lovce-kinologe.Zakljucak je sledeci.Nema pouzdanog preparata koji ce psa zastiti na duzi period.Postoji mnogo sretstava u prodaji ali nista nije pouzdano.Zakljucio sam da se najbolje pokazao EKTANOL i donekle FRONTLAJN.Sve ostalo(ogrlice,sprejevi.....)je cisto bacanje para.ByeBye

Lala
 Neco, ne sme se dati sredstvo za čišćenje parazita, sve dok joj se ne sredi stomak. Sad
Jede kujica, ali slabo. Nema baš apetit neki. Sad
Sad joj dajem granule protiv dijareje, 1 kg granula je 8 evra, piše na pakovanju da zaustavlja dijareju u roku 3 dana garantovano. Videćemo! Ako ne bude uspeha, veterinar će da dobije šut kartu! A uz šut kartu će i da leti u P.M., expresno Besan! Dobila je kuja 8 injekcija za 3 dana, i ništa.

Lovac sa NLT-om

Lala kaže:
Neco, ne sme se dati sredstvo za čišćenje parazita, sve dok joj se ne sredi stomak. Sad
Jede kujica, ali slabo. Nema baš apetit neki. Sad
Sad joj dajem granule protiv dijareje, 1 kg granula je 8 evra, piše na pakovanju da zaustavlja dijareju u roku 3 dana garantovano. Videćemo! Ako ne bude uspeha, veterinar će da dobije šut kartu! A uz šut kartu će i da leti u P.M., expresno Besan! Dobila je kuja 8 injekcija za 3 dana, i ništa.

Mnogo je to injekcija a da joj ne bude bolje....vidi ti pozovi nekog drugog veterinara da vidis sta ce da ti kaze on.....

rokvic
 lalo jel joj je bar spala temperatura....kako je pas danas....

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kako spremiti LOVAČKI RECEPT 32 26.05.2022. 07:52
Krivolov - kako se boriti protiv? METODE LOVA 624 19.09.2021. 07:54
Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima? LOV PREDATORA 853 14.01.2021. 22:03
Kako je protekao današnji lov? LOV NA SITNU DIVLJAČ 2364 27.01.2020. 09:06
Borba protiv KRIVOLOVA! PROPISI O LOVU 365 06.11.2018. 03:05
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,457
Najnoviji član: draganito

Poslednje vesti
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara
Lovna sezona u Srbiji
Vuci se baš odomaćili

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,251,923 posete www.srbijalov.com