|
Lovački karabini češke proizvodnje
|
| canis aureus |
Objavljen 18.02.2013. 19:48
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
darkocalic 
što se tiče CZ550, od nove Zastave taman je toliko bolji kolika je i razlika u ceni! završna obrada, drvenarija, ... to je to dok preciznos' i pouzdanos' je otprilike tu negde jer Mauser sistems is OK po tem pitanje'.
A što se tiče te "Sprdnje" što dobiJo si na poklonU ... već ti rekNo tebra shey i to je TO!
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 21.02.2013. 20:33
|

Admin

|
Podunavac kaže:
Na modelima 550 sa donje strane sanduka imaju "zubi" koji služe za štelovanje kundaka po pravcu. Nakon odvajanja ocevljenog mehanizma od kundaka, kod ponovnog vraćanja (sastavljanja) lepo se podesi položaj cevi u odnosu na kundak i onda stegnu šarafi. Moguće da na puškama koje si gledao to nije napravljeno kako treba, nego je samo nabačen ocevljeni mehanizam na kundak i zavrnuti šarafi. ...
Kolega, 'bil mog'o pojasniti kroz koju reč, ili još bolje i pictures, ove "zube" za štelovanje zazora?!
Dal si hteo da bude podešeno ili si i sam podesio da "zazor" bude malo veći od uobičajenog pošto si naveo "3 novčanice" i sl?

|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 21.02.2013. 23:05
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Zazor je toliki fabrički, ja sam samo podesio da cev leži tačno iznad utora na sredini. Slike sutra ili u nedelju.
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 21.02.2013. 23:11
|

Admin

|
... sa nestrpljenjem očekujemO

|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 24.02.2013. 20:15
|

Lovčina

|
Evo kao što sam i obećao, danas sam rastavio karabin i slikao zube kojima se šteluje položaj cevi u odnosu na kundak.
Zubi na prednjem delu sanduka.

Zubi na zadnjem delu sanduka.

Otisci zuba na kundaku u prednjoj zoni sanduka.

Otisci zuba na kudaku u zadnjoj zoni sanduka.

Kundak nije urađen tako da ocevljeni mehanizam u njega ulazi knap i da ima jedan određeni položaj, nego sa svake strane ima 1-2 mm lufta, tako de se pomoću ovih zuba može namestiti idealan položaj cevi u odnosu na kundak.
Prostor između cevi i kundaka kada se ocevljeni mehanizam namesti u pravilan položaj je i više nego dovoljan da cev bude slobodno plivajuća i ne dodiruje kundak ni u jednoj tački. Pregledao sam dosta pušaka Brno M550 od standarda, preko Lux-a do Exlusive-Ebony i drugih serija, što novih u prodavnici, što korištenih, i ni na jednom jedinom modelu nisam video da je zazor između cevi i kundaka nedovoljan i da se cev naslanja na kundak. Jedino sam video da korisnici koji su odvajali kundak od ocevljenog mehanizma nisu kod ponovnog satavljanja obratili pažnju na ove zube i potrebno štelovanje, pa im cev eventulno dodiruje kundak bočno (levo ili desno). Tako da ne verujem u priče o karabinima zbrojovka M550 kod kojih cev dodiruje kundak jer nije dovoljan luft ostavljen između cevi i kundaka, i tvrdim da su te priče čista glupost i budalaština.
|
| |
|
|
| 270 |
Objavljen 24.02.2013. 20:39
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Ma ovo je samo "nareckani" deo radi što boljeg prijanjanja dodirnih površina na drvo!
Ako sanduk u kundaku može da radi 1-2 milimetra levo-desno!
Ne znam šta da kažem!
Osim da me u tom slučaju ovaj karabin još manje zanima nego pre!
Konkretno, kod Steyr SBS imaš dva beding bloka gde oba i sa prednje i sa zadnje strane hvataju aluminijumske "pilar" bedinge u kundaku i kad ga spustiš u kundak nema mrdanja, ni levo-desno, ni napred nazad!
Ovo ti je isto kao kod naše zastave samo što njoj nije "nareckan" sanduk u kontaktnim površinama!
Nije mi jasno kako se ovo pomera a da se ne izgubi saosnost sa šrafovima koji vezuju magacin i sanduk!
Jedino ako i magacin može da se pomera a onda beš to kad sve ima lufta i pomeranje sprečava samo plitko utiskivanje ove nareckane površine u drvo!!!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 24.02.2013. 20:57
|

