"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
"LSS gazduje lovištima na teritoriji cele Srbije, preko lovačkih udruženja članova Saveza, u skladu sa zaključenim ugovorima."
"LSCS nije subjekat predviđen Zakonom o divljači i lovstvu, niti je njegovo osnivanje zasnovano na Statutu LSS."
"To osnivanje nije motivisano interesom LU i lovaca."
"Niti organi i služba LSS imaju bilo kakve inicijative koje nisu u skladu sa postojećim zakonskim rešenjima, niti ima osnova da bilo ko iz LSCS, bez ikakvih argumenata, iznosi paušalne i neosnovane ocene o radu LSS."
"Uplata članarine LSS-u zasnovana je na Zakonu o udruženjima, Statutu i odluci Skupštine LSS, Statutu i aktima LU i zakqučenom Ugovoru, a ne na pritisku bilo koga iz LSS."
"Članarinom LSS obuhvaćeno je i osiguranje lovaca. Svi lovsi koji poseduju člansku kartu LSS osigurani su...."
"Ne postoji nikakav pravni osnov da bilo ko iz LSCS savetuje članovima LSS postupanje suprotna Zakonu o udruženjima, Statutu i odluci Skupštine LSS, Statutu LU i zaključenom Ugovoru, koja lovcima uskraćuje osiguranje u lovu"
"U Srbiji postoji jedan Fudbalski, Košarkaški.....savez Srbije i ne postoji ni jedan Ribolovački savez Srbije. To su jedina dva pravca u kojima može ići i organizovano lovstvo.
Praksa je pokazala da trećeg nema i svi, kod svojih postupanja, treba da imaju u vidu tu činjenicu"
prof.dr. Zoran Popović
dipl.inž. Aleksandar Ćeranić
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Pa, u Srbiji ZODL prepoznaje LSS (sa LSV i LSKiM). U praksi, skoro da se može govoriti o različitim savezima, ili pak, o savezima sa visokim stepenom samostalnosti (pisali smo već, o različitim uslovima pod kojima lovci iz tih saveza love, počev od različite članarine, pa na dalje). Čini mi se da i LSCS sledi tu liniju.
To što u momentu donošenja ZODL nije postojao LSCS, ne znači da ne može da postoji; Zakonom o udruženjima garantuje se sloboda udruživanja. Isto se odnosi i na animiranje LU, da postanu članovi nekog saveza. A osnivanje bilo kog novog saveza svakako ne zavisi od statuta LSS, svaki savez ima svoj statut kojeg se drži. Ko može da kaže, da se u Srbiji sutra neće osnovati 2, 5 ili 10 regionalnih saveza? I da će neka LU odlučiti da budu članovi tih saveza?
Cela ova priča je zasnovana na pravu korišćenja i gazdovanja lovištem, a upravo tu se novim ZODL uvode drastične promene. Terati po starom, mislim da može biti kontraproduktivno.
Tačno je da je trenutno lovištima gazduje LSS preko LU, na osnovu ugovora; tačno je takodje, da su ugovorom predvidjena prava i obaveze potpisnika. Takva situacija će biti sve dok se ne raspiše konkurs za dodelu lovišta, a koliko ja mogu da pretpostavim, to bi moglo biti recimo, orijentaciono, za pola godine, ili koji mesec više, ne smem da tvrdim. Sa druge strane, koliko sam pročitao u odlukama Skupštine LSCS, predvidjeno je da se deo članarine njihovih članova prosledjuje LSS-u. Gde je onda problem? U visini tog dela?
Malo štrči rečenica "To osnivanje nije motivisano interesom LU i lovaca." Pa LU su se udružila u taj novi savez, pretpostavljam zato što su prepoznali neki svoj interes, a ne iz ljubavi prema frizuri predsednika LSCS?!?
Ono što mi se čini najoštrije, jeste rečenica: "Ne postoji nikakav pravni osnov da bilo ko iz LSCS savetuje članovima LSS postupanje suprotna Zakonu o udruženjima, Statutu i odluci Skupštine LSS, Statutu LU i zaključenom Ugovoru, koja lovcima uskraćuje osiguranje u lovu"
Nisam pravnik, ali znam da je navodjenje drugog da krši zakon, krivično delo, ako se ne varam? Da li onda ova citirana rečenica može da se tumači tako, da je možda bilo saveta da se krši zakon, ili ja preterujem u tumačenju, zaista nisam siguran? I koji članovi Zakona o udruženjima bi bili povredjeni?
Sve u svemu, sudeći po citatima, prilično oštar istup rukovodstva LSS. Da li je moglo biti drugačije, oko novih saveza? Mislim da je moglo, samo da su se odgovorni u savezima (posebno u LSS i LSV), drugačije postavili u dešavanjima u poslednjih par godina. Ali to je neka druga priča.
