Lov na divlje svinje
|
canis aureus |
Objavljen 17.01.2011. 19:00
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
sumadinac kaže:
kako vam se cini
taj ti kolega stvarno neki sitan kad mu glava manja od svinjskoga papka
pa čini nam se |
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 17.01.2011. 19:17
|

Lovčina

Upisa: 1039
Pristupio: 26.01.2010. 09:37
|

Uploaded with ImageShack.us
pozdrav kolege evo i mene ponovo posle duzeg odmora sa jedm fotkom od subote
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 17.01.2011. 19:58
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Gde si bre Slavko gotovo da smo te Zaboravili, ti ga ulovi u Skelanima....JEL SE OPIRO...HA HA HA...ČESTITAM....
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 17.01.2011. 20:03
|

Lovčina

|
pozdrav Jank xaxax skolski sto bi se reklo
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 17.01.2011. 20:49
|

Lovčina

|

Lov na DS Skelani R.Srpska
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 17.01.2011. 21:08
|

Lovčina

|
Bogami Slavko imate dobre trobojce....izgleda da je tvoja grupa vrlo uspešna u lovu DS.
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 17.01.2011. 21:13
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Dobar ulov, lep trobojac i lepa Brno kombinacija.Cestitke na svemu , osim na ovom poziranju sa nogom na ulovu (nije ferplej).
Joca i Luka
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 17.01.2011. 21:20
|

Lovčina

|

hvala kolege trobojci su fenomenalni trobojac sa slike po imenu MUTAP vasnistvo Ace Bosnjakovica pravo na nisan ga doterao . a sto se fer pleja tice do odstrela je bio na nivou
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 17.01.2011. 21:52
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
... lov, odstrel, goniči, priroda, ulov!B)
Ali ovo brisanje čizama o nazimaka
(ima na forumu lepa tema i sa dosta upisa pod imenom -odavanje poslednje počasti divljači- pa neka se podsete oni što zaboraviše a nauče oni što neznaju) |
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 17.01.2011. 22:18
|

Lovčina

|
neznam ja to odavanje pocasti najbole da mi malo objasnite ako je na moj racun ko je treci da iskritikuje
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 17.01.2011. 23:06
|

Lovčina

|
E ovo je već preterivanje, svako bi voleo da se nađe na Slavkovom mestu e sad da li je on prekršio lovačku etiku....e do mojega....pa nismo na sudu....nisu svi lovci magistri lova nego obični ljudi....Slavko još jednom čestitam.....
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 17.01.2011. 23:44
|

Lovčina

Upisa: 1169
Pristupio: 17.07.2010. 15:32
|
neću vas kritikovati, ali....
pa da li je moguće da lovac ne poznaje lovačke običaje, gde je grančica divljači, odlaganje ulovljene divljači...
najbolje bi bilo da kada budem imala malo vremena da to lepo napišem, da ne bi ponovo došli u situaciju da se kritikujemo,
čestitam na ulovu, a o običajima lovca sledi uskoro!!!!!! |
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 18.01.2011. 11:39
|

Lovčina

|
e kolege kad pogledate onu prvu sliku sto neki kazu da je brisanje cizama pa onaj pejzaz iza mene nekih 500-600 metara dole u potoku gde je i odstreljen*NISAM IMAO APARAT DA GA SLIKAM* mogu garantovati glavom i casti da je bila i grancica i sve sto ide nego kad smo ga izvukli odozdo nas troica nije mi palo napamet da ga slikam sa grancicom ustima da bi nekom udovoljio.hiljadu je slika bez toga ovde ili
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 18.01.2011. 12:54
|

Lovčina

|
LOVAČKA ZAKLETVA
Zaklinjem se,
Da ću poštovati načela i odluke Kodeksa lovaca Srbije, i po njima se upravljati u životu, sve dok budem imao čast da budem lovac.
Poštovaću prirodu i divljač.
Loviću zakonito, lovački ispravno i sam ću sebe kontrolisati, da uvek činim tako.
Poštovaću odluke lovačke organizacije.
Trudiću se da doprinesem ugledu lovstva.
Negovaću lovačko drugarstvo.
Poštovaću iskusne i ugledne lovce i uvažavati njihove savete.
Svoje znanje i iskustvo prenosiću mlađim lovcima.
Čuvaću čast i dostojanstvo lovstva i plemenitu lovačku tradiciju
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 18.01.2011. 12:57
|

Lovčina

|
Nošenje plena
Poštovanje prema ulovljenoj divljači izražavamo i pravilnim nošenjem plena. Dostojno ponašanje prema ulovljenoj divljači, od lova, nošenja, odlaganja, prevoza i skladištenja je sastavni deo lovačke etike koja se pokazuje u odnosu prema divljači.
Oblikovala su se pravila za nošenje određene vrste divljači. Za sve vrste divljači važi pravilo da ih ne nosimo skrivene. Kada divljač stavimo u ranac, lovački prsluk ili torbu, mora se videti neki njen deo (glava, rep i sl.). Lovački ispravno i zakonito ulovljenu divljač pred lovcima nikada ne skrivamo. Pri tome treba napomenuti da se pred javnošću ne hvališemo ulovljenom divljači.
Ulovljenog zeca nosimo, na primer, tako što ga držimo za zadnje noge, isto tako nosimo, držeći za zadnje noge, svu drugu sitnu dlakavu divljač, na primer lisicu, jazavca
Ulovljenu pernatu divljač, svih vrsta, nosimo tako što je držimo za vrat, odnosno glavu, da joj telo visi nadole, tako je i obesimo na visak.
Krupnu divljač nosimo, vučemo ili vozimo uvek okrenutu tako, da je glava napred, a divljač okrenuta u smeru našeg puta. |
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 18.01.2011. 12:58
|

