Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na divlje svinje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na divlje svinje
Hunternight1
 Tj planinko011 🙂
Hunternight

Hunternight1
 I ja sam u ritskom delu bg lovista proveo par godina i mogu potvrditi to sto si rekao da je ds bilo u izobilju,tacno je da nije bilo izlaska a da se nisu pojavile,kroz pesacenje od 3km po dva tri puta bih naleteo na njih dok se nestigne do ceke....ja sam verovao da nece biti totalni pomor ds ali najgore se desilo,od kuge do danas sam imao preko 40 izlazaka u izvidjanje terena i ni jednu jedinu nisam video,poznate staze,sumarci kuda su izlazile na njive pkb....ni traga jednog jedinog,tj samo jedan trag vepra koji je bio u prolazu! Tuga 😔.... sto kaze planinko011 bar 5 godina ce trebati da se oporavi fond na srednje a bar 8god da bude kao sto je bilo zadnjih 10-15god... zadnjih 10god trvrdim da je bilo najbogatije loviste kod nas ds. 99% izlazaka sam uspevao makar da ih vidim to su bila krda i po 40 jedinki a sada samo sakali i poneki srndac.....
Hunternight

Planinko011
 Sad videh upis pa da se prisetim.
Veci deo staža sam proveo na Jagodini i Pačaniku ( deo kraja koji zovu Beljanica skoro čujem) gde smo lovili sa još par grupa. I beše baš lepo. Kako lovne godine ističu a i to da su pametni iz uprave, obzirom da više svinje ne mogu da ponude, rešili da povecaju članarine i da traže uplatu akcija za godinu koju nisam lovio a sa druge strane nešto sam zanatski odradio za LU Košutnjak kompezujem za upisninu i članarinu a odradih i akcije.
Zamene ljudi posao, ženu a što ne i društvo jer ionako znam jednako lovaca kao i u beogradskom a ne tom kraju i stanujem..
Za stare dane obeca mi jedan momak koji ima dron da mi snimi taj ceo teren da ponekad mogu uz uzdah da se prisetim jer ova vlast hoce pošto poto da tu zasadi kinesku zonu i rečnu luku iako se bune orintolozi jer je to rezervat svih mogucih ptica (mi nismo ovih 24 godine jedni drugima smetali).

Hunternight1
 Meni se ucinilo da si lovio na plavnom delu rita uz dunav kod batajnice.... da i ja sam cuo da zvalavi hoce da gradi luku tu tj proda kinezima,to nesmemo dozvoliti 💪! Beljanica ili ja koliko znam beljarica!?

Hunternight1
 Kazu da je u plavnom delu od mosta pa do cente pocrkalo oko 5,000 komada ds 😔
Hunternight

rk
 To je neka procena koja je napravljena na osnovu odstrela koji su se desavali ranijih godina. Prosle godine gotovo da nije bilo ni tragova svinja kolko mi kazu, sad su polako pocele da se pojavljuju al sasvim izvesno nece tu biti lova još neko vreme.
Treba biti spreman na minimum jos jedno dve godine pauze da bi moglo da se lovi.
RK

Planinko011
 Čujem da je neki veterinar rekao da virus afričke kuge može biti u zemlji i do 7 godina, što znači ako se pojave svinje i krenu da riju mogu da se opet zaraze. E sad kako Balaševic reče, ako su lagali mene i ja lažem vas.
Takođe špekulacije dobrog dela kolega lovaca je da je širenje zaraze pospešeno od strane onih koji su arhineprijatelji ds u našem lovištu i koji najvise žele da ih tamo više nikada ne bude.
Dal je to baš tako ne verujem ali uz sve teorije zavera ( korona, 5g itd) nece smetati još jedna više.
Ja sam se inače zamorio čamovanjem u proteklih 24 godine, sa puno rada koji ipak daju i neko zadovoljstvo i adrenalin. Opet ko bi odustao od jedinog vrhunskog lova na crnu divljač koji je moguc na perifreriji grada u kome živiš. A eto kad bih pričao sa drugim kolegama iz drugih LU pa i Vojvodine da u Beogradu odstreljujemo više od dobrih gazdinstava JP gledali bi me podozrivo.
Šta znam neki drugari kažu da tako sa čeke nikada ne bi lovili vec samo pred psima u pogonu, ja opet smatram da taj lov uglavnom isključuje pravilnu selekciju a i češce ranjavanje i nažalost moguce incidente. Kako kažu neko voli crne, neko plave i riđe a meni sve to nekako lepo.

