Lovačka puška i čokovi
|
arsa |
Objavljen 18.11.2012. 14:22
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
E kolege ovako. Ja na IZ94 imam navijen cilindar a i isprobao sam nekoliko jedinicnih zrna sa istim i veoma sam zadovoljan. Koristio sam i Remingtonovu kuglu na cijoj kutiji je navedeno da je najbolje rezultate dala sa 1\4 coka. RWS klasican je ok na 50 metara i ima skoro identicnu grupu kao Remington. Kada sam upucao karabinsku cev na 100 metara i sa optikom postigao odlicnu grupu, vratili smo metu na 55 metara i probali smo jedinicna zrna. Dobili smo pogotke koji su 4-6 cm nizi od karabinskog. Sto se mene tice nije lose. Ovih dana mi je stigao Suvestre pa ga probam i javljam. Ovo me cisto interesovalo da mi neko iz iskustva kaze jer sam hteo da sto vise usavrsim sacmenu cev. Nista drugo. Ove osnovne stvari znam.
Joca i Luka
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.11.2012. 22:43
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
270 kaže:
Evo ga:
http://www.srbija...post_42764
Podunavac nemoj da misliš da je neka prozivka al me baš zanima kako si utvrdio da ko što kažeš " Ne slažem se sa konstatacijom kolege 270 da olučene cevi za kuglu nemaju prednosti u odnosu na glatke do daljine 100 m. Imaju i te kako Mnogo je precizniji projektil ispaljen iz olučene cevi od onog iz glatke i na upola manjoj distanci."?
Pogotovo ako se radi o klasičnim jedinačnim zrnima a ne specijalno konstruisanim za olučene sačmene cevi!
Po nekim informacijama koje ja imam od ljudi koji su probali, ako se ne radi o specijalno konstruisanim zrnima za olučene cevi kao što je "Breneke Gold" ili Federalovo "Hidro Shok" i slični... već o klasičnim Breneke, Guluandi pa i potkalibarni Sauvestre, do 100m ili nema razlike u rasturu ili su zanemarljive!
Nisam ni napisao da olučena cev sa standardnim kuglama namenjenim za glatke cevi postiže najbolje rezultate. Iz olučenih cevi bolju grupaciju imaju kugle sa poprečnim rebrima od one sa uzdužnim. Isto kao i potkalibarna zrna bez stabilizatora. Npr. Brenneke Super Sabot, Winchester Supreme Elite Slug XP3, Winchester Rifled Slug, Winchester Slug Rack Master, Federal Fedsabot i slični. Imao sam prilike da sa kolegama isprobam i usporedim preciznost olučene cevi sa mehaničkim nišanima, klasične cilindrične cevi sa prednjom mušicom i klasične glatke slug cevi sa mehaničkim nišanima. Pucali smo na 75 m u pištoljske grudne mete. Sa slug cevi smo imali solidne pogotke u zonu grudi grupisano u 12-ak cm promera. Sa olučenom cevi su se pogodci dodirivali. Dok je sa cevi samo sa mušicom bilo najveće rasturanje pogodaka. Bili su u meti ali je raspon između pogodaka bio najveći.
|
|
|
|
matrix23 |
Objavljen 10.12.2012. 16:50
|

Član

Upisa: 53
Pristupio: 20.03.2011. 17:15
|
Kolege posto sam pre par dana u Leskovcu u prodavnici ,,Canona,,slucajno naisao na Paradox cok za mp153 i kupio ga, interesuje me da li osim teorije neko ima prakticno iskustvo vezano za pucanje iz tog coka nevezano da li je meta ziva ili fiksna,kao i to kako nosi sacmu . Ovo me interesuje zbog situacije kad u lovu na Ds moram da sacekam Lisicu a da ne rasrafljujem cok. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 10.12.2012. 17:24
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
matrix23 kaže:
Kolege posto sam pre par dana u Leskovcu u prodavnici ,,Canona,,slucajno naisao na Paradox cok za mp153 i kupio ga, interesuje me da li osim teorije neko ima prakticno iskustvo vezano za pucanje iz tog coka nevezano da li je meta ziva ili fiksna,kao i to kako nosi sacmu . Ovo me interesuje zbog situacije kad u lovu na Ds moram da sacekam Lisicu a da ne rasrafljujem cok.
Dragi kolega paradox cok je namenjen ISKLJUCIVO za jedinacno zrno.Posip sacme ispaljen kroz paradox cok ce biti izuzetno los.Medjutim ima tu jos jedan problem.Pucanjem sitne sacme kroz paradox cok ce stvarati naslage olova na zljebovima koje cete jako tesko ocistiti.Vodite racuna da ne ispaljujete kuglu oblozenu plasticnim omotacem(podkalibarnu) jel se desavalo da plastika ostane u coku a kugla izleti.To je opasno ako bi odmah ispalili drugi metak.I jos neto.Paradox cok mora biti Jako zasrafljen.Dobar pogled |
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.12.2012. 08:35
|