Lovčina

|
270 kaže:
Ma ovo je samo "nareckani" deo radi što boljeg prijanjanja dodirnih površina na drvo!
Ako sanduk u kundaku može da radi 1-2 milimetra levo-desno!
Ne znam šta da kažem!
Osim da me u tom slučaju ovaj karabin još manje zanima nego pre!
Konkretno, kod Steyr SBS imaš dva beding bloka gde oba i sa prednje i sa zadnje strane hvataju aluminijumske "pilar" bedinge u kundaku i kad ga spustiš u kundak nema mrdanja, ni levo-desno, ni napred nazad!
Ovo ti je isto kao kod naše zastave samo što njoj nije "nareckan" sanduk u kontaktnim površinama!
Nije mi jasno kako se ovo pomera a da se ne izgubi saosnost sa šrafovima koji vezuju magacin i sanduk!
Jedino ako i magacin može da se pomera a onda beš to kad sve ima lufta i pomeranje sprečava samo plitko utiskivanje ove nareckane površine u drvo!!!
Taj deo uopšte nebi morao da bude nareckan radi prijanjanja, pošto ima beding blok na početku sanduka, i metalna pojačanja u kundaku kroz koji prolaze šarafi. Sasvim dovoljno kad se šarafi stegnu. Ove nareckane površine su upravo zato urađene da može da se šteluje položaj cevi. Kad se sve podesi i šarafi stegnu više ništa ne može da se pomeri. U plastičnim kundacima su pojačanja neophodna jer plastika nema tu čvrstoću kao drvo. Ali zato plastika ne "radi" kao drvo pa tolerancije mogu da budu manje. Do sada se u praksi nisu pokazale nikakve negativne stvari ovog malog lufta na Brno karabinima, čak ni u najjačim kalibrima kao što su 300 WM ili 375 H&H Magnum. A pravi se i u kalibrima 416 Rigby i 458 WM. Ovde pomeranje nije veliko, nego samo toliko da prednji deo (cev) može da se namesti u idealan položaj u odnosu na kundak. A pomeranje ne sprečava utiskivanje recki u drvo nego stezanje dva šarafa na potrebnu silu.
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 24.02.2013. 21:10
|

Admin

|

... potpuno razočarenje u "zube za podešavanje zazora"!!!
Očekivao sam neku inovaciju, neko naučno dostignuće koje je daleko ispred našeg vremena tj sadašnjosti ...
Kad ono .... pa to veze s vezom nema!! Kakvo podešavanje zazora!?!
Ti urezi su samo za bolje naleganje i učvršćenje kundaka i ništa više.
... i veća je glupost i budalaština ta priča o "zubima za podešavanje zazora" nego "priča" da se cev oslanja i naleže na kundak kod modela CZ550!! A ko ne veruje i misli da je budalaština i neistina nek ode u prodavnicu gde ima više komada CZ550 pa neka proveri i uveri se da je istina!
Kako kod nas tako i u R.Hrvatskoj je ponuda istih modela CZ koji se prilično razlikuju od modela koji su namenjeni "zapadu" i bogatijim tržištima i koliko sam čuo od kolega susjeda takođe ima mnoštvo CZ550 sa istim "problemom" (naleganje cevi na kundak) baš kao i kod nas! Tako da eto može po prodavnicama i kod njih da se uveri u "budalaštinu" ...

|
| |
|
|
| 270 |
Objavljen 24.02.2013. 21:14
|

Veteran

|
Podunavac, nema to veze sa drvetom i plastikom jer je kod Steyr-a isti sistem i kod drvenog i plastičnog kundaka!
Kakva je korist od tog prednjeg beding bloka kod ČZ ako on ima ma kako mali luft, jer mora da ga ima ako sanduk u kundaku radi!
Metalna pojačanja kod kundaka na slici su u stvari distanceri i sprečavaju preterani pritisak na drvo kod stezanja šrafova!
A opet kažem sve je isto kao kod naše Zastave osim nareckanog dela a kada su i sanduk i magacin dobro upasovani nema pomeranja jer ako i sanduk ima lufta gubi se saosnost sa magacinom i ako ga pomeriš malo u strani nemoguće je da nalegne šraf na navoj!
Jedini način je da i sanduk i magacin mogu da se pomeraju levo desno i da su otvori distancera dosta širi od prečnika šrafa, jer su distanceri koliko vidim fiksni u kundaku!
A svi ti luftovi prevazilaze dobro pasovanje, odnosno čvrsto naleganje sanduka i magacina u kundak, što je po meni za karabin veoma bitno!
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 24.02.2013. 21:21
|