rk
 Bas tako nekom je drazi pogonski lov nekom sa ceke.
Ono sto me iznenadjuje iskreno je neodgovornost u nasim LU doduse nije mnogo bolje ni u nekim drugim sverama zovota. Imamo problem doslo je do masovnog uginuća divljih svinja koje su mnogima omiljena dovljač za lov.
Lovačka udruzenja savez i svi ostali nisu u stanju da angazuju stručnjeke koji će dati neku adekvatnu procenu šta treba raditi kad se pojavi kluiga, a sta u narednom periodu nakon kuge.
Ovako svi nazalost lutamo možda se i nadamo kad može da se počne sa lovom.
Slična situacija je u lovištima koja su bila bogata sa stbećom divljači odjednom je nema a susreću se sa pojavaom nosnog crva od toga se pravi ne znam kakava filozofija nesto sto je odavno veterina rešila kako se boriti protiv toga.
Umesto toga izvrsni odbori pametuju kako treba otklanjati uzrok,a nemaju često nikakvo znanje o tome.
RK

Planinko011
 Eh dolazimo do toga da nam nedostaju rendžeri ( ne baš drag američki izraz) kao posebnog ogranka MUPa koja bi se bavila zaštitom šuma, polja, divljači, ribe i udaljenih objekata, salaša itd.
Naime ja sam dobio sms od mog LU da je zabranjeno kretanje kroz deo lovišta u kom sam čekao svinje.
I ja godinu dana tamo nisam ušao iako sam bio radoznao.
Ali ne verujem da je to sprečilo da tamo cirkulišu ko i obično šumari, pecaroši, orintolozi, sakupljači ogreva i ribe iz zaostalih bara, a po obodu plavnog dela i mehanizacija Al Dahre koja normalno obrađuje zemljište po 2/3 lovišta.
Samim tim oni su obucom i točkovima raznosili virus.
A samo MUP može da zaustavi, pregleda vozilo i privede nekog prekršioca ili da zabrani kretanje.

rk
 “Rendzeri” su svakako dobro dosli al to i dalje samo jeden sraf u organizaciji. Mi nazalost nemamo dovoljno pozornika a kako stoje stvari bice ih sve manje a kamonli da imamo rendzere.
RK

Planinko011
 Vec smo sažvakali da samo MUP po sadašnjim propisima ima pravo da zaustavlja, legitimiše, pretresa i hapsi sumnjive.
Takođe ni lovočuvari nisu ljudi tog profila i obučenosti (sem po nekog izuzetka verovatno) da bi to radili.
Dovoljno bi bilo u svakoj opštinskom MUPu da se izdvoji terensko vozilo ( koje zajedno mogu kupiti opština, LU, sumari..) i desetak momaka koji bi bili umreženi sa lovočuvrima, ribocuvarima, šumarima i poljočuvarima i reagovali u najkracem roku a i sami obilazili teren pa kontrolisali i građane ali i one koji su u upravama LU.
Ne bi to nužno moralo da znači veci trošak a recimo kazna za kretanje u zaraženom podrucju bi pokrivala deo troska.
Inače je MUP odgovoran za bezbednost na svakoj stopi države.
Eto npr finansijska šteta od 5000 grla ds po 100e za odstrel i meso je 500.000e sto za LU, što pdv, sto markica.

Hunternight1
 To o cemu polemisete ce ostati samo bajka,nazalost je tako u srbiji....ajmo vedrije teme,nama drage 🙂. Planinko vidim da si puno godina lovio u plavnom delu,zanima me u kom delu i dali si isao skoro u loviste? Ja sam iz batajnice i takodje sam proveo vise godina najlepsih trenutaka u lovu bas u tom ritu i tu sta sam doziveo nisam nigde a bio sam na dosta terena i lovista... i ne samo lovu kao odstrelu nego same prirode izvidjanja divljaci,kada nocu po mrklom mraku ides peske a oko tebe pucaju grane i veprina prhce a kosa pocne da se dize e taj adrenalin pravi zavisnost 😁! Ja sam po 3-4 puta imao slicne susrete peske na 4km kroz rit,to je toliko bilo ds da me ak47 nebi odbranio 😁! Sedim na ceki a ispod ceke dolaze 5-6 nazimadi,posle par minuta eto i krmace,ide ka meni i zamisli pocinje da se cese od stub ceke,ja u soku skacem vicem oni podigli glave i gledaju me,otisli su posle par minuta,u tom lovistu se ds nikada nisu plasile ljudi,imao sam i par ooooozbiljnih situacija... sve u svemu meni je to bilo nesto fascinantno sama divljina plavnog dela,toliki broj ds i svakakve razne vrste divljaci od belih ds,belog potpuno sakala,kuni,divljih macaka itd...idem idalje obidjem,prosetam ali mi je nekako suplje,nesto fali a to je divlja svinja ritskog lovista koje nazalost skoro da i nema vise 😪
Hunternight

