Jedna od slika iz lova na fazane.
Inace, svuda je sareno.Gde se cuvalo i nije preterivalo prosle godine, fazana ima kao u prici.Gde se unosilo, uglavnom ima.Medjutim, ima i terena i to prilicno gde se ljudi ne podmiruju i to prvih nedelja....
SUMO kaže:
kontrola je bila na visini zadatka svake nedelje...
Pa nisu valjda Lalovic i Dejan dolazili u Ljubinic u kontrolu.Kolega Sumo kum Misa upravnik ti je zatajio cim kontrola dolazi kod njega u kontrolu mada su u Ljubinicu posteni i dobri lovci na predivnim terenima.Pozdrav
Druzba je druzba, sluzba je sluzba.Lovocuvari su redovno obilazili teren, pa su svratili i u Vukicevicu pa naisli na nas blizu ekonomije. A to sto su kontrolisali urednu sefovu grupu plus je i za jedne i za druge, privilegovanih nema.
Lala kaže :
Takvih kao što je Slava, nemam uopšte želju da se otarasim, naprotiv, jedva čekam da dodje!
A sve mi se čini, da si i ti jedan od sličnih, iako se ne poznajemo![/quote]
Tako je Lalo za mene je čast kada mogu prijatelje i drugare da ugostim a oni kad pođu od mene da ponesu lepe uspomene a još ako ima i po neka fotografija e to je uspomena za večnost.Svi smo mi prolazni ali fotografije su večne. Ako si dobar domaćin bićeš i dobar gost! B)
Lalo nadam se da će biti prilike da se konačno i upoznamo u jednom od narednih lovova a to će nadam se biti u Decembru u lovu na divlju svinju kod mene, naravno i bata Slava će biti i još neki nama dragi prijatelji i drugari. Šta ćeš Lalo kad kako vi kažete VOLEM društvo , lov i naravno obavezno ono drugo poluvreme
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja.
ajd da i ja napisem koju o ovoj sezoni,posto nisam pisao zbog interneta! prve nedelje moja grupa krece na jednom delu terena(i ako smo pre toga rekli da cemo na drugi),i pokazalo se da smo pogresili! dosta manje divljaci,nego na drugom delu terena,ali su svi imali sansu za pucanje a po neko je i odstrelio,a ja ni jedno ni drugo,nije me posluzila lovacka sreca! ali su mi se zato 7-8 koke digle ispred nogu! u drugu nedelju sam isao samo par sati tu iznad sela posto mi je ujak dobio sina pa sam isao na rucak! ali vreme je bilo katastrofa! kosava je brisala sve zivo sa zemlje pa divljac nije htela da se dize,ali sam u povratku ipak uspeo da promasim jednog zeca i dolazimo do trece i po meni najzanimljivije nedelje! krecemo na tom terenu gde smo trebali da idemo prve nedelje,i ako je predhodne dve nedelje tuda proslo dosta lovaca! kako smo krenuli i usli u jednu nisku trsku,ares podize fazanku bez marke,krecemo dalje kroz istu trsku i ares pocinje da njusi po tragu i na par metara od njega dize se fazan i kolega iz grupe ga odsteljuje! ja onako po malo razocaran sto nije hteo da markira(vec po malo i gubim nadu u njega) uzimam tog fazana i dajem mu da ga onjusi i malo cupne! krecemo dalje i dolazimo do jedne njive i ares pocinje da njusi i da ulazi u neki trnjak,i u tom trenutku kolega na drugom kraju njive podize zeca i drugi kolega ga odstreljuje! dajem mu da onjusi zeca i tu ga jedan ker zaskoci da ga davi i on se malo uplasi i povuce! idemo dalje i ares onako uplasen samo seta kroz loviste,i par sati se nista ne desava vezano za mene! odvojimo se ja i jos jedan kolega da obidjemo neke trnjake i ares od jednom zakuca MARKU!! znaci ja ne verujem! dodje mi da mu pipnem celo da vidim dal ima temperaturu,dal mu dobro a on par minuta stoji i ne pomera se! pridjem mu ja,kazem mu da krene,on poce par metara da vuce kule,pa stane opet u marku! ja mu pridjem ponovo,kazem mu ponovo da krene,on ponovo poce da vuce kule do jednog trnjaka i opet stane u marku,ja ponovo pridjem i kazem mu da krene,on ulazi u trnje i opet marka! ja mu ponovo kazem da krene,i kako on krece,vidim kako fazan trci i police,i ja ga odstrelim! ares istrcava i sad gleda gde je fazan odleteo,i ja ga usmerim,on prilazi na metar pored njega i opet marka! i u tom trenutku dolazi ker od kolege i uzima fazana i aportiraga,tako da za aport nije bilo prilike,ali dobro! krecemo dalje,posle nekog vremena prolazimo kroz jednu travu,ares ponovo u marku! prilazim mu ja i komandujem da krene i podize dve jarebice,koje se ne love! stajemo da doruckujemo i tu ga opet udave oni isti kerovi od jutros,i on se bas skenja,i posle 4 sata nije bas nista uradio! oko 2 sata ja sam se odvojio od kolega da pregledam nekoliko parcela,i dolazimo do jednog kanalcica,koji je i sa jedne i sa druge strane obrastao u gusto i visoko trnje,duzine 30-tak metara,i ares staje u marku! ja brzo se probijam kroz trnje da ne pobegne sa druge strane posto se ne vidi! i komanduje aresu da krene,on pokusa da udje u trnje,ali nista