Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srneći kalibri

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srneći kalibri
Boban
 Brzi ,sta te sprecava?
Samo dobra volja i drustvo i sve ce biti u najboljem redu,srecno ove godiB)Byene i Dobar Pogled

brzi
 Hvala druže tu će mi trebati sreće

nenadx
 Brzi,to je to pusku u ruke i na vuka,srecno ti bilo.Poznavao sam lovocuvara s Brezovice Jovu,nije se odvajao od 223 iako je znao sa njim da omane i to debelo.Misljenje c.aureusa ali i vecin sa foruma se uglavnom poklapa sa mojim kada je rec o 5,6 grupaciji.Znaci,223 za vuka do pristojne daljine,sa po meni meksim zrnom,pa i po cenu malo veceg ostecenja krzna.Vuk je veoma mekan,ali mu je anatomski sklop takav,da je potreban precizan pogodak,za obaranje.Sto se tice pirsa,pogodio si me,pravi lov(da nekazem jedini)Ipak se tu daje divljaci mogucnost da sa svojim prirodnim prednostima,parira lovcu sa puskom(1 na 1)Sto se tice daljine cesto mi je ranije bilo neprijatno pri razgovoru sa lovcima,kada se pricalo na kojoj daljini je neka divljac ulovljena.Obicno je to bilo kod mnogih,200,300m.A ja najvise na30 do 70m.E sad sta je u pitanju.......Inace skidam kapu svakome kao strelcu,ko redovno obara na 200,300m.Malo kasnije cu nastaviti sa grupacijama od 6mm navise,da bi se taj deo zatvorio kao prikaz.
Dobar pogodak

brzi
 Hvala ti na ovom komentaru. I meni se dešavalo da slušam priče o 200-300m. Međutim sada vidim da ima i onih koji vole celokupan lov od piršinga do sigurnog pogotka. Dobar pogled istomišljenici

nenadx
 Evo malo uporednih slicica zanimljivije je sa njima i49.tinypic.com/20p6ae.jpg 6mmRem.(6,16x57)Zrna za njega obicno6,5grPodesan za vece daljine gadjanja i brisan prostor.243Win.(6,16x51)Nastao 1955,suzenjem grla caure308WPo mnogima najbolji za srndaca,ali svakako izvanredan.Zrno obicno 6,5grZastava ga pocela proizvoditi 1987.6x62Freres(R)veoma redak.6mmPPc(a postoji i 5,6PPC)su nastali suzenjem grla,kalasnjkov metka,takodje redji.25 06Rem(6,5x63)nastao suzenjem grla 30 06.Zrna 7gr.Odlican,ali popularan u usa.6,5x54Manlicher Schonauer.Nekada popularan,odlican za srndaca,mada se u Madjarskoj koristio i za jelena.6,5x57(R)Nastao jos 1893 od 7x57Ri dalje popularan.Namenjen za lov srndaca i divokoza.Zrna 6 i 8,2grima dovoljne bal.osobine za granicne daljine gadjanja,a sa 10gr obara jelene.6,5x68 Nastao pred IIWW.Najekstremniji u toj grupaciji pa je jedan od najboljih za divokoze na najvecim daljinama.I to bi bilo to,postoji jos kalibara ali su manje bitni.Mogu se pregledavati,uporedjivati,analizirati pa izvesti zakljucci i na kraju izabrati po ukusu i potrebi.Ali su,dobar pogodak,pravilan izbor konstrukcije i tezine zrna elemeti koji potvrdjuju dobar izbor kalibra.Ja sam najvise koristio 243W i zbog moguceg susreta sa vukom pri letnjem lovu,ali i nacina lova pirsom,pa sa tom energijom i tezinom zrna,imao visak energije za ovu divljac.U situacijama kada sam ocekivao i imao dozvolu i za d.svinju,pored srndaca,resenje mi je bio 270Win. da ne preteram a niti da sam u minusu sa kalibrom,tezinom,energijom...
Dobar pogodak

nenadx
 I evo jos malo vizuelnih poredjenja,mada ih svako ima,ali neka ih i na temi i47.tinypic.com/jzwme0.jpg
Dobar pogodak

nenadx
 Gorane ti imas interesantne izlete.Postujem sto si ponosni vlasnik 308 NM i zasto ne bi bio.Norma je napravila ovaj metak,da bi se reklo imamo ga,ako se nevaram on je refleksija 300WM.Kako se uklapa u ovu temu,priblizi nam.Za ono 6,5 i nista vise nista manje,mozemo se i sloziti uz mala razjasnjenja.A za ono ko koga hvali,ja sam Srbin pa se neuklapam u tu pricu,a verujem ti na rec da ce biti i ostati.
Dobar pogodak

Lala
 Sve dok komentari ne sadrže uvredljive, svadjalačke, neetičke i nezakonske stvari, a nalaze se u okviru teme, nema potrebe za reakcijom administratora.

Izbor kalibra, koji neko koristi za odstrel srneće divljači, puno govori o samom lovcu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 Gorane,hvala na priblizavanju ovog a i prikaza ostalih norma konstrukcija,sada mi je to malo jasnije.Ono izleti nije nista drugo do konstatacije pa se slazem se sa Lalinim stavom.Vidim da cesto pominjes zrno orix,pa ako bi mogao da nam ga priblizis.Po cemu je specificno i koje su mu prednosti nad drugima.Ja ga nisam koristio pa zbog toga pitam. i48.tinypic.com/2wd3eky.jpgEto gledam ga i nevidim u cemu je njegova tajna.
Dobar pogodak

canis aureus
 .308 Norma Magnum ili 7,62x65
Al si ga nahvalio ponosni vlasnice!B)

Dobro si nas upoznao sa tim malo zastupljenim kalibrom!

brzi
 Neka mi neko odgovori dali zna zašto kod nas nema da se kupi municija PPU za kal.223 u svim gramažama. Naime kada se ode na sajt prvog partizana tamo piše da proizvode SP 55gr 3,56g 990m/s FMJ BT55gr 3,56g 990m/s FMJ BT62gr 4g 930m/s HP BT 75gr 4,86g 830m/s. Naime kod nas ima da se kupi samo SP od3,56g.