Član

Upisa: 115
Pristupio: 18.12.2012. 17:15
|
Slažem se sa kolegom,paradox čok je prvenstveno za jedinačna zrna i to posebna.na podkalibarna ima kontra efekat.Ima ljudi dosta pucaju sitnu sačmu iz njega,i pošto je teže doći do orginal zrna koja imaju puni efekat na paradox čok,(paradox zrna)veću upotrebljivost su našli na sitnu sačmu,koja poboljšava posip na kratkim distancama.Pucanje kugle obične olovne kroz paradox čok nema neki veliki efekat ali poboljšava zanemarljivo,jer ona je od mekanog olova koja pri velikoj brzini na ustima cijevi deformiše se prilikom nailaska na žljebove ali zanemarljivo rotira,dok kod orginal zrna za paradox čok imaju znatan efekat.Ima ovde čovek koji pravi te kugle,negdje sam pročitao na jednom drugom forumu,jedna od kugli su lee koja je primjerena za taj čok.Ali da se nebih sa tim puno opterećivali kao ja nekada,boje i jeftinije rešenje su adekvatna jedinačna zrna koja su zamijenili te paradox čokove i odrađuju posao bez greške. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 19.12.2012. 10:29
|

Veteran

|
marlin kaže:
Slažem se sa kolegom,paradox čok je prvenstveno za jedinačna zrna i to posebna.na podkalibarna ima kontra efekat.Ima ljudi dosta pucaju sitnu sačmu iz njega,i pošto je teže doći do orginal zrna koja imaju puni efekat na paradox čok,(paradox zrna)veću upotrebljivost su našli na sitnu sačmu,koja poboljšava posip na kratkim distancama.Pucanje kugle obične olovne kroz paradox čok nema neki veliki efekat ali poboljšava zanemarljivo,jer ona je od mekanog olova koja pri velikoj brzini na ustima cijevi deformiše se prilikom nailaska na žljebove ali zanemarljivo rotira,dok kod orginal zrna za paradox čok imaju znatan efekat.Ima ovde čovek koji pravi te kugle,negdje sam pročitao na jednom drugom forumu,jedna od kugli su lee koja je primjerena za taj čok.Ali da se nebih sa tim puno opterećivali kao ja nekada,boje i jeftinije rešenje su adekvatna jedinačna zrna koja su zamijenili te paradox čokove i odrađuju posao bez greške.
Ne postoje originalana zrna za paradox cok vec sva zrna koja nisu podkalibarna su sasvim dobra posebno BRENEKE K.O. kugla kao i REMINGTON I WINCESTER Sabot SLUG jel su tacno na kalibru(12, 16,20).Drugp posto je paradox cok tacno na kalibru oruzja on nemoze da poboljsava posip sitne sacme jel nema suzenje a svojim zljebovima "razbacuje" sacmu.Trece parax cok i te kako poboljsava preciznost jedinicnog zrna pogotovo na daljinama preko 40 metara.Medjutim problem je u tome sto su u mnogim drzavama zabranjeni paradox cokovi tj.podlezu rezimu olucenog oruzja.Moj drug ima spansku bokericu kupljenu u nemackoj polovinom 80-tih cije obe cevi imaju unutrasnji paradox cok u duzini od 17 cm sa nisanima na cevi kao kombinovana puska.iako je kupljena u nemackoj ko lovacka puska ovde je morao da je registruje kao kombinovano oruzje sa olucenim cevima.Inace taj se sa tom puskom nalovio svinja pucajuci cesto i na daljinama od 70 -80 metara bez problema.Spoljni paradox cok nije losa kombinacija za poluatomate i sa pravilnim izborom municije lov sa njim na DS je vrlo uspesan.Dobar pogled |
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.12.2012. 10:54
|

