Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomatski karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomatski karabin
mirko knezevic
 Imam jedno pitanje,jel zna neko dali neka prodavnica u Srbiji ima u ponudi Merkelove PA karabine,npr onaj SR1.
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

nemeza
 Kolega, kompletan program Merkela imaš u "Canoni" iz Leskovca. Nisam siguran ali mislim da ima prodavnicu u Beogradu, u Novom Sadu ima sigurno. Tel. 016/213-223, 016/215-223, 021/443-704.
Pozdrav. Bye

mirko knezevic
 Hvala kolega na iscrpnom odgovoru,i brojeve tel si mi ostavio da ne jurim po Kalibru...B)
Hvala jos jednom. Pozdrav.Bye
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

DESPERADOS
 Nacuo sam da ce zbog krize a i male potraznje za PA na sajmu u NS cene PA dosta pasti...zivi bili pa videli..;)
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

zoran panic
 pitanje za kolege koji poseduju PA od kog proizvodjaca koriste municiju i kakve grupe imaju. ja posedujem browing bar ali za razliku od obrtnocepnog karabina u istom kalibru kao PA 30-06 nisam odusevljen ppu grom municijom jer mnogo rastura kakva su vasa iskustva?

canis aureus
 PoluAutomat
namenjen za lov i dejstvo na kraćim distancama, uglavnom pogonski lov DS! Korišćenje tvrdih konstrukcija zrna kao što je i Grom više može da šteti nego da koristi u takvim lovovima! jer takva zrna uvek na tim distancama daju prostrel i većinu svoje Energije odnesu sa sobom po izlasku iz tela DS, što znači da je slabiji prenos energije na cilj i da treba koristiti mekše konstrukcije zbog tog prenosa i samim tim i veće zaustane moći. Naročito ako se uzme u obzir da se zbog "akcije" u tim "brzim" lovovima divljač ne pogađa baš idealno i uvek u najvitalnije delove tela ... često se divljač gađa i u blizini pasa koji je gone pa čak i drugih lovaca koji su na dočeku pa prostrel tvrdih zrna može da i njima nanese povrede!
SPBT PPUa je bolji izbor za takve lovove od GromaYes
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

stojkuki
 Ok. Jeste PA za pogon ali se moze vrlo uspesni koristiti i za druge lovove.
Ja sam mog BARa trosio i na daljinama od 170-180m.
Kljucna stvar je izbor municije.
Dugo koristig igmana u dve tezine zrna 150 i 180 graina.
Super metak. Grupe od po 2 cm. Ali onaj stari. Ne ovo novo smece.
Kad potrosih zalihe probah winchester municiju. Ali nikako ne valja. Rasipa ubi boze. Posle saznah da se cev bara i win municija nekako ne vole. Ppu isto. Blaser bolji ali i to nije zadovoljavajuce.
E ondak naletoh i ostah na RWSu. Evolution 11.9 g.
I odlican je za sve. Pucam i srndaca i DS a i po kog predatora.
Kolege mi kazu da je metak super i za jelena. Nema razloga da ne bude.
A ako kazem da sam poslednji put na strelistu spakovao 5 komada u krug od 3 cm a od toga 2 kom malte ne u istu rupu (prosirih prvu) onda je jasno sto sam prezadovoljan.
Meko zrno u kalibru 30-06 je resenje. Kalibar je dovoljno jak a Zbog deformacije prenese vecinu energije na divljac koja uglavnom pada u vatri. Ove godine samo jedan srndac mi je poneo ali manje od 10 m.
DS mi uglavnom pada u vatri.
Odnosno i ne vidim razlog za tvrdo zrno.
E da ima jos jedna stvar. Moj BAR je ona stara generacija ne od ovih novih ... Kazu da je razlika u cevi velika.