ne izadje! ja onako zbunjen izlazim iz trnja i krecemo dalje,kad na drugom kraju ares ponovo u marku! ja ga pustim malo da stoji,komandujem mu da krene,nesto susnu ali opet ne izadje! vratimo se na drugi kraj ares ponovo u marku! ja ga pustim jedno 4-5 minuta,on ne mrda komandujem mu ponovo da krene i opet nesto susnu i ne izlete! tako da na kraju nismo uspeli da isteramo fazana iz trnja! ovo je ujedno bila poslednja nedelja posto je ispunjen plana za odstrel! moji utisci iz ove sezone su,da smo zeca imali u solidnom broju,fazana je bilo bas dosta,ali posto su u mom lovistu 90% divljaci,dosta ga je tesko nadmudriti,dosta fazanskih koki,mnogo jarebica,solidan broj srnece divljaci! znaci divljaci je bilo u solidnom broju,ali je mene lovacka sreca saobisla! ali bice bolje naredne godine! bitno da je ares promarkirao,i meni je srce bilo puno! samo sto sad ne mogu da docekam narednu lovnu sezonu toliko od mene iz poljskog lova! sledece nedelje krecemo na svinje,pa cemo videti dal ce biti upisa
Pozdrav svim lovcima a pre svega ljubiteljima prirode. Ovo mi je prva lovna sezona i ako je kod mene u Jagodina iza nas ostalo tri nedelje lova ja jos ne mogu da saberem utiske. Moram da priznam da se jos uvek navikavam na pusku,nisanjenje i tako to...vec znate kako ide ali pre svega druzenje je super kao i uzivanje u prirodi,radu kerova i divljaci. U grupi smo nas troica i svih ovih nedelja je bilo ulova. ulovljen je jedan zec i desetak fazana. Uglavnom broj zeca i fazana u nasem lovistu je na zavidnom nivou. Prosle nedelje su nam bili i gosti , pobratimi iz Koprivnice kod Zajecara pa je bilo i dobrog veselja i lova. Moja grupa lovi sa labradorom Medom i mojim Trobojcem lakijem. I ako su moji drugai bili skeptici po pitanju Lakija,on posao odradjuje na vrlo visokom nivou i sad su prezadovoljni. Inace od 47 lovaca koliko ima moja sekcija samo ja lovim sitnu divljac sa gonicem. Kakva su vasa iskustva po tom pitanju. Do sad sam cuvao iskljucivo gonice,imam par trobojaca,par balkanaca i dva steneta, ali cu morati da nabavim i jednog pticara.Na prvi pogled sam se zaljubio u madjarsku vizlu,ima li ko kakva iskustva po pitanju tog kera i da li neko moze da me uputi gde bih mogao da nabavim stene.
Hvala unapred.
Pozdrav
[xhide]Druga nedjelja lova na zeca. Jutro vedro sa jakim mrazem. Mirno, bez vjetra. Ove nedjelje smo lovili na istom terenu kao i prošli put. Pokazalo se da smo donijeli pametnu odluku. Grupu čine 7 lovaca i 4 psa (dva brak jazavčara, njemački oštrodlaki ptičar i engleski seter). Razlika u odnosu na prošli put je što kolega Predsjednik odlučuje da povede iskusnijeg braka, što je naravno uslovilo da smo imali manje izgubljene divljači, ali i podizanje iste van domašaja pušaka.
Na skoro identičnom mjestu gdje sam prošli put pucao na zeca, iskače zec. Otac puca jednom, kolega Šaki dvaput. Zec pada. U narednih pola sata iskrada nam se jedan zec, daleko. Prelazimo lijep teren, sa voćnjacima, visokom travom, ali ništa. Kad smo malo odmakli, otac dvaput puca na zeca na nekih 50-ak metara. Zec je ranjen. Scena za filmove. Gledam šta se zbiva sa nekih 200 m. Seter Bingo juri za zecom, usput se ispred njih podiže drugi zec (pored tog zeca je prošao kolega, a on se nije digao). Bingo stiže zeca, zec zakmeči, Bingo pusti, zec nastavlja da bježi. I tako 2-3 puta. Zec zbunjuje setera i uspije da stvori prednost koja se pokazala nedostižna. Tata je sigurno 15-ak minuta pokušavao da nađe zeca, ali uzalud. Na doručak smo otišli samo sa jednim ulovljenim zecom. Nadamo se boljem ulovu, jer poslije doručka pretražujemo šumarke. Tako i bi. Nedaleko od mjesta gdje smo doručkovali, Šakijev Ares podiže fazana koga Šaki obara. Sat vremena zatišja, pa počeše da se ređaju prilike. Miloš odstreljuje zeca, Milan takođe. Prošli put su obojica bili bez ulova. Pa opet nezaboravna scena za filmove. Ispred tate na nekih 15-ak metara na njivi obranog kukuruza diže se zec, gledam tatu kako nišani (iza njega sam na oko 60-ak metara), puca jednom i promašuje. Zec mota desno, Bingo ga prati, tata ne može više da puca od psa i od kolege Predsjednika. Predsjednik puca jednom, ništa. Zec ponovo skreće desno, ide pravo na Ivana (pratim kako nišani sebi pod noge), Ivan puca dvaput i zec produžava na mene koji zbunjen situacijom tek sad dižem pušku i pucam. Ne znam da li sam nišanio, koliko sam preticao ... Znam samo da je zec pao. Malo kasnije Žuća podiže zeca na koga pucaju Miloš, Ivan, Milan, Goran, ali zec produžava dalje. Svi kažu da su ga ranili. Sa Žućinom pomoći, Milanu su trebala još dva metka da ga odstrijeli. 7 ili 8 patrona na jednog zeca.