Član

|
Joe the hunter kaže:
Ne postoje originalana zrna za paradox cok
Ma postoje drugar,i to koja su veoma efikasna a u daljem textu pokušaću da ti to dokažem,jer i ja nisam znao pa su mi ljudi sve lijepo objesnili,što zapravo i jeste tako,dali se slažeš da je ovo orginal jedinačno zrno za paradox čok?

Ova zrna orginal koje sam pomenuo imaju sledeće prednosti sa paradox čokom.Ako malo bolje pogledaš ovaj crtež i primjeti ćeš dva prstene oko kugle koji su od tvrđeg materijala nego ova jedinačna zrna što si pomenuo.Jer pri velikoj brzini prilkom opaljenja i dolazak zrna na paradox čok ne dolazi do oštećenja kugle nego do rotiranja,a dok kod ovih običnih jedinačnih zrna dolazi do oštećena jer nemaju pomenuti prsten oko zrna od drugog materijala,a to izgleda ovako..

Sada pošto loviš u komercijalnomlovištu,onda si veoma dobro upućen zašto Italijani love šljuku sa takvim čokovima i puškama koje su namjenski počele da se prave za lov šljuke sa izolučenim cijevima,malo smiješno ali je tako.Jerizolučena sijev i paradox čok na sitnu sačmu utiče bolje od C čoka,daje širi posip,što je za lov šljuke stvarno potreban.Ipak u prošlim vremenima izolučena cijev i paradox čok je služio za jedinačna zrna,danas to prave za nešto drugo... |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 19.12.2012. 11:08
|

Veteran

|
marlin kaže:
Joe the hunter kaže:
Ne postoje originalana zrna za paradox cok
Ma postoje drugar,i to koja su veoma efikasna a u daljem textu pokušaću da ti to dokažem,jer i ja nisam znao pa su mi ljudi sve lijepo objesnili,što zapravo i jeste tako,dali se slažeš da je ovo orginal jedinačno zrno za paradox čok?
Ova zrna orginal koje sam pomenuo imaju sledeće prednosti sa paradox čokom.Ako malo bolje pogledaš ovaj crtež i primjeti ćeš dva prstene oko kugle koji su od tvrđeg materijala nego ova jedinačna zrna što si pomenuo.Jer pri velikoj brzini prilkom opaljenja i dolazak zrna na paradox čok ne dolazi do oštećenja kugle nego do rotiranja,a dok kod ovih običnih jedinačnih zrna dolazi do oštećena jer nemaju pomenuti prsten oko zrna od drugog materijala,a to izgleda ovako..

Sada pošto loviš u komercijalnomlovištu,onda si veoma dobro upućen zašto Italijani love šljuku sa takvim čokovima i puškama koje su namjenski počele da se prave za lov šljuke sa izolučenim cijevima,malo smiješno ali je tako.Jerizolučena sijev i paradox čok na sitnu sačmu utiče bolje od C čoka,daje širi posip,što je za lov šljuke stvarno potreban.Ipak u prošlim vremenima izolučena cijev i paradox čok je služio za jedinačna zrna,danas to prave za nešto drugo...
Vidi kolega uopste ne zelim da ulazim sa tobom u raspravu oko necega sto je standard i provereno hiljadu puta po belom svetu.Ta kugla na koju se pozivas nije nista drugo nego kinoh slug cija dva prstena su zapravo na KALIBRU oruzja (12, 16,20) i nista drugo.SVE kugle koje imaju tacan kalibar oruzja iz koga se ispaljuju zavrsice isti posao kao i kinoh slug.Uostalom i prastara kugla IDEAL ima isto male prstenove po sebi upravo namenjene paradox coku.ja ne zelim da ti menjam misljenje i stav o necemu jel neko voli popa a neko popadiju.ja licno preferiram popovu kcerku.Dobar ti pogled |
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.12.2012. 11:20
|