Lovčina

|
Odlaganje ulovljene divljači
Odlaganje i razvrstavanje ulovljene divljači vršimo posle grupnog lova, da pozdravimo ulov. Vođa grupe lovaca pred početak lova kaže svim lovcima u grupi gde će po završetku lova biti zborno mesto i pozdrav lovini. Vođa grupe lovaca takođe brine da po završetku lova lovci polože ulovljenu divljač i da takvo mesto bude pravovremeno i odgovarajuće pripremljeno. Zato pripremamo zelene grane na koje ćemo divljač odložiti po završetku lova. Po pravilu, mesto za odlaganje divljači treba tako pripremiti, da divljač glavom bude okrenuta prema predelu gde smo lovili, odnosno gde je ulovljena.
Svu divljač odlažemo u red po veličini, od desnog prema levom krilu; najpre krupnu i sitnu dlakavu divljač, zatim krupnu i sitnu pernatu divljač, na primer: divlja svinja, lisica, zec, fazan, patka, kreja. Divlja svinja ima na levoj plećki grančicu divljači. Grančicu stavljamo divljači na plećku, odnosno na krilo, kada je odložimo. Svaku divljač odlažemo desnom stranom na tlo, a između jedne i druge je odgovarajući razmak. Preko odložene divljači nikada ne prelazimo jer je to u suprotnosti sa poštovanjem koje joj lovac iskazuje.
Pozdrav plenu
Kada je sva divljač položena i svi lovci i hajkači na zbornom mestu, vođa grupe lovaca i vođa hajkača staju pored položene divljači na desnom krilu, što je pod pravim uglom i nasuprot leđima prve odložene divljači, posle čega lovovođa naređuje: "Drugovi, zbor kod plena!" Lovci i hajkači se postavljaju u red ili u redove, približno tri koraka od odložene divljači. Za lovce je mesto na desnom krilu, a za hajkače sa psima na levom krilu. Svaki lovac dlanom leve ruke obuhvata cev puške odmah iznad remena. Psi su privezani i stoje uz levu nogu hajkača. Lovnik u kratkom govoru opisuje tok lova, kratkom ocenom iskazuje svoje i utiske drugih lovaca o divljači u lovištu gde su lovili. Kazuje koliko hitaca je bilo ispaljeno, koju divljač su učesnici lova videli i koliko divljači u odnosu na različite vrste su ulovili. Ocenjuje se celokupan tok i uspeh lova.
Ako je u grupnom lovu ulovljena i krupna divljač, lovnik uzima iz levog gornjeg džepa zelenu grančicu i njome dodirne ulovljenu krupnu divljač. Zatim stane ispred lovca, koji stoji u prvom redu, po opisanom običaju čestita mu lovačku blagodet i uručuje mu grančicu plena.
Zatim se lovnik vraća na svoje mesto, sa nekoliko reči zahvaljuje se lovištu i prirodi za odstrel divljači, posle čega opet naredi: "Pozdrav plenu!" Vođa hajkača zatrubi lovačkim rogom tri duga zvuka koji znače završetak lova, ako je moguće još i melodiju "Pozdrav plenu". Za to vreme lovci i hajkači stoje mirno.
Na kraju, lovnik pogleda sa poštovanjem odloženu divljač, digne šešir i kaže: "Ulovljenoj divljači za lovački blagoslov -hvala!" Lovci i hajkači skidaju šešire i kažu u jedan glas: "Hvala!", i opet stave šešir.
Nakon toga lovnik zaključuje obred zahvali se svim učesnicima lova, pogotovo gostima, pohvali red i disciplinu i prekori nepravilnosti u lovu. Konačno kaže, pod kojim uslovima pojedinci mogu da uzmu plen. Lovnik poziva lovce i hajkače na poslednji pogon koji je po običaju u lovačkom domu ili u određenoj gostionici
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 18.01.2011. 13:34
|

Lovčina

|
izgleda sam je ovde deo dobrog zezanja
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 18.01.2011. 13:39
|

Lovčina

|
dragi kolega, niste vi ništa od toga što kažete, jednostavno su pojedini članovi foruma tražili da se napiše koja o lovačkim običajima,
vama svaka čast na trofeju i lepom primerku DS,
Dobar Pogled! |
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 18.01.2011. 14:00
|

Lovčina

|
moram da ispricam i ovo kad smo sredjivali vepra mislim na porenje i guljenje utroba je bila puna peska sto sam na prvi momenat pomislio da su mu creva pocepana medjutim ne creva su citava , a kad smo ga ogulili nasli smo na stomaku ulaznu i izlaznu ranu malo istrulu ali zaraslu staru sigurno nekoliko meseci najverovatnije je pucan sa PP
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 18.01.2011. 17:25
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Kolega Slavko nemojte nam zameriti, ali Sanja, Canis i Arsa su skroz u pravu i dobro je to da svi mi shvatimo kao dobro nameran komentar od kojeg naše lovstvo može imati samo koristi. Inače jako lep ulov i predivan trobojac, a eto nažalost zbog divljaka koji i danas nose samo PP-ce u puškama i misle da će bolje "rušiti" ispade da ste jadnoj životinji prekratili muke .. ..svakako čestitam i netreba da dozvolimo bilo ko od nas da zbog neprimernog ponašanja izgubimo lepotu nečega...moje mišljenje je da sve što ima pravila nešto i vredi, jer zahteva trud da se ona ispoštuju, pa tako je i sa Lovom ...po meni ..pozdrav kolege
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|