Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Predlog Srbijalov portala za izmenu ZOM


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Predlog Srbijalov portala za izmenu ZOM
Predlog Srbijalov portala za izmenu ZOM

Predlog izmena Zakona o oružju i municiji - prilog javnoj raspravi portala Srbijalov

Imajući u vidu da je prilikom donošenja Nacrta izmena ZOM u priličnoj meri ignorisano mišljenje lovaca i lovačkih organizacija vezano za problematiku oružja, a takodje imajući u vidu da predstavnici LSS i NAOS po svemu sudeći nisu nešto veliko uradili kako bi zakonska rešenja poboljšali (da li nisu umeli, nisu hteli ili nisu smeli, to je drugo pitanje) iako su imali pripremljene predloge i primedbe, Srbijalov portal sada javno objavljuje samo jedan, po nama ključni, predllog izmena važećeg ZOM. Ovaj predlog koji sada objavljujemo je na tragu prethodnih predloga koje smo upućivali na Radnu grupu za izmenu ZOM preko LSS i NAOS, pa pošto je to ispao jalov posao, sada to činimo javno. Suština izmena i kamen spoticanja je naravno diskreciono pravo MUP, koje otvara široko polje za mguću zloupotrebu i slobodno tumačenje. Dakle, obrazloženi predlog za izmenu ZOM portala Srbijalov glasi ovako:

ПРЕДЛОГ ЗА ИЗМЕНУ ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ

Члан 11, који гласи :

„Оружје из категорије Б могу набављати и држати физичка лица која:

1) су пунолетна;

2) су држављани Републике Србије или стално настањени странци;

3) су здравствено способна за држање и ношење оружја;

4) нису правноснажно осуђивана на казну затвора за кривична дела: против живота и тела, против слобода и права човека и грађанина, против полне слободе, против брака и породице, против имовине, против здравља људи, против опште сигурности људи и имовине, против уставног уређења и безбедности Републике Србије, против државних органа, против јавног реда и мира, против човечности и других добара заштићених међународним правом или се против њих води поступак за наведена кривична дела;

5) нису правноснажно кажњавана у последње четири године за прекршаје из области јавног реда и мира за које је прописана казна затвора и за прекршаје из овог закона;

6) на основу безбедносно-оперативне провере у месту пребивалишта, боравишта, месту рада, својим понашањем не указују на то да ће представљати опасност за себе или друге и јавни ред и мир;

7) су обучена за руковање ватреним оружјем;

8) имају оправдан разлог и то:

(1) за оружје за личну безбедност из категорије Б - уколико учине вероватним да би им могла бити угрожена лична безбедност због природе посла или других околности,

(2) за ловачко оружје категорије Б - доставе доказ да испуњавају услове за поседовање ловне карте,

(3) за спортско оружје - уверење о активном чланству у спортској стрељачкој организацији;

9) имају услове за безбедан смештај и чување оружја.“

 

изменити тако да се брише тачка 6 у ставу 1.

 

Образложење :

            Ова одредба је најчешће била предмет критика свих лица која су леглано поседовали оружје.

            Потпуно је непотребно да, у ситуацији када лице испуњава све остале усалове из чл.11, а посебно оне који се тичу кривичне (неограничено) и прекршајне (у последње 4 године) неосуђиваности, постоји и додатни услов у виду безбедносно-оперативне провере у циљу утврђивања једне потпуно неизвесне и неодређене чињенице, односно да лице „својим понашањем не указује на то да ће представљати опасност за себе или друге и јавни ред и мир.“

            У пракси, наведена провера се врши тако што се полицијски службеници „распитају о лицу“ у његовом комшилуку, на послу и сл., и довољно је да има било какав проблем или несугласицу са комшијом или са неким на послу (а што је данас код нас више него уобичајено), који полицајцима каже нешто ружно о њему, и који онда на основу те информације доносе дискрециону оцену да то лице не задовољава наведени услов за набавку и држање оружја.

            Проблем са наведеним је и то што лице никада не сазна ко је и које то конкретне чињенице о њему изнео, и никада не може да их демантује или оспори, а исте могу бити производ управо оних несугласица, или зле намере, и потпуно измишљене.