Član

|
Ok,manje više oko rasprave,ali unutrašnja balistika je nešto što smo čuli površinski i ja i ti,a neko drugi je to lijepo napisao i obrazložio,jedna stvar je iskustvo po bijelom svijetu a druga stvar su činjenice,ali dobro... bitno je za obadvije strane da imaju svoje razmišljanje pa tako neka tumače kako smatraju da je ispravno,kao što reče Ški "dobar dvogled" i tebi |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 19.12.2012. 11:52
|

Veteran

|
marlin kaže:
Ok,manje više oko rasprave,ali unutrašnja balistika je nešto što smo čuli površinski i ja i ti,a neko drugi je to lijepo napisao i obrazložio,jedna stvar je iskustvo po bijelom svijetu a druga stvar su činjenice,ali dobro... bitno je za obadvije strane da imaju svoje razmišljanje pa tako neka tumače kako smatraju da je ispravno,kao što reče Ški "dobar dvogled" i tebi
Kolega cinjenice su zasnovane na osnovu empiriskih( u praksi po belom svetu) dokaza a ne na teoriji, a sto se tice unutrasnje balistike nisam siguran da smo ravnopravni.I jos nesto zanima me koliko si ispalio necega kroz paradox cok u zivotu .Ja sam mnogo, tako da sve sto pisem iz licnog iskustva a ne sa sajtova.Takodje smatram da treba ici i po saitovima i cuti tudja ISKUSTVA(ne MISLJENJA) jel pametan covek se uci na tudjim greskama a budala na svojim.Kroz lovacki staz koji ti predstoji ,a ja ti zelim da bude dug i uspesan, i sam ces resiti mnoge zablude vezane za lov samo ISKUSTVOM svojim i tudjim.I ovde bi stavio tacku na ovu temu.Dobar pogled ili dvogled sta vise odgovara |
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.12.2012. 12:12
|

Član

|
Sve što bih dalje rekao, pokazao argumentima,činjenicama i linkovima izazvalo bih raspravu veću,vezano za zrna,izolučene cijevi i uticaj sitne sačme na istu i paradox čok.Oko ispucanih patrona kroz taj čok,sigurno ste u pravu,o iskustvima i to ste sigurno u pravu,i ja sam došao ovde da čujem i naučim od drugih ljudi koji su u pravu a svoje znanje stavili na bilo koji od sajtova i lijepo obrazložili oko ovoga što se vi i ja neslažemo, a pucaju ili su ispucali dooosta patona i raznih testova uradili......
Šta da kažem drugo nego isto da se stavi tačka na ovo..ipak dobar pogled. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 19.12.2012. 12:33
|

Veteran

|
 |
|
|
|
kimi |
Objavljen 25.12.2013. 23:43
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Gledao sam danas jednu Sabati pušku sa fiksnim čokovima, dužina cevi 65-66 cm. Ima oznaku 3 zvezdice na jednoj i 4 zvezdice na drugoj cevi. To je pretpostavljam oznaka čokiranosti cevi 1/2 i 1/4 čoka. na cevima postoji još jedna oznaka(pored oznake kalibra 12/70) a to je 18,4 i 18,5 na drugoj cevi.
Može li neko da mi objasni ove brojčane oznake?
Napomenuo bih da već imam jednog sabatija, trap pušku koja ima 1 i 2 zvezdice i pri tom na obe cevi oznaku 18,4.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 26.12.2013. 00:27
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Brojcane oznake oznacavaju precnik duse cevi za kalibar 12 to je od 18,2-18,6mm po C.I.P.-u
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 26.12.2013. 08:56
|