Lalo neznam sta ti nije jasno pa jasno je kao dan , dogorelo gubi se silna lova nema vise bahatosti ustvari ovo je jedan od poslednjih trzaja kao kad pricepis guju ona zna da joj je kraj ali pokusace da te poslednjim dahom ugrize. Tako i LSS ode lova nema vise nekih nepostojecih izdataka nema vise za penzionerke 800 000 godisnje pod uslovom da ih je uopste primila, nema vise vecera i ruckova od 120 000, Lepa Brena za 4 osobe a placa preduzece, nema vise dnevnica koje se poklapaju sa radnim vremenom , ako hoce da zarade 30 000 mesecno koliko su do sada trosili za toalet papir morace da se dobro potrude ili ce lepo onim putem koji su trasirali da maznu dobra lovista i svako ce da ima svoju lovno turisticku agenciju i opet preko nasih ledja i visegodisnjeg rada da lepo zaradjuju ali tada ce se morati raditi sto oni u principu nikada i nisu
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
savez i Popovic pricaju da nisu ucestvovali u pisanju zakona o divljaci i lovstvu a JESU,
Popovic licno salje telegram podrske koji se cita na osnivackoj skupstini LSCS zbog unapred obaveza koje je imao a posle PLJUVANJE u Lovcu
Oko Ministarstva i dalje misle da su im ovi krvni neprijatelji i tako pricaju lovcima a ocekuju podrsku od tog istog Ministarstva
Pravilnike su pisali i bili su konsultovani od strane Drzave pa su namerno otezali sa donosenjem pojedinih koje im je Drzava poverila.
Kad brod tone prvi uvek beze PACOVI sto je opste poznata stvar!!
Ponovo umesto da se pomire sa realnoscu i da shvate da vise nisu to sto su bili teraju udruzenja u sukob sa Drzavom da biju bitku koju su oni IZGUBILI!!!
pojedini clanovi jedne partije su hteli i vladu d obaraju kako bi dosli na bolje pozicije u samoj Drzavi gledajuci samo svoj interes a ne interes lovaca!!!!!! Oni se sekiraju za nas kao ja za Amerikance!!!
Bitna im je samo CLANARINA koju neko udruzenje plati kako bi plate i dnevnice ostale ako to moze iste!!!!!
Popovic je podlegao pod pritisak ljudi iz strucne sluzbe kojima su apetiti porasli i koji ga polako ali sigurno guraju u PROPAST a da to sam nevidi!!
Da li ce ostati upamcen ko neko posle koga je LSS PROPAO?????!!!!!!!!!!!!!!!!
Budite sigurni i ako je imao dobre namere u samom startu od toga nazalost nije bilo nista!!!!!Podlegao je vecini!!!!!
Zao mi je ali ipak je on samo za profesora dok savez treba da prepusti nekom jecem igracu!!!!Manipulisu sa njim kako ko hoce!!!
Tomica i ostali nisu pobegli iz LSS zbog Popovica vec zbog politike strucne sluzbe i ovakvog rada!!!
Gde je Tatovic i sta on radi u savezu..Ceranic....kome ja skidam kapu sto se tice znanja ali politika koju on zastupa je korak u nazad za savez koji sam sebe gasi!!!!Nema para nema ni sloge koja je ove ljude drzala godinama na okupu!!!
sad kad nema para za sve sukob je neminovan!!!!
Nisu mi jasni pojedinci koji nemaju ni maticna udruzenja a prestavljaju toboze lovce !!Izbaceni iz svojih udruzenja a hoce moje interese da brane u LSS!!VOLE DA BRANE I ZASTUPAJU LOVCE!!!
To bre nema nigde!!!!Nova krv i novi ljudi ako DB to dozvoli da se napravi posto su i LSS BEZBEDNJACI i napravili kako bi radan covek lovio i itd..........
Vise policajaca i bezbednjaka ima Savez nego BIA!!!!!!!!!!
O sitnim spijunima necu ni da pricam koji redovno salju izvestaje tamo gde treba!!!!!
NISTA SE NEDESAVA SLUCAJNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zasto je jedan gos. iz LSS isao cak u BIU da proverava Aleksandra Radosavljevica i kome to treba u LSS??????????
slavaplana kaže:
Popovic licno salje telegram podrske koji se cita na osnivackoj skupstini LSCS zbog unapred obaveza koje je imao a posle PLJUVANJE u Lovcu
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
E pa, valjda u ovoj državi ima mnogo prečih stvari, nego da se bezbednjaci zanimaju oko ovoga? Zbog čega bi se mešali? Ili opet nalećemo na politiku?
Hvala lepo, ne učestvujem u tom filmu. Ja sam samo lovac, kao i verovatno 90% ostalih, a takve igre i igrice me ne zanimaju. Čak ni kao posmatrača.
Lala kaže:
E pa, valjda u ovoj državi ima mnogo prečih stvari, nego da se bezbednjaci zanimaju oko ovoga? Zbog čega bi se mešali? Ili opet nalećemo na politiku?