Тако се дође у ситуацију да неко лице, потпуно „чисте биографије“, никада осуђивано ни кривично ни прекршајно, због нпр.сукоба са комшијом око међе који траје 30 година, буде оцењено као неподобно за набавку или држање оружја.

Како било ко може да „претпостави“ ДА ЋЕ лице својим понашањем у будућности представљати опасност за себе или друге и јавни ред и мир?

Како било ко може да „претпостави“ ДА НЕЋЕ лице својим понашањем у будућности представљати опасност за себе или друге и јавни ред и мир?

Могло би се онда тумачити да било ко, или свако, од нас у неком моменту под неким околностима може представљати опасност за себе или друге и јавни ред и мир, па би могло бити нужно свима одузети оружје? Чему онда сваки власник оружја мора поседовати лекарско уверенје да је физички и психички подобан за држање оружја, ако је коначна процена подобности остављена службенику МУП чије мишљење је по овом решењу меродавније од мишљења лекара специјалисте?

Како је могуће да основу такве „лаичке“ претпоставке, донете на основу непроверене информације, и без могућности да се „оптужено“ лице о томе изјасни, било коме ускратити право да буде грађанин са истим правима као и други, односно да поседује оружје под истим условима као и други?

Често власници оружја себе сматрају грађанима другог реда, јер је довољно да му неко опсује мајку а он као ревностан грађанин то пријави полицији, да полиција и њему одузме оружје, ваљда да се не би сам обрачунавао, али нико не поставља питање зашто би ако има намеру да се сам обрачуна пријавио догађај полицији.

Све у свему ова конструкција је превише широко постављена и „растегљива“ и управо зато даје бројне могућности за злоупотребе и обрачуне са појединим грађанима из разних разлога.

Исто тако мислимo да оваква конструкција не постоји у законодавству ЕУ, док сигурно не постоји у Р.Хрватској (https://www.zakon.hr/z/1161/Zakon-o-nabavi-i-posjedovanju-oru%C5%BEja-gra%C4%91ana

Srbijalov portal zahvaljuje svojim članovima koji su pomogli da se ovaj naš predlog izmena ZOM uobliči na način koji neće remetiti rad službenika MUP, ali će znatno olakšati položaj vlasnika oružja.

   
Komentari
572 #1 AcaNik
dana 26.12.2022. 15:38
Члан 8 би исто требало укинути! Дебилно је имати ''оправдан'' разлог за нешто?! Зашто љубав према нечему није оправдан разлог?
Уопште Управни послови треба да буду измештени из МУП-а сасвим!
1433 #2 tomo vrbas
dana 26.12.2022. 18:27
Слажем се јбт неко воли ципеле, неко пецаљке, опет неко скупља кола, моторе и за то му не треба оправдан разлог, само љубитељима оружја треба оправдан разлог за поседовање оружја.
136 #3 Lala
dana 26.12.2022. 18:42
Naš predlog izmena se fokusirao na najbolniju tačku, ali se slažem da to nije jedina stvar koja ne valja u nacrtu ZOM.
Uskoro ću postaviti još jedan predlog izmena koji je potekao iz LU 'Soko' Vrnjačka Banja i koji je obuhvatniji od ovog našeg i koji dotiče i taj 'opravdan razlog'. Zakodje ću postaviti i video prilog sa You Tube Dum Dum kanala, gde je autor poprilično argumentovano demolirao Nacrt izmena ZOM.
Posle kilavog rezultata učešća predstavnika LSS u Radnoj grupi, izgleda da je ljudima postalo jasno da od ovakvog LSS nema vajde pa se počelo sa solo akcijama. Izgleda da je učeše u Radnoj grupi kod nekih bila samo prilika za ličnu promociju, a ne za zastupanje interesa lovaca.
Ostaje da se nadamo da će javna rasprava i upućene primedbe i predlozi naići na razumevanje i da će se prestati sa presijom na vlasnike oružja.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Online
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,405,234 posete www.srbijalov.com