Veteran

|
Zašto je jedna cev 18,4 a druga 18,5mm ? Mislim, da li je to standardno da su duše cevi različito razbušene? Šta u praksi to znači, kakvog uticaja ima na posip, krajnji domet ili šta već...ako uopšte ima uticaja na nešto?
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 26.12.2013. 08:58
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
To je relativno čest slučaj, a zašto je to tako, ne znam... 
Praktično uticaja nema nikakvog - brzina sačme će biti približno ista, a posip isključivo zavisi od čoka(ne samo formalnog intenziteta suženja, nego i oblika, dužine, itd.)... Domet? Isključivo zavisi od brzine sačme, koja je u ovom slučaju praktično identična.
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 26.12.2013. 09:30
|

Veteran

|
Šek, šta misliš o upotrebnoj vrednosti ove puške u našem lovištu( obojica smo čini mi se LU Zemun) poznaješ teren, prilike, lovimo istu divljač ili dosta sličnu ?
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.12.2013. 09:41
|

Lovčina

|
Ovako mala razlika u bušenju duše cevi nema nikakav uticaj na balističke performanse. Pojedini proizvođači svoje cevi buše na veću dimenziju od standardne, tačnije na 18,8 mm. Ovim postižu veću brzinu sačme, bolji (ravnomerniji) posip i manji trzaj oružja. Što se tiče dometa sačme, osim početne brzine najbitiniji faktor je krupnoća sačme, odnosno težina pojedinačne kuglice. Inače zvezdicama (ili zarezima na samom čoku) se označavaju izmenjivi čokovi radi lakšeg raspoznavanja i korištenja. Jedna zvezdica (ili zarez) je pun čok, dve zvezdice 3/4 čok, tri zvezdice 1/2 čok, četiri zvezdice 1/4 čok. Za cilindar čok pojedini proizvođači ne stavljaju oznaku sa zvezdicama (ili reckama) nego samo slovnu CL, a poneki imaju pet zvezdica.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.12.2013. 10:01
|

Lovčina

|
Kimi na ovoj puški je veoma neobična kombinacija čokova. Kod pušaka koje se koriste na malo kraćim distancama od maksimalnih su čokovi u kombinaciji 1/4 i 3/4 čok. Ova puška može odlično da posluži za lov prepelice i šljuke. Dobra je i za pogonski lov DS jedinačnim projektilima. Može da se koristi i za lov fazana i zeca, gde se oni dižu na kraćim distancama. Ali za lov pataka i gusaka definitivno nije. Efikasan domet polu čoka je 40-ak metara, a 1/4 čoka 30-ak metara. I sam proizvođač je ovu pušku sobzirom na dužinu cevi i čokove namenio za kraće distance na pokrivenom terenu (gustiš i šuma). Nikako ti je nebi preporučio za poljski lov fazana i zeca u ravnici.
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 26.12.2013. 10:28
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Podunavac kaže:
Ovako mala razlika u bušenju duše cevi nema nikakav uticaj na balističke performanse. Pojedini proizvođači svoje cevi buše na veću dimenziju od standardne, tačnije na 18,8 mm. Ovim postižu veću brzinu sačme, bolji (ravnomerniji) posip i manji trzaj oružja. Što se tiče dometa sačme, osim početne brzine najbitiniji faktor je krupnoća sačme, odnosno težina pojedinačne kuglice.
Kad sam rekao da zavisi isključivo od brzine, davao sam kolezi odgovor u smislu uže/šire duše cevi, i pucanja ISTOG METKA iz obe cevi... 
Kimi, tebra Podunavatz je otprilike objasnio čoci vs. vrste lova, mada se ja načelno ne slažem sa tim, uvreženim mišljenjem(koje apsolutno stoji!), jer ja npr. na dalje od 40 metara(da ne kažem i manje!) n' umem da pogodim! A 99% divljači pucam i odstrelim izmedju 5 i 30 meteri! Tako da je ova konjbinacija čokova po meni ODLIČNA, i uopšte ne bih bežao od nje! Od nje je, za mene, jedino bolji izbor mobil-čok... Inače, kada imam u rukama pušq sa širi čoci, mnogo mi je veće samopouzdanje, što je jako bitno! 
I šta je još jaaaako bitno u priči? Da ne mećeš prekrupnu sačmu! Tj., za fazana 3mm, za zajca 3.5mm(u prvu cev uvek može 3mm! ), i dingospo!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|