Lovčina

|
canis aureus kaže:

... potpuno razočarenje u "zube za podešavanje zazora"!!!
Očekivao sam neku inovaciju, neko naučno dostignuće koje je daleko ispred našeg vremena tj sadašnjosti ...
Kad ono  .... pa to veze s vezom nema!! Kakvo podešavanje zazora!?!
Ti urezi su samo za bolje naleganje i učvršćenje kundaka i ništa više.
... i veća je glupost i budalaština ta priča o "zubima za podešavanje zazora" nego "priča" da se cev oslanja i naleže na kundak kod modela CZ550!! A ko ne veruje i misli da je budalaština i neistina nek ode u prodavnicu gde ima više komada CZ550 pa neka proveri i uveri se da je istina!
Kako kod nas tako i u R.Hrvatskoj je ponuda istih modela CZ koji se prilično razlikuju od modela koji su namenjeni "zapadu" i bogatijim tržištima i koliko sam čuo od kolega susjeda takođe ima mnoštvo CZ550 sa istim "problemom" (naleganje cevi na kundak) baš kao i kod nas! Tako da eto može po prodavnicama i kod njih da se uveri u "budalaštinu" ...
Pa neznam šta si ti očekivao? Zube kao u ajkule? I nisam rekao da se njima šteluje zazor između cevi i kundaka, nego bočni položaj cevi u odnosu na kundak. Kod sastavljanja ocevljenog mehanizma i kundaka mora pre stezanja šarafa da se namesti položaj cevi u odnosu na kundak. Baš tu pomažu zubi, jer da je glatka površina bilo bi teže namestiti pravilan položaj. A naleganje cevi na kundak je baš iz razloga što cev nije nameštena u idealan položaj i dodiruje kundak bočno i nije problem u zazoru između kundaka i cevi koji je i više nego dovoljan. A mislim da sam negde i postavio sliku gde tri novčanice mogu da se provuku između cevi i kundaka sve do sanduka.
|
| |
|
|
| 270 |
Objavljen 24.02.2013. 21:32
|

Veteran

|
Ajd da progutam kod kundaka ovih slabijih i srednjih kalibara kod ČZ! Al živo me zanima kako se pomeranje vrši kod jačih 9,3x62, 300WM, 375H&H... kad kod ovih kundak ima i dva fiksna čelična prihvatnika trzaja koji prolaze iza prednjeg beding bloka i iza magacina na koje oba naležu na 0 ???
|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 24.02.2013. 21:36
|

Lovčina

|
270 kaže:
Podunavac, nema to veze sa drvetom i plastikom jer je kod Steyr-a isti sistem i kod drvenog i plastičnog kundaka!
Kakva je korist od tog prednjeg beding bloka kod ČZ ako on ima ma kako mali luft, jer mora da ga ima ako sanduk u kundaku radi!
Metalna pojačanja kod kundaka na slici su u stvari distanceri i sprečavaju preterani pritisak na drvo kod stezanja šrafova!
A opet kažem sve je isto kao kod naše Zastave osim nareckanog dela a kada su i sanduk i magacin dobro upasovani nema pomeranja jer ako i sanduk ima lufta gubi se saosnost sa magacinom i ako ga pomeriš malo u strani nemoguće je da nalegne šraf na navoj!
Jedini način je da i sanduk i magacin mogu da se pomeraju levo desno i da su otvori distancera dosta širi od prečnika šrafa, jer su distanceri koliko vidim fiksni u kundaku!
A svi ti luftovi prevazilaze dobro pasovanje, odnosno čvrsto naleganje sanduka i magacina u kundak, što je po meni za karabin veoma bitno!
Kod drvenih kundaka ne mora da bude metalni beding, premda nije loše da se ima. Ja sam mislio konkretno na tvoj Steyr koji ima palstični (polimerski) kundak. Steyr je puška kod koje cene sa drvenim kundakom počinju od 2000 evra pa nije ni čudo što su si dali truda oko upasivanja delova. I inače je visoke kvalitete izrade i tehničkih rešenja. Što se tiče ČZ pomeranje je minimalno i levo desno, a ne napred nazad. Beding blok je u svakom položaju oslonjen na kundak. Naravno da su pojačanja u kundaku distanceri i na njih se oslanjaju metalni delovi da se nebi urezivali u drvo. Svi luftovi su minimalni i nema nikavih problema kod sastavljanja. A sistem spajanja ocevljenog mehanizma i kundaka nije takav samo kod Zastave, nego i kod ostalih proizvođača. Razlike su minimalne.
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 24.02.2013. 22:18
|