zoran panic
 kolega canis aureus pitao sam za misljenje u vezi zrna koje bi bilo idealno sto se tice preciznoti znam i ja da je PA prvenstveno namenjen za pogonski lov ali pre nego sto sam se odlucio za njegovu kupovinu citao sam raznorazne tekstove gde je bar nahvaljen kao jedan od najboljih poluautomata sto se tice preciznosti tako da nepije vodu prica da se sa njim nemoze dobiti grupa na nekih 100m kao iz obrtnocepnog karabina e sad da nebi kupovao raznoraznu municiju jer smo ograniceni na 60 kom voleo bi da cujem misljenje od ljudi koji su probali neko zrno i kakva su njihova iskustva kolega sheytan mi je rekao da njegov beneli najbolje radi na sp ppu stojkuki takodje koristi sp i vec se prica poklapa e sad posto uglavnom ide 50 kom u papir a 10 na divljac probao bi sa ppu sp iskreno zbog cene metka ali ako i on bude sarao kupicu rws ili normu oryx i resiti svoj problem

sheytan
 Pardoniram se, koleza Zorane - ja sam ti rekao da ja preferiram SP 11.7g za 300wm, kao univerzalno zrno za srnećinu i prasećinu(a svako "univerzalno" zrno, kao i kalibar, je uvek veći ili manji konjpromis), a ne da Argo najbolje radi sa PPU džebanu.

Lično bih i za poluautomaCki 30-06 kao univerzalno zrno uzeo isto 11.7g, čak možda i SP 9.7g, uz rizik od većeg oštećenja mesa i svinja i srna! Stari
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

stojkuki
 Shek, KS odnosno kegelspic je malo tvrdji od evolution-a. Za 30.06 bih isao na njega, na EVO 11.9 g. Nije ni svaki SP isti, ima ih i sa polimernom glavom i raznih holow varijanti i ... razno.. A kada vec dajes pare na skupu i dobru dzebanu ondak uzmi ono sto je zaista odlicno. Ne kazem da je RWS KS los, ni slucajno, ali meni se pokazalo da je evolution za nijansu sigurniji pogotovo za DS. A za srnećinu su dobra oba.

Zorane, ja bih malo drugacije racionalizovao sa municijom. treba ti 3 komada da upucas optiku, ako znas, ili majstor.
Za vezbu trosi nesto jeftinije sto ne kosta 4 jura po komadu.
Znaci na strelise i PPU na strelistu i vezbaj, pa kad zavrsis vezbu posti da se cevka o'ladi, ocisti cevku i prepucaj na metak za lov.
Ja tako radim ....

canis aureus
 PA Browning Bar .30-06 sa montiranim optičkim nišanom Swarovski Z6i na 100m SPBT PPUa 11,7g mi je grupisao oko 60mm dok FMJ Igman Konjic je grupisao u malo manji prečnik, oko 40mm. Gađano sa stola, sedeći, 5kom metaka.

Ako dobro grupiše domaći SP 11,7g ništa ti bolje neće trebati!
Dim

stojkuki
 Hmmm da. Meni je BAR 30-06 sa Benderom 1.5-6x40 pakovo ispod oko i ispod 2 cm sa RWS Evo od 11.9g.
Canis pribaj EVo. Vredi, odlican je. Voli ga cev ...

canis aureus
 Hmm da.
RWS EVO vs PPU SP -(FrownGrin)
Verujem ti da je tako i da tog RWSa mnoge cevKe volU. Moja 8ica obožava TIGa al mi ostala još jedna kutija, 20komCry
Ovo gore što sam naveo probasmo iz PA od jednog drugara prilikom montiranja optike, prvo FMJ IK za dovođenje pogotka ... a ondaK SP PPUa jer je time planirao da lovi. Lovi drugu sezonu tom kombinacijom i zadovoljan je a i vrlo uspešan -par odstrela DS u pogonskim od 40 do 110kg na daljinama max 60-70m i dva odstrela srneće divljači sa padom u vatri na 80 i oko 100m
Predlagali mu da proba RWS, Normu, S&B ... ali ne!!
On zadovoljan i sa ovom a ima je u svakoj prodavnici po pristupačnoj ceni ... grupe na 100m do 10cm su mu OK jer retko i puca na tim daljinamaConfused za tako nešto ima Zastavu u .270Win ...
Dim