Još jednom je Žuća pokazao da ga nismo bez razloga poveli, stigao je još jednog ranjenog zeca na koga je pucao Milan. Odlučujemo obići i jedan manji šumarak u kome psi zimi često podignu lisicu. Nije mi đavo dao mira pa stavim u gornju cijev M-90, metak "Lisica", 5,1 mm, 36g. Opkolimo mi taj šumarak, a psi uđu unutra. Čekamo. Pored mene Goran, puška je kod Predsjednika. Čujemo da nešto šuška. Izvlači se. "Zec", kaže Goran. "Meni djeluje krupnije, možda je srna", šapućem ja. Kroz par sekundi izlijeće zec kao munja, Goran se sklanja u stranu, zec je već odmakao 40-ak metara. Tražeći prstom pun čok i RC4 Serrie Oro (3,9 mm), pritisnem prednji obarač. Šta se desilo nije mi jasno. Prvo sam pomislio da je puška sama opalila drugi put. Poslije sam zaključio da sam vjerovatno zakačio prstom i zadnji obarač prilikom trzaja. Zec je trčao još 100-ak metara i pao. To je bilo posljednji ulov toga dana. Poslije deranja zeca, otac je našao 2-3 prostrijelne rane od kuglica dvojke. Da je zec bio bliže, pitanje je kako bi izgledao.
Namjerno iznosim greške koje pravim, nadajući se da će neko od mlađih kolega izvući pouku i ne dozvoliti da napravi istu grešku. U toku lova, nekoliko puta mjenjam municiju. Obično su mi u cijevi osmica (M-90) i šestica (RC4 Serie Oro), ali ako sumnjam da bi na nekom terenu mogla istrčati lisica, ubacim dvojku ili K-100 (imam još nekoliko komada, hoću da ga se rješim). Mnogi će reći da je dvojka previše za lisicu i da je pomenuti RC4 sasvim dovoljan. Složiću se s njima, bar za ovaj period kad nije mnogo hladno. Pošto uglavnom lovimo lisicu u januaru, kada su temperature uglavnom dobro ispod nule, mislim da najbolji efekat daju četvorka i dvojka. Još kad se uzme u obzir nepotvrđena informacija da se pojavio šakal, smatram upotrebu ove sačme opravdanom. Opravdanom za predatore, ali ne i za zeca. [/xhide]
Danasnji lov se odvijao ovako.
Skupimo se i krenemo polako posle nekih sat vremena u kukuruzu koji je pored oranja daje meni jazavicar znake da ima nesto to jest mase repim i stenjka i pocinje da laje i jurnjava po kukuruzu ja reko zec kad eto ti ga istera ga on u oranje kad ono fazan i polete tek iz oranja pucam ja promasim ga pose krenemo dalje digne de fazanke i krenemo da udjemo u jednu sumu i na pocetku digne zeca ja ne pucam jer mi je ker trcao blizu zeca i kolega ga puca i odstreli ga lep zekan.
Posle toga naidjemo na rupu i ovaj moj ludak ulete unutra ja ga zovem jedva on pose nekih petnestak minuta izadje sreca moja ruoa je bila prazna i tako se zavrsi nas lov danas.
Vreme je bilo idealno za lov i utisci danas fenomenalni.
Bome zemo kod tebe pravi "rat" sa zečinama!!B)..odličan lov i preljepa priča!!B)
Kod nas lijep lov sa dosta fazana i zeca, vreme preljepo( inje i dobra studen) ma milina!!! Ja evo stavljam jednu sličicu sa lovinom i mojom zvjeradi!! Živi bili kolege lovci!!B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Ja sam ovaj vikend bio na pecanju, tačnije varaličarenju, i nisam se pokajao!!!!
Znam da nije u sladu sa tematikom foruma ali puknuću ako ne pokažem slike:
Lov na Planinici. Što se divljači tiče, po običaju, ćorak. Što se prirode tiče i ostalog sadržaja čista desetka!
Lijepo vrijeme, mnogo divljači, raspoloženih ljudi, razumijevanja i šetnje!
Samo da potraje!
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.