Admin

|
Podunavac kaže:
Pa neznam šta si ti očekivao? Zube kao u ajkule? ...
Koliko ti napriča/napisa pa ni da su zubi kao u ajkule 
A baš naleže "beding" ako ima lufta za "štelovanje levo/desno" .... toliko da bolje i da ga nema 
"Beding blok je u svakom položaju oslonjen na kundak" ti napisa, pa kako je oslonjen ako ima tu mogućnost pomeranja levo-desno, da ne kažem luft?!
Bolje bi bilo da nisu izmišljali "toplu vodu" tj da su ostavili da blok naleže kako treba ...
Nikakva inovacija, ili tolika da ničemu i ne služi, u odnosu na bilo koji drugi model MauserM98 sistema sem eto da možda malo bolje nalegne metalna površina(sanduk) na drvenu(kundak) i možda da ima o čemu da se raspreda!

|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 25.02.2013. 15:08
|

Lovčina

|
Pa ja nisam ni rekao da je inovacija. Poenta je u svemu ovome da ima taj mali luft (levo desno, nikako napred nazad) i kod sastavljanja mora da se pazi kako se namešta. Kad se pravilno namesti između cevi i kundaka ima dovoljno prostora da se ne dodiruju ni u jednoj tački. A taj nazubljeni deo pomaže kod nameštanja, jer da je donji deo gladak klizio bi po drvetu kundaka i bilo bi ga teže zadržati u pravilnom položaju dok se ne stegnu šarafi. Kad je sve namešteno kako treba beding blok se oslanja na svoje ležište u kundaku i kad se stegnu šarafi ništa nikuda ne može da se pomera. Taj luft uopšte nije veliki, ali je dovoljan da se cev u prednjem (početnom) delu kundaka osloni na njega ako nije dobro nameštena.
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 12.05.2013. 22:32
|

Admin

|
... pored ovija prihvatnika trzaja baš da klJizi mogućNO je al vrlo malKo ... al da se na taKi način podešava taj otklon(levo-desno) i sam zazor između cevi i kundaka ... ma ko će ga znati, svašta je moguće kod današnje omladine koja sedU na ladnomE betonu ...

|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 12.05.2013. 22:51
|

Lovčina

|
Zazor između kundaka i cevi ne može da se podešava, on je uvek jednak. Samo otklon levo-desno može da se šteluje.
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 12.05.2013. 23:09
|

Admin

|
... samim tim ako se šteluje taj otklon šteluje se i zazor između cevi i kundaka jer ako nije "otklon" naštelovan neće bit' ni zazor te će s jednu stranu da se cev oslanja o kundak, zar ne?
Zazor ne mora da bude nejednak samo u donjem delu već može i sa strane pa u toj "zoni" da se oslanja ...

|
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 13.05.2013. 20:55
|

Lovčina

|
To jeste tačno i o tome sam pisao ranije. Međutim ako gledamo idealan položaj cevi po pravcu u odnosu na kundak, ne može da se šteluje zazor po visini. Na to sam mislio.
|
| |
|
|
| Neca92 |
Objavljen 20.12.2013. 21:59
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Ajd' malo da prodiskutujemo...
Mogli su malo bolje da odrade ovaj obarac na ČZ karabinima. Prelepi karabini (i dobri!), ali ovaj obarac je po meni bas ruzan...
Ne znam kakav je za pucanje, ali ''na oko'' i nije bas. Voleo bi da cujem misljenje kolega koji ih poseduju.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 20.12.2013. 23:39
|

Admin

|
Pa ajd' malo ...
Kak'i obarača ima ovaj je još i lepuškas' 
... mada to je u nekom trećOm planu kad se vidi kak' funkcioniše! Bilo s ubrzicom ili bRez nje okidanje je odlično!!

|
| |
|