Hvala lepo, ne učestvujem u tom filmu. Ja sam samo lovac, kao i verovatno 90% ostalih, a takve igre i igrice me ne zanimaju. Čak ni kao posmatrača.
Tako ti je kod nas Srba. Kad god nema resenja za probleme, potezamo za teorijama zavere, Cie i Bie.
Kad god ne znamo odgovor na neko pitanje, formiramo anketne odbore, komisije, saveze itd.
U principu sam protiv formiranja novih lovackih saveza. Ne zato sto gotivim postojece, naprotiv, kada bih mogao iste bih ukinuo ili sveo na pravu meru i pravu cenu kostanja. Osnov lovstva treba ta cini odnos drzave kao vlasnika lovista i divljaci i lovackih udruzenja i ostalih subjekata koji neposredno gazduju tom divljaci i tim lovistima.
Sve to sto nam nude savezi (osiguranje lovaca, polaganje lovackih ispita, pomoc u izradi ili izrada planske dokumentacije, itd), moze svako lovacko udruzenje samostalno da odradi uz postojece sluzbe nadleznog ministarstva.
Ponovo mi se javlja jedno te isto pitanje. Da li bi lovstvo u Srbiji zamrlo nestankom lovackih saveza ili nestankom lovackih udruzenja.
Da imam iole malo pameti posrednika ne bi ni bilo vec bi se lovista dala na gazgovanje udruzenjima a red i zakon bi kontrolisala lokalna samouprava preko svoje strucne i lovocuvarske sluzbe a ne ovako!!Polaganje lovackog ispita prebacici na Drzavu i sve sto moze da odradi lokalna samourava je 10 x bolje nego ovako!!!!
slavaplana kaže:
Da imam iole malo pameti posrednika ne bi ni bilo vec bi se lovista dala na gazgovanje udruzenjima a red i zakon bi kontrolisala lokalna samouprava preko svoje strucne i lovocuvarske sluzbe a ne ovako!!Polaganje lovackog ispita prebacici na Drzavu i sve sto moze da odradi lokalna samourava je 10 x bolje nego ovako!!!!
B)
Danas je domacin clanovima LSCS na otvaranju lova na patku bilo L.U."Knic" i njegov predsednik Dule koji je ugostio predsednike L.U. koji su usli u ovaj Savez zajedno sa gostima svog udruzenja ciji se broj polako ali sigurno povecava!!!!
Skup je bio u 04h u Knicu gde je napravljen dogovor gde ce ko da ide i kako!!!Po Knickom jezeru smo zauzeli pozicije i pucanje je krenulo cim je dan krenuo da se beli oko pola6!!!
Bilo je sasvim dovoljno ostreljenih plovki sto je bilo u drugom planu dok je druzenje u Lovackom domu ovog udruzenja u Vuckovici bilo na prvom mestu!!!!Prelepo loviste sa dobrom komercijalom daje sasvim dobre rezultate!!
Upravni odbor se okupio u punom sastavu LSCS pa smo i mi doneli neke zakljucke i dogovore kako i sta dalje!!!!
O detaljima drugom prilikom!!!
Sve pohvale organizatoru i ljudima koji su dosli i koji su nam omogucili dobar lov i dobro druzenje!!!!B)Moja precena da nas je bilo oko 60 lovaca!!!
Znaci nacin rada isti kao i ostalih saveza!
Bili smo malo u goste,a ko placa lov???
Bas me cudi da se upravni odbor okupio u punom sastavu kad je bio besplatan lov i krkanluk.
Swarovski ti sigurno nisi platio ovo nase druzenje u Knicu!!!Dule kao dobar domacin je organizovao sve a ko tebi brani da nas pozoves u goste!!Ja sam u Staro Selu ugostio 380 lovaca !!!!!
Ako se secas niko nije ni dinara dao jer ja kad nekog zovem u goste NENAPLACUJEM hranu i pice!!!
Mozda to kod tebe nije obicaj pa da znam ako budes zvao u goste da se pripremim!!!
Ponecu nesto i za klopu da se nekostas!!!
Za razliku od LSS u LSCS nema dnevnica,putnih troskova,placanja sednica van Bg-a .......ko hoce neka plati iz svog dzepa pa neka se druzi!!!
Sledece godine ocekujem promenu zakona o divljaci i lovstvu u kome ce se nalaziti i LSCS sa svojim nadleznostima!!!!LSS gubi svaki monopol i pocinje trzisna utakmica ko sta pruza za clanarinu svojim clanovima koja mora biti opravdana i ZARADJENA od ljudi koji budu raspolagali sa tim parama!!!!PARE se nece trositi na putovanja na MORE u Crnu Goru o trosku lovaca ili za sipanje benzina kao do sada ili za nepovratne pozajmice od par hiljada eura,kerdite za stanoive itd.Dosta je bilo.................