zoran panic
 probacu definitivno ppu SP 11,7 ne vise ni zbog cene nego sto u ovoj drzavi mora sve nesto da se ceka. danas sam bio do capriola u zagrebackoj nema norme ali ima blaser kad ce biti? kaze ne pre proleca e pa neka hvala!!! treba sledeci put da dodjem trazim blaser on ce reci evo ti norma. prema tome probacu sa onim sto ima u skoro svakoj prodavnici srbijalov

zoran panic
  a sto se tice upucavanja izvini ali nisam pristalica da se to odradi sa tri metka uvek sam se smejao na carevoj cupriji kad puskar gagi mislim da se tako zove radnja pored snajpera donese gomilu skupocenih pusaka koje mu ljudi povere radi upucavanja on iz svake opali 2 do 3 kom najvise dobije negde blizu mete i to je kao upucano

Sniper Hunter

zoran panic kaže:
a sto se tice upucavanja izvini ali nisam pristalica da se to odradi sa tri metka uvek sam se smejao na carevoj cupriji kad puskar gagi mislim da se tako zove radnja pored snajpera donese gomilu skupocenih pusaka koje mu ljudi povere radi upucavanja on iz svake opali 2 do 3 kom najvise dobije negde blizu mete i to je kao upucano

Skupa je municija kolega!!Grin

zoran panic
  a jos skuplje kad se rani divljac i ne pronadje, ili promasi pa se posle nerviras Frown

DakiNS

zoran panic kaže:
a jos skuplje kad se rani divljac i ne pronadje, ili promasi pa se posle nerviras Frown

Promašaji su svakodnevnica a nepronađena ranjena divljač čista propast
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

stojkuki
 Dooobro.
Sto se tice izbora zrna OK. to je stvar izbora. Zaisa mislim da nema potrebe da se mnogo diskutuje o tome. Sve je to tu negde ... Na kraju je bitan dobar pogodak!

A sto se upucavanja i prepucavanja optike tice ako znas, ako znas koliki ti je klik na optici a to onaj koji se time bavi mora da zna (bez obzira da li su te mere u MOA ili u mm), i ako znas proceduru, zaista ti i ne treba vise od 3 metka. sa prva dva uteras koncanicu trecim proveri i to je to. Ne jednom je to radjeno i radio sam jednom cak i sam (uz nadzor drugara koji se time bavi) i dobijao sam uvek ali uvek odlicno upucanu optiku. A to nisam govorio samo ja vec par ljudi koji su pucali iz moje puske. Iako vise volim da to uradi neko drugi a da ja proverim ...
Znaci moze.
Skupa dzebana ....

A ranjavanje divljaci... E pa da nebi ranjavali, svi na streliste, PPU, i bar 50 komada pre pocetka sezone ... i svremena na vreme na proveru "znanja".
Bre ljudi u nekom tamo svetu jednom godisnje mora da se "polaze" kvalifikacija za lov. Na strelistu pa ako prodjes lovis ako ne ... popravni .... i za to se dobija neka vrsta sertifikata. N ehvalim ih ali tamo postoji neka drugacija lovacka tradicija zasnovana na tome da njih opale po dzepu ali jezivo kada naprave neko sra..e u lovistu, pa im ne pada na pamet ... jer ... boli.

canis aureus
 "A ranjavanje divljaci... E pa da nebi ranjavali, svi na streliste, PPU, i bar 50 komada pre pocetka sezone ... i svremena na vreme na proveru "znanja"."

pa na početku priče to kolega zoran panic i spomenuConfused
50 u metu a 10 na divljač pa bila ona skupa ili ne ...
Dim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1756 04.01.2025. 11:13
Lovački karabin i optika pomoć ORUŽJE - SVAŠTARA 47 07.04.2015. 13:03
Karabin direktne akcije KARABINI 44 26.10.2014. 11:10
Voere-karabin sa električnim paljenjem KARABINI 19 11.01.2013. 01:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,533,445 posete www.srbijalov.com