Boban
 Brzi druze ja stvarno neznamConfused

Lala
 Ovo je tema 'Srneći kalibri'. Ne bi bilo loše da dalje pisanje o Norma Oryx nastavite na temi koju ćete otvoriti samo za tu vrstu municije.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 Slazem se sa lalom,cesto se skrene sa teme.Ali u ovom slucaju i pored par naznaka da obradjujemo kalibre pa i zrna za srnecu divljac,dobili smo predstavljanje 308NM i zrna oriks.Tako sam i trazio priblizavanje istih za lov na srnecu div.Pa cu jos ovaj put u vezi sa ovim reci.Jasno mi je i razumljivo kada lovac iz trenutnih finanskih razloga,ili nekih drugih,poseduje jedan kalibar i prikaze svoje iskustvo sa njim u ovom lovu.U ovom slucaju je u pitanju rekao bih nesto drugo.Sta.308NM je znaci srednje teski kalibar sa enormno jakim...Zrno orix u tezini 11,7(jedini firme norma za njen kalibar.Cudno) i da dodam TXP,po nekim iskustvima(poznatim i Goranu pretpostavljam)na izlaznoj rani bi iscupali plecku srndacu....Zrno orix ima povecanu debljinu kosuljice sa tombakom,sto mu daje mogucnost ocuvanja mase,ali pri udaru u meko.Pri udaru u kost(tvrdo)u kombinaciji sa brzinom lomi i gura sve pred sobom....Zeljko je spomenuo moral i etiku ranije i o tome se zaista moze razgovarati,ali u ovom slucaju krajnosti,tesko.Visak energije,je i moj moto,ali ne ekstremni viskovi.Srndac je ipak relativno slaba divljac,pa zasto ga ne bi lovili adekvatnim oruzjem,posebno kada se moze birati.
Dobar pogodak

BRESTOVAC
 hej drugari.da ja pitam nesto u vezi mog lepog novog karabina 243 ruski sa jednim metkom i optiku na njega bushnel 1.5-4.5x32mm.ja ga kupio pre dve nedelje i mnogo mi se svidjao.ovamo kod mene kazu da je strava za srnecu divljac lisicu sakala itd.u svilajncu sam gadjao u streljanu i super je .malo trza i precizan je.VASE MISLJENJE RECITE I VASA ISKUSTVA.Bravo 2
B)epanjel breton.moj pomocnik u lovu!!!

nenadx
 Super ti je izbor za navedenu divljac..Mogao si mozda malo da biras optiku,naime pre svega uvecanje.Ovo koje imas je vise za gadjanje u pokretu,pa tvoje maksimalno 4,5 uvecanje nece biti dovoljno za jasnije uocavanje kvaliteta rogovlja na vecoj daljini..U redu to ces nadoknaditi nosenjem dvogleda,sto je po nekima ispravnije...Drugo objektiv od 32,nema veliku svetlosnu jacinu,pa si uskratio sebi mogucnost sigurnog pucanja u sumrak ili losijim svetlosnim uslovima.Ovo nemora da bude problem,jer se zagovara sigurno pucanje,kada je divljac jasno uocljiva.Ovo posebno vazi za srndaca,mada licno nevidim razliku,sve je divljac,pa i lisica,zasto praviti razliku.Puno uspeha u lovu.
Dobar pogodak

Cvele
 Nenade, sta mislis za optiku s' varijabilom 1,5-6x44 za 308.Win ? Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

nenadx
 Mislim da je odlicna,mada je teoretsko pitanje.Ja ustvari najvise volim i smatram kao najoptimalmije te dimenzije
Dobar pogodak

asrobi
 Jedan moj kolega koristi 300WM .On je prezadovoljan .Sta vi mislite o tom kalibru za srnecu i ostalu divljac?

nenadx
 Evo,ja cu reci svoje misljenje.Ipak su u pitanju licni afiniteti...Moj drug sa kojim sam dugo lovio,ga je imao i naravno hvalio....U praksi on odradi sve sto i 30 06 i njemu srodni,sa tim sto ce imati prednost za jos stotinak metara vise.Primetili smo da je odabir zrna veoma bitan...Recimo pitao si za srndaca,par komada smo morali da trazimo dugo,jer ih je jednostavno prosvirao,sa TIG om(ili TUG,nesecam se)na daljinama do 100 m.To se desilo jednom sa DS,iako smo nasli i delove kostiju(sitne parcice)doduse zaobljene i suplje,te smo zakljucili da je butna pa verovatno nije u pitanju kalibar,vec pogodak.Bilo je jos par neprijatnih slucaja,koji svakako netreba da umanje vrednost ovog kalibra.....Meni licno najvise smeta zvuk i trzaj,ali sam na pocetku rekao da su to licni afiniteti.
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Bolesti kod srneće divljači! DIVLJAČ 40 31.12.2017. 01:08
Evropski kalibri ili američki ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 199 28.01.2017. 18:29
Uzgojni odstrel srneće divljači LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 337 27.01.2017. 09:25
Brojnost i trofejnost srneće divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 13.07.2016. 21:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,624,144 posete www.srbijalov.com