Planinko011
 Pa kako kažeš vreme je za vedrije teme tako da je došlo vreme za druge vrste lova a kako sam promenio LU tako i za lov divljih svinja ali u sada drugačijem ambijentu.
Na ovoj temi sam u proteklih 12 godina opisao dosta lovova na svinje pa ne bih ponavljao iste doživljaje.
Po mišljenju par kolega lovaca koji idu u lov kad se dogovori lov na planini ili pogon u npr Bođanima, kada je vremenska prognoza povoljna pa obuku svečano odelo i ponesu puške sa rezbarijama, moj lov u ritu je čist mazohizam.
Mesec dana rada na prosecanju puta za kola koji ce biti najbolji za jesen i zimu, vuča građe i pravljenje čeka, iznošenje kukuruza redovno a onda čekanje satima po vrucini i omorini sa hiljadu komaraca oko tebe ili kasnije smrzavanje objektivo jeste muka ali koja se isplati kada vidiš tragove na hranilištu, osetiš da povetarac donese miris svinja koje su krenule i kršenje granja na mestu gde izlaze. To ostaje u prošlosti kao i neki važni životni događaji.

rk
 Lov u planini ili pak pogon u “Bodjanima” ili gde već isto kao i lovu čekanjem imaju svojih draži.
Loše što nema svinja ni u planini ni u ritu kod Beograda.
Loše je što ćemo se svi uželeti lovova na svinje, odstreli su sad na nivou slučajnosti.
RK

Hunternight1
 Mazohizam 😂 shvatam te u potpunosti,sve to sto si napisao sam potpuno isto doziveo,ove godine sam 4 noci krcio put od dunava do nekog putica a ima 200m,koprive 2,5m,kupinjak 2m,nocu jer je danju 36c a komaraca,ja kada bih vam pokazao slike ledja samo nebi verovali,zena mi zvala hitnu,protivila se da idem opet 😁...cak sam jedno vece posto je nadosla voda isao u termo odelu do vrata na 30c sto zbog vode a ponajvise komaraca,sa sve mrezom na glavi,da me je neko video uplasio bi se 😁 i na kraju sam i stigao do mesta i smrsao 3kg! Vrucina,nocu 30+,duks zbog komaraca,znoj lije,paucina na svakih pola metra,pesacenje po kilometar bar,torba,puska,kukuruz,gradja....-mazohizam 😂! Meni je draze da odem u rit u izgledanje terena nego u neke lovove koje me zovu,ja pogon nevolim,imam i kvad ali radije idem sa njim u obilazak rita nego u lov pogonom,naravno svako drugacije voli ali je meni licno ritski deo lovista od zemuna do cente neprevazidjen,i tamiski deo takodje koji je slican! Odstrela ds sada tu i nema a netreba ih ni biti bar jos 2 dog.
Hunternight

Hunternight1
 Danas bio malo u obilasku bg lovista rit i na moje odusevljenje dve krmace i 9 nazimadi prvi put vidjene od kuge....bili su na 150m od mene izasli da jedu! Bas mi je drago sto ima ds opet a lokaciju necu podeliti ovde 😄! Takodje sam ponovo video skroz belog sakala i to na istom mestu gde inpre 15 dana....
Hunternight

canis aureus
 Daj lokaciju tog belog Yes
Oi
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Hunternight1
 Juce sam opet bio u obilasku i ovaj put slikao i snimio bele sakale i to ne jednog kako sam mislio nego 6 komada i svi beli totalno....mislio sam da je albino jedan ali sad neznam sta da mislim kada sam video ceo copor belih,dali je to neka nova vrsta ili sta?
Hunternight

Hunternight1
 Lokacija je kod dahre ako zelis dacu ti tacnu lokaciju 🙂
Hunternight

Hunternight1
 Kako da postavim slike ili snimak da vidite?
Hunternight

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Pripremanje divlje guske LOVAČKI RECEPT 11 10.12.2012. 09:32
Divlje guske u našim lovištima STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 06.10.2011. 20:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA
ПРОСЛАВЉЕНО 120 ГОДИНА ЛОВА У ГРУЖИ
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,787,115 posete www.srbijalov.com